JULI 2006
Terug naar de homepage
 

JULI 2006
M
D
W
D
V
Z
Z
16
17
18
23

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

MAANDAG 31 JULI

NAVO neemt commando Zuid-Afghanistan over

In Kandahar neemt de NAVO-vredesmacht International Security Assistance Force (ISAF) formeel het bevel over zuidelijk Afghanistan over van de internationale coalitie die onder leiding staat van de Verenigde Staten.

De 8.000 NAVO-manschappen in Zuid-Afghanistan zijn met name Britten, Canadezen en Nederlanders. Er komen kleine contingenten uit Australië, Denemarken, Estland, Roemenië en de VS.

ISAF begon in 2003 in de hoofdstad Kabul, waarna het bondgenootschap het commando uitbreidde over het westen en noorden van het land. Alleen het oosten valt nu nog onder de Amerikaanse troepen, die het land binnenvielen kort na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Luitenant-generaal David Richards, de Britse commandant van de International Security Assistance Force (ISAF)

Officieel is ISAF Stage III een opbouwmissie, maar het is erg onrustig in het gebied. Het is dan ook onzeker hoe lang de NAVO in Afghanistan zal blijven. Zeker is dat de NAVO aan de vooravond staat van de belangrijkste operatie sinds de verdragsorganisatie in 1949 werd opgericht. Hoewel de NAVO in de jaren ’90 luchtgevechtsacties uitvoerde tijdens de oorlogen in Bosnië en Kosovo, is het de eerste maal dat de alliantie ' land combat operations’ verricht.

Volgens de coalitietroepen zijn er in het slotoffensief sinds 10 juni jl. ruim 600 Taliban-strijders gedood. Volgens een telling van het persbureau Associated Press heeft de coalitie in dezelfde periode van de afgelopen 45 dagen overigens tenminste 19 militairen verloren.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 30 JULI

Opnieuw méér Britten naar Afghanistan

Volgens The Sunday Times bereidt de Britse regering zich voor de tweede maal in één maand tijd voor om de troepenmacht in het zuiden van Afghanistan te versterken. De Britse Defensietop heeft een 600 militairen sterk bataljon op een notice to move van 5 dagen staan in het geval de situatie in de provincie Helmand verslechtert. Begin juli maakte de Britse Minister van Defensie Des Browne al bekend 900 extra militairen naar Afghanistan te zullen sturen. Met het extra bataljon zal de totale omvang van de Britse troepenmacht in Helmand op 4.100 militairen komen.

De Britse troepen die al in deze provincie zijn, hebben te kampen met een veel zwaardere tegenstand van Taliban-strijders dan verwacht. Bovendien hebben de Opposing Militant Forces nog vele duizenden rebellen in Pakistan op afroep en recruteren zij Afghanen in Helmand tegen betaling van 10 dollar per dag. De gevechten kostten sinds juni al aan 6 Britse militairen het leven.

Luitenant-generaal David Richards, de Britse commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), heeft gezegd zijn eenheden liever terug te trekken op Camp Bastion dan dungezaaid in de provincie te ontplooien. Camp Bastion is het grootste militaire kampement van de Britten sinds de Tweede Wereldoorlog, middenin de woestijn op ± 30 km van de hoofdstad Lashkar Gah in de provincie Helmand. Er zullen uiteindelijk 2 à 3.000 Britten gelegerd zijn.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 29 JULI

Steun voor deelname Uruzgan toegenomen

Volgens het Algemeen Dagblad vreest meer dan de helft van de bevolking dat in Nederland terroristische aanslagen worden gepleegd als wraak voor de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Slechts iets meer dan een kwart heeft vertrouwen in een goede afloop van de missie naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

Dit is de conclusie van onderzoek van bureau Tangram onder 1.605 Nederlanders, gehouden vóór het fatale helikopterongeluk van 26 juli jl. én vóór het offensief in de Baluchi-pas van 11 t/m 20 juli jl. Daar werden in 10 dagen tijd 18 opstandelingen gedood. De opvallendste conclusies zijn:

69,0%

Als de wederopbouw mislukt moeten de Nederlanders militairen terugkeren uit Afghanistan

 

56,8%

Er is een grotere kans op een terroristische aanslag in Nederland door de Nederlandse uitzending van troepen naar Uruzgan

 

53,7%

Als er onder de uitgezonden militairen doden vallen hoeft Nederland zich niet terugte trekken. Sneuvelen behoort tot het beroepsrisico

 

49,2%

De missie in Afghanistan loopt niet goed af

 

48,9%

Steun vóór de deelname van Nederland aan de missie in Uruzgan

 

36,6%

Als er onder de uitgezonden militairen doden vallen moet Nederland zich terugtrekken

Opmerkelijk is de steun vóór de deelname aan ISAF. In januari jl. was dat volgens een peiling van TNS/NIPO nog maar 33% van de Nederlandse bevolking.

Daarnaast wordt de mening van de geënquêteerden over een grotere kans op een terroristische aanslag in Nederland gedeeld door het Nationaal Coördinatiecentrum Terrorisme. In de meest recente dreigingsanalyse zegt het NCT dat de Nederlandse betrokkenheid inderdaad risicoverhogend is.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie laat in de krant weten: ”We zullen veiligheid brengen, maar ook wederopbouwprojecten mogelijk maken.Het is niet te verwachten dat de wederopbouw in de twee jaar dat wij in Uruzgan zullen zijn, zal kunnen worden afgerond. Daarvoor zijn de problemen te groot en is de situatie te complex. We zullen wel een belangrijke basis leggen.”

Terug naar Boven

Australië voorkwam oorlogsmisdaden VS

Volgens de zaterdageditie van The Australian heeft ingrijpen van Australië in 2003 voorkomen dat de Verenigde Staten oorlogsmisdaden pleegden bij de invasie van Irak. De toenmalige Australische commandant in Irak, Maurie McNarn – destijds brigadegeneraal, nu generaal-majoor en hoofd van de Australische Defence Intelligence Organisation – heeft verschillende malen in overleg met de VS en Groot-Brittannië gebruik gemaakt van zijn recht om militaire plannen met een veto te treffen.

Zijn tegenstand zorgde voor woede onder sommige Amerikaanse topmilitairen. Zo vetode hij het Amerikaanse plan om te zware non-preciesiebommen op Bagdad te gooien, waardoor veel onschuldige burgers zouden omkomen. Daarop noemde een boze generaal van de U.S. Air Force McNarn een “pencil dick” ("lulletje”). Ook verzette McNarn zich tegen onderdelen van lijsten met personen die de VS in Irak wilden liquideren.

Volgens The Australian heeft Australië’s pro-actieve gebruik van het vetorecht – op strategische, militaire en ethische gronden – de Amerikanen uiteindelijk geholpen in een effectievere en meer ethische doelencampagne gedurende de Tweede Golfoorlog.

Het Australische dagblad baseert zich op het nieuwe boek ‘The Partnership. The inside story of the US-Australian alliance under Howard and Bush’ (ISBN: 0868409227, UNSW Press) van onderzoeksjournalist Greg Sheridan. Het boek vertelt het verhaal achter de schermen van de alliantie tussen premier John Howard en president George W. Bush, niet alleen tijdens de Tweede Golfoorlog (2003), maar ook in de huidige ‘war on terror’ in Afghanistan en Irak.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 28 JULI

Defensie koopt Bushmaster voor Uruzgan

In aanwezigheid van Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, is van middag een contract getekend met de Australische fabrikant ADI Limited voor de levering van 25 gepantserde Bushmaster-patrouillevoertuigen. De overeenkomst kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Australische overheid.

Van de 25 voertuigen worden 23 stuks vanaf 28 augustus a.s. rechtsreeks vanuit de fabriek in Bendigo, Victoria, ontplooid in Uruzgan. De andere twee worden in Nederland afgeleverd voor opleiding en reserve.

De Bushmaster van de Australische fabrikant ADI Limited

In een markt waarin onder andere de Zuid-Afrikaanse RG-31 Nyala, de Duitse Dingo 2 en de Australische Bushmaster beschikbaar waren, bleken bescherming, flexibiliteit en een snelle levertijd van het meest doorslaggevende belang. Defensie wilde de voertuig uiterlijk al in september in het inzetgebied ter beschikking hebben. In totaal 12 Bushmasters worden voorzien van een van onder pantser bedienbare mitrailleur. Het totale project kost€ 24,9 miljoen.

De Bushmaster kan naast chauffeur en commandant nog 7 bemanningsleden meenemen. De V-vormige romp en het pantser bieden veel bescherming. Dankzij de ergonomische stoelen, de aircoconditioning en gekoeld water uit een kraan wordt de Bushmaster ook wel de "battle-limousine" genoemd.

Vanaf volgende week kunnen de Nederlanders in Afghanistan ook beschikken over 5 voertuigen van het type RG-31 Nyala’s van Zuid-Afrikaanse makelij, die Canada gratis uitleent aan Nederland. Begin september volgen nog eens 5 stuks.

Terug naar Boven

Verschuiving van opbouw- naar vechtmissie?

Illustraties NRC Next (© Ruben L. Oppenheimer)

In NRC Next een artikel van Joris Kamminga van The Senlis Council, een denktank voor veiligheids- en ontwikkelingspolitiek. Volgens Kamminga, werkzaam in de Afghaanse hoofdstad Kabul, moet de ISAF-missie ook kunnen aanvallen als de Taliban in Uruzgan burgers gaat bestoken én de Amerikaanse troepen verdwijnen.

De onderzoeker vindt dat een effectieve verdediging een ruim mandaat vereist; de grens tussen “preventieve zelfverdediging en onafhankelijke, doelgerichte militaire actie tegen de Taliban niet altijd duidelijk is.” Kamminga schetst drie mogelijke scenario’s, waarvan het laatste – “een groeiend aantal aanslagen tegen burgerdoelen, maar zonder de effectieve steun van Enduring Freedom” – het mandaat van de Nederlandse missie in Uruzgan onder druk zal zetten.

Hij geeft aan dat een “mogelijke oplossing is dat de NAVO haar operationele plan bijstelt”, wat “zal leiden tot een verdere verschuiving van de Nederlandse missie van opbouw- naar vechtmissie.”

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 27 JULI

Identiteit slachtoffers crash bekendgemaakt

Het Ministerie van Defensie heeft vanavond de identiteit bekendgemaakt van de twee militairen die gisteren om het leven kwamen tijdens een helikoptercrash in Khost, op 123 km ten zuidoosten van Kabul.

Het gaat om Jan van Twist (47), luitenant-kolonel bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij laat een vrouw en twee kinderen na. Van Twist, uit Zwijndrecht, zat in Kabul als Legal Advisor van het Contingentscommando. De andere militair is Bart van Boxtel (29), sergeant bij de Koninklijke Landmacht. Ook Van Boxtel zat in Kabul bij het Contingentscommando. Van Boxtel, woonachtig in Limburg, werkte voor 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault (AASLT) Garderegiment Grenadiers & Jagers van 11 Air Manoeuvre Brigade. Hij laat een vriendin achter.

Defensie heeft al laten weten dat de betrokken families geen prijs stellen op contact met de media.

De stoffelijke overschotten van de Nederlanders zijn intussen geborgen en overgebracht naar de Amerikaanse legerbasis Bagram Airbase.

Terug naar Boven

Helikoptercrash: géén vijandelijk vuur

In een persconferentie heeft de generaal Ruud de Pruyssenaere de la Woestijne, waarnemend Directeur Operatiën van het Ministerie van Defensie, laten weten dat een reddingsteam van de Amerikaanse krijgsmacht op de plaats van het ongeval vooralsnog géén aanwijzingen heeft gevonden van vijandelijk vuur. Het Ministerie van Defensie gaat uit van een ongeval onder slechte weersomstandigheden: zware regenval en mist. Uit een eerste onderzoek door het reddingsteam kwam naar voren dat “geen redelijke hoop meer mag worden gekoesterd dat één of meer inzittenden” het ongeluk hebben overleefd.

Ook maakte de generaal bekend dat vandaag nog 5 leden van het Rampen Identificatie Team (RIT) van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) afreizen naar Afghanistan. De RIT’ers gaan de slachtoffers identificeren. Het team bestaat uit een teamleider, een tactisch rechercheur, twee technisch rechercheurs en een tandarts.

Over de identiteit van de slachtoffers wilde Defensie niets kwijt. Het vrijgeven van de namen van de omgekomen militairen i s geheel afhankelijk van de wens van de nabestaanden.

Terug naar Boven

2 Nederlanders gedood bij helikoptercrash

In zwaar weer is gisteren, aan het einde van de middag, op 35 km ten noorden van Khost in de bergachtige, oostelijke provincie Paktia in Afghanistan, een Russische MI-8 helikopter (HIP) neergestort met aan boord twee Nederlandse militairen.

Archieffoto van een Russische MI-8 (HIP)

Volgens de Amerikaanse woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF), kolonel Tom Collins, zijn alle 16 inzittenden om het leven gekomen. De zegsman wees erop dat het toestel neerstortte in een gebied waar Opposing Militant Forces actief zijn.

De familie van de militairen is al op de hoogte gebracht.

Het gaat om een civiele helikopter, waarin een luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en een sergeant van de Koninklijke Landmacht zaten, beiden werkzaam bij het Contingentscommando in Kabul.

De MI-8 was ingehuurd door een beveiligingsbedrijf dat werkzaam is in Afghanistan. Het toestel was op weg van Kabul naar het Amerikaanse Provincial Reconstruction Team (PRT) in Khost. Daar zouden de Nederlanders kijken of de beveiliging van dat kamp bruikbaar was voor de twee Nederlandse bases in Uruzgan.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 26 JULI

Luchtaanval doodt 4 UNIFIL-waarnemers

Bij een Israëlisch bombardement op een observatiepost van de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in het zuiden van Libanon zijn gisteren 4 ongewapende VN-waarnemers om het leven gekomen. De slachtoffers zijn leden van de Observer Group Lebanon (OGL) uit Canada, China, Finland en Oostenrijk.

In een bunker - die behoort tot de observatiepost op een heuveltop bij het grensdorp Khiyam in de oostelijke sector - sloeg een raket in, waarna de bunker volledig instortte.

Na de voltreffer op de VN-post kwam een reddingsoperatie op gang, terwijl de Israëlische luchtaanval doorging.

Khiyam is eveneens een bolwerk van Hezbollah. Volgens een woordvoerder van UNIFIL vonden rondom de observatiepost “veertien andere Israëlische bombardementen plaats, die bleven doorgaan terwijl de hulpoperatie aan de gang was.”

Volgens Secretaris-Generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties lijkt het erop dat de Israëliërs de VN-post doelbewust onder vuur hebben genomen, omdat het onderkomen van de waarnemers duidelijk als VN-post was gemarkeerd. De Israëlische premier Ehud Olmert betuigde in een telefoongesprek met Kofi Annan spijt over de dood van de waarnemers.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 25 JULI

Oud-gouverneur Uruzgan in NRC Next

In NRC Next een interview met Jan Mohammad Khan, tot maart jl. gouverneur van de Afghaanse provincie Uruzgan. Khan moest van Nederland ontslagen worden, omdat hij een “corrupte despoot” zou zijn. Zonder zijn vertrek wilde Nederland géén militairen naar Uruzgan sturen. “Veiliger is het niet geworden”, zegt Khan, die nu in Kabul woont en werkt als adviseur Tribale Zaken voor de regering van Hamid Karzai.

Volgens de krant was het de afgelopen weken een zoete inval in zijn huis, aan de rand van het centrum van Kabul, tegenover een basis van de International Security Assistance Force (ISAF). Dagelijks ontving hij verontruste dorpsoudsten uit Uruzgan: “Steeds weer met dezelfde vraag: kunt u niet terugkomen als gouverneur – en de veiligheid terugbrengen in de provincie?”

Jan Mohammad Khan, voormalig gouverneur van Uruzgan

Tot slot heeft Khan voor de Nederlandse troepen een advies: “Jaag eerst de Taliban uit de provincie. Zorg dat ze zich niet meer binnen de grenzen vertonen.” […] “De Taliban zijn de afgelopen maanden sterker geworden en we moeten oppassen. Ze worden getraind in Peshawar en Quetta in Pakistan. Het wordt tijd dat de Westerse wereld meer druk gaat uitoefenen op Pakistan. Dat is ook in hun eigen belang.”

Terug naar Boven

Duidelijkheid geweldsinstructie ISAF Stage III

In het IKON-programma ‘Spraakmakende Zaken’ (Nederland 1, 21.55 uur) zegt Minister van Defensie Henk Kamp duidelijke afspraken te hebben gemaakt met de Minister van Justitie, Piet Hein Donner, over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Uruzgan.

Kamp spreekt vrijuit tegen presentator Paul Rosenmöller: “We hebben nog eens goed met elkaar afgesproken dat bij een schietincident de uitgangspositie altijd is dat de militair zijn recht heeft en juist gehandeld heeft en dat er niets te verwijten valt.”

De bewindslieden willen op deze manier een herhaling voorkomen van de affaire rond Eric O., die strafrechtelijk werd vervolgd voor het vermeend overtreden van de geweldsinstructie in Irak. Eric O., die eind 2003 in Irak werd opgepakt omdat hij na het lossen van een waarschuwingsschot een Irakees dodelijk zou hebben getroffen, werd vervolgd door het Openbaar Ministerie. Zijn vervolging veroorzaakte veel irritatie en onbegrip bij Defensie, in de Tweede Kamer én in de publieke opinie. Uiteindelijk werd de sergeant-majoor van het Korps Mariniers vrijgesproken; de rechter oordeelde dat de situatie waarin hij op de Irakees schoot potentieel bedreigend was voor de eenheid waarvan hij commandant was.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 24 JULI

Konvooi Deployment Task Force beschoten

Rond 05.15 uur lokale tijd is een konvooi van de Deployment Task Force onder vuur genomen. De beschieting vond plaats in de provincie Kandahar, ± 15 km ten noorden van de provinciehoofdstad. Aan Nederlandse kant vielen géén gewonden; wél liepen enkele voertuigen lichte schade op.

Het konvooi was onderweg vanaf Kandahar Air Field (KAF) naar de Nederlandse basis in Tarin Kot in Uruzgan, toen het vanaf de bermrand over een afstand van ± 100 meter werd beschoten door kleinkaliberwapens. Daarbij is het vuur beantwoord, maar het is onduidelijk of er aan vijandzijde slachtoffers zijn gevallen.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 22 JULI

Zorg om familie uitgezonden militairen

Defensie waarschuwt voor bedreiging van familieleden van militairen die zijn uitgezonden naar Afghanistan. Contact met de media wordt afgeraden.

De waarschuwing wordt mede ingegeven door ervaringen ten tijde van uitzendingen naar Irak. Toen werden familieleden van in Duitsland gelegerde Nederlandse militairen telefonisch bedreigd. Onderzoek door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) leverde niets op, maar in juni werd bekend dat familieleden van Britse militairen ook scheldtelefoontjes en bedreigingen hadden gekregen uit Irak.

Deze week werd een echtgenote van een naar Uruzgan uitgezonden militair ernstig afgeraden een interview in het Noordhollands Dagblad te laten plaatsen. Bij toeval stuitte de Raad voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (RIV) op het feit dat zij een interview had gegeven. De RIV heeft vervolgens contact met haar opgenomen en gezegd dat het beter zou zijn het verhaal vooraf te laten lezen door bepaalde mensen van het Ministerie van Defensie.

Volgens Defensie zijn in Nederland groeperingen die via verhalen in kranten gegevens proberen te achterhalen van uitgezonden militairen én thuisblijvers.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 21 JULI

Aanval op Nederlanders verhinderd

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, maakt in een achtergrondbriefing bekend dat in een felle, 10 dagen durende operatie Nederlandse en Amerikaanse militairen een dreigende aanval van de Taliban op het Nederlandse kamp in Tarin Kot hebben voorkomen.

Kaartje van de acties van de afgelopen 10 dagen (© Eindhovens Dagblad, d.d. 22 juli 2006)

Bij de gevechten in Uruzgan sneuvelden tenminste 18 Taliban-strijders door Nederlands vuur. Onder de Nederlanders vielen géén doden of gewonden.

De offensieve actie, die vandaag werd afgerond, wordt gerechtvaardigd omdat de Taliban-strijders bezig waren oost- en westelijk in de Baluchi vallei stellingen te betrekken. Dit is op 10 km ten noordoosten van Kamp Holland in Tarin Kot. Ook zouden de Taliban de bewegingsvrijheid van de Nederlanders in het gebied belemmeren. Op 11 juli openden Nederlandse militairen de aanval. Dat gebeurde in zeer nauwe samenwerking met eenheden van de door de Amerikanen geleide Operation Enduring Freedom (OEF). De Nederlandse grondtroepen – Nederlandse commando’s die de bergrug van de Baluchi vallei voor hun rekening namen – werden ondersteund door eigen Apache AH-64D gevechtshelikopters, F-16's en pantservoertuigen van de Force Protection-eenheid.

Het ging om enkele honderden strijders, die volgens Berlijn “een acute, directe en zeer ernstige bedreiging” vormden voor de Nederlandse militairen en de gehele Uruzgan-missie: “Er is gezien dat het kamp werd geobserveerd vanaf de hoge passen. Ze konden daarvandaan alles zien. En beschieten.” De directe dreiging werd volledig onderschreven door de militaire inlichtingendienst.

De Afghan National Army (ANA) moet nu voorkomen dat strijders zich opnieuw in de vallei nestelen.

De Transfer of Authority (TOA) van operatie Enduring Freedom (OEF) naar ISAF Stage III vindt plaats op 1 augustus a.s.

Terug naar Boven

Voortaan floppy-disks i.p.v. USB-sticks bij KL

De Koninklijke Landmacht doet de USB-stick in de ban. Personeel mag voortaan alleen nog ouderwetse diskettes gebruiken als zij bestanden vanaf hun computer willen opslaan.

Op deze manier wil de landmacht de kans verkleinen dat gevoelige informatie uitlekt.

De maatregel volgt op twee incidenten in 2006, waarbij vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen. Zo raakte een medewerker van de MIVD in januari een memorystick kwijt; begin februari liet een kapitein van de KL een geheugenstick met geheime informatie over de Nederlandse militairen in Afghanistan in een huurauto liggen.

Niet alleen USB-sticks zijn voortaan taboe, ook beschrijfbare CD's en DVD's mogen niet meer worden gebruikt. Floppy's waren in de jaren ‘90 het standaardmiddel om vanaf een computer bestanden te kopiëren. Op de schijfjes past slechts 1,44 megabyte (Mb).

Pas als bij Defensie álle computers USB-compatible zijn, zal de krijgsmacht de USB-stick in ere herstellen. Bij de herintroductie zal het gaan om een beveiligde versie waarop de gegevens door middel van encryptie (codering) onleesbaar zijn gemaakt voor onbevoegden.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 20 JULI

UNIFIL-veteraan in Twee Vandaag

In Twee Vandaag, het nieuws- en actualiteiten programma van de TROS en AVRO op Nederland 2, is een onderwerp te zien over de spanning die terugkeert bij UNIFIL-veteranen. Tussen 1979 en 1985 leverde Nederland dienstplichtig militairen aan de United Nations Interim Forces in Lebanon, de VN-macht in het zuiden van Libanon. De v eteranen kijken deze dagen met meer dan gewone belangstelling naar de oorlog in het Midden Oosten. Sommigen omdat zij psychische problemen hebben overgehouden aan de vredesmissie van de jaren '80, anderen omdat zij zich sterk verbonden voelen met het land.

Aan het woord komt de Groningse oud-UNIFIL’er Peter Rozema. In 2005 ging hij terug naar Libanon en besloot met een aantal oud-strijders geld in te zamelen voor een weeshuis in het zuiden van Libanon.

Juist dat gebied ligt nu onder vuur van Israël.

Terug naar Boven

Commando-overdracht 13 Infbat Lumbl RSPB

In het centrum van Assen draagt luitenant-kolonel Kees Matthijssen het commando van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard over aan luitenant-kolonel Jelte Groen.

Overste Matthijssen heeft in 2004 vier maanden met zijn bataljon, genaamd 13 (NL) Battle Group, in Al-Muthanna (Irak) gediend als vierde rotatie van de Stabilisation Force Iraq (SFIR).

Zijn opvolger, overste Groen, zal volgens planning in 2007 met het bataljon naar Uruzgan afreizen. Groen verwierf naam en faam als de toenmalige commandant van de Bravo-compagnie van Dutchbat-III in de enclave Srebrenica.

Onlangs voltooide de Groen nog de éénjarige, internationaal hoog aangeschreven Command and General Staff Officers Course (CGSOC) aan Fort Leavenworth, Kansas.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 19 JULI

Coalitiemilitair omgekomen in Uruzgan

Naar nu is bekendgemaakt is gisteren of eergisteren een militair van de internationale troepenmacht in Afghanistan omgekomen tijdens gevechten in Uruzgan. Daar zijn ook Nederlandse militairen gelegerd. Elf anderen raakten gewond. De coalitiemilitairen werden zwaar onder vuur genomen nadat zij een truck hadden vernietigd die door Taliban-strijders met mortieren werd beladen.

Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten vandaag gemeld. De nationaliteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt.

Het aantal buitenlandse militairen dat in 2006 in Afghanistan werd gedood bedraagt nu 65.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 15 JULI

Congo-gangers EUFOR DRC vertrekken

Vandaag vertrekt het Nederlandse detachement van de Europese missie naar de Democratische Republiek Congo (DRC) - EUFOR DRC. De militairen zijn afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade, onder andere van het mortierpeloton van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, en worden voor de duur van ± 4 maanden uitgezonden. De militairen worden uitgezwaaid door de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm. Ook gaat er een chirurgisch team mee naar de voormalige Belgische kolonie (toen nog Zaïre geheten).

In totaal gaat het om ± 50 militairen. De Nederlanders worden toegevoegd aan een Duitse compagnie die vanaf 31 juli a.s. inzetbaar is vanuit het Congolese buurland Gabon. De missie dient om de gewelddadigheden te ontmoedigen zodat een rustig verloop van de presidentsverkiezingen in de DRC mogelijk is. De totale EUFOR DRC-eenheid bestaat uit 1.700 militairen, van wie er ± 500 in de Congolese hoofdstad Kinshasa gelegerd zullen zijn. De overige 1.200 militairen zijn op afroep beschikbaar in het naburige Gabon.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 14 JULI

Nationale Vlootdagen in Den Helder

Vandaag, zaterdag en zondag houdt de Koninklijke Marine van 09.00 uur tot 17.00 uur open huis tijdens de jaarlijkse Nationale Vlootdagen in Den Helder. Het thema is ‘100 jaar onderzeedienst’. Naast de vier Nederlandse onderzeeërs van de Walrus-klasse - Hr.Ms. Bruinvis, Hr.Ms. Dolfijn, Hr.Ms. Walrus en Hr.Ms. Zeeleeuw – zijn ook drie buitenlandse onderzeeboten in de haven aanwezig. Ook op de wal zal op diverse manieren uiting worden gegeven aan het thema.

De Nationale Vlootdagen zijn gratis toegankelijk voor publiek. Behalve de zeestrijdkrachten presenteren zich ook eenheden van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee en het Commando Diensten Centra. De dagen worden muzikaal ondersteund door onder meer de Marinierskapel van de Koninklijke Marine.

Terug naar Boven

'Boekje Pienter' niet langer officieel gelinkt

Vanaf vandaag wordt de link naar deze website vanaf de officiële website van de Koninklijke Landmacht verwijderd. Op 5 juli jl. ontving ik een e-mail van Mevr. Rosa Bos van de Landmacht Internetredactie met de volgende inhoud:

“De reden van deze maatregel is dat we op de vernieuwde landmachtsite één lijn willen trekken voor het plaatsen van externe links. ‘Niet-officiële’ sites kunnen afbreuk doen aan het imago van Defensie. Het is voor ons als redactie onmogelijk om alle landmachtgerelateerde sites continu te toetsen, te beoordelen en te scannen."

"Daarom zal vanaf de linkpagina op www.landmacht.nl alleen nog worden verwezen naar officiële defensie- en overheidssites. Voor Defensie betekent dit: sites die zijn goedgekeurd door de Defensie webraad en die met mens(en) en middelen van Defensie worden onderhouden. Dit voorkomt discussies waarom we wel naar de ene site linken en niet naar de andere.”

Mijn reactie hierop was de volgende: "U zult begrijpen dat ik uw beslissing betreur. Niettemin kan ik het plaatsen dat er één lijn getrokken moet worden op de – overigens prachtig vormgegeven - vernieuwde landmachtsite. Gezien uw verduidelijking hoop ik in elk geval dat u géén signalen hebt opgevangen dat mijn website afbreuk zou doen aan het Defensie-imago. U zult begrijpen dat ik er te allen tijde voor zorg dat mijn collega’s (en ikzelf) niet worden gecompromitteerd door mijn website."

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 13 JULI

Al-Muthanna overgedragen aan Irakezen

Australische, Britse en Japanse troepen dragen de Zuid-Irakese provincie Al-Muthanna over aan het Irakese leger. Groot-Brittannië heeft in Al-Muthanna de leiding. Al-Muthanna, waar tot begin 2005 ook – onder andere in de hoofdstad As-Samawah - Nederlandse troepen gelegerd zijn geweest, zal de eerste Irakese provincie zijn, die al onder algehele Irakese controle staat.

Al-Muthanna is de eerste provincie waar de Irakezen het weer voor het zeggen krijgen. Het is de bedoeling dat langzaamaan álle provincies worden overgedragen, zodat een einde komt aan de buitenlandse aanwezigheid van coalitietroepen. De volgende provincie die zal worden overgedragen is waarschijnlijk Dhi Qar of Maysan.

Al op 19 juni jl. kondigde de Irakese premier Nuri al-Maliki aan dat er een periode van 1½ jaar is voorzien voor een geleidelijke machtsoverdracht, gevolgd door het vertrek van alle buitenlandse troepen.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 12 JULI

3FM + Radio Nederland Wereldomroep = 3NL

3FM en Radio Nederland Wereldomroep zijn in gesprek met het Ministerie van Defensie over een radiozender voor de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Volgens planning zou de radiozender, die ‘3NL’ zal heten, begin augustus in de ether gaan. De zender is bedoeld voor de Nederlandse troepen in Uruzgan en

Kabul en gaat programma's van zowel 3FM als de Wereldomroep uitzenden, maar ook in Nederland zal de zender te beluisteren zijn.

Ook de regionale zender Skyline FM Uden/Veghel wil één uur per dag gaan uitzenden, omdat medewerkers van de Vliegbasis Volkel in Uruzgan werken. Het programma heet ‘Uruzgan FM’ en wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 11 JULI

Nieuw defensiemuseum in Nederland

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft besloten dat alle defensiemusea worden ondergebracht in de nieuwe Stichting Nationaal Militair Museum. Nederland krijgt een nieuw defensiemuseum op de Vliegbasis Soesterberg. Het museum verwacht in 2008 met de nieuwbouw te kunnen beginnen om in 2011 zijn deuren te openen voor het publiek.

Nu heeft Nederland nog 6 defensiemusea, die jaarlijks ± 350.000 bezoekers ontvangen en werk bieden aan ruim 100 personeelsleden, waarvan er 40 bij Defensie werken:

Historisch museum der Marechaussee

Buren

Legermuseum

Delft

Marinemuseum

Den Helder

Mariniersmuseum

Rotterdam

Militaire Luchtvaart Museum

Soesterberg

Museum Bronbeek

Arnhem

Behalve de musea heeft defensie een aantal traditiekamers om tradities binnen eenheden in ere te houden en ter versterking van het saamhorigheidsgevoel. Daarnaast telt Nederland bijvoorbeeld nog het private Liberty Park, de op 3 mei jl. geopende samenvoeging van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon en het Marshall Museum in Zwijndrecht.

Vliegbasis Soesterberg wordt nu nog gebruikt door twee squadrons van de Koninklijke Luchtmacht, die er Chinook CH-47D en Cougar MK–II transporthelikopters heeft gestationeerd, maar eind 2007 / begin 2008 wordt de basis buiten gebruik gesteld. Alleen de locatie Camp New Amsterdam in het zuidwesten van de vliegbasis blijft in handen van Defensie.

Terug naar Boven

Herdenking val van Srebrenica

Vandaag wordt in het Oost-Bosnische Potocari de val – op 11 juli 1995 – van de nabijgelegen moslimenclave Srebrenica herdacht. De herdenkingsceremonie wordt gehouden bij het monument tegenover het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat.

Elf jaar geleden rukten de Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladic op en namen de enclave in: 7.000 tot 7.500 moslims, vooral mannen, werden afgevoerd en in koelen bloede vermoord. De ‘safe area' – naast Bihać, Goražde, Sarajevo, Tuzla en Žepa één van de door de Verenigde Naties uitgeroepen ‘veilige gebieden’ – was gevallen.

De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat konden niet beschikken over afdoende militaire middelen en moesten opereren onder een grillig mandaat en al even grillige Rules of Engagement, zodat zij – betreurenswaardig genoeg – niet meer konden doen dan het handhaven van de status-quo.

Eén van de gasten bij de herdenking is hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) in Den Haag.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 10 JULI

Luchtaanvallen eisen levens in Uruzgan

Ruim 100 burgers in Uruzgan zijn gisteren gedood of gewond geraakt door luchtaanvallen uitgevoerd door de coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten. Bommen troffen de dorpen Dehjawz-e Hasenzay, Frosha, Jowz en Kakrak op ± 10 km ten noorden van Tarin Kot.

Nederland werkt in de provinciehoofdstad aan de bouw en inrichting van een compound die vanaf augustus plaats zal bieden aan ruim 1.000 militairen.

Terug naar Boven

900 extra Britten naar zuiden Afghanistan

De Britse Minister van Defensie Des Browne kondigt in het parlement aan dat Groot-Brittannië 900 extra militairen én meer helikopters naar Afghanistan zal sturen. Daarmee krijgen de troepen in de provincie Helmand de steun waar de commandant van de Britse eenheden, brigadegeneraal Ed Butler, om had gevraagd nadat sinds 11 juni al 6 militairen bij verschillende incidenten om het leven zijn gekomen. Dit is bijna de helft van het totaal van 13 Britse doden in Afghanistan sinds 2001. Helmand grenst aan de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen actief zijn.

Door de extra troepen komt de omvang van de Britse troepenmacht in Helmand medio september/oktober op 4.500 militairen. De troepenversterking omvat onder meer de ontplooiing van:

320 genisten van 28 Regiment Royal Engineers

een compagnie van 3 Commando Brigade Royal Marines

een infanteriecompagnie van het Second Battalion, The Royal Regiment of Fusiliers

twee pelotons van het First Battalion, The Royal Irish Regiment

Ook zal de staf op het hoofdkwartier iets worden ingekrompen, terwijl de medische en logistieke ondersteuning wordt aangepast aan de troepenversterking. Generaal Butler had om meer versterking gevraagd om de “onverwachte gevechtskracht” van de Taliban het hoofd te kunnen bieden.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 9 JULI

Baard voor Britse militairen Afghanistan

Het Britse Ministry of Defence verklaart in de krant Mail On Sunday dat Britse militairen in het islamitische Afghanistan mogen hun baard laten staan. Met de nieuwe regel, onder meer toegepast op de militairen van 16 Air Assault Brigade in de provincie Helmand, doorbreken de Britten een traditie. Met het toestaan van de gezichtsbeharing hoopt de legerleiding meer respect en vertrouwen van de collega’s van de Afghan National Army te krijgen. In islamitische landen geldt een baard als teken van vroomheid.

Normaal is bij de Britse strijdkrachten hooguit een snor geoorloofd; de enige uitzondering is de sergeant-pionier van de genie.

Links een organieke Britse militair met baard, rechts een lid van de Special Forces - die allang met baard mogen rondlopen

Het niet mogen dragen van een baard, geldt binnen vele krijgsmachten om redenen van veiligheid, hygiëne en/ of verzorgd uiterlijk.

De Brits militair analyticus Tim Ripley wees in de krant op een watertekort bij de troepen in afgelegen gebieden. Volgens hem wensen de militairen de krappe watervoorraden niet aan (nat) scheren te verspillen.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 8 JULI

“Uruzgan niet vergelijken met Grebbeberg”

In de Volkskrant kijken oud-bewindslieden Frank de Grave, Hans van Mierlo, Jan Pronk en Relus ter Beek én de generaals buiten dienst Hans Couzy en Arie van der Vlis, terug op eerdere missies en speculeren over de gevaren in Uruzgan. Zij uiten kritiek op de manier waarop het kabinet Balkenende-II parlement en publiek heeft voorgelicht over de missie naar Uruzgan.

Er zou een te rooskleurig beeld geschetst zijn over de risico's én de mogelijkheid dat er dodelijke slachtoffers kunnen vallen zou onvoldoende belicht zijn.

  • Jan Pronk oordeelt: “De missie vindt plaats onder omstandigheden die grondig anders zijn dan ten tijde van de beslissing. Ik zal niet zeggen dat de Tweede Kamer is misleid, maar er is een verkeerde voorstelling van zaken gegeven, door amateurisme op Defensie.”
  • Oud-Bevelhebber der Landstrijdkrachten Hans Couzy: “Ten tijde van de Koude Oorlog kon je nog wel globaal berekenen hoeveel slachtoffers er zouden vallen bij een operatie. In Afghanistan woedt een guerilla-oorlog, die is per definitie onvoorspelbaar. Het is vaak en kwestie van bad luck.”
  • Oud-Minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo vindt dat het kabinet aanvankelijk een te rooskleurig beeld heeft geschetst. “De taal die nu wordt gebruikt, is totaal anders dan in het begin. […] Door een verkeerde inschatting van de situatie en misschien door een gebrekkige communicatie, is er nu sprake van een heel andere missie dan men voor ogen had.”
  • Oud-Minister van Defensie Frank de Grave: “Als je kijkt naar de manier waarop over Uruzgan wordt gecommuniceerd, is het alsof de samenleving rijp wordt gemaakt voor lijkzakken. Dat is tamelijk ongekend”.
  • Oud-Minister van Defensie Relus ter Beek: “De these dat de eerste lijkzakken op vliegveld Eindhoven leiden tot een afbrokkelend draagvlak, is niet zonder meer waar. Het gaat om de legitimiteit van een missie, de belangen die meespelen en het complex van normen en waarden waarvoor Nederland zich sterk maakt.”
  • Voormalig Chef Defensie Staf Arie van der Vlis: “Je kunt Uruzgan niet vergelijken met het aantal doden dat in de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg viel. Ik verwacht dat er bij tien doden consequenties zijn. Dan heeft de bevolking het wel gehad.”

Niet onder de indruk van de uitspraken zei Minister van Defensie Henk Kamp in het Radio 1-programma ‘TROS Kamerbreed’: “Het zou niet in mijn hoofd opkomen om een verkeerde voorstelling van zaken te geven. De analyse die naar de Kamer is gegaan is oprecht en juist”. Ook is volgens Kamp het onderscheid tussen vecht- en opbouwmissie in regio's als Uruzgan niet zo scherp: “Als het nodig is verdedigen wij ons en delen we van tevoren een tik uit, maar we zijn daar niet om te vechten”.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 7 JULI

SG-NAVO wil meer troepen in Afghanistan

In Athene heeft de Secretaris-Generaal (SG) van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, de lidstaten van de alliantie opgeroepen meer troepen naar Afghanistan te sturen naar aanleiding van de recente zware gevechten.

“Er is altijd een behoefte aan extra troepen. De NAVO kampt nog steeds met tekorten in Afghanistan”, zei de topman na overleg met de Griekse Minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyanni. Volgens De Hoop Scheffer moeten lidstaten die de gaten kunnen opvullen, dat ook doen.

Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO

De NAVO neemt op 1 augustus officieel het commando over van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 6 JULI

Swift boats in 2007 terug in Irak

Volgens The Los Angeles Times haalt de U.S. Navy na ruim 30 jaar haar rivierboten uit de mottenballen. De zgn. Fast Patrol Craft of ‘swift boats’ zijn kleine vaartuigen die in de Vietnam-oorlog, tussen 1965 en ’73, counterinsurgency (COIN-) missies uitvoerden tegen de Vietcong. Na deze oorlog verdwenen zij van het militaire toneel.

De Amerikaanse marine wil de boten vanaf 2007 inzetten op de rivier Eufraat in Irak, waarvoor ± 220 militairen zullen worden opgeleid.

Een 'swift boat' of Fast Patrol Craft van de Amerikaanse marine op een archieffoto in Vietnam

De 'swift boats' werden aanvankelijk alleen gebruikt voor de Vietnamese kust. Maar in 1968 veranderde de toenmalige vice-admiraal Elmo Zumwalt Jr., commandant van de marinestrijdkrachten in Vietnam, de missie van de vaartuigen met de lancering van Operation Sealords. Zumwalt stuurde de boten de rivieren op om guerrilla-netwerken te bevechten.

Zij moeten vooral optreden tegen wapensmokkel én het clandestiene vervoer van buitenlandse strijders. Op elke ‘swift boat’ komen 16 militairen, die zwaarbewapend, onder andere met een .50-mitrailleur op het voordek, hun taken zullen uitvoeren.

Wellicht de bekendste ‘swift boat’-commandant van de U.S. Navy, was de Democratische politicus John Kerry. Hij was in 2004 in de race voor het presidentschap tegen George W. Bush. Kerry, nu Senator voor Massachusetts, ontving zowel Silver Star en Bronze Star als drie Purple Hearts.

Terug naar Boven

Defensie-CAO 2004-2007 getekend

Demissionair Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap en de centrales van overheidspersoneel tekenen vandaag het afgelopen dinsdag gesloten arbeidsvoorwaardenakkoord. De overeenkomst heeft een looptijd van 1 januari 2004 tot en met 28 februari 2007.

Met ingang van 1 januari 2006 worden de salarissen van het Defensiepersoneel verhoogd met 2,2%, per 1 januari 2007 met 0,25%. Daarnaast ontvangt het personeel een eenmalige uitkering van 1,85% over 2005 en 1% over 2006.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het functioneel leeftijdsontslag voor militairen stapsgewijs wordt verhoogd naar 60 jaar. De invoering hiervan vindt plaats tussen 2015 en 2021. De tijd dat militairen uitgezonden zijn geweest wordt met éénderde in mindering gebracht op de ontslagleeftijd, maar die kan niet lager zijn dan 58 jaar.

In februari jl. zijn al afspraken gemaakt over een tegemoetkoming in de ziektekosten, de doorbetaling van loon bij ziekte en een verhoging van de uitzendtoelage. Het Ministerie van Defensie heeft in 2006 een personele omvang van ongeveer 69.000 VTE (voltijds equivalenten): globaal gaat het om 50.500 militairen en 18.500 burgers.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 5 JULI

Beperkt onderzoek KMar in Uruzgan

De Koninklijke Marechaussee (KMar) zal na schietincidenten met slachtoffers in Uruzgan maar beperkt onderzoek doen. Volgens de militaire politie is het momenteel te gevaarlijk in de Afghaanse provincie.

De marechaussee zal de plaats van het incident niet bezoeken, maar zich vooralsnog baseren op radioverkeer, beeldmateriaal, rapporten en verklaringen van militairen die bij het incident betrokken zijn. Op deze manier  zijn er volgens de marechaussee al schietincidenten in Uruzgan behandeld. De onderzoeken zijn doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat beslist of er militairen zullen worden vervolgd.

In een interview met het Algemeen Dagblad zegt de commandant van de Deployment Task Force in Uruzgan, kolonel Henk Morsink: “Na een incident in een jeep met zwaailicht ter plekke gaan, is gewoon te gevaarlijk.”

Sinds Morsink – die op 1 augustus a.s. het commando overdraagt – begin juni zijn uitspraak deed over tientallen doden bij gevechten tussen commando’s en opstandelingen, zijn er méér confrontaties geweest. Het hevigste vuurcontact dateert van 23 juni jl., toen commando’s op een bunker vol Afghanen stuitten en zwaar in gevecht raakten.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 4 JULI

Deel hoofdmacht onderweg naar Uruzgan

De eerste groep van ± 100 militairen van de Nederlandse hoofdmacht is vanaf de Vliegbasis Eindhoven naar Uruzgan vertrokken. De militairen, voornamelijk van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz én 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso, vormen in Uruzgan de Battle Group.

Foto-impressie van het vertrek op de Vliegbasis Eindhoven

Bij het vertrek van de militairen waren, behalve familie en vrienden, ook drie veteranen aanwezig uit de Korea-oorlog. De mannen van het eerste uur van het Van Heutz-regiment toonden zich trots. “Het is een hele zinvolle missie, die Taliban moet worden afgestopt”, zei kolonel b.d. Leen Schreuders. “Zij zullen risico's lopen, maar ze weten dat. Zij zullen niet in de put raken als er iemand sneuvelt. Doe je dat wel dan ben je als militair niet geschikt voor je opdracht”, aldus Schreuders, die zelf een jaar als compagniescommandant bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties heeft gediend. Korea (1950-'53) was tot op heden de gevaarlijkste missie voor Nederlandse militairen. Van de 4.000 Nederlanders die in Korea dienden, sneuvelden er 123.

Kolonel buiten dienst Leen Schreuders, compagniescommandant in Korea

De Nederlanders gaan via Kabul naar Kandahar. Daar verblijven zij 2 weken om te acclimatiseren en de wapens in te schieten.

Kolonel Theo Vleugels, de commandant van de Task Force Uruzgan, blijft onverstoorbaar onder de toenemende berichtenstroom in de Britse media dat de Engelsen in de aangrenzende provincie Helmand het water over de schoenen dreigt te lopen en meer mankracht en materieel nodig zouden hebben: “We hebben te maken met een dynamische situatie. Het heeft nu geen zin om van alles mee te nemen wat straks weer uit je zakken rolt. We moeten daar ter plekke eerst gevoel krijgen voor de situatie, goed om ons heen kijken en ons dan pas afvragen of we meer spullen of mensen nodig hebben. Als we de zaken goed in beeld hebben kunnen we de route naar voren uitstippelen.”

Terug naar Boven

 

MAANDAG 3 JULI

Pittige uitspraken kolonel Van Wiggen

In een interview met het blad  Dubbel Accent, een uitgave van de Diensten Geestelijke Verzorging van de krijgsmacht (waar de Volkskrant over schrijft), heeft kolonel Otto van Wiggen gezegd dat hij Nederlandse doden verwacht in Afghanistan: “We zullen worden uitgeprobeerd en gaan mensen kwijtraken, net als de Canadezen”.

Het is de eerste keer dat een hoge militair openlijk spreekt over het sneuvelen van Nederlandse militairen tijdens de gevaarlijke missie. Van Wiggen, commandant van Nederlandse Special Forces in Afghanistan en oud-bevelhebber van het Korps Commandotroepen, is de huidige commandant van het Opleidings- en Trainingscentrum Operatiën.

In Dubbel Accent vraagt Van Wiggen zich vervolgens af: “Dan ben ik benieuwd hoe sterk de ruggengraat van onze samenleving is. Maar ik hoop wel dat Nederland zich trots toont als hun militairen onder moeilijke omstandigheden hun mannetje staan.” Volgens de oud-commando zullen de militairen die operationeel zullen zijn in Uruzgan voor de opbouw van deze provincie, ook betrokken raken bij gevechten: “We komen echt niet alleen voor de opbouw. Onze militairen zullen zich ook in het gevecht moeten bewijzen. Dat willen ze ook: dat heeft De Schepper tenslotte in onze software gebracht. Ik denk dat de ruggengraat van de militairen sterk genoeg is.”

Terug naar Boven

Eerste Uruzgan-weigeraar voor het gerecht

Voor de meervoudige militaire strafkamer van de rechtbank in Arnhem staat de eerste Uruzgan-ganger terecht wegens dienstweigering. Het is een 20-jarige militair met de gefingeerde naam ‘Jonas Havenaar’. 'Havenaar' gaf in april jl. in het weekblad Vrij Nederland de redenen voor zijn weigering.

Het Ministerie van Defensie had bij het Openbaar Ministerie “op basis van verregaande nalatigheid in de vervulling van zijn plichten” aangifte gedaan tegen de soldaat der eerste klasse van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso uit Havelte. De nalatigheid bestaat eruit dat ‘Havenaar’ de order om naar Uruzgan te gaan niet wilde opvolgen.

Na zijn administratiefrechtelijke straf (ontslag) kan de militair strafrechtelijk worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaar of een geldboete van minimaal € 16.750.

De 20-jarige ‘Havenaar’ blijkt in werkelijkheid Jethro W. Volgens de rechtbank zal hij worden vervolgd voor dienstweigering, maar de zaak is uitgesteld tot september. Eerst zal een onafhankelijke psychiater de militair onderzoeken, die inmiddels overigens onder behandeling staat bij het Centraal Militair Hospitaal.

Jethro W. is van oktober 2004 tot januari 2005 op missie in Afghanistan geweest. Zijn advocaat, Hein Dudink van de militaire vakbond AFMP, zei na de zitting: “Als Defensie de nazorg van mijn cliënt meteen goed had geregeld, dan was deze zaak niet nodig geweest.” […] Mijn cliënt kreeg na terugkeer in Nederland last van psychische problemen, door de dingen die hij in Afghanistan heeft meegemaakt. Maar die problemen zijn niet onderkend door Defensie.”

Volgens Dudink wil Defensie zijn cliënt als voorbeeld stellen en kiest daarom een “keiharde aanpak”, maar volgens het Openbaar Ministerie is door de weigering van Jethro W. schade te duchten aan de operatie in Afghanistan: “Door het wegvallen van W. valt een plaats open in het pantserinfanteriebataljon. Daardoor worden anderen zwaarder belast en wordt het buddysysteem in zijn groep aangetast”, zo lichtte officier van justitie Jacques Stikkelman toe.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 2 JULI

Opnieuw 2 Britse doden in Afghanistan

Het Britse Ministerie van Defensie maakt bekend dat zaterdagavond bij gevechten in het zuiden van Afghanistan twee Britse militairen van 3rd Para Battlegroup om het leven zijn gekomen. Het tweetal overleed tijdens een aanval met machinegeweren en raketgranaten op de compound in Sangin, ± 100 km ten noordwesten van Kandahar, in de provincie Helmand. De compound in Sangin was de afgelopen drie nachten steeds het doelwit van een Taliban-offensief. Ook een tolk kwam om het leven.

Na de aanval heeft de luchtmacht vanochtend vroeg een aanval uitgevoerd op een schuilplaats van Taliban in Joshali. De commandant van de Britse strijdmacht in de provincie Helmand, brigadegeneraal Ed Butler, zegt voorbereid te zijn op meer slachtoffers in de strijd tegen de Taliban.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 1 JULI

Britten willen versterking ISAF-Stage III

Volgens het dagblad The Times heeft de Britse Defensietop er bij de regering op aangedrongen dat de missie in Afghanistan flink wordt versterkt nu het Britse contingent steeds vaker onder vuur komt te liggen.

Premier Tony Blair beschouwt de situatie in het Centraal-Aziatische land als “zeer gevaarlijk”.

De Britse premier wil dat ook andere landen meer troepen en materieel naar het zuiden van Afghanistan sturen.

Meer dan 5.000 NAVO-militairen, onder wie 1.400 Nederlanders, moeten vanaf 31 juli a.s. de verantwoordelijkheid dragen voor de vredeshandhaving en wederopbouw in zes zuidelijke provincies van Afghanistan: Day Kundi, Helmand, Kandahar, Nimroz, Uruzgan en Zabul. Het gebied is echter zo goed als dagelijks het toneel van gevechten met de Taliban. De afgelopen maand kwamen honderden Afghanen en 8 buitenlandse militairen om het leven: 4 Amerikanen, 3 Britten en 1 Roemeen.

Volgens The Times vragen de Britse strijdkrachten zich af of de NAVO-missie wel voldoende is toegerust voor de zware taak. Luitenant-generaal David J. Richards, de Britse commandant van International Security Assistance Force (ISAF), heeft meer vliegtuigen en helikopters nodig. De schreeuw om materieel is herhaald door generaal Sir Mike Jackson, Chief of the General Staff. Het gaat vooral om CASEVAC-helikopters en Hercules-transportvliegtuigen.

Terug naar Boven

Raketaanval op Kandahar Air Field

De internationale basis Kandahar Air Field (KAF), waar zich momenteel ook 560 Nederlandse militairen bevinden, is gisteravond beschoten met twee raketten. Een daarvan belandde op de basis.

Onder de Nederlanders vielen géén gewonden, maar 10 anderen raakten wél gewond. Het zou gaan om Amerikaanse en Canadese militairen én burgers. Een van de Canadezen is er ernstig aan toe. De Nederlandse militairen die in de nabijheid waren toen de raket op de basis terechtkwam, hebben direct hulp geboden aan de slachtoffers.

Terug naar Boven