JANUARI 2007

Terug naar de homepage
 

JANUARI 2007
M
D
W
D
V
Z
Z
2
12
13

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

WOENSDAG 31 JANUARI

Terreurverdachten wilden militair ontvoeren

De Britse omroep Sky News meldt dat de vanochtend vroeg in Birmingham gearresteerde terreurverdachten “op Iraakse wijze” een Britse moslimmilitair wilden ontvoeren. Zij wilden de militair voor het oog van de camera martelen, onthoofden en de video-opname daarvan via internet verspreiden om angst te zaaien in Groot-Brittannië.

Het beoogde slachtoffer, wiens identiteit niet is bekendgemaakt, is een militair van in de twintig die in Afghanistan heeft gediend én inmiddels politiebescherming zou genieten. Volgens de BBC had de militair tijdens zijn verlof moeten worden gekidnapt.

De geplande terreuractie doet denken aan die tegen ingenieur Ken Bigley en hulpverleenster Margaret Hassan. Zij werden in Irak ontvoerd door islamitische opstandelingen. Bigley werd in september 2004 ontvoerd en op 7 oktober 2004 voor het oog van de camera vermoord. Hassan werd een maand later gekidnapt en op 16 november 2004 doodgeschoten.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 30 JANUARI

Crashes Chinooks door onervarenheid piloten

Volgens een artikel van Anno Gravemaker in het internationale luchtvaarttijdschrift Flight International blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) dat onervarenheid en fouten van de helikopterpiloten er in 2005 mede toe hebben geleid dat twee Chinook CH-47D’s in Afghanistan zijn gecrasht.

Eén van de gecrashte Chinooks in Afghanistan

Op 27 juli 2005 kantelde Chinook D-105 tijdens een landingspoging onder moeilijke omstandigheden. Niemand raakte gewond, maar het toestel brandde uit en de flight data recorder ging verloren. De helikopter was zwaar beladen om Special Forces te herbevoorraden, de piloten gebruikten night-vision goggles (NVG) en stonden onder psychologische druk, waardoor er slecht werd gecommuniceerd, aldus de rapportage. De bemanning had slechts beperkte ervaring met het vliegen in dergelijke omstandigheden. De piloten werden gedwongen hun initiële landingspoging af te breken vanwege brown out. Bij de tweede landingspoging merkten de piloten een (stof)windvlaag ter linkerzijde niet op, waardoor het toestel kantelde.

Volgens de MLA lagen fouten bij de bemanning óók ten grondslag aan de crash van Chinook D-104 op 31 oktober 2005. Deze helikopter vervoerde personeel en materieel van Mazar-e-Sharif naar Kandahar Air Field (KAF). Tijdens de vlucht besloot de piloot van route te veranderen, waarmee de vluchtduur met een ½ uur tot drie kwartier zou worden bekort. Hiervoor moest echter eerst langs een doodlopende vallei worden gevlogen vóórdat over een hoge bergrug kon worden gevlogen. De Chinook vloog bijna tegen de bergrug, moest een scherpe uitwijkmanoeuvre maken en crashte hard op een 4.000 meter hoge berghelling. Het toestel ging verloren en één inzittende raakte gewond.

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft op 22 januari jl. naar aanleiding van de twee ongevallen met Chinooks in het najaar van 2005 aangegeven dat piloten van militaire transporthelikopters voortaan meer en specifieke trainingen krijgen over de taken en omstandigheden tijdens missies.

Terug naar Boven

Belgische de-miners gewond in Zuid-Libanon

In Libanon zijn twee Belgische militairen van de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) gewond geraakt toen één van de twee op een landmijn stapte. Het tweetal – werkzaam voor de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) in Meerdael en Zeebrugge – was clustermunitie aan het ruimen in bij een ontmijningsoperatie in de buurt van Tibnin in Zuid-Libanon, 20 km ten oosten van de havenstad Tyrus. Geen van de militairen raakte zwaargewond; scherven raakten de een in een arm en de ander in een voet.

In Libanon zijn ± 400 Belgen gelegerd. UNIFIL, dat toeziet op het bestand tussen Israël en de Hezbollah na de bloedige oorlog van afgelopen zomer, telt nu bijna 12.000 militairen maar moet worden uitgebreid tot een aantal 15.000.

De Belgen houden zich in Libanon bezig met ontmijning, medische ondersteuning en wederopbouw. De Belgische de-miners hebben defensie al ongeveer 12.000 mijnen en andere springtuigen onschadelijk gemaakt.

Terug naar Boven

NL: papaverteelt Uruzgan niet bestrijden

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne zegt dat de Afghaanse president Hamid Karzai met een totaalplan moet komen om de papaverteelt in Afghanistan te bestrijden. Alleen maar papavervelden vernietigen is niet effectief, brengt arme boeren in de problemen, ondermijnt de wederopbouwmissie van de International Security Assistance Force (ISAF) en vormt een bedreiging voor de Nederlandse militairen.

De bewindsvrouw vreest dat groepen die belang hebben bij de papaverteelt zich met hand en tand zullen verzetten tegen Nederlandse militairen. “Onze militairen hebben al met genoeg ander verzet te maken”, aldus Van Ardenne, die net terug is van een bezoek aan Afghanistan.

Nederland staat niet achter het plan van Karzai om de papaverteelt in zijn land, en dan met name in Uruzgan, harder te bestrijden. Karzai heeft onlangs de gouverneurs opdracht gegeven de papavervelden te vernietigen. De Taliban financieren hun strijd met de opbrengst van de papavervelden.

De Verenigde Staten willen dat álle papavervelden met gif worden besproeid. Karzai weigert deze optie omdat dat alternatieve teelt onmogelijk maakt. Hij wil de papaverakkers juist met tractors platwalsen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 29 JANUARI

Granatenwurger van TNO nekt RPG-7

Volgens De Telegraaf worden Nederlandse militairen in Uruzgan binnenkort beschermd door ’granatenwurgers’: speciaal door de Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) ontworpen netten die rondom wachttorens en observatieposten worden opgehangen. De netten – gemaakt van aan elkaar geknoopte supervezel – blijken goed in staat om één van de meest gevreesde wapens waarmee uitgezonden Nederlandse troepen te maken kunnen krijgen, de RPG-7, uit te schakelen. Het net zorgt ervoor dat de holle lading in antitankgranaten niet kan worden gevormd. De truc is dat het vangnet de neus van het projectiel beschadigt, waarin de ontsteking zit. De granaat kan door het vangnet heendringen en als blindganger verder gaan, maar de vernietigende kracht is dan al veel kleiner.

Als een granaat wordt afgeschoten en zich door het net boort, raakt de neus beschadigd, waardoor het projectiel zijn uitwerking mist en als een blindganger te pletter slaat. Wél moet er 1½ meter achter het net én het te beschermen object een stevige beschermingswal (hesco) staan, omdat de granaat ook zonder holle lading nog flinke schade kan aanrichten.

© De Telegraaf, 29 januari 2007

Producent van het hightech snufje is nettenproducent Van Beelen NTN uit IJmuiden. TNO Defensie en Veiligheid is in opdracht van defensie ruim 2 jaar bezig geweest met de ontwikkeling; uitgebreide tests zijn gedaan in Tsjechië. De netten staan inmiddels gereed voor transport naar Afghanistan. Daar kunnen de Nederlandse militairen in Uruzgan het inzetten op plekken die met regelmaat worden beschoten met anti-tankgranaten. Aanleiding voor het ontwikkelingsproces was het gegeven dat de Nederlandse ambassade in de Irakese hoofdstad Bagdad op 30 januari 2004 te maken kreeg met een dergelijke granaatinslag. Ook andere landen hebben volgens TNO inmiddels interesse getoond in het net dat de fysieke protectie van de compounds kan verbeteren.

Volgens een artikel in het blad Carré van de Nederlandse Officieren Vereniging (nummer 11/12, 2006) hebben de netten “een beperkte omvang (2,5 bij 2 meter), wegen weinig en kunnen makkelijk aan elkaar worden gekoppeld.”

Terug naar Boven

 

ZONDAG 28 JANUARI

Kolonel Vleugels en staf terug in Nederland

Vanmiddag zijn op Vliegbasis Eindhoven de laatste ruim 30 stafleden van de Task Force Uruzgan-I (TFU-I) onder leiding van kolonel Theo Vleugels teruggekeerd in Nederland.

Minister van Defensie Henk Kamp heeft de militairen verwelkomd en kort toegesproken: “U heeft langzamerhand de zaak daar onder controle gebracht en het begin gemaakt van duurzame wederopbouw.”

Kolonel Vleugels heeft vanaf 1 augustus 2006 het bevel gevoerd over de Task Force Uruzgan, die hij 24 januari jl. heeft overgedragen aan kolonel Hans van Griensven.

Vleugels en de zijnen kwamen van het Griekse eiland Kreta, waar zij een 2-daagse adaptatie hebben genoten.

Kolonel Theo Vleugels

De bewindsman overhandigde Vleugels een kist sigaren én maakte bekend dat de kolonel zal worden bevorderd tot brigadegeneraal. Vleugels wordt de opvolger van brigadegeneraal Piet Smit als commandant van het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO) van de Koninklijke Landmacht.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 27 JANUARI

Laatste rustplaats Stoter Piet Avontuur

In BN/De Stem, het dagblad voor westelijk Noord Brabant en Zeeland, een reconstructie van de laatste uren van Stoottroeper Piet Avontuur.

Hoewel formeel al op 4 november 1944 Sint Philipsland en Anna Jacobapolder werden bevrijd van de Duitse bezetter, sneuvelde op 23 januari 1945 alsnog sectiecommandant Piet Avontuur, een befaamde Bredase verzetsstrijder én militair. Onderzoekers van Defensie voerden deze week een reconstructie uit op het Zeeuwse schiereiland Sint-Philipsland én hebben zijn dood opgehelderd.

Een groepje Bredase veteranen onder leiding van kolonel b.d. Joop Lodders van het Regiment Stoottroepen, vond 23 januari jl. met behulp van amateur-historicus Jos van Alphen de plaats terug waar Avontuur in de vroege uren van 23 januari 1945 door Duits geweervuur het leven liet. Dat was ten westen het dorp Anna Jacobapolder. Lodders spreekt van “een witte vlek die nu vrij nauwkeurig is ingevuld”.

De laatste rustplaats van Stoter Piet Avontuur, met uiterst rechts kolonel b.d. Joop Lodders van het Regiment Stoottroepen (© foto: BN/De Stem)

In de avond van 22 januari 1945 stak een achtergebleven eenheid van ± 50 Duitse parachutisten in ‘stormboten’ met uitgeschakelde motoren ’t Zijpe (de nauwe doorgang tussen Schouwen Duiveland en Sint Philipsland) over, naar het door de geallieerden bezette Sint-Philipsland. Doel was het opblazen van de watertoren aan de westzijde van het eiland. Daarin zat op 25 meter hoogte een Engelse waarnemingspost die het geschut van een bij Anna Jacobapolder gestationeerde artillerie-eenheid dirigeerde. Zo werden de Duitsers op Schouwen Duiveland aanhoudend onder vuur genomen.

In een verrassingsaanval verdreef de Duitse eenheid Fallschirmjäger (commando’s) met mortiervuur eerst de Bredase Stoottroepers en de Engelsen uit hun stellingen achter de dijk om vervolgens een schijnaanval op de Poolse tanks uit te voeren én de watertoren op te blazen. Hoewel de Stoottroepers géén partij waren voor de geharde Duitse parachutisten, lukte het de ± 30 Bredase Stoters van de 9de en 10de Compagnie Stoottroepen van het Bataljon Brabant – toegevoegd aan een artilleriebatterij van de 2nd British Army – halverwege de kust en het dorp onder leiding van hun pelotonscommandant Toon Marijnissen een tweede linie op te werpen. Zij hielden stand; de Duitsers bereikten Anna Jacobapolder niet. Militaire historici concluderen nu dat het dorp aan verwoesting en zijn bevolking aan een catastrofe is ontkomen. De raid in de nacht van 22 op 23 januari 1945 kostte aan 6 geallieerden het leven, onder wie sectiecommandant Piet Avontuur. Hij sneuvelde kort na middernacht, een week voor zijn 25ste verjaardag, door zijn kin en zijn poeties (beenkappen) geschoten.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 26 JANUARI

Nadruk NAVO op twee sporen in Afghanistan

Voorafgaand aan een NAVO-topconferentie in Brussel maakt De Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bekend dat de Verenigde Staten omgerekend ruim € 8 miljard ter beschikking stellen voor nieuwe militaire, economische en politieke initiatieven in Afghanistan.

De Europese Unie maakte daarop bekend € 600 miljoen beschikbaar te stellen voor hervormingen binnen het Afghaanse rechtsstelsel en het openbaar bestuur.

Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO hamerde in zijn openingsrede op het belang van een tweesporenbeleid.

Secretaris-Generaal Jaap de Hoop-Scheffer van de NAVO

De 33.460 NAVO-militairen, onder wie 2.200 Nederlanders, zijn verwikkeld in een strijd tegen de Taliban, maar moeten ook blijven zorgen voor de wederopbouw van het land om de lokale bevolking achter zich te krijgen.

Commandanten ter plaatse verwachten een traditioneel lenteoffensief van de Taliban, als bergpassen vrijkomen door zachtere weersomstandigheden. Om reden hiervan wil de Amerikaanse president George W. Bush ook dat 3.200 militairen van de 10th Mountain Division vier maanden langer in Afghanistan blijven. De alliantie moet dan ook nu het initiatief behouden. Toezeggingen voor extra militairen zijn er intussen van Groot-Brittannië (± 600), Polen (± 1.200) en Duitsland (6 Tornado-verkenningsvliegtuigen). Ook Denemarken denkt na over het sturen van extra troepen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 25 JANUARI

Seksleven militairen ondervraagd in enquête

Volgens De Telegraaf voert het Ministerie van Defensie op het ogenblik een personeelsonderzoek uit waarbij de partners van militairen naar de intiemste details over hun liefdesleven, seksuele relatie en bedgeheimen wordt gevraagd. Aan hun levenspartner worden zaken gevraagd als “Hoe seksueel intiem bent u met uw partner?” en “In hoeverre houdt u van uw partner op dit moment?” Ook wil Defensie weten of de reflectanten “ooit aan scheiden of uit elkaar gaan hebben gedacht”.

In de 123 vragen wordt het thuisfront verder uitgenodigd een rapportcijfer te geven aan stellingen als “Ik ben niet gelukkig met karaktertrekken van mijn partner” en “Ik heb het gevoel dat mijn partner me niet begrijpt”. Ook over uitspraken als “Ik ben bang dat ik niet trouw blijf tijdens zijn afwezigheid” wordt een oordeel gevraagd.

Volgens een zegsman van Defensie heeft het onderzoek als doel de gevolgen te meten van de invloed die uitzending naar Uruzgan heeft op de relatie en het gezinsleven van de militairen.

In een begeleidende brief belooft de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie de antwoorden vertrouwelijk te behandelen. Volgens Defensie is 3 jaar geleden gestart met het onderzoek. Klachten over het onderzoek zijn bij Defensie niet bekend. Zo’n 400 partners en 464 ouders van militairen zouden de lijst inmiddels hebben teruggestuurd.

Terug naar Boven

Terugblik én evaluatie Uruzgan in 'Een Vandaag'

In het nieuws- en actualiteitenprogramma Een Vandaag, van 18.20 tot 18.50 uur op Nederland 1, blikken voor- en tegenstanders terug op én evalueren de omstandigheden waaronder de krijgsmacht momenteel in Uruzgan moet werken. Hoe kwam de politieke beslissing om naar Uruzgan te gaan tot stand?

Terug naar Boven

Nederlander Deputy Commander Air bij ISAF

De Nederlandse generaal-majoor Freek Meulman, sinds juni 2004 Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, vertrekt vandaag naar de Afghaanse hoofdstad Kabul om daar voor 1 jaar aan de slag te gaan als plaatsvervangend commandant van de International Security Assistance Force (ISAF). Meulman gaat de functie van Deputy Commander Air vervullen onder leiding van de nieuwe commandant van ISAF, de Amerikaanse generaal Dan K. MacNeill.

Nederland levert ruim 1.900 militairen aan de door de NAVO geleide missie in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 24 JANUARI

Oud-vakbondsvoorzitter adviseerde Volkskrant

Weekblad Elsevier onthult dat oud-vakbondsvoorzitter Ton Heerts, sinds vorig jaar lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid, 5 dagen vóór de verkiezingen van 22 november 2006 de Volkskrant heeft geadviseerd bij de geruchtmakende publicatie over vermeende martelingen door Nederlandse militairen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in november 2003 in Irak.

Achteraf bleek dat er géén sprake was van martelingen, maar volgens het weekblad ging het om een poging om een CDA/VVD-kabinet bij voorbaat in diskrediet te brengen. Twee commissies doen momenteel onderzoek naar de vermeende ‘martelingen’.

Ton Heerts, onder meer oud-voorzitter van de Marechausseevereniging (1994-2000), ontraadselt in Elsevier dat hij bij de onthulling in de Volkskrant betrokken was: “Ik adviseerde de verslaggever hoe hij de gegevens moest interpreteren.” Uit de reconstructie van Elsevier blijkt echter dat Heerts zelf óók actief informatie heeft vergaard die voor Defensie belastend kon zijn, onder andere door over de vermeende martelingen te spreken met generaal-majoor b.d. Cees Neisingh, oud-bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee.

Terug naar Boven

Werkbezoek Prins van Oranje aan oefening

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vandaag in Deelen een werkbezoek gebracht aan een integratieoefening ‘Rhino Integration’ van eenheden van de krijgsmacht ter voorbereiding op uitzending naar Uruzgan. De eenheden volgen vanaf 1 april a.s. als Task Force Uruzgan-III de huidige rotatie op.

De Prins van Oranje tijdens de oefening in Deelen (© ANP)

De Prins van Oranje volgde een briefing over de doelstelling en de opzet van de oefening én over het huidige optreden in Uruzgan. De voornaamste deelnemende eenheden van de Koninklijke Landmacht zijn afkomstig van de 13 Gemechaniseerde Brigade; het nieuwe Provincial Reconstruction Team (PRT) wordt gevormd door 41 Pantsergeniebataljon, de nieuwe Battle Group door 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers, tezamen met de C-Compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault.

Terug naar Boven

Kolonel Van Griensven commandant TFU-II

De 45-jarige k olonel Hans van Griensven neemt vandaag het bevel over de Nederlandse en Australische militairen van de Task Force Uruzgan (TFU-II) over van kolonel Theo Vleugels, die sinds augustus 2006 de scepter heeft gezwaaid op de compounds in Tarin Kowt en Deh Rawood.

Van Griensven, sinds 2005 kolonel, wenst zich het komende ½ jaar onder andere bezig te houden met counter-intelligence in de strijd tegen de gevreesde aanslagen met improvised explosive devices (IED’s). De nieuwe TFU-commandant wil eerder kunnen ingrijpen in het proces van het bedenken van een bom en het uiteindelijk plaatsen ervan. Nu zijn militairen vooral bezig al neergelegde bermbommen op te sporen.

Kolonel Hans van Griensven

Van Griensven kwam in 1984 van de Koninklijke Militaire Academie om als tweede luitenant te worden aangesteld bij het wapen der genie. Aansluitend was hij onder meer pelotonscommandant bij 13 Pantsergeniecompagnie, volgde hij één van de hoogste krijgskundige opleidingen van de Britse krijgsmacht (Royal Air Force Staff College in Bracknell), was hij commandant van 11 Pantsergeniebataljon en is zijn huidige functie plaatsvervangend commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade.

Kolonel Van Griensven heeft als belangrijkste ondercommandanten luitenant-kolonel Gerard Koot van het Provincial Reconstruction Team (PRT) en luitenant-kolonel Tim Luiten van de Battle Group. Deze militairen zijn al in december 2006 geroteerd en afkomstig van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Van Heutsz en 11 Tankbataljon Regiment Huzaren van Sytzama.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 23 JANUARI

Méér IED's, zelfmoordaanslagen en aanvallen

In een artikel in NRC Next wordt becijferd dat sinds de aanvang van Stage III van de International Security Assistance Force (ISAF) in het zuiden van Afghanistan - onder andere in Uruzgan - méér aanslagen met improviced explosive devices (IED’s), méér zelfmoordaanslagen en méér directe aanvallen door de Taliban hebben plaatsgevonden.

Vooral de vervijfvoudiging van het aantal zelfmoordaanslagen baart ISAF zorgen. Vorige week heeft de nieuwe Amerikaanse Minister van Defensie, Robert Gates, meer Amerikaanse militairen voor Afghanistan toegezegd. Gisteren deed de Britse luitenant-generaal David J. Richards, commandant van ISAF, in The Guardian nog een dringende oproep voor meer troepen. Ook vindt hij dat het Westen moet ophouden met het opleggen van westerse oplossingen voor een nog ontwikkelende islamitische staat.

Volgens NRC Next vertelde een Amerikaanse militair deze week tegen het persbureau Associated Press (AP) de volgende cijfers:

 

 

2005

2006

verandering

aanslagen met IED’s

783

1.677

+ 214%

directe aanvallen door Taliban

1.558

4.542

+ 292%

zelfmoordaanslagen

27

139

+ 542%

Terug naar Boven

ICRC inspecteert arrestantenverblijf Tarin Kowt

Vandaag is het arrestantenverblijf (Detainee Facility) op Kamp Holland in Uruzgan geïnspecteerd door vertegenwoordigers van het International Committee of the Red Cross (ICRC).

Hoewel de officiële rapportage nog op zich laat wachten is de inspectie met goed resultaat afgerond.  De inspecteurs gaven aan dat het verblijf geheel voldeed aan de eisen die voor een dergelijke inrichting zijn  gesteld. Het ICRC voert dergelijke inspecties met enige regelmaat uit.

In het arrestantenverblijf in Tarin Kowt kunnen door de International Security Assistance Force (ISAF) aangehouden verdachten maximaal 96 uur aaneengesloten worden  vastgehouden. Hierna worden zij vrijgelaten dan wel overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Op 18 januari jl. zijn 3 vermoedelijke Afghaanse strijders, aangehouden tijdens een reguliere patrouille, ondergebracht in het arrestantenverblijf. In 2006 zijn in totaal 8 Afghanen aangehouden in Uruzgan, waarvan er uiteindelijk 3 zijn vrijgelaten en de overigen zijn overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Bron: onder andere website Ministerie van Defensie

Terug naar Boven

MAANDAG 22 JANUARI

3 gewonden in CMH, 2 anderen in MMU KAF

Op Vliegbasis Soesterberg kwamen vandaag 3 van de 5 militairen aan die 19 januari jl. gewond raakten tijdens een patrouille. Tijdens een zelfmoordaanslag in de buurt van de vooruitgeschoven post Poentjak reed een bomauto toen in op één van de twee pantservoertuigen. Het drietal ligt nu in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht: twee korporaals en een soldaat.

De twee anderen, eerste luitenanten van zowel land- als luchtmacht, worden behandeld in role-III Multinational Medical Unit (MMU) op Kandahar Air Field (KAF).

Terug naar Boven

Opnieuw vuurcontact in Uruzgan

Een groep Nederlandse militairen is vandaag tijdens een patrouille ten westen van de vooruitgeschoven post Poentjak in Uruzgan beschoten. Het vuurgevecht zou ± 2 uur hebben geduurd. Aan Nederlandse zijde vielen géén slachtoffers.

Het is onduidelijk of aan de kant van de vermoedelijke Taliban-strijders slachtoffers zijn gevallen.

De Nederlandse militairen zijn aangevallen met kleinkaliberwapens. Tijdens de T.I.C. werden de militairen bijgestaan door 2 Apache AH-64D-gevechtshelikopters én de Quick Reaction Force (QRF).

Terug naar Boven

 

ZONDAG 21 JANUARI

Wel of geen helm in Uruzgan?

Volgens De Telegraaf op Zondag willen de Nederlandse militairen in Uruzgan een helm dragen. Onder de militairen zou onrust zijn uitgebroken over het voorschrift om géén helm te dragen in pantservoertuigen nadat 19 januari jl. vijf collega’s gewond raakten bij een aanslag op ± 3 km van Poentjak. De slachtoffers droegen geen helm, omdat dat agressief zou overkomen op de lokale bevolking.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Defensie is er echter géén sprake van onrust onder de militairen. Het voorschrift om geen helmen te dragen, gold ook tijdens de missie in Irak en er is geen reden om aan te nemen dat daar verandering in komt. Volgens betrokkenen had het bij de meeste gewonden in dit geval géén verschil uitgemaakt of zij al dan niet een helm op hadden gehad. Een helm beschermt niet tegen schokgolven en opwaarts gerichte scherven en autoresten.

De 4 gewonde militairen die nog in het ziekenhuis op Kamp Holland in Tarin Kowt lagen, zijn vandaag naar de role-III Multinational Medical Unit (MMU) op Kandahar Air Field (KAF) overgebracht. Daar zal worden gekeken hoe en wanneer zij naar Nederland kunnen worden vervoerd.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 20 JANUARI

U.S. sergeant op non-actief na Playboy-pose

Staff sergeant Michelle Manhart van de U.S. Air Force is op non-actief gezet omdat zij in het februari-nummer van de Amerikaanse Playboy over 6 pagina’s (bijna) naakt is afgebeeld onder het kopje ‘Tough love’. Haar wacht waarschijnlijk ontslag.

De onderofficier, werkzaam bij de 37th Training Wing op Lackland Air Force Base in San Antonio, Texas, is onder andere te zien terwijl zij bezig is met een work-out in het fitnesshok.

Manhart is getrouwd, heeft 2 kinderen en werkt sinds 1994 bij de U.S. Air Force. In 2002 werd zij uitgezonden naar Koeweit.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 19 JANUARI

5 gewonden door zelfmoordaanslag Poentjak

Vijf Nederlandse militairen in Uruzgan zijn van middag rond 14.00 uur lokale tijd (10.30 uur in Nederland) gewond geraakt toen zij tijdens een patrouille in de omgeving van de forward operating base (FOB) Poentjak werden getroffen door een explosief. Het vijftal stond “boven pantser” in een YPR 765-pantserrupsvoertuig toen een explosief afging.

In het NOS Journaal verklaarde de commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Theo Vleugels, dat de aanslag is uitgevoerd met “een voertuig”. Het zou gaan om een zelfmoordenaar in een personenauto die zichzelf opblies toen de patrouille voorbij reed. De kolonel benadrukte dat géén van de 5 gewonden in levensgevaar verkeert. Ook zei hij: De aanslag is een signaal dat we met serieuze dingen bezig zijn. We waren ons altijd bewust van het gevaar en we gaan gewoon door met ons werk.”

Twee van de 5 militairen hebben ernstige verwondingen aan hun gezicht. De drie anderen liepen lichtere verwondingen op; 4 van de 5 gaan nog (over)morgen terug naar Nederland, één is al onderweg.

Na de bomaanslag volgde een vuurgevecht met vijandelijke strijders, waarbij onder andere een Apache AH-64D-gevechtshelikopter steun verleende. De gewonden zijn daarna per helikopter afgevoerd naar het hospitaal op Kamp Holland in Tarin Kowt.

Sinds het begin van de missie in augustus 2006 zijn tot op heden 2 Nederlandse militairen zwaargewond geraakt. Begin september jl. werd de chauffeur van een ander YPR 765-pantserrupsvoertuig getroffen door scherven van een explosief. Zijn onderbeen werd later in Nederland geamputeerd. In dezelfde maand liep een militair een schotwond in zijn been op toen zijn patrouille onder vuur werd genomen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 18 JANUARI

CDA wil verlenging missie Uruzgan

Volgens weekblad Elsevier wil het CDA de missie in Uruzgan verlengen. De christendemocraten willen al in de formatiebesprekingen een 'herenafspraak' over een langer verblijf van de militairen in Afghanistan.

Het CDA, dat vasthoudt aan het beleid van militaire missies in internationale brandhaarden, wil in de kabinetsformatie met de PvdA en Christen Unie een geheime afspraak maken over een langer verblijf van Nederlandse militairen in Afghanistan.

Formeel zit de missie in Uruzgan er in augustus 2008 op. Het CDA zou met de 'herenafspraak' al in een vroegtijdig stadium een botsing met toekomstig regeringspartner PvdA willen uitsluiten.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 17 JANUARI

Nieuwe gedragscode ingegaan

Vandaag heeft deCommandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, de nieuwe gedragscode van Defensie gepresenteerd. Deze is gebaseerd op 5 pijlers:

1. Ik maak deel uit van een professionele organisatie.

Ik houd mijn kennis en vaardigheden, zowel vakinhoudelijk als sociaal, op het vereiste peil. Daardoor kan ik, ook onder moeilijke omstandigheden, mijn taken goed uitvoeren.

 

2. Ik ben lid van een team met een gemeenschappelijke taak.

Ik ben mede verantwoordelijk voor mijn collega’s. Ik behandel anderen zoals ikzelf behandeld wil worden. Ik spreek anderen aan op hun gedrag en accepteer dat anderen mij op mijn gedrag aanspreken.

 

3. Ik ben mij bewust van mijn verantwoordelijkheid.

Ik doe niets wat de belangen van Defensie schaadt, ook niet buiten diensttijd. Ik geef in houding, voorkomen en gedrag het goede voorbeeld. Ik ga verantwoord om met defensiemiddelen; ik gebruik deze zorgvuldig en rechtmatig.

 

4. Ik behandel iedereen met respect.

Ik accepteer geen ongewenst gedrag zoals discriminatie, (seksuele) intimidatie en pesten, niet ten aanzien van mijzelf, maar ook niet ten aanzien van anderen. Ik houd mij aan de geldende wetten en regels en misbruik mijn macht of positie niet.

 

5. Ik zorg voor een veilige werkomgeving.

Ik voel mij verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen en mijzelf. Ik laat mij niet in met drugs. Ik gebruik geen alcohol tijdens oefeningen of operaties. Ik besef dat ik ook daarbuiten alcoholgebruik moet matigen en dat alcohol nooit invloed mag hebben op mijn werk.

Terug naar Boven

2006: 1.400 militairen in aanraking met justitie

Volgens het Algemeen Dagblad (AD) komen honderden militairen per jaar in aanraking met justitie. Het gaat daarbij vooral om geweldsmisdrijven, maar ook het aantal gevallen van drugsgebruik en handel in verdovende middelen neemt toe. Het AD heeft bij het Openbaar Ministerie cijfers opgevraagd: in totaal behandelde justitie vorig jaar ruim 1.400 zaken van militairen, enkele tientallen meer dan in 2005.

De drugsgerelateerde misdrijven, zoals handel en gebruik, stegen van 97 naar 136. Ook geweldsmisdrijven, zoals mishandeling en bedreiging, komen onder Defensiepersoneel in toenemende mate voor: 284 in 2006 tegen 275 in 2005. Volgens het AD vinden veel misdrijven plaats buiten diensttijd.

Uitgerekend vandaag presenteert de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, de nieuwe gedragscode van Defensie.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 16 JANUARI

Nieuwe gedragscode gaat morgen officieel in

De Telegraaf heeft de hand weten leggen op de nieuwe concept-gedragscode die het personeel van Defensie morgen krijgt thuisgestuurd. Omdat Defensie de gedragsregels niet van bovenaf wil opleggen, gaat de gedragscode weliswaar morgen officieel in, maar heeft het krijgsmachtpersoneel nog tot maart a.s. een inspraakmogelijkheid voordat de definitieve regels worden vastgelegd.

In de begeleidende brief van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, staat onder meer dat het Defensiepersoneel zich ook in zijn vrije tijd aan regels voor goed gedrag zal moeten houden. Het mag dan bijvoorbeeld geen (soft)drugs gebruiken en moet zich ook in toom houden met alcohol: “Omdat wij onder bepaalde omstandigheden geweld mogen gebruiken, heeft slecht gedrag bij ons meer negatieve uitstraling dan bij andere organisaties” […] “ Dat geldt zeker voor militairen, omdat zij zo herkenbaar zijn.” […] “We werken met wapens en met zwaar materieel en oefenen bij nacht en ontij.” […] “We kunnen dat alleen maar succesvol doen als we oog hebben en houden voor de veiligheid van anderen en onszelf. Daarin passen geen drugs, omdat die onze werkelijkheid vervormen en de veiligheid in het geding brengen.”

Drugsgebruik moet volledig worden uitgebannen. Op straffe van oneervol ontslag gaan urinetests uitwijzen of militairen in hun vrije tijd drugs hebben gebruikt. Tijdens bepaalde missies en operaties geldt ook een volledig verbod op alcohol.

De nieuwe gedragscode wordt ingesteld op advies van de commissie onder leiding van Boele Staal die eind september 2006 concludeerde dat ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie en discriminatie, in de krijgsmacht gemiddeld vaker voorkomt dan in een andere organisatie. De commissie adviseerde één Defensiebrede gedragscode aan.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 15 JANUARI

Laatste dag generaal Van Baal als IGK

Vandaag gaat luitenant-generaal Ad van Baal, de huidige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), met functioneel leeftijdsontslag (FLO).

Hij wordt opgevolgd door schout-bij-nacht ir. Michiel van Maanen, die hierbij wordt bevorderd tot vice-admiraal. Van Maanen was als transitiemanager verantwoordelijk voor een omvangrijke reorganisatie waarbij verschillende materieeldirecties van de krijgsmacht zijn samengevoegd tot de Defensie Materieel Organisatie (DMO).

Luitenant-generaal der artillerie Van Baal bekleedde de functie van IGK sinds 11 december 2003. Hij diende 41 jaar voor de Koninklijke Landmacht. Van Baal was in 2001 en ‘02 Bevelhebber der Landstrijdkrachten (BLS). Hij moest opstappen als BLS na de zware kritiek die het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) uitte in haar rapport over de val van Srebrenica; als gevolg van de kritiek raakte hij bij zijn toenmalige politieke baas, Minister van Defensie Frank de Grave, in diskrediet.

Bij zijn vetrek is luitenant-generaal Van Baal door de Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau met zwaarden.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 14 JANUARI

Scheidend IGK: extra geld voor krijgsmacht

In zijn afscheidsinterview in het televisieprogramma Buitenhof zegt de scheidende Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal Ad van Baal, dat het Nederlandse leger minstens € 200 miljoen extra ter beschikking moet krijgen om zijn taken goed te kunnen uitvoeren. Er is te weinig geld voor de exploitatie”, aldus Van Baal, die morgen afscheid neemt als IGK.

Op de valreep komt hij met nog een tweede aanbeveling aan het nieuwe kabinet: hij vindt dat de regering Nederlandse bedrijven méér moeten stimuleren om mee te helpen aan de wederopbouw van Afghanistan.

Van Baal geeft tevens aan dat hij al in 2005 heeft gerapporteerd over wangedrag bij Defensie, nota bene één jaar voor de commissie-Staal dat deed. Van Baal kreeg toen echter géén reactie van de beide bewindslieden van Defensie. Van Baal zegt dat hij destijds in zijn kwartaalrapportages, die ook in de Tweede Kamer worden behandeld, aanbevelingen deed om ongewenst gedrag te voorkomen. Deze aanbevelingen werden toen niet overgenomen door de politiek.

Het wangedrag zelf wijt Van Baal vooral aan een gebrek aan leiderschap binnen Defensie: “Leiders moeten hun mensen op dergelijk gedrag aanspreken. Maar velen vinden het niet gemakkelijk om mensen het onderste uit de zak te geven.” Mensen promoveren te gemakkelijk naar een leidinggevende functie, meent Van Baal: “Als iemand een bepaalde rang en genoeg ambitie heeft, moet je ook kijken of hij competent genoeg is voor het leiderschap. En dan moet je ook kunnen zeggen: we doen het niet.”

Terug naar Boven

Website Belgische krijgsmacht gehackt

Een groep Turkse nationalisten heeft vandaag de website van de Belgische krijgsmacht (www.mil.be) gekraakt. Internetters die de pagina opzochten kwamen in eerste instantie terecht op een andere website. De gehackte website was opgesteld in slecht Engels en getekend ''Hacked by VolTigoRe - Turk Forcers''. De normale startpagina was vervangen door een tekst van de Turkse internetpiraten. De hackers noemden zich verdedigers van de islam en verwezen onder andere naar de Armeense genocide van 1915-’17.

Daarbij beweerden zij dat “de Turken zich wel moesten verdedigen tegen de Armeniërs, die veel Turken hebben gedood”. Ook ontkenden zij dat er een probleem is met de Koerden in Turkije én dat de PKK een terroristische beweging is die wordt gesteund door het buitenland.

Vanaf 13.30 uur is de website www.mil.be niet meer toegankelijk. De gehackte website bevat overigens géén vertrouwelijke gegevens.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 11 JANUARI

Zware gevechten met Taliban in Baluchi-vallei

Naar nu is bekend gemaakt door het Ministerie van Defensie zijn Nederlandse militairen gisteren tijdens een patrouille in de Baluchi-valei in Uruzgan zwaar in vuurgevecht met Taliban-strijders beland. Te hulp geschoten Apache AH-64D gevechtshelikopters vuurden raketten af op een hoeve waarin de Taliban de toevlucht hadden gezocht. Na afloop hebben Nederlandse verkenners daar géén slachtoffers gevonden.

De Nederlanders proberen de Baluchi-valei, ± 12 km noordelijk van Kamp Holland in Tarin Kowt, en de bergpas daarheen onder controle te krijgen met als doel de bewegingsvrijheid van de Nederlanders in het gebied te laten toenemen én de druk op de Taliban op te voeren.

In juli 2006 vond er al een operatie plaats én in november jl. is daar de forward operating base (FOB) Poentjak ingericht om onafgebroken de Taliban in de gaten te kunnen houden volgens de inktvlekstrategie.

Terug naar Boven

Panjwayi-vallei in Kandahar vrij van Taliban

Tweede Kamerlid Ronald Kortenhorst (CDA) geeft aan dat de Taliban zijn verdreven uit de Panjwayi-vallei in de Afghaanse provincie Kandahar, waar Nederlandse troepen hebben geholpen bij Operation Baaz Tsuka. Kortenhorst is delegatieleider van 7 leden van de Vaste Kamercommissie van Defensie, die afgelopen week een bezoek brachten aan de Nederlandse eenheden in Uruzgan en elders in Afghanistan.

Tijdens ‘Baaz Tsuka’ in de Panjwayi-vallei, ± 35 km westelijk van Kandahar Stad, is humanitair werk verricht, zoals het uitdelen van dekens, en zijn vergaderingen georganiseerd met dorpsoudsten.

Intussen werken Afghanen en Nederlanders aan de bouw van een brug over de Helmand-rivier en leiden de Nederlanders nieuwe Afghan National Auxiliary Police (ANAP’s) op. Dit zijn hulpagenten, waarvan er inmiddels 275 zijn nog 100 in opleiding. In september en oktober 2006 was het gebied het middelpunt van de tegen de Taliban gerichte Operation Medusa, het grootste grondoffensief van de NAVO sinds haar oprichting in 1949.

Terug naar Boven

Oud-commando's over Celebes 1946/1947

In het VPRO-televisieprogramma Andere Tijden (Nederland 2, 21.20 tot 22.00 uur) de eerste aflevering van een zwarte bladzijde uit de Nederlandse koloniale (krijgs)geschiedenis: ‘Terreur op Celebes’.

In december 1946, nu 60 geleden, trokken 130 militairen van het Korps Speciale Troepen (KST), de voorloper van het Korps Commandotroepen, over het Indonesische eiland Celebes – tegenwoordig Sulawesi geheten. Het KST stond onder leiding van kapitein Raymond Westerling en handelde in opdracht van de legercommandant in Nederlands-Indië, luitenant-generaal Simon H. Spoor. Doel van de missie was het herstellen van orde en rust in het zuiden van het eiland.

Westerling ging in de contra-guerrilla efficiënt maar hardhandig te werk, onder meer met behulp van het standrecht.

Commandant van het Korps Speciale Troepen, kapitein Raymond Westerling

Binnen 3 maanden was de rust in het zuiden van weergekeerd. In Andere Tijden voor het eerst 3 militairen aan het woord over eind 1946/begin 1947: de oud-commando’s Haij van Groenedaal, Herman van Goethem en Peter van Haalem.

Terug naar Boven

Uitstel investeringen door missie Uruzgan?

Volgens De Telegraaf dreigen door de miljoenenverslindende missie in Uruzgan bepaalde investeringen voor de krijgsmacht op de lange baan te worden geschoven. Naar verwachting zal Minister van Defensie Henk Kamp over enkele weken besluiten wat er daadwerkelijk wordt geschrapt of uitgesteld. De missie in Uruzgan kost ± € 500 miljoen.

De aankoop van nieuw materieel in de afgelopen jaren leidt ertoe dat de rekenmeesters van het Ministerie van Defensie alle zeilen moeten bijzetten om in 2008 een sluitende begroting te krijgen.
       
De geplande aanschaf van nieuwe Chinook CH-47D-transporthelikopters, waar een chronisch gebrek aan is, staat op losse schroeven. In augustus 2006 informeerde de bewindsman de Tweede Kamer al dat de Chinook CH-47D’s veel duurder zouden uitvallen dan verwacht. Nederland heeft nu nog maar 11 van dergelijke grote helikopters, omdat er in Afghanistan de afgelopen jaren 2 verloren gingen. De laatste 2 krijgt Defensie uit de algemene middelen vergoed, maar de geplande uitbreiding met 4 toestellen is onmisbaar op missies in ontoegankelijke gebieden, zoals in Uruzgan.

Terug naar Boven

'Rhino Integration' voor TFU-3 van start

Vanaf vandaag t/m 25 januari oefenen ± 1.200 militairen op en rond de Veluwe – in de driehoek Amersfoort/Arnhem/Zwolle – het optreden voor de uitzending van de 3 de rotatie van de Task Force Uruzgan (TFU). De derde rotatie TFU is voorzien rond 1 april a.s.

De voornaamste deelnemende eenheden zijn afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot: 41 Pantsergeniebataljon vormt het nieuwe Provincial Reconstruction Team (PRT), terwijl 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers samen met Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel de nieuwe Battle Group vormt.

Het laagvliegprogramma met F16-gevechtsvliegtuigen, transport- en gevechtshelikopters vindt vooral overdag plaats boven de militaire terreinen Deelen, Eder Heide en Oldebroekse Heide.

De TFU richt zich op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid in de provincie Uruzgan en schept voorwaarden voor de bestuurlijke en economische opbouw in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 10 JANUARI

Nederlanders beschoten op FOB Poentjak

Nederlandse militairen in Uruzgan zijn de afgelopen dagen opnieuw onder vuur genomen door vijandelijke strijders: 3 raketten kwamen terecht in de buurt van de vooruitgeschoven post (FOB) in Poentjak, ± 12 km noordelijk van Kamp Holland in Tarin Kowt.

Bij de beschietingen zijn géén gewonden gevallen. Door steenslag of raketscherven zijn wel enkele Nederlandse voertuigen licht beschadigd geraakt met deuken en krassen.

Nog eens drie raketten vlogen over de patrouillepost heen en kwamen ver van Poentjak terecht. De Nederlandse militairen reageerden op de raketbeschieting door met mortieren lichtmunitie af te schieten.

Terug naar Boven

Recordaantal medailles voor brandweer ASK

Kolonel P. Fröling, commandant van het Opleidings- en Trainingscentrum Vuursteun (OTCVUST) reikt vandaag het recordaantal van 67 medailles uit aan de brandweer van het Artillerie Schietkamp (ASK) in ’t Harde. In totaal ontvangen 34 ASK-brandweerlieden één of meerdere medailles voor langdurige dienst. Daarmee maakt het ASK een inhaalslag, omdat deze medailles nog niet eerder zijn uitgereikt binnen de Koninklijke Landmacht.

De bedrijfsbrandweer ASK is specialist binnen Defensie op het gebied van natuurbrandbestrijding. Het korps rukt ± 80 maal per jaar uit om branden als gevolg van schietoefeningen te blussen. Het ASK-brandweerkorps houdt ook geregeld oefeningen met de brandweerkorpsen uit omliggende gemeenten.

In 2004 is de al jaren bestaande samenwerking met het ASK in een convenant bekrachtigd. Nog in f ebruari 2006 heeft de ASK-bedrijfsbrandweer haar nieuwe kazerne in gebruik genomen, die optimaal is toegerust voor het bestrijden van allerlei mogelijke calamiteiten in de regio. De kazerne heeft onder andere een speciale ademluchtonderhoudsruimte en een ontsmettingsruimte. Tijdens de MKZ-crisis werd zo’n ontsmettingsruimte namelijk zeer gemist.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 9 JANUARI

ISAF schiet eigen medewerker dood

Een Afghaanse burger die voor de International Security Assistance Force (ISAF) werkte, is vandaag doodgeschoten door troepen van de NAVO. De man reed in het district Urgun in de oostelijke provincie Paktika met hoge snelheid op een konvooi af dat op weg was naar haar compound.

Na een waarschuwingsschot te hebben afgevuurd op het voertuig schoten de militairen de man dood. Het slachtoffer werkte op de Amerikaanse basis in Urgun.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 8 JANUARI

Bronzen legpenning voor oud-dienstplichtige

Vandaag heeft de voormalig dienstplichtige Jan Kappetein de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds ontvangen van de burgemeester Michiel van Haersma Buma, de burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Ook ontving Kappetein een ‘loffelijk getuigschrift’ als bewijs van moedig gedrag.

Op 17 februari 1957 heeft de toen 20-jarige dienstplichtige Kappetein een moeder en haar toen 4-jarige dochtertje van de verdrinkingsdood gered. Nu, 50 jaar later, heeft het dochtertje alsnog een onderscheiding voor haar redder aangevraagd.

Op de bewuste dag in 1957 sprong Kappetein in zijn militair tenue het water in om achtereenvolgens de moeder en haar dochtertje uit het water te halen. Saillant detail is dat Kappetein indertijd van het militair gezag straf zou ontvangen, omdat zijn militair legitimatiebewijs beschadigd was. Nadat hij van dit voorval van de Rijkspolitie een getekende verklaring liet zien, werd zijn straf kwijtgescholden.

Terug naar Boven

Nederlanders driemaal beschoten in Uruzgan

Naar het Ministerie van Defensie eerst nu mededeelt zijn eenheden van de Task Force Uruzgan (TFU) de afgelopen dagen driemaal onder vuur genomen door vijandelijke strijders.

Op 5 januari jl. werd een gecombineerde verkenningseenheid bestaande uit Nederlandse commando's en een Afghaanse eenheid onder vuur genomen nabij Kala Kala, ± 30 km noordelijk van Tarin Kowt.

Een Nederlandse Apache AH-64D gevechtshelikopter leverde luchtsteun, zonder overigens wapens in te zetten. Dezelfde dag werd dezelfde eenheid opnieuw kort beschoten. Toen het vuur werd beantwoord, stopte het gevecht.

Op 6 januari jl. vond een kort vuurgevecht plaats nabij patrouillebasis Poentjak. Een gecombineerde voetpatrouille van een Nederlandse eenheid met een eenheid van het Afghaanse leger werd onder vuur genomen door een klein aantal strijders. Ook hier werd het vuur beantwoord en kwam een Nederlandse Apache AH-64D gevechtshelikopter te hulp, opnieuw zonder de inzet van wapens.

Terug naar Boven

Rob de Wijk weg bij Clingendael

Deskundige internationale betrekkingen én commentator voor radio- en televisieprogramma’s Rob de Wijk vertrekt bij Instituut Clingendael, waar hij leiding geeft aan het Clingendael Centre for Strategic Studies (CCSS), een joint venture van Clingendael en de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).

Prof. dr. De Wijk kreeg nationale bekendheid met zijn televisieoptredens tijdens de oorlog in Kosovo in 1999 én na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

De Wijk gaat naar alle waarschijnlijkheid leiding geven aan een nieuw TNO-centrum voor strategische beleidsstudies.

Rob de Wijk is hiernaast ook nog hoogleraar strategische studies aan de Universiteit Leiden en hoogleraar internationale betrekkingen aan de Koninklijke Militaire Academie.

Prof. dr. Rob de Wijk

Terug naar Boven

 

ZONDAG 7 JANUARI

Eddy Zoëy in Uruzgan

Vanavond wordt bij BNN op Nederland 3 het programma 'Eddy in Uruzgan' uitgezonden. Dit is te zien van 19.00 tot 19.35 uur. Een televisieploeg van BNN maakte rond de jaarwisseling een documentaire van de belevenissen van 3FM-deejay Eddy Zoëy bij de Nederlandse militairen in Afghanistan.

Speciaal voor de feestdagen presenteerde Eddy Zoëy op 30, 31 december en 1 januari jl. zijn 3FM-programma ZoeyZo live vanuit Kamp Holland in Tarin Kowt, samen met zijn vaste side-kick Tessel van der Lugt.

Terug naar Boven

"Israël plant aanval op Iran"

The Sunday Times meldt dat Israël plannen heeft opgesteld om de Iraanse nucleaire fabrieken te vernietigen. De Britse krant baseert zich op Israëlische militaire bronnen.

Volgens de plannen zouden gevechtsvliegtuigen de verrijkingsfabriek in Natanz moeten bombarderen met onder meer Bunker Busters, bommen die door dikke lagen beton heen kunnen dringen. Verschillende installaties liggen ruim 20 meter onder het maaiveld.

Mochten de ‘Bunker Busters’ niet afdoende zijn, dan worden tactische nucleaire wapens ingezet.

© foto: The Sunday Times

De aanval zou de eerste zijn met nucleaire wapens sinds 1945, toen de Verenigde Staten atoombommen gooiden op Hiroshima en Nagasaki. De Israëlische wapens zouden een kracht hebben van éénvijftiende van die van de Hiroshima-bom.

Twee andere nucleaire instanties, de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan en de zwaarwaterreactor in Arak, zou Israël met conventionele bommen willen vernietigen. Volgens The Sunday Times is de Israëlische inlichtingendienst Mossad tot de conclusie gekomen dat Iran erin slaagt om zoveel verrijkt uranium te produceren, dat het land binnen 2 jaar een kernbom kan maken.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 6 JANUARI

"Britse aanpak Afghanistan schaadt ISAF"

In The Daily Telegraph bericht de Pakistaanse journalist Ahmed Rashid dat de Britse aanpak van de conflicten in Afghanistan de pogingen van westerse mogendheden schaadt extremistische Taliban uit te schakelen. Volgens Rashid hebben tal van diplomaten uit landen die samen met Groot-Brittannië bij de troepenmacht ISAF in Afghanistan zijn betrokken dat te kennen gegeven. Het zou gaan om diplomaten en f unctionarissen uit de Verenigde Staten en Europese landen die hebben geklaagd over het solistische Britse optreden.

Britse militairen sluiten overeenkomsten met lokale groepen die feitelijk een façade vormen voor de Taliban. De Amerikanen en Europeanen waren sterk gekant tegen een vredesovereenkomst die de Britten hebben gesloten in het district Musa Qala in het noorden van de provincie Helmand. Daar vochten de Britten dagelijks met de Taliban. De overeenkomst zou gesloten zijn met de Taliban, die de stad nu controleren.

Voorts is de Britse regering té terughoudend tegenover Pakistan, waar de milities van de Taliban worden geschoold in religieus extremisme en in guerrillaoorlogvoering. Zo bedreigen de Britse "go it alone policies” de militaire voorbereidingen voor een groot offensief tegen de Taliban dat in februari a.s. wordt verwacht.

Luitenant-generaal David Richards, de Britse commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), zal in februari a.s. worden vervangen door de Amerikaanse generaal Dan K. MacNeill, die – naar wordt verwacht – dergelijke overeenkomsten zal afkeuren. MacNeill is de huidige commandant van het U.S. Army Forces Command, Fort McPherson, Georgia.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 5 JANUARI

"VS traden bewust niet op in Srebrenica"

In het VPRO-radioprogramma Argos hekelt voormalig Minister van Defensie Joris Voorhoeve (1994-1998) het beleid van de Verenigde Staten rond de val van Srebrenica. Volgens de oud-bewindsman hadden de Amerikanen een beleid om niet op te treden tegen een Servische aanval op de moslimenclave. In 1995 werden bij de val van Srebrenica tussen de 7.000 en 8.000 moslimmannen gedood.

Voorhoeve, die tijdens de val van de enclave Defensieminister was – en als zodanig de politieke verantwoordelijkheid had voor het optreden van Nederlandse VN-militairen in Bosnië en Kroatië – benadrukt in het tweede deel van een tweeluik van het radioprogramma – het eerste deel was op 22 december 2006 – dat de enige verantwoordelijken voor de massamoord de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic en de zijnen zijn. Maar volgens hem speelt ook de ethische vraag mee of er nalatigheid is geweest. Voorhoeve concludeert nu dat er van Amerikaanse zijde géén bereidheid was om met luchtsteun de enclave te verdedigen, beleid dat werd gesteund door de Britten en Fransen.

De oud-bewindsman pleit nu voor herziening van de conclusie van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat de aanval op Srebrenica, waar Nederlandse VN-militairen waren gelegerd, pas op het allerlaatste moment was gepland en niet was te voorzien. Volgens een NIOD-zegsman wordt er vaak ten onrechte van uitgegaan dat de moslimenclave een zogenoemde ‘safe area’ was: “Als dat zo was, waren onze militairen beter bewapend en hadden er bij voorbaat tanks om de enclave gestaan om het met gevaar voor eigen leven te verdedigen. Het was een duidelijke keuze vooraf van de VN om Srebrenica niet tot een safe area te bestempelen en dat wist Nederland.“

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 4 JANUARI

Speelgoedwapens levensgevaarlijk voor ISAF

Woordvoerder majoor Dominic White van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan rapporteert een toename van het aantal replica- en speelgoedwapens. Met name kinderen spelen hiermee, en vaak in de nabijheid van militaire patrouilles.

Tijdens de viering van het recente islamitische offerfeest , Eid ul-Azha, hebben veel kinderen een speelgoedwapen cadeau gekregen.

Het richten van een nepwapen op patrouillerende ISAF-troepen is levensgevaarlijk , omdat die gemakkelijk kunnen worden aangezien voor echte wapens. U it zelfverdediging zullen ISAF-militairen schieten, aldus White. Eerder deze week heeft ISAF nog gezegd er hard aan te werken om te voorkomen dat militairen onschuldige burgers doodschieten, wat volgens de troepenmacht in 2006 te vaak is gebeurd.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 3 JANUARI

Primeur operationele inzet Sperwer in Uruzgan

Het Ministerie van Defensie deelt mede dat de Sperwer op 1 januari jl. voor het eerst operationeel is ingezet boven Uruzgan. De Sperwer vloog op oudejaarsdag een uur rond, waarna het bungelend aan een parachute en met airbags aan de onderkant is geland tussen de binnen- en buitenring van Kamp Holland.

Met de komst van de Sperwer beschikt Task Force Uruzgan klokrond (24/7) over een extra middel om over de muren van het kamp te kijken.

 

Uitgerust met een dag- en nachtcamera (infrarood en warmtebeeld) is de Remotely Piloted Vehicle (RPV) een probaat middel voor het vergaren van inlichtingen en het vergroten van de actuele situational awareness.

De Sperwer is uitgerust met het global positioning system (GPS) en kan doelen op de grond markeren, waarbij het ook coördinaten kan doorgeven voor doelenbestrijding, bijvoorbeeld door de artillerie.

Terug naar Boven

VN-personeel Sudan misbruikt kinderen

Volgens The Daily Telegraph en de actualiteitenrubriek Eén Vandaag wordt personeel van de Verenigde Naties in Sudan beschuldigd van het verkrachten van kinderen. Leden van de VN-Peace Support Operation in het zuiden van de islamtische republiek Sudan zouden zelfs kinderen van 12 jaar oud hebben verkracht en misbruikt. Een en ander blijkt uit een intern rapport van UNICEF uit 2005. De Britse krant heeft verklaringen van ruim 20 slachtoffers verzameld. De kinderen zijn tijdens de oorlog gescheiden geraakt van hun ouders en slapen op straat. Door VN-personeel worden zij opgepikt en gedwongen tot seks. In totaal zouden zo honderden kinderen zijn misbruikt.

Naar verluidt begonnen de misstanden 2 jaar geleden toen de United Nations Mission in the Sudan (UNMIS) na 23 jaar burgeroorlog haar missie startte. De VN hebben tot 10.000 militairen in de regio, uit ± 70 landen.

Volgens The Daily Telegraph heeft de Sudanese regering – die tegen de ontplooiing van vredestroepen in Darfur is – al bewijsmateriaal verzameld, inclusief video-opnamen van VN-medewerkers uit Bangladesh die seks hebben gehad met 3 jonge meisjes.

De beschuldigingen komen op het moment dat de nieuwe Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon, gisteren heeft gezegd dat hij aan Darfur, in het noordwesten van Sudan, prioriteit wil geven.

Terug naar Boven

Mogelijk militairen betrokken bij misdragingen

Volgens het Algemeen Dagblad heeft een aantal militairen zich op 22 december jl. mogelijk misdragen in een discotheek. Het gaat om Club 11 aan de Oosterdokskade in Amsterdam.

Twee leden van een groep van 15 militairen zouden harddrugs hebben gebruikt; één van de mannen zou een portier met de dood hebben bedreigd. Volgens een werknemer van Club 11, die getuige was van het wangedrag, zei een militair: “Ik kom net uit Afghanistan. Daar heb ik heel veel moslims gedood. En jij bent de volgende op mijn lijst.” Een manager van het beveiligingsbedrijf World Wide Security, waarvoor de portier werkt, bevestigt het geval. De militairen gaven aan dat zij op missie in Uruzgan waren geweest.

De problemen zouden zijn begonnen toen één van de militairen werd betrapt op het snuiven van cocaïne. Beelden van de bewakingscamera en getuigenverklaringen moeten duidelijkheid scheppen over wat er precies gebeurd is.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 1 JANUARI

> 3.000 Amerikaanse doden in Irak

Volgens The New York Times heeft de Amerikaanse krijgsmacht het trieste recordaantal van 3.000 doden bereikt in Irak. Daarvan stierven er volgens de krant vorig jaar 776.

Uit de analyse van de Amerikaanse krant blijkt dat het merendeel van de gesneuvelde Amerikanen 18 tot 24 jaar oud (58%) en blank zijn en behoren tot de U.S. Army (66%) of het U.S. Marine Corps (30%).

 

Vaak wordt aangenomen dat de meeste gedode Amerikanen “black” (8%) of “Hispanic” (11%) zijn, maar dat wordt door de statistieken weersproken. De blanken maakten in 2006 maar liefst 76% van het aantal gesneuvelde Amerikanen uit.

Volgens de website van het Iraq Coalition Casualty Count vielen er in 2006 overigens 823 “fatalities”; alleen al in december 2006 trof 114 Amerikaanse militairen het noodlot.

Terug naar Boven

Ban Ki-moon nieuwe SG Verenigde Naties

Vanaf vandaag is de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon officieel de 8ste Secretaris-Generaal (SG) van de 192 lidstaten van de Verenigde Naties. Hij is aangetreden als opvolger van Kofi Annan, die de volkerenorganisatie 10 jaar heeft geleid. Ki-moon is de tweede Aziaat als SG na de Birmees Pantanaw U Thant, die van 1961 tot 1971 de 3de voorman van de VN was. Bans ambtsperiode zal op 31 december 2011 eindigen.

De 62-jarige Ki-moon, die hiervoor Minister van Buitenlandse Zaken en Handel van Zuid-Korea was, geldt als een ervaren diplomaat, die het charisma van Annan ontbreekt.

Ban Ki-moon geeft als SG onder andere formeel leiding aan het uitvoeren van Peace Support Operations (PSO). De vraag hiernaar is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Op het moment zijn 18 VN-missies actief, waarbij in totaal ruim 90.000 militairen betrokken zijn.

Ban Ki-moon, de nieuwe Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

Terug naar Boven

De beste wensen voor 2007!!!

De webbeheerder van deze website wenst alle bezoekers, familie, vrienden en collega's het beste voor 2006! Mijn gedachten gaan speciaal uit naar alle collega's in Uruzgan.

Terug naar Boven