NOVEMBER 2007

Terug naar de homepage
 

NOVEMBER 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
4
7
16
17
19
27

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 30 november

Kabinet verlengt missie tot december 2010

Premier Jan Peter Balkenende maakt in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat het voornemen bestaat dat in december 2010 de laatste Nederlandse militair uit Uruzgan moet zijn vertrokken. Het kabinet heeft daarmee definitief besloten de missie in Afghanistan te verlengen.

Op 1 augustus 2010 wil Nederland “hoe dan ook” het commando overdragen, waarna de terugtrekking kan beginnen.

De Nederlandse troepenmacht wordt met 200 à 300 militairen gereduceerd, omdat – behalve door de Australiërs – assistentie wordt geboden door Frankrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Met Georgië wordt nog gesproken.

De Tweede Kamer debatteert op 17 of 18 december over het kabinetsbesluit. Naast de drie coalitiefracties zal ook de VVD waarschijnlijk instemmen. Voor de liberalen staat voorop dat de NAVO akkoord is met de exit-strategie die het kabinet voor ogen heeft én dat Defensie niet alleen de extra kosten draagt. De kosten van de verlengde aanwezigheid worden geraamd op € 270 miljoen per jaar.

Volgens het kabinet moet er een zwaarder accent komen te liggen op de opbouw van Afghanistan. Daartoe zal de missie in Uruzgan “geafghaniseerd” worden: de Afghanen moeten centraal staan. Het kabinet wil dan ook meer investeren in het opbouwen van de Afghaanse politie, bestuur, leger, justitie en de capaciteit van de Afghanen zelf. Op deze manier zal de missie in Uruzgan steeds “civieler” worden.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 29 november

PCDS opent 'Special Forces' in Legermuseum

Vandaag opent de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (PCDS), luitenant-generaal Rob Bertholee, de tentoonstelling ‘Special Forces’ in het Legermuseum in Delft.

Ter gelegenheid van de opening geeft het Korps Commandotroepen op en rondom de Lange Geer, de locatie van het museum, vanaf 15.15 uur een demonstratie van zijn specialiteiten. Na de demonstratie krijgen alle toeschouwers gratis toegang tot de tentoonstelling. De Special Forces voeren overal ter wereld, onder de zwaarste omstandigheden, gevaarlijke missies uit, met als specialismen onder andere bergbeklimmen, close protection, contra-terreur, duiken en parachutespringen.

Speciale aandacht gaat uit naar het actuele optreden van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Waarmee vult een Nederlandse scherpschutter op missie in Afghanistan eigenlijk al zijn 15 jaszakken? En welke technologische hulpmiddelen zijn van belang bij het uitvoeren van hun missie?

De tentoonstelling in het Legermuseum duurt tot en met 11 mei 2008. Aan de hand van objecten en filmbeelden van een aantal operaties uit heden en verleden komt de bezoeker meer te weten over de inzet van commando’s en speciale eenheden van het Korps Mariniers door de jaren heen, zoals de inzet in Walcheren in 1944, de luchtlandingen in Djokja in 1948 en de mariniers bij de treinkapingen in de jaren ’70. Voertuigen, wapens, hightech-uitrustingen, filmbeelden en inter­views verduidelijken de tentoonstelling.

Behalve te kijken valt er straks ook, interactief, het nodige te beleven. Een moment om het uithoudingsvermogen te meten stelt de bezoeker in staat om te ervaren of hij de commando’s aankan. Materieelherkenning, een belangrijk opleidingselement, wordt eveneens getoetst. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld geheime boodschappen worden gedecodeerd en nachtzichtkijkers getest.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Korps Commandotroepen 2007’, een fotoboek dat ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van KCT is gepubliceerd door fotograaf Peter Blok.

Het Legermuseum is gevestigd aan Korte Geer 1, 2611 CA in Delft.

Terug naar Boven

"Verlenging Uruzgan kost € 1 miljard"

De Telegraaf concludeert na een inventarisatie van de kosten dat het kabinet voor de verlenging van de missie in Uruzgan tot 1 augustus 2010 bijna € 1 miljard beschikbaar heeft gesteld.

De uitgaven worden jaarlijks geraamd op ± € 355 miljoen. Daarnaast is er een potje ‘onvoorziene kosten’ van € 132 miljoen per jaar in de begroting opgenomen.

Volgens de krant is ook gebleken dat de kosten van de lopende missie in de Afghaanse provincie dit jaar € 50 miljoen hoger uitvallen dan de verwachte € 198 miljoen. Daarmee komen de kosten van de missie, inclusief het eerste jaar, op ± € 650 miljoen.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 28 november

Oud-SACEUR bemiddelaar in Midden-Oosten

Een voormalig bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse oud-generaal James L. Jones, is door president George Bush aangesteld als speciaal adviseur en bemiddelaar om Israël en de Palestijnen met elkaar te verzoenen. De benoeming volgt op de conferentie in Annapolis, Maryland, waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert over vrede in het Midden-Oosten hebben gepraat.

Jones moet Abbas en Olmert helpen om een vredesverdrag te sluiten, nadat zij hebben beloofd om te onderhandelen tot er een vredesverdrag is. Ex-generaal Jones is een Vietnamveteraan en was daarna actief in onder andere Turkije, Noord-Irak en de Balkan. Later was hij commandant van het U.S. Marine Corps; tussen 2003 en 2006 was hij de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR).

Terug naar Boven

NAVO wilde atoommijnen aan grens DDR

In het weekblad Die Zeit zegt de vroegere Bundeskanzler (1974-‘82) en oud-Bundesverteidigungsminister (1969-’72) Helmut Schmidt dat de NAVO in de jaren ‘60 heeft voorgesteld om honderden atoommijnen te plaatsen op de grens tussen de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek (DDR).

Op deze manier zou de pantserdivisies van het Warschaupact de weg worden versperd.

"Toen ik minister van Defensie was in 1969, stootte ik op plannen van de NAVO en het Duitse leger om honderden atoommijnen langs de westelijke kant van de grenszone te plaatsen", aldus Schmidt. Volgens de oud-Defensieminister waren hijzelf en de Amerikaanse Minister van Defensie Melvin Laird tegen het plan gekant. Laird was de Amerikaanse Secretary of Defense onder president Richard Nixon van 1969 tot 1973. Schmidt: "Ik maakte de opmerking dat als een communistische officier de grens oversteekt om mensen op de vlucht te achtervolgen en er ontploft een atoommijn, dan gaan alle Duitse soldaten er heen en zal er geen sprake meer zijn van defensie".

De vergevorderde plannen om langs de grens tussen Oost- en West-Duitsland zgn. Atomic Demolition Munition (ADM) te leggen, waren in 1967 tweemaal onderwerp van gesprek in de Nuclear Planning Group van de NAVO.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 26 november

Landmacht koopt BMS en datacommunicatie

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap maakt in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat Defensie bij het Israëlische bedrijf Elbit Systems Ltd. 1872 stuks apparatuur voor het Battlefield Management System (BMS) én bij het Nederlandse Thales Land & Joint Systems 1243 dataradio’s en 320 satellietterminals voor datacommunicatie (DCMO) gaat verwerven.

De bedrijven zijn na een uitnodiging tot prijsopgave uitgekozen voor de levering.

BMS verbetert de informatievoorziening en commandovoering van de operationele eenheden van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) op bataljonsniveau en lager en wordt geplaatst in voertuigen van het CLAS. De bemanning van het voertuig krijgt hierdoor een actueel en integraal beeld van de situatie in het operatiegebied, wat bijdraagt aan het verhogen van de operationele inzetbaarheid.

De invoering van BMS en DCMO in één project beperkt zich tot de meest essentiële elementen binnen bataljons en zelfstandige compagnieën, zoals het infanteriegevechtsvoertuig IGV/CV-9035 Mark III, Fennek LVB, Panzerhaubitze 2000, commandovoertuigen, genietanks en brugleggende tanks.

Terug naar Boven

Generaal bij discussie over Afghanistan

Een topmilitair van Defensie en VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen zijn vanavond in Apeldoorn te gast op een openbare VVD-bijeenkomst over de Nederlandse missie in Uruzgan.

Hier komt onder andere aan de orde hoe de aflossing van troepen in Afghanistan is geregeld. "Is democratie haalbaar in Afghanistan?" en "Is het mogelijk de krijgsheren in Afghanistan te overwinnen?" zijn andere punten die aan bod komen.

Generaal Jo Godderij, directeur van de Internationale Militaire Staf op het NAVO hoofdkwartier in Brussel, zal samen met de VVD-Defensiespecialist op die kwesties ingaan.

Er is gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen en mee te discussiëren. De bijeenkomst vindt plaats in Villa Marialust, gelegen aan Verzetstrijderspark 10, 7316 CM te Apeldoorn. De avond begint om 20.00 uur.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 25 november

VS: doelen 2007 voor Afghanistan niet gehaald

The Washington Post meldt dat de Verenigde Staten veel van de doelen voor 2007 in Afghanistan niet hebben gehaald. De aanpak van de Taliban heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dat is de conclusie van het National Security Council (Nationale Veiligheidsraad) van het White Huis in een rapport over de situatie in Afghanistan van deze maand.

In het rapport staat dat de militaire acties tegen de Taliban succesvol zijn, maar de opstandelingen duiken elders weer op. Ook kunnen zij vrij gemakkelijk nieuwe aanhangers vinden. Voornamelijk teleurgestelde Afghanen en Pakistani sluiten zich bij de Taliban aan.

Hoewel de Taliban afgelopen jaar hevige verliezen heeft geleden, zijn er ook al meer dan 100 Amerikanen gesneuveld – tegen 87 in 2006. Daarnaast zijn er tot nu toe al 5.700 Afghanen om het leven gekomen, aldus een telling van het persbureau Associated Press.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 24 november

Plasterk: kabinet moet documentaire zien

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk zegt dat als het aan hem ligt het kabinet de documentaire Operation Homecoming. Writing the Wartime Experience bekijkt voordat het op 30 november a.s. een beslissing neemt over een verlenging van de missie in Uruzgan. Plasterk was vanochtend op het 20ste International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) om de documentaire te bekijken. Hierin staan brieven, gedichten en dagboekfragmenten van Amerikaanse militairen in Irak centraal. De documentaire neemt geen politieke stellingname, maar wil vooral de menselijke, dagelijkse kant van oorlog tonen.

Plasterk zei dat het bekijken van de film er niet om gaat of je pro of contra bent, maar puur om te weten wat daar gebeurt. Het is volgens hem een morele plicht om te zien wat de mensen die uitgezonden zijn, daar doen.

Het IDAF is 22 november jl. geopend met Operation Homecoming. De 81 minuten durende documentaire, geregisseerd door Richard Robbins, staat inmiddels op de shortlist voor een Oscar-nominatie. Een van de scenarioschrijvers van de documentaire, die in februarr jl. in de Verenigde Staten in première ging, was Colby Buzzell. Hij schreef eerder het ooggetuigeverslag My War. Killing Time in Iraq (in het Nederlands vertaald als ‘Mijn oorlog’).

Terug naar Boven

Historische demonstratie militairen in Madrid

Voor het eerst sinds het einde van de dictatuur van generaal Franco 30 jaar geleden en daarmee sinds het begin van de democratie, zijn in Spanje militairen de straat op gegaan. De ± 200 demonstranten eisten voor de zetel van het Ministerio de Defensa in Madrid meer rechten voor militairen en het recht om een vakbond te kunnen oprichten. Spanje telt ± 125.000 militairen.

Om disciplinaire maatregelen te voorkomen, droegen de militairen géén uniform. Het is militairen in Spanje verboden deel te nemen aan betogingen. Zij protesteerden tevens tegen de arrestatie van voorzitter Jorge Bravo van de Asociación Unificada de Militares Españoles (AUME), een belangenorganisatie van de Spaanse krijgsmacht. Hij zit vast omdat hij in januari jl. deelnam aan een eveneens verboden demonstratie van de militair georganiseerde Guardia Civil.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 23 november

Opnieuw Australiër gedood in Uruzgan

In Uruzgan is vanochtend omstreeks 04.00 uur lokale tijd een Australische militair om het leven gekomen. Hij sneuvelde in een vuurgevecht met de Taliban.

Het gaat om de 26-jarige soldaat Luke Worsley van 4th Battalion, Royal Australian Regiment
(4RAR) Commando
uit Sydney, die in Afghanistan diende bij de Special Operations Task Group.

De eenheid deed een raid op een fabriekje op 10 km ten oosten van Tarin Kowt, waar de Taliban improvised explosive devices (IED’s) maakte. Het kwam tot een urenlang gevecht waarin de Australische militair door kleinkalibervuur om het leven kwam.

Soldaat Worsley, die in 2004 commando werd, is de 3de Australiër die in de afgelopen 2 maanden is gedood. Het was zijn tweede uitzending naar Afghanistan; daarnaast is hij in 2003 uitgezonden geweest naar Oost-Timor.

Terug naar Boven

Symposium VOC over inzet tanks

Op de Marinekazerne te Amsterdam wordt vandaag wordt het traditionele symposium van de Vereniging Officieren Cavalerie (VOC) gehouden.

De boodschap is dat de cavaleristen willen worden ingezet! Een en ander heeft onder andere al geleid tot de oprichting van de Werkgroep Operationele Ontwikkeling Cavalerie (WOOC) onder leiding van de wapenoudste van de cavalerie, brigadegeneraal Hans Mulder. De WOOC is een denktank die tot doel heeft om op korte termijn de rol van de cavalerie (tank én verkenning) in de toekomstige krijgsmacht te schetsen. De cavalerieofficieren wijden hun symposium daarom aan een verkenning van de mogelijkheden van tankinzet.

Hoofdgast is de Canadese majoor Dave J. Broomfield. Als commandant van een tankeskadron is hij met zijn eenheid tot eind september 2007 als commandant van het Alfa-Eskadron van het Regiment Lord Strathcona’s Horse (Royal Canadians) – ten behoeve van het Regional Command South – ontplooid geweest in Afghanistan. Majoor Broomfield zal zijn ervaringen en lessen met tanks in een dergelijke (counter-insurgency) operatie delen.

Terug naar Boven

doNDERDAG 22 november

Motie MALE UAV volgende week in stemming

Tijdens de behandeling van de Defensiebegroting 2008 in de Tweede Kamer is gebleken dat de aanschaf van het onbemande spionagevliegtuigje MALE UAV niet doorgaat. In een brief aan de Tweede Kamer d.d. 20 september 2006 had de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, aangegeven dat Defensie de behoefte heeft aan in totaal 2 MALE-UAV-systemen, ieder uitgerust met vier vliegtuigjes. Defensie wil de sensorapparatuur van de MALE UAV's daarentegen wél hebben. CDA, PvdA en SGP ondertekenden hierover een motie van de ChristenUnie, waarover op 27 november a.s. zal worden gestemd.

Het nog te ontwikkelen systeem zou ook aan andere vliegtuigen gehangen kunnen worden en kan naast militaire missies ook gebruikt worden voor dijkbewaking, kustpatrouille en milieucontrole. Meedoen aan het internationale ontwikkelingsproject van de MALE UAV kost € 10 miljoen en kan zou kunnen worden meegefinancierd uit de pot voor innovatieprogramma’s.

MALE UAV staat voor "Medium Altitude Long Endurance Unmanned Aerial Vehicle". Het zijn onbemande vliegtuigen met een groot bereik. De MALE UAV kan, volgens de Tweede Kamer-brief, 4 verschillende missies ondernemen: observatie, verkenning, doelbepaling en achteraf nagegaan of en in hoeverre het doel is geraakt.

Terug naar Boven

NOS: Uruzgan-missie met 2 jaar verlengd

De NOS meldt, op basis van bronnen rond de regeringspartijen, dat Nederland de Uruzgan-missie met 2 jaar zal verlengen. De regeringspartijen CDA, Christen Unie en PvdA zijn het na lang discussiëren eens geworden dat de Nederlandse militairen langer in de Afghaanse provincie moeten blijven. De coalitiepartijen hebben wel voorwaarden gesteld. Er moet duidelijk een einddatum komen voor de missie. De NAVO, niet de Nederlandse regering, moet voor aflossing zorgen. 
Volgende week vrijdag, 30 november, komt het kabinet waarschijnlijk met een definitief besluit.

Het aantal militairen dat wordt ingezet zal in de vervolgmissie kleiner zijn dan nu het geval is. Dit is mogelijk omdat Frankrijk, Hongarije, Slowakije en Tsjechië hebben toegezegd troepen te leveren als Nederland blijft.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 21 november

ACOM en AFMP: eerder schieten in Uruzgan

De woordvoerders van Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM) en de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP) laten in het televisieprogramma Netwerk weten meer bevoegdheden voor de militairen in Uruzgan te willen: die zouden eerder naar de wapens moeten kunnen grijpen. Nu zijn mandaat en geweldsinstructie in overeenstemming met een wederopbouwmissie, terwijl het volgens de bonden om een vechtmissie gaat.

Bij een verruiming van het mandaat kunnen de militairen ook offensieve operaties uitvoeren.

De bonden hebben een brandbrief gestuurd aan het Ministerie van Defensie, waarin zij hun zorgen uiten over de juridische positie van militairen. Doordat het mandaat volgens de bonden niet past bij de situatie in Uruzgan bestaat de kans dat militairen onnodig worden aangeklaagd voor schietincidenten waarbij burgerslachtoffers te betreuren zijn. De Taliban gebruiken vaak burgers als levend schild.

Terug naar Boven

Senlis Council: veiligheid Afghanistan crisis

Volgens de internationale denktank Senlis Council verkeert de veiligheidsituatie in Afghanistan in een crisis. De Taliban is sterk in opmars, vooral in het zuiden. 54% van het land herbergt momenteel “een permanente aanwezigheid” van de Taliban. In sommige delen zijn de Taliban feitelijk de enige, onbedreigde autoriteit, met vergaande controle over zaken als infrastructuur, de lokale economie en de burgers, stelt Senlis Council vast.

Het aantal buitenlandse militairen moet volgens Senlis worden verdubbeld tot minimaal 80.000, waarbij ook islamitische landen troepen moeten leveren. Restrictieve mandaten, die onder meer gevechtshandelingen in Afghanistan verbieden, kunnen volgens Senlis niet langer en de militairen moeten een grotere rol krijgen in de bescherming van hulporganisaties en bij het verdelen van hulpgoederen.

De organisatie noemt Nederland als een toonaangevend land dat - zoals de denktank uitrekende - momenteel 2,3 militair levert per miljard dollar aan bruto binnenlands product. Zo'n bijdrage na rato van economische activiteit zou een mooie formule zijn voor andere naties, vindt Senlis. “De vijand kan in deze uitputtingsslag eindeloos hergroeperen en beschikt over een oneindige toestroom van rekruten”, aldus de onderzoekers. Zij constateren dat van wederopbouw weinig terechtkomt. De internationale gemeenschap pompt veel geld in Afghanistan, maar daarvan komt te weinig terecht bij projecten. Het effect van deze inspanningen op de bevolking is te beperkt om haar de zijde van de regering te laten kiezen.

Vorig jaar voorspelde Senlis Council dat de Taliban aan kracht zouden winnen – een voorspelling die uitkwam. Zo schrompelde de “inktvlek”, waarmee Nederland zijn invloed in Uruzgan uitdrukt, rond Camp Hadrian in Deh Rawood ineen tot 3 km. Tot deze zomer hadden Nederlandse troepen het gebied nog onder controle.

Overigens verwerpt Nederland de conclusies van het rapport van de Senlis Council. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken brengt de ISAF-vredesmacht en het Afghaanse leger de extremistische opstandelingen juist in het nauw. Bovendien probeert Nederland de Taliban niet te verslaan, maar irrelevant te maken, aldus de zegsman.

Ook binnen de NAVO klonk een negatieve reactie op het alarmerende rapport. Bronnen binnen het bondgenootschap omschrijven de analyse van de Senlis Council als “te eenzijdig en te negatief'”.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 20 november

10 extra Bushmasters voor landmacht

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap schrijft aan de Tweede Kamer dat Defensie 10 extra Bushmaster IMV’s zal aanschaffen. De voertuigen dienen als vervanging voor 5 voertuigen die in Uruzgan verloren zijn gegaan of beschadigd raakten; 4 Bushmasters vormen de reservecapaciteit, omdat volgens de bewindsman de kans groot is dat er meer van deze voertuigen verloren zullen gaan.

De laatste van de 10 extra aan te schaffen voertuigen wordt in Nederland gebruikt voor opleiding en training. Daarmee komt het aantal Bushmasters in Nederland op 3.

Tijdens de operationele inzet in Uruzgan gingen 2 Bushmasters en één Patria XA-188 GVV verloren; ook raakten 2 Bushmasters zwaar beschadigd. De Patria die verloren is gegaan, wordt eveneens vervangen door een Bushmaster.

Door het intensieve gebruik van de Bushmasters is ook de belasting voor de chauffeurs erg hoog. Het aantal chauffeurs is daarom uitgebreid.

Van der Knaap heeft daarvoor € 7,8 miljoen uit de Defensiebegroting. Bovendien krijgt hij € 0,7 miljoen uit de gezamenlijke pot voor missies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Terug naar Boven

Dannatt: Irak-moeheid Britse krijgsmacht

De Chief of the General Staff van de Britse krijgsmacht, generaal Sir Richard Dannatt, noemt zijn militairen “devalued, angry and suffering from Iraq fatigue”. Dannatt waarschuwt dat de Britse krijgsmacht op deze manier niet kan doorgaan. Volgens Dannatt overweegt zelfs ervaren personeel in hogere rangen op te stappen vanwege de enorme druk die de onderbemande Britse missies in Irak en Afghanistan ervaren.

Dannatt’s commentaar komt na het uitlekken van een Defensierapport op 18 november jl. in de Sunday Telegraph, waaruit blijkt dat de onrust binnen het Britse legerkader toeneemt: “Wij moeten trachten individuen en eenheden voldoende hersteltijd te geven tussen operaties. Maar ik weet hoe moeilijk haalbaar dat is in een onderbemande en minder robuuste krijgsmacht.”

Het document is gebaseerd op interviews met duizenden militairen en hun families, en beslaat een keur aan onderwerpen - van legeruitrusting en buitenlandse missies tot betaling, huisvesting en medische nazorg.

In het rapport staat verder onder andere dat de ‘harmony guidelines’, de richtlijn voor de periode tussen twee missies, langzaamaan betekenisloos is geworden; dat de balans tussen werk en privé een stijgende zorg is; dat de fitheid binnen het leger afneemt en steeds meer militairen uit medisch oogpunt worden gedegradeerd; dat militairen ‘ziek' worden om de dienst uit te kunnen komen; dat de slechte kwaliteit van het eten leidt tot een cultuur van “noodle-snacks en brood” onder lager gegradueerden; en dat verlof vaak wordt geannuleerd of beperkt vanwege een te hoge operationele druk.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 18 november

Reporter: Nederlandse militairen over Uruzgan

In KRO’s Reporter (Nederland 2, 21.50 uur) geven Nederlandse militairen tegenover verslaggever Bart Nijpels aan dat zij vinden dat de politiek een verkeerd beeld schetst over wat zij in Uruzgan doen.

Reporter reconstrueert de dood van soldaat der eerste klasse Tim Hoogland die op 20 september jl. met zijn peloton in de omgeving van Deh Rawood in een hinderlaag liep. Aan de hand van ooggetuigen wordt een beeld geschetst van de gevechten die plaatsvonden in de Green Zone.

In de uitzending zit ook een reconstructie van een meerdaagse patrouille die ten noorden van de basis bij Tarin Kowt in een hinderlaag loopt, waarbij 5 gewonden vallen. Er zijn amateurbeelden verwerkt van de militairen zelf die de ongepolijste werkelijkheid van de missie laten zien.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 15 november

Operatie Spin Ghar in Baluchi-vallei succesvol

De ISAF-operatie die vanaf 25 oktober jl. in de Baluchi-vallei tegen de Taliban is begonnen, lijkt volgens NOS-verslaggever Peter ter Velde mislukt.

Gisteren kwam de verslaggever, terwijl hij op patrouille was met Nederlandse militairen, in een vuurgevecht terecht. Defensie ontkent een mislukking.

Volgens de verslaggever zijn honderden Afghaanse militairen niet komen opdagen toen de Afghaanse regering hen daartoe opdracht gaf. Het Ministerie van Defensie verwacht overigens dat de Nederlanders nog voor het weekeinde hulp krijgen van 400 extra Afghaanse militairen.

Ook komen volgens Ter Velde nog steeds Taliban vanuit het zuiden de Baluchi-vallei binnen en is het offensief daarom deels mislukt.

De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Dick Berlijn, bestrijdt dat het offensief voor een deel is mislukt. Hij zegt dat de troepen grote vooruitgang hebben geboekt en dat de constante bedreiging van de Taliban vanuit het noorden flink is verkleind. Volgens de CDS is er rekening gehouden met terugkerende Taliban en blijven er daarom troepen om hen te bestrijden.

Aan operatie Spin Ghar doen ook Nederlandse troepen mee. Het is de bedoeling het gebied af te grendelen, maar in het zuiden – waar het gebied breder is – is dat nog niet gelukt. Spin Ghar, waar ± 2.000 militairen aan meedoen, heeft er wel toe geleid dat de route tot de vallei vanaf het noordelijke Chora met checkpoints is afgesloten. Ook de zijpaden, vanuit de bergen naar de vallei, zijn geen doorgangsroute voor de Taliban meer.

Terug naar Boven

Duitsland verlengt mandaat Enduring Freedom

De Bundestag heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd voor het verlengen van de Duitse deelname aan de Amerikaanse Operation Enduring Freedom (OEF).

Met 414 stemmen voor, 145 stemmen tegen en 15 onthoudingen verlengde het parlement het mandaat. De tegenstemmende parlementariërs komen vooral uit de Grünen en de Linkspartei.PDS.

Het mandaat laat de inzet van 1.400 militairen in Afghanistan en de Hoorn van Afrika toe. Het zwaartepunt van de Bundeswehr ligt met een maritieme eenheid in de Hoorn van Afrika, waar de belangrijke toegangswegen tot de Perzische Golf en de Rode Zee liggen. Daarnaast worden/zijn 100 militairen van het Kommando Spezialkräften (KSK) in Afghanistan ingezet.

Nog op 3 november jl. heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een verrassingsbezoek aan Afghanistan duidelijk gemaakt dat er geen Duitse militairen naar het zuiden van Afghanistan gaan.

Terug naar Boven

Karien van Gennip nieuwe Staatssecretaris?

Voormalig Staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip van het CDA, nu Tweede Kamerlid, wordt genoemd als opvolger voor Cees van der Knaap als Staatssecretaris van Defensie.

De woordvoerster buitenland van de CDA-fractie heeft zich geregeld laten horen inzake Uruzgan. Zo liet zij halverwege oktober jl. weten dat het verlengen van de missie in Uruzgan om een “fundamentele keuze” (onder andere naar de Verenigde Staten) gaat, vervolgens noemde zij het zorgelijk dat er voor de zoveelste keer gevoelige informatie op straat na het uitlekken van een vertrouwelijk advies – over Uruzgan – van de Commandant der Strijdkrachten aan de Minister van Defensie, en tot slot zei zij begin deze maand dat de kosten geen rol mogen spelen bij de beslissing de missie al dan niet voort te zetten. Bij de Nederlandse ambitie deel te nemen aan internationale vredesmissies hoort nu eenmaal een kostenplaatje, aldus Karien van Gennip.

Terug naar Boven

Symposium over counter-insurgency

Vandaag organiseren het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) een symposium onder de titel ‘Counter-Insurgency: Historical Roots and Relevance’.

Door de conflicten in Afghanistan en Irak staat counter-insurgency (COIN) volop in de belangstelling. Deskundigen en doctrineschrijvers lijken het tegenwoordig eens over de bevolkingsgerichte aanpak bij het bestrijden van een gewapende opstand (hearts & minds).

Sprekers zijn: prof.dr. Ian Beckett (University College, Northampton), dr. Conrad Crane (U.S. Army Military History Institute), David Hazel (UK Ministry of Defence), dr. Jaap de Moor (NIMH) en dr. Thijs Brocades Zaalberg (NIMH).

Tijdens het symposium wordt onder andere een vergelijking getrokken met ervaringen uit het koloniale verleden. Het symposium wordt afgesloten met een paneldebat. Dat zal gaan over de vraag of historische lessen tegenwoordig nog wel toepasbaar zijn en of zij daadwerkelijk gebruikt worden. Aan dit debat zal een aantal militairen met recente operationele ervaring deelnemen.

Het symposium wordt gehouden in de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE te Den Haag.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 14 november

Staatssecretaris wordt burgemeester Ede

Naar vandaag is bekendgemaakt is Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap gisteravond door de gemeenteraad van Ede uit 16 kandidaten unaniem voorgedragen als de nieuwe burgemeester. In overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal een datum worden bepaald wanneer Van der Knaap wordt beëdigd.

Van der Knaap, juli 2002 staatssecretaris, was de enige staatssecretaris uit het kabinet-Balkenende III die terugkeerde in het kabinet Balkenende IV en wel op dezelfde post.

De stap van Van der Knaap wordt in politiek Den Haag opmerkelijk genoemd: het komt zelden voor dat een zittend bewindsman ergens burgemeester wordt. De staatssecretaris is geboren in Bennekom, dat in de gemeente Ede ligt, en heeft er tevens zijn dienstplicht vervuld.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 13 november

Amnesty: uitleveren gevangenen opschorten

Amnesty International waarschuwt dat Nederlandse troepen in Afghanistan gevangenen hebben overgedragen aan de Afghaanse geheime dienst NDS (National Directorate of Security). Deze staat bekend om zijn wrede verhoormethoden met zweepslagen, blootstelling aan extreme kou en uithongeren. De organisatie publiceerde gisteren het rapport ‘Afghanistan. Detainees transferred to torture: ISAF complicity?’, waarin is beschreven hoe Nederlandse en Britse troepen moeite hebben om de gevangenen in Afghaanse cellen te controleren. Nederland heeft in totaal 10 gevangenen overgedragen, die allen bezocht worden.

Gevangenen die door de International Security Assistance Force (ISAF) zijn uitgeleverd, zijn gemarteld. Toch blijft de NAVO gedetineerden overdragen. Volgens Amnesty International zou dat onmiddellijk moeten worden opgeschort. Ook vraagt Amnesty International de Europese Unie om Afghaanse cipiers te trainen om wrede praktijken uit te bannen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 12 november

Gladio nu opgeheven

Premier Jan Peter Balkenende en de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eimert van Middelkoop (Defensie) geven na vragen uit de Tweede Kamer aan dat de geheime organisatie Operatiën en Inlichtingen (O&I) – beter bekend als Gladio – niet meer bestaat. O&I was een stay behind netwerk in het geval van een Russische inval tijdens de Koude Oorlog.

De bewindslieden geven wel aan dat in 1984 aangifte is gedaan van de diefstal van 18 metalen kisten met pistolen, revolvers, mitrailleurs, handgranaten en explosieven, waaronder semtex, uit een depot in de Scheveningse Bosjes in de duinen van Den Haag.

Zij bevestigen tevens dat deze kisten in criminele handen zijn gekomen, maar – in tegenstelling tot het KRO-televisieprogramma Reporter in september jl. – ontkennen zij dat de kisten in handen zijn gekomen van Sam Klepper en John Mieremet, die op 29 augustus 1991 in Alkmaar werden gearresteerd en later allebei zijn omgekomen bij liquidaties in het criminele circuit.

Terug naar Boven

"Uruzgan niet ten koste van slagkracht leger"

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop spreekt vanavond vanaf 19.30 uur tijdens een debatavond over Uruzgan die is georganiseerd door het Reformatorisch Dagblad (RD).

De debatavond vindt plaats in congrescentrum De Flint in Amersfoort met als thema ‘Waterput of schuttersput?’.

De missie in Uruzgan staat volop in de belangstelling. Het kabinet moet de vraag beantwoorden of en hoe de missie na augustus 2008 wordt verlengd. Aan het debat nemen verder deel: Farah Karimi van GroenLinks (schrijfster van ‘Slagveld Afghanistan’, Uitgeverij Nieuw Amsterdam) , Kees van der Staaij van de SGP en luitenant-kolonel Marcel Duvekot, voormalig plaatsvervangend commandant van de Battle Group van de Task Force Uruzgan. Debatleider is RD-journalist Riekelt Pasterkamp (schrijver van Uruzgan. Militair, mens, missie).

Van Middelkoop maakt duidelijk dat een verlenging van de missie in Uruzgan niet verantwoord is als er geen extra geld komt voor Defensie. "De uitvoering van operaties kan niet ten koste gaan van de slagkracht van de krijgsmacht", aldus Van Middelkoop: "Niemand koopt wat voor een krijgsmacht die na een operatie is uitgewoond". Ook maakt hij duidelijk dat de bodem van zijn schatkist in zicht is: "Het wordt tijd dat de Nederlandse politiek begint te wennen aan het idee dat hogere defensieuitgaven nodig kunnen zijn, wil zij een actieve bijdrage blijven leveren aan de internationale vrede en veiligheid." Hij begrijpt dan ook niets van het recente PvdA-voorstel om meer prioriteit te geven aan personeel en te snijden in zware wapens. "Met een marine van drie fregatten en een leger met twaalf kanonnen slaat geen krijgsmacht nog een deuk in een pakje boter". 

Terug naar Boven

ICBL: ruim 5.700 mijnslachtoffers in 2006

In 2006 zijn wereldwijd ruim 5.700 mensen om het leven gekomen door landmijnen. De meeste slachtoffers zijn burgers, onder wie veel kinderen. Dit is de conclusie van het 1.124 pagina’s tellende jaarverslag van de International Campaign to Ban Landmines (ICBL), het Landmine Monitor Report 2007.

Volgens van de ICBL kan het werkelijke aantal mijnslachtoffers hoger liggen, omdat lang niet alle doden in de statistieken zijn opgenomen. Vooral in Birma, Libanon, Pakistan en Somalië is het aantal slachtoffers gestegen. In Libanon is het aantal mijnslachtoffers zelfs vertienvoudigd; Israël zette tijdens de Libanon-oorlog veel landmijnen in.

Volgens de ICBL staan nu 473.000 mensen geregistreerd die door landmijnen gehandicapt zijn geraakt.

In 2006 is wereldwijd € 324 miljoen besteed aan het opruimen van mijnenvelden of het vernietigen van landmijnen in opslag. Verspreid over de wereld bestaat er in totaal nog meer dan 200.000 km² aan landmijnenvelden, een oppervlakte ter grootte van Senegal of Wit-Rusland. Demining-programma’s in 2006 ruimden in totaal 140 km2 bemijnd gebied en 310 km2 oorlogsgebied.

Landen als Frankrijk, Niger, Venezuela en Groot-Brittannië lopen achter met mijnclearance; Groot-Brittannië is bijvoorbeeld nog amper begonnen met het ruimen van landmijnen op de Falkland Islands (Malvinas).

Terug naar Boven

 

ZONDAG 11 november

Denigrerende uitspraken op weblog instructeur

Volgens De Telegraaf heeft een Nederlandse militair in Uruzgan op zijn weblog een verbijsterend beeld geschetst van het bedroevende niveau van de lokale bewoners die worden opgeleid tot politieagent. De militair moet de denigrerende uitspraken van zijn weblog verwijderen. De uitspraken schaden de missie in Uruzgan, aldus het Ministerie van Defensie. Of de militair andere sancties te wachten staat, kan de woordvoerder niet zeggen: “Dat is aan de commandant ter plaatse.”

In zijn dagboek op internet spreekt een ISAF-instructeur van een “zootje ongeregeld met jurken en baarden” dat na slechts 12 dagen opleiding in een politie-uniform wordt gehesen: “Vol trots loopt een volwassen leerling met zijn nieuwe tenue naar een collega om zijn outfit te showen. Al snel wordt duidelijk dat hij twee rechterkisten aan heeft, maar dit heeft hij natuurlijk niet in de gaten.”

Ook het strikken van de legerkisten blijkt voor de meeste aspirant-agenten een niet te klaren klus: “Sommigen krijgen het net voor elkaar en helpen dan hun klasgenoten.”

De Nederlander heeft ook zijn bedenkingen bij de leeftijd die de nieuwe politiemensen opgeven: “De klassenoudste oogt als zeker zestig jaar. Maar aangezien ze zelf geen idee hebben welke dag het is en dus ook niet weten hoeveel verjaardagen ze al hebben gehad, zegt hij zelf 33 jaar te zijn.”

Ten slotte is ook de dagelijkse lunch een avontuur op zich: “De mannen moeten in tweetallen eten halen. Als ze op eigen initiatief naar de auto mogen, breekt waarschijnlijk de hel los. Ze zijn armoede gewend en hebben niet het vertrouwen dat er genoeg is voor allemaal. Alsof hun leven er vanaf hangt, vallen ze de truck aan om eten te halen.”

Defensie meldde in maart jl. dat het de weblogs van militairen zou volgen, nadat duidelijk was geworden dat enkele Nederlandse soldaten de Afghaanse bevolking beledigden. Er wordt gekeken of in de internetdagboeken kwetsende of missiegevoelige informatie is gepubliceerd. “Dat komt heel weinig voor”, stelt de woordvoerder. Volgens Defensie houden 40 à 50 militairen in Afghanistan een weblog bij.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 10 november

1945: Jack Boer en de Werfstraatgevangenis

62 jaar geleden nam reserve-kapitein Jacobus Lambertus (‘Jack’) Boer van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), ondersteund door één Stuart-tank en geholpen door Gurkha's van de 123ste brigade en een eskadron Brits-Indiase militairen (Mahratta's) van de 11de cavalerie, 2.384 Nederlandse gevangenen uit de Werfstraatgevangenis in Surabaja. De gevangenis werd op dat moment bewaakt door ± 200 pemoeda’s.

Jack Boer, die voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) werkte, stelde zich vrijwillig ten dienste om met gevaar voor eigen leven mee te doen aan de bestorming van de Werfstraatgevangenis.

Het gevaar was zeer groot dat de ongeregelde Indonesische strijdgroepen de Nederlandse en Indisch-Nederlandse gijzelaars zouden doden. Een Nederlandse tolk - tevens bekende in de stad (gids) - kwam de Britten dan ook goed van pas.

In een Brits legeruniform deed Boer mee aan de bevrijdingsactie, die uiteindelijk een opmaat was naar een veldslag in Surabaja. De Britten zouden er uiteindelijk 5 weken voor nodig hebben om de weerstand in Surabaja te breken, wat aan 15.000 Indonesiërs het leven kostte.

Jack Boer, die in 1953 Indonesië verliet als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, overleed op 82-jarige leeftijd op 5 september 1993. In 2005 strandde een poging om hem vanwege deze actie postuum te onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Terug naar Boven

 

vrijdag 9 november

Klacht Van Middelkoop tegen Argos

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop dient een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek tegen het radioprogramma Argos. Het programma zou onvoldoende hoor- en wederhoor hebben toegepast. Op basis van onder meer foto's en een rapport van de Amerikaanse Task Force 58 berichtte Argos op 17 en 19 oktober jl. dat Nederlandse commando’s begin 2002 het ISAF-mandaat te buiten waren gegaan, omdat deelname aan Operation Enduring Freedom (OEF) buiten de afspraken viel die waren gemaakt met de Tweede Kamer.

"Argos heeft het Nederlandse publiek graancirkels voorgesteld en ufo-journalistiek bedreven", zei Van Middelkoop vandaag, nota bene bij het 15-jarige jubileum van het VPRO-programma. Volgens de minister “parasiteert” Argos op het wantrouwen bij burgers over buitenlandse missies. Hij noemt het curieus dat “tal van pseudo-deskundigen, Kamerleden en collega- journalisten” het materiaal mochten inzien terwijl Defensie het pas na afloop kreeg.

Na bestudering van de bewijsstukken van Argos blijft de minister erbij dat Nederlandse speciale eenheden niet hebben deelgenomen aan OEF. Volgens hem heeft de berichtgeving van Argos schade berokkend aan Defensie. Zo zou in de ‘bewijsstukken’ abusievelijk worden gerept over 'Dutch' in plaats van 'Danish' troepen tijdens OEF. Deense troepen waren wèl in Kandahar om de Amerikanen te helpen bij OEF.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 8 november

UKNDA wil hoger Brits Defensiebudget

De Britse strijdkrachten zijn “over-stretched and under-funded”, aldus een groep voormalige topleiders uit de Britse krijgsmacht en politiek. Zij hebben de UK National Defence Association (UKNDA) gevormd.

Vandaag is van de UKNDA de voorzitter bekendgemaakt: Winston S. Churchill. Hij is de kleinzoon van de Britse premier ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, Sir Winston Churchill.

Churchill wordt ondersteund door vier beschermheren, van wie drie voormalige Chiefs of the Defence Staff: Lord David Graig (luchtmacht; 1988-1991), Lord Charles Guthrie (landmacht; 1997-2001) en Lord Michael Boyce (marine; 2001-2003). De vierde beschermheer is voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Lord Vance Owen.

Prominente supporters zijn bijvoorbeeld Sir Richard Dearlove, voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst buitenland MI6, en kolonel b.d. Bob Stewart, oud-commandant van de VN in Bosnië.

UKNDA start een campagne om de Defensieuitgaven te verhogen naar 3% van het bruto nationaal product. Het feitelijke Defensiebudget voor 2008 is bepaald op 2%, wat gelijkstaat aan £34 miljard (€48,8 miljard). Ten tijde van de Falklandoorlog gaf Groot-Brittannië nog 5% van het BNP uit aan Defensie. Churchill: “Vandaag is dat gezakt naar 2,1%, terwijl we de twee meest intense oorlogen voeren sinds Korea.” In beide oorlogen, Irak en Afghanistan, zijn respectievelijk 5.500 en 7.100 Britse militairen ontplooid.

Terug naar Boven

NIID-symposium: 'Van contact naar contract'

Vanochtend heeft Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap het jaarlijkse symposium van de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID) in Rijswijk geopend met een toespraak. Op het symposium, dat dit jaar als motto draagt ‘Van contact naar contract’, heeft de bewindsman aangegeven dat Defensie de touwtjes strakker in handen zal nemen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Volgens Van der Knaap is er relatief meer onderzoek op het gebied van personeel nodig; er wordt nog te weinig ingespeeld op acute behoeften die tijdens militaire operaties zijn gebleken.

In zijn toespraak geeft Van der Knaap ook aan dat er de komende jaren minimaal 20% van het Defensiebudget wordt geïnvesteerd in materieel: “De recente roep van de PvdA om een “onsje minder” aan investeringen is aan mij niet besteed. Het PvdA-plan kan ontmoedigend werken voor de krijgsmacht. Gelukkig bleek begin deze week dat er nauwelijks steun voor is in de Kamer.”

Terug naar Boven

Lions For Lambs: speelfilm vóór de militairen

In Nederland gaat de film Lions For Lambs in première, geregisseerd door Robert Redford. Het is zijn filmische statement tegen de antiterroristische pathos die ten grondslag ligt aan de Wars on Terror in Afghanistan en Irak.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog schreven Duitse militairen massaal gedichten over de heldendom van de Britse infanterie. Bijna evenveel hielden zij van het Britse High Command, dat diezelfde infanteristen in groten getale bleef offeren.

Een Duitse generaal schreef hierover tijdens de Slag om de Somme: “Ich habe noch nie solche Löwen gesehen, die von solchen Lämmern geführt wurden.” De lammeren – de politici én hoge officieren die nog nooit een gevecht van dichtbij hebben meegemaakt en geen flauw idee hebben van de offers die de leeuwen brengen – worden ook aan de kaak gesteld door een professor aan een West Coast University: Stephen Malley.

De idealistische Malley, gespeeld door Redford zelf, heeft twee studenten, Arian (Derek Luke) en Ernest (Michael Pena), die met de rest van hun leven iets belangrijks willen doen. De twee besluiten zich aan te melden voor de oorlog in Afghanistan. Arian en Ernest worden de verbindende factor tussen twee disparate verhalen.

Terwijl Arian en Ernest letterlijk vechten voor hun leven, staat in Washington presidentskandidaat senator Jasper Irving (Tom Cruise) op het punt de oorlogsstrategie in zijn eigen voordeel te verdraaien aan tv-journaliste Janine Roth (Meryl Streep). Dat verhaal zal de levens van Arian en Ernest beïnvloeden.

Zo komen drie verhalenlijnen bijeen, met als gemeenschappelijke deler: de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme. De film is het resultaat van Redford’s onvrede om de troepen in Afghanistan en Irak een flinke mentale opsteker te geven en de regering Bush de zwarte piet toe te spelen.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 6 november

Noorwegen stuurt taakgroep naar Afghanistan

De Noorse Minister van Defensie Anne-Grete Strøm-Erichsen zegt in Oslo dat haar land in maart 2008 voor een periode van 1½ jaar een Special Operations Forces Task Group van 150 militairen naar de regio Kabul zal sturen. Elke aanvraag voor inzet van de Noorse taakgroep buiten Kabul is wèl onderworpen aan Noorse goedkeuring (caveat).

Daarnaast worden 2 à 3 helikopters extra naar Afghanistan gestuurd, specifiek voor het Provincial Reconstruction Team (PRT) in Maymahem. Er zijn al 260 Noorse militairen actief in de noordelijke provincie Faryab.

Tijdens de informele NAVO-top in Noordwijk op 24 en 25 oktober jl. zei Strøm-Erichsen al dat zij niet uitsloot dat Noorwegen méér militairen zou sturen. Veel Noorse parlementariërs houden de Noorse militairen liever weg uit het zuiden, waar verhoudingsgewijs veel meer wordt gevochten.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 5 november

22.00 uur, BBC One, 'Taking on the Taleban'

Vanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd wordt op BBC 1 in het programma Panorama de reportage ‘Taking on the Taleban: The Soldiers’ Story’ uitgezonden. Ben Anderson volgt gedurende 6 maanden een Britse eenheid die patrouilleert in de frontlinies van Afghanistan.

De 35 militairen tellende eenheid is afkomstig van de Queens Company van het 1st Battalion Grenadier Guards gedurende 6 maanden in de frontlinie in Afghanistan. De missie resulteert in 1 dode en 12 zwaargewonden.

‘Taking on the Taleban: The Soldiers’ Story’ is een rapportage uit de eerste hand die duidelijk maakt hoe het er in Afghanistan écht aan toe gaat. De documentaire wordt a.s. vrijdag om 02.25 Nederlandse tijd herhaald.

Terug naar Boven

Herdenkingen operatie Infatuate Walcheren

Vandaag vindt de jaarlijkse herdenking plaats van Operatie Infatuate (“bevlogen”), de bevrijding van Walcheren: ’s ochtends bij het Commandomonument voor No. 4 French Commando bij de molen in Vlissingen en ’s middags op de begraafplaats bij walradarvuurtoren Erica op Westkapelle (4 Commando Brigade). De herdenkingen worden georganiseerd door de Commandostichting van het Korps Commandotroepen én de VOC Zeeland.

Op 1 november 1944 startte de geallieerde landing voor de bevrijding van het Zeeuwse eiland Walcheren. Er waren twee landingsstranden: Vlissingen (Operatie Infatuate I) en Westkapelle (Operatie Infatuate II).

Bij de amfibische landing in Vlissingen (vanuit Breskens) waren 11 Nederlandse commando’s betrokken, die erin slaagden Vlissingen op 2 november te bevrijden; bij de landing op Westkapelle (vanuit Oostende) waren 14 commando’s betrokken; zij slaagden erin op 3 november geheel Walcheren van vijandelijke troepen te zuiveren.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 3 november

Korporaal Ronald Groen gedood door IED

In Uruzgan komt omstreeks 07.00 uur lokale tijd de 21-jarige korporaal Ronald Groen om het leven. De Fennek, een gepantserd wielvoertuig, waarin hij zat reed 5 km ten noordwesten van de forward operating base Poentjak op een improvised explosive device (IED). Twee andere Nederlandse militairen, een korporaal en een wachtmeester,  raakten daarbij gewond. De slachtoffers zijn afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade, gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte.

Groen is de 12de Nederlandse militair die in Uruzgan om het leven komt.

De militairen namen deel aan de operatie Spin Gahr, waarmee de ISAF-troepen nog voor het invallen van de winter de veiligheid in Uruzgan wil vergroten. Spin Ghar concentreert zich op drie gebieden: de Chora-vallei, de Baluchivallei en ten zuiden daarvan het Deh Reshan gebied. De operatie is moeilijk en trekt een zware wissel op onze militairen. Tot op heden is de operatie succesvol: de bevolking reageert positief, de Taliban verlaat het gebied en er zijn tal van wapenopslagplaatsen aangetroffen, waar naast munitie, geweren en raketten ook veel materiaal voor het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven is gevonden.

Terug naar Boven

Defensieplan PvdA gepresenteerd

Het plan ‘In dienst van Nederland, in dienst van de wereld’ van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, in samenwerking met wetenschappers als Ko Colijn en wijlen Bart Tromp, is vandaag gepresenteerd.
  
De belangrijkste conclusie uit het plan is dat de Defensieorganisatie moet worden aangepast: meer nadruk op het personeel, samenvoegen van onderdelen en afstoten van overbodig materieel. Het plan van de PvdA is budgetneutraal: € 3 miljard wordt op een andere manier ingezet. Volgens PvdA-Defensiewoordvoerder Angelien Eijsink moet Defensie keuzes maken: “We kunnen niet langer de kool en de geit sparen. Het Nederlandse leger moet zich specialiseren.”

Ook bepleit de PvdA betere samenwerking, zowel tussen krijgsmachtonderdelen onderling als in internationaal verband. Bij de missie in Uruzgan is een begin gemaakt met de 3D-benadering, die snel verder moet worden uitgewerkt.

Verder kan het aantal Leopard 2-tanks worden teruggebracht van 60 naar 44; van de 36 pantserhouwitsers hoeven er slechts 12 over te blijven. De laatste 2 M-fregatten en één van de 4 nieuwe LC-fregatten kunnen worden verkocht, evenals de Marinekazerne in Amsterdam. 54 stuks F-16 vliegtuigen mogen weg en er mag één vliegbasis dicht.

Ook vindt de PvdA dat de krijgsmacht moet breken met de erfenissen van de Koude Oorlog en afscheid nemen “van grote verbanden als de brigade”. Hiermee valt nauwelijks te rijmen dat de PvdA graag zou zien dat commando's, mariniers en Luchtmobiele Brigade fuseren, “maar de drie eenheden staan nog steeds op zichzelf en bewaren uit vrees voor verlies van hun status veel te veel afstand tot elkaar”.

Hoewel de PvdA vindt dat bij een goed werkklimaat “enige franje” hoort, mag er volgens de PvdA in worden gesneden. Zo moet de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (die door wijlen ZKH Prins Bernhard als eerste werd bekleed) worden afgeschaft, het Gulfsteam-zakenvliegtuig voor de Defensietop, het Landmacht Racing Team, de maneges in Amersfoort en ’t Harde, dienstauto’s, gratis diensten aan studentenweerbaarheden en de muziekkorpsen.

Het ministerie van Defensie noemt de plannen “ontmoedigend voor de krijgsmacht”. Coalitiepartners CDA en Christen Unie zijn tegen het plan, evenals de VVD. De Socialistische Partij is voor.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 2 november

Gezamenlijke aanpak tekort Defensiepersoneel

De Ministeries van Defensie, Onderwijs en Sociale Zaken & Werkgelegenheid gaan zich de komende 4 jaar gezamenlijk inspannen om meer mensen aan het werk te helpen bij Defensie. Met de samenwerking slaan de departementen drie vliegen in een klap: het voortijdig schoolverlaten wordt teruggedrongen, de arbeidsparticipatie gaat omhoog, en het personeel bij Defensie wordt versterkt.

De staatssecretarissen Cees van der Knaap, Marja van Bijsterveldt en Ahmed Aboutaleb hebben daartoe vandaag een overeenkomst ondertekend.

Defensie heeft grote moeite de gewenste instroom te realiseren van ± 6.000 werknemers per jaar die nodig zijn in het kader van een gezond personeelsbeleid. Het gaat niet alleen om militaire functies, maar ook om banen op administratief, logistiek, medisch en ICT-gebied. Defensie werft reeds intensief onder jongeren, vrouwen en allochtonen.

Met de Regionale Opleidingscentra (ROC's) gaat Defensie jaarlijkse beroeps- en instroomopleidingen opzetten. Ook gaan ROC's militaire instructeurs inzetten voor beroepsonderwijs. Onderwijs en Defensie streven ernaar te voorkomen dat MBO-leerlingen hun opleiding eerder staken. Van der Knaap denkt nog na over een 24-uurs-opvang voor jongeren die een opleiding volgen en het thuis moeilijk hebben.

Uiterlijk 1 januari 2008 informeren de 3 bewindslieden gezamenlijk de gemeenten over de overeenkomst.

Terug naar Boven

 

donderdag 1 november

Symposium over CBRN-terrorisme

In het Instituut Defensie Leergangen (IDL) in Den Haag vindt het symposium ‘CBRN-terrorisme, een blinde vlek in het veiligheidsdomein’ plaats. Het symposium wordt georganiseerd door TNO Defensie en Veiligheid, Pinpoint Management & Consultancy (Delft), het Ministerie van Defensie en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Dagvoorzitter is generaal-majoor der mariniers b.d. Frank van Kappen.

Aanwezig zijn verschillende sprekers uit binnen- en buitenland, van overheid en het bedrijfsleven en vanuit de praktijk en wetenschap.

Zo spreekt luitenant-kolonel Kees Bourgondiën, commandant van het Joint Kenniscentrum NBC, over de civiele toepassing van militaire kennis en ervaring. HCSS-directeur Rob de Wijk houdt een dreigingsanalyse over CBRN.

TNO, het Ministerie van Defensie, RIVM en de Brandweer Haaglanden tonen het modernste CBRN beschermings- en ontsmettingsmaterieel.

Terug naar Boven