SEPTEMBER 2007

Terug naar de homepage
 

SEPTEMBER 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
2
9
16
19
21
23
25
27
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

ZATERDAG 29 september

'Soldaat van Oranje' overleden

In zijn woning in Honoka'a op Hawaii is, naar vandaag is bekendgemaakt, op 26 september jl. op 90-jarige leeftijd verzetsstrijder Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema in zijn slaap overleden. Hazelhoff Roelfzema was één van de 13 nog levende dragers van de Militaire Willemsorde. Hij werd gelauwerd tot Ridder 4e klasse der Militaire Willemsorde bij Koninklijk Besluit van 4 juni 1942, als reserve-tweede luitenant van Algemene Dienst bij de Inlichtingendienst, wegens: “Ondanks groot levensgevaar geheime opdrachten uitgevoerd, die voor het Koninkrijk der Nederlanden van onschatbare waarde hadden kunnen zijn.” Op 12 februari ’42 had hij ook al het Kruis van Verdienste ontvangen, wegens: “Het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Nederland, waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden Engeland werd bereikt.”

Hazelhoff Roelfzema gold als één van de trouwste persoonlijke vrienden van het Koninklijk Huis, onder andere van Prins Bernhard en prins Willem-Alexander.

Eind jaren ’60 zette de Engelandvaarder uit geldnood zijn ervaringen op papier onder de titel ‘Soldaat van Oranje’ (1971); het boek wordt een bestseller, de verfilming – in 1977 – een kaskraker en genomineerd voor een Golden Globe. Rutger Hauer speelde de rol van Hazelhoff Roelfzema (in de film: Erik Lanshof) in de door Paul Verhoeven geregisseerde en door Rogier van Otterloo van de bekende muziek voorziene speelfilm.

   

KORTE BIOGRAFIE VAN DE 'SOLDAAT VAN ORANJE'

Hazelhoff Roelfzema werd op 3 april 1917 geboren in Soerabaja (Java). In de jaren ‘30 vestigde het gezin zich te Wassenaar. Hazelhoff Roelfzema studeerde rechten in Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

In 1938 liftte hij door de Verenigde Staten, waarover hij het boek ‘Rendez-vous in San Francisco’ schreef, en in ’39 was hij een tijd actief als oorlogscorrespondent tijdens de Finse Winteroorlog.

In februari 1941 schreef hij het Leids manifest, waarin de Leidse studenten zich tegen de bezetter keerden. Hij werd opgepakt door de Duitsers, zat in april 1941 een week gevangen in het 'Oranjehotel in Scheveningen', dook onder in Amsterdam en vluchtte – 3 weken na zijn doctoraalexamen op 10 juni – aan boord van het Zwitserse vrachtschip Saint Cergue naar Groot-Brittannië.

In de winter van 1941-‘42 ondernam hij met mede-Engelandvaarders Chris Krediet en Peter Tazelaar diverse overtochten om zendapparatuur voor het verzet af te leveren en mensen op te halen uit of geheim agenten af te zetten in Nederland. De laatste landing, op 11 mei 1942, vond plaats op het strand bij Noordwijk.

Vervolgens werd hij piloot bij de Pathfinder Force van 139 Squadron van de Royal Air Force (RAF) en vloog met zijn 2-motorige De Havilland Mosquito-bommenwerper 72 missies op Duitsland, onder andere op Berlijn. De Britse koningin verleende Flight Lieutenant Erik Hazelhoff op 3 juli 1945 het Distinguished Flying Cross. Voor het blijk geven van moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting” ontving hij tevens het Vliegerkruis (22 september 1945).

Aan het einde van WO II was hij adjudant van Koningin Wilhelmina, het laatst op landgoed Anneville in Ulvenhout.  Op 2 mei 1945 werd hij bekend als de man die de prinsesjes Beatrix en Irene uit een vliegtuig tilde en zo liet terugkeren op Nederlandse bodem.

Dankzij een zelfgeschreven verhaal kwam hij in 1951 bij de Amerikaanse commerciële televisiezender NBC terecht. Daar schreef hij de eerste ‘Today’ show en hielp hij met de release van de ‘Tonight Show’. In 1955 werd hij programmaleider bij Radio Free Europe, een Amerikaanse propagandazender in München die het communistische Oost-Europa van ongecensureerd nieuws voorzag. Joseph Schreieder, tijdens de oorlog chef van de Sicherheitsdienst (SD) in Nederland, was een van zijn collega's. Schreieder was de man die in 1941 en ’42 verwoed jacht had gemaakt Hazelhoff Roelfzema. Jarenlang werkten zij nauw samen, zonder problemen.

In 1980 kreeg Hazelhoff Roelfzema van Koningin Beatrix bij haar kroning de erefunctie Koning der Wapenen. Op 24 april 2003 werd op de Boulevard in Scheveningen nog in zijn bijzijn een plaquette onthuld voor de Engelandvaarders.

Terug naar Boven

VRIJDAG 28 september

2 pelotons extra naar omgeving Deh Rawood

Het kabinet maakt bekend dat Nederland 80 militairen extra naar Uruzgan stuurt. Afgelopen week heeft de NAVO Nederland gevraagd om extra eenheden te sturen. Tijdelijk zullen 2 extra pelotons in Uruzgan worden ingezet. De militairen vertrekken binnen enkele dagen en blijven naar verwachting ± 2 maanden.

Deze extra militairen zijn noodzakelijk om de situatie in de regio te stabiliseren. De commandant van de International Security Assistance Force (ISAF) onderschrijft de noodzaak hiertoe, maar heeft geen reserves meer beschikbaar. Rond Deh Rawood blijft het onrustig; er is een vluchtelingenstromen op gang gekomen uit angst voor de terreur van de Taliban en de gevechten. Op de bazaar van Deh Rawood zijn al ruim 300 vluchtelingen opgevangen. Vanuit Uruzgan vluchten honderden families naar Kandahar-Stad.

Vice-premier Wouter Bos gaat ervan uit dat de gevechten de laatste geweldserupties van de Taliban zijn voordat de winter invalt: “Het is een buitengewoon zorgelijke situatie. In sommige gebieden van Afghanistan zien we verbetering, maar op andere plekken is de situatie moeilijker dan we van tevoren hadden ingeschat.”

Terug naar Boven

Actieplan tegen communicatie uit Uruzgan

Het Ministerie van Defensie wil de communicatie van militairen in Uruzgan met het thuisfront in Nederland aan banden leggen. Volgens Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap kan het ongebreidelde chatten, e-mailen en telefoneren gevaar opleveren voor de missie. Defensie werkt aan een gedragscode voor militairen op missie die contact hebben met het thuisfront. Hoe de code eruit gaat zien is nog onduidelijk; de Commandant der Strijdkrachten overlegt over een actieplan.

In een toespraak voor het Protestants Interkerkelijk Thuisfront in Rijswijk kondigde de bewindsman aan dat hij samen met de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, maatregelen zal treffen om te voorkomen dat operationeel gevoelige informatie in Nederland belandt. Van der Knaap was 2 weken geleden op werkbezoek in Uruzgan, waar hij zich verbaasde over de vele communicatiemogelijkheden die de militairen tot hun beschikking hebben, zoals e-mail, MSN, Hyves, chatrooms en Skype, software waarmee gratis de hele wereld kan worden gebeld.

De conclusie van de bewindsman luidt: “Meeleven is goed; meebeleven kan ook minder goede effecten hebben”.

Terug naar Boven

 

woensdag 26 september

3-daagse oefening Buitenpost ten einde

Na Dokkum was vandaag alweer voor de laatste van drie dagen het Friese Buitenpost het toneel van een oefening van de Koninklijke Landmacht. In maart 2006 oefende 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene in Dokkum.

Vanaf het oefenterrein De Marnewaard verschenen in Buitenpost ± 300 militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie ‘Oranje Gelderland’ in het straatbeeld. Behalve colonnerijden en uitkammen van de omgeving op zoek naar verdachte types, is het lopen van patrouilles in verstedelijkt gebied beoefend. De oefening is een voorbereiding voor uitzending naar Afganistan in 2008.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 24 september

Mogelijk 80 militairen extra naar Uruzgan

Nederland stuurt mogelijk tijdelijk ± 80 extra militairen naar Uruzgan – het equivalent van 2 pelotons. Onder meer hierover is dagelijks overleg tussen de Nederlandse commandant van de Task Force Uruzgan, kolonel Nico Geerts, en de Britse generaal-majoor Jacko Page, commandant van het Regional Command South in Kandahar. Het is ook mogelijk dat een ander NAVO-land de troepen zal leveren.

De versterkingen zijn nodig omdat Nederlandse militairen, vooral in de omgeving van Deh Rawood, steeds vaker moeten vechten met Taliban-strijders. De veiligheidssituatie is daar ernstig verslechterd. Volgens de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Dick Berlijn, opereren de Taliban effectiever en professioneler dan voorheen, waarmee zij een geduchtere vijand zijn geworden.

Volgens de generaal hebben de Taliban betere tactieken en schieten zij nauwkeuriger. Ook maken zij meer gebruik van bermbommen. Berlijn stelt dat de lokale Taliban in Uruzgan hulp krijgen van buitenlandse strijders. Volgens de CDS lijkt het erop dat de strijders vóór het invallen van de winter nog een aantal successen willen boeken.

Terug naar Boven

Frankrijk overweegt deelname aan NAVO

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft tegen The New York Times en de International Herald Tribune gezegd dat hij over deelname aan de NAVO wil praten zodra Europa zijn eigen defensie op orde heeft én als Frankrijk ook werkelijk zeggenschap in het bondgenootschap krijgt. In 1966 zette de toenmalige president Charles de Gaulle abrupt de militaire samenwerking met de NAVO stop na meningsverschillen over de te volgen koers met de Amerikanen en Britten; Frankrijk ontwikkelde zich vervolgens als eigen atoommacht (force de frappe).

De toenaderingspoging is niet nieuw; vorige maand zei Sarkozy al een flinke impuls te willen geven aan “de vernieuwing van de NAVO en haar relatie met Frankrijk”. Nog 2 weken geleden vertelde de Ministre de la Défense Hervé Morin dat binnen de Franse regering “de voors en tegens” van deelname werden overwogen. Volgens Morin is Frankrijk wèl “de beste leerling” van het bondgenootschap door 11% van het budget te leveren én relatief veel manschappen voor NAVO-operaties, maar krijgt het niet de bijbehorende voordelen zoals invloed en bestuursposten.

Sarkozy is de eerste Franse president sinds De Gaulle die openlijk pro-Amerikaanse sympathieën heeft. Hij is bereid tot een terugkeer in het militaire bondgenootschap als de Europese Unie – waarvan Frankrijk in de 2de helft van 2008 voorzitter is – zijn defensiemacht, onafhankelijk van de Verenigde Staten, aanmerkelijk versterkt. Ook stelt hij als voorwaarde dat topfuncties in het NAVO-commando voor Fransen worden gereserveerd.

Terug naar Boven

De Pers: 'Mail van soldaat X' uit Uruzgan

In De Pers een e-mail van soldaat X uit Uruzgan. Het dagblad plaatst de ingezonden brief van de anoniem gehouden militair ongecensureerd:

"Van een missie die staat voor wederopbouw blijft weinig over. De kogels, mortieren en granaten vliegen letterlijk om onze oren, een werkelijk waar, onbeschrijfelijke ervaring, die ik niet snel zal vergeten. Het is, was, hoop ik te zeggen: OORLOG."

"De gevechten die hier soms geleverd worden, zijn het niet waard om voor te sterven. Dit gebied lijkt doordrenkt te zijn van de Taliban-strijders. Zelfs tolken die ons werk vertalen naar de lokale Afghanen zijn niet te vertrouwen. We hebben er één op weten te betrappen dat hij informatie doorspeelde die absoluut niet in de handen van de Taliban mocht komen. Hij is opgepakt en opgesloten. Dit was een frustrerend voorval voor velen onder ons."


Strijders
"Gisterochtend 5 uur appel, wij waren QRF en we stonden op 30 minuten. Nou eruit gingen we, dat werd snel duidelijk. Onze taak was waarnemen op de overwatch zodat strijders van buiten het gebied niet bij de strijdende partijen konden komen, wij als GNK-eenheid staan hier meestal totdat er gewonden vallen, dan gaan we voorwaarts en zorgen voor de medische afhandeling van de zaak."

Oorlog
"Eenmaal aangekomen op de overwatch leek het rustig. De dag ervoor was er al een behoorlijke strijd geleverd, dus de dag verliep rustig. Eén peloton was in de stad van Deh Rawood, het bewuste peloton waarvan onze collega is overleden. Omstreeks 15.00 uur brak de oorlog weer uit. We werden op de overwatch aangevallen door strijders met kkw-vuur, snel alles inpakken en verkassen naar een nieuwe locatie."

"We kregen inmiddels te horen dat het peloton in een TIC was gelopen, dit staat voor troops in contact. Het ging er behoorlijk heftig aan toe, er werd snel luchtsteun aangevraagd, deze liet echter lang op zich wachten. Het peloton meldde over de radio dat ze één gewonde hadden. Mijn hart begon sneller te kloppen, na een tijdje bleek dat de gewonde was achtergelaten, omdat zijn buddy hem niet alleen kon meenemen en het vuur te hevig was. Ze waren in eerste instantie afgesneden van eigen troepen, waardoor de betrokkene zijn maat achter moest laten."

B1-bommenwerper
"Inmiddels vloog de B1-bommenwerperover ons en liet een 500-ponder vallen, er gebeurde niets???  Het was een blindganger. Bij de tweede bom volgde een explosie waar ik kippenvel van kreeg. Ik heb mijn portie vuurwerk wel gehad dit jaar. Na deze 2 bommen volgden de Apaches. Deze maaiden alles wat liep met wapens uit de voeding. In totaal heeft het slachtoffer zo’n drie kwartier alleen gelegen. Deze jongen was geraakt door twee kogels: één in zijn hals met een uitschot in zijn schedel en één aan de zijkant van zijn lichaam, de plaats die niet beschermd wordt."

Doodgebloed
"Al snel werd duidelijk dat hij is doodgebloed, er viel ook niets meer te redden. Ondertussen had het bewuste peloton zich verscholen in een Qala (Afghaans huis), een ander peloton haalde ze eruit, onder beschermend vuur van de Apaches. Wij stonden op de overwatch toen we hoorden dat ze in veiligheid waren, een goed bericht... totdat de mortieren bij ons insloegen. We konden even geen kant op en er werd licht geschoten door de artillerie (het was inmiddels donker) waarna Apaches de mortieropstellingen van de vijand waarnam en uitschakelde."

"Iedereen was verzameld op de overwatch, koppen werden geteld, het slachtoffer werd door mensen van de post Volendam naar het kamp gebracht en wij gingen terug naar Camp Hadrian. Ook dit ging niet zonder slag of stoot. Een Patria reed zich vast in een greppel midden in het gebied, verstoken van Taliban. Het eerste wat ik dacht was: nu begint alles overnieuw. Iedereen schoot te hulp, lichten stonden aan en wij waren een lopend doelwit in mijn ogen."

Zijn ze niet te stoppen?
"Gelukkig verliep de berging van het voertuig snel en bleef vijandelijke actie uit. We konden terug naar het kamp, ons kamp. Naast ons ligt het kamp van de ANA (Afghan National Army). We kregen over de radio te horen dat twee pick-ups met 24 Taliban-strijders daar de poort aanvielen, ja ongelooflijk. Ik dacht nog: zijn ze niet te stoppen? Uiteindelijk besloot onze commandant om terug te gaan naar onze basis en ons niet in hun strijd te mengen. Hier heb ik verder niets meer over gehoord."

Afscheid
"Aangekomen op het kamp om 23.00 uur werden we bijeengeroepen, voor een update en om als collega’s elkaar een hart onder de riem te steken. Vanochtend hebben we onze collega een laatste dienst bewezen door op gepaste wijze afscheid te nemen en collega’s te condoleren met het verlies van hun strijdmakker. Om 11.30 uur stonden we opgesteld in een erehaag. Gedragen door zijn peloton werd onze collega naar de helikopter gebracht, waarin hij geëscorteerd door Apaches aan de horizon uit het zicht verdween; kortom kippenvel."

"Ondanks alles gaat het met mij goed, ben wat gefrustreerd over het feit dat we niet meer met wederopbouw bezig zijn, verder praat ik veel met collega’s over gevoelens die ons allemaal parten spelen."

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 22 september

Monument TRIS onthuld in Ermelo

Op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo is een monument onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen militairen van de Troepenmacht in Suriname (TRIS). De onthulling vond plaats door Johan Ferrier, oud-gouverneur en eerste president van het onafhankelijke Suriname, en brigadegeneraal b.d. Martin Woerlee, de laatste commandant van de TRIS. Generaal b.d. Woerlee droeg het vaandel van de TRIS over aan het Legermuseum.

Aanwezig waren de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, de ambassadrice van Suriname, mevrouw Urmila Joella, en de burgemeester van Ermelo, Wiert Omta.

Het gedenkteken, een bronzen beeld van een militair, is een initiatief van oud-militairen van de TRIS. Het is behalve een gedenkteken ook bedoeld als ereteken voor alle militairen die in de voormalige Nederlandse kolonie in dienst waren.

De TRIS was het Nederlandse koloniale leger in Suriname. Het legeronderdeel was verantwoordelijk voor de beveiliging van Suriname. In 1975, het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd, werd de TRIS opgeheven.

Naast de onthulling van het monument is het boek ‘Soldaat in Suriname’ gepresenteerd.

Terug naar Boven

Niet meer werken als hulpverlener in Uruzgan

De non-gouvernementele organisaties Artsen zonder Grenzen (AZG) en Healthnet TPO willen dat militairen in Afghanistan en andere crisisgebieden niet meer werken als hulpverlener. Dat betogen directeur operaties Arjan Hehenkamp van AzG en Willem van de Put, general director van Healthnet TPO, in het nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA.

Volgens beiden ziet de bevolking het verschil niet meer tussen hulpverleners en militairen omdat militairen zich ook bezighouden met wederopbouw en medische zorg. Daardoor worden ook professionele hulpverleners het doelwit van aanvallen. Volgens het tweetal kunnen zij daardoor niet meer werken in Uruzgan en andere delen van Afghanistan.

Terug naar Boven

Herdenking 'Market Garden' op Ginkelse Heide

Ongeveer 300 Britse en Nederlandse militairen hebben boven de Ginkelse Heide bij Ede een parachutesprong gemaakt ter herdenking van de operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog. ± 10.000 mensen sloegen het schouwspel gade.

De militairen sprongen uit twee Britse en één Nederlands Hercules-transportvliegtuig én uit de originele Douglas C-47 Dakota 'Drag-em-Oot' uit Groot-Brittannië die metterdaad aan ‘Market Garden’ heeft deelgenomen. Militairen die aan de paradroppings deelnamen waren afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade, Korps Commandotroepen en het Britse 4th Battalion The Parachute Regiment.

Op 17 september 1944 daalden boven de Ginkelse Heide duizenden geallieerde militairen per parachute af als onderdeel van operatie Market Garden. De grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, bedoeld om via Arnhem en Nijmegen door te stoten naar Duitsland, strandde bij de Rijnbrug in Arnhem.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 20 september

Opnieuw Nederlander gedood in Uruzgan

n Uruzgan is opnieuw een Nederlandse militair om het leven gekomen. Het gaat om de 20-jarige soldaat der eerste klasse Tim Hoogland van de Bravo Compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Rond 16.30 uur lokale tijd is hij tijdens gevechtshandelingen 5 km  ten noorden van de Nederlandse basis Camp Hadrian in Deh Rawood gesneuveld.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse militair in Uruzgan als direct gevolg van een schotenwisseling sneuvelt. Aan het vuurgevecht namen behalve de Nederlanders ook militairen van de Afghan National Army en Amerikaanse Special Forces deel, aldus NOS-verslaggever Peter ter Velde.

De Taliban maakte bij de gevechten gebruik van kleinkaliberwapens en mortieren. Terwijl de troepen zijn lichaam in een Bushmaster vervoerden, werd het pantserwielvoertuig door meerdere raketten geraakt. De Nederlanders in het voertuig bleven ongedeerd maar moesten de Bushmaster wel verlaten. De Nederlandse dode is met een tweede Bushmaster verder vervoerd. De beschadigde Bushmaster is door een Nederlandse Apache AH-64D gevechtshelikopter vernietigd.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, noemde de situatie in Uruzgan gespannen: “De missie is zwaar en complex.” Volgens Minister van Defensie Eimert van Middelkoop is de Taliban op zoek naar militair succes, “Net als bij de slag om Chora”.

Sinds begin september is het onrustig in de omgeving van Deh Rawood, waar ongeveer driehonderd luchtmobiele infanteristen zijn gestationeerd. Vele honderden Taliban-strijders voerden toen een gelijktijdige aanval uit op 7 politieposten, die vrijwel allemaal zijn gevallen.

Terug naar Boven

'Zin en onzin van vredesmissies' in Heerlen

In Grote zaal Luciushof in Heerlen vindt in het kader van de Vredesweek 2007 een bijeenkomst plaats onder het motto ‘Zin en onzin van vredesmissies’. De Nederlandse krijgsmacht wordt de laatste jaren regelmatig ingezet voor vredesmissies, zoals nu in Afghanistan. Nederland pretendeert daarbij vrede te stichten in combinatie met het aangaan van positieve contacten met de bevolking en ook aan (broodnodige) samenlevingsopbouw te doen.

In Heerlen zijn een aantal genodigden die recent in Afghanistan zijn geweest om de toehoorders hiervan op de hoogte te stellen:

 

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in Grote zaal Luciushof, Putgraaf 3, 6411 GT te Heerlen.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 18 september

Prinsjesdag: Defensiebegroting 2008

De Miljoenennota 2007 over de Rijksbegroting 2008 is gepresenteerd. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft zijn begroting sluitend gekregen, maar het was niet makkelijk. “Alle rek is er nu wel uit bij de Defensieorganisatie”, zei hij bezorgd. Er is 15 jaar lang op Defensie bezuinigd, hoewel de inzet juist is toegenomen. Op deze manier kan Nederland in de toekomst geen grote bijdragen meer leveren aan internationale missies. Het kabinet erkent dat “de wagen begint te kraken” en stemt in met een onderzoek naar de ambities en mogelijkheden in de toekomst.

Voor de komende 4 jaar is € 500 miljoen extra voor knelpunten bij vredesmissies, waarvan in 2008 in totaal € 50 miljoen vrijkomt. De kosten van de huidige, twee jaar durende missie in Uruzgan zijn inmiddels opgelopen tot ruim € 604,5 miljoen. Daarnaast is Defensie vrijgesteld van nieuwe bezuinigingen.

In 2008 mag de bewindsman € 8,09 miljard uitgeven. Daarnaast heeft Van Middelkoop € 186 miljoen uit de Defensieorganisatie losgeweekt voor extra investeringen in personeel (€ 30 miljoen), onderhoud van materieel (€ 104 miljoen), de inzet bij operaties (€ 48 miljoen), Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) en militaire inlichtingen.

De in het oog springende punten uit de Defensiebegroting puntsgewijs:

  • In de begroting is géén geld uitgetrokken voor een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan na augustus 2008.
  • Nederland geeft € 226,5 miljoen uit aan crisisbeheersingsoperaties in onder andere Afghanistan, Bosnië-Hercegovina, Irak en voor de kust van Libanon.
  • Van de € 500 miljoen die de verkoop van materieel en gebouwen de komende 4 jaar oplevert voor vredesmissies, komt slechts € 50 miljoen vrij.
  • Van de alle krijgsmachtdelen krijgt de Koninklijke Landmacht het meest: € 1,36 miljard. Dit is bijna 17% van het totaal.
  • Verreweg het meeste geld hiervan, € 197,6 miljoen, gaat naar de missie in Uruzgan. De huidige, 2 jaar durende missie kost inmiddels ruim € 604,5 miljoen. Dit is omgerekend ruim € 800.000 per dag.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 17 september

Twee Nederlanders gewond in Uruzgan

Twee Nederlandse militairen zijn vanochtend 08.45 uur lokale tijd (06.15 uur Nederlandse tijd) in Uruzgan lichtgewond geraakt toen het voertuig waarin zij reden op een improviced explosive device (IED) stuitte. Het incident gebeurde op 8 km ten oosten van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. In het gebied waar de verkenningsmissie plaatsvond patrouilleren Nederlandse militairen regelmatig.

Het tweetal is in het hospitaal in Kamp Holland aan zijn verwondingen behandeld en heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Terug naar Boven

Eerste vrouwelijke tirailleur bij KL

De Volkskrant meldt dat de 21-jarige korporaal Suzanne Koudijs vandaag als eerste vrouwelijke tirailleur bij de infanterie haar diploma ontvangt. Dat gebeurt bij 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland (RIOG), gestationeerd in Ermelo.

45 Painfbat gaat in 2008 naar Uruzgan en heeft als extra opdracht vrouwen op gevechtsfuncties te krijgen. Zij krijgen 8 maanden extra de tijd om aan de fysieke eisen te voldoen. Als het experiment een succes is, volgen de andere zes infanteriebataljons. Ook op het vriendennetwerk Hyves is Koudijs te vinden, onder andere met de quote “A woman has to work twice as hard as a man to be thought of as half as good. Luckily this is not difficult..!”

De eerste vrouwelijke tirailleur bij de Koninklijke Landmacht

Terug naar Boven

'Uruzgan Integration' voor 6de rotatie

Vanaf vandaag t/m 5 oktober 2007 vindt de oefening ‘Uruzgan Integration’ plaats ter voorbereiding van de 6de rotatie eenheden voor Afghanistan. De 6de rotatie voor de Task Force Uruzgan (TFU) is voorzien rond 1 december a.s.

In de vierhoek die begrensd wordt door de lijn Wezep-Nijmegen-Utrecht-Huizen – in delen van de provincies Utrecht en Gelderland – zullen er voortdurend, over de openbare weg en onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee, konvooiverplaatsingen plaatsvinden. Bij een aantal verplaatsingen zullen helikopters de konvooien om tactische redenen laagvliegend begeleiden. Binnen het genoemde gebied vinden ook vliegbewegingen van F-16’s plaats.

Aan de oefening nemen ruim 1.500 militairen deel. Het grootste deel daarvan maakt deel uit van de Battle Group én van de geniecompagnie. De kern van de eenheden is afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade te Havelte. Overige deelnemende militairen zijn onder andere werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 15 september

Slowakije mogelijk oplossing voor Uruzgan

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen heeft misschien een land gevonden dat Nederland wil helpen in Uruzgan. Hij heeft zijn Slowaakse collega Jan Kubis gevraagd of Slowakije troepen wil leveren voor de missie in Uruzgan. Nederland wil de missie alleen verlengen als het hulp krijgt van een ander land. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken delen de twee landen “de mening dat defensie, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking de oplossing is voor Afghanistan”

Slowakije heeft momenteel een genie-eenheid van ± 60 militairen in Afghanistan. De Slowaakse bewindsman heeft zich al bereid verklaard de genie-eenheid te vergroten tot honderd manschappen en er een medisch team aan toe te voegen.

Het is niet bekend wat de mening van de Slowaakse Minister van Defensie, František Kašický, over een nog voortvarender troepenuitbreiding is.

Terug naar Boven

Vredesweek: '40 jaar vechten voor vrede'

Vandaag begint de Vredesweek 2007 onder het motto ’40 jaar vechten voor vrede’. De openingsmanifestatie vindt plaats in De Janskerk te Utrecht. Vanaf 14.25 uur vindt er een plenaire discussie plaats onder leiding van Jacobine Geel.

In het blok ‘Het persoonlijke dilemma’ nemen hieraan de pacifistische IKON-pastor Bram Grandia en zijn 31-jarige dochter, kapitein Mirjam Grandia van de Koninklijke Landmacht, deel. De vredesweek, die t/m 23 september duurt, wordt georganiseerd door IKV Pax Christi.

Overige deelnemers zijn Jan Pronk, CDA-Tweede Kamerlid Karien van Gennip, generaal Ton van Loon en Christen Unie-Tweede Kamerlid Joel Voordewind plaats.

In de Vredeskrant 2007 staat een voorproefje voor de plenaire discussie. Mirjam Grandia is nu 9 jaar actief als militair. Recent is zij uitgezonden geweest naar Afghanistan. Daar was zij ingedeeld bij het Amerikaans Provinciaal Reconstructie Team (PRT). Twee citaten van Mirjam Grandia uit de Vredeskrant 2007:

“Ik denk nog steeds dat we veel voor dit land kunnen betekenen, al is het wel veel lastiger en minder dankbaar dan gedacht. We acteren eigenlijk in een oorlogsgebied met dagelijks bomaanslagen en terreur, zoals het opblazen van door ons gebouwde schooltjes.”

 

“Het is allemaal voor niets geweest als we nu opgeven en stoppen met de militaire- en toegezegde ontwikkelingshulp. Anders blijft dit land steken in de Middeleeuwen en vrouwen behandelen als vee.”

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 14 september

Rice waardeert Nederlands optreden

De Amerikaanse Secretary of State Condoleezza Rice heeft haar waardering en respect uitgesproken voor het optreden van Nederlandse militairen in Uruzgan. Rice stond ook stil bij de Nederlandse slachtoffers.

Zij deed dat in Washington tijdens een gesprek met Minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

Rice en Van Middelkoop delen het standpunt dat een militaire en civiele aanpak bij het optreden in Afghanistan in elkaars verlengde liggen. Wederopbouw en militaire actie zijn volgens Rice communicerende vaten. Stabiliteit is nodig voor opbouw, en andersom geldt dat opbouw de stabiliteit bevordert.

De beide bewindslieden spraken verder over onder meer gemeenschappelijke militaire operaties, de NAVO, Darfur en Kosovo. Ook de eventuele verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan was onderwerp van gesprek. Naar verluidt probeert de VS Nederland te helpen in de zoektocht naar een land dat militairen naar Uruzgan wil sturen. De Nederlandse regering neemt de komende weken een besluit.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 13 september

Assadullah Hamdam nieuwe gouverneur

Vandaag heeft de nieuwe gouverneur van de provincie Uruzgan, Assadullah Hamdam, een gesprek op de Nederlandse ambassade in Kabul. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt hij de regio goed te kennen en over de juiste competenties te beschikken. Het aantreden van Hamdad lijkt onderdeel van een aantal nieuwe benoemingen in provinciale besturen, aldus Buitenlandse Zaken.

Hamdad, uit de provincie Zabul ten zuidoosten van Uruzgan, is lid geweest van de inmiddels opgeheven communistische partij, voormalig officier in het Afghaanse leger toen de Russen in Afghanistan de dienst uitmaakten en heeft lange tijd in Londen gewoond. Hij volgt Abdel Hakim Munib op, met wie het Nederlandse leger niet altijd even goed heeft kunnen samenwerken, ook omdat hij vaak buiten Uruzgan was. Munib wordt waarschijnlijk gouverneur in een andere provincie. 

Voor de bevolking is corruptie een belangrijke reden om de autoriteiten niet te steunen. Naar verluidt zal ook de provinciale politiecommandant Muhammad Qasim om deze reden binnenkort het veld ruimen. Qasim en zijn politieapparaat zijn zeer corrupt.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 12 september

Postuum Ereteken voor Amerikaanse sergeant

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft vandaag op Arlington National Cemetry in Washington postuum het Ereteken voor Verdienste in goud toegekend aan de Amerikaanse sergeant Alexander van Aalten van de 82nd Airborne Division.

De Amerikaanse sergeant Alexander van Aalten

De Amerikaan – met Nederlandse voorouders – kwam op 20 april jl. in Sangin in de Afghaanse provincie Helmand om het leven toen hij bezig was het lichaam van de zojuist gesneuvelde Nederlandse korporaal Cor Strik te bergen. Korporaal Strik sneuvelde toen hij op een bermbom stapte. Van Aalten, die zich vrijwillig aanbood om het stoffelijk overschot te bergen, stapte vervolgens zelf op een mijn. Beide militairen werden 21 jaar.

De eenheid van Van Aalten – Delta Company, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 4th Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division uit Fort Bragg,  North Carolina – was tezamen met de Tijger-compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault ingezet tijdens Operation Achilles. Het doel was vijandelijke strijders terug te dringen bij de Kajaki-dam, de energiecentrale die 2 miljoen Afghanen van stroom kan voorzien.

Van Middelkoop overhandigde aan de weduwe, Shana Sorrell van Aalten. Ook Van Aalten's ouders en broer woonden de plechtigheid bij. De bewindsman legde ook een krans bij de Tomb of the Unknown Soldier.

Afghanistan was sergeant Van Aalten’s tweede missie: in 2005 diende hij als Humvee-schutter in Irak.

Terug naar Boven

Rory Stewart: Nederland vertrek uit Uruzgan

In Spits stelt de Britse oud-militair, voormalig diplomaat en schrijver Rory Stewart dat het geen zin heeft om langer in Zuid-Afghanistan te blijven. Volgens Stewart gedraagt het westen zich met de interventies in Irak en Afghanistan als een koloniale, racistische macht. Nederland kan volgens hem beter uit Uruzgan vertrekken.

Stewart is over uit Kabul om zijn pas vertaalde boek ‘Occupational Hazards’ – in Nederland verschenen als ‘Beroepsrisico’s’ – te promoten. Daarin beschrijft hij zijn ervaring als plaatsvervangend gouverneur van de provincies Maysan en Dhi Qar in Zuid-Irak in 2003 en ‘ 04. Deze ervaring heeft hem vooral geleerd dat de internationale gemeenschap veel minder machtig is dan zij pretendeert. Behalve in Irak zal ook de toestand in Afghanistan verder verslechteren. Nog meer militairen sturen heeft volgens hem geen zin. Het beleid in het land moet naar zijn mening drastisch omgegooid worden.

Verder zegt hij over Uruzgan: “Wat voor zin heeft het als de Nederlanders in Uruzgan zitten en 70, 80% van het gebied niet onder controle hebben.”

‘Beroepsrisico’s’ – uitgegeven door Prometheus (360 pagina’s, ISBN 9789044610543, € 24,95 – geeft een uniek beeld van de ambities, de fouten, de komedie, het incidentele heldendom en het morele risico van een buitenlandse bezetting.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 11 september

Balkenende verrast Afghanistan met bezoek

Premier Jan Peter Balkenende heeft vanochtend een verrassingsbezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Eerst bezocht hij Kamp Holland in Tarin Kowt, daarna bracht hij een bezoek aan de collega’s op Kandahar Airfield (KAF). De minister-president werd vergezeld door de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap. Later vandaag heeft Balkenende een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai, waarbij ook de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders, aanwezig is. Hij bezocht de afgelopen dagen Pakistan en Afghanistan.

 

In een toespraak memoreerde de premier aan de terroristische aanslagen in onder meer New York, vandaag precies 6 jaar geleden. Ook gaf hij aan onder de indruk te zijn van het zware en gevaarlijke werk dat de Nederlandse troepen verrichten en noemde hen deskundig en professioneel. Volgens hem is met de wederopbouw van Afghanistan vooruitgang geboekt. Hij meldde verder dat Afghanistan blijvend steun verdient van de internationale gemeenschap.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop en de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, zijn vandaag in Washington voor overleg met US Secretary of Defense Robert M. Gates

Terug naar Boven

Animo voor baan bij krijgsmacht neemt af

Volgens het Algemeen Dagblad neemt de animo onder jongeren om bij Defensie te werken af. De regionale opleidingscentra (ROC’s) die op de die de opleidingen medewerker vrede en veiligheid en het oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht aanbieden, hebben in 2007 maar liefst 400 inschrijvingen minder dan in 2006, toen er 2.000 aanmeldingen waren.

De scholen hebben twee verklaringen voor de negatieve trend. Scholieren zien vanwege de kans op uitzending naar Uruzgan af van een loopbaan bij Defensie. Volgens coördinator Wenly Lourens van het ROC Eindhoven zou Defensie niet meer zo in trek zijn door de hogere keuringeisen die zij stellen en de negatieve publiciteit over Uruzgan.

Ook zorgt de groeiende economie ervoor dat er buiten de krijgsmacht veel aantrekkelijke banen zijn. Opleidingscoördinator Jan Bijvank van het ROC Midden Nederland zegt: “Voor Defensie kies je in tijden wanneer het belangrijk is dat je gegarandeerd een baan hebt.”

Terug naar Boven

 

MAANDAG 10 september

Formeel uitstel belissing Uruzgan in brief

Vandaag is formeel bekendgemaakt dat het kabinet de besluitvormingsprocedure ter voorbereiding op een besluit over verlenging van de missie in Uruzgan niet voor het einde van de zomer zal hebben afgerond. Dat melden de direct betrokken bewindslieden – Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) – in een brief aan de Tweede Kamer.

Aangezien de zomer eind september eindigt, zal een besluit – ook volgens ingewijden – niet eerder dan volgende maand worden genomen. Bij het doorhakken van de knoop zal waarschijnlijk alleen de fractie van de Socialistische Partij tegen verlenging stemmen.

Terug naar Boven

Zware strijd rond Deh Rawood

Volgens het Algemeen Dagblad hebben Taliban-strijders de aanval ingezet op politieposten rond Deh Rawood in Uruzgan. Iets ten zuiden van het oord ligt Camp Hadrian, waar ± 300 Nederlandse militairen zijn gelegerd. Zij zijn bij de gevechten betrokken geraakt.

Op 5 september jl. voltrok zich een gecoördineerde Taliban-aanval vanuit het noorden én het zuiden: 7 Afghaanse controleposten werden omsingeld. Sommige vielen meteen, andere hielden stand. Een dag later rukten Nederlandse eenheden op en namen posities in op Alexander Hill. Noordelijker, bij Cutu-crossing, vielen de Nederlanders aan. Zij werden beschoten met mortieren, antitankgranaten en automatische wapens. ’s Nachts werd de forward operating base Volendam, 6 km noordelijk van Camp Hadrian, ook aangevallen.

Rond Camp Hadrian zouden zich volgens verslaggever Joeri Boom nu ± 1.000 Taliban-strijders bevinden. Er zou nog maar één weg open zijn, die door de Murchay-pas, richting Tarin Kowt.

Ook gisteren werd er gevochten. Een Nederlands peloton leverde strijd met de Taliban bij de laatste post van de Afghan National Police, het strategische Dizak Ferry. Voorkomen moet worden dat zij de pont bij Dizak in handen krijgen: de andere oversteekmogelijkheid is de doorwaadbare plaats bij Cutu, in het noorden, die na zware gevechten door de Afghanen is verlaten. Een Nederlands peloton probeert nu te voorkomen dat groepen Taliban-strijders de rivier overtrekken.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 8 september

Derde lustrum 1ste luchtmobiele compagnie

Precies 15 jaar geleden, op 8 september 1992, kwam de eerste lichting van 190 potentiële BBT'ers op voor de opleiding tot luchtmobiel militair. Uiteindelijk behaalden 126 mannen van deze eerste lichting de rode baret en vormden gezamenlijk de A ‘Konings’ Compagnie. De compagnie viert op 20 september a.s. haar 15-jarig bestaan met een reünie op het tentenkamp van de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Overigens kregen al op 22 mei 1992 de eerste 112 (onder)officieren en een enkele korporaal in Schaarsbergen een rode baret uitgereikt, onder wie één vrouw; zij waren hoofdzakelijk staf en opleidingskader.

De A 'Konings' Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault in actie, in dit geval tijdens het défilé van de Veteranendag 2006 (© foto: Wim Dunnen)

De A ‘Konings’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault behoort tot het Garderegiment der Grenadiers. De B ‘Stier’ Compagnie en de C ‘Tijger’ Compagnie behoren tot het Garderegiment der Jagers. De A-Compagnie is de paracompagnie van het 11de bataljon.

De Koningscompagnie heeft onder andere deelgenomen aan de missies Dutchbat-I, de Task Force Harvest in Macedonië en, zeer recent, als reserve-compagnie van het Regional Command South in Kandahar aan ISAF in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 7 september

Femke Halsema als pin-up in Kamp Holland

De Telegraaf pakt vandaag uit met het bericht, maar de Volkskrant (“Sexy Femke als Mae West in Uruzgan”) had al op 31 augustus jl. de primeur: op Kamp Holland in Tarin Kowt hangt een grote tekening van Femke Halsema, de 41-jarige fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer. Wie de tekening heeft opgehangen, is onbekend.

Het bijschrift bij de tekening – waarop de politica slechts is gekleed in kousen en met hoge hakken aan de loop van een pantserhouwitser berijdt – luidt : “Jongens toch, make love not war”. De tekening vertoont verder Amerikaanse militairen, Afghanen en F-16’s.

Het gaat om een pin-up van tekenaar Gerben den Heeten, ook wel bekend van illustraties in diverse bladen en kranten. Dat Halsema, moeder van 2 kinderen, ooit als seksbom of soldatenliefje zou eindigen, kon zij zelf ook nooit vermoeden.

Terug naar Boven

Herdenking Nationaal Indië-monument

Vandaag wordt bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond voor de 20ste maal de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Het monument bevindt zich in het stadspark Hattem aan de Maastrichterweg. Op deze plaats worden de ruim 6.200 jonge mannen en vrouwen herdacht, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens de militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

Bij de herdenking zal de luitenant-generaal André Blomjous, adjudant-generaal van Hare Majesteit de Koningin, aanwezig zijn. Namens de regering is aanwezig de Minister van defensie, Eimert van Middelkoop, die de herdenkingstoespraak zal houden.

Tijdens de herdenking zal een formatie van F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht uit Volkel een fly-by uitvoeren in de zogenoemde Missing Man Formation.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 6 september

Afgelopen week 3 maal vuurcontact TFU-OMF

Het Ministerie van Defensie meldt in haar periodiek overzicht over de missie in Uruzgan dat Nederlandse eenheden de afgelopen week 3 maal schoten hebben gewisseld (troops in contact) met Opposing Militant Forces, zowel in de omgeving van Tarin Kowt als Deh Rawood.

In één ander geval werd een waarschuwingsschot gelost omdat een voertuig een stopteken negeerde.

Nederlandse Apache AH-64D-gevechtshelikopters leverden nabij Tarin Kowt en in Kandahar ondersteuning aan eenheden op de grond. Bij de vuurcontacten en luchtacties zijn mogelijk slachtoffers gevallen.

Terug naar Boven

Tekort aan GV'ers in krijgsmacht

Volgens het Nederlands Dagblad is er een nijpend tekort aan legerpredikanten. Voor het eerst in lange tijd lukt het dit jaar niet enkele vacatures vervuld te krijgen, zegt ds. Gijs Bikker, als hoofdkrijgsmachtpredikant verantwoordelijk voor de protestantse verzorgers.

De afnemende belangstelling heeft te maken met de totaal andere inzet van het leger. Vijftien jaar geleden ging het vooral om de begeleiding van dienstplichtigen. Nu is er een beroepsleger dat regelmatig verre en soms gevaarlijke missies heeft, zoals in Uruzgan.

In totaal werken er 150 geestelijke verzorgers (GV’ ers) in de krijgsmacht:

53

(protestantse) predikanten

55

(rooms-katholieke) aalmoezeniers

38

(humanistische) raadslieden

2

(joodse) rabbijnen

2

(hindoeïstische) pandits

Mogelijk komen er op korte termijn enkele islamitische GV’ ers bij.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 5 september

Presentatie 'Uruzgan' van Riekelt Pasterkamp

Op de Prinses Margrietkazerne in Wezep vindt ’s middags de boekpresentatie plaats van ‘Uruzgan. Militair, mens, missie’ van Riekelt Pasterkamp. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop. Aansluitend zal Pasterkamp vertellen over de totstandkoming van het boek. Van Middelkoop zal reageren én ingaan op de huidige situatie van de Nederlandse missie naar Uruzgan.

Pasterkamp, in het dagelijks leven Defensiecorrespondent voor het Reformatorisch Dagblad, heeft een boek geschreven over de militairen die op missie in Uruzgan zijn. Hij sprak een aantal van hen vóór en ná hun uitzending, onder wie de eerste commandant van de Nederlandse eenheden, toenmalig kolonel Henk Morsink en de tweede man van de NAVO-troepen, kolonel Arie Vermeij. Een paar keer is hij als embedded journalist mee geweest naar Kamp Holland in Tarin Kowt, waar hij eveneens met hen sprak.

Het boek van Riekelt Pasterkamp, het eerste over de missie naar Uruzgan, is verschenen bij Uitgeverij Kok (€ 17,50, 180 pagina's, ISBN 9789061409731).

Terug naar Boven

 

DINSDAG 4 september

Task Force Uruzgan vindt wapens en drugs

Naar nu is bekendgemaakt hebben eenheden van de Task Force Uruzgan (TFU) in de nacht van 2 op 3 september, samen met militairen van het Afghan National Army, een inval gedaan in een quala in de buurt van Tarin Kowt. Het vermoeden van een wapenopslagplaats van de Taliban werd bevestigd: naast kalasjnikovs, mortiergranaten, handgranaten en munitie voor een zwaar machinegeweer, troffen de militairen ruim 260 kg verdovende middelen aan.

Op verdenking van betrokkenheid bij de Taliban en drugshandel zijn 4 Afghanen aangehouden; zij worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Het Afghaanse leger heeft de in beslag genomen drugs vandaag verbrand.

Terug naar Boven

Congo-lezing generaal b.d. Patrick Cammaert

Vandaag organiseert de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) samen met de Atlantische Commissie een lezing over de VN-missie in Congo.

Generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert gaat tijdens de lezing in op zijn ervaringen als commandant van de oostelijke divisie van de VN-missie in Congo, de Mission de l’ Organisation des Nations Unies en République démocratique du Congo (MONUC). De divisie bewaakt de stabiliteit en de veiligheid in het gebied Ituri (provincie Orientale) en de provincies Noord- en Zuid-Kivu en Katanga, in het oosten van Congo, waar de burgeroorlog al miljoenen slachtoffers heeft geëist.

De lezing in Nieuwspoort in Den Haag begint om 18.30 uur, de zaal is open vanaf 18.00 uur.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 3 september

Hercules van SAFAIR ingezet in Afghanistan

Volgens De Telegraaf heeft Defensie een Zuid-Afrikaans transportvliegtuig ingehuurd voor het vervoer van goederen in Afghanistan. Het gaat om een Hercules L100-30, de civiele versie van de C-130 Hercules. Het toestel is op 28 augustus jl. aangekomen op Kandahar Air Field (KAF) en wordt vanaf begin september ingezet.

De L-100 30 wordt gehuurd bij de Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij SAFAIR. De Hercules L-100-30 heeft een vrachtcapaciteit van 21.000 kg. Het vliegtuig dat ± 40 uur per maand zal worden ingezet, wordt gevlogen door een 7-koppige bemanning die onder het commando valt van het Joint Support Detachement.

Nederland heeft momenteel géén C-130 Hercules meer in Afghanistan; zowel de ‘Ben Swagerman’ (G-273) als de ‘Joop Mulder’ (G-275), ingedeeld bij 334 Squadron op de Vliegbasis Eindhoven, zijn in Nederland voor onderhoud en worden gebruikt voor het opleiden van personeel.

Naast de L-100 opereren in Afghanistan twee Mil Mi-26-transporthelikopters die ook gebruikt worden voor het vervoer van vracht voor de Nederlandse militairen. Deze maand wordt aan de Nederlandse luchtvloot in Afghanistan nog een Boeing DHC-7 (DASH-7) turboprop vliegtuigje toegevoegd voor personenvervoer.

Terug naar Boven

 

zaterdag 1 september

61ste Airborne Wandeltocht

In Oosterbeek zijn vanochtend rond 11.00 uur de ± 31.000 deelnemers van de 61ste Airborne Wandeltocht van start gegaan, de grootste eendaagse wandeltocht van Europa. Aan de mars doen behalve burgers uit 17 verschillende landen ook militairen mee.

Zij trekken in defilé door Oosterbeek en lopen vervolgens afstanden van 10, 15 en 25 en 40 km langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in operatie Market Garden: het voormalig hoofdkwartier Hotel Hartenstein, het Airborne kerkhof te Oosterbeek, waar ± 1.750 Britse en Poolse militairen hun laatste rustplaats kregen, de landingsterreinen op de Ginkelse Hei en de terreinen in Wolfheze, Heelsum en Renkum, waar in september 1944 de luchtlandingstroepen aankwamen.

Terug naar Boven