AUGUSTUS 2007

Terug naar de homepage
 

AUGUSTUS 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
4
5
8
11
12
18
19
26

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 31 augustus

AD: meerderheid tegen verlenging missie

Volgens een enquête van het Algemeen Dagblad, uitgevoerd door bureau De Vos en Jansen, vindt ruim de helft van de Nederlanders dat de missie in Uruzgan na 1 augustus 2008 niet moet worden verlengd. De meerderheid van de tegenstanders ziet het liefst dat de krijgsmacht onmiddellijk uit Afghanistan vertrekt. Uit het onderzoek blijkt verder dat verlengen van de missie nog maar de steun van 45% van de bevolking krijgt.

De ondervraagden twijfelen vooral aan het nut van de missie. Bijna een derde denkt dat de Nederlandse soldaten niets kunnen uitrichten in Afghanistan. Nog eens bijna 20% veronderstelt dat er van opbouw weinig terechtkomt en dat de troepen vooral bezig zijn met vechten.

Het onderzoek vond plaats voordat op 26 augustus jl. sergeant der eerste klasse Martijn Rosier sneuvelde. Voor bijna tweederde van de geënquêteerden is het sterven van militairen geen reden om de operatie in Afghanistan af te willen blazen.

Docent aan de Nederlandse Defensie Academie én socioloog Jan van der Meulen, die zich bezighoudt met de maatschappelijke acceptatie voor de krijgsmacht, ziet de uitkomsten als bewijs voor de twijfel bij het publiek over voortzetting van de missie: “De bevolking staat er ambivalent tegenover. Mensen begrijpen dat het een zware missie is, maar zien niet veel concrete resultaten.”

Terug naar Boven

DONDERDAG 30 augustus

Onderweg naar GGW-oefening 'Cold Sequel 2'

Zo’n 200 militaire voertuigen reden vandaag in colonne over de Nederlandse wegen. De ruim 400 militairen zijn op weg naar de oefening Cold Sequel 2 in Denemarken. Het konvooi, dat via Duitsland over vele kilometers lengte naar het oefengebied in het zuiden van Denemarken trekt, wordt beschermd door een eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade.

De militairen van de Groep Geleide Wapens (GGW) zijn afkomstig van luchtmachtbasis De Peel. Het belangrijkste element van de training is de verdediging tegen vijandige raket- en vliegtuigaanvallen. Tijdens de oefening trainen de militairen onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden.

De militairen krijgen in Denemarken voor het eerst te maken met een verbeterde versie van het Patriot-systeem, de PAC3 (Patriot Advanced Capability). De 'raken-om-te-doden' PAC-3 raket is de meest geavanceerde, de meeste bekwame en de krachtigste luchtverdedigingsraket ter wereld.

De training dient ter voorbereiding op een groot NAVO-examen dat de militairen in 2008 moeten afleggen. De verplaatsing van Nederland naar Denemarken is onderdeel van de examentraining. Op 7 september a.s. zijn de eenheden weer terug op de thuisbasis.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 29 augustus

Noorwegen opnieuw gevraagd voor Uruzgan

Verschillende Noorse media melden dat Nederland de Noorse regering heeft gevraagd troepen te sturen naar Uruzgan. Met de extra Noorse militairen moet de druk op de Nederlandse militairen worden verlicht.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet bevestigen dat het verzoek is gedaan, maar geeft aan dat met verschillende partijen wordt gesproken.

De krant Dagsavisen citeert de Noorse Staatssecretaris van Defensie, de sociaaldemocraat Espen Barth Eide: “Het klopt dat er bilateraal overleg is geweest met Nederland op hoog ambtelijk niveau en dat Nederland Noorwegen heeft gevraagd om bij te dragen met troepen om de manschappen te ontlasten in Uruzgan.” Volgens Eide heeft de Noorse regering “nooit een principieel besluit genomen dat we geen troepen naar Zuid-Afghanistan sturen. Dat heeft Duitsland bijvoorbeeld wel gedaan.”

Volgens het dagblad Aftenposten beraadt het Noorse Ministerie van Defensie zich op de Nederlandse schreeuw om hulp. Noorse militairen zijn momenteel gestationeerd in het relatief rustige noorden van Afghanistan (Mazar-i-Sharif). Al in januari jl. probeerde de Nederlandse regering Noorwegen ertoe te bewegen de Nederlanders in Uruzgan volgend jaar af te lossen.

Volgens de krant Dagbladet is de Nederlandse keuze om opnieuw Noorwegen te vragen om bijstand in Uruzgan niet vreemd: “De reden waarom Nederland speciaal geïnteresseerd is in Noorse eenheden ligt in het feit dat Defensie van beide landen een zachte lijn willen volgen in het zuiden om vrede te scheppen.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 28 augustus

Verbreding blik Mark Rutte in Afghanistan

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte is in Afghanistan om zijn “blik te verbreden”, voordat het Nederlandse parlement een beslissing zal nemen over het voortzetten van de Nederlandse deelname aan de ISAF-missie. Als enige Nederlandse politicus reist Rutte samen met de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), de Amerikaanse generaal John Craddock.

Craddock laat er geen misverstand over bestaan dat hij groot belang hecht aan de Nederlandse deelname aan de NAVO-missie, die gebaseerd is op een mandaat van de Verenigde Naties. Hij wijst erop dat er een “kloof zou ontstaan als de Nederlanders zouden vertrekken, want met hen is inmiddels een goede samenwerking opgebouwd”.

Voor de VVD staat vast dat de internationale gemeenschap betrokken moet blijven bij de bestrijding van het terrorisme en de wederopbouw van Afghanistan. Of en in welke mate dat voor Nederland na augustus 2008 geldt, moet blijken in het Kamerdebat over de eventuele verlenging van de missie. Of de VVD met een verlengd verblijf in Uruzgan instemt, hangt sterk af van de voorwaarden, waaronder dat gebeurt. Zonder een flinke financiële injectie in Defensie en extra ondersteuning van collega’s zal dat in elk geval niet gaan.

Bij de wederopbouw in Uruzgan is corruptie een belangrijk struikelblok, zo kreeg Rutte te horen bij zijn bezoek aan Kamp Holland in Uruzgan. Door de corruptie heeft de lokale bevolking geen vertrouwen in de officiële vertegenwoordigers van de regering. Rutte bezocht ook de Afghaanse president Hamid Karzai, die dank uitsprak voor de aanwezigheid van de Nederlandse troepen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 27 augustus

Sergeant-genist Rosier gedood bij IED-aanslag

Bij een aanslag in Uruzgan is gisteravond om 23.30 uur lokale tijd de 30-jarige sergeant der eerste klasse Martijn Rosier om het leven gekomen. Rosier laat in zijn woonplaats Sint Anna-Parochie (gemeente Het Bildt) in Friesland een vrouw en 3 kinderen na. Hij is de 4de militair die in Afghanistan door militair geweld om het leven is gekomen. Rosier stapte bij de Cutu-brug, 12 km ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawood, op een improvised explosive device (IED).

Defensie gaat ervan uit dat de aanslag is gepleegd door de Taliban. De slachtoffers waren op het moment van de aanslag buiten het voertuig op zoek naar bermbommen, met als doel die onschadelijk te maken.

Een tweede Nederlander, de 23-jarige korporaal Bas van Mourik, raakte bij de aanslag gewond. Hij is geopereerd aan verwondingen aan zijn hoofd en is buiten levensgevaar. Beide militairen zijn afkomstig van 111 Pantsergeniecompagnie uit Wezep.

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, zei hierover onder meer: “In Uruzgan is de dreiging van IED's vrijwel continue aanwezig. Onze genie-eenheden zijn er om de dreiging van deze IED's tegen te gaan en waar mogelijk op te ruimen. Dat de IED-dreiging groot is, blijkt uit het feit dat ook eerder die dag op vijf kilometer ten oosten van Deh Rawood een eenheid betrokken was bij een andere IED-aanslag. Hierbij raakte één pantservoertuig van de patrouille licht beschadigd. IED's zijn het favoriete wapen van de Taliban. Niet zelden zijn ook burgers het slachtoffer van deze zelfgemaakte explosieven. We zijn in staat om een groot gedeelte van de IED-dreiging weg te nemen, maar het gevaar is nooit helemaal uit te sluiten. De gebeurtenissen van gisteren zijn daar het trieste bewijs van.” […] “Ik ben er echter van overtuigd dat het Nederlandse publiek, los van de discussie rond het nut en de noodzaak van onze missie, onvoorwaardelijk achter onze militairen staat. Dat sterkt hen zeer. De steun van de Nederlandse samenleving is van groot belang bij het uitvoeren van ons werk.”

Terug naar Boven

U.S. Army lokt rekruten met mega-premie

Volgens The Washington Post heeft sinds eind juli 92% van de rekruten van de Amerikaanse krijgsmacht een premie van $ 20.000 (€ 13.000) aanvaard in ruil voor een snellere indiensttreding. Door het accepteren van de zgn. 'quick ship’-bonus moeten sommige rekruten al binnen enkele dagen hun burgerkleding voor een uniform verruilen… en hun vaderland voor Afghanistan of Irak.

Het initiatief maakt deel uit van de inspanningen om aan het eind van het fiscale jaar – dat in de VS eindigt op 30 september – het beoogde aantal van 80.000 rekruten te halen. De premie werd ingesteld nadat eerder dit jaar de belangstelling voor de strijdkrachten was afgenomen.

Volgens het U.S. Army Recruiting Command in Fort Knox, Kentucky. Van 25 juli tot 24 augustus tekenden ruim 3.814 van de 4.149 gerekruteerde Amerikanen voor het extra geld. Voor veel rekruten is de bonus van $ 20.000 dollar beduidend meer dan het gemiddelde eerste jaarsalaris in het leger ($17.400).

Terug naar Boven

Presentatie boek 'Van Napels tot Harderwijk'

In Hotel Baars in Harderwijk wordt het boek ‘Van Napels tot Harderwijk’ van Jan Kleberg gepresenteerd. In het boek beschrijft hij de geschiedenis van het Canadese Lord Strathcona Regiment tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de bevrijding van Harderwijk en daags daarvoor van Voorthuizen, Putten en Ermelo is al veel geboekstaafd, maar Kleberg haalt allerlei vergeten feiten boven water.

De Strathcona's belandden al in november 1941 in een Engels trainingskamp. Twee jaar later worden zij via Algiers naar Italië verscheept. Als één van de eenheden van de 5th Armoured Brigade, 5th Armoured Division, landden de Strathcona’s met 1.500 militairen en 60 RAM-tanks (uitgerust met een 75 mm kanon en 2 mitrailleurs) op 1 december 1943 in Napels. Pas op 18 februari 1945 verliet het Regiment weer Italië.

Na een recuperatie van 6 weken in het Belgische Izegem kwamen de Canadezen op 2 april ’45 in Nederland aan. Naast de 8th New Brunswick Hussars namen zij vanaf 15 april 1945 deel aan Operation Dutch Cleanser om de Duitse troepen achter de lijn Arnhem-IJsselmeer af te snijden. Deze operatie werd onder meer uitgevoerd vanwege de Duitse dreiging van het onderwater zetten van land.

Eenmaal in Harderwijk constateerde het Canadese Regiment dat de Duitsers stomdronken waren en absoluut niet in staat om weerstand te bieden. Zonder moeite trokken de 400 overgebleven Canadezen naar het centrum, waar zij in Hotel Baars hun hoofdkwartier vestigden.

Hotel Baars is gevestigd aan de Smeepoortstraat 52, 3841 EJ te Harderwijk. Vanaf vandaag is het boek voor € 10,- te koop bij de plaatselijke boekhandels.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 25 augustus

Van der Stoel voor verlenging Uruzgan

In een interview met NRC Handelsblad zegt Minister van Staat en oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel (van 1973 tot ’77 in het kabinet-Den Uyl én in 1981 en ’82 in het kabinet-Van Agt II) onomwonden dat als Nederland de missie niet voortzet dat een aanmoediging voor de Taliban zou zijn. Van der Stoel is voorstander van verlenging van de missie in Uruzgan.

Het kabinet neemt na de zomer een besluit over de kwestie. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) overlegt intensief met diplomaten en NAVO-partners, die Nederland kunnen ontlasten.

De strijd tegen het terrorisme is volgens Van der Stoel het belangrijkste argument om de missie voort te zetten: “Het internationale terrorisme is dé fundamentele dreiging van deze tijd.” De Nederlandse publieke opinie is zich daar onvoldoende van bewust. Daarnaast telt voor Van der Stoel de bescherming van de mensenrechten. Dat zou zijn eigen met aarzelingen kampende partij, de PvdA, “die altijd de mensenrechten terecht zo centraal stelt”, moeten beseffen en daarom niet moeten afhaken. Van der Stoel veroordeelt de Scandinavische landen en België die zich “systematisch onttrekken”' in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 24 augustus

HRF (L) HQ van 1GNC in 2009 naar Kabul?

Volgens het Reformatorisch Dagblad is het High Readiness Forces (Land) Headquarters (HRF(L) HQ) van het 1ste Duits–Nederlandse legerkorps in Münster volgens planning van de NAVO in 2009 aan de beurt om naar Kabul te gaan. Het korps zou dan een staf van ± 200 militairen moeten leveren voor de leiding van de ISAF–missie in Afghanistan. De eerste helft van 2008 heeft het HRF (L) HQ ook al de leiding over de stand-by periode van het Land Component Command van NRF-10.

Volgens Minister van Defensie Eimert van Middelkoop is daar nog geen officieel verzoek voor binnengekomen. Pas als dat er is zal het kabinet zich daar volgens de gebruikelijke procedure over buigen en een voorstel naar de Tweede Kamer sturen, zei hij in een reactie. Een dergelijk verzoek heeft volgens de minister echter geen enkele invloed op de besluitvorming over een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan na augustus volgend jaar.

 

In 2003 diende het Duits–Nederlandse legerkorps ook 6 maanden in Kabul, onder leiding van de Duitse Generaal Norbert van Heyst.

Terug naar Boven

'Friendly fire' doodt 3 Britten in Helmand

Drie Britse militairen van het 1ste bataljon van The Royal Anglian Regiment zijn in de Afghaanse provincie Helmand om het leven gekomen bij een incident, waarbij zij vermoedelijk door een bom van een Amerikaans gevechtsvliegtuig zijn geraakt. Twee militairen die gewond raakten zijn overgebracht naar de geneeskundige inrichting op Camp Bastion in Lashkar Gah.

De Britten werden gisteravond om 18.30 uur lokale tijd tijdens een gevechtspatrouille ten noordwesten van het oord Kajaki aangevallen. Twee Amerikaanse F-15 Eagle gevechtsvliegtuigen boden luchtsteun. In een explosie die vermoedelijk ontstond na het werpen van een bom uit een F-15, werden de 3 Britten gedood.

Met de dood van de 3 Britten komt het dodental voor Groot-Brittannië op 73, waarvan 50 killed in action (KIA). Niet eerder waren er in Afghanistan Britse militairen door friendly fire om het leven gekomen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 23 augustus

Voorhoeve: maak Afghanistan VN-missie

In een interview met NRC Handelsblad zegt voormalig Minister van Defensie Joris Voorhoeve dat de NAVO-missie in Afghanistan moet worden omgevormd tot een missie onder leiding van de Verenigde Naties. Voortzetting van de huidige missie zou volgens de oud-bewindsman leiden tot een confrontatie tussen westerse troepen en islamitische strijders. Onder de vlag van de VN zouden ook islamitische landen als Bangladesh, Egypte, Indonesië en Pakistan troepen kunnen leveren, wat voor meer draagvlak onder de Afghaanse bevolking kan zorgen.

Voorhoeve wil ook dat de internationale gemeenschap rechtstreeks onderhandelingen opent met de Taliban.

Voorhoeve, lid in buitengewone dienst van de Raad van State (die regering en parlement adviseert over wetgeving en bestuur), voorziet een confrontatie tussen westerse troepen en islamitische strijders “die nooit meer ophoudt”.

Voorhoeve stelt dat andere landen graag willen dat Nederland meedoet aan missies. “Die positie moet de Nederlandse regering gebruiken om politiek te bedrijven", meent de hoogleraar internationale veiligheidstudies aan de Nederlandse Defensie Academie.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zegt in een reactie ook graag te zien dat de VN in Afghanistan actief wordt, bijvoorbeeld “via het ontwikkelingshulpprogramma van de VN”.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 22 augustus

T-shirt onderofficier "geeft geen pas"

In Spits de foto van een groep Nederlandse militairen, van wie er een naast gevechtslaarzen en een korte camouflagebroek een t-shirt draagt met opdruk 'Blood Guts & Glory'.

Defensie is niet blij met de foto van mode- en portretfotograaf Reinier van der Aart, die hij op 18 augustus jl. heeft gemaakt op het vliegveld van Napels.

De bewuste foto uit Spits

Van der Aart: “Het lijkt mij van groot belang dat het Nederlandse leger een goede, degelijke en passende attitude hoort uit te dragen. Naar een iedere in de wereld. Het Nederlandse leger neemt al tijden terecht enkel deel aan vredesmissies, wij mogen hopen te boek te staan als vredeminnend land. Dit geeft geen pas.”

Volgens Defensiewoordvoerder Boudewijn Revis is de “woest uitziende man” een onderofficier, een assistent van een majoor-psycholoog die het groepje militairen opving na de NATO Training Mission-Iraq (NTM-I). De onderofficier is ervaringsdeskundige en werd zelf eerder uitgezonden. De kleine Nederlandse eenheid leidde in de Irakese hoofdstad Bagdad Irakese militairen en veiligheidsfunctionarissen op in het kader van de NTM-I. De militairen hadden in Italië een adaptatieprogramma, waarbij zij in een informele setting onder begeleiding stoom kunnen afblazen.

Defensie heeft sinds dit jaar een gedragscode voor al het personeel, waarin onder andere – in de toelichting bij punt 3 – staat: “Negatieve gedragingen van de individuele defensiemedewerker hebben, meer dan nog bij andere organisaties, een negatieve uitstraling op de overige medewerkers en op Defensie als geheel. Wij realiseren ons dat we voor de buitenwereld 24 uur per dag, 7 dagen per week Defensiemedewerker zijn.”

Revis verwijt de aanwezige officieren niets, omdat de mannen het in Bagdad behoorlijk voor de kiezen hebben gehad. Over eventuele sancties wil hij niets zeggen: “Dat is een zaak tussen Defensie en de persoon in kwestie. Het t-shirt staat in ieder geval op gespannen voet met de gedragscode.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 21 augustus

2 gewonden bij granaatontploffing Tarin Kowt

Om 17.15 uur lokale tijd zijn gisteren in Uruzgan twee Nederlandse militairen gewond geraakt. Vlakbij het Patria-pantserwielvoertuig waarin zij zaten ontplofte een granaat.

De gewonde militairen zijn voor behandeling overgebracht naar het militair hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt. De ene heeft een operatie aan zijn been ondergaan, de andere had brand- en scherfwonden. Zij maken het  naar omstandigheden goed.

De Patria raakte bij de aanslag ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt beschadigd en was niet te bergen. Daarom is besloten het voertuig ter plaatse te vernietigen om te voorkomen dat het in verkeerde handen zou vallen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 20 augustus

Lt. Col. Jordan (Abu Ghraib) voor rechter

Het hoofd van het ondervragingscentrum in de Irakese Abu Ghraib-gevangenis (Baghdad Central Confinement Facility), luitenant-kolonel Steven Jordan, verschijnt vandaag voor de krijgsraad in Fort Meade, Maryland. Jordan, de hoogst gegradueerde officier in het schandaal dat in april 2004 aan het licht kwam, wordt onder andere verdacht van wreedheden tegen en mishandeling van gevangenen van september 2003 tot en met augustus 2004. Intussen zijn al 7 onderhebbenden veroordeeld voor de misdaden die zij in de Abu Ghraib-gevangenis, in een voorstad van Bagdad, begingen.

Inlichtingenofficier Jordan gaf leiding aan een ondervragingstaakgroep van het Joint Interrogation Debriefing Center (JIDC) in Abu Ghraib, waar inlichtingen uit vijandelijke gevangenen werden verkregen. De gevangenen werden echter ook gefolterd en (seksueel) vernederd. Zo liet Jordan toe dat honden werden ondervraagd bij de ondervragingen.

Jordan is aangeklaagd op grond van de Uniform Code of Military Justice (UCMJ), de wetgeving op basis waarvan Amerikaanse militairen strafrechtelijk worden vervolgd. Op grond van 5 artikelen uit de UCMJ moet Jordan terechtstaan: moedwillig negeren van een militair meerdere; nalaten van de uitvoering van wet- en regelgeving, wreedheid en mishandeling; afleggen van valse verklaringen; meineed en obstructie van de rechtsgang.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 17 augustus

Oplichting Defensie VS door twee zussen

Twee zussen in de Verenigde Staten hebben het Pentagon opgelicht voor miljoenen dollars… met bouten, moeren en schroeven. De onderdelenleverancier C&D Distributors uit South Carolina wist het Pentagon in 6 jaar tijd te af te zetten met bespottelijk hoge rekeningen voor de bezorgkosten. In totaal verdiende het bedrijf $20,5 miljoen door frauduleuze verzendkosten. Zo vroeg het bedrijf $ 998.798 voor de zending van twee dichtingsringen naar een legerbasis in Texas.

De eigenaren van C&D Distributors – de tweelingzussen Charlene Corley en wijlen Darlene Wooten – vonden een fout in het automatische betaalsysteem van het Pentagon. Ingediende bezorgkosten van pakketjes naar een Amerikaanse basis van het label 'prioriteit' werden voorzien, werden deze automatisch uitbetaald.

Het Defense Logistics Agency (DLA) van het Pentagon bestelt op jaarbasis miljoenen onderdelen. Verschepingen met het label ‘prioriteit’ worden in de regel direct verwerkt om het voorraadbeheer voor de eenheden in Afghanistan en Irak gestroomlijnd te houden. In 2006 bedroegen de totale uitgaven van het DLA $35,5 miljard (€ 26,2 miljard).

Terug naar Boven

U.S. Army: hoog aantal zelfmoorden

RTL Nieuws meldt dat de Amerikaanse krijgsmacht het hoogste aantal zelfmoorden onder militairen in 26 jaar tijd heeft gerapporteerd. Het hoogste aantal op jaarbasis was tot op heden 1991 (Operation Desert Storm) met 102 zelfmoorden, maar toen waren numeriek veel meer militairen op missie, waardoor het percentage veel lager uitviel.

Relatie- en werkproblemen, geldzorgen en stress zijn de belangrijkste oorzaken voor Amerikaanse militairen om zelfmoord te plegen. Bijna 950 militairen deden een poging tot zelfmoord. De aantallen zelfmoorden staan in deze statistieken van de U.S. Army:

JAAR

ZELFMOORDEN

W.V. OP MISSIE

2006

101

30

2005

88

25

2004

67

13

2003

79

26

Eenderde van de militairen die zelfmoord pleegden, deden dat op missie in Afghanistan of Irak. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat hoe langer of vaker een militair in een oorlogsgebied zit, hoe groter de kans op zelfmoord. Volgens de Amerikanen is het "typical profile" van een militair die zelfmoord pleegt een lid van een infanterie-eenheid die zichzelf doodt met een vuurwapen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 16 augustus

Van Baalen: niet vóór oktober besluit Uruzgan

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen vindt het geen probleem als kabinet niet vóór oktober een besluit zal nemen over een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan.

Van Baalen stelt in elk geval twee harde voorwaarden aan een verlenging na augustus 2008 en wil het kabinet de tijd geven om hieraan te voldoen:

 

Hij vindt dat het kabinet een “aanzienlijk bedrag” extra moet uittrekken voor de missie, omdat de kosten nu al de pan uitrijzen. Van Baalen vindt dat het kabinet voor een verlenging ± € 400 miljoen extra moet uittrekken, dat uitdrukkelijk niet van de Defensiebegroting mag komen.

 

Hij wil dat er naast Nederland en Australië nog een land bij komt in Uruzgan. Dat derde land moet de verantwoordelijkheid zijn van Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO. Van Baalen zelf denkt aan Duitsland, Indonesië of Marokko. Het land moet dan tenminste enkele honderden militairen aanleveren, liefst grondtroepen, zodat Nederland een paar honderd militairen kan terugtrekken.

Als aan deze twee voorwaarden is voldaan, wil Van Baalen kritisch kijken naar een eventueel voorstel van het kabinet.

Volgens Van Baalen is de huidige missie overigens ook al veel duurder dan de € 600 miljoen voor twee jaar, die het kabinet toegeeft. Van Baalen denkt dat het inmiddels al om € 900 miljoen gaat, door onder meer extra slijtage van materieel.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 15 augustus

Nieuwe Revu: 'De soldaat draait door'

In Nieuwe Revu van deze week (nummer 33) een artikel over de nazorg van oorlogsveteranen, die volgens het weekblad te wensen overlaat. Excessen, zoals drankgebruik en (zelf)moorden, zullen toenemen als Defensie het nazorgbeleid niet snel verbetert.

In het artikel onder andere het verhaal van Alex Hoefnagels (38). Drie jaar nadat hij het leger verliet ging het mis. Hij werd acuut opgenomen. Al snel werd vastgesteld dat hij aan posttraumatische stresstoornis (PTSS) lijdt. De Rwanda-veteraan zit in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar zijn behandeling niet succesvol is: "De behandeling sloot totaal niet aan op mijn ziekte. Ik zat in een praatgroep met mensen die leden aan angstfobieën en persoonlijkheidsstoornissen. In Rwanda heb ik gezien hoe hoofden van mensen werden afgehakt. Hoe kan ik zulke ervaringen nou delen met een jong en suïcidaal meisje?"

 

Voor Libanon-veteraan Ronn de Slegte (52) kwam de hulp erg laat op gang."Twee jaar na thuiskomst kreeg ik een brief dat er een psycholoog voor me beschikbaar was." Nu, 28 jaar later, is hij in behandeling bij het Centraal Militair Hospitaal.

Volgens psychiater professor Berthold Gersons krijgt 1 op de 5 militairen een vorm van PTSS, waarvan 5% ernstige problemen overhoudt. Door de missie in Afghanistan, die zorgt voor 11.000 nieuwe veteranen, wordt verwacht dat de komende jaren het aantal veteranen dat aan PTSS lijdt explosief zal stijgen. "Ik maak me zorgen want ik vraag me af of Defensie hier genoeg op voorbereid is", zegt Gersons.

Terug naar Boven

Mat Herben in redactie Sta Vast (OSL)

Voormalig LPF-Tweede Kamerlid Mat Herben blijft actief in de Defensiewereld. Herben, die vóór zijn politieke loopbaan werkzaam was bij de Directie Voorlichting van het Ministerie van Defensie, is lid geworden van de Raad van Bestuur van het Veteraneninstituut én toegetreden tot de redactie van het tijdschrift Sta Vast. Sta Vast is opgericht door het Oud Strijders Legioen, dat tegenwoordig de Stichtingen voor Vrijheid en Veiligheid ‘OSL’ heet.

In het juli/augustus-nummer van Sta Vast schrijft Herben twee artikelen: ‘Duivels dilemma voor Defensie’ en ‘Verlenging Uruzgan’. In het laatste artikel schrijft hij dat Nederland de missie in Uruzgan niet moet verlengen, omdat de problemen bij het Ministerie van Defensie door de uitzenddruk te groot zijn. Volgens Herben kampt Defensie met een structureel tekort van € 200 miljoen per jaar.

Herben is overigens niet de enige politicus die meeschrijft aan Sta Vast. Ook de VVD’ers Hans van Baalen en Wim van Eekelen staan in het lijstje van medewerkers.

Terug naar Boven

Laatste dienstweigeraar in Een Vandaag

In Een Vandaag (Nederland 1, 18.20 uur) de allerlaatste dienstweigeraar: Bart ten Oever. De 42-jarige Amersfoorter, die tijdelijk in Heemstede woont, heeft sinds gisteren een enkelband om, omdat hij in de jaren ‘80 de dienstplicht ontdook. Als hij de enkelband niet draagt moet hij de cel in en € 10.000 boete betalen.

Ten Oever staat een maand lang onder huisarrest. De elektronische detentie is het restant van de straf die hij kreeg, omdat hij sinds 1983 telkens de dienstplicht uitstelde en ontdook. Na een werkstraf van 240 uur bleef 4 jaar lang een celstraf van een maand openstaan. Begin 2007 zette justitie Bart ten Oever voor het blok: elektronische detentie of 10.000 euro boete. Zijn gratieverzoek bij de minister, 11 jaar na afschaffing van de dienstplicht, vond geen gehoor.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 14 augustus

Overdracht nalatenschappen aan Bronbeek

De commandant van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB), kolonel J.C.L. Bolderman, heeft vandaag meer dan 200 bezittingen van in Nederlands-Indië en Japan overleden Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog overgedragen gekregen van het Nederlandse Rode Kruis. In Museum Bronbeek zal het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek worden gevestigd.

Het betreft zaken als armbanden, horloges, toilettassen, trouwringen, zilveren bestek e.d.

De Afdeling Oorlogsnazorg van het Nederlandse Rode Kruis kreeg na de oorlog van de overheid de opdracht duizenden eigendommen van omgekomen Nederlandse burgers terug te bezorgen bij familieleden. Voor een groot deel is dat gelukt. Maar van een deel van de collectie is nooit duidelijk geworden wie de eigenaar is geweest of bleef familie spoorloos.

Nalatenschappen die nooit een bestemming hebben gevonden, zijn nu één dag voor de 62ste verjaardag van de Japanse capitulatie, naar het museum in Arnhem verhuisd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 13 augustus

Operation Phantom Strike gestart in Irak

In Irak opent het Multi-National Force-Iraq een groot offensief tegen zowel het shi’itische als het soennitische verzet. De aanval, genaamd Operation Phantom Strike, bestaat uit gelijktijdige manoeuvres door geheel Irak tegen Al Qaida en door Iran gesteunde terroristen. De Verenigde Staten hebben Iran herhaaldelijk beschuldigd van het bewapenen, financieren en trainen van shi’itische verzet in Irak.

De actie van het MNF-I vindt combined plaats met de Iraakse veiligheidstroepen.

Terug naar Boven

UNAMID in Darfur geheel Afrikaans

De voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU), de Malinees Alpha Oumar Konare, heeft gezegd dat alleen Afrikaanse landen de blauwhelmen voor de vredesmacht voor Darfur zullen leveren. Volgens de BBC stelde hij dat genoeg Afrikaanse landen militairen hebben toegezegd, waardoor hulp van buiten Afrika niet nodig is.

De huidige AU-vredesmacht telt 7.000 militairen. Afrikaanse landen die troepen hebben aangeboden zijn Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Kameroen, Malawi, Nigeria en Senegal.

Gepland bestaat de United Nations African Union Mission in Darfur (UNAMID) uit 26.000 militairen. De VN had verwacht Aziatische landen te moeten vragen om hulp. Onder meer Indonesië en Pakistan hadden al hulp aangeboden.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 10 augustus

Canada vestigt militairen nabij Noordpool

Na Rusland claimt nu ook de Canadese premier Stephen Harper de rechten op de Noordpool. Canada gaat twee nieuwe militaire faciliteiten bouwen. Met een militair opleidingscentrum in Resolute op de archipel Nunavut én een diepzeehaven in Nanisivik,in het noorden van Baffin Island, wil Canada zijn claim op het omstreden gebied doen gelden.

Volgens Harper zullen de Canadese strijdkrachten in Resolute een opleidingscentrum voor koudweertraining vestigen dat aan ± 100 militairen huisvesting zal bieden. De locatie in Nanisivik is een voormalige mijn.

Naast Canada en Rusland, betwisten de Verenigde Staten, Denemarken en Noorwegen – waarvan de kusten eveneens grenzen aan de Noordelijke IJszee – elkaar om de bodemschatten van de Noordpool. Een recente studie van het Amerikaanse Geological Survey schat dat de bodem van de Noordpool 25% van de nog onontdekte voorraad aan gas en olie herbergt.

Terug naar Boven

CDS: Afghanistan niet in de steek laten

In een interview met NRC Handelsblad zegt de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Dick Berlijn, dat Nederland Afghanistan niet in de steek mag laten:

“Het zou een moreel failliet betekenen – het zijn zware woorden die ik gebruik – als wij als welvarend land [...] zouden zeggen: ach, wat kan ons Afghanistan schelen.”

De generaal werkt aan een advies over de missie in Uruzgan. Het kabinet wil nog deze zomer een besluit nemen over voortzetting van de missie.

De CDS zegt dat hij het “erg cynisch” zou vinden “als onze samenleving zou zeggen: we hebben al zoveel betaald. Het moet nu maar goed zijn.” Berlijn zegt dat de internationale gemeenschap een rol moet blijven spelen in Uruzgan. Dat wil niet per se zeggen dat Nederland militair aanwezig moet blijven, want hij merkt ook op: “Je kan ook zeggen: laat ik iets minder militairen sturen en meer doen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.”

Berlijn vindt hoe dan ook dat de internationale gemeenschap Afghanistan niet in de steek mag laten: “Dat vind ik als Nederlander, als burger, als belastingbetaler, als vader van kinderen.”

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 9 augustus

Chirurg vertelt over operaties UMC Uruzgan

In het Noordhollands Dagblad vertelt chirurg Roelf Breederveld vertelt over zijn tijd in het Uruzgan Medical Center (UMC) in Kamp Holland in Uruzgan.

In ruim 2 maanden voerde algemeen chirurg/traumachirurg Breederveld honderd operaties uit in Uruzgan: voornamelijk militairen, Afghaanse mannen en kleine kinderen.

Afghaanse vrouwen worden bijna nooit naar het ziekenhuis gebracht: “We hebben in die tijd misschien drie vrouwen behandeld.” Gewonde vrouwen worden daar nog vaak aan hun lot worden overgelaten: “Mannen laten het vaak niet toe om hun vrouw door ons te laten behandelen. Hoogstens als het om zwangerschapsproblemen gaat, worden ze door hun echtgenoot naar het ziekenhuis gebracht. Vaak laten ze hun vrouw maar oplappen door een stamhoofd van hun dorp, maar dat loopt vaak uit op een drama.”

De chirurg van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, één van de relatieziekenhuizen van Defensie, maakte op Kamp Holland in Tarin Kowt deel uit van een medisch team. “Wat we in Afghanistan tegenkwamen was écht heftig”, aldus Breederveld. De meeste slachtoffers die binnen werden gevoerd in het ziekenhuis hadden verwondingen door schoten, rondvliegende scherven of door mijn explosies.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 7 augustus

Reportage over ondervraging in Een Vandaag

In Een Vandaag een reportage van de Britse journalist Nick Paton Walsh, werkzaam voor ITN en Channel 4 News. In zijn reportage zijn beelden te zien van de ‘hardhandige’  ondervraging van een gevangen genomen Afghaan door Afghaanse militairen, terwijl een Nederlandse militair toekeek.

In de reportage is luitenant Dennis te zien, die onder andere leiding geeft bij een aanval op Kala Kala. De Afghaanse soldaten reageren chaotisch en krijgen de opdracht alleen te schieten naar iets dat beweegt. De strijders willen te graag achter de Taliban aan, en de Nederlanders manen de Afghanen tot rust en voorzichtigheid.

’s Nachts wordt een van Taliban-activiteiten verdachte stijder met een ontstekingsmechanisme én hasj gearresteerd en ondervraagd – door de Afghaanse militairen. Een Nederlandse militair controleert of de handen van de verdachte met springstof in aanraking zijn geweest.

Noot van de webbeheerder

Het gaat hier niet om een hardhandige ondervraging. Het gaat hier om de zoveelste verslaggever die op zoek is naar een rel of een schandaal. Nick Paton Walsh schreef op 30 juli jl. ook al een ‘prikkelende’ blog. Natuurlijk moet hij terloops vermelden dat de gepansterde containers € 35.000 per stuk kosten: “This is the Dutch army, the most politically aware and green fighting force in the world.” De toon - zowel in zijn belachelijk makende blog als in de reportage die Een Vandaag laat zien - wordt voldoende gezet door de uitspraak:”This is almost the anti-army. Men behaving themselves better as there are women around. A general sense of being here to do good, rather than get the enemy.”

Terug naar Boven

Aanval op Amerikaanse firebase afgeslagen

± 75 Taliban-strijders hebben vanochtend tevergeefs geprobeerd een vooruitgeschoven Amerikaanse basis in Uruzgan te bestormen; 24 strijders zouden zijn gedood.

De aanval vond plaats op de afgelegen Firebase Anaconda in het oosten van Uruzgan. Op de post zitten Amerikaanse militairen in het kader van Operation Enduring Freedom.

De aanval vanaf drie kanten werd uitgevoerd met kleinkaliberwapens, RPG’s en 107mm-raketten. In een gezamenlijke krachtsinspanning door Amerikaanse en Afghaanse militairen werd een tegenaanval uitgevoerd met mortier- en machinegeweervuur. Ook close air support is ingeroepen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 6 augustus

Commando-overdracht Battle Group TFU

Luitenant-kolonel Rob Querido draagt het commando over de Battle Group (BG) van de Task Force Uruzgan (TFU) over aan luitenant-kolonel Jelte Groen. Querido heeft vanaf 1 april jl. het commando gevoerd.

Overste Rob Querido draagt het plaatsnaambord van de gemeente Assen over aan overste Jelte Groen

Het grootste deel van de huidige Battle Group is afkomstig van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, gelegerd in de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De commando-overdracht in Uruzgan werd dan ook gesymboliseerd met de overhandiging van het plaatsnaambord ‘Assen’. Het bataljon is aangevuld met eenheden van 42 en 43 Brigade Verkenningseskadron.

De Battle Group zal de komende vier maanden het werk voortzetten op het gebied van veiligheid en de ondersteuning van het Provincial Reconstruction Team (PRT) bij de  wederopbouw van Uruzgan.

Terug naar Boven

Saffraandiploma's uitgereikt in Uruzgan

In het PRT-huis op Kamp Holland in Tarin Kowt (Uruzgan)hebben 11 Afghanen een saffraandiploma ontvangen uit handen van de commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Nico Geerts. De Afghanen hebben een cursus gevolgd in de teelt van de specerij saffraan en gaan nu 125 boeren trainen. Saffraan is één van de duurste specerijen ter wereld en en wordt gewonnen uit de saffraankrokus (Crocus sativus).

Ook de provinciale Minister van Landbouw, Sardar Mohammad, die bij de diploma-uitreiking aanwezig was, is enthousiast. Volgens hem is de landbouw in de provincie na 30 jaar oorlog grotendeels vernietigd. Daarom zijn veel mensen uit armoede papaver gaan telen.

Saffraan, één van de duurste specerijen ter wereld

Boeren kunnen met saffraan evenveel verdienen als met papaver. Volgend jaar wordt de saffraancursus weer gegeven. Het saffraanontwikkelingsprogramma is bedoeld om boeren een alternatief te geven voor de teelt van papaver, de grondstof voor opium. De 125 boeren die nu begeleid gaan worden, zullen samen in de omgeving van Tarin Kowt 25 hectare grond met saffraan gaan telen. Het is de bedoeling dat het programma volgend jaar wordt uitgebreid, zodat in totaal 150 hectare landbouwgrond een alternatieve bestemming krijgt. Eventueel zal er dan ook groente en fruit geteeld worden.

Het programma is het Afghanistan Crocus Sativus Project van het Nederlandse bedrijf Growing Sales Exchange (GSE) en het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

Terug naar Boven

Nederlanders schieten bromfietser dood

Nederlandse militairen hebben gisteravond in de omgeving van Deh Rawood in Uruzgan de bestuurder van een bromfiets doodgeschoten. De man negeerde stopsignalen en reageerde ook niet op een waarschuwingsschot. De duopassagier die bij de bromfietser achterop zat bleef ongedeerd.

De militairen waren op patrouille in de buurt van Deh Rawood en zagen de man op een kruising vanaf de zijkant naderen, terwijl de colonne de kruising al overstak. Toen de man stopsignalen en een waarschuwingsschot negeerde gingen de militairen over tot een gericht schot. De Nederlanders voelden zich daartoe genoodzaakt, wegens het grote risico op bom- en zelfmoordaanslagen. Daarbij houden zij zich strikt aan de procedures.

Het is het tweede dodelijke schietincident door Nederlandse militairen binnen een week. Of de man inderdaad van plan was een aanslag te plegen is nog niet bekend. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 3 augustus

Apache-piloten vertellen over Uruzgan

In Een Vandaag (Nederland 1, 18.20 uur) vertelt piloot Peter (callsign Moses) van een Nederlandse Apache AH-64D gevechtshelikopter voor het eerst op de Nederlandse televisie over het escorteren van konvooien en het bijstaan van Nederlandse en andere NAVO-troepen in hun strijd tegen de Taliban in Uruzgan.

Ook aan het woord komt commandant Onno Eichelsheim van 301 (Red Skin) Squadron dat op Kamp Holland 5 Apaches heeft gestationneerd.

Inmiddels zijn tientallen Taliban-strijders door Nederlandse Apaches gedood. Alle gevechtsoperaties waar de Apaches bij betrokken zijn, worden met videocamera’s vanuit de helikopters gefilmd. Er zijn beelden te zien van de gevechten in Chora, die plaatsvonden van 15 t/m 19 juni jl.

Terug naar Boven

Chef-staf ISAF op bezoek bij TFU

Vandaag heeft de chef-staf van de International Security Assistance Force (ISAF), de Duitse generaal-majoor Bruno Kasdorf, een bezoek gebracht aan de militairen van Task Force Uruzgan (TFU).

Hij was nieuwsgierig naar de aanpak van TFU op het gebied van opbouw in Afghanistan. Hierbij heeft de deze week aangetreden commandant van de TFU, kolonel Nico Geerts, een korte uitleg gegeven over de verschillende werkzaamheden.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 2 augustus

Afghaan gedood na negeren stopteken

Nederlandse militairen hebben gisteren in Uruzgan een bestuurder van een Afghaans minibusje doodgeschoten die stoptekens van de militairen negeerde. Het incident gebeurde ’s ochtends even buiten Tarin Kowt.

Een Nederlands konvooi was onderweg van de forward operating base Poentjak naar Kamp Holland toen het konvooi enkele tegemoetkomende Afghaanse voertuigen tegenkwam.

De bestuurder van het eerste voertuig reageerde wèl op het stopteken, maar de mini-van achter niet. Het busje reed volgens Defensie “richting de militaire colonne, vervolgens werd er niet gereageerd op een waarschuwingsschot”. In reactie daarop schoten de militairen, na het lossen van een waarschuwingsschot, gericht op het busje.

Terug naar Boven

 

woensdag 1 augustus

Commando-overdracht Task Force Uruzgan

In Tarin Kowt heeft kolonel Hans van Griensven na 6 maanden het commando over de Task Force Uruzgan (TFU) overgedragen aan kolonel Nico Geerts. Onder leiding van Van Griensven leverden de Nederlanders in juni jl. slag om het strategische oord Chora.

Van Griensven gaf in zijn afscheidsspeech aan trots te zijn op de manier waarop zijn manschappen de afgelopen 6 maanden hun werk hebben gedaan. Hij vindt het geweldig zoals de militairen na zware aanslagen met veel Afghaanse slachtoffers en de dood van collega’s toch weer ’de poort’ uitgingen om de missie voort te zetten. Het is makkelijk te zeggen dat we vanaf het begin af aan wisten dat het een moeilijke, complexe missie is en dat we er rekening mee hebben gehouden. Als het gebeurt, komt het keihard aan.”

In het half jaar dat Van Griensven de scepter zwaaide verloor de missie 4 collega’s door aanslagen en één door een ongeval. Daarnaast raakten diverse militairen ernstig gewond.

Volgens Van Griensven waardeert de Afghaanse bevolking de aanwezigheid van de TFU: “De bevolking is trots op ons, omdat wij van ver komen, uit een andere cultuur, om hier te werken en ons leven te riskeren voor een betere toekomst.” Van Griensven gaf ook aan dat er in de afgelopen 6 maanden 180 nieuwe projecten zijn geïnitieerd waarvan de effecten op korte termijn zichtbaar worden.

Bij de commando-overdracht waren eveneens aanwezig de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Lex van Oostendorp, de Nederlandse ambassadeur in Kabul, Hans Blankenberg, en de huidige contingentscommandant, brigadegeneraal Leanne van de Hoek.

Terug naar Boven

Luitenant met onvoldoendes naar Uruzgan?

Volgens De Telegraaf scoorde een luitenant die in Uruzgan als pelotonscommandant heeft gewerkt, eerder bij interne beoordelingen onvoldoende op het gebied van leiderschap, gezagsuitoefening en besluitvaardigheid. Een en ander blijkt uit een personeelsdossier waarmee de Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM) op 30 juli jl. naar buiten trad. Volgens de ACOM gaat het om een “jonge vrouwelijke eerste luitenant”.

ACOM-voorzitter Jan Kleian: “In de rapportage over het functioneren staat expliciet dat deze tekortkomingen in het uitzendgebied 'grote operationele gevolgen kunnen hebben, nog voordat er sprake is van enige inzet van het peloton'.” Toch stuurde Defensie haar naar Uruzgan, waar zij na een paar dagen alsnog uit functie is gezet.

Woordvoerder Maurice Pieck van het Ministerie van Defensie zegt niet te kunnen ingaan op persoonlijke gevallen: “Maar we sturen natuurlijk wel onze beste mensen naar Uruzgan. Er gaan ook luitenanten naar toe die geen leidinggevende functie krijgen.”  Hij bestrijdt met klem dat er een tekort zou zijn aan officieren die de kar in de Afghaanse provincie kunnen trekken.

Niettemin spreekt Kleian schande: “Als voorafgaand aan de uitzending twijfels rijzen over de capaciteiten van een officier, waarom wordt dan toch het risico genomen om zo iemand uit te zenden? Defensie gebruikt het uitzendgebied als personeelsproeftuin.” De ACOM concludeert dat de personele nood de krijgsmacht tot aan de lippen is gestegen. Volgens Kleian doemt het beeld op “van een organisatie die zo dun in haar leidinggevende kader zit, dat zij moet experimenteren met militairen die dat niveau naar de eigen maatstaven nog niet volledig bezitten. Met alle veiligheidsrisico's van dien.”

Terug naar Boven

Slechts 3% PTSS bij SFIR-gangers Irak

Uit het onderzoek ’Stress en trauma bij Nederlandse militairen in Irak’ van de Universiteit Utrecht blijkt dat van de 7.000 Nederlandse militairen die zijn uitgezonden naar Irak in het kader van de Stabilisation Force Iraq (SFIR), 3% een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft. Dit is minder dan gedacht. Volgende maan publiceert het British Journal of Psychiatry de uitkomsten van het onderzoek.

Onderzoekster dr. Iris Engelhard van de Faculteit Sociale Wetenschappen, Capaciteitsgroep Klinische Psychologie, aan de Universiteit Utrecht heeft met 5 collega’s onderzoek gedaan onder zo’n 500 Nederlandse militairen die in 2004 en 2005 naar Irak zijn uitgezonden. SFIR werd geleverd door het Korps Mariniers (1 en 2), 42 Pantserinfanteriebataljon (3) en 11 Air Manoeuvre Brigade (4 en 5).

Op basis van vragenlijsten leek 10% PTSS te hebben. Veel Irak-veteranen zijn prikkelbaar en hebben concentratie- en slaapstoornissen. Ongericht vragen stellen bleek niet genoeg; een vervolggesprek was nodig. Pas na zo’n gesprek was met zekerheid vast te stellen of iemand door een uitzending PTSS had opgelopen. Bij doorvragen bleek dat de oorzaak vaker lag bij relatieproblemen en problemen met collega’s dan bij machteloosheid en dreiging.

Het aantal militairen dat posttraumatische stressstoornis overhoudt aan een uitzending, wordt tot nu toe geschat op basis van oude vragenlijsten. Van de UNIFIL-veteranen, tussen 1979 en 1985 uitgezonden naar Libanon, zou 15% ernstige psychische problemen hebben, terwijl van de militairen die in juli 1995 de val van Srebrenica meemaakten, 20% zou lijden aan PTSS.

Terug naar Boven

Vredesmacht naar Darfur goedgekeurd

Met het aannemen van resolutie 1769 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren (31 juli) het inzetten van een vredesmacht in de Sudanese provincie Darfur goedgekeurd. Het gaat om een grote vredesmacht, met maximaal 26.000 militairen en politieagenten.

De vredesmacht moet het mogelijk maken dat burgers én hulpverleners worden behoed voor aanvallen. Secretaris-Generaal Ban Ki-moon noemt de missie “historisch en ongekend”.

De vredesmacht moet een einde maken aan de burgeroorlog tussen rebellenbewegingen, het leger en de janjaweed (islamitische milities van Arabische nomaden die optreden met de steun van de regering), dat de afgelopen 4 jaar al 200.000 levens heeft gekost. Het conflict begon in 2003 toen Afrikaanse stammen in het gebied in opstand kwamen tegen wat zij zagen als jaren van verwaarlozing en discriminatie door de regering in Khartum, die door Arabieren wordt gedomineerd. In Darfur zitten zo’n 2 miljoen mensen in vluchtelingenkampen.

De vredesmacht – die geweld mag gebruiken voor zelfverdediging én om hulpverleners of burgers te beschermen maar géén wapens in beslag mag nemen - wordt een samenwerkingsverband tussen de VN en de troepen van de African Union. Nu al opereren militairen van de Afrikaanse Unie in Darfur als AU Mission in Sudan (AMIS), maar door slechte uitrusting en financiering staat zij machteloos.

De missie, die de naam United Nations African Union Mission in Darfur (UNAMID) gaat dragen, zal naar verwachting € 1,5 miljard per jaar kosten. UNAMID is een zgn. vredesafdwingende operatie (peace enforcement) in het kader van hoofdstuk VII van het Handvest van de VN.

Terug naar Boven

Tweede vrouwelijke generaal in krijgsmacht

Bij de Nederlandse krijgsmacht wordt vandaag voor de tweede keer een vrouw tot generaal benoemd. Kolonel Madelein Spit van de Koninklijke Luchtmacht wordt bevorderd tot commodore. Vanaf 1 september gaat zij de functie van Souschef Ressort Luchtsystemen bij de Defensie Materieel Organisatie vervullen.

Spit begon haar loopbaan op de Koninklijke Militaire Academie in Breda waar zij in 1984 afstudeerde. Momenteel is kolonel Spit nog werkzaam in Washington D.C. als Nederlands vertegenwoordiger bij het Joint Strike Fighter Program Office, waar zij een bijdrage levert aan het Project Vervanging F-16.

In augustus 2005 werd Leanne van den Hoek als eerst vrouw tot brigadegeneraal bevorderd bij de Koninklijke Landmacht.

Terug naar Boven