JUNI 2006
Terug naar de homepage
 

JUNI 2006
M
D
W
D
V
Z
Z
24

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

VRIJDAG 30 JUNI

AFMP onduidelijk over Uruzgan

Voorzitter Wim van den Burg van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP), één van de militaire vakbonden, stelt in een interview bij BNR Nieuwsradio dat de Nederlandse missie naar Uruzgan met één of twee maanden wordt uitgesteld. De Nederlandse troepen zullen daardoor, volgens Van den Burg, pas in september of uiterlijk oktober volledig functioneren. Kolonel Henk Morsink, commandant van de Deployment Task Force, zou dat tegen de vakbondsvoorzitter hebben gezegd.

Volgens het Ministerie van Defensie is dit onzin en wordt juist voorgelopen op schema. De enige tegenvaller is dat enkele lokale vervoerders na bedreigingen niet meer voor de Nederlanders willen werken. Volgens een woordvoerder van Defensie hebben twee vrachtvervoerders zich inderdaad teruggetrokken, maar rijden de overige drie op schema mate riaal naar de Nederlanders.

Terug naar Boven

P.O.M.S. Eygelshoven sluit als laatste

Vandaag sluit de Amerikaanse materieelopslagplaats in Eygelshoven, in de gemeente Kerkrade vlakbij de Nederlands-Duitse grens. Met de sluiting van de P.O.M.S. (Prepositioned Organizational Materiel Storage) in Eygelshoven komt een einde aan de Nederlandse P.O.M.S.-organisatie. De Amerikaanse opslagplaatsen voor vooruitgeschoven materieel zouden een belangrijke rol vervullen wanneer in verband met vijandelijkheden met het Warschau Pact Amerikaanse troepen werden ingevlogen.

De Combat Equipment Base (CEB) – de benaming van de laatste jaren – was de laatste uit de reeks POMS in Brunssum, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen die in de afgelopen jaren allen gesloten zijn.

De sluiting van de laatste opslag- en onderhoudsbasis voor Amerikaans materieel in Nederland is onderdeel van een revisie van de Amerikaanse materieelopslag in Europa als gevolg van de vermindering van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa én van strategische overwegingen binnen het Pentagon.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 29 JUNI

Geslaagde tweede Nationale Veteranendag

In Den Haag is de tweede Veteranendag gevierd voor de ruim 140.000 nog in leven zijnde veteranen. Op het Malieveld waren er activiteiten, in de Ridderzaal riep prins Willem-Alexander iedereen op om de vlag uit te steken én in de Haagse binnenstad deden ruim 3.700 veteranen – in gezelschap van 1.150 actieve militairen en 600 muzikanten van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Marinierskapel van de Koninklijke Marine – mee aan een defilé.

Foto-impressie van Veteranendag 2006

Op de Veteranendag – een langgekoesterde wens van wijlen Z.K.H. Prins Bernhard, die 1½ jaar geleden overleed – kwamen ± 45.000 belangstellenden af. De veteranen liepen vanaf het Malieveld via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk, waar 'parade-inspecteur' kroonprins Willem-Alexander het defilé afnam.

Het defilé ging vergezeld van een luchtshow (fly-by), waaraan 14 militaire vliegtuigen deelnamen. Hieronder waren een McDonnell Douglas KDC-10 en een Spitfire.

Op het Malieveld – waar talloze activiteiten waren georganiseerd, van klimtoren tot helikoptersimulator en F16-guntrainer – kregen negen militairen door kroonprins Willem-Alexander en Minister van Defensie Henk Kamp een medaille opgespeld. Volgens de kroonprins geven veteranen de geschiedenis “een menselijk gezicht, dat herkenbaar is voor jong en oud”. Hij riep alle Nederlanders op om op Veteranendag de vlag uit te hangen: “Nederland eert zijn veteranen met trots en overtuiging.”

Terug naar Boven

'United 93' in première

Vandaag gaat de speelfilm ‘United 93’ in Nederland in première. De film van United International Pictures is de eerste bioscoopfilm over de aanslagen die op 11 september 2001 in de Verenigde Staten zijn gepleegd.

‘United 93’, geregisseerd door Paul Greengrass, vertelt van opstijgen tot neerstorten het verhaal van United Airlines-vlucht 93, het zgn. ‘vierde vliegtuig’. Het toestel had op het Witte Huis moeten neerstorten, maar stortte door tussenkomst van de passagiers voortijdig neer bij Shanksville in de staat Pennsylvania: door binnenkomende gesprekken op mobiele telefoons waren de passagiers erachter gekomen dat andere vliegtuigen in het World Trade Center waren gevlogen. De speelfilm laat realistisch zien hoe de passagiers zich opofferden en het vliegtuig lieten neerstorten voor het zijn zelfmoordbestemming kon bereiken.

De hoofdrollen worden vertolkt door Meghan Heffern, David Alan Basche, Liza Colón-Zayas, April Telek en Olivia Thirlby.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 28 JUNI

Defensie mag Boxer aanschaffen

Een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit CDA, LPF en VVD, steunt het voornemen van Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap verder te gaan met zijn plannen om de Boxer aan te schaffen.

De oppositiepartijen PvdA en SP vinden de Boxer te duur en willen meer tijd om te beslissen, maar die tijd ontbreekt. Volgens de bewindsman wil Duitsland snel van Nederland weten of het ook deelneemt aan het project.

Boxer PWV in de gewondentransport-uitvoering

Hoewel Nederland de pantserwielvoertuigen pas vanaf 2010 nodig heeft, kan Duitsland pas de knoop doorhakken als het weet dat Nederland meedoet. De verwachting is dat zonder Nederlandse deelname de prijs van het voertuig aanzienlijk zal stijgen.

Terug naar Boven

Merelveld, Milosevic en Balkanoorlogen...

Vandaag is het Vidovdan – Sint Vitusdag – een religieuze feestdag in de Servisch-orthodoxe kerk. Het is het noodlot dat de naamdag van Sint Vitus als een rode draad door de Servische geschiedenis loopt.

Op 28 juni 1389 vond op het Kosovo Polje de historische Slag op het Merelveld plaats: het Servische leger onder leiding van de heilige Prins Lazar werd verpletterd door de Turken, wat het einde betekende van het Servische onafhankelijkheid en het begin van de 500 jaar durende Ottomaanse overheersing van grote delen van Zuidoost-Europa.

Slobodan Milosevic, hier in het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag

Toch zien de Serviërs de veldslag deels ook als een overwinning, omdat werd voorkomen dat de Turken – die van plan waren om de gehele Donau-monarchie over te nemen – konden doorvechten tot Wenen.

Op hetzelfde Merelveld hield Slobodan Milosevic op 28 juni 1989 als een nieuwe Prins Lazar voor een gehoor van meer dan één miljoen Serviërs een ophitsende toespraak om stil te staan bij de historische veldslag die precies 600 jaar eerder plaatsvond. Milosevic werpt zich op als de beschermer van de Servische belangen in het multi-etnische Joegoslavië, die bruist van het nationalisme. De heerschappij van de Serviërs over anderen volkeren werd opnieuw een issue. Na 600 jaar was de Balkan terug bij af, wat resulteerde in vele jaren bloedige oorlogen op de Balkan en het volledig uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 27 JUNI

Medaille voor Pakistan-gangers winter 2005/'06

In Nieuwegein hebben vandaag ± 260 militairen die de afgelopen winter hebben gewerkt in het militaire noodhospitaal in Pakistan de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen ontvangen. Sinds de jaren ’60 is deze medaille slechts vijfmaal eerder uitgereikt.

De medailles zijn door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Sonneveld, uitgereikt aan het personeel van 1 (NLD) Military Relief Hospital Pakistan dat tussen oktober 2005 en januari 2006 medische noodhulp heeft verleend na de zware aardbeving in Pakistan op 8 oktober 2005.

In totaal zijn in Pakistan 8.314 patiënten geholpen.

 

De Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen met de gesp 'Pakistan 2005' (© foto: korporaal der eerste klasse Hasan Yilmaz, website Koninklijke Landmacht )

Terug naar Boven

€ 2,5 miljard voor Defensie tot 2011?

Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte er vandaag in een debat met Minister van Defensie Henk Kamp voor dat er meer geld beschikbaar komt voor Defensie.

Het pleidooi komt in eerste instantie van CDA, D’66, LPF en VVD, maar ook de PvdA wil “geen cent meer bezuinigen” op Defensie en is bereid het budget iets te laten stijgen. De bewindsman was blij met de steunbetuigingen en vindt daarom dat de politieke partijen in het verkiezingsprogramma voor 2007 moeten aangeven wat zij in de toekomst precies willen met de krijgsmacht.

Als Nederland het percentage van het bruto nationaal product - het totale inkomen van de inwoners van Nederland – dat wordt uitgegeven aan Defensie rond de 1,5% wenst te houden, moet er tot 2011 ongeveer € 2,5 miljard bij, zo hield Kamp de Tweede Kamer voor.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 26 JUNI

Zorg om Uruzgan-gangers baart zorgen

Volgens het Algemeen Dagblad maken traumadeskundigen en de militaire vakbonden AFMP en de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV zich zorgen over hoe Uruzgan-gangers aan het einde van hun missie worden opgevangen. De militairen zullen als eerste volgens het krijgsmachtbreed ingevoerde ‘marinemodel’ worden gedebriefd: in een groepsgesprek onder leiding van hun commandant in plaats van in een individueel slotgesprek met een psycholoog.

 

Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) heeft in mei jl. de Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap erop gewezen dat wordt voorbijgegaan aan alle kennis en ervaring die er op het gebied van debriefen is, maar de bewindsman heeft het advies van een commissie onder leiding van traumaspecialist prof. dr. Berthold Gersons overgenomen.

Voormalig humanistisch raadsvrouw Klazien van Brandwijk geeft in de krant aan invoering van het nieuwe debriefingsmodel bijzonder onverstandig te vinden: “In een machowereld wordt nu een heel belangrijk ‘zacht’ moment weggehaald en vervangen door nog een macho-element.”

Hoewel marinepsycholoog Marten Meijer als voordeel van debriefen in een groep het “minder therapeutische karakter” van zo’n sessie noemt, vindt hij het nutteloos als een groepsgesprek niet onder leiding van een psycholoog wordt uitgevoerd.

Terug naar Boven

Papaverteelt groot probleem in Uruzgan

De Senlis Council (security and development policy group), een internationale denktank op het gebied van internationaal veiligheids- en ontwikkelingsbeleid, publiceert in Londen een rapport waaruit blijkt dat niet alleen de aanvallen van de Taliban, maar ook de papaverteelt een bedreiging voor de NAVO-missie in Afghanistan is.

Volgens de Senlis Council krijgen de Nederlandse troepen in Afghanistan grote problemen als er geen goede oplossing komt voor de papaverteelt in Uruzgan.

Papaverteelt in Afghanistan

De denktank heeft het afgelopen jaar in de zuidelijke provincies Helmand, Kandahar en Uruzgan onderzocht wat het gevolg is van vier jaar papaver(teelt)bestrijding. Volgens de Senlis Council heeft dat geleid tot onvrede bij de bevolking én de terugkeer van de Taliban.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 25 JUNI

Dreigtelefoontjes thuisfront militairen Irak

De Britse zondagskrant The Sunday Telegraph meldt dat familie en vrienden van Britse militairen in Irak de laatste weken dreigtelefoontjes krijgen van onbekenden uit Irak. Blijkbaar achterhalen vermoedelijke opstandelingen in Irak met geavanceerde apparatuur de nummers van mobiele telefoons als de militairen naar het thuisfront bellen.

De krant heeft een document van het London Regiment, een eenheid van de Territorial Army, ingezien waarin haar in Irak dienende militairen wordt gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met mobiel bellen. In de dreigtelefoontjes klonken aan de andere kant van de lijn vaak stemmen die spraken in gebroken Engels en met een zwaar Arabisch accent.

De herkomst van de dreigtelefoontjes wordt onderzocht door de Royal Military Police.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 23 JUNI

Missie NTM-I in Bagdad met ½ jaar verlengd

Het kabinet heeft besloten om de Nederlandse bijdrage aan de NATO Training Mission - Iraq (NTM-I) in Bagdad opnieuw met een ½ jaar te verlengen. De missie loopt nu tot half februari 2007. De omvang van de bijdrage blijft met 15 militairen ongewijzigd.

Het kabinet hoopt met de verlenging van de Nederlandse bijdrage “een belangrijk signaal” richting de Irakese regering af te geven. Ook hoopt het kabinet dat de verlenging van de Nederlandse aanwezigheid de politieke ontwikkelingen in het land positief beïnvloedt. Nederland is sinds het begin, in februari 2005, betrokken bij de NAVO-operatie. De groep van 15 militairen helpt met het opzetten van de Irakese veiligheidsorganisatie.

Commandant van de NMT-I is de Amerikaanse luitenant-generaal David H. Petraeus.

Terug naar Boven

Opnieuw vuurcontact in Uruzgan

Een verkenningspatrouille van Nederlandse commando’s ten behoeve van de Deployment Task Force is vanochtend betrokken geraakt bij een vuurgevecht ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kot in Uruzgan. Aan Nederlandse zijde vielen géén gewonden. Aan vijandzijde zijn waarschijnlijk wél gewonden gevallen.

De eenheid voerde een verkenningsopdracht uit toen zij met kleinkaliberwapens en antitankgranaten werd beschoten. Daarop volgde een vuurgevecht. Tijdens het gevecht werd close air support aangevraagd en gegeven door onder andere Nederlandse Apache-gevechtshelikopters.

Op 18 en 19 juni jl. raakten Nederlandse verkenners ook al in vuurcontact verwikkeld.

Terug naar Boven

"Doden uit Uruzgan niet weggemoffeld"

De Volkskrant schrijft dat Nederland de terugkeer van eventuele doden onder de militairen in Uruzgan niet zal afschermen van het publiek. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Canada zal de thuiskomst van lijkkisten zo veel mogelijk openbaar zijn, mits de nabestaanden hiermee instemmen.

“We gaan niets wegstoppen voor het publiek. Wij hebben er niets op tegen dat hun terugkomst straks geregistreerd wordt door de media”, aldus een woordvoerder van Defensie. Militairen en hun familie is de afgelopen weken in Nederland, op speciale informatiedagen van Defensie, op het hart gedrukt rekening te houden met het ergste.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 22 JUNI

Tweedaagse anti-terreuroefening DSI

In Rotterdam wordt vandaag, evenals gisteren, een grote anti-terreuroefening gehouden door de Dienst Speciale Interventies (DSI), de nieuwe anti-terreureenheid die gespecialiseerd is in high-risk operaties bij terroristische dreiging en situaties van grof geweld.

Commando's, mariniers en politie komen gezamenlijk in actie op twee plekken in Rotterdam. De oefening is georganiseerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, in samenwerking met de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, Ministerie van Defensie en Openbaar Ministerie. Tijdens de oefening wordt ook daadwerkelijk op straat en in de lucht geoefend.

Gisteren werd al geoefend op industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam, vandaag zijn de Special Forces aan de beurt in Overschie en Vlaardingen.

Alle speciale eenheden, ook die van het Ministerie van Defensie, vallen tegenwoordig onder civiele leiding. De DSI valt per 1 juli a.s. onder het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 21 JUNI

Verrassingsbezoek Kamp aan Afghanistan

Minister van Defensie Henk Kamp is vanochtend vanuit Tarin Kot, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, per Hercules-transportvliegtuig vertrokken na een onaangekondigd en zorgvuldig geheimgehouden verrassingsbezoek aan de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Het bezoek aan Kabul, Kandahar en Tarin Kot, dat de afgelopen dagen plaatshad, is geheimgehouden omwille van de toenemende onveiligheid in Afghanistan. De Taliban opereert steeds meer georganiseerd, met zelfmoordaanslagen en improvised explosive devices langs de wegen. Kamp noemde de missie in Zuid-Afghanistan onlangs de moeilijkste sinds die in 1953 in Korea.

Volgens De Telegraaf zou Kamp hebben gezegd: “Nederland heeft geen oliebelangen in Afghanistan en we willen van de moslims ook geen christenen maken. We zijn hier om er voor te zorgen dat Afghanistan uit de klauwen van de terroristen blijft. Om het volk in dit straatarme, verscheurde en gevaarlijke land een menswaardig bestaan te geven.”

Terug naar Boven

Keus staatssecretaris toch gevallen op Boxer

Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap maakt in de Tweede Kamer bekend dat Nederland het project met de Boxer voor de vervanging van pantservoertuigen wil voortzetten. De keuze voor de Boxer is opvallend, omdat de bewindsman een eerder aanbod van Artec – zoals het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband van Stork en Kraus-Maffei Wegmann (KMW) heet – in februari jl. direct naar de prullenmand verwees vanwege de hoge stuksprijs.

Boxer PWV in de gewondentransport-uitvoering

Naar nu blijkt hebben de Duitse partners én overheid de druk sindsdien enorm opgevoerd om Nederland alsnog over te halen voor de Boxer te kiezen. Ook heeft de Duitse defensieattaché stevig gelobbyd in de Tweede Kamer; voor Duitsland zou het een debacle zijn als Nederland voor een ander voertuig had gekozen. Nadat Frankrijk en Groot-Brittannië eerder al uit het project waren gestapt, vreesde de Bondsrepubliek als enige afnemer over te blijven. De Duitse order van 279 stuks (die zij vanaf 2007 wil aanschaffen) zou veel te laag zijn om het voertuig voor een redelijke prijs te laten produceren.

De ontwikkeling van de Boxer is naar verwachting eind 2007 afgerond. Vanaf 2009 moet de Boxer in productie gaan om de sterk verouderde YPR-765 en M577 te vervangen. Nederland wil 200 pantserwielvoertuigen laten produceren, welke volgens planning vanaf 2010 zullen moeten instromen. Nederland bestelt er nu waarschijnlijk 200. dit is 57 stuks minder dan de bedoeling was.

Omdat Duitsland snel duidelijkheid wil over de Nederlandse aanschaf, wil de staatssecretaris nog vóór het zomerreces instemming van de Tweede Kamer over de aanschaf van de Boxer.

Het project valt overigens tientallen miljoenen euro's duurder uit dan begroot. Volgens deskundigen is met de order ± € 635 miljoen gemoeid: € 130 miljoen méér dan begroot. Defensie heeft daarnaast al € 113 miljoen bijgedragen aan de ontwikkelingskosten van de Boxer. Met enige creativiteit hoopt Van der Knaap de financiële pijn te kunnen verzachten. Één van de opties is om de gelden aan te wenden die zijn gereserveerd voor de vervanging van de Patria, na 2015. Misschien kan het pantserwielvoertuig de Patria door een geringer aantal Boxers worden vervangen.

Terug naar Boven

100ste Fennek LVB in ontvangst genomen

Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap bezoekt het bedrijf  Dutch Defence Vehicle Systems (DDVS) in Helmond om daar de 100ste Fennek LVB symbolisch in ontvangst te nemen.

DDVS is de opvolger van het in 2004 failliet verklaarde DAF Special Products.

De Fennek LVB

Van de Fennek LVB – sinds 2006 bij de Koninklijke Landmacht in gebruik – heeft Defensie in totaal 410 exemplaren besteld, waarvan de laatste voertuigen eind 2008 zullen worden afgeleverd.

Bron: onder andere website Ministerie van Defensie

Terug naar Boven

 

DINSDAG 20 JUNI

Japan trekt zich terug uit Irak

In een televisietoespraak heeft de Japanse premier Junichiro Koizumi laten weten dat de Japanse militairen worden teruggetrokken uit de Zuid-Irakese provincie Al-Muthanna.

Irakese troepen zullen volgende maand de veiligheidstaken van de buitenlandse troepenmacht overnemen in de zuidelijke provincies Al-Muthanna en Missan. In het dunbevolkte, overwegend rustige en shi’itische Al-Muthanna zijn 600 Japanse militairen gestationeerd die humanitaire taken uitvoeren in de provinciehoofdstad As-Samawah.

De eerste Japanse militairen arriveerden in februari 2004 in Irak, maar de Japanse inzet – de eerste in het buitenland ná de Tweede Wereldoorlog – was omstreden. Omdat Japan een zelfverdedigingsmacht heeft die niet gewapend mag optreden buiten het eigen grondgebied, moesten noodwetten de humanitaire missie mogelijk maken.

Terug naar Boven

Post eindelijk in Afghanistan aangekomen

De Nederlandse militairen in Afghanistan hebben met een maand vertraging post gekregen. De 240 postzakken met brieven en pakketjes, die op Kabul International Airport (KIAI) waren blijven 'steken', zijn naar de manschappen in Kandahar en Tarin Kot, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, gebracht.

Sommige poststukken waren al meer dan maand geleden vanuit Nederland verstuurd. Er was een probleem met de papieren om de post te kunnen invoeren in Afghanistan; niemand mocht tekenen voor ontvangst. Het probleem is na bemiddeling van Martin de la Bey, de Nederlandse ambassadeur in Kabul, opgelost. Nog eens 4.000 kilo post is vanuit Nederland onderweg naar de militairen, maar ook die zal naar verwachting vertraging oplopen.

Terug naar Boven

Dutchbat-officier beschuldigd van moord

Volgens een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant zou een officier van Dutchbat de dood van een moslim op zijn geweten hebben. De krant baseert zich op het boek ‘Postcards from the Grave’ (Saqi Books, ISBN 0863565190, 240 pagina’s) van Emir Suljagic, een Bosnische moslim die destijds als tolk actief was bij de Nederlandse militairen. Het boek verscheen overigens al in 2005.

Volgens Suljagic heeft de plaatsvervangend bataljonscommandant van Dutchbat in Srebrenica, de toenmalige majoor Robert Franken, ervoor gezorgd dat een moslim aan de Bosnisch-Servische troepen (BSA) werd uitgeleverd. De moslim in kwestie, Muhamed Nuhanovic, was de broer van een andere tolk bij de Nederlandse troepen, Hasan Nuhanovic, die zijn toevlucht had gezocht in de Nederlandse compound in Srebrenica. Suljagic schrijft dat een Nederlandse United Nations Military Observer (UNMO), majoor André de Haan, hijzelf en Hasan Nuhanovic hebben geprobeerd Hasans broer uit handen van de BSA te houden door hem als laatste op een lijst van VN-medewerkers te zetten als een zojuist in dienst getreden schoonmaker. Moslims in dienst van de VN zouden niet in handen van de BSA vallen.

Majoor Franken zou toen, overigens terecht, hebben gezegd dat Muhamed niet bij Dutchbat werkte, waarop hij de compound moest verlaten en later door de BSA werd vermoord.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 19 JUNI

Moordaanklacht tegen militairen VS in Irak

Voor de eerste maal zijn drie Amerikaanse militairen aangeklaagd voor de dood van drie gevangengenomen Irakezen op 9 mei jl. Het drietal bestaat uit een onderofficier en twee manschappen van 101 (USA) Airborne Division (Air Assault).

De militairen is onder meer moord – respectievelijk poging tot moord – samenzwering en obstructie van de rechtsgang ten laste gelegd.

De gevangengenomen Irakezen zouden opzettelijk zijn gedood tijdens een operatie bij het Thar Thar-kanaal in de Zuid-Irakese provincie Salaheddin. Het incident had plaats tijdens óf vlak na de inval in een vermoedelijk trainingskamp van rebellen.

Het is voor het eerst sinds de affaires rondom Abu Ghraib en Haditha dat de Amerikaanse openbare aanklager militairen beticht van moord in Irak. De drie aangeklaagden zitten in afwachting van een militaire hoorzitting in voorlopige hechtenis, waarna wordt besloten of zij voor de krijgsraad moeten verschijnen.

Terug naar Boven

Onderzoek onder militairen en allochtonen

Volgens het onderzoek ‘Kleur bekennen’ van socioloog Rudy Richardson van de Nederlandse Defensie Academie, uitgevoerd onder ruim 2000 personeelsleden van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marine en Koninklijke Marechaussee, staan Nederlandse militairen negatief tegenover allochtonen in de krijgsmacht. Ook de Defensietop zou moeite hebben met minderheden in de krijgsmacht. Discriminatie en pesterijen zijn het gevolg van de negatieve houding.

 

Op 8 juni jl. vond het gelijknamige symposium ‘Kleur bekennen’ plaats op de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Voor het eerst is in kaart gebracht hoe defensiepersoneel denkt over collega's van buitenlandse afkomst. Bijna 75% van de lagere rangen staat negatief tegenover de multiculturele samenleving; een meerderheid onder hooggeplaatste militairen deelt die mening; 25% van alle militairen zegt dat problemen toenemen door Antilliaanse, Arubaanse, Marokkaanse, Surinaamse of Turkse collega’s de krijgsmacht.

Richardson, die heeft samengewerkt met de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), noemt het resultaat “vreselijk zorgwekkend”. Staatsecretaris van Defensie Cees van der Knaap reageert verbaasd op het onderzoek. Hij heeft “nooit eerder van discriminatie op dergelijke schaal” in de krijgsmacht gehoord en vindt de conclusies van het onderzoek te stellig. De IGK meldde in mei jl. dat de vertrouwenspersonen binnen Defensie in 2005 in totaal 28 klachten (!) hebben gekregen over discriminatie.

Samen met John Badloe – luitenant-kolonel van Surinaams-Hindoestaanse afkomst én bedrijfsarts – is Richardson voorzitter van het in 2004 opgerichte Multicultureel Netwerk Defensie. Deze stichting vraagt aandacht voor de positie van allochtonen in de krijgsmacht.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 18 JUNI

7 Taliban gedood in Uruzgan

Militairen van de Afghan National Army (ANA) én de internationale coalitie hebben 7 Taliban-rebellen gedood in de provincie Uruzgan . Het incident vond plaats tijdens een aanval op een schuilplaats van de Taliban-strijders in de omgeving van Sar-Murghab; 4 rebellen raakten gewond.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 17 JUNI

Artikel NRC Handelsblad over Uruzgan

In NRC Handelsblad het artikel ‘Ingebed in Uruzgan’ van Steven Derix, samen met verslaggever Jeroen de Jager van het Radio 1 Journaal van 6 t/m 11 juni jl. de embedded journalists in Uruzgan.

Landmachtvoorlichter majoor Erwin Vonk maant de journalisten tot voorzichtigheid: “Denk er aan” […] “We zijn hier in oorlogsgebied”.

Derix geeft onder andere aan dat de data en tijden waarop de konvooien rijden zorgvuldig geheim worden gehouden, dat het volgens de aanwezige militairen “een feit” is dat de Taliban lezen wat er in de Nederlandse pers verschijnt, dat in de Chora-pas in het noorden van de provincie de Taliban zit én dat de Nederlandse Special Forces Task niet echt van harte praat met de pers.

Het artikel wordt door Derix afgesloten met een uitspraak van kolonel Henk Morsink, de commandant van de Deployment Task Force: “De Amerikanen spreken van een three block war. In het ene huizenblok verleen je humanitaire hulp. In het andere perceel doe je aan peacekeeping. En in het derde blok wordt er echt gevochten. Dat is wat de Nederlanders straks gaan doen, denkt Morsink: vechten en hulp verlenen. En, zo zei hij: het kan straks allemaal tegelijk, in Uruzgan.”

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 16 JUNI

± 45 Taliban gedood in Uruzgan

In de zuidelijke provincie Uruzgan zijn ± 45 Taliban-strijders gedood bij een aanval op een rebellenbolwerk en andere incidenten. Bij een aanval op een vijandelijk kampement in Shaheed Hasas, in het westen van Uruzgan, werden 40 Taliban-strijders gedood. Vijf anderen kwamen om bij een aanval op een kamp nabij Tarin Kot.

De rebellen in het kampement in Shaheed Hasas waren in vergadering en troffen voorbereidingen om aanvallen te plegen op civiele en militaire doelen.

De geallieerde aanval maakt deel uit van operatie Mountain Thrust, het grootste offensief sinds de val van de Taliban in 2001. De operatie, begonnen op 15 mei jl., is bedoeld om de Taliban een beslissende slag toe te brengen in de provincies Helmand, Kandahar, Uruzgan en Zabul in het zuidoosten van Afghanistan.

Terug naar Boven

Commando-overdracht Air Manoeuvre Brigade

Brigadegeneraal Koen Gijsbers draagt vandaag in Schaarsbergen het commando over de Luchtmobiele Brigade over aan zijn opvolger brigadegeneraal Marc van Uhm. Tijdens een ceremonie op de Oranjekazerne neemt Van Uhm het bevel over zowel 11 Luchtmobiele Brigade Air Assault “7December” als 11 Air Manoeuvre Brigade op zich.

Gijsbers, die hiervoor onder andere commandant was van het Nederlandse geniehulpbataljon in Kosovo (KFOR), heeft sinds 2003 het commando gevoerd over beide eenheden. Hij gaat in de rang van generaal-majoor de functie van Assistant Chief of Staff vervullen bij het hoofdkwartier van Allied Command Transformation in Norfolk, Virginia (Verenigde Staten).

Van Uhm was eerder onder meer commandant van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz én het Korps Commandotroepen (2002-2005); zijn laatste functie vervulde hij bij de Defensiestaf.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 15 JUNI

Commissie wil toestemming missies Kamer

Een speciale commissie van de Tweede Kamer onder leiding van VVD-Defensiewoordvoerder Hans van Baalen bepleit dat de Kamer voortaan het laatste woord moet krijgen bij militaire missies in het buitenland.

Tot nu toe is het kabinet verplicht de Tweede Kamer in te lichten, maar het hoeft géén toestemming te vragen. Om de Kamer het laatste woord te geven zal de Grondwet gewijzigd moeten worden.

De kwestie is actueel nu Nederland aan steeds meer buitenlandse missies meedoet. De Kamer had grote moeite met het kabinetsbesluit om militairen naar Uruzgan te sturen. Er gaan nu ruim 1.400 militairen naar de Afghaanse provincie.

Terug naar Boven

2.500ste dode Amerikaan in Irak

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie maakt bekend dat met de dood van een marinier het aantal Amerikaanse militairen dat sinds de inval in Irak, nu ruim 3 jaar geleden, om het leven is gekomen is opgelopen tot 2.500. Volgens het Pentagon zijn 1.972 doden hiervan “killed in action” (79%).

Volgens de telling van het Pentagon beloopt het aantal Amerikaanse gewonden nu bijna 18.500. Het aantal Iraakse doden is in een eerder stadium al geschat op enkele tienduizenden. Zo schat de mensenrechtengroepering Iraq Body Count het aantal gedode burgers op ten minste 38.355 en ten hoogste 42.747.

Het Pentagon geeft ook aan dat het aantal Amerikaanse doden véél lager is dan in Vietnam of Korea, waarmee Irak vaak wordt vergeleken. In beide conflicten kwamen meer dan 50.000 Amerikanen om het leven.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 14 JUNI

Mogelijk aangifte tegen Nederlanders SFIR

Tegen meerdere Nederlandse militairen die in Irak gelegerd zijn geweest, wordt aangifte gedaan. Zij zouden volgens de advocate Liesbeth Zegveld betrokken zijn geweest bij een schietpartij op 19 augustus 2004 nabij As-Samawah in het zuiden van Irak, waarbij in totaal 6 Irakezen om het leven zouden zijn gekomen. Nabestaanden van twee van de slachtoffers hebben Zegveld – gespecialiseerd in internationaal (humanitair) recht en werkzaam bij het Amsterdamse kantoor Böhler Franken Koppe Wijngaarden (BFKW) – benaderd. Zij gaat eerst met de slachtoffers praten over de aanpak van de aangifte.

Volgens het Ministerie van Defensie werden de Nederlandse militairen door de inzittenden van de auto beschoten, waarna de Nederlanders het vuur hebben beantwoord. Volgens de nabestaanden reden de slachtoffers op de bewuste avond na een bruiloftsfeest luid claxonnerend en met de voertuigverlichting knipperend naar huis, waarop de Nederlandse militairen het vuur op de auto hebben geopend.

Voor de Nederlanders was de situatie ten tijde van het incident “zeer gespannen”: 5 dagen ervóór, op 14 augustus, werd een Nederlandse patrouille in Ar-Rumaythah langdurig met geweervuur, mitrailleurs en antitankgranaten beschoten in een hinderlaag. Wachtmeester Jeroen Severs van de Koninklijke Marechaussee vond hierbij de dood, terwijl 5 anderen ernstig gewond raakten. Volgens Zegveld hebben de Nederlanders hierdoor “wellicht overspannen gereageerd”.

Terug naar Boven

Italië start terugtrekking troepen uit Irak

De Italiaanse staatszender RAI meldt dat 3 weken na het aantreden van premier Romano Prodi Italië vandaag is gestart met het terugtrekken van de Italiaanse troepen uit Irak. Tegen het einde van juni zullen er van de 3.200 Italiaanse militairen nog maar 1.600 aanwezig zijn in Irak. In de herfst wil Prodi dat alle troepen uit Irak hebben verlaten.

Door deze zet wordt de ‘Coalition of the Willing’, zoals de multinationale strijdmacht in Irak steevast door de Amerikaanse president George W. Bush is genoemd, steeds kleiner.

Sinds 2004 hebben grote troepenleveranciers als Nederland, Oekraïne en Spanje hun militairen teruggetrokken. Andere landen, zoals Groot-Brittannië en Zuid-Korea, hebben hun aantal militairen in Irak beperkt.

Italië was na de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zuid-Korea de vierde grootste troop contributing nation van de ± 138.000 buitenlandse militairen die in Irak aanwezig waren.

Terug naar Boven

Uruzgan-weigeraar strafrechtelijk vervolgd

Een 20-jarige soldaat eerste klasse van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso van de Johannes Postkazerne in het Drentse Havelte – die op 11 april jl. in het weekblad Vrij Nederland de deelnemers aan de missie in Uruzgan beoordeelde als onervaren en de vergelijking trok met een kindercrèche – wordt door Defensie vervolgd wegens dienstweigering.

Het Openbaar Ministerie heeft de militair gedagvaard omwille van overtreding van artikel 139 van het Wetboek van Strafrecht. De militair moet 3 juli a.s. verschijnen voor de militaire kamer van de rechtbank van Arnhem. Het OM doet geen verdere mededelingen over de zaak, maar op dienstweigering staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar of een geldboete van minimaal € 16.750.

In het Vrij Nederland-interview karakteriseerde hij zijn eigen peloton als “kippenhok”,“kindercrèche” en “groepje hangjongeren”.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 13 JUNI

Méér Nederlanders vóór missie Uruzgan

Uit een enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws onder in totaal 600 Nederlanders van 18 jaar en ouder, blijkt dat de steun voor de missie naar Uruzgan het afgelopen half jaar is toegenomen. De missie wordt nu gesteund door 40% van de Nederlanders. In december 2005 was dit nog slechts 27%. Nog altijd is een minderheid van 45% het eens met de stelling dat nooit troepen gestuurd hadden mogen worden.

Het doden van vermoedelijke Taliban-strijders is voor 30% van de Nederlanders een reden om de militairen terug te roepen uit Afghanistan. In december 2005 was 41% van de Nederlanders van mening dat het risico op het omkomen van militairen reden is om van de missie af te zien; nu is dit 36%.

Terug naar Boven

Géén censuur journalisten in Uruzgan

Volgens Minister van Defensie Henk Kamp is er géén sprake van dat Defensie Nederlandse journalisten censureert die “embedded” aan het werk zijn in Uruzgan. Dat antwoordde hij in de Tweede Kamer op vragen van bezorgde parlementariërs.

Volgens de bewindsman is er een afspraak met de journalisten in het gebied dat zij hun journalistieke productie aan de legerleiding voorleggen vóórdat deze naar Nederland wordt gestuurd.

 

Volgens Kamp zijn er geen beperkingen voor de journalisten, maar mag niets worden gemeld dat de operationele veiligheid van de militairen in gevaar kan brengen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 12 JUNI

'Bomb jammers' mee naar Uruzgan

Bronnen binnen Defensie melden dat de krijgsmacht speciale ‘bomb jammers’ (bomverstoorders) meeneemt naar de Afghaanse provincie Uruzgan. De apparaten fungeren als stoorzenders om radiofrequenties volledig te kunnen blokkeren, waardoor het voor Opposing Militant Forces moeilijker wordt om door middel van een afstandsbediening bijvoorbeeld improvised explosive devices (IED’s) langs de weg te laten detoneren.

De ‘bomb jammers’ kunnen een bepaald frequentiegebied in megahertz blokkeren op een minimale afstand.

Terug naar Boven

Defensie-uitgaven in 2005 met 3,4% gestegen

Uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) blijkt dat de militaire uitgaven in 2005 wereldwijd met 3,4% zijn gestegen. Het vredesinstituut uit Zweden komt elk jaar met cijfers over mondiale Defensie-uitgaven, uitgegeven in een SIPRI Yearbook. In totaal werd 1,118 biljoen dollar (€ 885 miljard) besteed, gecorrigeerd voor inflatie en wisselkoersen. Dit is 173 dollar of € 150 per wereldburger. Het totaalbedrag komt overeen met 2,5% van het gecombineerde bruto binnenlands product van alle landen bij elkaar.

De VS is verantwoordelijk voor 80% van de stijging als gevolg van de geldverslindende campagnes in Irak (Operatie Iraqi Freedom) en Afghanistan (Operatie Enduring Freedom) en de hulpverlening na de orkaan Katrina in de VS zelf. Maar liefst 48% van alle Defensie-uitgaven komt voor rekening van de VS. Na de VS volgen Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en China, die elk 4 à 5% van het totaal hebben uitgegeven. Rusland voert de lijst aan van de landen die de meeste wapens heeft verkocht.

Gewapende conflicten gaan volgens het SIPRI vaak niet meer tussen staten, maar tussen staten en groepen, facties en milities, zoals terroristen of opstandelingen. Het SIPRI waarschuwt dat het aantal Peace Support Operations (PSO) in de wereld de Verenigde Naties en andere organisaties boven het hoofd kan groeien. Over de hele wereld waren vorig jaar 58 van PSO’s aan de gang.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 11 JUNI

Eerste Britse dode in ISAF Stage-III

Eén Britse militair is gedood en één zwaargewond geraakt na een veldslag met de Taliban in het zuiden van Afghanistan. De dode is de eerste sinds de ontplooiing van de Britten in de provincie Helmand in het kader van ISAF Stage-III. In deze grensprovincie van Uruzgan bevinden zich ± 3.300 Britse militairen, geleid door 16 Air Assault Brigade.

Tijdens het vuurcontact, dat plaatsvond in het oord Sangeen, werden ook verschillende leden van de Taliban gedood. Britse Apache-gevechtshelikopters gaven de militairen op de grond close air support.

Terug naar Boven

Cultureel bewustzijn voor Task Force Uruzgan

De Nederlandse Moslim Omroep zendt op om 12.00 uur Nederland 1 in het programma ‘InFocus’ een reportage uit over de lessen cultural awareness – cultureel bewustzijn – voor de Task Force Uruzgan (TFU). De militairen hebben deze lessen gekregen ter voorbereiding op de missie naar Afghanistan ten behoeve van een respectvolle elementaire omgang met de Afghanen en de islam.

Militairen van 11 Air Manoeuvre Brigade in de de Turkiyem Moskee in Arnhem (© foto: Werry Crone, Trouw, d.d. 17 mei 2006)

De lessen over de Afghaanse cultuur en gewoonten gaan verder over onderwerpen als op kousenvoeten en altijd met de rechtervoet eerst een moskee binnengaan, in zithouding nooit de voetzolen laten zien en niet languit of wijdbeens gaan zitten.

Tijdens de reportage is te zien hoe in mei jl. militairen van 11 Air Manoeuvre Brigade de Turkiyem Moskee in Arnhem hebben bezocht en een ‘halal’ (volgens de islam bereide) maaltijd eten. Ook wordt de commandant van de TFU, kolonel Theo Vleugels, geïnterviewd.

De reportage wordt herhaald op 17 juni om 10.30 uur op Nederland 1.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 10 JUNI

Kolonel doet boekje open over S.F. Uruzgan

Kolonel Henk Morsink, commandant van de Deployment Task Force (DTF) in Uruzgan, zegt in een interview met NRC Handelsblad, dat Nederlandse Special Forces de afgelopen maanden in Uruzgan waarschijnlijk “enkele tientallen” Taliban-strijders hebben gedood. Een van de Afghaanse slachtoffers is volgens Morsink “een belangrijke leider” van de Taliban geweest. De kolonel benadrukt dat het om schattingen en inlichtingen gaat die niet altijd bevestigd kunnen worden.

De DTF verblijft sinds 2 maanden in Afghanistan om de komst van een Nederlandse missie in Uruzgan voor te bereiden.

Kolonel Henk Morsink, commandant van de Deployment Task Force in Uruzgan

De Special Forces zijn volgens Morsink bij verkenningen rondom de provinciehoofdstad Tarin Kot in totaal 6 maal slaags geraakt met mogelijke Taliban. Morsink beschrijft in het interview een confrontatie op 30 mei jl.:“Echt een heel groot gevecht”, “Onze mannen lagen zwaar onder vuur en zaten echt in het nauw” en “We hebben een paar keer een beschermengeltje voor ons aan het werk gehad”. Hoewel er in Uruzgan momenteel een opleving van het geweld plaatsvindt, denkt Morsink daar genuanceerd over: “Het beeld dat de situatie ernstig is verslechterd, is geen goed beeld”. Volgens de kolonel is de provincie nog niet goed in kaart gebracht: “We ontdekken dat er meer vijand is dan we wisten”.

Terug naar Boven

VRIJDAG 9 JUNI

Nederlandse infanteristen naar Congo

De ministerraad heeft besloten om ± 50 Nederlandse militairen 4 maanden lang uit te zenden naar de Democratische Republiek Congo in het kader van een operatie van de Europese Unie (EU). De Europese eenheid van 1.700 militairen zal ervoor moeten zorgen dat de verkiezingen van 30 juli a.s. rustig en vreedzaam verlopen.

De Nederlandse infanterie-eenheid van pelotonsgrootte zal worden toegevoegd aan een Duitse compagnie die op afroep beschikbaar is vanuit het naburige Gabon. De Duitse hoofdmacht telt in totaal ± 800 militairen.

Op 1 juni jl. is het Duitse parlement (Bundestag) akkoord gegaan met de deelname van Duitse troepen aan ‘EUFOR RD CONGO’, waarover Duitsland samen met Frankrijk de leiding heeft. Force Commander is de Franse generaal-majoor Christian Damay. De EU-missie ondersteunt de United Nations Mission in the Democratic Republic of Congo (MONUC), de operatie die in 1999 werd ingesteld om een einde te maken aan het bloedvergieten in het land.

Terug naar Boven

DONDERDAG 8 JUNI

Opnieuw Nederlanders beschoten

In de nacht van 7 op 8 juni is een Nederlandse militaire patrouille ten noorden van Tarin Kot, de provinciehoofdstad van Uruzgan, in gevecht geraakt met opstandelingen. De Nederlandse eenheid kreeg tijdens het gevecht luchtsteun van bondgenoten. Aan Nederlandse kant vielen géén gewonden.

Het is de vierde maal sinds eind april dat Nederlandse militairen slaags zijn geraakt met opstandelingen. Tot nu toe zijn de militairen daar zonder kleerscheuren afgekomen, maar het lijkt evident dat de incidenten steeds dichter bij de Nederlandse compound komen, die uitkijkt op Tarin Kot. Volgens Defensie gaat het niet om grootschalige confrontaties; aan vijandelijke kant gaat het om groepjes van naar schatting 10 à 20 man.

Terug naar Boven

Generaal Berlijn: "Wij twijfelen niet"

Op Vliegbasis Soesterberg heeft de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties met de gesp ‘Enduring Freedom’ uitgereikt aan de militairen van de derde, tevens laatste lichting Nederlandse militairen van de Special Forces Task Group (SFTG) die in Afghanistan hebben deelgenomen aan operatie Enduring Freedom (OEF).

Het gaat om ± 300 militairen, hoofdzakelijk militairen van het Korps Commandotroepen, Korps Mariniers en een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht.

Generaal Berlijn heeft in zijn speech voorafgaand aan de medaille-uitreiking eens te meer benadrukt dat Nederland goed is voorbereid en dat de onrust in Uruzgan niet uit de lucht komt vallen: “Het is onrustig in Zuid-Afghanistan. Toch wil ik benadrukken dat die onrust niet onverwacht kwam.”

Generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten

Volgens de hoogste Nederlandse militair moeten we niet “overdramatiseren” en niet wankelmoedig zijn: de militairen moeten zich gesteund voelen door de achterban.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 7 JUNI

Felle reacties op uitspraken Pechtold

Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold zei gisteren in NOVA dat de missie in Uruzgan een vechtmissie wordt en het oplaaiende geweld in Afghanistan een goede reden is om de missie opnieuw ter discussie te stellen. Vandaag reageert luitenant-generaal b.d. Hans Couzy, Bevelhebber der Landstrijdkrachten van 1992 tot ’96 en sinds 2004 voorzitter van de Federatie van Nederlandse Officieren, in het nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA.

Ook vanavond in NOVA een overzicht van de strijd in Afghanistan van de afgelopen 10 dagen.

Intussen liegen de reacties op Pechtold’s uitspraken er niet om. Volgens de Secretaris-Generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, speelt Pechtold met zijn uitspraken de Taliban in de kaart als hij twijfel zaait over de missie in Afghanistan.

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen vindt: “Het is onfatsoenlijk om zelfs maar de schijn te wekken dat je nu van de missie afwilt, en zodoende de uitgezonden militairen en hun familie in onzekerheid te laten.” Een gelijksoortige reactie komt van PvdA-Tweede Kamerlid Bert Koenders: “Pechtold schept onduidelijkheid, zowel in de richting van de Nederlandse militairen als naar de Taliban toe, die dit soort berichten natuurlijk ook vernemen.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 6 JUNI

Pechtold: discussie Uruzgan niet afgelopen

Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Alexander Pechtold (D’66) vindt dat de discussie over de missie naar Uruzgan nog niet is afgelopen. In het nieuws- en actualiteitenprogramma NOVA zegt hij dat de missie door het oplaaiende geweld in Zuid-Afghanistan steeds minder op een vredesmissie gaat lijken.

Volgens Pechtold is er daarom ruimte om de inzet van Nederlandse militairen opnieuw in het kabinet te bespreken. Hij zei niet dat hij de missie nu al wil afblazen.

De Tweede Kamer-fractie van D’66 heeft zich steeds verzet tegen de missie, maar vond het uiteindelijk geen kabinetscrisis waard. De D’66-bewindslieden Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst (Minister van Economische Zaken) stelden zich ten slotte wel achter het kabinetsbesluit.

Terug naar Boven

Promotie Ingo Piepers in conflictdynamiek

Vandaag promoveert drs. Ingo Piepers aan de Universiteit van Amsterdam aan de Faculteit der Geesteswetenschappen op ‘Dynamiek en ontwikkeling van het internationale systeem: een complexiteitsperspectief’. Promotor is prof. dr. Bart Tromp.

Piepers, in 1995 als majoor bij het Korps Mariniers commandant van de Nederlandse bijdrage aan Rapid Reaction Force van UNPROFOR in Bosnië, publiceerde in 2002 naar aanleiding hiervan het boek ‘Vechten voor vrede’. Tegenwoordig is hij werkzaam op de luchthaven Schiphol.

In zijn onderzoek heeft Piepers zich gericht in zijn onderzoek op de conflictdynamiek van grootmachten in de periode van 1495 tot 1945. Hij maakt daarbij gebruik van concepten en theorieën uit de complexiteits-wetenschappen.

Het boek ‘Vechten voor vrede’ dat de majoor b.d. van het Korps Mariniers in 2002 publiceerde

Het blijkt dat in de dynamiek van het internationale systeem een aantal opmerkelijke patronen kan worden vastgesteld. Piepers stelt dat er sprake is van een verband tussen orde, chaos en ontwikkeling in het internationale systeem. Conflicten zijn daarbij functioneel en in een anarchistisch statensysteem in hoge mate onvermijdelijk.

Terug naar Boven

Karakter van militair voorspelt PTSS

Aan het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht promoveert Gert-Jan Geerse op het proefschrift ‘Stress, vulnerability and visceral pain’, waarin hij vaststelt dat het karakter van een militair posttraumatische stressstoornis (PTSS) voorspelt. Het onderzoek geeft de eerste aanwijzingen voor de achtergronden van PTSS. Door militairen vóór uitzending te screenen op kwetsbaarheid voor PTSS kan het aantal zorgvragers met PTSS misschien worden verkleind.

Geerse selecteerde ratten op een actieve of passieve omgang met een nieuwe, stressvolle omgeving. Vervolgens werden de ratten blootgesteld aan een traumatische ervaring. Enkele weken na het trauma bleek dat ratten die passief omgaan met stress gedragsmatig heftiger reageerden, een verhoogde pijngevoeligheid hadden en een langdurig verhoogde bloeddruk tijdens een nieuwe stressvolle situatie. De resultaten laten zien dat een karaktereigenschap het risico op lichamelijke klachten na een trauma kan voorspellen.

”Mijn onderzoek geeft aanleiding om ook bij mensen na te gaan of er zulke verbanden zijn”, vindt de promovendus. “Wanneer we beter weten waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor PTSS, kunnen we mensen die door Defensie naar een crisisgebied worden gestuurd screenen”.

Geerse’s promotor is prof. dr. Victor Wiegant , farmacoloog en hoogleraar (psycho)neuro-endocrinologie.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 5 JUNI

Italiaanse carabinieri gedood in Irak

Bij een aanslag op een Italiaanse patrouille in het zuiden van Irak is vanavond één Italiaanse militair omgekomen en zijn er 4 gewond geraakt.

De Italiaanse carabinieri (militaire politie) begeleidden een Brits logistiek konvooi uit een andere provincie toen hun voertuig ± 100 km ten noorden van Nasiriyah werd getroffen door een explosie.

Het nieuws uit Irak is hard aangekomen bij de Italiaanse premier Romano Prodi: zijn onlangs aangetreden regering heeft aangekondigd in 2006 alle 2.700 Italiaanse militairen uit Irak terug te trekken. In Irak zijn nu in totaal 32 Italiaanse militairen omgekomen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 4 JUNI

ISAF en Taliban aan het woord

In een interview met het persbureau Reuters zegt Mullah Hayat Khan, een plaatselijke commandant van de Taliban in de provincie Kandahar, dat de Taliban sterker worden en vastbesloten zijn hun aanvallen te intensiveren tegen regerings- en buitenlandse troepen. Het statement van Khan viel tegelijkertijd met een mislukte aanslag met een autobom op gouverneur Assadullah Khalid van Kandahar. De gouverneur bleef ongedeerd, maar 4 omstanders én de pleger van de aanslag zijn gedood.

Volgens Khan is er “meer en meer woede over buitenlandse troepen en hun bruut geweld tegen de mensen” […] “Het volk van Afghanistan is de Amerikanen zat. Zij breken in huizen in en pakken mensen op zonder reden.” Volgens de Taliban-commandant krijgen de Taliban véél toeloop door de Amerikaanse acties.

Aan de andere kant belooft de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), luitenant-generaal David Richards, op een persconferentie in Kabul een nieuwe tactiek om niet nog verder van de bevolking te vervreemden. COMISAF geeft aan dat ISAF, bij de overname van het zuiden van Afghanistan in juli a.s., een strijdmacht moet zijn die de steun van de bevolking behoudt: “Wij zullen een erg op de bevolking gefocuste en een zeer mensvriendelijke strijdmacht zijn […] Ik zal de militaire macht niet alleen maar gebruiken om de Taliban te verslaan, maar evengoed om de toekomst van hun dorpen en hun lokaliteiten te verzekeren”.

Het aantal geregistreerde zelfmoordaanslagen in Afghanistan neemt overigens onrustbarend toe. Waren er in 2004 nog slechts 5 en vorig jaar al 17 zelfmoordaanslagen, tot nu toe zijn er in 2006 al 21 gepleegd.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 3 JUNI

Militairen Uruzgan medisch gevolgd

De Nederlandse militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan kunnen op vrijwillige basis meedoen aan een uitgebreid medisch onderzoek; ± 80% van de militairen heeft zich opgegeven.

Op verzoek van het Ministerie van Defensie volgt het Centraal Militair Hospitaal (CMH) de gezondheid van de militairen. Het onderzoek richt zich vooral op posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere klachten waarmee veel militairen terugkomen na een uitzending. Volgens Defensie heeft 20% van de militairen die op missie is geweest klachten, waarvan ± 5% last heeft van PTSS. De militairen die meedoen deden in het CMH een psychologische test en er werd bloed en speeksel van hen afgenomen. De testpersonen zullen 10 jaar na terugkomst door de medici worden gevolgd. Met het onderzoek moet de oorzaak van psychische en lichamelijke klachten van militairen worden achterhaald.

“We willen daarmee meer te weten komen over de achtergrond van klachten” , zegt Eric Vermetten, coördinator wetenschappelijk onderzoek psychiatrie. “Over de precieze oorzaken van PTSS weten we bijvoorbeeld nog maar weinig. Hetzelfde geldt voor vage klachten zoals chronische vermoeidheid en duizeligheid. Het doel van het onderzoek is preventie. We willen nadrukkelijk niet gaan selecteren wie er wel of niet mag worden uitgezonden.”

Het onderzoek moet duidelijkheid scheppen over de oorzaken van PTSS e.d. Dan kunnen militairen beter worden geholpen. De komende twee jaar gaan in totaal ruim 7.000 militairen naar Uruzgan. Verwacht wordt dat ± 360 van hen PTSS oplopen. 

Terug naar Boven

Irak-veteraan eist schadevergoeding van filmer

De Amerikaanse sergeant Peter Damon eist een schadevergoeding van € 70 miljoen van regisseur Michael Moore wegens het gebruik van beelden van hem in de documentaire ‘Fahrenheit 9/11’ (2004). De film gaat over de oorzaken en gebeurtenissen na afloop van de aanslagen van 11 september 2001. Ook komen de Golfoorlog van 2003 en de relatie tussen president George W. Bush en het Saoedi-Arabische koningshuis aan de orde.

De militair van de U.S. Army National Guard verloor op 21 oktober 2003 beide armen toen een band van een UH-60 Black Hawk helikopter explodeerde.

In een interview met de Amerikaanse zender NBC, opgenomen op een brancard in het Walter Reed Army Hospital, gaf hij zijn mening over een nieuwe pijnstiller die Defensie op gewonde veteranen gebruikte. Het uitschreeuwen alsof hij was “'verbrijzeld in een bankschroef” volgt in Moore's film op een anti-oorlogsspeech van senator Jim McDermott over de regering-Bush, die naar zijn mening alle veteranen in de steek laat.

Voormalig U.S. Army National Guard-sergeant Peter Damon

Volgens Damon lijkt het er in de gemanipuleerde montage op alsof hij klaagde over de Amerikaanse oorlogsinspanningen en tégen de oorlog in Irak was. Damon beweert dat Moore nooit aan hem toestemming heeft gevraagd om het interview met hem in de film te monteren.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 2 JUNI

Nederland 12 maanden langer in Bosnië

Vanaf vandaag wordt de Nederlandse militaire bijdrage aan de door de Europese Unie (EU) geleide troepenmacht in Bosnië-Hercegovina met 12 maanden voortgezet. Sinds 2 december 2004 leidt de EU de militaire operatie Althea in Bosnië-Hercegovina. De operatie wordt uitgevoerd door de European Union Force in Bosnia and Hercegovina (EUFOR).

Het Nederlandse contingent in operatie Althea is overigens gereduceerd met 130 militairen; hierdoor bedraagt de totale omvang vanaf mei jl. 320 militairen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 1 JUNI

Bomvrije 4x4-pantservoertuigen voor Uruzgan?

De Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Dick Berlijn, laat tijdens de persbriefing naar aanleiding van het gevechtscontact van de commando’s weten dat het Ministerie van Defensie overweegt om versneld speciale bomvrije 4x4-pantservoertuigen te kopen, lenen of leasen ter bescherming van de Nederlandse troepen in Uruzgan.

Volgens de CDS vormen improvised explosive devices (IED’s) een groeiend gevaar voor de Nederlandse troepen. Niet alleen neemt het aantal aanslagen met de knutselbommen toe, ook lijken de aanslagen steeds beter georganiseerd. Volgens Nederlands hoogste militair vraagt de ”IED-dreiging om bijzondere maatregelen”.

Een RG-31 Nyala van de Canadese krijgsmacht, zoals die ook in Afghanistan rondrijden

De CDS zinspeelt op de RG-31 Nyala zijn, die zware explosies moeten kunnen doorstaan. Drie van deze Armoured Personnel Carriers van de Zuid-Afrikaanse fabrikant BAE Land Systems OMC worden al door de Canadezen in Afghanistan gebruikt. Op 31 mei jl. maakte de Canadese Minister van Defensie Gordon O’Connor bekend nog eens 25 van deze voertuigen naar Kandahar over te brengen.

Volgens de fabrikant is de V-vormige in plaats van platte voertuigbodem van de RG-31 Nyala ontworpen om de blastwerking van twee tegelijkertijd tot ontploffing gebrachte TM-57 antitankmijnen naar buiten te richten en zodoende de voertuigbemanning te beschermen. De TM-57 is een AT-mijn van Russische makelij met een explosieve lading van bijna 7 kg TNT.

Terug naar Boven

Gevechtscontact Nederlanders in Uruzgan

Rond het middaguur is een Nederlandse verkenningseenheid bestaande uit commando's, ten noorden van Tarin Kot, de provinciehoofdstad van Uruzgan, betrokken geraakt bij gevechten met vermoedelijke Taliban-strijders. Bij de confrontatie is flink geschoten, maar onder de Nederlanders zijn hierbij géén slachtoffers gevallen.

Nederlandse Apache AH-64D’s kwamen de Nederlanders te hulp, waarbij de gevechtshelikopters ook hebben geschoten. Aan het einde van de middag is het gevechtscontact beëindigd, waarna de vijandelijke strijders zich hebben teruggetrokken. Wat de toedracht van het schietincident is, is niet bekend.

Gisteren verjoegen honderden Taliban-strijders in het district Chora in het zuiden van Uruzgan eenheden van de Afghaanse veiligheidsdiensten, waarna zij een politiebureau hebben bezet.

Terug naar Boven

Jan Hoffenaar bijzonder hoogleraar Utrecht

Vandaag wordt dr. Jan Hoffenaar – hoofd van de Afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) – benoemd tot bijzonder hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. De bijzondere leerstoel Militaire Geschiedenis, indertijd ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Ons Leger’, is de oudste op dit vakgebied in Nederland.

Hoffenaar zal zich in zijn nieuwe functie vooral richten op de militaire ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog.

Hoffenaars voornaamste onderzoeks- en publicatiegebieden zijn de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO en de algemene geschiedenis van de Koninklijke Landmacht na 1945. voorbeelden hiervan zijn standaardwerken als ‘November Romeo, Treed nader! De Nationale Reserve 1948 – 1998’, ‘Van telegraaf tot satelliet, 125 jaar telecommunicatie in de Koninklijke Landmacht 1874 - 1999’ en ‘Vuur in beweging: 325 jaar veldartillerie, 1677- 2002’. Daarnaast is hij voorzitter van de kernredactie van een 7-delig overzichtswerk van de Nederlandse militaire geschiedenis, dat vanaf 2009 bij het NIMH zal verschijnen.

Terug naar Boven