MEI 2007

Terug naar de homepage
 

MEI 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
10
12
17
20
27
28
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DONDERDAG 31 MEI

'Sterven voor Bosnië' gepresenteerd

Op de Haagse Campus Universiteit Leiden is vandaag het boek ‘Sterven voor Bosnië?’ van historicus Arthur ten Cate gepresenteerd.

Ten Cate, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), studeerde geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Als ‘buitenpromovendus’ voerde hij bij prof. dr. Doeko Bosscher, hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de RUG, historiografisch onderzoek uit naar het publieke interventiedebat over de oorlog in Bosnië-Hercegovina in de periode van 1992 tot 1995 in Nederland.

‘Sterven voor Bosnië?’ is het proefschrift van Arthur ten Cate, waarop hij op 24 mei jl. is gepromoveerd.

Begin jaren ‘90 was de wereld getuige van een oorlog in voormalig Joegoslavië. Met name in Bosnië vochten Bosniërs, Kroaten en Serviërs een verbeten strijd. De praktijken van 'etnische zuivering', moord en terreur brachten een debat op gang over de vraag of er al dan niet militair moest worden ingegrepen. Ook in Nederland werd deze discussie gevoerd. Wat waren de beweegredenen om voor of tegen interventie te zijn? In het interventiedebat gebruikten de tegenstanders van ingrijpen in Bosnië bijvoorbeeld de vermeende heroïek van de partizanenbeweging uit de Tweede Wereldoorlog als argument om militaire operaties af te raden. Alsof van een ontmaskering van de overdrijving nooit sprake was geweest.

De paperbackuitvoering van het proefschrift van Arthur ten Cate telt 326 pagina’s, is verschenen bij Uitgeverij Boom (ISBN 9789085063575) en kost € 29,50.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 29 MEI

Combat Action Badge voor 6 Nederlanders

Zes militairen van het Logistic Support Detachement in Uruzgan zijn vandaag op Kamp Holland in Tarin Kowt onderscheiden met de Combat Action Badge, een Amerikaanse onderscheiding. De zes chauffeurs van een DAF/Broshuis trekkeropleggercombinatie (TROPCO) van 140 Zwaartransportcompagnie (140 Zwtcie) van 100 Bevoorradings- en Transportbataljon uit Garderen, kregen de Amerikaanse onderscheiding vanwege hun inzet bij internationale konvooien van Kandahar Aifield (KAF) naar Forward Operating Base (FOB) Robinson in de provincie Helmand.

De Combat Action Badge

De route van hun konvooien liep door zéér gevaarlijk en slecht begaanbaar terrein, berucht om de improvised explosive devices (IED’s). Dankzij het noodtransport van water, voedsel en munitie aan FOB Robinson konden de 750 paratroepers van Task Force 1 FURY de operatie ‘Furious Pursuit’ volbrengen.

Task Force 1 FURY, bestaande uit 3 compagnieën, is de zgn. Theater Task Force van de International Security Assistance Force (ISAF).

Terug naar Boven

Scholieren stellen live vragen met Uruzgan

Vanaf de Generaal-majoor De Ruyter-Van Steveninckkazerne te Oirschot leggen scholieren vandaag een satellietverbinding met Nederlandse militairen in Uruzgan: ± 50 schoolkrantredacteuren beleggen op deze kazerne onder leiding van Uruzgan.FM-deejay Annemieke Schollaardt een heuse persconferentie van 1 uur, waarbij de ‘gewone’ pers nu eens als toehoorder is uitgenodigd.

Daarna krijgen de scholieren uitleg van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, én van diverse veteranen.

Als klap op de vuurpijl hebben zij de mogelijkheid om via een live verbinding militairen in Uruzgan het hemd van het lijf te vragen over de Nederlandse strijdkrachten, de vredesmissies en het leven na de missie.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 26 MEI

Verhagen: verlenging niet blokkeren

In een interview met de Volkskrant benadrukt Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen dat er in het kabinet “geen principiële blokkades” liggen tegen verlenging van de militaire missie in Uruzgan na augustus 2008. Hierover moet het kabinet deze zomer beslissen.

In de ochtendkrant zegt de bewindsman: “We kunnen niet zomaar onze biezen pakken. Kijk naar de Balkan, daar zijn Nederlandse militairen al meer dan 15 jaar actief.” Om op het argument dat de NAVO het vervolg van de Uruzgan-missie moet verzorgen, aan te vullen dat het duidelijk is “dat wij lid van de NAVO zijn.” Vervolgens prijst Verhagen de “alom gewaardeerde inzet en strategie van onze militairen in Afghanistan” en wijst hij op de grote expertise die de Uruzgan-gangers inmiddels hebben opgebouwd. “Vanwege onze expertise zijn we destijds ook langer actief gebleven in de Balkan.”

Hoewel er géén principiële blokkades zijn, zijn er wel “militair-technische problemen: hebben we voldoende helikopters, manschappen.” Tenslotte merkt Verhagen over de mogelijke verlenging op: “Ik sluit niks uit. Ik vind het overigens vreemd dat de discussie alleen maar gaat over de vraag wat we na 1 augustus 2008 gaan doen. We zitten er krap een half jaar, we zijn nog niet op de helft van de periode. Ik vind het interessanter om te praten wat we nu kunnen doen.”

Terug naar Boven

'AK-47' van Arnold Karskens verschenen

Vandaag verschijnt ‘AK-47. ‘Oorlog is goed voor slechte mensen’ en 47 andere vlijmscherpe columns’ van Arnold Karskens bij Uitgeverij Q.V.

De bundel is samengesteld uit columns die eerder zijn verschenen in het veteranenblad Checkpoint. De naamgever van de bundel, de column ‘Oorlog is goed voor slechte mensen’, verscheen in november 2002 als eerste.

Eerste exemplaren van het boek zijn gisteren in ontvangst genomen door de Tweede Kamerleden/Defensiewoordvoerders Angelien Eijsink (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) én Bosnië-veteraan Barry Hofstede, auteur van het theaterstuk ‘Thuisfront’ en opvolger van Arnold Karskens als columnist van Checkpoint.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 25 MEI

Missie Uruzgan kost € 800.000 per dag

Volgens NRC Next bedragen de kosten voor de missie in Uruzgan omgerekend € 800.000 per dag. De uitgaven zijn in 10 maanden tijd al bijna verdubbeld. De krant geeft aan dat de kosten snel oplopen.

Voorafgaand aan de missie, die begon op 1 augustus 2006, werden de kosten van de 2-jarige operatie geschat op ± € 340 miljoen. Nu, 10 maanden later, heeft het Ministerie van Defensie de begroting al met € 240 miljoen bijgesteld naar € 580 miljoen, zo is op te maken uit de laatste brief van het ministerie aan de Tweede Kamer.

Defensie wil niets kwijt over de oorzaken van de snel oplopende kosten van de missie.

Maar volgens Rob de Wijk, defensiespecialist en directeur van het Haagse Centrum voor Strategische Studies, is de stijging "makkelijk te verklaren".

De Wijk noemt twee belangrijke oorzaken: de aankoop van 25 nieuwe, extra beveiligde patrouillevoertuigen (Bushmasters) en de slijtage van het materieel. De Bushmasters zijn speciaal aangeschaft voor de missie in Afghanistan, om ook te kunnen patrouilleren bij een verhoogd dreigingsniveau. Kosten: € 1 miljoen per stuk. De extra slijtage aan het materieel is een gevolg van de slechte, stoffige wegen en de hoge temperaturen. Dat laatste beaamt een woordvoerder van de Stichting voor Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten (NIID). De banden en assen van militaire voertuigen gaan "om de haverklap kapot" in Afghanistan. Zo stijgen niet alleen de materieelkosten, maar ook de personeelskosten en de logistieke uitgaven. Ook de levensduur van munitie lijdt onder de fikse temperatuurschommelingen ter plaatse en het transport.

Hoe de extra kosten van de missie moeten worden gefinancierd, is onduidelijk. Defensiespecialist De Wijk: "De missie wordt betaald uit verschillende potjes bij verschillende departementen. Daardoor lijkt ook niemand precies te weten hoeveel de missie kost."

Terug naar Boven

1 CIMIC-bataljon opgericht te Soesterberg

Vandaag richt de Koninklijke Landmacht een nieuwe CIMIC-eenheid op. CIMIC staat voor Civil Military Co-operation. De eenheid, 1 CIMIC-bataljon, zal zich toeleggen op civiel militaire samenwerking (CIMIC) en wederopbouwactiviteiten.

Tijdens een ceremonie te Soesterberg stelt de Plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten, generaal-majoor Lex Oostendorp, de nieuwe eenheid onder bevel bij 101 Gevechtssteunbrigade (101 GSB).

De kern van de nieuwe CIMIC-eenheid, die onder leiding staat van luitenant-kolonel Ben de Groot, is samengesteld uit militairen van de diverse krijgsmachtdelen. Daarnaast beschikt zij over een netwerk van ± 500 reserve-officieren, zoals accountants, bankiers, bestuurskundigen, consultants, juristen, onderwijsdeskundigen en planologen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 24 MEI

Zware gevechten in Uruzgan

Het Ministerie van Defensie deelt mede dat de afgelopen periode Nederlandse eenheden van de Task Force Uruzgan meerdere vuurgevechten hebben gevoerd in het gebied rondom het oord Chora, ten noordoosten van Tarin Kowt. Ook werd zwaar gevochten bij het oord Mirabad én in de omgeving van de beruchte Baluchivallei en Surk Murghab. Nederlandse grondeenheden kregen steun van Apache AH-64D gevechtshelikopters én de Panzerhaubitze.

Tijdens de strijd zijn waarschijnlijk vijandelijke strijders omgekomen, maar hoeveel is niet gemeld.

Sinds 26 april jl. worden de Nederlanders al ingezet rondom Chora, toen een Afghaanse politiepost in vijandelijke handen dreigde te vallen.

De reservecompagnie van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) is vanwege de Nederlandse concentratie actief in Uruzgan. De compagnie – de Britse Royal Welsh Fusiliers (RWF) – is de opvolger van de Charlie ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Grenadiers en Jagers. Het 1st Battalion The Royal Welsh (Royal Welch Fusiliers) is een licht bataljon dat normaliter is gestationeerd op Cyprus.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 23 MEI

Beeld Chris Tonnet 32 jaar geleden onthuld

Vandaag is het 32 jaar gelden dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard bij de ingang van de Tonnetkazerne in 't Harde het borstbeeld van verzetsheld luitenant-kolonel Chris Tonnet onthulde.

De naamgeving van de Tonnetkazerne was al in 1972 geopperd door generaal-majoor Frans J.G. Brackel van het wapen der artillerie. Tonnet was de ideale kandidaat: hij was verzetsheld én artillerist.

Tonnet bezorgde de Duitsers in de periode 1940-‘45 veel last: als kapitein vocht hij in de meidagen van 1940 op en rondom het vliegveld Valkenburg. Tot 2 maal toe wist hij uit een rijdende trein te springen, nadat hij eerst als krijgsgevangene en daarna als ter dood veroordeelde verzetsstrijder op transport was gesteld. Hij speelde een hoofdrol in de Ordedienst (OD), waarin de ontmantelde krijgsmacht haar verzetsactiviteiten had gebundeld. Ook was hij betrokken bij de militaire zendgroep Barbara, die het militaire contact met Engeland verzorgde.

Chris Tonnet is voor zijn activiteiten in de oorlog meerdere malen onderscheiden, onder andere met het Bronzen Kruis en ridder der 4de klasse van de Militaire Willemsorde. Kort voor zijn uitzending naar het toenmalige Nederlands-Indië – als commandant van de Palmboomdivisie – verloor hij het leven bij een ongeluk met een Douglas DC-3 ‘Dakota’ op Schiphol op 14 november 1946.

Onlangs heeft Joost Ekering in eigen beheer het boek ‘Chris Tonnet 1902-1946. Sportman en vrijheidsstrijder’ uitgegeven. Het boek is te bestellen door € 18,00 over te maken op rekeningnummer 51.31.15.781 ten name van J.H. Ekering te Culemborg onder vermelding van ‘Tonnet’.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 22 MEI

Verrassingsbezoek Prins aan Afghanistan

Vandaag en gisteren heeft de Prins van Oranje een verrassingsbezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Afghanistan; ook sprak hij met de Afghaanse president Hamid Karzai.

Prins Willem-Alexander werd op zijn 2-daagse trip langs Kabul, Kandahar en Tarin Kowt vergezeld door de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap. De kroonprins, die zich uitgebreid op de hoogte stelde van het reilen en zeilen van het personeel, sprak uitgebreid met de Nederlandse militairen.

Hij liet weten “onder de indruk te zijn van de inzet waarmee zij onder vaak moeilijke omstandigheden hun werkzaamheden verrichten.” De Prins – landmachtmilitair in de rang van reserve brigadegeneraal der infanterie – liet in een toespraak weten alle militairen van de Task Force Uruzgan (TFU), met name degenen die op dat moment buiten de poort waren, een bijzonder warm hart toe te dragen. Hij refereerde daarbij aan de onrustige situatie in Chora, waar de TFU de Afghaanse politie ondersteunt om het gebied uit handen van de Taliban te houden.

De commandant van de TFU, kolonel Hans van Griensven, stelde het koninklijk bezoek zeer op prijs: “Het is een fikse opsteker voor ons moreel.” Inmiddels is de Prins huiswaarts gekeerd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 21 MEI

Wachtdelicten in Tarin Kowt en Ali Shirzai

Volgens het Algemeen Dagblad zijn 2 militairen van 20 en 22 jaar oud van de Task Force Uruzgan (TFU) naar huis gestuurd omdat zij tijdens de wacht op Kamp Holland in Tarin Kowt in slaap zijn gevallen. Een derde vergrijp wordt nog onderzocht door de Koninklijke Marechaussee: een militair van de Luchtmobiele Brigade verliet zijn post om met een collega te praten, waardoor er 10 minuten géén bewaking op het dak van de tijdelijke Nederlandse ‘White Compound’ in Ali Shirzai was.

Het oord, ten noordoosten van Tarin Kowt, ligt in een gebied dat wordt beheerst door Opposing Militant Forces. Nederlandse militairen verblijven er om in dit gebied de footprint te kunnen blijven garanderen. De verdachte ging eerder in de week al in de fout omdat hij zich versliep voor zijn wacht.

Twee Nederlandse mariniers die op 15 augustus 2003 tijdens SFIR op wacht op Camp Smitty in As Samaha in Irak in slaap vielen, werden uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een werkstraf van 60 uur. In 2005 heeft de Hoge Raad dat vonnis bekrachtigd.

Zowel rechtbank als hof vonden toentertijd niet dat het feit “in tijd van oorlog” was gepleegd. Dat zou tot strafverzwaring hebben geleid. Het is de vraag of het optreden in Afghanistan – een uitvloeisel van de oorlogsverklaring van de NAVO na de aanslagen van 11 september 2001 – tot een andere conclusie van de rechtbankvoorzitter zou kunnen leiden.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 19 MEI

Aanslag in Kunduz: 3 Duitsers gedood

Vanochtend rond 10.30 uur lokale tijd zijn in Kunduz, in het noordoosten van Afghanistan, 3 Duitse militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) en 5 Afghanen bij een zelfmoordaanslag om het leven gekomen. De zelfmoordterrorist zou zich op de Duitse militairen hebben gericht. De Duitsers waren bezig met een patrouille te voet op én rond de markt. Tenminste 14 omstanders raakten gewond, onder wie 3 Duitse militairen.

De Duitsers zijn sinds 2002 in Afghanistan aanwezig. De aanslag van vandaag geldt als de bloedigste aanslag op Duitse soldaten sinds 7 juni 2003 : toen werden bij een zelfmoordaanslag op een bus in Kabul 4 Duitsers gedood en raakten er 29 gewond. Tot op heden zijn 21 militairen van de Bundeswehr in Afghanistan gedood.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 18 MEI

AD: 40 wapens zoekgeraakt in 2006

Volgens het Algemeen Dagblad (AD) zijn Nederlandse militairen in Afghanistan het afgelopen jaar bijna 40 wapens kwijtgeraakt. Na een uitgebreide zoektocht werden slechts 8 wapens teruggevonden. Het is onduidelijk of de wapens in het crisisgebied zijn achtergelaten of alleen in de boeken zijn zoekgeraakt.

Volgens het AD zou dat blijken uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer: “Ook het beheer van munitie, apparatuur en medicijnen in Afghanistan is niet in orde. Zo weet Defensie niet precies hoeveel kogels en andere munitie in het uitzendgebied aanwezig zijn. Ook is er geen zicht op het aantal meegenomen crypto-apparaten voor het versleutelen van berichten. Verder weet de krijgsmacht niet hoeveel opiaten voor medisch gebruik de militairen in Uruzgan precies hebben.”

Dat het materiaalbeheer niet altijd op orde is, zou het gevolg zijn van de lange aanvoerlijnen en de ingewikkelde logistieke operaties om alle spullen bij de troepen in het crisisgebied te krijgen. Volgens de Rekenkamer duiden de tekorten in munitie- en wapenbeheer op grote problemen met de sturing en beheersing.

Nog op de 3de woensdag in mei (Verantwoordingsdag), 16 mei jl., heeft de president van de Algemene Rekenkamer, Saskia J. Stuiveling, de rapporten aangeboden aan de Tweede Kamer. In de organisatie van het Ministerie van Defensie zijn 17 onvolkomenheden geconstateerd, waarvan vele al jaren bestaan. Bij een deelmeting bleek bij 80% van het materieel een verschil te bestaan tussen de administratieve en de fysieke voorraad. Ook meldde de Rekenkamer in zijn rapportage: “Bij het Ministerie van Defensie zijn de laatste jaren medewerkers weggereorganiseerd of wegbezuinigd, waardoor er een tekort aan (ervaren) krachten is ontstaan.”

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 16 MEI

Advies militair arts mag niet worden genegeerd

Commandanten mogen het advies van een militair arts over de inzetbaarheid van een militair niet als vrijblijvend opvatten, ook niet bij personeelsgebrek. Zij mogen alleen van dat advies afwijken “ingeval van evidente operationele noodzaak” aldus het jaarverslag 2006 (pagina 8) van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg (IMG). De IMG houdt sinds 1989 toezicht op de gezondheidszorg bij de krijgsmacht.

Ook mogen commandanten de door de arts voorgeschreven inzetbeperkingen niet ter discussie stellen, stelt de IMG. Maar zij mogen wél van de arts verwachten dat deze zijn advies toesnijdt op de inzetbaarheid van de militair.

Volgens Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap wordt gewerkt aan een protocol waarin de rechten en plichten van artsen, commandanten en de militairen over deze kwestie worden vastgelegd.

Terug naar Boven

Militairen mishandelen zwerver in Eindhoven

Militairen hebben zich in Eindhoven zwaar misdragen. Na openlijke geweldpleging op de Stationsweg heeft de politie vanochtend om 00.35 uur negen militairen aangehouden: 7 mannen en 2 vrouwen. Bewakingscamera's hebben de mishandeling mogelijk vastgelegd.

Bij het station heeft het negental, onder wie één onderofficier, zonder aanleiding een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bewusteloos geschopt en geslagen. De zwerver moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

De 9 militairen, in de leeftijd van 22 tot en met 32 jaar, zijn allemaal gelegerd op de Generaal-majoor De Ruyter-Van Steveninckkazerne in Oirschot. De militairen hangt ontslag boven het hoofd, maar de uiteindelijke beslissing hierover is afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek en een eventuele strafzaak.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 15 MEI

Einde en begin Generaal Winkelmankazerne

Het terrein van de Generaal Winkelmankazerne in Nunspeet wordt vandaag op ceremoniële wijze overgedragen aan Staatsbosbeheer. De commandant van het Regionaal Militair Commando Noord draagt namens Defensie het eigendom over.

Saillant detail is dat precies 67 jaar geleden de capitulatie van Nederland is getekend door de generaal Henri G. Winkelman. Winkelman tekende ná de dreiging met een bombardement op Utrecht, nadat op 14 mei Rotterdam was platgebombardeerd. Generaal Winkelman (1876-1852) is, zoals zijn biograaf Teo van Middelkoop niet nalaat te benadrukken, “de enige opperbevelhebber van Land- en Zeemacht die het leger heeft gecommandeerd in oorlogstijd.” Hij was opperbevelhebber sinds 6 februari 1940.

Zijn naam blijft behouden voor de Koninklijke Landmacht. Op dezelfde dag krijgt 35 km verderop de Legerplaats De Harskamp de officiële nieuwe naam Legerplaats Harskamp/Generaal Winkelmankazerne. De Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, zal het nieuwe naambord onthullen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 14 MEI

Goed Defensiepersoneel vereist goed materieel

Fractievoorzitter Pieter van Geel van het CDA kreeg van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van zijn partij het rapport ‘Zo ver de wereld strekt. Ambities voor de Nederlandse krijgsmacht in een veranderende internationale omgeving’.

Het rapport, geschreven door een commissie onder leiding van voormalig Tweede Kamerlid Hans Hillen (1990-2002), kan een bijdrage leveren aan de discussie over de ontwikkeling en het karakter van de krijgsmacht. Het rapport pleit bijvoorbeeld voor een vorm van maatschappelijke stage, waarbij jongeren één jaar van hun leven beschikbaar zijn voor maatschappelijke taken (maatschappelijke dienstplicht). Het idee sluit volgens Van Geel aan bij de wens van de Tweede Kamerfractie om een maatschappelijke stage voor drie maanden verplicht te stellen voor jongeren.

Van Geel zei verder de zorgen van het WI te begrijpen over de scheiding van het budget voor veiligheidsbeleid en defensietaken enerzijds en ontwikkelingssamenwerking anderzijds: “Een hele strakke knip daartussen is niet altijd vanzelfsprekend te maken.” Hij benadrukte echter dat Nederland de criteria vanuit de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) met betrekking tot de officiële ontwikkelingsgelden zal moeten blijven volgen.

Hans Hillen zei dat de Nederlandse Defensie-inspanning te laag is. Over het voorstel van het rapport om een vast deel van 2% van het Bruto Nationaal Product voor Defensie te reserveren was de fractievoorzitter kritisch: “Ik snap dat daartoe een wens bestaat maar ik denk toch dat dit niet snel zal gebeuren. Ontwikkelingssamenwerking is het enige beleidsterrein waar een vast percentage voor beschikbaar is, en dat wil ik graag zo houden.”

Ook pleitte het WI voor extra helikopters en spreekt het zich onomwonden uit voor de Joint Strike Fighter als opvolger van de F-16: “De discussie moet niet gaan over de vraag óf de JSF moet worden aangeschaft, maar in welke aantallen.”

Terug naar Boven

Duitsland gaat meedoen in Uruzgan

Volgens het Duitse persagentschap DPA heeft Nederland Duitsland gevraagd mee te helpen bij de wederopbouw van Uruzgan. Den Haag zou hiertoe een officieel verzoek bij de regering in Berlijn hebben ingediend. De Duitse Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Heidemarie Wieczorek-Zeul, neemt deze week een besluit over het verzoek. Als zij het groene licht geeft, wordt Uruzgan het zwaartepunt voor de Duitse wederopbouw in het zuiden van Afghanistan.

De Duitsers zouden betrokken worden bij wederopbouwprojecten via het Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ), een overheidsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Voor zover bekend worden de Duitsers in Uruzgan niet militair actief. Een van de grootste projecten die nu in Uruzgan moeten gaan lopen is de bouw van een ± 40 km lange weg tussen de hoofdstad Tarin Kowt en Chora. Nederland zou de kosten hiervan – naar schatting € 6 miljoen – op zich nemen, terwijl GTZ met Afghaanse arbeidskrachten de weg zou aanleggen. Daarnaast wordt GTZ ook betrokken bij de verbetering van de fruit- en amandelteelt als alternatief voor het verbouwen van opium. De Duitsers zijn tot nu toe alleen actief in het relatief rustige noorden van Afghanistan.

De Nederlandse commandant in Uruzgan, kolonel Hans van Griensven, noemt een samenwerking met Duitsland “meer dan welkom”. De Nederlands-Duitse samenwerking zal, als het aan Den Haag ligt, medio deze zomer beginnen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 13 MEI

'Herschikking' Defensiebegroting?

Volgens De Telegraaf gaat na 4 jaar van bezuinigingen opnieuw het mes in de Defensieorganisatie. De ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Wouter Bos (Financiën) waren de afgelopen weken in een harde strijd gewikkeld over de Defensiebegroting, waarin de Defensiebewindsman het onderspit delfde.

Defensie denkt onder meer aan het schrappen van een squadron F-16's (18 vliegtuigen), het uitstellen van de aanschaf van Tomahawk-raketten en het verkopen van de Panzerhaubitze 2000, waarvan er nu 3 in Uruzgan dienst doen. Bij de gemechaniseerde brigades in Havelte en Oirschot zullen respectievelijk 42 Tankbataljon en 11 Tankbataljon het waarschijnlijk met minder Leopard 2A6 tanks moeten stellen.

Volgens De Telegraaf blijkt een en ander uit een ambtelijke notitie, maar een woordvoerder van de Minister van Defensie benadrukt dat het nog om “een ruwe inventarisatie” gaat. Volgens de woordvoerder is over de hele linie bezien geen sprake van bezuinigingen bij Defensie. Het departement heeft er in het regeerakkoord juist een paar honderd miljoen euro bij gekregen. Van Middelkoop is alleen bezig met een 'herschikking' van zijn begroting. Om welk bedrag het daarbij in totaal gaat is onduidelijk.

Van Middelkoop zal 15 mei a.s. een definitief besluit over de bezuinigingsmaatregelen nemen, terwijl een dag later het kabinet het akkoord tussen Bos en Van Middelkoop zal bespreken.

Volgens de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV is het wél een bezuinigingsmaatregel: zij vindt het een slechte zaak dat de medewerkers het nieuws van de media moeten horen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 11 MEI

Eerste lichting Uruzgan oncomfortabel

Volgens het Algemeen Dagblad komt uit de nieuwsbrieven die geestelijk verzorgster Ingeborg Takken haar vrienden en familie tussen juli en december 2006 haar familie en vrienden heeft gestuurd, het beeld naar voren van “lekkende tenten, minimale sanitaire voorzieningen en zelf in elkaar geknutselde fitnessapparaten als enige bron van vermaak.” De eerste eenheden in Uruzgan hebben het overduidelijk zwaar gehad, in vele opzichten.

De nieuwsbrieven van de humanistisch raadsvrouw zijn sinds kort allemaal online te lezen. Sindsdien is er veel veranderd: Kamp Holland in Tarin Kowt is, volgens het AD, “een voorbeeldbasis geworden. Er is geen tent meer te zien. Iedereen slaapt, eet en werkt in gele pantsercontainers.”

De weblog van humanistisch raadsvrouw Ingeborg Takken, die tussen juli en december 2006 in Uruzgan verbleef

Ook wat vermaak betreft is Kamp Holland er sinds de uitzending van de geestelijk verzorgster van de humanistische dienst op vooruit gegaan. Iedereen kan gratis naar huis bellen en tegen redelijke prijzen internetten. Het AD vervolgt: “De douches en wc’s springen er helemaal uit. Het is allemaal kraakhelder dankzij de twee poetsbeurten per dag die het Afghaanse personeel uitermate serieus nemen. Het sanitair in de units die eveneens raketproef zijn, is van Villeroy & Boch en de kranen van Grohe.”

Overigens was menigeen zeer te spreken over de missie van de GV’ster, die ‘gewoon’ meeging op patrouille, zoals ergens op internet valt te lezen: Uit overtuiging. Omdat ze mee wil maken wat de jongens meemaken. Omdat ze erbij wil zijn.”

Terug naar Boven

ISAF-fototentoonstelling in Legermuseum

Vanaf vandaag tot 15 oktober presenteert het Legermuseum in Delft de foto-expositie Missie Afghanistan. Te zien is een selectie uit duizenden opnamen van fotografen van de Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD) gemaakt tijdens de International Security Assistance Force.

ISAF is in 2001 gestart, nadat Amerikaanse troepen het Taliban-regime in Afghanistan verdreven hadden. Doel van de missie is de Afghaanse regering te ondersteunen bij het handhaven van de veiligheid.

60 foto’s brengen de “militair als mens” in beeld: van lichamelijke verzorging tot ontspanning, van bevoorrading tot patrouilleren, en natuurlijk ook het leggen van contacten met de lokale bevolking en het verlenen van hulp bij de wederopbouw. Tevens krijgt de bezoeker 2 filmfragmenten voorgeschoteld met ervaringen.

Het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum is gevestigd aan Korte Geer 1, 2611 CA te Delft. Het is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zater-, zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt € 6,00, maar Defensiemedewerkers, veteranen en studenten hebben gratis toegang.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 9 MEI

Taliban maakt bommen van Nederlandse hulp

De directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), generaal Pieter Cobelens, zegt in een interview met het tijdschrift Elsevier dat Nederlandse hulp voor de burgers van Afghanistan in handen valt van terroristen. Door Nederland verstrekte handzagen en batterijen worden door de Taliban gebruikt in de drukplaten van improvised explosive devices (IED’s). Blijkbaar maken de bommenbouwers van de Taliban dankbaar gebruik van Nederlandse batterijen en schakelingen uit radio’s.

Volgens Cobelens mogen de militairen in Uruzgan van Defensie géén handzagen en radio’s meer uitdelen. De angst voor bermbommen is kennelijk zo groot dat de militairen op Kamp Holland instructies hebben batterijen pas weg te gooien als zij helemaal leeg zijn.

Generaal Cobelens: “De MIVD heeft ook als taak te waarschuwen voor de keerzijde van de wederopbouwmissie. Maar de politieke en militaire leiding op Defensie moet afwegen of opbouwactiviteiten daarom moeten worden beëindigd.”

Defensie heeft ook maatregelen getroffen om manipulatie met geheime inlichtingen uit te sluiten. Extra 'checks and balances' zorgen er nu voor dat 's lands hoogste militair - generaal Dick Berlijn - en zijn ondergeschikten géén invloed kunnen uitoefenen op de rapporten van de MIVD: “Van belang is dat we - ook achteraf - kunnen aantonen dat generaal Berlijn géén invloed uitoefent op onze prognose. De Commandant der Strijdkrachten kan een MIVD-rapport dus niet aanpassen om een militaire operatie op een bepaalde manier uit te voeren. In andere landen is gebleken hoe gevaarlijk dat is.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 8 MEI

Voorhoeve: missie Uruzgan niet verlengen

In het weekblad Vrij Nederland waarschuwt Joris Voorhoeve voor “een missie zonder einde” als Nederland geen duidelijke grenzen stelt aan de aanwezigheid in Uruzgan. Hij vindt dat Nederland de missie in Afghanistan niet moet verlengen: "Als we niet nú niet duidelijk maken dat de bondgenoten niet eindeloos op ons kunnen rekenen, gaat het mis. Dan wordt het een missie zonder einde.”

Voorhoeve, Minister van Defensie van 1994 tot 1998, ziet er een gevaar in dat Nederland internationaal onder druk staat om langer te blijven, omdat niemand staat te trappelen de taken van Nederland in Uruzgan over te nemen: “Als andere landen hun verantwoordelijkheid niet nemen komt Nederland in Uruzgan in de klem, net als indertijd in Bosnië.” De oud-bewindsman doelt op Srebrenica in 1995: nadat hij zich tot het uiterste had ingespannen om Dutchbat-III tijdig te laten aflossen, vond hij uiteindelijk Oekraïne bereid: “Op 15 juli zouden ze binnenrijden. Maar op 11 juli vielen de Serviërs aan.”

Terug naar Boven

Senator: 90% Uruzgan in handen Taliban

Volgens niet-embedded-verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep heeft senator Khairo Jan uit Uruzgan gezegd dat de gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib, nog steeds lid is van de Taliban: “En de Nederlanders vinden dat juist prettig.” Khairo Jan drukt zich opmerkelijk sterk uit over zegt verder: “Munib is een Taliban. Eens een Taliban, altijd een Taliban. Hij is trouwens ook een drugsdealer. Munib is zogenaamd bekeerd. Maar alles wijst erop dat hij nog steeds voor de Taliban werkt. En de Nederlanders weten het. Sterker nog, zij wilden per se een gouverneur die banden heeft met de Taliban. Zij denken dat ze dan veiliger zijn. Daarom moest Jan Mohammed vorig jaar weg.”

 

 

Volgens senator Khairo Jan heeft de deal om Munib aan te stellen als gouverneur om Jan Mohammend te vervangen Uruzgan verpest: “Het is hier alleen maar onveiliger geworden. 90% van de provincie is in handen van de Taliban. Als ik zelf in Uruzgan kom, dan laat ik mij beschermen door bepaalde stammen. Je denkt toch niet dat ik dat de gouverneur toevertrouw.” Khairo Jan denkt dat Munib regelmatig de Nederlandse troepen om de tuin leidt. “Dan worden er weer, op aanraden van Munib, bepaalde plekken gebombardeerd. De Nederlanders denken dat ze dan mensen raken die tegen de regering vechten, maar het zijn vaak juist gewoon alleen maar vijanden van Munib. En mensen dus die gewoon voor de regering zijn.”

Terug naar Boven

Ministers bij première 'Breekbaar Nieuws'

Vandaag is op het Stedelijk Gymnasium te Leiden de première van de voorstelling Breekbaar Nieuws. De school is de winnaar van de Schoolprijs Markt voor Vrede; tegelijkertijd is deze eerste voorstelling de start van de campagne Vrede en Veiligheid van de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Bij de première zijn zowel de Minister van Buitenlandse Zaken, Guusje ter Horst, als de Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, aanwezig.

'Breekbaar Nieuws’, geschreven door Gijs Wanders (van 1989 tot 2005 werkzaam bij het NOS Journaal én kinderboekenschrijver), is een dynamische voorstelling voor jongeren over Afghanistan, waarin film, ontroerende verhalen en live muziek worden afgewisseld.

Volgens Wanders toont 'Breekbaar Nieuws' Afghanistan op een verrassende manier. Hij reisde met een fotograaf, een cameraman, een kunstschilder en 2 muzikanten naar Afghanistan om samen met Afghanen het leven van alledag in beeld te brengen. De titel van de voorstelling verwijst naar de uitdrukking “breaking news” het grote bericht op de voorpagina van de krant en de opening van het journaal.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 7 MEI

Militairen willen keuze voor langere uitzending

Enkele Nederlandse stafofficieren die het zuiden van Sudan deelnemen aan de United Nations Mission in Sudan (UNMIS) willen dat zijn hun uitzending naar het buitenland kunnen verlengen. Nu duurt hun missie maximaal 6 maanden. De betrokkenen zouden de mogelijkheid willen krijgen om op vrijwillige basis 2 maal 3 maanden te mogen bijtekenen.

De officieren, gelegerd op het hoofdkwartier te Juba, werden vandaag bezocht door de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders.

UNMIS omvat ruim 10.000 militairen en 3.000 civiele functionarissen uit 52 landen, die toezicht houden op de uitvoering van het vredesakkoord dat het noorden en zuiden begin 2005 met elkaar sloten na een oorlog van ruim 20 jaar.

Terug naar Boven

Fototentoonstelling veteranen in Eindhoven

In het Stadskantoor van de gemeente Eindhoven heeft de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, van middag de eerste fototentoonstelling over veteranen geopend. Hij opende de fototentoonstelling ‘Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede’, die tot 19 mei a.s. te bezichtigen zal zijn, samen met Alexander Sakkers, burgemeester van Eindhoven.

Op bijna alle  middagen zijn veteranen van de Stichting Veteranen Brabant Zuidoost aanwezig voor uitleg. De tentoonstelling informeert over het werk van veteranen, de achtergronden van missies, zorgaspecten en de Nederlandse Veteranendag. Muzikaal is de opening omlijst door het koperkwintet van het Fanfarekorps Bereden Wapenen van de Koninklijke Landmacht.

De expositie is gemaakt in opdracht van het Comité Nederlandse Veteranendag onder voorzitterschap van jonkheer Aarnout Loudon. Het Stadskantoor Eindhoven is gevestigd aan het Stadhuisplein 10, 5611 EM Eindhoven.

Terug naar Boven

Defensie-minister óók op zondag in 't openbaar

De gereformeerde ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Eimert van Middelkoop (Defensie) van de Christen Unie zullen niet koste wat kost vasthouden aan de zondagsrust. Als “de plicht roept” zullen zij aan het werk gaan. Ook Van Middelkoop werkt op zondag. ''Hij is net als zijn voorgangers op Defensie 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar. Dus als er in het weekeind iets bijzonders gebeurt, kan de Commandant der Strijdkrachten hem voortdurend storen'', zo zegt zijn woordvoerder.

Wél zullen beiden hun optreden in het openbaar op zondag tot een minimum beperken.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 6 MEI

Charlie 'Tijger' Compagnie terug in Nederland

Vanmiddag zijn op de Vliegbasis Eindhoven de 80 militairen van de Charlie ‘Tijger’ Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Garderegiment Grenadiers en Jagers geland. De eenheid was op Kandahar Airfield (KAF) de strategische reserve die onder direct bevel van generaal-majoor Ton van Loon heeft deelgenomen aan verschillende operaties in het zuiden van Afghanistan. Behalve in de provincies Uruzgan en Kandahar opereerden zij in de provincies Day Kundi, Nimroz, Zabul en Helmand.

De militairen zijn ruim 3 maanden uitgezonden geweest. Zij werden ingehaald door ± 500 familieleden, kennissen, vrienden én de commandant van de Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Marc van Uhm.

De luchtmobielers, die op Kreta 2 dagen hebben mogen recupereren, verloren op 20 april jl. korporaal Cor Strik. Zijn ouders wilden per se dat de thuiskomst van de overige leden van de ‘Tijgers’ op grootse wijze wordt gevierd . Vader en moeder Strik hebben volgens De Telegraaf opgeroepen “een geweldig feest te maken van de terugkeer”.

Terug naar Boven

Vibrator op last van Cypriotisch leger verboden

Volgens de Britse krant The Observer komt de nieuwste vijand van het Cypriotische leger niet uit Turkije maar uit Groot-Brittannië. De vijand heet Love Bug 2.

Love Bug 2 is een vibrator van de Britse seksgigant Ann Summers en mag niet meer worden gebruikt op het eiland in de Middellandse Zee. Volgens de legertop zendt de vibrator, die slechts £ 30 kost, elektronische golven uit die het militaire radioverkeer kunnen storen. Het speeltje wordt in werking gesteld door middel van een afstandsbediening met een bereik van 6 meter.

De militairen hebben daarop de autoriteiten gelast de Love Bug 2 te verbieden. Intussen geeft de website van Ann Summers bij de Love Bug 2 aan: “Not for use in Cyprus”.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 5 MEI

Anti-oorlogsfilmpje Oliver Stone op CNN

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone heeft, samen met 2 Amerikaanse organisaties, een anti-oorlogsfilmpje van 59 seconden tegen de oorlog in Irak gemaakt.

Volgens de nu 60-jarige regisseur heeft de Irak-oorlog veel weg van wat vroeger gebeurde in Vietnam en is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de terugtrekking te beginnen. Het filmpje toont U.S. Army infantry sergeant John Bruhns, die deelnam aan de invasie van Irak in 2003 en ook in 2004 in Bagdad heeft gediend. Bruhns benadrukt in het filmpje dat de Irakese bevolking de Amerikanen altijd als bezetters heeft aanzien, nooit als bevrijders.

Stone, die zelf in Vietnam heeft gediend, ziet sterke gelijkenissen met het verleden: “40 jaar geleden was ik in Vietnam. Ik weet wat ik daar heb gezien en de geschiedenis herhaalt zich nu in Irak” […] “De bewoners voelen zich gegijzeld, we hebben een gebrek aan communicatie, om nog maar te zwijgen van het aantal doden en de verwoestingen in het land. Na 9/11 zijn we de pedalen verloren, we overdrijven.”

De reclamespot wordt uitgezonden op CNN. Stone is de regisseur van films als ‘World Trade Center’, ‘JFK’ en ‘Natural born killers’. Aan het einde van het filmpje komt ook Ron Kovic aan het woord, eveneens Vietnam-veteraan en auteur van ‘Born on the Fourth of July’.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 4 MEI

Herdenking gevallenen 4 mei

In het gehele land worden vandaag op herdenkingsbijeenkomsten de Nederlanders herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Om 20.00 uur worden de doden herdacht met 2 minuten stilte.

Kort voor 20.00 uur leggen Hare Majesteit Koningin Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje namens de gehele Nederlandse bevolking als eerste een krans bij het Nationaal Monument. Voorafgaand aan de kranslegging houdt muzikant Ernst Jansz in de Nieuwe Kerk de 4 mei-lezing, over de rol die de Tweede Wereldoorlog speelde in het half-Indische gezin in Amsterdam waarin hij opgroeide.

Op de Waalsdorpervlakte is de Bourdonklok te horen. Na het signaal taptoe, 2 minuten stilte en het Wilhelmus lopen deelnemers aan de stille tocht langs het monument en leggen bloemen en kransen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 3 MEI

Zelfmoordaanslag op 4 km van Kamp Holland

Op 4 km ten noordoosten van de Nederlandse compound Kamp Holland in Uruzgan, bij het oord Wanu Bridge, heeft een zelfmoordterrorist heeft zichzelf vandaag opgeblazen. Daarbij vielen 3 “zeer licht gewonden”: één Australische militair en 2 Afghanen.

Bij het incident waren géén Nederlanders betrokken. Australische militairen waren er bezig met wederopbouwwerkzaamheden.

Terug naar Boven

Opmars Canadezen WO II in 'Andere Tijden'

Vanavond in de special ‘Van D-Day tot de Dam’ van Andere Tijden (Nederland 2, 20.55 uur) nooit eerder getoonde beelden van de opmars van de Canadese 3de Infanterie Divisie vanuit Normandië, waarin Nederland voor een belangrijk gedeelte het decor is.

Canadese militairen van de Canadian Army Film and Photo Unit (CFPU) filmden in de oorlog de bevrijdingsopmars. Uit het ruwe materiaal werden voor het thuisfront gecensureerde bioscoopjournaals gemaakt. Veel van de oorspronkelijke, stomme films zijn verloren gegaan, maar de overgebleven beelden heeft Andere Tijden aangevuld met radiofragmenten, voorgelezen brieven van Canadese militairen en gesproken dagboekfragmenten van Nederlanders.

De 1 uur durende documentaire toont beelden vanuit landingsboten op Juno Beach in Normandië, de ingenomen steden Caen en Falaise en de opmars die afbuigt van Antwerpen naar Zeeland. Na Tilburg komen de Canadezen tijdelijk tot rust bij Nijmegen. Na 2 maanden gaat het offensief verder om vanuit Duitsland het oosten en noorden van Nederland in te nemen. Uiteindelijk worden in de stad Groningen straatgevechten geleverd.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 2 MEI

Jacko Page vervangt Ton van Loon bij RCS

Vandaag neemt de Britse generaal-majoor Jacko Page het commando van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) over van zijn Nederlandse ranggenoot Ton van Loon. Het regionale commando is gevestigd op Kandahar Airfield (KAF). Generaal Van Loon voerde sinds 1 november 2006 het commando over de ± 11.000 militairen sterke coalitietroepen in de 6 zuidelijke provincies Daykondi, Helmand, Kandahar, Nimruz, Uruzgan en Zabul.

Generaal Page heeft een imposante staat van dienst: Falklandoorlog, Belize, Noord-Ierland, Eerste Golfoorlog (1991), chef-staf van zowel 24 (GBR) Airmobile Brigade én UNPROFOR in Sarajevo én commandant van 16 (GBR) Air Assault Brigade tijdens de Tweede Golfoorlog (2003).

Onderdeel van Page’s troepen in het zuiden van Afghanistan is een Rapid Reaction Force van ruim 3.000 militairen van de Amerikaanse 10th Mountain Division. Ook krijgt de Britse opvolger van generaal Van Loon een team van civiele adviseurs uit alle 8 partnerlanden in Zuid-Afghanistan, zodat de missie meer civiele invloed krijgt.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 1 MEI

MIVD voor Uruzgan 2007 niet hoopgevend

Uit het Jaarverslag 2006 van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), dat al op 27 april jl. door de Minister van Defensie Eimert van Middelkoop aan de Tweede Kamer is aangeboden (en vandaag door defensie.startpagina.nl is gelinkt), blijkt dat het realiseren van een adequate inlichtingenproductie over Afghanistan ten koste is gegaan van andere taken.

Dreigingsanalyses en veiligheidsappreciaties hebben onder andere aangetoond dat de Taliban in 2006, ondanks de internationale militaire presentie, hebben getoond “een veerkrachtige en vasthoudende insurgency te kunnen voeren. […] Het optreden van de Taliban wordt meer en meer gekenmerkt door een tweedeling: asymmetrisch optreden tegen ISAF- en Coalitietroepen en symmetrisch tegen de Afghan National Security Forces (leger en politie).”

Ook niet rooskleurig is dat het aantal zelfmoordaanslagen in Afghanistan in 2006 is toegenomen ten opzichte van 2005: 139 tegen 27. Dit is een vervijfvoudiging.

Het vooruitzicht van de MIVD is evenmin hoopgevend: In 2007 zal het gemêleerde beeld van succes en tegenslag voor de International Stabilisation Assistance Force (ISAF) te zien geven. De MIVD verwacht dat 2007 in het teken zal staan van uitgebreid gewapend verzet van de Taliban.”

Terug naar Boven

YouTube nieuwste wapen in Irakese oorlog

De Amerikaanse krijgsmacht heeft een nieuw front geopend in de propagandaoorlog in Irak: de populaire website YouTube. In een poging terrein te heroveren op islamitische extremisten, die op internet al jaren video's verspreiden van aanslagen en onthoofdingen, verspreiden de Amerikanen nu geregeld eigen beelden van scherpschutters verwikkeld in felle vuurgevechten in Bagdad tot mariniers die ontspannen met Irakese kinderen praten.

 

De lancering van de YouTube-webpage Multi-National Force Iraq laat zien hoe belangrijk het internet is geworden in de strijd om de publieke opinie, die zich in de Verenigde Staten meer en meer afkeert van de bloedige oorlog. Gevechtsacties worden afgewisseld met interactie tussen de coalitietroepen en de Irakese bevolking énn teamwork tussen de coalitie- en Irakese troepen. De populairste video, een gevecht op Haifa Street in het Karkh-district in Bagdad op 24 januari jl. is intussen al bijna 300.000 maal bekeken.

Terug naar Boven

'Troop Commander Wales' wél naar Irak

De Britse Chief of the General Staff, Sir Richard Dannatt, heeft gisteren op persoonlijke titel besloten dat Prince Harry naar Irak mag gaan. Dannatt hoopt dat de aankondiging een einde zal maken aan alle speculaties over de uitzending van de prins, die tweede luitenant bij het Household Cavalry Regiment Blues and Royals is.

‘Troop Commander Wales’ staat aan het hoofd van een verkenningssectie van 4 Scimitar-pantserrupsvoertuigen met elk 3 militairen.

Eigenlijk vindt de Defensietop het te gevaarlijk in Irak, omdat militanten de prins kunnen ontvoeren of vermoorden. Na aandringen van de prins zelf heeft de chef-staf nu besloten dat hij toch mag gaan.

Als Prince Harry inderdaad in Irak wordt ingezet, is hij het eerste lid van het Britse koninklijk huis dat dient in een oorlogsgebied sinds zijn oom, Prince Andrew (Duke of York) , als helikopterpiloot diende in de Falklandoorlog van 1982.

Terug naar Boven