FEBRUARI 2007

Terug naar de homepage
 

FEBRUARI 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
3
18
19

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

WOENSDAG 28 FEBRUARI

Van der Knaap gruwelt van machocultuur

In een interview met De Groene Amsterdammer geeft de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, aan dat hij gruwelt van “die machocultuur” en dat meer vrouwen in de krijgsmacht “keihard nodig”. Defensie moet “zoveel mogelijk vrouwelijke onderofficieren binnenhalen”.

Hoewel Defensie nog steeds een mannenbolwerk is, voelt Van der Knaap zich “wel senang in een gemengde omgeving. In het leger en ook tijdens mijn vakbondstijd in de Rotterdamse haven werkte ik met alleen maar mannen. Die machocultuur, daar gruwel ik van.” […] Als er maar genoeg vrouwen in een groep zijn, dwingen ze die andere omgangsvormen wel af.’

Volgens interviewster Patricia de Jonge is er op Defensie nog geen sprake van een gelijke verhouding tussen mannen en vrouwen: 23% van het burgerpersoneel is vrouw, bij de militairen slechts 9%. Volgens de Staatssecretaris heeft de top van Defensie het emancipatiebeleid intussen door: “Nu komt het aan op de werkvloer, daar moeten we nog door een kleilaag heen. Ik kan die basis niet bereiken, daar is Defensie te hiërarchiek voor. Het besef moet zich als een inktvlek verspreiden. We moeten daarom nu ook hard proberen zoveel mogelijk vrouwelijke onderofficieren binnen te halen.”

Terug naar Boven

Nederland laat papavervelden ongemoeid

Volgens De Telegraaf laten de Nederlandse militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) in Uruzgan de papavervelden in hun regio definitief ongemoeid. Initiatieven tot vernietiging laten zij over aan de Afghaanse autoriteiten. Boeren die de grondstof voor cocaïne verbouwen, wordt geen strobreed in de weg gelegd. Pas als de Afghaanse overheid wil ingrijpen, biedt Nederland indien nodig ondersteuning. Dit is de aankondiging van kolonel Hans van Griensven.

De commandant van de Task Force Uruzgan maakt hiermee een voorlopig einde aan de ellenlange discussie over de vraag of Nederland de papavervelden moet ontmantelen. In de Defensiekrant zegt Van Griensven: “Ik kijk gewoon naar onze opdracht. Die zegt dat wij niet aan narcoticabestrijding doen. Wij moeten de plaatselijke autoriteiten steunen. Als zij willen verdelgen, dienen we ze op enige manier te helpen. Bij hun planning bijvoorbeeld, maar in extreme gevallen ook via veiligheidssteun”.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 27 FEBRUARI

Cheney ongedeerd na aanslag Bagram Airbase

Een zelfmoordaanslag op Bagram Airbase, 60 km ten noorden van Kabul, heeft vanochtend om 10.30 uur lokale tijd aan tenminste 16 en mogelijk 20 mensen het leven gekost, onder wie één Amerikaanse en 2 andere buitenlandse militairen. Naar schatting 23 gewonden zijn behandeld in de Bagram Medical Treatment Facility. Volgens de internationale troepenmacht ISAF bracht de dader zijn auto vol explosieven aan de poort van de basis Bagram tot ontploffing.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney was in de buurt van de aanslag maar bleef ongedeerd. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag opgeëist.

Cheney, die een verrassingsbezoek aan de basis bracht, zat op het moment van de aanslag te ontbijten, nadat hij er de nacht had doorgebracht; 1½ uur na de aanslag verliet de vice-president de basis voor een ontmoeting met de Afghaanse president Hamid Karzai.

In Bagram voerde Cheney gesprekken met de Amerikaanse generaal Dan McNeill, commandant van de International Security Assistance Force (ISAF) én de Amerikaanse generaal-majoor David M. Rodriguez, commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, over de te voeren militaire operaties, de veiligheidssituatie en wederopbouw.

De basis Bagram is een van de zwaarst beveiligde gebieden in Afghanistan: het terrein rondom de basis ligt vol mijnen en de basis zelf is omgeven met meerdere hekken.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 26 FEBRUARI

Conflicten binnen NAVO vanwege ISAF

Volgens het gratis dagblad De Pers zijn binnen de NAVO conflicten uitgebroken over de missie in Afghanistan. Ook de Nederlandse krijgsmacht die actief is in Uruzgan, krijgt kritiek. Amerikaanse, Britse en Canadese militairen zouden de Nederlanders daarom een voorzichtige aanpak - de 'Dutch approach' - verwijten:“Nederlandse militairen zijn watjes”. Dat wordt overigens nergens met argumenten of bewijzen gestaafd.

Vooral in Canada en Italië is het debat over ISAF verhit, maar ook dat is oud nieuws.

Op 12 februari jl. bood een Canadese Senaatscommissie het rapport Canadian Troops in Afghanistan: Taking a Hard Look at a Hard Mission aan. Het rapport concludeerde dat het vechten wordt overgelaten aan een handvol landen, terwijl anderen zich uitsluitend op wederopbouw concentreren. Ook vroeg het rapport dringend om meer troepen in het zuiden van Afghanistan. Canada dreigde om zich in 2009, als haar verplichtingen in ISAF aflopen, terug te trekken.

Op 21 februari jl. bood de Italiaanse premier Romano Prodi het ontslag van zijn centrum-linkse regering aan. Er was onenigheid over de rol van de 1.800 Italiaanse militairen in Afghanistan, welke daarheen zijn gestuurd door de vorige, rechtse regering van Silvio Berlusconi. In de linkervleugel van Prodi's aanhang was er veel weerstand tegen de missie, terwijl de Italiaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Massimo d'Alema D'Alema, steeds met verve heeft geijverd voor deelname.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 25 FEBRUARI

Voertuig rijdt op IED in Uruzgan

Een terreinwagen van de Nederlandse troepen in Uruzgan is vanochtend ten noorden van Tarin Kowt op een improvised explosive device (IED) gereden. Het voertuig, dat deelnam aan een patrouille, raakte zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden.

Op de website van de Voice of Jihad. Imarat Islami of Afghanistan is de aanslag opgeëist door de Mujahideen of Islamic Emirate: "the tank was demolished and all troopers were killed".

 

De Mujahideen of Islamic Emirate heeft volgens Defensie banden met de Taliban. Dergelijke verklaringen van radicaal-islamitische opstandelingen blijken doorgaans sterk overtrokken.

Ontploffingen van IED’s doen zich vaker voor. Op 15 februari jl. raakten 3 Nederlandse militairen in Uruzgan door een dergelijk geïmproviseerd explosief lichtgewond.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 24 FEBRUARI

Rokende militair heeft sneller last van PTSS

In de Volkskrant concludeert onderzoeksleider Peter van der Velden van het Instituut voor Psychotrauma naar aanleiding van zijn publicatie 'Smoking as a risk factor for mental health disturbances after a disaster: a prospective comparative study' in het tijdschrift Journal of Clinical Psychiatry (volume 68, number 1, 2007) dat zware rokers na een emotionele gebeurtenis 2 tot 3 maal sneller last kunnen krijgen van psychische problemen. Dit is de uitkomst van een onderzoek na de vuurwerkramp in Enschede.

Van der Velden: “Nicotine stimuleert de hersenen, er komt een stresshormoon vrij. Bij een heftige gebeurtenis […] worden hersenactiviteiten versterkt, zeker door te roken. De kans op posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), angst- en vijandigheidgevoelens, kan hierdoor 2 tot 3 keer zo groot zijn als voor iemand die niet of weinig rookt.”

Volgens de onderzoeker kunnen “onder anderen militairen die roken” hun voordeel doen met het oordeel van de onderzoeker: “Grote kans dat zij in een oorlogsgebied een traumatische ervaring opdoen.” Minder roken zou de kans op het oplopen van een trauma verkleinen.

Op 19 januari jl.gaf Van der Velden in het VPRO-radioprogramma Noorderlicht nadere uitleg: “Roken leidt ook tot bepaalde chemische reacties in het brein. En die lijken erg op wat er in de hersenen gebeurt van iemand met een posttraumatische stoornis. Een - gedeeltelijke - verklaring voor wat wij gevonden hebben, zou dus kunnen zijn dat door te roken, bij iemand de neurobiologische veranderingen die samengaan met PTSS nog eens worden versterkt of bestendigd."

Terug naar Boven

Napalm-meisje heeft nog altijd pijn

Kim Phuc, die tijdens de Vietnamoorlog bekend werd als het ‘napalm-meisje', heeft nog altijd pijn aan de littekens die zij opliep bij de Amerikaanse aanval met napalmbommen op 8 juni 1972. "Het doet vooral pijn als het weer omslaat", zegt de nu 43-jarige vrouw vandaag in de Oostenrijkse krant Neuen Osnabrücker Zeitung.

De foto ‘The Terror of War’ van fotograaf Huynh Cong Ut van Associated Press van het naakte, huilende meisje dat uit het brandende dorp Trang Bang wegrent, ging destijds de gehele wereld over. In 1973 won Huynh Cong Ut met deze foto de Pulitzer Prize.

Kim Phuc woont tegenwoordig in de Canadese stad Toronto en reist als UNESCO-ambassadrice de wereld rond.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 23 FEBRUARI

Nederland tekent verklaring clustermunitie

Nederland en België hebben vandaag in Oslo samen met nog 44 andere landen ingestemd met een plan om vanaf 2008 clusterbommen te verbannen met behulp van een juridisch bindend akkoord.

Alleen Japan, Polen en Roemenië wezen de eindverklaring van de hand.

De grootste producenten van clusterbommen waren niet aanwezig in Oslo: China, Israël, Rusland en de Verenigde Staten.

De eindverklaring heeft nog géén juridische status. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo noemt het een werkdocument. In mei a.s. zal in de Peruaanse hoofdstad Lima worden verdergepraat over het bannen van clustermunitie.

De tekst van de eindverklaring meldt dat het gaat om een verbod op gebruik, productie, vervoer en opslag van clustermunitie die onacceptabel leed veroorzaakt bij burgers.

Terug naar Boven

Nog eens 1.000 Britse militairen naar Helmand

Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Britse regering gisteren besloten extra troepen naar Afghanistan te sturen. De versterkingen zijn nodig om het voorjaarsoffensief van de Taliban in de kiem te smoren. De nieuwe troepenmacht kost naar verwachting omgerekend ± € 370 miljoen.

Volgens de krant zal de Britse Minister van Defensie Des Browne op 26 januari a.s. bekendmaken dat er nog eens 1.000 militairen naar Afghanistan worden gestuurd. Momenteel zijn in de zuidelijke provincie Helmand, die nog altijd verantwoordelijk is voor 60% van de productie van Afghaanse opium, ± 5.000 Britse militairen gelegerd.

Terug naar Boven

Kosten missie Uruzgan hoger

Volgens De Telegraaf zullen de kosten voor de Nederlandse deelname aan de missie in Uruzgan hoger uitvallen dan tot nu toe voorzien. Volgens de krant blijkt dat uit het overdrachtsdossier dat de nieuwe Minister van Defensie Eimert van Middelkoop gisteren van zijn voorganger Henk Kamp heeft gekregen.

Hoeveel extra geld de missie zal kosten, met name door aanvullende beschermende maatregelen, is nog onbekend. Van Middelkoop zal dat in maart a.s. aan de Tweede Kamer bekendmaken. Volgens het overdrachtsdossier mag Defensie voor het gros van de extra uitgaven een beroep doen op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de 2 jaar durende Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in het zuiden van Afghanistan € 510 à 540 miljoen zou kosten.

Van Middelkoop zei niet uit te sluiten dat de Nederlanders ook na augustus 2008 aan de ISAF-missie zullen bijdragen, maar hij vindt dat de opvolging van de Nederlanders een zaak van de NAVO is.

Terug naar Boven

Uruzgan-weigeraar alsnog met eervol ontslag

Defensie heeft het oneervol ontslag voor de voormalig militair Jethro W. uit Rheden, die vorig jaar niet naar Afghanistan wilde, met terugwerkende kracht ingetrokken: hij heeft nu eervol ontslag gekregen, waardoor hij dezelfde rechten krijgt als andere veteranen.

Hierdoor komt hij bijvoorbeeld in aanmerking voor psychische hulpverlening en een militair invaliditeitspensioen. De beslissing is gebaseerd op een uitspraak van de militaire rechtbank in Arnhem, die erkende dat Jethro W. leed aan het posttraumatische stresssyndroom (PTSS) als gevolg van een eerdere uitzending naar Afghanistan.

De ex-militair werd in januari 2006 opgeroepen voor de missie naar Uruzgan; in maart 2006 vertelde hij dat hij niet wilde, omdat hij aan de eerdere missie ernstige psychische problemen had overgehouden.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 22 FEBRUARI

Australië stuurt extra troepen naar Uruzgan

De Australische premier John Howard wil extra troepen naar de Afghaanse provincie Uruzgan sturen. Howard wil het Australische contingent van 550 militairen aanvullen met 450 militairen in verband met een verwacht voorjaarsoffensief van de Taliban en Al Qaida.

De extra troepen zullen worden gelegerd in Uruzgan.

De Australische Minister van Defensie Brendan Nelson geeft aan dat er eerst verkenningstroepen naar het gebied gaan om de ernst van de situatie in te schatten: “Als blijkt dat we meer troepen moeten sturen, dan doen we dat ook”.

Terug naar Boven

Nieuwe Minister van Defensie beëdigd

Vandaag is op Paleis Huis ten Bosch het kabinet-Balkenende IV (CDA, PvdA en Christen Unie) officieel beëdigd door Hare Majesteit Koningin Beatrix.

De nieuwe Minister van Defensie is Eimert van Middelkoop van de Christen Unie, geboren op 14 februari 1949. In 1989 werd hij lid van de Tweede Kamer, verliet deze in 2002 en kwam een jaar later in de Eerste Kamer. In beide Kamers voerde Van Middelkoop het woord over onder andere Defensie en Buitenlandse Zaken. Van Middelkoop wordt algemeen gezien als een zeer gerespecteerd en integer politicus.

Hoewel Van Middelkoop nooit zijn militaire dienstplicht vervulde, heeft hij als parlementariër van meet af aan een band met Defensie. Zo was hij in 2002 voorzitter van de tijdelijke commissie aanvullende onderwerpen NIOD-rapport, die de parlementaire enquête Srebrenica (Dutchbat-III) voorbereidde. Eind van dat jaar kreeg hij het voorzitterschap van de Interdepartementale Beleidsonderzoekcommissie Taakspecialisatie Europese Defensie. Ook geldt Van Middelkoop als de geestelijk vader van het Toetsingskader, dat de Tweede Kamer sinds de tweede helft van de jaren ‘90 hanteert om een goede parlementaire controle op militaire uitzendingen te garanderen.

Als parlementariër bezocht hij de militairen in Eritrea, Bosnië en Afghanistan (Kabul, 2002). Over enkele weken zal hij de troepen in Uruzgan bezoeken. Van Middelkoop is zeer te spreken over het regeerakkoord waarin is afgesproken dat er niet weer bezuinigd zal worden op Defensie.

Van Middelkoop woont al zijn hele leven in Berkel en Rodenrijs, gemeente Lansingerland, provincie Zuid-Holland. Hij is getrouwd, vader van een dochter en drie zoons én lid van de gereformeerde (vrijgemaakte) kerk.

Terug naar Boven

Conferentie om verdrag tegen clusterbommen

In de Noorse hoofdstad Oslo komen vandaag en morgen regeringsambtenaren uit 48 landen bijeen om zich te buigen over een verdrag tegen clustermunitie. De conferentie, op instigatie van Noorwegen, vindt plaats omdat verscheidene landen in november 2006 in Geneve weigerden hierover afspraken te maken. Afwezig zijn de Verenigde Staten, Rusland en China.

De bijeenkomst is geopend door de Noorse Minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Støre.

Noorwegen wil een verbod op clustermunitie met ingang van 2008, maar landen als Groot-Brittannië en de VS zeggen dat clusterbommen een legitieme plaats op het slagveld hebben.

Clustermunitie wordt sinds de jaren ’50 gebruikt. Zo wierpen F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht tijdens de interventie in Kosovo in 1999 in totaal 165 clusterbommen op onder andere het vliegveld van Podgorica in Montenegro. Ook Nederland wil vooralsnog géén afstand doen van haar voorraad clustermunitie.

Clusterbommen verspreiden honderden kleinere bommen (submunitie), waarvan naar schatting 5 tot 30% niet tot ontploffing komt; blindgangers zorgden recent voor slachtoffers in landen als Afghanistan, Cambodja, Irak, Libanon, Tsjetsjenië en Vietnam.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 21 FEBRUARI

SGP Oldebroek tegen Open Dag op zondag

De SGP-fractie in de gemeente Oldebroek is niet blij met het plan van Defensie om de Open Dagen die op 1, 2 en 3 juni a.s. op de Prinses Margrietkazerne in Wezep zullen plaatsvinden. De derde dag is een zondag en dat valt de gereformeerde politicus zwaar op de maag.

Fractievoorzitter Jan ten Hove van de SGP stelt: “Fijn dat defensie onze inwoners gelegenheid geeft in de keuken te kijken en kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen. Dat versterkt de band met de bevolking. Op landelijk niveau is daar helaas ook de zondag mee gemoeid. Maar dat open dagen van de krijgsmacht op de Veluwe ook op zondag worden gehouden is ons inziens een nieuw feit. Wij betreuren het in hoge mate dat de Dag des Heeren dan niet als rustdag zal worden geëerbiedigd. En dat terwijl een groot gedeelte van de bevolking christelijk is en zich gebonden weet aan Gods Woord en de zondag als rustdag lief heeft.”

De SGP-fractie in de gemeente Oldebroek, waar Wezep onder valt, heeft opheldering geëist bij het college van Burgemeester & Wethouders en wil dat zij én Defensie overleggen over alternatieve data. Defensie is echter niet van plan om de wens van de SGP te honoreren; de Open Dagen zijn altijd op vrijdag, zaterdag en zondag.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 20 FEBRUARI

Webloggers soms denigrerend over Afghanen

In het Radio 1-programma Radio Online is kolonel Jan Blacquiere – adjunct-directeur van de Directie Voorlichting en Communicatie van het Ministerie van Defensie – te gast. Hij verdedigt het open weblogbeleid voor militairen in Uruzgan.

In het radioprogramma zijn vanavond enkele fragmenten van de weblogs ter discussie gesteld. Een militair, die door Afghanen op de thee werd gevraagd, schreef bijvoorbeeld: “De thee, die gooi je weg want je weet het nooit met die Afghanen; voor je het weet heb je schurft aan je mond […].” Webloggers schrijven bijvoorbeeld ook over “de Taliban die uit zijn winterslaap is ontwaakt”. Soms echter gaat het, misschien uit frustratie, om taalgebruik dat “niet zo netjes” is of woordkeuzes die wel eens te wensen overlaten, aldus Defensie.

Op meerdere weblogs blijken denigrerende teksten aan het adres van de Afghanen te staan. Volgens Blacquiere zou het gaan om ± 50 militairen die een weblog bijhouden; alleen al op de website Waarbenjij.nu (De grootste reiscommunity van Nederland) houden meer dan 40 militairen hun belevenissen in Uruzgan bij op een weblog.

Blacquiere is overigens mede-bedenker van het Communicatieplan voor de missie in Uruzgan. Defensiewoordvoerder majoor Martijn van der Meijs gaf op 16 februari jl. al aan dat het Communicatieplan achterhaald is; er zou een weblogbeleid gelden.

Zie ook: Boekjepienter.waarbenjij.nu.

Terug naar Boven

AGW voor Nederlanders in Uruzgan

Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan beschikken sinds enkele weken over de automatische granaatwerper (AGW) van de Duitse fabrikant Heckler & Koch die 350 granaten per minuut kan afvuren over een afstand van 2 km. De tegendruk die ontstaat bij het afvuren van een granaat, wordt gebruikt om het wapen opnieuw te spannen. Het wapen – dat er uit ziet als een zware mitrailleur met een korte loop en geschikt is voor zowel bediening vanaf de grond als plaatsing op open voertuigen van infanterie en Korps Commandotroepen – geeft bij een vijandelijke aanval op patrouilles snel véél vuurkracht in afwachting van artillerie- of luchtsteun.

De Heckler & Koch automatische granaatwerper (© foto: Heckler & Koch)

Via een versnelde procedure zijn 21 AGW’s aangeschaft, waarvan 15 voor de missie in Uruzgan. De scherven van de granaten zijn dodelijk binnen een straal van 6 meter en veroorzaken verwondingen tot op 25 meter afstand. Voor zowel wapens als bijbehorende munitie heeft Defensie € 2 miljoen uitgetrokken voor de AGW’s.

Terug naar Boven

Kromhoutkazerne plat voor staf CLAS

Volgens het Algemeen Dagblad is de sloop van de Kromhoutkazerne in Utrecht-Oost – naast stadion Nieuw Galgenwaard - bijna voltooid. Op het terrein komt het nieuwe Commando Landstrijdkrachten (CLAS), met naar verwachting ± 2.100 arbeidsplaatsen.


Op de voormalige Kromhoutkazerne was onder andere de Mechanische Centrale Werkplaats Wielvoertuigen gevestigd, die intussen naar Leusden is verhuisd.

Nadat de grond is schoongemaakt komt in de nieuwbouw het hoofdkwartier van het CLAS, dat in 2010 gereed moet zijn. Als interim-oplossing is het CLAS gevestigd op de Luitenant-generaal Knoopkazerne, ook in Utrecht. Voorheen zat de top van de Koninklijke Landmacht op de Julianakazerne in Den Haag.

De start van de nieuwbouw in het kader van het project ‘Huisvesting staf CLAS’ staat gepland voor 2008.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 17 FEBRUARI

Nederlander verwondt collega in Tarin Kowt

Een Nederlandse militair op Kamp Holland in Tarin Kowt in de provincie Uruzgan heeft vandaag tijdens het ontladen van zijn wapen een andere militair verwondt. De gewonde militair is direct in het hospitaal geopereerd, waarbij de kogel uit zijn lichaam is verwijderd. Hij is niet in levensgevaar geweest. Naar verwachting mag hij binnen enkele dagen het hospitaal verlaten en zal dan naar Nederland worden overgebracht.

Het ontladen van wapens vindt te doen gebruikelijk plaats in de buitenste ring rond de compound, vlak voordat de militairen de compound zelf opgaan. De Koninklijke Marechaussee is een feitenonderzoek gestart; afhankelijk daarvan wordt gekeken wat de gevolgen zijn voor de militair die de fout beging.

Terug naar Boven

Prince Harry of Wales naar Irak

Volgens de krant The Daily Mirror gaat Prince Harry of Wales eind februari als militair naar Irak, waar hij aan de slag gaat in de buurt van Basra. Groot-Brittannië heeft nu ± 7.000 militairen in het zuiden van Irak.

De 22-jarige prins heeft in zijn regiment de bijnaam “Troop Commander Wales”. Zijn oudere broer William blijft thuis. Hij mag niet naar oorlogsgebied, omdat hij tweede is in de lijn van troonopvolging.

Volgens de Britse krant maakt Defence Secretary Des Browne op 26 februari a.s. bekend dat Harry, derde in de lijn van troonopvolging, in Irak zal worden gestationeerd.

Harry, die in 2006 een opleiding aan de Royal Military Academy Sandhurst afrondde, is een Second Lieutenant in het Blues and Royals, het oudste regiment van de Household Cavalry. Het regiment telt 2 verkenningseskadrons in Windsor én een bereden ceremonie-eskadron in Londen.

Terug naar Boven

Géén lente-offensief Taliban volgens Van Loon

Hoewel gisteren nog een commandant van de Taliban, mullah Abdul Rahim, in Spin Boldak in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zei dat de Taliban 10.000 man in gereedheid hebben gebracht voor een lente-offensief, spreekt generaal-majoor Ton van Loon dat tegen.

Volgens de Nederlandse commandant van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) komt er juist géén lente-offensief. De militante Afghaanse strijders hebben niet meer dezelfde slagkracht als in 2006 en de internationale troepenmacht ISAF zal het initiatief nemen.

Van Loon spreekt daarmee één van zijn ondercommandanten – kolonel Hans van Griensven van de Task Force Uruzgan – tegen, die wél hevige aanvallen van de Taliban verwacht.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 16 FEBRUARI

Kruis van Verdienste voor 5 Uruzgan-gangers

Op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem heeft Minister van Defensie Henk Kamp van middag in aanwezigheid van collega’s, familie en genodigden – onder wie enkele ridders in de Militaire Willemsorde – aan 5 militairen een dapperheidonderscheiding uitgereikt. Aan het vijftal is het Kruis van Verdienste uitgereikt. Deze in 1941 ingestelde dapperheidsonderscheiding wordt verleend aan wie zich in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden heeft onderscheiden.

De uitreiking van dapperheidonderscheidingen komt zeer sporadisch voor. De afgelopen jaren zijn er 7 uitgereikt aan militairen.

De gelauwerden die het Kruis van Verdienste kregen voor situaties die zich in 2006 in Uruzgan hebben voorgedaan zijn:

Het Kruis van Verdienste

 

sergeant Abram Beekman &

korporaal Sebastiaan Schoonhoven

18 augustus 2006 ; onder vuur vastgelopen voertuig met inzittenden naar veilige plek geloodst

 

sergeant der eerste klasse Martijn Brian &

korporaal Lens van der Sman

2 september 2006 ; tijdens hinderlaag onder vuur gewonde chauffeur via dakluik uit voertuig gehaald

 

soldaat eerste klasse Erik van der Meijde

4 september 2006 ; onder vuur op FOB Martello dekking verlaten en vanuit YPR handmatig vuur geopend met 25 mm-boordkanon

Op Bronbeek heeft de bewindsman daarnaast 3 Draaginsignes Gewonden uitgereikt.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 15 FEBRUARI

Drugsscan aangekocht voor Koninklijke Marine

Het Ministerie van Defensie heeft voor de Koninklijke Marine 5 scanners gekocht waarmee militairen indirect op het bezit van verdovende middelen worden gecontroleerd. Behalve narcotica kan het apparaat ook explosieven detecteren. Het gaat om de General Electric Itemiser uit de Verenigde Staten, waar de kustwacht het apparaat gebruikt om verdachte schepen te doorzoeken.

Eén van de apparaten wordt ingezet in het Caribische gebied. Naar verluidt kunnen de apparaten dwars door scheepswanden, kasten en muren constateren of er drugs aanwezig zijn. Defensie denkt dat de scan een personeelsvriendelijker methode is om drugs op te sporen, omdat ruimtes worden gecontroleerd, niet direct personen.

De aanschaf van de apparaten is een uitvloeisel van de aanbevelingen van de commissie-Staal.

De Itemiser van General Electric

Terug naar Boven

3 lichtgewonden bij incident IED

Vanochtend zijn tijdens een patrouille met een pantserwagen op ± 500 meter afstand van de vooruitgeschoven post Poentjak is het voertuig op een improvised explosive device (IED) gereden. Daarbij zijn de 3 inzittenden van het pantservoertuig licht gewond geraakt. De pantserwagen ging juist op patrouille om de wegen in de buurt van de vooruitgeschoven post onschadelijk moest maken. Het drietal is behandeld in het hospitaal van Kamp Holland in Tarin Kowt.

Sinds januari nemen de vijandelijkheden tegen de Nederlandse militairen in Uruzgan toe: op 13 januari jl. raakte een militair lichtgewond toen zijn patrouille onder vuur werd genomen; zijn helm werd door een kogel getroffen. Ook NOS-verslaggever Peter ter Velde constateert dat het geweld in Uruzgan de laatste tijd toeneemt: “Het is hier zeer onrustig. Bijna elke dag zijn er wel incidenten.” Volgens Ter Velde heeft dat te maken met de omslag van het weer: “Het past precies in het plaatje: het wordt mooi weer en de onrust neemt toe.”

Terug naar Boven

Contract 6 Chinooks getekend

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft op de Vliegbasis Soesterberg met Boeing, Honeywell en Terma het contract getekend voor de aankoop van 6 middelzware transporthelikopters van het type Chinook CH-47D.

De Chinooks, die in de nabije toekomst onder het Defensie Helikopter Commando (DHC) zullen vallen en worden gestationeerd op de Vliegbasis Gilze-Rijen, kunnen vanaf 2009 instromen bij de Koninklijke Luchtmacht (KLu). De nieuwe toestellen kosten tezamen € 389,5 miljoen. Het totale Chinook-bestand komt met deze 6 op 17.

Ná de Amerikaanse krijgsmacht is de KLu de eerste die in de Chinook de ACMS Block 6-cockpit zal gebruiken – een gezamenlijk ontwikkelingsproject van Boeing, Honeywell, KLu en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ( NLR). De ACMS Block-6 cockpit biedt de vlieger betere ondersteuning bij het opereren onder moeilijke omstandigheden dan de huidige cockpit.

De Chinook helikopter dateert van 1962; wereldwijd zijn er ruim 1.000 Chinooks operationeel, waarvan de helft ten behoeve van de Amerikaanse krijgsmacht.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 14 FEBRUARI

TNO presenteert militair van de toekomst

Het onderzoeksinstituut TNO heeft vandaag na 4 jaar onderzoek in Soesterberg aan de hand van prototypen een voorbeeld van een nieuwe uitrusting voor militairen in gevechtsfuncties gepresenteerd. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het Ministerie van Defensie.

Dankzij de uitkomsten van het Soldier Modernisation Programme (SMP) zal de militair van de toekomst worden uitgerust met een uitrusting die optimaal is gemaakt wat betreft zowel bewegingsgemak als veiligheid. Het resultaat is een systeem van kleding, uitrusting, wapens, sensoren, C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) én energievoorziening dat kan worden aangepast aan het dreigingniveau waarin de militair opereert. Naar verwachting zullen de prestaties te velde onder slecht zicht, barre omstandigheden óf in verstedelijkte gebieden verbeteren door allerhande geïntegreerde hightech nieuwigheden.

In de uitrusting zit onder meer een computergestuurd instrument waarmee militairen op een beeldscherm kunnen zien waar zijzelf en hun collega’s zich bevinden. Dit verbetert het gecoördineerd optreden. Het instrument ziet eruit als een handgreep met een kijkglaasje, dat op de schouder zit, wat de militair tegen het oog kan drukken. Het is een soort driedimensionale kompas, waarmee de militair ook ‘s nachts uit de voeten kan.

Op de Diemaco komt een speciaal vizier waardoor militairen zowel overdag als 's nachts kan schieten. Een laser markeert het doel waardoor het volgens projectleider Arend Woering van TNO Defensie en Veiligheid/Human Factors mogelijk is “op honderd meter alles moeiteloos te raken”.

Ook het uniform is veranderd. De uitrusting wordt voortaan op de heupen in plaats van op de schouders gedragen. Het draagcomfort is hierdoor verbeterd. Het uniform kan moeiteloos worden aangepast aan koud- en warmweeromstandigheden, terwijl zich in het in één beweging aan te trekken kogelvrij vest óók de bepakking bevindt. De binnenkant van de helm, die omgevingsgeluiden filtert, is aangepast met een driedimensionaal digitaal geluidssysteem met 6 luidsprekertjes. De militair weet voortaan exact waar anderen zich ophouden, zowel vriend als vijand. Het vierkante helmvizier – dat een bril toestaat – kan opengeklapt worden. Hierdoor komt de militair minder agressief over als hij contact moet maken met zijn omgeving. Ook heeft TNO een camouflagepak met een nieuw patroon ontwikkeld.

Het nieuwe gevechtspak gaat ± € 35.000 per militair kosten. Omdat het alleen is bedoeld voor militairen met een gevechtsfunctie, zijn er in totaal ± 7.000 exemplaren nodig. De productie zal in Nederland plaatsvinden. Het is overigens nog niet bekend of Defensie voor de gepresenteerde uitrusting zal kiezen. Zo já, dan kan de uitrusting vanaf 2009 worden ingevoerd.

Terug naar Boven

Kans OM op schikking schade Eric O.

De rechtbank in Den Haag heeft sergeant-majoor Eric O. van het Korps Mariniers in beginsel eerherstel en schadevergoeding toegekend in de slepende kwestie rond de schadevergoeding die de marinier van het Openbaar Ministerie (OM) eist.

Het OM heeft 2 maal geprobeerd de marinier veroordeeld te krijgen voor de dood van een Irakees die eind 2003 door hem zou zijn neergeschoten. Toen beide pogingen op veroordeling waren mislukt, vorderde Eric O. € 500.000 schadevergoeding. Maar het OM wilde hem niets betalen.

Het Openbaar Ministerie dient vóór 3 maart a.s. de zaak in der minne te regelen met de marinier. Gebeurt dat niet, dan legt de rechtbank een regeling op.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 13 FEBRUARI

Hoge Afghaanse onderscheiding voor Kamp

Minister van Defensie Henk Kamp heeft vandaag in Kabul uit handen van de Afghaanse president Hamid Karzai de hoogste Afghaanse militaire onderscheiding gekregen. Karzai onderscheidde de bewindsman met de High State Medail of Ghazi Wazir Mohammad Akbar Khan voor Kamp’s substantiële bijdrage aan de vrede en veiligheid in Afghanistan door Nederlandse troepen.

De Afghaanse president Hamid Karzai speldt Henk Kamp de High State Medail of Ghazi Wazir Mohammad Akbar Khan op

Op zijn beurt verraste Kamp de Afghaanse president met een paar oer-Hollandse, glanzend gele klompen en een mini-paar voor Karzai’s onlangs geboren zoon.

De reis van Kamp naar Afghanistan is ook zijn afscheidsbezoek als minister; hij keert niet terug in het kabinet Balkenende-IV.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 12 FEBRUARI

Brief Staatssecretaris over zorgplicht

In een Kamerbrief informeert de Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, de Tweede Kamer over het onderzoek naar de uitzending van militaire ouders met zorgplicht.

Op 7 februari jl. is door Angelien Eijsink van de PvdA én Paul Lempens en Krista van Velzen van de SP een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht op korte termijn onderzoek te verrichten naar de te verwachten deelname aan een regeling om alle ouders in de krijgsmacht met jonge kinderen vrij te stellen van uitzending.

De bewindsman geeft aan dat er een onderzoek onder de betrokken doelgroep loopt om te inventariseren in hoeverre er belangstelling bestaat voor vrijstelling van uitzending in verband met zorgtaken voor kinderen tot en met 4 jaar. Daarnaast zal het onderzoek inzicht geven in de operationele gevolgen van een dergelijke regeling voor de inzet van de krijgsmacht in relatie tot de verwachte deelname daaraan en de financiële consequenties. Naar verwachting zal het onderzoek medio maart-juni zijn voltooid.

In het overleg met de militaire vakbonden wordt eveneens over de zorgvoorzieningen voor ouders met jonge kinderen gesproken.

Terug naar Boven

47,5% eens met missie in Uruzgan

Uit een representatieve steekproef die internetprovider Planet door bureau Intomart/Gfk heeft laten houden, blijkt dat de Nederlander blij is met het bestaan van een beroepskrijgsmacht, zoals dat sinds de afschaffing van de militaire dienstplicht in 1996 bestaat. Vooral vrouwen en jongeren vinden het vaker goed dat er een beroepskrijgsmacht is. Maar liefst 78,8% is het ermee eens dat een beroepskrijgsmacht goed is, tegen 13,5% oneens.

Of het goed is dat Nederland in Afghanistan zit, kan rekenen op minder positieve reacties. Een kleine minderheid van 47,5% is het ermee eens dat de missie in Afghanistan goed is, tegen 35,2% oneens. Opvallend is dat nergens het aantal voorstanders zo groot als onder de Christen Unie-stemmers: 78,4% - tegen 55,6% bij het CDA en 42,9% bij de PvdA.

De Nederlands krijgsmacht onderscheidt zich in Uruzgan door een eigen benadering, de ‘ Dutch Approach’: géén agressie uitstralen en op deze manier het vertrouwen van de bevolking winnen. Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dit een heel goede benadering. Slechts 7% vindt de ‘ Dutch Approach’ te soft.

Terug naar Boven

Nederlander lichtgewond in Uruzgan

Bij een beschieting van een Nederlandse patrouille in Uruzgan is vandaag één Nederlandse militair gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie gaat het om “een zeer lichte verwonding”.

De militair kreeg een kogel in zijn helm, waarna de patrouille zich terugtrok op de basis.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 11 FEBRUARI

Combined actie tegen Taliban in Uruzgan

In Uruzgan hebben Nederlandse en ANA-troepen een grootschalige operatie uitgevoerd. Daarbij is één Afghaanse militair omgekomen; een andere raakte gewond.

Volgens Defensie zijn er géén Nederlandse slachtoffers gevallen. Bij de combined actie ten noordoosten van de stad Tarin Kowt zijn ± 200 militairen ingezet, gesteund door Apache AH-64D-gevechtshelikopters. De Afghaanse opstandelingen kwamen om het leven door raketten van het type Hellfire, afgevuurd door de Apaches.

De Hellfire – acroniem voor "Helicopter launched fire-and-forget" – is primair bedoeld tegen gepantserde doelen en wordt geproduceerd door Lockheed Martin. De Nederlandse Apaches hebben maximaal 16 Hellfire anti-tankraketten in de bewapening.

Bij de actie waren géén Special Forces betrokken.

De troepen wilden een inval doen in een huis, waarvan werd gezegd dat er explosieven werden vervaardigd. Bij aankomst werden zij onder vuur genomen door 10 tot 20 vijandelijke strijders. De Afghan National Army (ANA) arresteerde uiteindelijk tien opstandelingen die zullen w orden overgedragen aan de National Department of Security (NDS) van de Afghaanse autoriteiten.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 10 FEBRUARI

NAVO-SG: Taliban in 2009 kop ingedrukt

Tijdens een conferentie over internationale veiligheid in Hotel Bayerischer Hof in München heeft de Jaap de Hoop Scheffer, de Secretaris-Generaal van de NAVO, gezegd dat de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan de opstand onder aanvoering van de Taliban in 2009 grotendeels de kop heeft ingedrukt. Tegen die tijd zal de Afghaanse regering beter in staat zijn op eigen kracht te handelen.

Terwijl het hotel door 3.500 politieagenten was afgegrendeld van de rest van de stad zei bondskanselier Angela Merkel dat “de Taliban vastbesloten is de militaire alliantie te testen”.

Momenteel heeft de NAVO nog zijn handen vol aan de strijders van het voormalige Taliban-bewind en andere opstandelingen. De NAVO overweegt haar inzet in het verscheurde en verwoeste land uit te breiden.

In de binnenstad van München hebben tegelijkertijd ± 3.000 mensen een protestmars gehouden tegen „de wereldwijde oorlogs- en bezettingspolitiek van de NAVO-lidstaten“. Ook demonstreerden zij tegen het gepland sturen van 6 Tornado-gevechtsvliegtuigen door Duitsland.

Terug naar Boven

Onderhandelingsresultaat kazernes Ede nabij

Volgens dagblad De Gelderlander is de overdracht van de Elias Beeckman-, Prins Maurits- en Simon Stevinkazerne aan de gemeente Ede bijna geregeld. De onderhandelingen met Defensie en de Dienst Domeinen zijn in de beslissende fase gekomen. Wethouder van Ruimtelijke Ordening Simon van de Pol van de gemeente Ede hoopt binnen 2 à 3 weken het onderhandelingsresultaat te kunnen presenteren, inclusief het bijbehorende financiële plaatje.

Defensie verlaat een aantal van de kazernes later dan gepland, te weten op 1 januari 2008. De Elias Beeckmankazerne blijft nog tot en met 2009 in gebruik voor de opleiding van militairen die uitgezonden worden naar Uruzgan.

Op Prinsjesdag 2003 maakte het kabinet-Balkenende II bekend dat de drie Edese kazernes moeten sluiten; in 2006 vierde het Garnizoen Ede nog zijn 100-jarig bestaan. Het ± 150 hectare tellende Defensieterrein met 33 monumentale panden zal door de gemeente Ede worden herontwikkeld. Een aantal gebouwen op de kazernes komt in aanmerking voor studentenhuisvesting.

Terug naar Boven

 

vrijdag 9 FEBRUARI

Medal parade TFU-1 in Gelredome

De Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, reikt vandaag in het Gelredome-stadion in Arnhem de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit aan de militairen die vanaf augustus 2006 deel uitmaakten van de eerste rotatie van de Task Force Uruzgan: TFU-1. De herinneringsmedaille wordt overhandigd aan ± 1.450 militairen, onder wie de commandant van de TFU-1, kolonel Theo Vleugels.

Vleugels, die 2 weken geleden het commando van de TFU overdroeg aan kolonel Hans van Griensven, kreeg het Ereteken van Verdienste in goud.

Terug naar Boven

Jurgens: onderzoek naar NL rol in oorlog Irak

In het actualiteitenprogramma Netwerk geeft het Eerste Kamerlid Erik Jurgens (PvdA) aan een onafhankelijk onderzoek te willen naar de manier waarop Nederland betrokken is geraakt bij de oorlog in Irak. Volgens Jurgens kan het onderzoek worden uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Het nieuwe kabinet, met daarin de PvdA, wil géén onderzoek laten doen naar de besluitvorming rond de politieke steun die in 2003 werd gegeven aan de Amerikaanse aanval op Irak. In de oppositie heeft de PvdA verschillende keren gevraagd om een onderzoek. Volgens Jurgens zou de Eerste Kamer in een nieuwe samenstelling kunnen besluiten tot een parlementair onderzoek.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 8 FEBRUARI

Mogelijk Noorse overname Uruzgan in 2008

In Oslo spreekt Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot met zijn Noorse ambtsgenoot Jonas Gahr Støre om Noorwegen ervoor te interesseren in 2008 deels de Nederlandse taak in Uruzgan over te nemen. Nederland heeft zich al in 2006 op het standpunt gesteld dat de aflossing van de Nederlanders in 2008 een last van de NAVO en niet van Nederland zelf moet zijn.

Nadere toezeggingen van Noorse zijde zijn overigens niet te verwachten vóór een in april te houden NAVO-top. Noorwegen heeft ± 530 militairen in het noorden van Afghanistan (Meymaneh en Mazar-e Sharif) én op Kabul International Airport (KIAI).

Støre verklaarde “zeer onder de indruk” te zijn van de werkwijze én de “bevolkingsgerichte aanpak” van de Nederlandse troepen in Uruzgan, die hij in januari jl. bezocht.

Volgens de Nederlandse bewindsman bestaan er veel overeenkomsten tussen de Nederlandse aanpak en de benadering die de Noren prefereren, welke hij beschrijft als gericht “op de drie D’s” (Defense, Diplomacy and Development) en niet op eenzijdig militair optreden”.

Terug naar Boven

Minister Kamp naar NAVO-bijeenkomst Sevilla

Minister van Defensie Henk Kamp woont vandaag en morgen in het Spaanse Sevilla de informele NAVO-bijeenkomst bij die grotendeels in het teken staat van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. Ook de Afghaanse Minister van Defensie Abdul Rahim Wardak is een gedeelte van de vergadering aanwezig.

ISAF maakt zich met Amerikaanse en Britse versterkingen op voor een nieuwe campagne tegen de Taliban.

De NAVO wil niet afwachten tot de Taliban in het voorjaar een offensief beginnen, maar zelf (pro-)actief toeslaan.

Behalve over Afghanistan zullen de ministers ook spreken over vredeshandhaving in Kosovo, zullen zij de collega’s van 7 landen ontmoeten die deelnemen in de Mediterranean Dialogue van de NAVO (Algerije, Egypte, Israël, Jordanië, Marokko, Mauritanië en Tunesië) en ontmoeten zij de Russische Minister van Defensie Sergei Ivanov in het kader van de samenwerking tussen Rusland en de NAVO.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 7 FEBRUARI

Eimert van Middelkoop nieuwe MinDef?

Eerste Kamerlid Eimert van Middelkoop van de Christen Unie heeft vanavond in het VARA-televisieprogramma Pauw & Witteman laten blijken dat zijn partij hem naar voren schuift voor een ministerspost. Van Middelkoop, die een warme belangstelling heeft voor Defensie, was te gast bij het duo Jeroen Pauw en Paul Witteman.

Van Middelkoop, Senator sinds juni 2003, staat bekend als capabel en onkreukbaar. In de Eerste Kamer houdt hij zich onder andere bezig met Defensie.

Terug naar Boven

Generaal Fraser voorspelt treffen in Uruzgan

In een interview met NRC Handelsblad zegt David Fraser, de Canadese brigadegeneraal die tot 1 november 2006 commandant was van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF), dat er géén specifiek Nederlandse benadering (‘Dutch approach’) bestaat bij de strijd tegen de Taliban in Afghanistan. Dat tot op heden bij gevechten géén Nederlandse militairen zijn gedood, komt doordat de Nederlanders nog maar nauwelijks zijn doorgedrongen tot gebieden waar de Taliban oppermachtig is.

 

Dat de Britten en Canadezen in de naburige provincies Helmand en Kandahar wél zware verliezen hebben geleden, komt volgens Fraser mede doordat zij al het gehele jaar in Zuid-Afghanistan aanwezig waren, terwijl de Nederlanders pas tegen het eind van het vechtseizoen begonnen. De noodzaak tot vechten zal, volgens de Canadese voorloper van generaal Ton van Loon, voor de Nederlanders toenemen naarmate zij verder doordringen tot het noorden van Afghanistan, een belangrijk bolwerk van de Taliban. Ook leiden successen bij het opbouwwerk vanzelf tot meer gevechten, omdat de Taliban zullen proberen het opgebouwde te vernietigen.

De dichtbevolkte gebieden waartoe de Nederlanders in Uruzgan zich tot nu toe grotendeels hebben beperkt – Tarin Kowt, Deh Rawood, Chora – vormen in de ogen van de generaal geen goede graadmeter voor de vijandelijkheden die de Nederlanders te wachten staan in de rest van de provincie.

Bij het zuiveren van de Baluchi-vallei – de eerstvolgende opdracht die de Nederlanders zich hebben gesteld – zullen zij, zo verwacht generaal Fraser, steun nodig hebben van de NAVO-bondgenoten.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 6 FEBRUARI

Friendly fire op Britten toegegeven door VS

De Britse krant The Sun heeft een video-opname van 15 minuten in zijn bezit die in de cockpit van 2 Amerikaanse A-10 Thunderbolt II gevechtsvliegtuigen is opgenomen. Op de videotape is te horen en zien dat de Amerikanen, die naar een doel werden geleid door forward air controllers van het U.S. Marine Corps, per abuis een Brits konvooi met 2 Scimitars (kleine tanks) en 2 Spartans (pantserrupsvoertuigen) van het Household Cavalry Regiment raken. Het eigenlijke doel van de missie van beide A-10’s was het vernietigen van artillerie- en raketlanceerders van de Irakese 6de Pantserdivisie.

De krant publiceerde vandaag ook een transcriptie van het gesprek tussen de piloten. De Verenigde Staten weigerden jarenlang de tape vrij te geven én gebruik ervan toe te staan. Hiermee konden de onaangename details van friendly fire (bij vergissing doorschieten van geallieerde troepen) onder de pet worden gehouden. Saillant detail is dat de Britse voertuigen oranje marker panels droegen ter identificatie als coalitietroepen.

Tekening van het incident dat gebeurde op 28 maart 2003 en het leven kostte aan de Britse korporaal Matty Hull (© foto: The Sun)

Het incident vond plaats op 28 maart 2003, de 7de dag van de invasie, op 40 km ten noorden van de Irakese stad Basra. De 25-jarige Britse lance corporal Matty Hull kwam hierbij om het leven; 4 collega's raakten gewond.

Uit de videoband blijkt dat de Amerikanen onthutst waren toen zij beseften het Britse konvooi te hebben geraakt. Het commentaar van de piloten spreekt boekdelen: “Ik geloof dat ik niet goed word”, zegt de eerste piloot. “Klote”, antwoordt zijn collega, waarop de eerste piloot zegt: “Dat wordt de gevangenis, man”.

Terug naar Boven

Miljoenenclaim 8 getraumatiseerde veteranen

Volgens De Telegraaf eisen 8 oud-militairen honderdduizenden euro's van het Ministerie van Defensie ter compensatie voor de psychische schade en gemiste inkomsten tijdens hun militaire missies in het buitenland. In het totaal zou de claim miljoenen euro’s behelzen.

Het achttal – 6 UNIFIL-gangers en 2 Bosnië-veteranen - heeft het letselschadekantoor Pals Groep in Maastricht ingeschakeld om een vergoeding van hun voormalige werkgever los te krijgen.

Volgens letselschade-advocaat Freek Schulz wordt er gedreigd met een rechtzaak omdat de partijen er tot nu toe niet uitkomen. Veel veteranen lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom; zij functioneren moeilijk in de maatschappij en hebben “een kort lontje”.

De claims zouden volgens een advocaat van Pals Groep nieuwe claims van andere veteranen tot gevolg kunnen hebben. Er zouden nog “duizenden” andere militairen zijn met geestelijke problemen. Volgens Defensie zijn de geëiste schadevergoedingen “niet realistisch”.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 5 FEBRUARI

Wereldwijd ¼ miljoen kindsoldaten ingezet

Aan het begin van de 2-daagse internationale conferentie ‘Free Children from War’ in Parijs is bekendgemaakt dat wereldwijd tenminste 250.000 kinderen in oorlogen actief zijn. De meeste kindsoldaten vechten in Afrika (Burundi, de Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Somalië, Sudan en Uganda), maar ook in landen als Afghanistan, Colombia, de Filippijnen, Haïti, Indonesië, Myanmar (voormalig Birma) en Nepal worden minderjarigen structureel in gewapende conflicten ingezet.

De Franse Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy en de directrice van het United Nations Children's Emergency Fund (UNICEF), het kinderfonds van de Verenigde Naties, hebben de conferentie georganiseerd.

Op de conferentie zijn ± 300 vertegenwoordigers uit ongeveer 60 landen, hulpverleners en donoren aanwezig. De deelnemers willen in de strijd tegen de inzet van kindsoldaten een aantal uitgangspunten formuleren, zoals de bevrijding van kindsoldaten en het begeleiden van de minderjarigen bij hun terugkeer in de maatschappij. De uitgangspunten worden opgenomen in een slotverklaring.

De Verenigde Naties hebben een zwarte lijst opgesteld van landen waar minderjarigen in oorlogen worden ingezet. Op deze lijst staan landen als Burundi, de Democratische Republiek Congo, Nepal, Sri Lanka en Sudan.

Terug naar Boven

Informatie Seedorf verkocht door Domeinen

Volgens het gratis dagblad Metro heeft de Dienst Domeinen, een onderdeel van het Ministerie van Financiën, opnieuw informatiedragers verkocht met daarop geheime informatie. De krant heeft de hand weten te leggen op minicassettes met vastgelegde interne vergaderingen.

Op 22 januari jl. bleek ook al dat de Dienst Domeinen mobiele telefoons verkocht die vol persoonlijke informatie stonden. In de telefoons stonden onder meer a dressenbestanden, persoonlijke SMS-berichten en privé-foto’s.

De minicassettes zijn afkomstig van de opgedoekte Legerplaats Seedorf.

In de 2de helft van 2006 kwam het materiaal bij de Dienst Domeinen terecht. Volgens Metro verkocht de makelaar van de Nederlandse staat de cassettes aan particulieren

Terug naar Boven

 

ZONDAG 4 FEBRUARI

Loftrompet over inzet SLA's in Uruzgan

Volgens een artikel in De Telegraaf blijkt de toevoeging van schutters lange afstand (SLA’s) aan elke patrouillerende eenheid in Uruzgan een uiterst effectief wapen tegen aanslagen van Taliban-strijders. Terugkerende leden van de eerste rotatie van de Task Force Uruzgan (TFU-1) steken massaal de loftrompet over de tot nu toe stille rol van de SLA’s.

De professionaliteit van de SLA’s is volgens collega's een belangrijke reden voor het nog altijd op nul staande dodental van de Nederlandse troepen: “Bij de vele malen dat onze patrouilles werden beschoten, wisten de schutters telkens onmiddellijk waar het vuur vandaan kwam. Met hun geavanceerde kijkers en precisiewapens, schakelen ze de tegenstanders razendsnel uit. Zelfs over een afstand van 1½ km mikken ze de vijand probleemloos van zijn bergflank”, aldus de vorige week teruggekeerde kolonel Theo Vleugels, commandant van de TFU-1.

Doordat de eenheden zo snel en doeltreffend opereren, blijft de duur van de vuurgevechten met de Taliban-strijders veelal beperkt, waardoor de kans aanzienlijk slinkt dat één van de Nederlanders tijdens een lange vuurwisseling door een vijandelijke kogel wordt geraakt.

Terug naar Boven

Kamp: deel ontwikkelingsgeld naar Defensie

In het wekelijkse discussieprogramma Buitenhof geeft Minister van Defensie Henk Kamp aan dat een deel van het geld dat wordt uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking naar Defensie zou moeten gaan. Volgens de bewindsman gaat zijn partij, de VVD, dat voorstellen. Een vast percentage van het bruto nationaal product gaat naar ontwikkelingssamenwerking. Dit is in Nederland jaarlijks tenminste 0,7%.

Minister Kamp stelt nu voor dat een deel van dat geld naar Defensie zal gaan, waardoor honderden miljoenen euro’s vrijkomen voor zijn departement.

Terug naar Boven

Dan K. McNeill nieuwe commandant ISAF

In Kabul heeft de Britse luitenant-generaal David J. Richards in het bijzijn van de Afghaanse president Hamid Karzai het commando over de International Security Assistance Force (ISAF) overgedragen aan de Amerikaanse 4-sterren-generaal Dan K. McNeill. De Amerikaan volgt hiermee de Brit op aan het hoofd van de 35.500 militairen tellende NAVO-vredesmacht. Bij de overdrachtsplechtigheid zei McNeill dat enige scepsis over de NAVO die in 2006 werd gehoord is verdwenen en dat de Afghanen kunnen doorgaan hun vertrouwen te stellen in de 37 landen van de ISAF.

Van links naar rechts: de nieuwe ISAF-commandant, de Amerikaanse 4-sterren-generaal Dan K. McNeill; in het midden de Afghaanse president Hamid Karzai en links de aftredende ISAF-bevelvoerder, de Britse luitenant-generaal David J. Richards

Generaal Richards toonde zich tevreden over de resultaten in 2006, waarin ISAF haar activiteiten uitbreidde naar het roerige zuiden van Afghanistan. Mede daardoor was 2006 een uiterst bloedig jaar, met 4.000 doden onder wie een kwart burgers en 170 ISAF-militairen. “Wij hebben bewezen dat de NAVO de Taliban militair kan en zal verslaan, en dat als de lente komt een ISAF-offensief – en niet een Taliban-offensief – de voorwaarden zal scheppen om de opstandelingen opnieuw te verslaan”, aldus Richards.

McNeill is geen onbekende in Afghanistan: in 2003 voerde hij er het bevel over Combined Joint Task Force 180 in het kader van Operation Enduring Freedom (OEF).

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 2 FEBRUARI

Nederlanders NTIM tot augustus in Irak

Het kabinet heeft vandaag besloten dat de Nederlandse bijdrage aan de NATO Training Implementation Mission in Iraq (NTIM) voor de duur van 6 maanden wordt verlengd, van medio februari tot half augustus 2007. Nederland stelt voor deze periode 14 militairen beschikbaar, één minder dan de huidige bijdrage.

Het doel van de NAVO-trainingsmissie is leden van veiligheidsorganisaties in Irak op te leiden en te trainen. Nederland is vanaf het begin bij deze NAVO-operatie betrokken.

Terug naar Boven

6 nieuwe Chinooks voor helikoptervloot

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat Defensie 6 nieuwe Chinook-transporthelikopters mag kopen voor een gezamenlijk bedrag van € 390 miljoen. Het voorstel is aan de Tweede Kamer voorgelegd, die het plan waarschijnlijk zal goedkeuren. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap laat wél weten dat hij de overeenkomst met de producent vóór 16 februari a.s. moet ondertekenen. Twee van de middelzware helikopters zijn ter vervanging van de toestellen die op 27 juli en 31 oktober 2005 in Afghanistan zijn verongelukt.

De overigen zijn ter uitbreiding van de transporthelikoptervloot, die hiermee op een aantal van 17 zal uitkomen. De uitbreiding van de vloot betekent extra exploitatiekosten per jaar van € 3,6 miljoen voor materieel en onderhoud en € 2,9 miljoen voor een personeelsuitbreiding met 58 banen.

De Chinooks worden geproduceerd door Boeing, maar de Nederlandse toestellen krijgen speciale nieuwigheden, waardoor zij méér kunnen worden ingezet: abseilinstallaties, communicatiemiddelen voor de lange afstand, ijsdetector, infraroodcamera, weerradar en zelfbescherming tegen aanvallen. De gekozen cockpit komt van, Honeywell, wat een kostenbesparing oplevert.

De Tactische Helikopter Groep van de Koninklijke Luchtmacht zal de toestellen vanaf 2009 in gebruik kunnen nemen.

Terug naar Boven

Berichten van het front in de Volkskrant

De Volkskrant gaat de persoonlijke verhalen van Nederlandse militairen in Afghanistan bundelen. De schrijver Arnon Grunberg en journalisten van de krant zullen de militairen vanaf april a.s. begeleiden bij het maken van hun verhalen. De eerste workshop zal plaatsvinden in Amersfoort.

Tijdens zo'n schrijf workshop worden de militairen gestimuleerd hun ervaringen in Afghanistan te delen met een groot publiek door middel van korte verhalen, verslagen of poëzie. De Volkskrant geeft de workshops in samenwerking met Defensie. De militairen schrijven op persoonlijke titel en riskeren géén reprimande van Defensie, die alleen als voorwaarde stelt dat de veiligheid van collega’s niet in gevaar wordt gebracht.

Een selectie zal worden gepubliceerd in de krant en in een boek. De opbrengst van het boek zal ten goede komen aan de opbouw van een vrije en onafhankelijke pers in Uruzgan. Met het project hoopt de Volkskrant het genre ‘berichten van het front’ nieuw leven in te blazen.

Grunberg schreef in augustus 2006 een 3- delige serie artikelen in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad, nadat hij in juli embedded met de troepen was meegereisd naar Kabul en Kandahar.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 1 FEBRUARI

Kamp: hard hoofd in Uruzgan ná augustus '08

Tijdens een overleg met de Tweede Kamer over Afghanistan heeft Minister van Defensie Henk gezegd er een hard hoofd in te hebben dat de huidige Nederlandse militaire missie in Uruzgan ná augustus 2008 kan worden verlengd. Volgens de bewindsman is de druk op de Nederlandse krijgsmacht, en zeker op de luchtmacht, groot.

“Doorgaan op de huidige wijze is uitsluitend een theoretische mogelijkheid. Dat moeten we ons goed realiseren”, aldus Kamp. Eerder op de dag wees Kamp erop dat de 2 jaar durende missie een grote inspanning is voor de krijgsmacht, die “met krabben en bijten is waar te maken”.

Terug naar Boven