DECEMBER 2007

Terug naar de homepage
 

Altijd het laatste nieuws het meest compleet

DECEMBER 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
1
15
16
17
20
21
23
24
25
26
27
30
31
           

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

M.i.v. 1 januari 2008 verdwijnt het NIEUWS van deze website...  

ZATERDAG 29 december

Canvas: Amerikaans peloton in Bagdad

Op de Belgische zender Canvas (20.10 uur) vanavond de reportage ‘Goed nieuws uit Bagdad!’ van BBC-correspondent Mark Urban. Hij trok, zowel in mei jl. als deze maand nog, op met de mannen van het 2nd Platoon, Gator Company, 2-12 Infantry in de soennitische wijk Dura in het zuiden van Bagdad. Het peloton staat onder leiding van lieutenant Jake Carlisle en zijn platoon sergeant Dorian Perez.

De veranderingen binnen het Amerikaanse optreden zijn treffend. Er wordt voortaan op deuren geklopt in plaats van deuren ingetrapt en patrouilles worden te voet in plaats van bereden en gepantserd uitgevoerd. Het leven in Bagdad lijkt zich langzamerhand te herstellen, maar het bataljon waakt over de gewapende rust.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 28 december

Uruzgan-weigeraar alsnog vrijgesproken

Het gerechtshof in Arnhem heeft een 22-jarige man uit Rheden, die niet naar Afghanistan wilde, vandaag vrijgesproken van dienstweigering en het weigeren van een dienstbevel. Eerder werd betrokkene – Jethro W. – door de rechtbank van algehele dienstweigering vrijgesproken omdat hij ander werk dan de Afghanistan-missie niet weigerde. De rechtbank vond toen echter wèl dat er sprake was van het weigeren van een bevel.

Het hof concludeert dat op het moment dat W. niet naar Afghanistan wilde, hij officieel nog helemaal geen bevel had gekregen. Daarnaast had W. psychische klachten door een eerdere uitzending, die Defensie er – aldus het gerechtshof – van hadden moeten weerhouden om W. opnieuw aan te wijzen voor een missie.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 22 december

Docu ter nagedachtenis aan Timo Smeehuijzen

Op 15 juni jl. kwam de Nederlandse militair Timo Smeehuijzen om het leven bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt in Uruzgan. Bij die aanslag werden ook 9 Afghaanse kinderen gedood. De ouders van Timo, Ruud en Karin Smeehuijzen, en zijn zus Laura wilden naar Uruzgan om het verdriet met de ouders van de omgekomen Afghaanse kinderen te delen en elkaar kracht te geven.

Dat bleek vanwege de onveilige situatie niet mogelijk, waardoor in plaats van de ouders Gijs Wanders en de Afghaanse journaliste Tahmina Akefi gingen. De documentaire die zij maakten wordt vanavond in Een Vandaag (Nederland 1, 18.20 uur).

De kinderrechtenorganisatie Save the Children heeft een speciaal onderwijsproject voor kinderen in oorlogsgebieden. De organisatie heeft toegezegd dat het geld dat wij inzamelen zal worden besteed in Tarin Kowt. Alle projecten worden in samenwerking met de lokale bevolking uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat het ook werkelijk projecten zijn die voorzien in de behoeften van de ouders en de kinderen.

Mensen die Save the Children willen steunen, kunnen een bijdrage overmaken op giro 809, onder vermelding van “Timo”.

Terug naar Boven

Vrijwillige dienst opnieuw op agenda in België

In een interview met De Standaard breekt de nieuwe Belgische Minister van Defensie Pieter de Crem een lans voor de vrijwillige legerdienst. Hij hoopt daarmee Defensie “opnieuw in de gedachten - de harten is misschien wat moeilijker - van de mensen te brengen”. Het is een manier om het leger beter te leren kennen. Op termijn vormt dit ook een rekruteringsbasis: “Ik wil Defensie hiermee afhelpen van zijn imago van geldverslindende machine. Het leger kost een bom geld, per jaar € 2,7 miljard. De mensen vragen zich dan af: what's in it for me? Ik wil die return on investment tonen.”

De Crem is de nieuwe bewindsman op Defensiegebied in de overgangsregering-Verhofstadt III, die volgens planning op 23 maart 2008 zal moeten overgaan in een feitelijke regering.

De paarse regering Verhofstadt-II, met zijn voorganger André Flahaut, kwam in mei 2006 al met een soortgelijk plan. Tot maximaal 1.000 werkloze jongeren tussen 18 en 25 zouden vrijwillig dienst kunnen nemen bij het leger. Het plan lag klaar, maar kwam niet uit de ijskast.

“De uitdaging is tonen dat het anders kan. Ik verbind er mijn lot aan dat anders ook beter is”, aldus De Crem, die verder aangeeft: “Ik wil vooral een kleiner en performanter leger. Door de personeelslast beheersbaarder te maken, komt budget vrij voor investeringen. Daardoor kan ons land mee de krijtlijnen uittekenen bij het tot stand komen van het Europees leger. […] Ik wil ons leger versterken, zodat ons land een kleine, maar loyale partner wordt. Je kunt niet zeggen dat je een internationale rol wilt spelen en dan niet gevraagd worden omdat je niet de juiste investeringen hebt gedaan, of buitenlandse opdrachten gewoon afslaan.”

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 19 december

VS bestelt 3.126 MRAP-pantservoertuigen

Het Amerikaanse Department of Defense heeft voor een bedrag van bijna $ 2,6 miljard dollar (± € 1,8 miljard euro) 3.126 nieuwe pantservoertuigen besteld. De pantservoertuigen zijn specifiek ontworpen om mijnen te kunnen weerstaan en zijn dus bruikbaar voor de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan. In Afghanistan en Irak zijn momenteel al ± 1.200 MRAP’s ontplooid; nog geen enkele militair heeft het leven gelaten in een MRAP.

De vier bedrijven die de contracten in de wacht hebben gesleept, zijn Armor Holdings, International Military and Government (onderdeel van Navistar International Corporation), BAE Systems en
Force Protection Industries.

Met de laatste order heeft het Pentagon nu al in totaal 15.274 MRAP’s besteld. Zij worden geleverd medio zomer 2008; het doel is om elke maand 1.200 MRAP’s van de band te laten lopen.

Toch worden er vraagtekens geplaatst bij de mega-order van het Pentagon om voor in totaal $ 24,5 miljard (€ 17 miljard) aan voertuigen te kopen tegen improvised explosive devices (IED’s). Volgens U.S. Army en U.S. Marine Corps zouden het dalend geweld en het beperkte mobiliteit wel eens tot een orderdaling kunnen leiden.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 18 december

Jack de Vries nieuwe Staatssecretaris

Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft vandaag op Paleis Huis ten Bosch Jack de Vries (CDA) beëdigd als de nieuwe Staatssecretaris van Defensie in het kabinet Balkenende-IV. Hij volgt Cees van der Knaap op, die burgemeester van Ede wordt.

Jacob Gabe de Vries – geboren in Drachten in 1968 – was eerder onder meer campagneleider en politiek adviseur van premier Jan Peter Balkenende en landelijk campagneleider van het CDA bij verschillende verkiezingen. Na zijn beëdiging is De Vries ceremonieel ontvangen op het departement van Defensie aan het Plein in Den Haag. De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ speelde de nieuwbakken bewindsman toe.

De Vries gaat zich als staatssecretaris met name bezighouden met Defensiepersoneel en -materieel.

Ook wil hij de komende tijd investeren in de relatie met coalitiepartner PvdA: hij was de man achter de harde aanvallen op de PvdA in de jongste verkiezingscampagne.

Terug naar Boven

Groen licht voor verlenging missie Uruzgan

Het kabinet krijgt vandaag naar alle waarschijnlijkheid groen licht van de Tweede Kamer voor het verlengen van de missie in Uruzgan. Niet in de laatste plaats omdat Minister van Defensie Eimert van Middelkoop het parlement verzekert dat de extra kosten voor de verlengde missie niet ten laste van de Defensiebegroting zullen komen.

De Tweede Kamer zal vanavond, zo is de algemene verwachting, in meerderheid akkoord gaan. Behalve op steun van de coalitiepartijen lijkt het kabinet ook te kunnen rekenen op steun van VVD en SGP.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 14 december

Nederland in Uruzgan afhankelijk van bedrijven

Nederland is in Uruzgan afhankelijk van de inzet van zgn. Private Military Contractors. Deze private militaire bedrijven worden met  name ingezet voor luchttransport, voedsel- en brandstoftransporten. Wanneer zij hun dienstverlening stoppen, bijvoorbeeld omdat het te gevaarlijk wordt, dan zijn de Nederlandse militairen niet in staat hun werk over te nemen.

Tot deze conclusie komt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in het advies ‘De inhuur van private militaire bedrijven. Een kwestie van verantwoordelijkheid’  dat is opgesteld onder voorzitterschap van Relus ter Beek. De AIV is een onafhankelijke raad die regering en Staten-Generaal adviseert over hetbuitenlands beleid. Ter Beek was Minister van Defensie van 1989 tot 1994. Eimert van Middelkoop, de huidige Minister van Defensie, had al op 23 mei jl. om het advies gevraagd.

Saillant detail is dat gedurende het adviestraject “de actualiteit van de adviesaanvraag nog eens [werd] onderstreept door het schietincident – en de nasleep ervan – in Bagdad van 16 september 2007, waarbij het Amerikaanse private veiligheidsbedrijf
Blackwater was betrokken en waarbij 17 Irakese slachtoffers vielen.” In de adviesaanvraag staat niets over beveiligingstaken van PMC’s, met uitzondering van die van Afghan Security Guard (ASG), dat zorgdraagt voor “de gewapende beveiliging van de buitenring van Tarin Kowt en Deh Rawood”.

In totaal geeft Nederland tenminste € 128 miljoen uit aan inhuur van brandstoftransport (vanuit Pakistan), voedseltransport (vanuit Kabul en Kandahar), onderhoud van helikopters en Bushmasters en lokaal luchttransport: één  MI-26 helikopter en twee Antanov AN-12’s door PANKH uit Rusland én een Hercules L-100 van het Zuid-Afrikaanse SAFAIR.

Als laatste realiseert een – volgens het AIV-rapport, dat zich baseert op open bronnen –onbekend bedrijf, waarvan de beveiligers echter alleen een Nederlands diplomatiek paspoort hebben, de beveiliging van ambassadeur Hans Blankenberg en de zijnen én diplomaten in Kabul. Een blijkbaar onvindbare open bron, te weten het weekblad Vrij Nederland (artikel ‘Het gedoemde werkpaard’, 23 december 2006), weet bijna 1 jaar geleden te melden dat de ambassade wordt beveiligd door de Britse firma SSSI. Het ‘Onderzoek naar aanleiding van het helikopterongeval in Afghanistan op 26 juli 2006’, gedateerd 29 januari 2007, weet dat SSSI staat voor Strategic Security Solutions International. Bovendien: “Via de Nederlandse Ambassade in Kabul werd contact gelegd met een tweetal bedrijven dat betrokken is bij de beveiliging en bewaking van de Nederlandse ambassade en haar personeel. Dit waren de Britse firma Control Risks, die de persoonsbeveiliging van de Ambassadeur uitvoert, en de Britse firma Strategic Security Solutions International (SSSI), die het ambassadecomplex beveiligt.”

Terug naar Boven

Eendaags topoverleg over ISAF in Edinburgh

In de Schotse hoofdstad Edinburgh zijn vandaag de Defensieministers van de 8 landen bijeen die allen in het zuiden van Afghanistan aanwezig zijn binnen het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF). Naast Groot-Brittannië zijn dat Australië, Canada, Denemarken, Estland, Nederland, Roemenië en de Verenigde Staten.

Onder leiding van gastheer Defence Secretary Des Browne én in aanwezigheid van de Amerikaanse Secretary of Defense Robert Gates bespreken zij het toenemende geweld van de Taliban in Afghanistan.

Daarnaast willen zij een plan opstellen om meer niet-militaire activiteiten te ontplooien om de Afghaanse bevolking voor zich te winnen (d.w.z. de balans tussen militaire operaties en de noodzaak voor economische wederopbouw) en de regering in Kabul verder te ondersteunen. Tot slot bespreken zij hoe andere NAVO-landen kunnen worden overgehaald om meer troepen naar Afghanistan te sturen.

Volgens de Verenigde Staten is het geweld in Afghanistan in vergelijking met vorig jaar met bijna 30% toegenomen. In de zuidelijke provincie Helmand is dat zelfs meer dan verdubbeld.

De eendaagse topconferentie in Edinburgh komt op hetzelfde moment dat Zuid-Koreaanse troepen zijn begonnen zich terug te trekken uit Afghanistan na 5 jaar lang een bijdrage te hebben geleverd.
 

 

DONDERDAG 13 december

Militair eerbetoon voor ruim 60 dieren

Ruim 60 heldhaftige dieren krijgen vandaag een militair eerbetoon in Groot-Brittannië. Tijdens de ceremonie op de gerestaureerde dierenbegraafplaats in Ilford, bij Londen, zullen ook Nederlandse helden uit de Tweede Wereldoorlog worden geëerd.

De begraafplaats is van de grootste veterinaire liefdadigheidsorganisatie van Groot-Brittannië, de People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), en valt ten deel aan 26 honden, 3 paarden, 32 duiven en 1 kat. De dieren hebben duizenden mensen het leven gered in oorlogs- en vredestijd. Zij werden door de PDSA onderscheiden met de Dickin Medaille, het dierenequivalent van het Victoria Cross.

Zo was de Welsh Collie Ricky was betrokken bij het opruimen van mijnen langs de Zuid-Willemsvaart in Nederweert. Toen de hond door een explosie aan de kop gewond raakte, bleef hij rustig om niemand in gevaar te brengen.  Op 29 maart 1947 kreeg Ricky de Dickin-medaille.

De postduif William of Orange, die dienst deed in de Army Pigeon Service (APS), werd in de Tweede Wereldoorlog ingezet rondom operatie Market Garden. De radio’s weigerden massaal dienst, waarop de eenheid van luitenant-kolonel John Frost, het 2de parabataljon, de postduif gebruikte om Londen te melden dat de noordelijke oprit van de Rijnbrug in handen had. Op 19 september om 10.30 werd zij gelost in Arnhem; zij arriveerde in Londen om 14.55 uur, na een vlucht van 420 km (vliegsnelheid: 95 kmpu).

Terug naar Boven

IDL: symposium YOURDEFENCE.NL

Vandaag en morgen vindt op het Instituut Defensie Leergangen (IDL) in Den Haag het symposium YOURDEFENCE.NL, Netherlands Armed Forces moving to a comprehensive approach plaats.

Tijdens het symposium, onder leiding van dagvoorzitter luitenant-generaal Rob Bertholee (Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, PCDS), delen sprekers hun ervaringen met betrekking tot het thema. Zij leggen de relatie naar andere factoren van invloed die wel of niet zijn benut door het militair- en politiek-strategische niveau.

Sprekers zijn onder andere:

generaal-majoor Freek Meulman

plaatsvervangend commandant ISAF)

generaal-majoor Ton van Loon

voormalig commandant Regional Command South ISAF

generaal-majoor Patrick Cammaert

vormalig commandant MONUC

kolonel b.d. Thomas X. Hammes

U.S. Marine Corps, auteur van ‘The Sling and the Stone. On War in the 21st Century’ (2006)

Leendert van Bockhoven

network-centric contact IBM

luitenant-generaal Rob Bertholee

PCDS

professor Julian Lindley-French

COIN-adviseur aan Brits en Canadese Defensie

Op de tweede dag van het symposium wordt de website van YOURDEFENCE.NL gelanceerd onder het motto “De Defensiecommunity waar jij meedenkt overjouw defensie”. Het IDL bevindt zich aan Brasserskader 227A, 2497 NX in Den Haag.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 12 december

Academielezing: 'De toekomst van de oorlog'

In het voorlichtingscentrum ‘De Duiventoren’  op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie in Breda wordt vanavond de Academielezing ‘De toekomst van de oorlog’ gehouden.

Spreker is luitenant-kolonel der mariniers Dick Bosch, universitair docent aan de Faculteit Militaire Wetenschappen: “Wat is oorlog? Wie voert een oorlog? Wat is de rol van Nederland? Het woord ‘oorlog’ is een vermenging van twee woorden waarvan het ene “ontbinding van een overeenkomst” betekent en het andere “noodlot als wat voor de mens is neergelegd”.

De Academielezing is de eerste van 4 openbare lezingen van de Nederlandse Defensie Academie over oorlog, krijgsmacht, terrorisme en Uruzgan.

Terug naar Boven

Romeins Nijmegen van groot militair belang

Archeoloog Mark Driessen concludeert na uitgebreid onderzoek naar de status van Nijmegen in de Romeinse tijd, dat deze stad van groter militair belang was dan tot nu werd aangenomen. Driessen promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam op zijn onderzoek.

De Romeinen kozen Ulpia Noviomagus Batavorum – Nijmegen – in 19 voor Christus als legerplaats voor een legioen (± 6.000 soldaten). Het gehele Romeinse rijk telde 25 à 30 legerplaatsen, maar Nijmegen was de enige in Noordwest-Europa. Het was èn is dan ook een logistiek knooppunt met de Rijn en Maas op korte afstand. In de 1ste eeuw na Christus werd de houten bebouwing vervangen door steen, onder meer afkomstig uit de Eiffel. Het ging in totaal om 30.000 kubieke meter bouwmateriaal voor een gebied van ± 3 km². De Romeinen woonden bijna 6 eeuwen in de stad aan de Waal. De laatste Romeinse vondsten dateren uit ± 500 na Christus.

Opvattingen uit de hedendaagse militaire psychologie zijn ook toepasbaar op de Romeinse tijd. Zo was de Hunerberg, op de stuwwal ten oosten van het huidige Nijmeegse stadscentrum, door zijn logistieke en infrastructurele voordelen een voortreffelijke locatie voor een Romeins militair kamp. Dat de Romeinen kozen voor de stuwwal heeft te maken met “first location advantages”: er was al Romeinse bewoning met bijbehorende infrastructurele voorzieningen, lokale ervaringen en afhankelijkheidspatronen.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 11 december

577 Kamervragen over missie Uruzgan

De Tweede Kamer heeft in totaal 577 vragen neergelegd bij de Ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken over het kabinetsplan om de missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen. Met 11 fracties in de Tweede Kamer betekent dat een gemiddelde van 52 vragen per partij.

De ministers moeten de schriftelijke vragen voor het Kamerdebat over Uruzgan hebben beantwoord, dat 17 december zal plaatsvinden. Daarna moeten de fracties zich buigen over de uitkomsten, waarna de Kamer nog voor het kerstreces stemt over de kwestie.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 10 december

Musa Qala heroverd in operatie Mar Kardad

Het bolwerk Musa Qala in de provincie Helmand is na een week vechten heroverd op de Taliban in een gezamenlijke actie van de International Security Assistance Force (ISAF, onder wie ± 3.000 Britse militairen), 300 Amerikanen en de Afghan National Army (ANA).

De operatie, genaamd Mar Kardad (“Slangenkuil”), begon op 2 december jl. met een trage naderingsmars vanuit het zuidelijker gelegen oord Sangin. Op 7 december jl. volgde dan plotsklaps een omvangrijke luchtmobiele operatie vanuit het noorden, waarbij ook eenheden van de Nederlandse Air Task Force zijn ingezet.

De meeste Taliban-strijders ontvluchtten de goeddeels verlaten stad die normaal gesproken ± 35.000 inwoners telt. Bij het offensief kwamen 2 ISAF-militairen om het leven. Musa Qala was de enige Afghaanse stad die nog in handen van de Taliban was; 10 maanden geleden werd het oord door de Britten overgedragen aan plaatselijke militieleiders, omdat zij  van mening waren dat het stationeren van een Afghaans garnizoen niet mogelijk was.

Terug naar Boven

BBC 1: 'The Battle for Basra Palace'

Om 21.30 uur is op BBC 1 in het documentaireprogramma Panorama ‘The Battle for Basra Palace’ te zien. Dit is een docu over de operaties die de Britten de afgelopen jaren uitvoerden in Basra, de op één na grootste stad van Irak.

Verslaggeefster Jane Corbin is hiervoor teruggekeerd naar Irak. Zij was ook bij de Britse troepen toen die in maart 2003 het voormalig paleis van ex-dictator Saddam Hussein in Basra overnamen. Ook afgelopen zomer voerden de Britten nog bloedig strijd tegen de milities in de stad, maar op 3 september jl. hebben zij zich teruggetrokken op Basra International Airport buiten de stad.

Panorama duurt tot 22.00 uur.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 9 december

Zembla-documentaire 'Moeras Uruzgan'

In Zembla vanavond (21.45 uur, Nederland 2) de documentaire ‘Moeras Uruzgan’, waarin generaals en krijgswetenschappers uit Nederland, Israël, Rusland en Afghanistan analyseren welke militaire doelen in Uruzgan te behalen zijn en welke fouten er gemaakt worden door de International Security Assistance Force (ISAF).

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 8 december

Decembermoorden 25 jaar geleden

25 jaar geleden vinden in Suriname de Decembermoorden plaats op 15 vooraanstaande tegenstanders van het militair regime van legerleider Desi Bouterse. De militairen executeren een sergeant, vakbondsvoorzitter, voormalig legerofficier, advocaten, docenten, journalisten en ondernemers in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Bouterse verklaarde op tv dat de slachtoffers “op de vlucht zijn neergeschoten” en dat zij betrokken waren bij een staatsgreep. Bouterse heeft vervolgens altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben.

Desi Bouterse is opgeleid tot onderofficier aan de Koninklijke Militaire School. Hij werd sportinstructeur en zat onder andere bij 47 Pantserinfanteriebataljon Menno van Coehoorn in Havelte en vanaf 1972 op de Duitse legerplaats Seedorf.

In 1975 remigreerde Bouterse naar Suriname. Na de onafhankelijkheid van Nederland hielp hij mee aan de opbouw van het Nationale Leger, waarin hij ook onderofficier werd. Op 25 februari 1980 – de dag dat de Surinaamse krijgsraad drie onderofficieren wilde berechten voor muiterij – liep het conflict over de militaire vakbond BoMiKa (Bond Militair Kader) uit op een staatsgreep. De regering van Henck Arron werd opzijgezet door 16 onderofficieren onder leiding van sergeant-majoor Bouters, die zich en passant bombardeerde tot kolonel. Hoewel er werd begonnen met de bouw van volkswoningen en andere sociale projecten, werden de militaire machthebbers meer en meer geconfronteerd met toenemende sociale onrust en tegenstand. Dat mondde op 8 december 1982 uit in de moorden.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 7 december

Vanaf 2010 krijgsmachtbrede conditieproef

Generaal-majoor Hans Wehren, Directeur Aansturen Operationele Gereedstelling (DAOG) bij de Defensiestaf, deed in zijn presentatie op het symposium 'Onze Zorg' in de Jaarbeurs in Utrecht uit de doeken dat in 2008 geleidelijk zal worden begonnen met het invoeren van zowel de Defensie Conditieproef (DCP) als de Militaire Basis Vaardigheden (MBV).

Omdat de steeds frequenter inzetbaar geachte militair Defensiebreed moet beschikken over dezelfde minimale militaire basisvaardigheden, zullen zowel DCP als MBV vanaf 2010 overal ingevoerd moeten zijn. Binnen de Koninklijke Marine is hierover zojuist een pilot afgesloten.

Afgaande op de enige bron die hierover concreet iets te melden heeft – het blad ‘Alle Hens’ van de Koninklijke Marine d.d. december 2006 – moet bij onderwerpen over de Militaire Basis Vaardigheden worden gedacht aan kennis en kunde over (militaire) veiligheid, Ammunition Awareness and Search, Hygiëne en Preventieve Gezondheidszorg (HPG), NBC / CBRN, persoonlijk wapen, persoonlijke uitrusting, recht en ZHKH.

Terug naar Boven

'Onze Zorg' voor militaire zorgverleners

In de Jaarbeurs in Utrecht vindt vandaag voor alle militaire zorgverleners het symposium Onze Zorg plaats, over de keten van de militaire gezondheidszorg.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Hoofddirectie Personeel en de Directie Militaire Gezondheidszorg in samenwerking met de Operationele Commando’s en diverse beroepsorganisaties. Er worden ruim 800 mensen verwacht.

De Jaarbeurs bevindt zich aan het Jaarbeursplein 6, 3521 AL in Utrecht.

Terug naar Boven

Hoorzitting Kamer over verlenging Uruzgan

Vandaag houdt de Tweede Kamer zijn hoorzitting over de verlenging van de Uruzgan-missie. De eerste genodigde is de Afghaanse minister van Defensie Abdul Rahim Wardak. Daarna komen de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam en de Afghaanse parlementariërs Nur Ulumi en Shukria Barakzai aan het woord.

Later op de dag hoort de Tweede Kamer onder andere functionarissen van de Verenigde Naties en de NATO senior civilian representative in Afghanistan van de NAVO, de Nederlander Daan Everts.

Ook de voormalige commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), generaal-majoor Ton van Loon, geeft acte de présence, evenals luitenant-kolonel Gino van der Voet, voormalig commandant van het Provincial Reconstruction Team (PRT), Harry Hubbers, voorzitter van de Thuisfrontafdeling van 13 Gemechaniseerde Brigade, hoogleraar internationaal oorlogsrecht Geert-Jan Knoops en vertegenwoordigers van de militaire vakbonden.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 6 december

Besloten uitleg over voortzetting ISAF

Achter gesloten deuren krijgen de leden van de Tweede Kamer tekst en uitleg over de voortzetting van de missie in Uruzgan. De vertrouwelijke toelichting wordt gegeven door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn.

Ook is er een, eveneens besloten, gesprek met generaal John Craddock, de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) over de Nederlandse bijdrage aan de International Security Assistance Force (ISAF) na 1 augustus 2008, met de leden van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie.

Terug naar Boven

Uitrusting vaak vervangen en aangevuld

Volgens de Volkskrant vervangen Nederlandse gevechtssoldaten hun standaarduitrusting dikwijls door zelf aangeschafte spullen. Vooral infanteristen vervangen uitrustingsstukken van Defensie door zelfgekochte spullen.

Zij zien wat commando’s of luchtmobiele verkenners meenemen en kijken vervolgens kritischer naar hun eigen uitrusting.

Uitrustingsstukken waar bij de gespecialiseerde winkels – Noorloos Specialist Equipment, Country Store (Epe), Military Gadgets (Tilburg) en internetwinkels als Barang en Gearshopholland die zelfs verzenden naar Uruzgan – veel vraag is zijn andere gevechtslaarzen, Britse parka’s (smocks), chestwebbing en warmteregulerende sokken tot een extra greep voor op het geweer met uitklapbare tweepoot, een felle Surefire-lamp voor langs de loop of een Aimpoint, waarmee sneller kan worden gemikt (red dot).

Volgens Jan Noorloos, oud-marinier en sinds 2000 exploitant van Noorloos Specialist Equipment in Assen en Kaatsheuvel, krijgt de Nederlandse militair “zwaar en minder functioneel spul” mee, omdat “Defensie de goedkoopste leveranciers uitzoekt en de laatste ontwikkelingen niet kan volgen.”

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 5 december

Fenneks helpen met opsporen pyromaan

De politie zet alles op alles om de pyromaan in ’t Zandt, in de Groningse gemeente Loppersum, te pakken te krijgen. Bij de zoektocht wordt nu ook de Koninklijke Landmacht ingezet om de pyromaan zo snel mogelijk uit te schakelen.

De KL heeft 3 Fennek LVB's van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso uit Havelte beschikbaar gesteld, die voorzien zijn van infrarood-apparatuur. Daarmee kunnen in het donker, in een wijde omtrek, bewegingen worden gesignaleerd en zo doelen worden opgespoord.

© foto: De Telegraaf

In ’t Zandt is tot op heden 17 maal brand gesticht. De politie hoopt de pyromaan nog voor Kerst aan te houden.

Terug naar Boven

Ds. Wilco van Wakeren in KRO Profiel

Wilco van Wakeren is dominee binnen de Protestantse Geestelijke Verzorging van de krijgsmacht. Als geestelijk verzorger (GV’er) werkte hij tot voor kort bij de troepen in Uruzgan. Een man van de bijbel, oud-commando ook, die het hart op de tong heeft. Regelmatig ging hij in Uruzgan mee op patrouille.

In KRO Profiel (22.55 uur, Nederland 2) spreekt Van Wakeren vrijuit: “Ik denk dat geen enkel mens zich monddood moet laten maken. En ik zeg ook niets verkeerds. Ik loop hier rond en ik zie wat er om me heen gebeurt en dat vertel ik. En dat is de waarheid.” Volgens Van Wakeren is de waarheid dat er van wederopbouw het voorbije jaar niet erg veel terecht is gekomen en dat er door de Nederlandse militairen vooral veel gevochten wordt.

Voor ds. Wilco van Wakeren, die normaal gestationeerd is bij 100 Bevoorradings- & Transportbataljon in Garderen/Stroe, is Afghanistan na Bosnië en Irak zijn derde missie. Van september tot november jl. deed hij in het NRCV-radioprogramma ‘Schepper & Co’ al 8 maal verslag van zijn werk bij de Task Force Uruzgan.

Terug naar Boven

Weense conferentie over clustermunitie

In Wenen begint vandaag een conferentie over clustermunitie. De conferentie, die 3 dagen zal duren, maakt deel uit van het zgn. Oslo-proces en is een vervolg op de bijeenkomst in Brussel van 30 oktober jl. Het Oslo-proces is primair gericht op een verbod op gebruik, productie, handel en opslag van clustermunitie die burgers onacceptabel leed toebrengt.

De Nederlandse regering is tot op heden van mening dat de inzet van clustermunitie onder bepaalde omstandigheden en na zorgvuldige afweging verantwoord en legitiem is. De regering streeft naar een juridisch bindend instrument dat gebruik, productie, handel en opslag verbiedt. De Wiener Streumunitionskonferenz zal gericht zijn op het verbieden van minder betrouwbare en verouderde typen.

In het kader van het Oslo-proces volgen daarna bijeenkomsten in Wellington (februari 2008) en Dublin (mei 2008).

Terug naar Boven

 

DINSDAG 4 december

ISAF: Taliban controleert 5 van de 59 districten

Een generaal van de International Security Assistance Force (ISAF) heeft tijdens het onverwachte bezoek van de Amerikaanse Secretary of Defence Robert Gates gezegd dat de Taliban in Afghanistan niet meer dan 5 van de 59 districten onder controle heeft.

De opmerking van de Portugese brigadegeneraal Carlos Branco – woordvoerder van ISAF – staat loodrecht op een rapport dat de Europese denktank Senlis Council nog in november jl. presenteerde. Daarin staat dat de Taliban de helft van Afghanistan in handen heeft.

Volgens generaal Branco heeft de Taliban als verzetsbeweging gefaald: “Na 6 jaar hebben ze maar een paar kleine gebieden onder controle”, voegde hij eraan toe. Wel erkent de Portugese generaal dat er steeds meer strijders komen van het terreurnetwerk Al Qaida, dat in Irak tegenslagen te verduren heeft.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 3 december

Franse Armée de Terre bestelt 68 NH90’s

Frankrijk heeft bij NH Industries, waarin Stork Fokker een aandeel heeft, 68 NH90 helikopters besteld. Voorlopig staan slechts 12 toestellen van de transportversie – de Tactical Transport Helicopter (TTH) – in bestelling. Volgend jaar zal een contract voor 22 helikopters worden getekend; in 2010 volgen nog eens 34 bestellingen. Pas in 2011 zullen de eerste 12 bestelde toestellen worden uitgeleverd ter vervanging van de SA 330 Puma (die Nederland kent als de enigszins gemodificeerde Cougar MK II).

De NH90, de NATO Helicopter for the 90's

De helikopters worden bij de Fransen ingedeeld bij de Armée de Terre (landmacht) als tactische transporthelikopter. Door de bestelling overstijgt de NH90 de 500 orders. De NH90 kan 20 militairen vervoeren of, in het kader van medevac, 12 liggende gewonden.

Naast Frankrijk hebben Nederland (20 stuks), België, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oman, Portugal, Spanje en Zweden het toestel in diverse varianten in bestelling.

Terug naar Boven

42% Afghanen positief over ISAF en OEF

Uit een enquête door Charney Research in opdracht van drie westerse tv-zenders - ABC News uit de VS, de BBC en het Duitse ARD – blijkt dat in het zuidwesten van Afghanistan het aantal mensen dat gelukkig is met de aanwezigheid van buitenlandse militairen bijna is gehalveerd. De afkeer komt vooral voort uit woede over burgerslachtoffers. Het dodencijfer van de strijd in 2007 staat nu op bijna 6.200, onder wie ruim 800 burgers.

De onderzoekers ondervroegen in oktober en november 1.377 Afghanen, verspreid over alle 34 provincies. Terwijl nu 42% van de Afghanen positief oordeelde over de buitenlandse inspanningen, was dit in 2006 nog 57% en in 2005 zelfs 68%.

Steeds meer Afghanen vinden de aanvallen op buitenlandse militairen dan ook gerechtvaardigd. Het onderzoek toont ook aan dat de bewoners in het zuiden veel pessimistischer zijn over de toekomst van het land dan die in het noorden.

De belangrijkste klachten die dagelijks bij de gemiddelde Afghaan terugkomen zijn het gebrek aan een baan, schoon water, elektriciteit, voedsel en school. Verder bekritiseert 69% Pakistan dat zij het opereren van de Taliban toestaat, 60% wil dat de regering een vredesovereenkomst met de Taliban sluit en 62% zegt dat het verbouwen van papaver voor opium onacceptabel is.

Terug naar Boven

"Basra niet veilig gemaakt door Brits leger"

BBC News meldt op basis van het rapport UK land operations in Iraq 2007 van het House of Commons Defence Committee dat het Groot-Brittannië niet is gelukt om de stad Basra in het zuiden van Irak veilig te maken.

Volgens het rapport wordt de stad nog altijd geregeerd door milities en bij de politie zitten “moorddadige en corrupte elementen”.

Het rapport van het Britse Lagerhuis is opmerkelijk, omdat de Britten nog in 2007 de verantwoordelijkheid voor Basra overdragen aan de Irakezen.

Groot-Brittannië heeft rond de 5.500 militairen in Irak, grotendeels gestationeerd op een luchtbasis aan de rand van Basra, Iraks tweede stad. In september jl. trokken de Britten zich terug uit de stad zelf en droegen de handhaving van de veiligheid over aan de Irakezen.

Terug naar Boven

 

zondag 2 december

Zembla over dienstweigeraar Uruzgan

Het VARA/NPS-televisieprogramma Zembla (21.50 uur, Nederland 2) brengt de documentaire ‘Terug uit Kamp Holland’ over de ingrijpende ervaringen van Nederlandse militairen in Afghanistan.

Onder andere de soldaat Jethro Wegenaar komt aan het woord. Hij was 19 jaar toen hij op missie ging. Eenmaal terug in Nederland raakte hij aan de drank, viel hij binnen een paar maanden 14 kilo af en bleek hij te lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Maar Defensie wilde Jethro opnieuw naar Afghanistan (Uruzgan) sturen, met als gevolg dat hij voor de rechtbank is veroordeeld voor dienstweigeren.

Terug naar Boven