MEI 2006
Terug naar de homepage
 

MEI 2006
M
D
W
D
V
Z
Z
7
21
22
30

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

WOENSDAG 31 MEI

Beatrix reikt na 50 jaar weer Willemsorde uit

Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft vanochtend op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willemsorde (MWO) uitgereikt aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade. Aan haar commandant, generaal-majoor Stanisław Franciszek Sosabowski (1892-1967), is postuum de Bronzen Leeuw toegekend, die door twee kleinzonen in ontvangst is genomen. De Bronzen Leeuw is na de MWO de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding.

De Poolse 6th Attack and Assault Brigade, de eenheid die de traditie van de Parachutistenbrigade in ere houdt, neemt de MWO in ontvangst. De Poolse eenheid ontvangt de hoogste militaire onderscheiding wegens haar inzet tijdens operatie Market Garden (Slag om Arnhem), de grootste luchtlandingsoperatie uit de krijgsgeschiedenis.

Minister van Defensie Henk Kamp heeft beide voordrachten gedaan op advies van het Kapittel der Militaire Willemsorde en de Commissie Dapperheidsonderscheidingen van het Ministerie van Defensie. 50 jaar geleden werd de MWO voor het laatst uitgereikt, 43 jaar geleden de Bronzen Leeuw.

De postume rehabilitatie van de Polen was één van de laatste wensen van de in 2004 overleden Prins Bernhard. Bernhard noemde het in 2004 “ongelooflijk nalatig” dat Sosabowski en zijn mannen geen onderscheiding kregen voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland.

 

Volgens de overleden prins hield de Britse generaal Bernard L. Montgomery (1887-1976) dit persoonlijk tegen. Volgens Montgomery was het mislukken van de Slag om Arnhem gedeeltelijk de schuld van Sosabowski. Sosabowski zelf was één van de ondercommandanten was die vooraf twijfels uitte over het welslagen van de Slag om Arnhem.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 29 MEI

Doden bij rellen na ongeval in Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn hevige rellen ontstaan na een ongeluk waarbij Amerikaanse militairen betrokken waren. Een Amerikaans konvooi reed met zeker drie Humvees tijdens de ochtendspits in op een file. Hierbij kwamen drie Afghanen om het leven en raakten er 16 gewond.

Volgens een verslaggever van het persbureau Associated Press hebben daarna, toen de Amerikaanse militairen al weg waren, ± 10 Afghaanse agenten schoten gelost op een groep van ongeveer vijftig demonstranten die met stenen aan het gooien waren. Bij het geweld tegen de betogers vielen tenminste 5 doden en 60 gewonden. Het Afghaanse persbureau Pahjwok had het zelfs over 20 doden.

Na de ongeregeldheden ter plaatse begaven zich ± 1.000 Afghanen naar het centrum van de stad, waar zij leuzen riepen tegen de Verenigde Staten en de Afghaanse president Hamid Karzai. De actievoerders staken een politiebureau en twee politiewagens in brand. De actievoerders verzamelden zich ook bij de Amerikaanse ambassade, waar zij door de Afghaanse politie werden verdreven. Verslaggevers spreken van de hevigste rellen sinds de verdrijving van de Taliban in 2001.

Terug naar Boven

Militairen populairder dan NGO's

Buitenlandse militairen die deelnemen aan Peace Support Operations zijn onder de lokale bevolking meestal populairder dan non-gouvernementele organisatie (NGO’s). Dat staat in het onderzoeksrapport 'Principles and Pragmatism, Civil-military action in Afghanistan and Liberia’, dat vandaag is door directeur René Groothuis van Cordaid is overhandigd aan Minister van Defensie Henk Kamp. Het rapport gaat in op de vraag hoe militairen en civiele actoren, zoals NGO’s zich tot elkaar (zouden moeten) verhouden in (post-) conflictgebieden. Doel van het onderzoek is bijdragen aan voldoende beleidsontwikkeling en uiteindelijk de inspanningen van zowel de civiele als militaire actoren te optimaliseren. Afghanistan en Liberia fungeren als case studies.

De bevindingen zijn opmerkelijk omdat NGO's er juist van uitgaan dat de bevolking de krijgsmacht met argusogen bekijkt. Vaak is het dus precies andersom, zoals onder meer in Afghanistan en Liberia is gebleken. NGO's hebben een corrupt imago, terwijl de komst van de NAVO-troepen meteen tot tastbare verbeteringen heeft geleid. De militairen slaan waterputten, leggen wegen aan en bouwen scholen en ziekenhuizen, bijvoorbeeld in het kader van quick impact projects. NGO's staan traditioneel niet te springen om met militairen samen te werken, omdat zij onpartijdig willen zijn. Dat geldt ook voor Afghanistan. Volgens de onderzoekers, onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Georg Frerks, is het beter om die houding te laten varen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 28 MEI

Veel deserties in Brits leger… vanwege Irak?

Volgens de Britse omroep BBC zijn sinds het begin van de oorlog in Irak in 2003 zeker 1.000 Britse militairen gedeserteerd. Alleen al in 2005 onttrokken 377 militairen zich aan de dienst. In 2006 zijn tot dusver al 189 leden van de krijgsmacht verdwenen.

Het is onduidelijk hoeveel militairen zijn gedeserteerd omdat zij per se niet naar Irak willen, omdat er ook persoonlijke redenen aan desertie debet kunnen zijn, zoals familieproblemen. Het Britse Ministry of Defence zegt géén gegevens bij te houden over het aantal deserties. Volgens een woordvoerder is in de Britse krijgsmacht sinds 1989 slechts een handvol deserties bekend en is er géén noemenswaardige stijging van het aantal militairen met “absence without leave” (“zonder verlof afwezig”).

Advocaten die gespecialiseerd zijn in militair recht, bevestigen echter dat zij steeds vaker vragen krijgen van militairen die niet naar Irak willen. Eerder deze week zei Labour-parlementariër John McDonnell in het Lagerhuis dat het aantal deserties sinds 2003 zelfs is verdrievoudigd. Het Britse Lagerhuis debatteert momenteel over een nieuwe wet op de strijdkrachten die maximaal levenslange gevangenisstraf stelt op weigering deel te nemen aan de bezetting van een ander land.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 27 MEI

Duitse generaal: ISAF gaat lang duren

I n een interview met het Duitse persbureau DPA zegt de Duitse brigadegeneraal Markus Kneip dat de International Security Assistance Force (ISAF) nog lang in Afghanistan zal moeten blijven.

Kneip – die op 10 april jl. het commando over de ISAF-troepen in Noord-Afghanistan (RAC North) heeft overgenomen én vanaf a.s. donderdag tevens bevelhebber is van alle Duitse militairen in Afghanistan is – zegt verder: “Meer dan tien jaar, is mijn idee. […] Als we het karwei hier echt willen afmaken, zal dat zeker een of twee generaties in beslag nemen.”

De RAC North, de Regional Area Coordinator North van de ISAF-troepen, coördineert momenteel 5 Provincial Reconstruction Teams (PRT’s) in het kader van civiel-militaire samenwerking (CIMIC) én opleidingssteun aan de Afghan National Army (ANA).

De situatie in Mazar-e-Sharif, waar de Duitse strijdmacht bezig is met de bouw en inrichting van de grootste compound buiten Duitsland, is volgens Kneip “duidelijk niet vreedzaam en onstabiel”. Ook sluit de Duitse generaal de mogelijkheid van een stammenstrijd niet uit: “Al met al moeten we erg goed opletten en misschien nog wel meer dan tot dusver.” Kneip benadrukte dat het contact met de plaatselijke bevolking er niet onder moet lijden en dat de Duitse troepen zichzelf niet in een isolement moeten plaatsen: “Dat is een dilemma waarmee we te maken krijgen.”

De Duitse strijdmacht, die sinds 2001 deelneemt aan ISAF, verplaatst haar hoofdkwartier in Afghanistan komende maand van Kabul naar Mazar-e-Sharif. Aan het eind van het jaar zullen daar 1.700 van de 2.850 in Afghanistan gelegerde Duitse militairen zitten.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 26 MEI

Mariniers doodden doelbewust Irakezen

Volgens een onderzoek van de Naval Criminal Investigative Service (NCIS) van het Pentagon hebben Amerikaanse mariniers op 19 november 2005 waarschijnlijk 24 onschuldige Irakese burgers doelbewust gedood. Binnenkort zal tegen de mariniers een aanklacht, wellicht op verdenking van moord, tegen de mariniers worden uitgevaardigd.

De moorden zouden zijn begaan door 3rd Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Marine Division – bijgenaamd “Thundering Third” – tijdens hun deelname aan operatie Iraqi Freedom, toen de militairen op zoek waren naar de rebellen die een improvised explosive device (IED) hadden geplaatst waardoor een lid van hun eenheid om het leven was gekomen.

Eerst hadden de mariniers gerapporteerd dat 15 burgers waren gedood door een IED in Haditha, een stad aan de Eufraat in het westen van Irak. Later suggereerden de mariniers dat de burgers mogelijk waren gedood in een vuurgevecht. De onderzoekers van de NCIS vinden echter dat de foto’s van de gedode Irakezen “gebrek aan samenhang vertonen met hoe de mariniers beweren dat de Irakezen stierven”.

De foto’s zijn door de Irakese mensenrechtenorganisatie Hammurabi Human Rights Association doorgespeeld aan Time Magazine, waarna in de Verenigde Staten het media-offensief tegen de mariniers is begonnen.

Vorige week al zei de Republikeine Senator John Murtha – Vietnam-veteraan, gepensioneerd als kolonel der mariniers én tegen de oorlog in Irak is – dat het onderzoek zou uitwijzen dat het aantal doden hoger was dan 15 én dat de mariniers de burgers “in koelen bloede” hadden gedood.

Terug naar Boven

SAR Squadron toch weg uit Leeuwarden

Minister van Defensie Henk Kamp schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de helikopters die spoedeisend patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden verzorgen, worden gestationeerd op Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder. Nu stijgen de drie Agusta Bell 412 SP helikopters nog op bij 303 Search And Rescue (SAR) Squadron vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Bij spoedeisend patiëntenvervoer gaat het om een zgn. ‘ambulancevlucht’ - in militair jargon: medevac. De helikopters zijn primair overigens bedoeld om piloten die in de Noordzee belanden op te sporen en uit het water te halen.

Een van de SAR-helikopters van het type Agusta Bell 412 SP die nu nog op de Vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd

De verhuizing van de helikopters zorgt ervoor dat álle reddingsoperaties van Defensie dan plaatsvinden vanaf De Kooy. Binnen 5 jaar zijn de taken van helikopters in Leeuwarden overgenomen door zogeheten NH-90's.

Tegenover langere aanvliegtijden naar Ameland en Schiermonnikoog staan een aantal voordelen:

  • de NH-90 kan vanaf De Kooy beter bij nacht en in slecht weer vliegen én kan méér mensen vervoeren (vooral belangrijk bij zware ongevallen en rampen)
  • het Ministerie van Defensie bespaart enkele miljoenen euro's bespaart
  • het meeste ziekenvervoer vanaf de Waddeneilanden vindt nu al per boot van de reddingsmaatschappij plaats
  • de eilanden Texel en Vlieland worden juist sneller bereikbaar

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 25 MEI

Australische SASR geland in Dili, Oost-Timor

± 130 Australische commando’s van het Special Air Service Regiment zijn vandaag met UH-60 Black Hawk-helikopters en Hercules-transportvliegtuigen geland op Comoro International Airport van de hoofdstad Dili op Oost-Timor. De troepen beveiligen in het kader van operatie 'Astute' de luchthaven na drie dagen van toenemend geweld, in afwachting van de komst van een Australische hoofdmacht.

De Australische regering, die in 1999 ook al een militaire hulpactie aan Oost-Timor leidde, overweegt nog eens in totaal 1.300 militairen naar de voormalige Portugese kolonie te sturen.

De regering van Oost-Timor riep gisteren Australië, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Portugal op om agenten en militairen naar het land te sturen om de orde te helpen herstellen. De Oost-Timorese Minister van Buitenlandse Zaken Jose Ramos Horta gaf toe dat zijn regering “de situatie niet meer controleerde”.

Rond Dili wordt al sinds maart jl. gevochten tussen rebellerende militairen en – de sinds 2002 onafhankelijk geworden - Oost-Timorese regeringstroepen. De ± 600 rebellerende militairen zijn in opstand gekomen uit onvrede over uitblijvende betalingen en gebrek aan promotiekansen. De huidige rebellie is het gevolg van een stammenstrijd tussen de Loromonu-clan uit het westen en de Lorosae-clan die is geconcentreerd in de steden Baucau en Lospalos.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 24 MEI

Ongeval met Patria in Uruzgan

Een Patria XA-188 GVV pantserwielvoertuig van de Deployment Task Force (DTF) in Uruzgan is tijdens een verkenningsmissie van de weg geraakt. Het voertuig kwam daarbij op zijn kant in een droge wadi (afwateringsgeul) terecht. Niemand raakte gewond.

Een poging het voertuig te bergen mislukte door de onherbergzaamheid van het terrein.

Daarom zijn zo veel mogelijk bruikbare onderdelen van de Patria afgehaald, waarna het voertuig is vernietigd. Alle betrokken militairen zijn veilig teruggekeerd op de compound in Tarin Kot.

Bron: website Ministerie van Defensie

Terug naar Boven

EU-vertegenwoordiger waarschuwt Taliban

In Washington waarschuwt de European Union Special Representative in Afghanistan, de Spanjaard Francesc Vendrell, de Taliban zich voor te bereiden op “een bloedneus” met de komst van extra NAVO-troepen uit Europese landen.

Volgens Vendrell staan de militairen klaar om “de koe bij de horens te vatten en de rebellen tegemoet te treden”. Zij zullen zich niet terugtrekken voordat Afghanistan is gestabiliseerd. Vendrell waarschuwde echter ook dat Europese landen die troepen zenden zich voor moeten bereiden op meer verliezen door de toegenomen aanvallen van de Taliban: “We zullen een moeilijke zomer hebben. Ik denk dat het belangrijk is dat Europese landen zich realiseren dat wanneer we militairen sturen naar moeilijke en gevaarlijke gebieden er slachtoffers kunnen vallen, hoe veel we ook doen om dat te vermijden.”

European Union Special Representative in Afghanistan, de Spanjaard Francesc Vendrell

Volgens het International Institute for Strategic Studies (IISS) ondervinden de NAVO-troepen meer aanvallen naargelang de Verenigde Staten meer troepen terugtrekken. Vendrell zegt echter dat er onder de Taliban de wijdverbreide misvatting heerst dat Europese troepen “softer” zijn dan de Amerikaanse.

Terug naar Boven

Status voor Nationale Veteranendag

Het kabinet heeft besloten dat de jaarlijkse Nationale Veteranendag, die op 29 juni voor de tweede maal zal worden gevierd, de status van officieel nationaal evenement krijgt. Daarmee zal op de Nationale Veteranendag voortaan hetzelfde vlagprotocol gelden als op Koninginnedag en Bevrijdingsdag.

Op de Nationale Veteranendag, in 2005 ingesteld de verjaardag van de wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, die gold als de ”Veteraan der Veteranen”, zal Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander een defilé van 4 km afnemen in Den Haag. Hieraan zullen maximaal 3.000 veteranen deelnemen.

Het kabinet brengt met de speciale status de waardering voor Nederlandse ± 145.000 veteranen die op missie zijn geweest tot uitdrukking én draagt daarmee st ructureel bij aan de maatschappelijke erkenning van veteranen.

De waardering geldt zowel de ‘oude garde’ uit de Tweede Wereldoorlog, Korea, Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, als zij die op uitzending zijn geweest naar Afghanistan, Cambodja, Irak, Libanon en de Balkan.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 23 MEI

Zware gevechten in Uruzgan en Kandahar

Bij zware gevechten in Uruzgan zijn tenminste 24, maar waarschijnlijk ± 60 vermoedelijke aanhangers van de Taliban gedood. Ook 5 leden van de Afghan National Army (ANA) kwamen om het leven. De gevechten in Uruzgan braken uit nadat een patrouille van de ANA in de buurt van de provinciehoofdstad Tarin Kot was aangevallen.

De militanten vluchtten de bergen in, waarna bij een grootscheepse zoekoperatie de hele streek werd uitgekamd. De strijders werden vervolgens opgespoord en gedood.

Op 21 mei jl. zette de door de Amerikanen geleide coalitietroepen de aanval in op het dorp Azizi, gelegen in het district Panjway in de provincie Kandahar. De strijders van de Taliban zouden hier burgers als menselijk schild hebben gebruikt door uit te wijken naar huizen van de burgerbevolking. De huizen zijn vervolgens door de Amerikanen gebombardeerd, waarbij tenminste 80 Taliban-strijders zouden zijn gedood.

De meest gewelddadige provincies in Afghanistan blijken intussen Helmand, Kandahar, Uruzgan en Zabul te zijn, waar in totaal naar schatting 12.000 Taliban-strijders actief zouden zijn.

Terug naar Boven

Oefening 'Joint Carribean Lion 2006' gestart

Vanaf vandaag tot 15 juni vindt in het Caraïbisch gebied onder auspiciën van de Koninklijke Marine de internationale oefening Joint Caribbean Lion 2006 (JCL) plaats. Naast de internationale wateren gelden de eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Marie Galante, een klein Frans eiland bij Guadeloupe, als plaatsen van handeling.

JCL is een oefening waarbij Nederland in een internationale omgeving met alle krijgsmachtsdelen - dus zowel combined als joint - vanuit zee landoperaties uitvoert. Aan de oefening nemen, naast Nederland, België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten deel. Venezuela stuurt waarnemers. In totaal doen ± 4.000 militairen mee, van wie er ± 1.500 aan land worden ingezet, zoals personeel van 43 Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht met Leopard 2A6 main battle tanks.

België neemt aan de oefening deel met het fregat Westdiep, de Verenigde Staten onder andere met het vliegdekschip U.S.S. George Washington.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 20 MEI

Generaal Cammaert vanavond op IKON-tv

Vanavond in het IKON-televisieprogramma waarin voormalig Tweede Kamerlid Paul Rosenmöller met zijn gasten door Afrika reist (Nederland 1, van 21.40 tot 22.15 uur), wordt de Nederlandse generaal-majoor Patrick Cammaert van het Korps Mariniers geportretteerd. Rosenmöller heeft de unieke kans gekregen om Cammaert een week lang te volgen.

Cammaert staat aan het hoofd van de grootste vredesoperatie van de Verenigde Naties uit de geschiedenis: United Nations Organization Mission in the Democratic Republic of the Congo. MONUC telt 17.000 militairen uit 52 troop contributing nations.

Generaal-majoor Patrick Cammaert van het Korps Mariniers, de enige Nederlandse deelnemer aan MONUC

Doel van MONUC is om vrije verkiezingen mogelijk te maken in het zwaar verscheurde land. Force Commander is de Senegalese luitenant-generaal Babacar Gaye, terwijl Cammaert het bevel voert over de oostelijke divisie die tegen de grens van Rwanda en Burundi opereert.

Terug naar Boven

Franse paracommando's gedood in Kandahar

Bij zware gevechten in de grensstad Spin Boldak, in de provincie Kandahar, zijn twee Franse paracommando's om het leven gekomen; een derde raakte gewond.

In totaal zijn sinds eind 2001 zeven Franse militairen om het leven gekomen in Afghanistan. Frankrijk is sinds 2003 met paracommando’s in het zuidoosten van Afghanistan aanwezig. De gedode militairen behoren tot het 1er Régiment de Hussards Parachutistes (RHP) uit de Zuid-Franse stad Tarbes.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 19 MEI

Amerikaan gedood in Uruzgan

In het district Cahar Cineh in de provincie Uruzgan is tijdens een gevecht met opstandelingen een Amerikaanse militair om het leven gekomen. Bij het vuurcontact raakten 6 andere Amerikanen gewond; zij zijn in stabiele toestand overgebracht naar de dichtstbijzijnde geneeskundige inrichting.

De militair sneuvelde tijdens een gezamenlijke operatie van Amerikaans-geleide coalitietroepen en de Afghan National Army (ANA) tegen de Taliban.

Alleen al in 2006 kwamen in Afghanistan 24 Amerikaanse militairen om het leven, onder wie 10 ten gevolge van een helikopterongeluk tijdens een operatie in het oosten van het land.

Terug naar Boven

NRC Next: mortier 60mm mee naar Uruzgan

Volgens een artikel in NRC Next van vandaag geeft de commandant van de Battle Group (BTG) van Task Force Uruzgan (TFU) tijdens de schietserie in Bergen-Hohne (Duitsland) aan dat het verlanglijstje voor extra uitrusting en bewapening zonder problemen is ingewilligd.

Volgens de krant oefenen de militairen “[…] met een nieuw wapen: een klein mortier ( 60 millimeter) dat zittend, tussen de benen met de hand moet worden gericht”. Volgens de commandant zijn de Taliban-strijders in Uruzgan hiermee gemakkelijk uit hun posities te krijgen.

De militairen op de foto richten een M2-mortier 60 mm tijdens een oefening van de Battle Group van de Task Force Uruzgan (© foto: Merlin Daleman, NRC Next)

Meest waarschijnlijk is dat de betreffende mortier de M2W/NT M5 is, met een bereik van maximaal 1,8 km. Binnen het Korps Mariniers is deze gereviseerde M2-mortier al jaren een ondersteunend wapen voor indirecte vuursteun. Een van de taken van de M2 is om een vijand buiten het gezichtsveld direct te kunnen bestrijden in geval de eigen troepen direct onder vuur liggen. Het Korps Mariniers heeft onder andere ervaring met de M2 opgedaan tijdens de missie Stabilisation Force Iraq (SFIR).

Volgens de BTG-commandant “schieten [de Taliban-strijders in Uruzgan] van hoog naar laag”. Dan is de M2W/NT M5 zeer geschikt om een tegenaanval in te leiden. Het wapen moet de infanteriepelotons van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Van Heutsz, dat de BTG vormt, extra vuurkracht geven.

Terug naar Boven

Reactie webbeheerder op Uruzgan-'prijsvraag'

Hedenochtend om 01.35 uur ontving de webbeheerder van deze website de reactie van de webbeheerder van de Laat Je Niet Kisten-prijsvraag, Michiel Eijsbouts, op mijn open brief inzake de Uruzgan-prijsvraag.

Hoe gênant, humorloos, misselijkmakend, onethisch en stijlloos deze Laat Je Niet Kisten-prijsvraag naar mijn mening ook is, het journalistieke principe van hoor en wederhoor verplicht tot het plaatsen van de reactie van de webbeheerder van de Laat Je Niet Kisten-prijsvraag.

Michiel Eijsbouts schrijft onder andere: "U haalt Voltaire aan om duidelijk te maken dat u pal staat voor mijn vrijheid van meningsuiting. Alhoewel ik uw inzet in dezen ten zeerste waardeer en er dankbaar voor ben dat wij in Nederland kunnen leven in deze vrijheid leidt dit wel tot de morele consequentie dat men zich ook daadwerkelijk MOET uitspreken in zaken die van levensbelang worden geacht. Dit is zo’n zaak. En voor deze schreeuw om aandacht hebben wij gekozen. We zullen de prijsvraag dan ook voorlopig niet verwijderen van onze site."

De integrale reactie van webbeheerder Eijsbouts en website Herenlunch kan hiernaast worden gedownload.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 18 MEI

Aankomst eerste konvooi in Tarin Kot

Het eerste bevoorradingskonvooi van de Deployment Task Force (DTF) is vandaag in Tarin Kot in de provincie Uruzgan aangekomen. Het konvooi was vroeg in de ochtend vertrokken vanaf Kandahar Airfield (KAF) en bereikte aan het einde van de middag zonder noemenswaardige incidenten de eindbestemming. Alleen enkele lekke banden waren spelbreker.

Het konvooi bevatte materieel dat nodig is voor het bouwen en inrichten van de compounds in Uruzgan. Naast logisitieke voertuigen, waren verschillende beschermingseenheden aan het konvooi toegevoegd.

Terug naar Boven

Ziekelijke en onnodig kwetsende 'prijsvraag' over Uruzgan

De discussieclub Herenlunch heeft sinds gisteren een ‘Laat Je Niet Kisten-prijsvraag’ op het internet staan waarin de bezoeker wordt gevraagd te voorspellen wanneer de eerste lijkkist gevuld en wel in Nederland arriveert”, wat de doodsoorzaak is en hoe Minister van Defensie Henk Kamp zal reageren. De winnaar krijgt “de unieke ‘Ich habe es gewußt’-trui” met daarop de betreffende datum, een rood-wit-blauwe lijkkist en de betreffende tekst.

Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie: “Persoonlijk vind ik het ziek. We zijn heel serieus bezig en geven de grootste prioriteit aan de veiligheid van onze mensen.”

Ook meldt de website, volgens webbeheerder Michiel Eijsbouts “satirisch bedoeld”, dat zelfmoordterroristen en hun familie zijn uitgesloten van deelname. Eijsbouts zegt te hopen dat de prijs helemaal niet hoeft te worden uitgereikt en “mensen aan het denken zet”. Het mooiste zou zijn als de missie wordt afgeblazen door de actie, meent Eijsbouts. Tot slot geeft hij aan dat de prijsvraag van de website zal verdwijnen op het moment dat het eerste Nederlandse dodelijke slachtoffer valt.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 17 MEI

Advocaat publiceert roman over zaak Eric O.

Vandaag verschijnt ‘Het tweede schot, het ware verhaal van Eric O.’ (A.W. Bruna Uitgevers B.V., ISBN 9022992411, € 17,95) van advocaat en hoogleraar internationaal- en militair strafrecht Geert-Jan Knoops.

De titel slaat op het tweede waarschuwingschot dat marinier Eric O. op 27 december 2003 bij het bergen van een container loste op een groep Irakezen. Met het tweede, in de grond gerichte waarschuwingsschot schoot de sergeant-majoor van het Korps Mariniers een mogelijk stelende Irakees dood. Hiervoor werd hij opgepakt omdat dit in strijd zou zijn met de geweldsinstructie voor Nederlandse militairen tijdens de Stabilisation Force Iraq (SFIR).

Advocaat prof. dr. mr. Geert-Jan Knoops

 

Omslag van 'Het tweede schot'

Knoops geeft aan dat met de affaire-Eric O. “[…] de consequenties voor door Nederland naar het buitenland uitgezonden militairen zo groot waren en zijn.”

Het boek is dan ook “[…] een op de realiteit gebaseerde roman. Als advocaat van Eric O. ben ik natuurlijk bijna overal bij geweest. En waar ik niet bij was heb ik het opgeschreven zoals het waarschijnlijk is gegaan.” Tevens biedt de roman een onthullende kijk achter de gesloten deuren van Defensie en Justitie.

Op 24 mei a.s. zal de civiele kamer van de rechtbank in Den Haag de zaak behandelen van de tonnen euro’s schadevergoeding die Eric O. heeft geëist.

Terug naar Boven

Duitse kabinet akkoord met Congo-missie

De Duitse regering is akkoord gegaan met de inzet van, volgens Bundesverteidigungsminister Franz Josef Jung, 780 Duitse militairen in de Democratische Republiek Congo. Van het totaal zijn 280 militairen ter ondersteuning, zoals geneeskundig personeel, maar naar verluidt maken ook Fallschirmjäger (paracommando’s) deel uit van de missie. De Duitsers zullen deel uitmaken van de missie van de Europese Unie ter ondersteuning van de ± 17.000 militairen van de United Nations Mission in the Democratic Republic of Congo (MONUC) tijdens de eerste vrije verkiezingen in het Afrikaanse land sinds 45 jaar die zijn gepland zijn op 30 juli a.s.

Het Duitse parlement moet op 1 juni a.s. nog instemmen met de troepeninzet. Zowel binnen de regeringscoalitie als binnen de oppositie is de inzet omstreden.

De kosten voor de Duitse inzet worden voorlopig becijferd op € 56 miljoen. De inspanning van het Duitse contingent zal zich concentreren in de omgeving van de hoofdstad Kinshasa. Onder leiding van Duitsland zullen in totaal ± 1.500 militairen uit 16 EU-lidstaten de verkiezingen veiligstellen.

Overigens heeft Minister van Defensie Henk Kamp op 15 mei jl. aangegeven met Duitsland te gaan overleggen op welke wijze Nederland een bijdrage kan leveren aan de EU-operatie in de Democratische Republiek Congo.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 16 MEI

‘Uruzgan’ altijd verzekerd van luchtsteun

Met de missie in Srebrenica in het achterhoofd wil Nederland bij de uitvoering van de nieuwe taak in het zuiden van Afghanistan verzekerd zijn van luchtsteun, zowel de ‘gewone’ luchtsteun (tactical air support) als nabijluchtsteun (close air support). 1 NLD Air Task Force ISAF - met acht F-16’s gestationeerd op Kabul International Airport (KIAI) en zes Apache AH-64D gevechtshelikopters die op Kandahar Airfield (KAF) - kan indien nodig worden onttrokken aan het bevel van de NAVO.

 

De vliegtuigen en helikopters van de Nederlandse Air Task Force staan in voortdurende staat van paraatheid gereed om overal boven Afghanistan te worden ingezet, maar de “focus” komt volgens de commandant, luitenant-kolonel Jack Goense, vooral te liggen op luchtsteun voor de Task Force Uruzgan in het zuiden.

Momenteel beschermen de Apaches én F-16’s gedurende de gehele reis konvooien van de Deployment Task Force vanuit de lucht. Daarnaast hebben zij onder andere tot taak het verrichten van verkenningen en het creëren van rust en stabiliteit door machtsvertoon.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 15 MEI

“Nederland weifelend en voorzichtig”

Volgens Midden-Oosten correspondent Harald Doornbos van de Geassocieerde Pers Diensten constateren de Amerikanen met het oog op de missie in Uruzgan een mentaliteitsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland. Als het gaat om de Uruzgan-missie zetten Amerikaanse militairen vraagtekens bij wat zij als weifelend en voorzichtig gedrag beschouwen van de Nederlandse militairen.

Lt. Col. Frank Sturek, commandant van de 1.300 militairen sterke Amerikaanse Task Force Warrior in de provincie Zabul, heeft met het Nederlandse leger getraind en is helder: “Het zijn uiterst goede en professionele troepen.“ Wél is het volgens Sturek van groot belang dat de Nederlandse troepen in Uruzgan van de compounds afkomen. De bevolking in de provincie moet weten dat er een alternatief is voor de Taliban. Sturek meent dat de Taliban de Nederlandse nieuwkomers in Uruzgan gaat testen: “Dus moet je klaar staan om onmiddellijk in te grijpen.“

Terug naar Boven

Van der Knaap langs meetlat in ‘Opzij’

In het juni-nummer van het feministisch maandblad Opzij, dat vanaf 17 mei a.s. verschijnt, geeft Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap aan in het najaar een tweede vrouwelijke generaal in de krijgsmacht te zullen benoemen. Een naam noemt hij niet, maar de nieuwbakken generaal gaat zich bezighouden met materieel.

Van der Knaap bevorderde in 2005 kolonel Leanne van den Hoek tot de eerste vrouwelijke generaal in de Nederlandse krijgsmacht. Zij is de huidige commandant van het Personeels Commando (PERSCO) van de Koninklijke Landmacht.

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap

De bewindsman wil het percentage vrouwen onder de ± 49.000 militairen opkrikken van 9 naar 12: “Mijn opdracht is dat van elke tien mensen die instromen, er drie vrouw zijn.” In 2004 kende de krijgsmacht 110 mannelijke generaals tegenover nul vrouwelijke.

In hetzelfde Opzij-nummer geeft hij aan dat mannelijke militairen met kinderen tot drie jaar, evenals hun vrouwelijke collega's, niet hoeven deel te nemen aan buitenlandse missies: "Anders bevestig je toch weer het stereotype rolmodel dat vrouwen er voor de kinderen zijn en mannen niet."

Terug naar Boven

 

ZONDAG 14 MEI

Uruzgan-gangers géén "mietjes"

De naam van de Nederlandse missie in Uruzgan wordt veranderd. De operatie heette Task Force Unicorn, maar volgens de Nederlandse militairen associëren buitenlanders die naam met de Amerikaanse homoscene. De militairen wilden niet voor “mietje” worden uitgemaakt.

Volgens Defensiewoordvoerder drs. Otte Beeksma is voor een neutralere naam gekozen omdat de troepen in Uruzgan de indruk kregen dat de naam verkeerd viel bij hun Engelssprekende collega's uit Australië, Canada en de Verenigde Staten. Daarom heeft het Ministerie van Defensie gekozen voor de meest logische naam: Task Force Uruzgan.

Task Force Uruzgan heet voortaan Task Force Uruzgan

De aanvankelijk gekozen naam “unicorn” (in het Nederlands: “eenhoorn”) viel goed bij de moslims. De eenhoorn is het mythische witte paard met één hoorn op zijn voorhoofd.

De naam van de Nederlandse basis in Tarin Kot behoeft géén aanpassing: niemand heeft problemen met de naam ‘Kamp Holland’ die per 1 augustus a.s. officieel wordt – deels een verwijzing naar Minister van Defensie Henk Kamp.

Terug naar Boven

Patria in Baghlan-Stad getroffen door explosie

Een Nederlandse patrouille van twee Patria-voertuigen met circa 10 militairen is vanochtend in Baghlan-Stad, ± 30 km noordelijk van Pol-e Khomri, getroffen door een explosie. De Nederlandse militairen van het Provincial Reconstruction Team (PRT) raakten niet gewond, maar het 6-wielige pantservoertuig heeft vijf lekke banden én mechanische schade opgelopen.

Een Patria XA-188 GVV, op deze archieffoto in de gewondentransport-uitvoering

De patrouille is doorgereden naar een veilige locatie, waar de Quick Reaction Force (QRF) verdere assistentie heeft verleend. Waarschijnlijk is de explosie veroorzaakt door een improvised explosive device (IED).

Het PRT is sinds 2004 in de provincie Baghlan. Het PRT is daar om de veiligheid en stabiliteit in de provincie te vergroten.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 13 MEI

Landmachtdagen 2006 in Havelte

Op de thuisbasis van 43 Gemechaniseerde Brigade – de Johannes Postkazerne in Havelte in de gemeente Westerveld (Drenthe) - vindt de eerste dag plaats van de Landmachtdagen. Op 13 en 14 mei is iedereen o nder het motto ‘Uw vrede en veiligheid…onze inzet’ welkom om te zien, ervaren en beleven wat werken bij de Koninklijke Landmacht inhoudt. De Landmachtdagen zijn van 09.00 uur tot 16.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek.

Om de taken goed te kunnen uitvoeren moet de Koninklijke Landmacht snel inzetbaar zijn, individueel en in teamverband. Aan de achterkant van de kazerne worden demonstraties gehouden van het gemechaniseerd en luchtmobiel optreden én parachutespringen. Ook is daar een compound opgebouwd zoals die wordt ingericht in Uruzgan. Daarin is onder andere een aantal gepantserde containers verwerkt, die extra bescherming bieden.

 

Bezoekers kunnen zelf kennismaken met het wonen en werken van de Nederlandse militairen op een militair kampement. Tevens is tweemaal de Panzerhaubitze 2000 en het onbemande verkenningsvliegtuigje Aladin te bezichtigen; beide nieuwe middelen worden meegenomen naar Afghanistan.

Op beide dagen worden ± 50.000 bezoekers verwacht. De Landmachtdagen zijn per auto gemakkelijk bereikbaar door de bewegwijzering te volgen vanaf de afritten 4 (Havelte) en 6 (Steenwijk, Eesveen, Vledder) van de autosnelweg A32 (Zwolle-Heerenveen). Pendelbussen vervoeren bezoekers van de Landmachtdagen vanaf NS Station Meppel en NS Station Steenwijk en bovendien vanaf een aantal grote parkeerplaatsen in de omgeving van de kazerne. Gisteren vonden al de VIP-dagen plaats voor scholieren en collega-militairen.

Meer informatie over de Landmacht is te vinden op www.landmacht.nl

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 12 MEI

Kolonel Morsink: Nederland zit in Uruzgan

Een Hercules C-130 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft vandaag de eerste 50 militairen afgezet voor de opbouw van de Nederlandse compound Kamp Holland bij Tarin Kot, de provinciehoofdstad van Uruzgan. Voor kolonel Henk Morsink, commandant van de Deployment Task Force (DTF), een gelukkig moment: “We zijn er nu echt, onze vlag wappert. Je kunt er niet meer om heen; Nederland is in Uruzgan.”

 

De opbouw van de compound raakt de komende weken in een stroomversnelling. Het eerste containerschip met 900 containers is al gelost in de Pakistaanse havenstad Karachi, het tweede is in aantocht. De containers worden door een Pakistaanse firma met konvooien van elk 70 containers eerst naar Kandahar overgebracht en vervolgens over een 150 km lange weg van Kandahar naar Tarin Kot. Alle konvooi worden begeleid door gevechtshelikopters.

Terug naar Boven

Internationale Dag van de Verpleging

Vandaag is de Internationale Dag van de Verpleging. Op deze dag – in 1820 de geboortedag van de legendarische Florence Nightingale – wordt overal ter wereld aandacht besteed aan de bijdrage die verpleegkundigen en verzorgenden leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Nederland telt ± 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Hieronder bevinden zich ook de Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV’ers) – waarvan het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) er jaarlijks ± 75 volledig gecertificeerd aflevert – én de specialistische verpleegkundigen, die vrijwel allemaal werkzaam zijn in het Centraal Militair Hospitaal of de zgn. Relatieziekenhuizen. Het gaat dan met name om anaesthesie-verpleegkundigen (20% van het totaal), IC-verpleegkundigen (20%) en operatie-assistenten (45%).

Florence Nightingale (1820-1910)

 

De Bedrijfsgroep Gezondheidszorg (BGGZ) organiseert vandaag een feestelijke bijeenkomst op het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen in Hilversum voor de verpleegkundigen en verzorgenden van onder andere het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht en het Militair Revalidatie Centrum in Doorn.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 11 MEI

Talenknobbel bijverdienste voor U.S. militair

Het Pentagon kondigt aan dat het salaris van Amerikaanse militairen die, naast het Engels, een andere taal machtig zijn wordt verhoogd. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft er last van dat er, onder andere in Afghanistan en Irak, weinig militairen zijn die iets anders dan Amerikaans-Engels spreken.

De extra's die het Pentagon vanaf 1 juni a.s. zal uitbetalen zijn afhankelijk van het aantal vreemde talen dat een militair kent én de mate waarin hij die talen beheerst. Volgens Pentagon-woordvoerder Lt. Col. Ellen Krenke kan de aanvulling voor de militairen oplopen tot 12.000 dollar (± € 9.500) per jaar extra.

Voor het ogenblik zijn de meest gewenste talen voor de Amerikaanse krijgsmacht Arabisch, Chinees, Farsi (Perzisch) en Koreaans. Beheersing van deze talen is onder meer nodig in het kader van de bestrijding van het wereldwijde terrorisme.

Van de ± 2,4 miljoen Amerikaanse militairen spreekt zo’n 10% naast het Engels een andere taal. In Afghanistan zijn géén Amerikaanse militairen die een lokale taal beheersen; in Irak moeten de Amerikanen tolken inhuren omdat bijna niemand van de 130.000 aanwezige Amerikaanse militairen Arabisch spreekt.

Ondanks screening en antecedentenonderzoek kan het inhuren van lokale tolken een latent veiligheidsrisico met zich meebrengen. Krijgsmachten zouden er wellicht verstandiger aan doen zgn. ‘native speakers’ (moedertaalsprekers) uit de eigen gelederen op te leiden om het gesproken woord in missiegebieden te vertalen.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 10 MEI

NAVO: antiraketsysteem haalbaar in Europa

Volgens een 10.000 pagina's tellende haalbaarheidsstudie (Feasibility Study) van de NAVO is het reëel voor Europa om een grootschalig antiraketsysteem aan te schaffen tegen de groeiende dreiging van langeafstandsraketten. Het betreft het Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence (ALTBMD) van de NAVO. Het rapport hierover is vandaag voorgelegd aan de lidstaten tijdens een presentatie in Brussel.

Marshall Billingslea - Assistant Secretary General for Defence Investment van de NAVO, en daarmee een directe assistent van NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer – weigerde echter te zeggen waar de groeiende dreiging van langeafstandsraketten vandaan komt. Het beoogde ALTBMD bestaat uit enkele sensors op het land en in de lucht. Door snelle waarneming kunnen tijdig antiraketraketten worden gelanceerd, om ontplooide NAVO-eenheden te beschermen of de Europese bevolking te verdedigen.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 9 MEI

Uruzgan: "Wij zullen slagen"

Op Kandahar Airfield geven zowel Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot als de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Solleveld, aan dat Nederland de volle twee jaar in Uruzgan zal blijven en onder geen beding de missie eerder zal afbreken.

Daarmee bevestigt het tweetal de ‘rectificatie’ die Minister van Defensie Henk Kamp al op 6 mei jl. uitsprak op zijn weblog naar aanleiding van zijn ongelukkige statement in het discussieprogramma Buitenhof op 30 april jl. Kamp zegt op zijn weblog: “In antwoord op een vraag over Uruzgan, ging ik in op de theoretische mogelijkheid een militaire missie voortijdig af te breken. Dat was zinloos. Met betrekking tot Uruzgan is alleen de praktijk relevant. Wij gaan daar voor twee jaar naar toe en zullen slagen.” Ook geeft hij toe de media op het verkeerde been te hebben gezet.

Terug naar Boven

Duitsland 51 jaar lid van de NAVO

Vandaag is het 51 jaar geleden dat West-Duitsland toetrad tot de NAVO. Daarmee werd Duitsland het 15de lid van het bondgenootschap, wat een doorslaggevende stap in het eerherstel van het naoorlogse Duitsland was.

Aanvankelijk waren Frankrijk en de Verenigde Staten tégen het Duitse NAVO-lidmaatschap, maar dat veranderde door de vijandige houding van de Sowjet-Unie. Overigens werd als reactie op de Duitse toetreding het Warschaupact opgericht, een militair samenwerkingsverband tussen de Sowjet-Unie en de Oost-Europese landen die binnen haar invloedssfeer lagen.

De afspraak was dat Duitsland een eigen krijgsmacht mocht hebben, maar géén nucleaire of chemische wapens. Duitsland heeft tot aan de val van de Berlijnse muur in 1989 een fundamentele rol gespeeld in de verdediging van West-Europa tijdens de Koude Oorlog. Het motto van de Bundeswehr is niet voor niets "Gemeinsam Frieden sichern" ("Samen vrede veiligstellen").

Terug naar Boven

 

MAANDAG 8 MEI

Bot in gesprek met gouverneur Uruzgan

Tijdens een 3 uur durende vergadering in het Halmark Hotel in Kabul, heeft Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot te horen gekregen dat de Nederlandse militairen van harte welkom zijn in Uruzgan, vooral als zij bereid zijn scholen en ziekenhuizen te bouwen én bruggen en wegen aan te leggen.

Ook kon de bewindsman – die tijdens een shura (‘overleg’) sprak met de nieuwe gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib, én de 12 belangrijkste stamoudsten – optekenen: “Maak de mensen niet ongelukkig, want dan zullen zij u haten”. Overigens bestaat de Taliban volgens Munib voor het grootste deel uit lokale Afghanen, aangevuld met Egyptenaren, Uzbeken en Saoedi’s, maar wordt de radicale islamitische organisatie voornamelijk gefinancierd vanuit het buitenland.

De nieuwe gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib

Bot drukte de stamleiders op het hart dat het niet zonder hun hulp zal lukken de provincie veilig te maken én dat de drugsbestrijding een verantwoordelijkheid is van de Afghaanse overheid en de Britten.

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Sonneveld, waarschuwde de stamoudsten dat Nederland zijn alomtegenwoordige vuurkracht zal gebruiken “als daar goede aanleiding voor is”.

Terug naar Boven

Australië stuurt extra militairen naar Uruzgan

De Australische premier John Howard maakt bekend dat zijn land 240 extra militairen naar Afghanistan zal sturen. Per 1 juli a.s. gaan zij de Nederlanders helpen bij de wederopbouw en openbare veiligheid in de provincie Uruzgan. De manschappen komen bovenop de 300 Australiërs die al in Afghanistan zijn. Het aantal Australische militairen in Afghanistan komt zo boven de 500 te liggen.

Onder de Australische militairen in Afghanistan zijn 190 Special Forces die in Operation Slipper worden ingezet om Al Qaida- en Taliban-opstandelingen te bestrijden.

Ter ondersteuning van de Nederlandse manschappen in Uruzgan zullen ook twee Australische Chinook CH-47-transporthelikopters in het gebied operationeel blijven tot april 2007.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 6 MEI

Opheffingsappèl 41 Mechbrig te Seedorf

Vandaag is het opheffingsappèl van 41 Gemechaniseerde Brigade (41 Mechbrig) op de Legerplaats Seedorf. De laatste brigadegeneraal, Harm de Jonge, geeft het commando terug aan de Commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm. Daarmee komt een einde aan 43 jaar aanwezigheid van Nederlandse militairen in de Noordduitse plaats. Tijdens de opheffingsceremonie worden redevoeringen gehouden door onder andere Minister van Defensie Henk Kamp en zijn Duitse ambtgenoot Franz Josef Jung.

Logo van 41 Gemechaniseerde Brigade

Met de sluiting van de Legerplaats Seedorf worden de bezuinigingen uit de Prinsjesdagbrief 2003 gerealiseerd. Op 1 juni 2005 begon de leegloop met de opheffing van 41 Afdeling Veldartillerie. 101 Tankbataljon Regiment Huzaren Prins Alexander en 41 Brigade Verkennings Eskadron (BVE) Regiment Huzaren van Boreel volgden in december 2005, en staan sindsdien – herverdeeld - onder bevel van 13 Gemechaniseerde Brigade en 43 Gemechaniseerde Brigade.

Juni a.s. verhuizen 41 Pantsergeniecompagnie (zwaar), 103 Grondgebonden Verkenningseskadron en 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers naar Nederland. Vervolgens worden in september a.s. 41 Geneeskundige Compagnie, 41 Herstelcompagnie en 41 Stafstafcompagnie opgeheven. Vanaf 1 oktober 2006 is Seedorf louter het werkterrein voor een klein nadetachement.

Door de mechanisering van 41 Lichte Brigade werd deze in 1999 omgevormd tot 41 Mechbrig; daarvóór, in 1992, kwam 41 Lichte Brigade voort uit 41 Pantserbrigade. Tot de opheffing van 41 Mechbrig behoorde de eenheid tot het Operationeel Commando (OPCO).

Terug naar Boven

Mladic laat zich doden bij arrestatie

De Britse krant The Independent meldt op gezag van bronnen “in de buurt van de gezochte oorlogsmisdadiger” dat de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic zijn lijfwachten heeft opgedragen hem te doden als zijn arrestatie dreigt.

De ernstig zieke oud-bevelhebber van de Bosnian Serb Army (BSA) zou met zijn lijfwachten rondrijden in een oude Zastava Yugo, een auto van Servisch fabrikaat.

Mladic wordt gezocht door het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) voor genocide tijdens de Bosnische oorlogen van 1992-’95. Hij was het genie achter de massamoord op meer dan 7.500 moslim mannen en jongens nadat de BSA de enclave Srebrenica overmeesterde.

Ratko Mladic

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 5 MEI

Taliban waarschuwt voor "rivier van bloed"

Mohammed Hanif Sherzad, woordvoerder van de éénogige Taliban-leider Mullah Omar, zegt in de Britse krant The Times: “Onze activiteiten zullen elke dag toenemen. Nu hebben we de overtuiging om face-to-face het gevecht aan te gaan én we hebben alle benodigde munitie”.

Tegen de krant vertelt hij per satelliettelefoon: “We zullen Afghanistan in een rivier van bloed voor de Britten veranderen. We hebben hen eerder verslagen en we zullen hen opnieuw verslaan”. De waarschuwing aan het adres van de Britse troepen komt één dag na de commando-overdracht van de International Security Assistance Force (ISAF) aan de Britse luitenant-generaal David J. Richards.

The Times schrijft tot slot: “De Nederlanders […] zouden de meest uitdagende taak van allen kunnen hebben. Zij hebben de zuidelijke provincie Uruzgan toegewezen gekregen, een bergachtig gebied, waarvan veel onder controle van de Taliban is.”

Terug naar Boven

Italianen gedood bij bomaanslag Kabul

Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn twee Italiaanse militairen om het leven gekomen. Vier andere Italianen raakten gewond. De slachtoffers zijn per medevac-helikopter overgebracht naar het Feldlazarett op Camp Warehouse in Kabul.

De zes militairen maakten deel uit van de bemanning van 12 van twee Puma-pantserwielvoertuigen. De Italianen waren in een zuidoostelijke buitenwijk van de hoofdstad, toen een improvised explosive device langs de weg ontplofte.

Italië heeft 1.775 militairen in Afghanistan gestationeerd. Het is voor de tweede maal in korte tijd dat Italiaanse militairen in het buitenland omkomen. Op 27 april jl. werden bij een bomaanslag op een Italiaans konvooi ten zuiden van de Iraakse stad Nasiriyah drie Italiaanse militairen gedood.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 4 MEI

Commando-overdracht ISAF

In Kabul heeft Groot-Brittannië het commando van de door de NAVO geleide internationale vredesmacht International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan overgenomen. De NAVO-troepenmacht wordt de komende maanden drastisch uitgebreid.

Aan ISAF leveren nu al 36 Troop Contributing Nations een bijdrage met in totaal 17.000 militairen.

Tijdens de ceremonie in Kabul nam de Britse luitenant-generaal David J. Richards van het hoofdkwartier van het Allied Rapid Reaction Corps (HQ ARRC) het bevel over van de Italiaanse luitenant-generaal Mauro del Vecchio van het NATO Rapid Deployable Corps - Italy (NRDC-IT). Del Vecchio was vanaf augustus 2005 commandant van ISAF.

De Britse luitenant-generaal David J. Richards

Richards zei tijdens de plechtigheid: "Wij zijn helemaal voorbereid om de uitdagingen aan te gaan die voor NAVO in Afghanistan in het verschiet liggen. De hoofdinspanning van ISAF zal zijn het uitbreiden en verdiepen van de gebieden waar de Afghaanse regering, internationale en non-gouvernementele organisaties veilig willen kunnen werken.”

Terug naar Boven

Méér draagvlak nodig voor Uruzgan

In het vandaag verschenen advies ‘Maatschappij en Krijgsmacht’ van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een adviesorgaan van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, staat dat het kabinet moet streven naar een breed draagvlak voor de Nederlandse militaire missie naar Uruzgan.

Volgens de AIV is er momenteel géén grote meerderheid onder de Nederlandse bevolking voor het sturen van militairen naar Uruzgan, terwijl die voor de risicovolle operatie wél gewenst is. Volgens de AIV zal de bevolking eventuele dodelijke slachtoffers in Uruzgan eerder accepteren als de regering voldoende draagvlak weet te creëren door zich duidelijk uit te spreken over zaken als de kans op succes, belang, kosten en legitimiteit van de missie, belangen en waarden én leiderschap.

Volgens de AIV is dit in de aanzet tot het Tweede Kamerdebat over Uruzgan op 2 februari jl. onvoldoende gebeurd. De AIV roept de regering verder op het effect op de bevolking van eventuele slachtoffers niet te onderschatten. Als het belang van de operatie niet genoeg wordt uitgedragen, vermindert het draagvlak onder de bevolking verder.

Het advies is voorbereid door de Commissie Vrede en Veiligheid (CVV) van de AIV onder leiding van Commissaris van de Koningin in Drenthe én oud-Minister van Defensie Relus ter Beek (1989-1994).

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 3 MEI

KCT-patrouille veilig terug na beschietingen

Naar vandaag is bekendgemaakt door een woordvoerder van het Ministerie van Defensie is in Tarin Kot, de hoofdstad van Uruzgan, gisteren een patrouille van het Korps Commandotroepen veilig teruggekeerd op de compound na een 2-daagse verkenningsmissie.

Tijdens de missie kwam de patrouille meerdere malen in vuurcontact met vijandige eenheden. De vuurgevechten waren soms intensief en in een aantal gevallen is door gevechtshelikopters close air support verleend.

 

Bij de gevechten zijn geen leden van de patrouille gewond geraakt, noch is materieel beschadigd.

De zegsman voegde eraan toe dat Defensie dergelijke incidenten verwacht.

Terug naar Boven

Nieuwe gouverneur Uruzgan probleem?

Uit uitspraken van de nieuwe, 35-jarige gouverneur van Uruzgan, Maulavi Adbul Hakim Munib, in een reportage in The New York Times valt op te maken dat de Afghaanse provincie ronduit gevaarlijk is. Het gebied is vergeven van Taliban- en Al Qaida-strijders en het aantal regeringstroepen is veel te klein om de rebellen te bestrijden. Munib heeft eigenlijk alleen macht in Tirin Kot.

Op gezag van anonieme functionarissen geeft The New York Times aan dat het aantal Taliban-strijders in Uruzgan tussen de 300 en 1.000 beloopt. De coalitietroepen uit Nederland en Australië die de Amerikanen in Uruzgan moeten vervangen hebben herhaaldelijk aangegeven dat zij niet actief terroristen zullen bestrijden. Hierdoor aangemoedigd zijn Taliban-strijders de dorpen op het platteland binnengetrokken, met veel wapens en geld. Het publieke vertrouwen in de Afghaanse regering wordt hierdoor zwaar ondermijnd.

Volgens de krant heeft de commandant van het Combined Forces Command Afghanistan, luitenant-generaal Karl Eikenberry, tijdens een bezoek aan de provincie gezegd dat er tot nu toe “onvoldoende aandacht is geweest voor Uruzgan”, waar de politie niet goed is opgeleid en de Afghan National Army (ANA) onzichtbaar is. De ANA zou slechts “a bubble” (“een luchtbel”) rond Tarin Kot in handen hebben.

Ook de Taliban-achtergrond van Munib is een probleem. Formeel staat hij op een terroristen lijst van de Verenigde Naties als een gezocht lid van het Taliban-regime. Op grond daarvan mag hij géén financiële, militaire of technische ondersteuning krijgen van geen enkele regering – dus ook niet van Nederland. Kabul heeft gevraagd zijn naam te schrappen van de lijst, omdat hij zich al sinds november 2001 heeft losgemaakt van de Taliban. Maar voor verwijdering van de lijst is toestemming nodig van de VN-Veiligheidsraad, waar Rusland dwarsligt. Op 11 mei a.s. beraadt het sanctiecomité van de VN zich over de vraag of Munib toch nog van de lijst kan worden geschrapt.

Volgens Tweede Kamerlid Farah Karimi (Groen Links) kan Nederland niet samenwerken met gouverneur Munib zolang hij nog op deze lijst staat. Dat stelt Karimi, die momenteel i n Kabul is om zich ter plaatse op de hoogte te stellen, in schriftelijke vragen aan Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 2 MEI

"Niet tegelijkertijd wederopbouw en drugsbestrijding in Uruzgan"

In een opinieartikel in NRC Next geven Jorrit Kamminga, hoofd Onderzoek en Beleid bij The Senlis Council in Afghanistan, en Peter van Ham van het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael aan dat de Nederlandse militairen in Uruzgan niet moeten strijden tegen de drugshandel: “Wil Nederland succesvol zijn, dan moet het zich juist niet met de papaverteelt en drugshandel in Uruzgan gaan bemoeien. Wederopbouw en drugsbestrijding staan elkaar in de weg.”

Illustratie: Milo (© NRC Next)

 

Als wederopbouw en drugsbestrijding gelijktijdig worden uitgevoerd, zullen de buitenlandse militairen uiteindelijk “als zondebok gaan fungeren”.

Zwaar moet worden meegewogen “dat het niet mogelijk is stabiliteit te creëren onder een ISAF-mandaat als tegelijkertijd de papaverteelt vernietigd wordt zonder de plaatselijke bevolking direct praktische alternatieven te bieden. Het is zaak eerst te kijken of er alternatieven zijn voor de huidige, kortzichtige aanpak van de papaverteelt.”

Volgens de twee ligt “de meest haalbare oplossing” bij de promotie van medicinale papaverteelt, waarbij opium wordt geproduceerd voor medicatie als morfine en codeïne.

Tot slot wijst het tweetal erop dat het voeren van een “inconsistent en contraproductief” beleid ongetwijfeld het leven van Nederlandse troepen meer in gevaar zal brengen dan nodig is.

Terug naar Boven

Brit commandant NAVO-troepen Afghanistan

The Times meldt dat de Britse luitenant-generaal David J. Richards deze week het commando zal overnemen van de NAVO-missie in Afghanistan. Daarmee voert hij, behalve over bijvoorbeeld het Nederlandse ISAF-contingent in de provincie Uruzgan, ook het commando over de ± 8.000 Amerikaanse militairen in het oosten van Afghanistan. Generaal Richards was sinds 19 januari vorig jaar de commandant van het Allied Rapid Reaction Corps (ARRC).

Het is met Richards’ bevelsovername voor het eerst sinds 1944 dat Amerikanen onder Brits commando komen te staan. In ’44 kreeg de Britse veldmaarschalk Bernard L. Montgomery van de 21st Army Group het bevel over de U.S. 9th Army van luitenant-generaal William H. Simpson tijdens het Ardennenoffensief (Battle of the Bulge).

De Amerikaanse troepen die betrokken zijn in de jacht op Al Qaida en Taliban onder operatie Enduring Freedom (OEF) in Afghanistan blijven onder Amerikaans commando.

De Britse luitenant-generaal David J. Richards

 

Terug naar Boven

 

MAANDAG 1 MEI

Dutch Base Bugojno ontmanteld en gesloten

Vandaag is formeel de datum waarop de grond waar ruim zes jaar lang de Dutch Base Bugojno (DBB) in Bosnië-Hercegovina gevestigd is geweest, wordt teruggegeven aan zijn rechtmatige landeigenaren.

De ontmanteling en sluiting van DBB is een gevolg van de troepenreductie in Bosnië én de verplaatsing van het zwaartepunt van de Nederlandse militaire inzet naar Afghanistan.

Download hier de Power Point-presentatie over de ontmanteling en sluiting van Dutch Base Bugojno (3,15 MB)

Op 1 april 2000, tijdens SFOR-7, opende de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Bosnië de compound als nieuw hoofdkwartier van het Nederlandse gemechaniseerde bataljon. Op de dag van de sluiting is DBB 2.221 dagen open geweest.

DBB, in het middenwesten van Bosnië-Hercegovina, lag centraal in het nieuwe inzetgebied, gelegen aan de hoofdverkeersweg M-16 (Donji Vakuf-Bugojno-Kupres). De Nederlandse militairen van de European Union Force in Bosnia and Hercegovina (EUFOR) die op DBB zaten, zetten de taken voort vanaf de Metal Factory-compound in Banja Luka in het Servische deel, de Republika Srpska.

Een Redeployment Ondersteuningsdetachement (Redostdet) van 220 Transportcompagnie uit Garderen heeft in enkele maanden tijd ruim 130 containers die zich op het terrein bevonden vanuit DBB naar Banja Luka getransporteerd met Scania vrachtauto’s voorzien van wissellaadsysteem. De komende worden nog ± 100 containers naar Nederland vervoerd: tweederde via het spoorwegemplacement in Zenica, de overigen door civiele transportbedrijven over de weg. Halverwege mei wordt het Redostdet terug in Nederland verwacht.

Terug naar Boven