nieuwsarchief juni 2013
Terug naar de homepage
 

Naar de homepage

JUNI 2013
M
D
W
D
V
Z
Z
   
6
7
8
13
16
17
18
23
27
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 29 JUNI

Nationale Veteranendag trekt ± 85.000 mensen

Zo'n 85.000 mensen kwamen vandaag op de negende editie van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag af, met als thema ‘Veteranen Dichtbij’. Dit zijn er iets meer dan vorig jaar. De organisatie spreekt van een "uitstekend verlopen dag".

De Nederlandse Veteranendag vormt een eerbetoon aan oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot aan militairen die zijn ingezet bij hedendaagse vredesmissies.

Veteranendag begon vanochtend op het Malieveld met een oecumenische dienst; daarna vond het officiële gedeelte plaats in de Ridderzaal, waar premier Mark Rutte in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander een toespraak hield. De Koning, gestoken in militair uniform, was in de Ridderzaal welkom geheten door burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.

Rutte zei dat veteranen in onze huidige samenleving worden herkend en erkend: “Veteranen staan midden in de samenleving. En dat moet zo blijven. Veteranendag is pas negen jaar jong, maar nu al is deze bijzondere dag niet meer weg te denken uit onze samenleving en ons collectieve geheugen.”

Verder richtte de minister-president in zijn toespraak speciaal het woord tot de nieuwe vorst. "Uw grootvader, Prins Bernhard, was, is en blijft de veteraan der veteranen. En met uw aanwezigheid hier in de Ridderzaal geeft u de duidelijke boodschap af dat u als Koning de traditie van verbondenheid met onze veteranen wilt voortzetten. Ik weet zeker dat ik namens al die veteranen mag zeggen: zeer veel dank daarvoor."

De 26-jarige rapper Yes-R liet samen met leerlingen van een basisschool uit Amersfoort een speciaal gecomponeerde veteranenrap horen. Yes-R twitterde trots: "Opgetreden in de Ridderzaal en een foto met onze Koning, mijn week kan niet meer stuk!”

Na de bijeenkomst reikte de Koning op het Binnenhof herinneringsmedailles uit aan zo'n 65 veteranen en vlogen over de Hofvijver in een luchtdefilé drieëntwintig moderne en historische vliegtuigen.

Duizenden mensen zagen hoe Willem-Alexander voor het eerst als Koning het defilé afnam op de Kneuterdijk. Het defilé was dit jaar groter dan ooit, met een recordaantal van 4.000 deelnemers en ruim honderd detachementen.

Het aantal jonge veteranen is gegroeid; er sloten zich nieuwe bedrijfsdetachementen aan, zoals beveiligingsbedrijf G4S; voor het eerst liepen 22 veteranen mee die als medisch specialist gemiddeld eenmaal per twee jaar voor Defensie worden uitgezonden naar een conflictgebied; en als primeur liepen paarden mee in het detachement van het Korps Mariniers en ook twaalf honden en hun begeleiders.

Het publiek applaudisseerde toen de militairen van Dutchbat-III langsmarcheerden. Het applaus maakte zichtbaar indruk op de veteranen.

De dag werd afgesloten met muzikale optredens op het Malieveld, het start- en eindpunt van het defilé. Daar waren verschillende artiesten te zien en te horen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 28 JUNI

Belgische generaal commandant Eurocorps

Met een ceremonie op de Place de la République in Straatsburg heeft de Belgische luitenant-generaal Guy Buchsenschmidt (57) het commando over het Eurocorps overgenomen van de Franse luitenant-generaal Olivier de Bavinchove (die vanaf 1 juli 2011 commandant was).

In Straatsburg bevinden zich het hoofdkwartier en het stafverzorgingsbataljon van het Eurocorps, samen ± 1.100 militairen.

De benoeming van Buchsenschmidt tot Commanding General of Headquarters Eurocorps (COMEC) is opmerkelijk: in zijn vorige functie was hij in de rang van generaal-majoor als Chief of Staff (COS) de derde man van het multinationale legerkorps. De promotie tot driesterrengeneraal van Buchsenschmidt geldt voor de duur van zijn commando.

Buchsenschmidt is, na Léo van den Bosch (1997-1999) en Charles-Henri Delcour (2005-2007), de derde Belgische generaal die het Eurocorps mag leiden, voor een periode van twee jaar. Iedere twee jaar rouleert het commando over een van de vier grote kaderlanden.

Het korps - als snelle reactiemacht in de dispositie van de NAVO en de EU beschikbaar - is de afgelopen anderhalve decennia zesmaal ingezet: in Bosnië-Hercegovina, bij KFOR in Kosovo (2000), voor ISAF in Afghanistan (2004-2005), opnieuw voor ISAF in 2012 en tweemaal binnen de NATO Response Force (NRF). Hiermee is het Eurocorps de meest participerende snelle reactiemacht van de NAVO.

Het Eurocorps, in mei 1992 ontstaan op initiatief van de Franse president François Mitterrand en de Duitse bondskanselier Helmut Kohl, komt voort uit de binationale Brigade Franco-Allemande/Deutsch-Französische Brigade.

De snelle reactiemacht, die in theorie tot 60.000 militairen kan leveren, bestaat uit vijf kaderlanden (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Spanje) en, nu nog, vier geassocieerde lidstaten: Griekenland, Italië, Oostenrijk en Turkije. In 2016 zal Polen als geassocieerd lid tot het Eurocorps toetreden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 26 JUNI

Eerste vlucht drone ScanEagle in Nederland

Vanaf Militair Luchtvaart Terrein Deelen is vandaag de eerste vlucht in Nederland uitgevoerd met de nieuwe drone ScanEagle.

Het onbemande vliegtuigje - dat bij gunstige weersomstandigheden maximaal vierentwintig uur non-stop in de lucht kan blijven en vanaf de grond nagenoeg onzichtbaar is - is ingedeeld bij 107 Aerial Systems batterij.

107 Aerial Systems batterij, voorheen 101 Remote Piloted Vehicle batterij (101 RPVBt), is één van de onderdelen van het Joint ISTAR Commando (JISTARC) en houdt zich bezig met alle activiteiten met betrekking tot het vliegen met onbemande vliegtuigen.

De ScanEagle vloog nooit eerder in Nederland. Op 8 augustus 2012 maakte de versie met analoge verbindingsmiddelen zijn eerste vlucht om piraten op te sporen in de Golf van Aden bij Somalië.

Vanwege mogelijke interferentie mag deze versie echter niet boven Nederland worden ingezet. De nu officieel in gebruik genomen ScanEagle met digitale verbindingsmiddelen mag wél boven Nederland vliegen. Zijn haarscherpe beelden worden onmiddellijk doorgestuurd naar het grondstation. Met de doorgezonden videobeelden kunnen militaire eenheden sneller en beter reageren op veranderende situaties. Dat geeft ze vooral in een vijandige omgeving meer flexibiliteit en een voorsprong op de opponent.

Het Ministerie van Defensie heeft twaalf drones van het type ScanEagle aangeschaft die de Sperwer vervangen welke in 2011 uit dienst is gesteld. Defensie gebruikte de Sperwer zo'n twaalf jaar, onder andere in Afghanistan.

In uitzonderlijke situaties kan de drone, die in eerste instantie is bedoeld voor gebruik door Defensie, in het belang van de openbare orde en veiligheid ook ter beschikking worden gesteld aan justitie, politie of een burgemeester. Zo zou het toestel gebruikt kunnen worden voor het volgen van een verdachte vanuit de lucht, opsporen van hennepkwekerijen, inzet bij rampen en rellen of het in beeld brengen van grote mensenmassa's bij publieksevenementen. In het verleden werden regelmatig vliegtuigjes van het systeem Raven ingezet om toezicht te houden of om bij te dragen in strafrechtelijke onderzoeken.

Specificaties van de ScanEagle in de digitale versie zijn:

aantal

6 stuks

brandstof

kerosine

fabrikant

Boeing Insitu

luchtwaardigheid

non-stop 16 à 24 uur (afhankelijk van het weer)

spanwijdte

3 meter

vliegbereik

70 à 100 km

vlieghoogte

5.000 meter (± 16.400 voet)

waarnemingsmiddelen

daglicht- en infraroodcamera

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Onverwachte negatieve effecten humanitaire hulp

Aan de Universiteit van Tilburg is vandaag Andreas Zenthöfer gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Essays On Development Economics’. Uit zijn promotieonderzoek blijkt dat humanitaire hulp niet alleen positieve, maar ook onverwachte negatieve effecten heeft.

Zenthöfer bestudeerde als eerste de effecten van humanitaire hulp op levensverwachting, voedselconsumptie en overheidsuitgaven. Hij toont aan dat de overheidsuitgaven van sub-Saharalanden aan gezondheidszorg en onderwijs dalen wanneer ze humanitaire hulp ontvangen. Uitgaven aan het militaire apparaat nemen zelfs licht toe.

Zenthöfer onderzocht aan de hand van onder meer langjarige data van de Organisation for Economic Co-operation and Development wat er gebeurt met het uitgavenpatroon van regeringen als het land noodhulp ontvangt. Een toename van 1% in humanitaire hulp blijkt de overheidsuitgaven aan onderwijs met 0,5% te laten dalen. Een jaar na de humanitaire hulp nemen de uitgaven aan gezondheidszorg met 0,47% af.

“Donorlanden zouden de negatieve effecten moeten monitoren vanaf het moment dat humanitaire hulp wordt uitgekeerd en bijsturen zodra blijkt dat de hulp het verkeerde effect heeft,” aldus Zenthöfer op basis van zijn proefschrift. De promovendus kon nog niet vaststellen wat het mechanisme is achter de onbedoelde effecten van humanitaire hulp. Een redelijke verklaring zou kunnen zijn dat met de noodhulp de prikkels voor overheden afnemen om zelf voorzieningen te financieren ten gunste van de noodlijdende bevolking. Zo krijgen regeringen meer vrijheid publieke gelden in hun eigen belang te spenderen, bijvoorbeeld aan wapentuig.

Humanitaire hulp bereikt over het algemeen wel haar doel van het helpen van mensen in nood. Zenthöfer laat zien dat het verhogen van humanitaire hulp met 1% leidt tot een stijging van de dagelijkse voedselconsumptie met 100 kilocalorieën per persoon en een toename van de levensverwachting met zes jaar.

Zenthöfer verduidelijkt dat de cijfers de ondergrens aangeven: het zijn gemiddelden voor de gehele bevolking van een land dat humanitaire hulp ontvangt. In de praktijk wordt de noodhulp in bepaalde regio's en in een beperkte periode verstrekt en is dus alleen gericht op wie haar het hardst nodig heeft.

In de Volkskrant van 24 juni jl. gaf Andreas Zenthöfer aan dat het bijna niet te meten is hoe noodhulp ter plaatse wordt besteed: “Er komt ineens veel geld binnen en de infrastructuur om die gelden te stroomlijnen en te verantwoorden ontbreekt vaak. Het is niet te zien of overheden dat geld in hun zak steken of aan andere zaken besteden. Maar dit onderzoek laat wel zien dat er naderhand een verschuiving van overheidsuitgaven heeft plaatsgevonden.”

Op basis van zijn proefschrift stelt Zenthöfer: “Donorlanden zouden de negatieve effecten moeten monitoren vanaf het moment dat humanitaire hulp wordt uitgekeerd, en bijsturen zodra blijkt dat de hulp het verkeerde effect heeft.”

De studie naar de bedoelde en onbedoelde effecten van humanitaire hulp maakt deel uit van een drieluik rond de onbedoelde gevolgen van wat op het eerste gezicht free lunches* lijken. In een van de andere deelstudies toont de promovendus aan dat de export van grondstoffen door ontwikkelingslanden een negatieve invloed heeft op de rechtsstaat, op corruptie en op politieke stabiliteit en dat het andere economische activiteiten kan verdringen.

Andreas Zenthöfer (1981, Duitsland) studeerde Economie aan de Universiteit van Sankt Gallen in Zwitserland. Sinds 2011 werkt hij als desk officer voor Nederland bij het Directorate General for Economic and Financial Affairs (ECFIN) van de European Commission.

Voor meer informatie kan per e-mail contact worden opgenomen met Andreas Zenthöfer via andreas.zenthofer@ec.europa.eu.

* Free lunch = In 1966 door de Amerikaanse sciencefictionschrijver Robert Heinlein geïntroduceerd begrip: “There Ain't No Such Thing As A Free Lunch” (“Een gratis lunch bestaat niet”). Het geeft aan dat voor gratis zaken achteraf altijd zal moeten worden betaald. Milton Friedman, die in 1976 de Nobelprijs voor Economie won, gebruikte het begrip in 1975 in zijn boek met de titel ‘There's No Such Thing as a Free Lunch’.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 25 JUNI

Hoofdlijnen ‘Nota over de toekomst van de Krijgsmacht' bekend

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de hoofdlijnen van de Nota over de toekomst van de Krijgsmacht. Die staan in een samen met Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem opgestelde brief aan de Tweede Kamer.

De brief, die het kader vormt voor de concrete maatregelen die de bewindsvrouw vóór de begrotingsbehandeling in de Nota zal presenteren, geeft aan dat Nederland in de toekomst een inzetbare krijgsmacht nodig heeft "op alle geweldsniveaus en voor alle strategische functies."

Hennis-Plasschaert en Dijsselbloem verwijzen in de brief naar de Internationale Veiligheidsstrategie van Buitenlandse Zaken (IVS) en de Strategie Nationale Veiligheid (SNV), die beiden reeds wezen op toenemende onzekerheid en wereldwijd afnemende stabiliteit.

De twee uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de te verschijnen 'Nota over de toekomst van de Krijgsmacht' zijn: 1) ook in de toekomst zo goed mogelijk omgaan met diffuse dreigingen en risico's en 2) ook op langere termijn betaalbaar zijn. Beide uitgangspunten worden met elkaar verenigd door operationele en financieële duurzaamheid.

"De combinatie van basis- en nichecapaciteiten waarover zij thans beschikt, vormt een solide basis om op voort te bouwen. Basiscapaciteiten zijn capaciteiten waar de krijgsmacht niet zonder kan en/of die nodig zijn voor specifieke, wettelijke taken. Gevechtseenheden - zoals fregatten, jachtvliegtuigen en infanterie - vormen de harde kern van die basiscapaciteiten. Nichecapaciteiten zijn schaarse capaciteiten waarover een beperkt aantal landen beschikt."

In de Nota wordt aangegeven dat de vervanging van de F-16 volledig zal worden uitgevoerd, maar niet ten koste van "andere capaciteiten van de krijgsmacht".

Dat gebeurt binnen het door de vorige Minister van Defensie gereserveerde investeringsbudget van € 4,5 miljard (uit te geven in een tijdsbestek van meer dan tien jaar) en het exploitatiebudget van de F-16 dat jaarlijks € 270 miljoen bedraagt.

Defensie, dat in het Regeerakkoord nog werd ontzien, wordt nu alsnog geraakt door het Lenteakkoord, de BTW-verhoging, Rijksbrede taakstellingen, interne herschikkingen en financiële tegenvallers - onder meer als gevolg van "achterstallig onderhoud, energiekosten en materiële exploitatie van de wapensystemen". Dit vergt ingrepen die oplopen tot € 333 miljoen per jaar in 2018.

Met deze boodschap doet de bewindsvrouw opnieuw een beroep op het geduld en de loyaliteit van het Defensiepersoneel: "De inzet is een krijgsmacht die in zowel operationeel als financieel opzicht duurzaam is. Robuust, relevant en betaalbaar. Dit is ons aller belang."

De Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV|MHB) concludeert dat eindelijk wordt toegegeven "dat de bezuinigingsmaatregelen van Rutte I en II tot gevolg hebben dat het Defensiebudget met € 333 miljoen wordt gekort" en dat dit uiteraard gevolgen heeft "voor zowel Defensie als haar personeel. Het kan niet anders dan dat het ambitieniveau (voortzettingsvermogen) van onze krijgsmacht naar beneden zal moeten worden bijgesteld. Deze bezuinigingen zullen leiden tot ingrijpen in de operationele capaciteit en dus de wereldwijde inzetmogelijkheden. Dit laatste staat haaks op de verdeling van de lasten en risico's en dus betrouwbaar partnerschap."

De ministers schrijven dat de gevolgen van de bezuinigingen op alle Defensie-onderdelen merkbaar zullen zijn. Nog dit jaar wil Hennis-Plasschaert duidelijkheid scheppen voor het personeel. Meest waarschijnlijk is dat ze dit gaat doen bij de presentatie van de Nota zelf.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Belgen herdenken slachtoffers vliegtuigongeval Detmold 1963

Bij het monument op het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen heeft vandaag in aanwezigheid van Vice-Eerste Minister en Minister van Landsverdediging Pieter de Crem de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor de slachtoffers van vliegtuigongevallen in het Duitse Detmold (1963) en Veckerhagen (1965) en tijdens missies in Afrika.

Dit jaar had de herdenking een bijzonder karakter, omdat het ongeval in Detmold morgen vijftig jaar geleden plaatsvond. Bij het vliegtuigongeval in Veckerhagen, met een Fairchild C-119 Flying Boxcar op 22 oktober 1965, kwamen drie para's en de crew om het leven.

Op 26 juni 1963 trof Brits mortiervuur per ongeluk eenzelfde toestel van de Belgische luchtmacht boven de Truppenübungsplatz Sennelager, waarna het neerstortte.

Het vliegtuig raakte ernstig beschadigd en stortte brandend neer in de omgeving van Detmold in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hierbij kwamen de vijf bemanningsleden en 33 van de 42 paracommando's - van 1 Para, 13 Compagnie - aan boord om het leven.

Slechts negen personen overleefden de crash. De para's moesten een sprong uitvoeren in het kader van de oefening ‘Lance One’.

Een aantal van de slachtoffers van de crash is destijds begraven op het Trainingscentrum voor Parachutisten; ter nagedachtenis aan de zwarte dag richtte het Regiment Paracommando's er een groot betonnen kruis op.

 

Bronnen:

►'Rampen in België' - Hans van Riemsdijk & Christian Deglas (2005)
►’Het Regiment Para-Commando van '52 tot heden’ - Guy de Pierpont & André Lefèvre (1977)
http://www.mil.be/
http://www.para-commando.be/detmold.html/

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 24 JUNI

Defensieminister te gast bij Linda de Mol

In de eerste uitzending van de talkshow Linda's Zomerweek (RTL 4, 21:30 – 23:00 uur) ontvangt Linda de Mol vanavond meteen twee interessante Nederlanders voor een trip down memory lane. De talkshow van De Mol loopt slechts een week: dagelijks tot en met a.s. vrijdag.

In de eerste aflevering is - naast cabaretier, acteur, zanger en schrijver Jandino Asporaat - Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert te gast.


In elke aflevering voert Linda de Mol in een studio met publiek ongedwongen gesprekken “op zoek naar onverwachte overeenkomsten tussen haar twee gasten of juist de enorme verschillen in achtergrond, karakter of carrière”, aldus de website van RTL 4.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 22 JUNI

de Volkskrant: 'De Amerikaanse drone'

In de Volkskrant van vandaag schrijft Amerikaans correspondent Arie Elshout over de discussie die is losgebrand over 'De Amerikaanse drone'.

Keurde zijn voorganger George W. Bush vierenveertig aanvallen met het effectieve en precieze anti-terreurwapen goed, president Barack Obama - "de anti-oorlogskandidaat van 2008" - stemde toe in tenminste een vertienvoudiging van het aantal drone-aanvallen: "Tientallen commandanten, strijders en bommenmakers van Al Qaida zijn ermee 'uit de strijd genomen'.

Bereikte het aantal drone-aanvallen in de tribale gebieden van Pakistan in 2010 zijn climax om daarna geleidelijk aan af te nemen (73 in 2011, 48 in 2012 en dit jaar tot nu toe 14), in Jemen was het afgelopen jaar het toppunt met 52 drone-aanvallen.

De geavanceerde drones bieden de Verenigde Staten een enorm voordeel op het gevechtsveld, waar onzichtbaar en ongehinderd opponenten kunnen worden geëlimineerd: “Daarvoor hoeven geen kostbare invasies met grote landlegers te worden uitgevoerd. De troepen in Irak zijn weer thuis en die in Afghanistan straks ook.”

Obama heeft altijd gesteld dat de Verenigde Staten “een te hoge prijs betaalde voor de oorlogen die na ’11 september’ werden gevoerd. Ze kostten miljarden, deden duizenden militairen sneuvelen of verminkt raken en leidden de aandacht af van de binnenlandse problemen.”

De keerzijde is dat volgens The New America Foundation, die zich baseert op nieuwsberichten, bij 357 drone-aanvallen in Pakistan tussen de 2.021 en 3.350 doden zijn gevallen – van wie volgens de stichting 9 à 13 procent onschuldig slachtoffer is.

Anno 2013 ligt Obama echter “onder vuur als oorlogspresident”, aldus Elshout. Vier jaar eerder waarschuwde Obama echter de wereld toen hij de Nobelprijs voor de Vrede aanvaardde: “Evil does exist in the world. A non-violent movement could not have halted Hitler's armies. Negotiations cannot convince al Qaeda's leaders to lay down their arms. To say that force may sometimes be necessary is not a call to cynicism – it is a recognition of history; the imperfections of man and the limits of reason."

Geweld kan noodzakelijk zijn, aldus Obama, die de drone-aanvallen verdedigt als ‘rechtvaardige oorlog’. In zijn, volgens Elshout, “grote rechtvaardigingsspeech” aan de National Defense University op 23 mei jl. zei Obama: “So this is a just war – a war waged proportionally, in last resort, and in self-defense.” De proportionele inzet van drones, als laatste middel en uit zelfverdediging.

Intussen hebben de drones zich in de islamitische wereld in korte tijd “ontwikkeld tot een nieuwe steen des aanstoots”. De vraag dringt zich op of wat Obama op korte termijn met de drone-aanvallen aan winst boekt, op de lange termijn niet zal moeten worden prijsgegeven? Zelfs de Amerikaanse generaal b.d. Stanley A. McChrystal begrijpt dat de drones worden gehaat: ze dragen bij aan “een perceptie van Amerikaanse arrogantie.”

De joystickoorlogvoering op duizenden kilometers van het slagveld gaat door. Met als enige schaduwzijde dat de drone-operators, misschien zelfs meer dan gewone piloten, “last kunnen krijgen van depressies, angsten en posttraumatische stressstoornissen (PTSS).” Als voorbeeld voert Elshout U.S. Air Force drone-operator Brandon Bryant op. Van 2006 tot 2011 diende hij op bases in Nevada, New Mexico en Irak. Op 6 juni jl. gaf hij in een interview met NBC News aan te hebben deelgenomen aan missies met geschat in totaal 1.626 doden.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 21 JUNI

BuZa presenteert 'Veilige Wereld, Veilig Nederland'

Omdat veiligheid een grensoverschrijdende aangelegenheid is, heeft het kabinet vandaag voor het eerst een overkoepelende Internationale Veiligheidsstrategie gepresenteerd. In het rapport worden de gevolgen van de (snelle) veranderingen in het internationale speelveld voor Nederland en de Nederlandse (veiligheids)belangen in kaart gebracht.

De ministerraad stemde in met de visie Veilige Wereld, Veilig Nederland van Minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) Frans Timmermans. De Internationale Veiligheidsstrategie is op schrift gezet namens de ministers van Defensie, Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking, Veiligheid & Justitie, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden.

In de visie staat onder meer: “De dreigingen van vandaag trekken zich weinig aan van grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn niet meer van elkaar te scheiden. Wat in de wereld om ons heen gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en onze welvaart.”

Veiligheid vergt een “continue investering en een actieve internationale inzet om een veilige wereld en daarmee een veilig Nederland zeker te stellen”, aldus de bewindsman van BuZa. In het rapport, uit de koker van de Directie Veiligheidsbeleid van BuZa, worden drie strategische belangen op buitenlands veiligheidsgebied onderscheiden:

►verdediging van het eigen en bondgenootschappelijke grondgebied (NAVO);

►een goed functionerende internationale rechtsorde;

►economische veiligheid.

Om deze belangen bij de uitvoering van het buitenlandse veiligheidsbeleid veilig te stellen, hebben de ministers gekozen voor de volgende accenten in hun buitenlands- en veiligheidsbeleid:

►Meer Europese verantwoordelijkheid:

►Meer focus op instabiele regio’s nabij Europa

►Preventie

►Ontwapening en wapenbeheersing

►Geïntegreerde benadering

►Samenwerking met de private sector

Naar verwachting zal Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aankomende week de nieuwe langetermijnvisie voor haar departement presenteren.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Infanterielied 2.0 in versie Kraantje Pappie

Op verzoek van Defensie heeft Kraantje Pappie het Infanterielied onderhanden genomen. De rapper, in het dagelijks leven Alex van der Zouwen, werd door de krijgsmacht benaderd om een eigentijdse draai te geven aan het Infanterielied uit de jaren '40 van de vorige eeuw.

Omdat het strijdlied van de infanterie wel wat extra pit kon gebruiken, wilde Defensie het liefst dat hij dit zou doen met de deejays van Noisia. Waarna ze zich drie dagen achter elkaar onderdompelden in de wereld van de pantserinfanterie, luchtmobiele brigade en het Korps Commandotroepen.

Op 28 juni a.s. zal het Infanterielied in de versie van Kraantje Pappie en Noisia verschijnen, met een bijbehorende videoclip die is opgenomen door Sil van der Woerd.

Onderstaand zowel de teaser van de videoclip als de 'Making Of'.


Terug naar Boven of naar Homepage

 

DONDERDAG 20 JUNI

België stuurt 70 militairen naar EUTM Mali

De Belgische regering heeft besloten om ± 70 Belgische militairen naar de European Union Training Mission (EUTM) Mali te sturen. Dit zijn er zo'n twintig meer dan oorspronkelijk was voorzien.

De taakstelling van de Belgische militairen is de force protection van de EUTM Mali, die instaat voor de opleiding van het Malinese regeringsleger. Het Belgische contingent zal de infrastructuur, de trainers en het overige personeel van de EUTM-missie beschermen, de konvooien tussen Koulikoro en Bamako – waar het hoofdkwartier van de trainingsmissie zich bevindt – beveiligen en gereedstaan voor een Quick Reaction Force om in geval van incidenten tussenbeide te komen.

België voert het commando over de bewakingsopdracht in roulatie met Spanje.

Ook besliste de Belgische ministerraad om de huidige deelname van twee medevac-helikopters van het type Agusta-109 en vijfendertig bijbehorende militairen aan de EUTM Mali – sinds eind maart – te verlengen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 19 JUNI

Minister: tevredenheid onder personeel Defensie dalende

Het einde is nog niet in zicht voor de onrust onder het door reorganisaties geplaagde personeel van het Ministerie van Defensie. Dat zei Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag in de vergadering met de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer.

Het overleg ging onder andere over het Jaarverslag van het Ministerie van Defensie over 2012, het Rapport van de Algemene Rekenkamer bij het jaarverslag over het Ministerie van Defensie 2012 en de Slotwet Ministerie van Defensie 2012.


Ook onder het huidige kabinet zijn bezuinigingen ingezet. Zo is in het Regeerakkoord VVD-PvdA ‘Bruggen Slaan’ van 29 oktober vorig jaar nog een structurele besparing opgelegd van € 49 miljoen en heeft de minister te maken met een aantal andere extra kostenposten.

Het is “evident dat het einde van de herstructurering nog niet in zicht is en de bijbehorende onrust ook nog niet”, aldus de bewindsvrouw. Volgens haar is de tevredenheid onder het personeel dalende. De personeelsrapportage met als standdatum 1 januari 2013 gaf aan dat de Verandermonitor Defensie* liet zien “dat het vertrouwen in de toekomst bij Defensie en de medewerkerstevredenheid licht stijgen.” Ondanks "de onzekere tijd" was de tevredenheid toen nog "gestegen tot boven het niveau van voor de Beleidsbrief Defensie" (de brief van 8 april 2011 die de huidige bezuinigingsreorganisatie in gang zette, BP). Dat de tevredenheid nu “dalende” is, zal zeker te wijten zijn aan de (gedwongen) ontslagen die vanaf dit jaar een gezicht hebben gekregen.

Over het geheel genomen toonde de Tweede Kamer zich ingenomen met het jaarverslag. Eerder al constateerde de Algemene Rekenkamer dat het beheer is verbeterd. “Dat ik dit nog ooit mag meemaken”, zei een tevreden Raymond Knops (CDA).

Wel is er nog een aantal knelpunten, zoals onder andere over het ICT-project SAP/SPEER. Het complexe automatiseringproject dat de informatie over het materieel en het personeel moet stroomlijnen, sleept al jaren. Hoewel minister Hennis-Plasschaert vreest dat er opnieuw vertraging zal optreden, hoopt ze nog steeds de invoering in 2015 te kunnen afronden.

* De interne rapportage ‘Verandermonitor Defensie’ van het Dienstencentrum Gedragswetenschappen geeft, vanaf het eerste kwartaal 2010 (Q1 2010), de ontwikkeling weer in het vertrouwen in de toekomst bij Defensie, de gemotiveerdheid, de tevredenheid en het sollicitatiegedrag van de medewerker.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 15 JUNI

Joeri Boom in NRC's 'Terug naar Uruzgan': Onrust en tribale spanningen opgelaaid

In NRC Handelsblad van vandaag gaat correspondent Joeri Boom terug naar Tarin Kowt. De hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan was tussen 2006 en 2010 onder de hoede van het Nederlandse ISAF-contingent. Boom, onder andere schrijver van Als een nacht met duizend sterren. Oorlogsjournalistiek in Uruzgan (2010), zoekt uit wat er over is van wat de Nederlanders hebben opgebouwd.

Boom begint zijn verhaal op de 40 km lange asfaltweg tussen Chora en Tarin Kowt, aangelegd door het Duitse bedrijf GIZ met € 34 miljoen Nederlands belastinggeld. De belaagde stammen die in het gebied wonen hebben zich, zoals ze ook voor 2006 deden, ter bescherming verbonden met de Taliban. Onderdrukte stammen en hun Taliban-bondgenoten beschadigen zo nu en dan de weg, waardoor die bomkraters telt “waar een onoplettende automobilist met auto en al in zou verdwijnen”.De overheid heeft geen geld voor wegreparaties, de omwonenden van de weg durven niets te ondernemen uit vrees voor vergeldingen van de Taliban.

Na 2010 namen de Amerikanen en Australiërs de plaats van de Nederlanders in en “versplintert de Nederlandse nalatenschap onder hun handen”.Zo zijn de amandelbomen die de Nederlanders hebben gegeven, bij gebrek aan water, nagenoeg allemaal omgehakt.

In 2010 stelde de eindevaluatie van de missie al vast dat het Nederlandse doel in Uruzgan niet was gehaald: het vergroten van de veiligheid en stabiliteit door het vertrouwen te herstellen in de overheid en de steun voor de Taliban te verminderen – omdat de periode “niet genoeg was om de Afghaanse autoriteiten in staat te stellen zelf zorg te dragen voor veiligheid, goed bestuur en ontwikkeling.” En bovenal: de vooruitgang in Uruzgan is “niet onomkeerbaar”.

Veel van de geopende scholen, klinieken en ook opgeleide vroedvrouwen functioneren weliswaar nog, maar dertig procent van de bestuursposten is nog altijd niet vervuld “wegens een gebrek aan capabel personeel” en de mensen gaan meestal naar de Taliban om hun geschillen te beslechten.

De onrust en tribale spanningen zijn opgelaaid: “Vrijwel iedereen hier verwacht dat de Taliban na de terugtrekking van de internationale troepenmacht in 2014 zullen proberen Uruzgan te veroveren.”

Onder de Nederlanders was de tribale machtsbalans enigszins hersteld. Na hun vertrek haalden de Amerikanen “juichend” Matiullah Khan binnen als politiecommandant.

Popolzai-leider Khan, neef van de vorig jaar in Kabul vermoorde oud-gouverneur van Uruzgan (Jan Mohammed Khan), wordt door de Amerikanen beschouwd als een “effectieve Taliban-killer” maar heeft tevens tribale tegenstanders “stevig in de greep” met zijn gevreesde privémilitie.

Hoewel het Dutch Consortium for Uruzgan (DCU) – een gezamenlijke inspanning van vijf Nederlandse en zeven Afghaanse NGO's om meer welvarende gemeenschappen te creëren, hoofdzakelijk draaiend op Nederlands ontwikkelingsgeld – “tot minstens 2014” betrokken zou blijven, staakte Nederland volgens Boom op 30 maart jl. stilletjes de financiële bijdrage aan DCU.

Dokter Mohammad Gul, die voor één van de partijen uit de DCU – HealthNet TPO – de missie in Uruzgan leidt, is duidelijk: “Je kunt in Uruzgan nog zulke mooie projecten opzetten, maar als niemand voorkomt dat de stammen elkaar in de haren vliegen, is het gedaan met de veiligheid en komt de machine knarsend tot stilstand. Zouden de Nederlanders dat vergeten zijn aan de Amerikanen te vertellen?”

Terug naar Boven of naar Homepage

 

VRIJDAG 14 JUNI

Informatiebijeenkomst Defensie Innovatie Competitie 2013

Op de Kromhoutkazerne in Utrecht hebben 41 bedrijven zich vandaag laten informeren over de Defensie Innovatie Competitie (DIC) 2013. Het thema dit jaar is 'De militair van de toekomst'.

Met de jaarlijkse competitie van het Ressort Defensie Research en Development wil het Ministerie van Defensie met name innovatieve en technologische ontwikkelingen bij het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland stimuleren. Tegelijkertijd is de wedstrijd bedoeld om haar militaire middelen op een hoger plan brengen. Defensie wil samen met het MKB concepten bedenken en uitproberen met de operationele eenheden.

Om goed te kunnen presteren moet de Nederlandse militair van alle markten thuis zijn. De militair is de optelsom van zijn militaire vaardigheden en competenties, zijn lichamelijke en mentale kunnen, zijn sociaal en cultureel inlevingsvermogen en zijn militaire uitrusting en tools.

Voor een eventuele opdracht is een bedrag van € 200.000, inclusief BTW, beschikbaar. De gunningscriteria om in aanmerking te kunnen komen voor een opdracht zijn toepasbaarheid/implementeerbaarheid, mate van innovatie, realiteitswaarde van het voorstel, relatie met het thema, kwaliteit van het voorstel, vakbekwaamheid van het bedrijf en risicoanalyse voor vervolgtraject.

Tijdens de finaledag van de DIC 2013 op 15 november a.s. zullen de vijf finalisten zich presenteren. Aan het einde van de dag zal de winnaar van de DIC 2013 worden bekendgemaakt.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 12 JUNI

'Europese Defensiesamenwerking in relatie tot soevereiniteit'

Vanavond om 19.00 uur vindt in de Tweede Kamer een themabijeenkomst plaats van het PvdA Netwerk Defensie. Het thema is: ‘Europese Defensiesamenwerking in relatie tot soevereiniteit’.

De discussie over het thema zal worden gevoerd met prof. dr. Nico Schrijver, sinds juni 2011 senator voor de PvdA, en SP-Eerste Kamerlid Arjan Vliegenthart.

Schrijver is hoogleraar internationaal publiekrecht en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies van de Universiteit van Leiden. Als senator vervult hij onder meer het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken. Vliegenthart is werkzaam als directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP. Als senator houdt hij zich onder andere bezig met Buitenlandse Zaken en Defensie. Zowel Schrijver als Vliegenthart zijn lid van de NAVO Parlementaire Assemblee.

De avond wordt begeleid door Ruud Braak. Hij is jarenlang werkzaam geweest bij het Ministerie van Defensie op het gebied van onderhoud en verwerving, nu wethouder in de gemeente Lansingerland en heeft zitting in het bestuur van het PvdA Netwerk Defensie.

Angelien Eijsink en Sultan Günal-Gezer, de Defensiewoordvoerders voor de PvdA in de Tweede Kamer, zijn ook aanwezig.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 11 JUNI

Geslaagde eerste Tweetup Minister van Defensie

In de P.J.S. De Jongzaal op het Ministerie van Defensie in Den Haag had Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren vijftig van haar volgers op Twitter uitgenodigd voor een zogenaamde Tweetup.

De ontmoeting werd ingeleid met een lezing door marketing- en communicatiespecialist Stephan Fellinger.

Na een korte introductie, nam de bewindsvrouw hierna in een gezellige sfeer uitgebreid de tijd en aandacht voor een kennismaking met haar tweeps – volgers op Twitter.

Onder andere aanwezig waren, in alfabetische volgorde, Alexandra de Groot, Andre Karels, Carola Linschooten, Corné Dalebout, Ed van den Broek, Fred Omlvee, Hans Damen, Hans de Gruijter, Harmen Bakker, Jan Venekamp, Karin Vaalburg, Kees de Witte, Kevin Conemans, Maaike Scholtens, Marcel van Hemert, Marloes Visser, Martin van Daalen, Otte Beeksma, Rob Hunnego, Walter Kers en Wendy Dallinga.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Vanavond in NCRV's Altijd Wat: Missie Uruzgan

Vanavond in NCRV’s Altijd Wat (Nederland 2, 21:05-22:00 uur): Het kost een vermogen en het levert niets op. Dat is de veelgehoorde kritiek op de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Maar is dat ook zo? In een speciale aflevering van ‘Altijd Wijzer’ aandacht voor de Missie Uruzgan.

Op 15 juni 2007 kwam de 20-jarige soldaat der eerste klasse Timo Smeehuijzen uit Amsterdam bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven. Bij de aanslag raakten ook drie collega's gewond en werden tenminste vijf Afghaanse kinderen gedood.

Ruud Smeehuijzen, de vader van Timo, gaat terug naar de plaats waar zijn zoon omkwam en bezocht onder andere de school die hij na de aanslag in Uruzgan liet bouwen en die al snel door de Taliban werd verwoest.

Met verslaggever Alje Kamphuis bezocht hij de tentoonstelling ‘Bedrooms of the Fallen’. Tot begin 2011 was Ashley Gilbertson's foto-expositie van achtergelaten slaapkamers van te jong gestorven militairen, te zien in het Uitvaart Museum. Met de slaapkamerfoto's van Tim Hoogland en Timo Smeehuijzen. In het museum praat Ruud over rouw, herinneringen aan zijn zoon en de zin van de Nederlandse missie in Afghanistan.

Daarnaast een gesprek met generaal Dick Berlijn die in 2008, als Commandant der Strijdkrachten, een fervent voorstander was van de missie van Nederlandse militairen in Uruzgan. Ook hij kijkt terug op wat er is bereikt en welke lessen Nederland hieruit kan trekken.

Tot slot een portret van fotografe Marieke van der Velden. In haar fotoserie 'A Monday in Kabul' portretteert zij gewone Afghanen op hun lievelingsplek in Kabul. Rijdend in hun auto, zittend in het park of tijdens de vrijdagse picknick.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 10 JUNI

Genisten gereed in Torgau aan Elbe

De militairen van 101 Geniebataljon uit Wezep die sinds 5 juni hun Duitse collega's hielpen in de strijd tegen het hoogwater, keren nog deze week terug naar hun thuisbasis.

De genisten bevonden zich aanvankelijk met Duitse collega's in Ohrdruf in de oefening 'Engineer Victory', maar boden hun hulp aan met het vullen van zandzakken en het versterken van de dijken toen de Duitsers vanwege het wassende water werden weggeroepen.

De genisten waren actief in Torgau in het noordwesten van de Duitse deelstaat Saksen, hemelsbreed zo'n 170 km van het oorspronkelijke oefengebied. Behalve met militairen van de Bundeswehr, werd samengewerkt met de lokale autoriteiten en bevolking om de dijk langs de Elbe te versterken.

Zolang de waterstand, en daarmee de druk op de dijk hoog bleef, was het gevaar van een dijkdoorbraak reeël. Op een aantal plaatsen sijpelde een flinke hoeveelheid kwelwater door de dijk.

De inzet van de 185 genisten met 54 voertuigen, waaronder shovels, grote vrachtwagens en graafmachines, was volgens Defensie "zeer succesvol".

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 9 JUNI

NAVO-SG bezorgd om paraatheid alliantie

Secretaris-generaal (SG) van de NAVO Anders Fogh Rasmussen is bezorgd dat het de alliantie ontbreekt aan militaire paraatheid op cruciale gebieden, zoals personeel, elektronica en munitie. Bij de Europese lidstaten dringt hij erop aan meer te doen. Dit meldt het Duitse blad Der Spiegel, op basis van een vertrouwelijke analyse van Rasmussen, in het artikel Hohe Abhängigkeit von den USA: Nato fehlen militärische Kapazitäten.


Het document wijst op vijftien “probleemgebieden”, waarvan sommige reeds bekend zijn sinds de interventie van Libië in 2011.

Zo heeft de NAVO te weinig precisiemunitie, zoals raketten die in staat zijn zelfstandig hun doel te volgen en zich er naartoe te geleiden. Die situatie lijkt tot 2019 niet te verbeteren.

Ook zijn er tekorten aan tankvliegtuigen om gevechtsvliegtuigen in de lucht bij te tanken. Met uitzondering van de beschikbare Amerikaanse capaciteit, beschikken de Europese NAVO-lidstaten – volgens het document – slechts over 81 in plaats van de benodigde 235 tankvliegtuigen.

Naar verluidt schrijft Rasmussen ook dat de ongelijke lastenverdeling tussen de Verenigde Staten en haar Europese bondgenoten “onhoudbaar” wordt. Volgens de SG moeten de meeste bondgenoten meer doen.

In een tabel, waarin knelpunten in groen, geel, oranje of rood worden gerangschikt, zijn veel problemen oranje of rood gemarkeerd. Dit zijn de (middel)grote problemen, aldus Der Spiegel. Geel gemarkeerde (matige) problemen komen in de tabel slechts incidenteel voor, groen gemarkeerde in het geheel niet.

In zijn analyse wijst Rasmussen, volgens het blad, ook op capaciteitsproblemen van de NAVO waar het gaat om geneeskundig personeel, elektronische stoorzenders (jammers) en uitrusting voor Special Forces.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

WOENSDAG 5 JUNI

De Maizière blijft na debacle Euro Hawk

Bundesminister der Verteidigung Thomas de Maizière stapt niet op nu zijn departement honderden miljoenen euro's tevergeefs aan drones heeft uitgegeven die nooit zullen vliegen.

Welsiwaar erkende de Duitse Minister van Defensie vandaag in de Bundestag, het Duitse parlement, dat er fouten zijn gemaakt - maar niet door hem. Hij sloot niet uit dat zijn beide staatssecretarissen Stéphane Beemelmans en Rüdiger Wolf zullen moeten opstappen en mogelijk nog meer hoge ambtenaren. Volgens De Maizière werd hij niet voldoende betrokken bij het project.


De Maizière betoogde dat het besluit te stoppen met het project van de unmanned aerial vehicles van producent Northrop Grumman terecht was, maar dat de besluitvorming slecht was verlopen. Hij zei zich, mild uitgedrukt, geërgerd te hebben aan de gang van zaken.

De Maizière stopte op 15 mei jl. met het sinds 2000 lopende project van de Euro Hawk nadat hem twee dagen eerder duidelijk was geworden dat de toestellen hoe dan ook nooit in het Europese luchtruim zouden mogen vliegen. Dit is onder andere het gevolg van een gebrek aan documentatie en bepaalde niet nagekomen modificaties. Intussen is tenminste € 562 miljoen in het project gestoken.

De minister gaf aan dat er kennelijk binnen het Bundesministerium der Verteidigung een angst bestond om problemen bij de hoogste instanties aan de orde te stellen en fouten te erkennen. Hij gaf aan zijn ministerie te gaan reorganiseren.

Het besluitvormingsproces laat hij onderzoeken. Wel sprak hij al van “belangrijke missers”. De oppositie in het Duitse parlement hekelde De Maizière’s optreden.

Op 10 juni a.s. zal de bewindsman in de Bundestag opnieuw nadere uitleg moeten geven. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich intussen vierkant achter haar partijgenoot van de Christlich Demokratische Union (CDU) opgesteld.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Concept missie Afghanistan na 2014 gereed

De achtentwintig Ministers van Defensie van de NAVO hebben vandaag op de laatste dag van de tweedaagse NAVO-topconferentie in Brussel het gedetailleerde concept van het bondgenootschap voor de nieuwe, door de NAVO geleide missie 'Resolute Support' voor Afghanistan na 2014 onderschreven.

'Resolute Support' is bedoeld om de Afghaanse veiligheidstroepen te trainen, adviseren en assisteren.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO verklaarde: “That concept will guide our military experts as they finalise the plan in the course of the coming months.”

In een bijeenkomst van de NAVO ministers met de 22 niet-NAVO-landen die nu troepen leveren aan de International Security Assistance Force, bleek dat tien van deze landen zich voor het besluit uitspraken.

De Secretaris-generaal benadrukte dat de nieuwe missie géén ISAF onder een andere naam zal worden. Al zal de force protection van de buitenlandse trainers hoe dan ook niet enkel in Afghaanse handen komen, zo verzekerde Rasmussen.

Rasmussen benadrukte tot slot nog eens dat de verbintenis ná 2014 tweerichtingsverkeer is. De NAVO en haar partners zijn bereid steun te blijven leveren, maar verwachten in ruil extra inspanningen op het vlak van de rechtsstaat, mensenrechten, gelijke kansen voor vrouwen en de strijd tegen corruptie en drugshandel.

De missie zal een regionale aanpak hebben, vanuit de centrale regio rond de hoofdstad Kabul en regio's in het noorden, westen, zuiden en oosten. Volgens de plannen gaan vier landen de nieuwe missie leiden: de Verenigde Staten (zuid en oost), Italië (west), Turkije (centrale regio rond Kabul) en Duitsland (noord).

Naar verluidt gaat de nieuwe missie tenminste 12.000 militairen behelzen, hoewel het Pentagon bereid lijkt de Amerikaanse bijdrage nog naar boven bij te stellen.

Ook Nederland is gevraagd om na 2014 opnieuw een bijdrage te leveren aan de missie in Afghanistan. Op 3 juni jl. werd al bekend dat Nederland, wanneer het besluit mee te doen, opnieuw onder Duits commando in Afghanistan actief wenst te zijn.

"Nederland is zeer ervaren en als NAVO vragen we alle landen om een bijdrage te leveren, waaronder Nederland. We hopen dat Nederland kan meehelpen", aldus Rasmussen.

Den Haag heeft reeds benadrukt dat het te vroeg is "om te spreken over een specifieke en personele Nederlandse bijdrage aan een toekomstige NAVO-missie". Pas als de contouren van de nieuwe missie zijn vastgesteld, zal in NAVO-verband worden gekeken naar de invulling.

De vraag van de NAVO ligt politiek gevoelig. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert schrijft momenteel de nieuwe visie voor de krijgsmacht. Deze zal onder meer de vraag beantwoorden wat voor krijgsmacht Nederland zou moeten hebben in de periode 2020–2030.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

DINSDAG 4 JUNI

Stellingname minister tijdens politiek café VVD Eindhoven

Tijdens het politiek café, gisteravond door de VVD Eindhoven georganiseerd met als thema ‘Een sterke Defensie’, heeft Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert stelling genomen tegen organisator en presentator Ferry van den Broek.

Van den Broek, vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Eindhovense gemeenteraad en oud-militair van de Koninklijke Landmacht (2005-2009), stelde dat Nederland op termijn zijn landmacht zou moeten afschaffen.

Volgens het Eindhovens Dagblad was de bewindsvrouw het hier niet mee eens. Volgens haar komt er nooit één Europees leger, waarmee ze zich overigens niet uitsprak tegen vergaande samenwerking op onderdelen.

Dit wordt geïllustreerd door het vorige week tussen Duitsland en Nederland geïnitieerde samenwerkingsverband, waarbij 11 Luchtmobiele Brigade vanaf 1 januari volgend jaar onder Duits (divisie)commando komt te staan.

“Besluiten over vrede, veiligheid, leven en dood zullen altijd genomen worden door de nationale parlementen”, aldus Hennis-Plasschaert.

Minister Hennis-Plasschaert was gast tijdens het politiek café van de VVD Eindhoven. De bijeenkomst was, volgens de krant, “levendig en zeer goed bezocht”. Tijdens de avond zegde ze toe terug te komen naar Eindhoven voor een bezoek aan het veteraneninloophuis.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

MAANDAG 3 JUNI

11 Bevocie AASLT speelt Market Garden na

Deze maand vinden twee oefeningen plaats in de regio Nijmegen. Als scenario bij deze oefeningen wordt operatie Market Garden gebruikt, met vooral aandacht voor de waardevolle lessen uit het optreden van de 82nd (US) Airborne Division bij de bevrijding van Nijmegen en Groesbeek.

De eerste oefening, onder de naam 'Pegasus Patrol', begint vandaag en duurt tot en met 7 juni. Vanochtend worden zo'n honderd militairen van 11 Bevoorradingscompagnie (Bevocie) Air Assault (AASLT) van 11 Luchtmobiele Brigade door een Chinook transporthelikopter afgezet in Groesbeek, van waaruit zij via Nijmegen richting Heteren.

Morgen brengen de militairen onder meer een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek, overmorgen is er onder andere een actie op het Strandpark Slijk Ewijk en de laatste dag van ‘Pegasus Control’ wordt afgesloten met een battlefield tour langs de historische locaties van operatie Market Garden.

De tweede oefening duurt van 12 tot en met 14 juni. Hier oefent 1 Civil Military Interaction Command (1 CMI Cmd), voorheen 1 CIMIC Bataljon. Zij voeren in het centrum van Nijmegen, ongewapend, verschillende analyseopdrachten uit.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZONDAG 2 JUNI

Vannacht op ZDF-History: '1983 - Welt am Abgrund'

Vannacht herhaalt de Duitse zender ZDF (00:25 – 01:10 uur) de 45 minuten durende documentaire 1983 - Welt am Abgrund uit 2011. ZDF-History reconstrueert een van de heetste momenten uit de Koude Oorlog en laat zien hoe de toekomst van de mensheid afhankelijk kan zijn van de beslissing van individuen.

Buiten medeweten van het grote publiek en de media stond de wereld in het najaar van 1983 op de rand van een nucleaire oorlog. Aangemoedigd door de haviken onder Sovjetleider Yuri Andropov en gevoed door zowel de aankondiging van het Strategic Defense Initiative als de aanhoudende retoriek over het Evil Empire van de Amerikaanse president Ronald Reagan, voorspelde de Sovjet-Russische geheime dienst KGB een nucleaire verrassingsaanval van de NAVO.

De spanning was te snijden. Enkele incidenten dat jaar zorgden voor alarmerende situaties met groter gevaar dan de Cubaanse raketcrisis in 1962. Met dien verstande dat alles zich in ’83 in het diepste geheim afspeelde.

Op 26 september 1983 – de 25ste in de Sovjet-Unie – leek een Sovjet-spionagesatelliet de lancering van vijf Intercontinental Ballistic Missiles (ICBMs) te signaleren die onderweg waren richting de Sovjet-Unie. In werkelijkheid, zo bleek later, ging het om zonlicht dat werd gereflecteerd op de hoge bewolking boven de lanceersite op Malmstrom Air Force Base in de Amerikaanse staat Montana.

Het was te danken aan de officier van dienst in Moskou, luitenant-kolonel Stanislav E. Petrov dat een nucleaire oorlog tussen de grootmachten uitbleef. Hij beredeneerde dat een Amerikaanse pre-emptive strike niet zou bestaan uit vijf gelanceerde raketten, controleerde andere aanvullende bronnen en concludeerde dat de waarschuwing van de satelliet loos alarm was. Op 17 januari jl. kreeg Petrov de Dresden-Preis voor zijn heldenrol in het voorkomen van de Derde Wereldoorlog.

Met deze 'narrow escape' was de spanning tussen de VS en de USSR echter niet uit de lucht. In november dat jaar begon Exercise Able Archer 83.

De NAVO-oefening, met name gevoerd vanuit het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) in het Belgische Casteau, simuleerde een escalatie tussen de NAVO en het Warschaupact waarbij uiteindelijk een nucleaire aanval zou plaatsvinden. De Sovjet-Unie bekeek de oefening zeer argwanend. De paranoia nam toe dat de oefening een voorbereiding was op een echte aanval. Het Rode Leger stond tijdens die oefening dan ook in opperste staat van paraatheid. Om verdere escalatie met de Sovjet-Unie te voorkomen werd het programma in aller ijl aangepast.


Terug naar Boven of naar Homepage

 

Onderzoek Jan Beckers naar De Punt 1977

Gisteren publiceerde het Dagblad van het Noorden het onderzoek Air Mata Kebenaran (‘Traan van de waarheid’) van freelance-journalist Jan Beckers over de bevrijdingsactie van de door Molukkers gekaapte intercity Assen-Groningen bij De Punt (Glimmen) in de ochtend van 11 juni 1977. Bij de bevrijdingsactie kwamen twee passagiers en zes van de negen kapers om het leven.

Één van de Molukse kapers die het drama bij De Punt overleefde, Junus Ririmasse, heeft aan Beckers' onderzoek meegewerkt, evenals zijn partner Nonna Lumalessil. Beckers zelf is getrouwd met een Molukse.

Volgens Beckers en Ririmasse hebben de mariniers bij de actie zeker drie en mogelijk vier nog levende en gewonde Zuid-Molukse kapers “geliquideerd”. De bevindingen wijken af van de officiële lezing dat alle gedode kapers omkwamen bij het spervuur dat voorafging aan de bestorming van de trein.

"Hoe gedetailleerd en minutieus gepland het aanvalsplan ook leek, het bleek niet meer dan een monsterplan”, wordt geconcludeerd, evenals: “Het is beslist meer geluk dan wijsheid geweest dat het aantal slachtoffers onder de gegijzelden niet veel hoger is uitgevallen.”

Ondanks het gegeven dat de openbaarheid van de rapporten over de Molukse gijzelingen in Wijster, Amsterdam, De Punt en Bovensmilde is “beperkt tot 1 januari 2055”, kon Beckers sommige stukken opvragen bij het Nationaal Archief. In elk geval zouden de overige stukken, waarin Beckers geen inzage kreeg, pas over 42 jaar geopenbaard mogen worden. Dit kan betekenen dat uit de stukken die hij nu niet kon inkijken, een andere waarheidsvinding kan en zal worden geconcludeerd.

De gevoeligheid van Beckers’ waarheid over hoe de Molukkers om het leven zijn gekomen, is voor SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel afdoende om de huidige ministers van Defensie en Justitie om uitleg te vragen. Hij wil dat de bewindslieden gedetailleerd ingaan op het in 1977 gebruikte geweld: “En als blijkt dat de mariniers niet geoorloofd geweld hebben gebruikt, dan moet dat ook worden uitgesproken.”

Dries van Agt, in 1977 Minister van Justitie, stemde samen met Bas de Gaay Fortman en Max van der Stoel, de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, in met de bestorming van de trein. Desgevraagd wenst hij niet te reageren op het onderzoek: “Wat u mij voorhoudt, komt in elk geval niet overeen met de opdracht die de mariniers kregen.”

Hoewel het rapport aanvechtbaar is, is het aan de ministers van Defensie en Justitie of 35 jaar na dato alsnog onderzoek moet worden gedaan naar de feiten. Afhankelijk of hierin strafbare feiten en strafbare daders worden vastgesteld, zou de rechter een uitspraak kunnen doen over het vermeende ongeoorloofd geweldgebruik van de mariniers op 11 juni 1977.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

ZATERDAG 1 JUNI

Amerikaanse drone-aanvallen vanuit Ramstein?

Bij de gericht elimineren van terreurverdachten in Afrika zijn waarschijnlijk Amerikaanse drone sites in Duitsland betrokken. In het bijzonder gaat het daarbij om operaties die worden uitgevoerd door het U.S. Africa Command (AFRICOM), het in 2008 opgerichte Supreme Command van de Amerikaanse krijgsmacht voor Afrika in het Duitse Stuttgart.

Dit is in tegenspraak met de destijds door de Amerikanen gemaakte verzekering alle verantwoordelijkheid op zich te nemen voor alle militaire operaties van AFRICOM.

Sinds 2011 speelt het Air Operations Center van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Rheinland-Pfalz hierin een centrale rol. Dit zijn de bevindingen van een onderzoek van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en het ARD-programma Panorama, zoals die jl. 30 mei zijn uitgezonden.

Ramstein Air Base valt onder het commando van de U.S. Air Forces in Europe (USAFE).

Bij een aanval op het Afrikaanse continent stuurt de ‘piloot’ op Air Base Ramstein via een speciaal satellietsysteem de drone naar het doel. Zonder Ramstein Air Base kunnen geen drone-aanvallen worden uitgevoerd, zo citeert de krant een intern document van de U.S. Air Force.

In oktober 2011 werd het het Air Operations Center voor drones in Ramstein geopend. Het wordt bewaakt door zo’n 650 militairen, terwijl er zeker duizend militairen en burgers in het vluchtcontrolecentrum voor drones werken. Vanwege de operationele veiligheid is volgens de krant niet alles te achterhalen. Analisten vertalen de geselecteerde doelen in een ‘find, fix, finish’-model.

Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen in landen als Somalië worden door mensenrechtenorganisaties bekritiseerd als een schending van het internationale recht. Door de gebruikmaking van Amerikaanse bases in Duitsland voor de drone-oorlog, lijkt Duitsland automatisch betrokken te zijn bij de operaties. Duitsland zegt echter geen bewijs te hebben dat de Verenigde Staten vanaf Duits grondgebied dergelijke operaties uitvoeren.

"Die Tötung eines Terrorverdächtigen mithilfe einer Bundesregierung davon weiß und nicht dagegen protestiert - Beteiligung an einem völkerrechtlichen Delikt sein", aldus prof. dr. Thilo Marauhn, hoogleraar internationaal recht aan de Universität Gießen.

Terug naar Boven of naar Homepage

 

Nieuwsarchief...