FEBRUARI 2006
Terug naar de homepage
 

FEBRUARI 2006
M
D
W
D
V
Z
Z
5
10
19
20
23

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

DINSDAG 28 FEBRUARI

Amerikaan gedood in Uruzgan

In de Centraal-Afghaanse provincie Uruzgan is een Amerikaanse militair om het leven gekomen tijdens 'counterinsurgency’ (onderdrukking van een binnenlandse opstand). Bij de confrontatie zijn ook twee Amerikaanse militairen gewond geraakt. Bij een explosie door een improvised explosive device (IED) in de nabijheid van de hoofdstad Tarin Kot werd een Amerikaans voertuig zwaar beschadigd, waarna een vuurgevecht volgde. Daarop hebben Amerikaanse coalitietroepen zeven verdachte Taliban-leden gevangen genomen.

Ruim twee weken gelden, op 13 februari, werden ook al 4 Amerikaanse militairen in Uruzgan gedood door een IED.

Sinds het begin van de Afghaanse oorlog tegen de Taliban en Al Qaida, in oktober 2001, zijn 273 Amerikaanse militairen in Afghanistan gedood.

Terug naar Boven

Geweld Afghanistan met 20% toegenomen

Luitenant-generaal Michael D. Maples van de Amerikaanse Defense Intelligence Agency (DIA) verklaart tegenover het Senate Armed Services Committee in het Congres dat het aantal zelfmoordaanvallen in Afghanistan het afgelopen jaar is verviervoudigd en het gebruik van improvised explosive devices (IED’s) is verdubbeld. In totaal is het geweld in 2005 met 20% toegenomen.

Maples gaf het Congres uitleg over de huidige én gedachte bedreigingen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten: “Wij denken dat de opstandelingen nu een grotere bedreiging vormen dan ooit”. Volgens de hoogste inlichtingenfunctionaris van de Verenigde Staten blijft de door de Taliban gedomineerde opstand een bedreiging, ondanks de betekenisvolle vooruitgang aan het politieke front: “In Afghanistan nemen de Taliban en andere militanten die tegen de coalitietroepen zijn de tactieken van Al Qaida over”.

Terug naar Boven

Krijgsmacht neemt politietaken op zich

Aan de Universiteit van Tilburg promoveert politicoloog en organisatieadviseur Michiel de Weger op ‘De binnenlandse veiligheidstaken van de Nederlandse krijgsmacht’. Promotor is prof. dr. Cyril Fijnaut. Volgens De Weger heeft de krijgsmacht steeds meer binnenlandse veiligheidstaken. De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat bij politie vaak de benodigde capaciteit ontbreekt en de regering de politie niet direct kan aansturen.

In zijn proefschrift beschrijft de promovendus 12 gevallen sinds de Tweede Wereldoorlog waarin de krijgsmacht taken toegewezen heeft gekregen die ook door politie, brandweer of een andere civiele organisatie hadden kunnen worden uitgevoerd. Naar de 5 belangrijkste beslissingen deed hij uitgebreider onderzoek:

1948

oprichting van de Nationale Reserve

1970

Civiele taken voor de militaire Explosievenopruimingsdienst

1972 en ‘73

oprichting van de Bijzondere Bijstandseenheden

1993

politietaken van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol

1994

mobiele vreemdelingencontrole door de Koninklijke Marechaussee

Zo werd de Nationale Reserve indertijd opgericht als aanvulling op de reservepolitie én uit angst voor een communistische coupe.

Eindconclusie van De Weger is dat de politie met betrekking tot grote veiligheidsproblemen (illegaliteit, maatschappelijke polarisatie, rampen en terrorisme) capaciteit mist. De regering besluit daarom, met name in crisissituaties, de krijgsmacht een extra taak te geven. Wanneer de politie geen extra capaciteiten voor de actuele problemen krijgt, zal de binnenlandse taak van de krijgsmacht blijven groeien. De Weger is voor de oprichting van een Ministerie van Veiligheid waarin de huidige Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken worden samengevoegd en ook de Koninklijke Marechaussee en de Douane worden opgenomen.

Terug naar Boven

MAANDAG 27 FEBRUARI

Geschil over genocide voor ICJ

Voor het International Court of Justice (IJC), dat zetelt in het Vredespaleis in Den Haag, begint een uitzonderlijke rechtszaak tussen de staten Bosnië-Hercegovina en Servië-Montenegro. Het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties behandelt de klacht van genocide die Bosnië-Hercegovina 13 jaar geleden, op 20 maart 1993, heeft ingediend tegen de Federatieve Republiek Joegoslavië.

Bosnië-Hercegovina houdt de regering in Belgrado verantwoordelijk voor genocide en eist dat Servië-Montenegro de schade, aangericht tijdens de oorlog in de jaren ‘90, vergoedt aan de staat Bosnië-Hercegovina en haar bevolking.

Logo van het International Court of Justice (IJC)

Het is de eerste keer dat de hoogste VN-rechters een klacht van een staat tegen een andere staat wegens schending van de Genocide-conventie inhoudelijk behandelen. Al op 9 december 1948 nam de VN de ‘Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide’ aan, welke op 12 januari 1951 in werking trad.

De aanklacht van Bosnië-Hercegovina verwijst naar een serie gruweldaden die tijdens de Bosnische oorlog werden begaan. Zo werden moslims (Bosniacs) en Kroaten door Bosnische Serviërs opgesloten in kampen als Omarska, Keraterm en Trnopolje (allen in het noordwesten van Bosnië-Hercegovina), waar werd gemarteld, verkracht en gemoord. Belgrado ontkent dat er indertijd sprake is geweest van een door de staat geplande genocide met de bedoeling om de moslimpopulatie in het oosten van Bosnië uit te roeien.

Terug naar Boven

ZONDAG 26 FEBRUARI

Mladic eist miljoenen euro's voor uitlevering

Onderhandelaars van de Amerikaanse en Servische regering hebben de voortvluchtige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic bijna € 5 miljoen geboden voor zijn overgave. Volgens de Britse krant The Sunday Times dient het geld als compensatie voor zijn familie en lijfwachten.

Mladic zou de afgelopen week in het geheim in Belgrado hebben onderhandeld. De gesprekken eindigden toen hij tientallen miljoenen euro’s” eiste.

Nog jl. vrijdag demonstreerden ± 10.000 aanhangers van Mladic in Belgrado tegen zijn uitlevering.

Ratko Mladic

Complicerende factor voor de overgave van Mladic is dat in het bijzonder de Amerikaanse onderhandelaars zeer behoedzaam moeten zijn voor de mogelijke gevolgen van het uitkopen van Mladic: het kan een precedent scheppen voor gelijksoortige onderhandelingen in de toekomst.

Terug naar Boven

ZATERDAG 25 FEBRUARI

Karskens interviewt gouverneur Khan in NOVA

In het actualiteitenprogramma NOVA spreekt Nieuwe Revu-verslaggever en oorlogscorrespondent Arnold Karskens met gouverneur Jan Mohammed Khan van de Afghaanse provincie Uruzgan. Jl. woensdag 22 februari was het interview, opgenomen in de hoofdstad Kabul, al te horen in het Radio 1-programma ‘Het buitenland’ van de VARA.

Khan is een omstreden neef van de Afghaanse president Hamid Karzai: hij zou niet neutraal zijn, in de opiumhandel zitten, te veel macht hebben en weinig op hebben met de mensenrechten.

Omdat in maart a.s. de eerste Nederlandse militairen van de Deployment Task Force naar Uruzgan vertrekken, was één van de eisen die voor het doorgaan van de missie werden gesteld dat de gouverneur door Karzai zou worden vervangen door een neutraler en minder controversieel persoon.

Tot op heden is dit niet gebeurd, want Khan zou niet staan te trappelen om weg te gaan. Karskens vroeg Khan echter naar zijn toekomstplannen: hij heeft een baan gekregen als Taliban-bestrijder in het grensgebied met Pakistan.

Arnold Karskens op archieffoto

Terug naar Boven

VRIJDAG 24 FEBRUARI

Protestkaarten voor Van der Knaap

De voorzitters van ACOM, AFMP, FVNO en Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV bieden bij de hoofdingang van het Ministerie van Defensie in Den Haag ruim 35.000 protestkaarten met de tekst ‘Wij pikken 't niet langer’ aan Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap aan. Het aanbieden van de kaarten wordt ondersteund door de aanwezigheid van burgers en militairen in uniform.

Volgens de vier grootste militaire vakbonden moet de bewindsman rekening houden met stiptheidsacties en demonstraties van familie van militairen als hij niet snel met een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) komt.

 

Volgens AFMP-voorzitter Wim van den Burg kan de Van der Knaap het niet maken militairen naar Uruzgan te sturen zonder dat er een nieuwe CAO op tafel ligt. De zeer moeizaam verlopende CAO-onderhandelingen duren al sinds eind 2003, waardoor er sinds 3½ jaar géén sprake is geweest van salarisverhoging.

Volgens de militaire vakbonden lopen de onderhandelingen vooral mank op het leeftijdsontslag (Up or Out-systeem) en het onlangs afgesloten sociaal plan. Militairen op oudere leeftijd moeten doorwerken, terwijl het werk – onder andere door de hoge uitzendfrequentie – alleen maar riskanter en zwaarder wordt. Voor de Defensiebonden is dit een obstakel. Het Defensiepersoneel is de laatste jaren geconfronteerd met voortdurende personeelsreducties en reorganisaties.

Terug naar Boven

Seksueel misbruik blauwhelmen in 2005

Volgens de Fransman Jean-Marie Guéhenno, de Vice-Secretaris-Generaal voor Vredesoperaties bij de Verenigde Naties (VN), zijn in 2005 wereldwijd 296 VN-militairen verdacht van seksueel misbruik van vrouwen en meisjes.

Van de verdachte blauwhelmen in dienst van de VN zijn intussen 221 zaken onderzocht, met als resultaat 170 ontslagen en gerepatrieerde militairen, onder wie zes commandanten.

In totaal waren er in 2005 ± 85.000 blauwhelmen uit 120 landen actief bij alleen al vijftien grote Peace Support Operations.

Guéhenno werd van advies voorzien door de Jordaanse Prins Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein. Hij is adviseur én direct rapporteur aan Kofi Annan op het gebied van de seksuele exploitatie en misbruik tijdens VN-operaties.

Terug naar Boven

Britse dienstplichtigen in jaren '50 voor MI6 aan LSD

Volgens de Britse krant The Guardian heeft de Britse buitenlandse veiligheidsdienst MI6, ook bekend als de Secret Intelligence Service, duizenden ponden schadevergoeding betaald aan dienstplichtigen die in de jaren ’50 werden gebruikt bij geheime experimenten met de drug LSD.

LSD - afkorting voor lysergeenzuurdiëthylamide - is een kunstmatig gefabriceerd middel dat hallucinaties veroorzaakt. De hallucinaties worden teweeggebracht omdat LSD de neurotransmitter serotonine in de hersenen nadoet. Meer dan tien verschillende receptoren voor serotonine spelen allen een verschillende rol in het reguleren van hersenfuncties, zoals stemming en betekenis.

MI6 was indertijd van plan LSD te gebruiken als waarheidsserum bij de ondervraging van gevangengenomen buitenlandse spionnen, omdat de Britten bang waren dat de Russen soortgelijke middelen ter beschikking hadden.

Terug naar Boven

WOENSDAG 22 FEBRUARI

Eerste fietsbomaanslag Afghanistan?

Bij wat lijkt op een fietsbomaanslag op een logistiek konvooi van het Duitse Provincial Reconstruction Team (PRT) in de Noord-Afghaanse stad Kunduz is een militair voertuig vernield. Daarbij is een Duitse ISAF-militair licht gewond geraakt en kwamen twee Afghanen om het leven.

Volgens de lokale politiecommandant is het niet duidelijk of de fietser, die om het leven kwam, wist dat aan zijn fiets een bom zat. Het is daarom onbekend of het om de eerste zelfmoordaanslag met een fiets gaat.

Terug naar Boven

DINSDAG 21 FEBRUARI

Frans Smits Sr. overleden

In zijn woonplaats Voorburg is op 90-jarige leeftijd hofcouturier Frans Smits Sr. overleden, Nederlands enige militaire stilist en meest bekende ontwerper van militaire uniformen en emblemen.

Smits kwam al vroeg in aanraking met militairen, omdat zijn vader ambtenaar was op het Ministerie van Oorlog. Toen het ‘Genootschap voor Militaire Traditie en Uniformkunde’ in 1937 een prijsvraag uitschreef voor het ontwerpen van een nieuw uniform voor de landmacht, eindigde Smits als eerste. Pas na de Tweede Wereldoorlog ging hij echter aan het werk bij de zojuist opgerichte Uniformcommissie.

Frans Smits Sr.

Zo ontwierp Smits, die in 1975 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, door de jaren heen alle baretemblemen die in 1947 zijn geïntroduceerd , verschillende ceremoniële tenuen, emblemen, onderscheidingen en uitrustingsstukken. Daarnaast heeft Frans Smits Sr. decennia lang zijn medewerking verleent aan het Legermuseum, de Stichting Vrienden van het Legermuseum en de jaarboeken Armamentaria.

Terug naar Boven

Ratko Mladic nog niet gearresteerd

Ondanks media-suggesties van onder andere de Servische zenders Studio B en B92 én het persbureau Tanjug is de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic in Belgrado nog niet gearresteerd en overgebracht naar het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) in Den Haag.

Mladic wordt door het ICTY beschuldigd van genocide, uitroeiing, vervolging en misdaden tegen de menselijkheid.

Mladic, geboren op 12 maart 1943 in het gehucht Bozinovici bij Kalinovik ten zuiden van Sarajevo, is 10 jaar voortvluchtig geweest na zijn bevelhebberschap van de Bosnian Serb Army (BSA) tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het 43 maanden durende beleg van Sarajevo én voor de inname en daaropvolgende etnische zuivering van de moslim-enclave Srebrenica.

Ratko Mladic

Terug naar Boven

Slag om Verdun begon 90 jaar geleden

Precies 90 jaar geleden begon in de buurt van Verdun in het noordoosten van Frankrijk de grootste veldslag aller tijden.

De prestigieuze strijd tussen Frankrijk en Duitsland - na de misère van de Slag om de Marne - duurde van 21 februari tot 19 december 1916 en kostte tenminste aan een kwart miljoen militairen het leven.

Honderdduizenden anderen werden gewond of verminkt en naar schatting 300.000 Franse en Duitse stonden te boek als missing in action.

Oorlogskerkhof in Verdun (Noordoost-Frankrijk)

 

De Duitse generaal Erich von Falkenhayn, chef van de Duitse Generale Staf, kon keizer Wilhelm II ervan overtuigen Verdun aan te vallen: een Frans bolwerk van forten dat omgeven was door Duitse linies. Op 21 februari 1916 begonnen de Duitsers met 1.225 kanonnen aan het grootste, negen uur durende artilleriebombardement uit de Eerste Wereldoorlog. Gedurende de gehele veldslag zouden uiteindelijk 26 miljoen granaten door beide artillerieën worden verschoten.

Toch stagneerde de Duitse aanval. De Franse bevelhebber van het 2de Leger, generaal Philippe-Henri Pétain, organiseerde inderhaast een verdediging, waarna het Duitse offensief vastliep in een loopgravenoorlog met zinloze infanterieaanvallen en eindeloze artilleriebombardementen. Ook de inzet van gifgas (fosgeen) kon de impasse niet doorbreken. Commando-overdrachten - generaal Erich von Lüdendorff ten gunste van Von Falkenhayn en generaal Robert Nivelle ten gunste van Pétain – brachten uiteindelijk de doorslag. Nivelle drong de Duitsers in de tegenaanval terug tot de uitgangspositie van februari 1916, waarna de Duitsers het voor gezien hielden.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 18 FEBRUARI

Bosnisch oorlogstrauma winnaar Gouden Beer

De Bosnische speelfilm ‘Grbavica’ van regisseusse Jasmila Zbanic heeft op het 56ste Internationale Filmfestspiele Berlin de Gouden Beer voor de beste film gekregen. Zbanic’ eerste lange lowbudget-speelfilm van 90 minuten gaat over trauma's in het Bosnië-Hercegovina van na de burgeroorlog en de impact van systematische verkrachtingen van Bosnische vrouwen door Servische militairen. Dit wordt gepersonifieerd in de moeizame relatie tussen de alleenstaande moeder Esma die tijdens de burgeroorlog werd verkracht, en haar puberende 12-jarige dochter Sara.

Zbanic (1974, Sarajevo) wil met haar film “een stem geven aan de vrouwen die tijdens de burgeroorlog het slachtoffer werden van de massale verkrachtingen”. Eerder verklaarde ze in interviews dat verkrachting een oorlogsstrategie was om vrouwen te vernederen. De slachtoffers werden in concentratiekampen gehouden tot een abortus niet meer mogelijk was. Toen ze haar Gouden Beer in ontvangst nam, zei ze: “Ik zou er graag op wijzen dat de oorlog in mijn land dan wel voorbij is, maar de oorlogsmisdadigers Mladic en Karadzic lopen nog altijd vrij rond”.

Grbavica was – tezamen met Hadzici, Ilidza, Ilijas en Vogosca – tot het einde van de Bosnische burgeroorlog één van de vooral door Serviërs bewoonde en bestuurde wijken van Sarajevo. Na het Dayton Peace Agreement van 1995 zijn de wijken toegewezen aan het bestuur van de Moslim-Kroatische Federatie.

Terug naar Boven

VRIJDAG 17 FEBRUARI

VS verwerpen VN-rapport Guantanamo Bay

De Verenigde Staten verwerpen het vernietigende rapport van de United Nations Commission on Human Rights over het Amerikaanse militaire detentiecentrum Camp X-Ray op de U.S. Naval Base Guantanamo Bay in Cuba. Volgens Secretaris-Generaal Kofi Annan moet het kamp “zo snel mogelijk” dicht. De VS moeten de gevangenen snel berechten of onmiddellijk vrijlaten.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan is sluiting niet aan de orde: de gevangenen worden humaan behandeld en de VN hebben geen feiten onderzocht maar enkel beschuldigingen geuit. Ook wijst hij erop dat in Camp X-Ray “gevaarlijke terroristen” zitten en dat het International Committee of the Red Cross (ICRC) volledig toegang heeft tot het detentiecentrum.

In Camp X-Ray zitten ± 500 terreurverdachten gevangen die vooral in Afghanistan en Pakistan zijn opgepakt in de Amerikaanse War on Terror tegen het Taliban-regime en Al Qaida.

Terug naar Boven

DONDERDAG 16 FEBRUARI

Zembla: maar één reden voor Uruzgan

In het VARA / NPS-actualiteitenprogramma Zembla op Nederland 3 aandacht voor Uruzgan in de documentaire ‘Een levensgevaarlijke missie’.

Het programma vindt het een slecht idee om naar Uruzgan te gaan. Aan het einde vindt Zembla dat er maar één reden is om wél te gaan: onze geloofwaardigheid ten opzichte van onze NAVO-partners.

 

Aan het woord komen voor- en tegenstanders, voornamelijk tegenstanders naar wie niet is geluisterd op de hoorzitting op 2 februari jl. Zoals vanuit München de Duitse Afghanistan-adviseur Christof Hörstel. Hoewel hij door D’66 wél was gevraagd voor de hoorzitting, kreeg hij na een artikel in de Volkskrant van 24 januari jl. te horen dat hij niet meer hoefde komen. “Als de missie vooral militair is of de Taliban krijgen het gevoel dat die ontwikkelingsprojecten bedoeld zijn om al het geweld te maskeren, dan zullen ze geen van die hulpprojecten steunen. Ze zullen ze vernietigen en het opzetten daarvan verhinderen. Je bouwt aan de ene kant van het dorp een school terwijl aan de andere kant een school wordt opgeblazen door de Taliban”, aldus Hörstel. Hij voegt eraan toe dat hij de regering heeft aangeboden voor “a very ordinary consultant fee” werk voor de Nederlanders in Uruzgan te willen doen.

Hoewel Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot sprak over een aantal Taliban van 100 à 200, vertelt de in de hoorzitting geraadpleegde Abdel Khaleq (voormalig moedjaheddien-strijder uit Uruzgan) dat de schatting niet klopt. Volgens hem zijn er “1.000 tot 1.500 Taliban-strijders" in Uruzgan.

Willem van de Put, directeur van de non-gouvernementele organisatie Healthnet die vanaf 1995 overal in Afghanistan klinieken opzet met lokaal personeel en tot 2005 ook in Uruzgan zat, zegt: “Misbruik niet het argument dat die Nederlanders daar zitten om de wederopbouw te bevorderen. Dat is een kletsverhaal. Afghanen tuinen daar ook niet in. Je maakt het er niet veiliger op met dit soort verhalen.” Volgens hem zal de wederopbouw worden gehinderd door de inzet van militairen.

Niet gehoord is humanitair hulpverleningsexpert Kees Rietveld, die onder andere onder de Russische bezetting in Afghanistan werkte als arts, daarna als coördinator van de Europese Commissie en tot slot als observator voor de Amerikanen. Hij zegt: “Een Afghaan is te huur, niet te koop. Als je ze geld geeft zullen ze een tijdje doen wat je wilt dat ze doen. Totdat het geld op is en ze geen reden meer zien om te doen wat jij wilt dat ze doen.”

Bert Bakker, Tweede Kamerlid voor D’66, verbaast zich over de manier waarop tijdens de hoorzitting door voorzitter Henk de Haan werd omgegaan met journalist Arnold Karskens. Karskens kwam bijvoorbeeld, evenals de SP, op de proppen met een geheim rapport van de Amerikanen, dat niet uitgesproken positief was over Uruzgan. En tot slot AFMP-voorzitter Wim van den Burg, wél gehoord, die nu ineens denkt dat misschien wel “met tientallen slachtoffers” rekening gehouden zal moeten worden.

De documentaire zal a.s. zaterdag 18 februari om 11.50 uur worden herhaald.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 15 FEBRUARI

Start inschrijven Vierdaagse 2006

Vanaf vandaag tot en met 31 maart a.s. kan voor de 90ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen door militaire deelnemers worden ingeschreven op de officiële website van de Koninklijke Landmacht (KL) of, rechtstreeks, op de speciaal daartoe geopende website van het Regionaal Militair Commando-Noord (RMC Noord).

Het Commando Centrale Verzorging Militairen (CVM) van het RMC Noord van de Koninklijke Landmacht draagt sinds jaar en dag zorg voor de inschrijving en huisvesting van militaire deelnemers.

‘s Werelds grootste wandelevenement wordt in 2006 gelopen van 18 t/m 21 juli.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 14 FEBRUARI

Regeringspartij: Belgisch leger halveren

In het Belgische dagblad De Morgen laat Johan Vande Lanotte, voorzitter van de Belgische socialistische regeringspartij SPA, weten de helft van de Belgische krijgsmacht te willen laten opgaan in een Europees leger. Het vrijgekomen geld moet worden overgeheveld naar ontwikkelingssamenwerking om internationale conflicten te voorkomen. Het Belgisch leger dient over 10 jaar te zijn gereduceerd van 40.000 naar 20.000 militairen met in totaal 60% van het huidige budget van € 2,7 miljard. Hij wijst er daarbij op dat er de komende 10 jaar toch al 9.000 militairen met pensioen gaan.

Op zijn website is Vande Lanotte realistischer: “Het voorstel is ‘net-niet haalbaar’.” Taakspecialisatie per land ziet hij weliswaar zitten en ook wil hij de NAVO-verplichtingen niet langer op het niveau van de lidstaten invullen maar op het niveau van de Europese Unie.

De christen-democratische oppositiepartij Christen-Democratisch & Vlaams (CD&V) noemt het plan “klinkklare onzin”, omdat er nog niet eens een Europees leger bestaat.

Terug naar Boven

MAANDAG 13 FEBRUARI

Aanslag op Amerikanen in Uruzgan: 4 doden

Bij geweld in Uruzgan - waar Nederlandse militairen zullen worden gestationeerd – zijn vier Amerikaanse militairen gedood.

De Amerikanen, op patrouille met de Afghan National Army ( ANA), werden in hun ongepantserde Humvee-terreinwagen getroffen door een exploderend improvised explosive device (IED) langs de kant van de weg. Vervolgens is hun voertuig met kleinkaliberwapens en een RGP antitank-wapen onder vuur genomen. Vermoedelijk is de hinderlaag het werk van de Taliban.

Saillant detail is dat nog op 1 februari jl. – aan de vooravond van de Nederlandse besluitvorming over Uruzgan – juist de Amerikaanse kolonel Pat Higgins heeft gezegd dat Nederlandse troepen bij een eventuele missie géén wespennest zal wachten. Amper twee weken geleden zette de commandant van de Amerikaanse troepen in Uruzgan zijn woorden nota bene kracht bij met de opmerking dat in 2005 niet één Amerikaanse militair in Uruzgan is gesneuveld.

Terug naar Boven

Hoog ziekteverzuim Belgische militairen

Uit cijfers van de Minister van Landsverdediging André Flahaut blijkt dat Belgische militairen in 2005 gemiddeld 7 dagen méér ziek waren dan de gemiddelde Belg. Volgens cijfers zijn de Belgische militairen gemiddeld 19 dagen per jaar thuis als gevolg van ziekte. Dit is meer dan de 12 dagen van de gemiddelde Belg. Een verklaring voor het relatief hoge ziekteverzuim geeft Flahaut niet.

Terug naar Boven

ZONDAG 12 FEBRUARI

Britse militairen mishandelen Irakese tieners

De Military Police begint in opdracht van het Britse Ministery of Defence een onderzoek naar de mogelijke mishandeling van vier Irakese jongeren door acht Britse militairen.

Aanleiding is het bericht in het boulevardblad News of the World dat Britse militairen in Zuid-Irak een aantal tieners met grof geweld in elkaar zouden hebben geslagen.

De krant baseert zich op een video-opname van 3 minuten en 12 seconden, die begin 2004 zou zijn gemaakt bij straatrellen.

Op de video moedigt een Britse korporaal zijn collega’s aan om de jongeren te schoppen en te slaan. De videoband is naar de krant gestuurd door een klokkenluider die erbij zegt: Zij zijn niets anders dan misdadigers; een schande voor zichzelf, hun regiment en hun land”.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 11 FEBRUARI

Australische militairen gebrekkig uitgerust

De krant The Australian meldt dat de Australische troepen in Irak, met inbegrip van de Special Air Service, worden opgescheept met gebrekkig materieel. Vooral aan de kleding deugt weinig. Volgens de krant wordt de veiligheid van de Australische troepen in Irak en Afghanistan in gevaar gebracht door ondeugdelijke kogel- en scherfwerende vesten, gevechtspakken, helmen en laarzen.

Volgens de krant kunnen vijanden de militairen onder meer gemakkelijk in het vizier krijgen omdat het nieuwe gevechtstenue oplicht als het door een nachtkijker wordt bekeken. Verder zouden de helmen “beschadigd en verroest” zijn en zouden er gebreken zijn geconstateerd aan de speciale platen in kogel- en scherfwerende vesten waarmee het lichaam wordt beschermd.

Het Australische Ministerie van Defensie ontkent dat de krijgsmacht slecht is uitgerust en noemt de berichtgeving misleidend. Minister van Defensie Brendan Nelson zegt dat de troepen op missie zijn gestuurd met “het best beschikbare materieel en de beste kledij”. Australië heeft alleen al in Irak ruim 1.300 militairen, terwijl in Afghanistan vooral Australische SAS actief zijn.

Terug naar Boven

DONDERDAG 9 FEBRUARI

Inzet Duitse militairen op WK voetbal

De Bundeswehr wil bij de wereldkampioenschappen voetbal, die van 9 juni t/m 9 juli a.s. in Duitsland worden gehouden, 2.000 militairen inzetten.

De voorzitter van het organisatiecomité, oud-international én voorzitter van voetbalvereniging FC Bayern München, Franz Beckenbauer, pleitte voor zo groot mogelijke veiligheidsmaatregelen: “Als daarvoor de inzet van de strijdkrachten nodig is, moet dat”.

Zo zullen speciale eenheden de stadions tegen aanvallen met biologische of chemische wapens moeten beschermen.

Daarnaast zal er bijvoorbeeld een mobiel ziekenhuis worden ingericht ten behoeve van spoedoperaties in Kaiserslautern, een mobiele toren worden geplaatst voor toezicht op Flughafen Stuttgart, en zowel in Laupheim als Bückeburg dient een helikopter gereed te staan voor het transport van gewonden. De NAVO had al de inzet van een AWACS-vliegtuig toegezegd dat als vliegend radarstation de omgeving van de stadions permanent in de gaten zal houden.

Volgens het Bundesministerium der Verteidigung zal de geplande inzet € 5 miljoen kosten, die moeten worden betaald door de wereldvoetbalorganisatie FIFA. De 2.000 militairen zijn overigens minder dan 1% van het totaal aantal beroeps- én dienstplichtige militairen dat Duitsland telt.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 8 FEBRUARI

Militairen twijfelen over Uruzgan

Volgens de militaire vakbonden ACOM en AFMP zeggen nu al ruim honderd militairen het leger vaarwel, omdat ze niet willen deelnemen aan de missie Uruzgan, en twijfelen ruim duizend anderen. Druk vanuit het thuisfront en behoefte aan ander werk zijn de belangrijkste beweegredenen om niet mee te willen.

De bezwaren zijn zo groot, dat Defensie van ruim honderd militairen die zijn aangesloten bij de AFMP het contract zal opzeggen. Van de militairen die weigeren mee te gaan, maar daarvoor géén zwaarwegende reden hebben, wordt het contract ontbonden. Volgens ACOM-voorzitter Jan Kleian twijfelen de militairen die het eerst worden uitgezonden het meest.

De scepsis is overigens niet bekend bij de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV noch het Ministerie van Defensie.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 7 FEBRUARI

VVHO-toelage uitzendingen verdubbeld

In het overleg met het Ministerie van Defensie hebben de militaire vakbonden een verdubbeling van de VVHO-toelage bedongen. Militairen die op vredesafdwingende, vredeshandhavende of humanitaire operaties gaan krijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 een tegemoetkoming in de vergoeding voor beslaglegging (extra werkdruk) volgens de ‘Regeling voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties’ (VVHO) ter grootte van € 79,52 bruto per dag. Het bedrag was € 39,76 bruto per dag.

De onkostenvergoeding van € 25,40 bruto per dag blijft op hetzelfde niveau gehandhaafd.

Terug naar Boven

Slaapvertrekken Uruzgan gepantserd

Nederlandse militairen die naar Uruzgan gaan krijgen wel degelijk de beschikking over gepantserde slaapvertrekken.

Alle militairen slapen zo meteen in een gepantserd vertrek. De prefabs krijgen een pantserplaat op het dak, die bescherming biedt tegen vlak- en krombaanvuur. De wanden van de containers worden beschermd met hesco’s. Daarnaast zijn er extra gepantserde vertrekken voor locaties waar permanent personeel verblijft, zoals het commandocentrum, de operatiekamer en de eetzaal/bunker.

Terug naar Boven

MAANDAG 6 FEBRUARI

Persvoorstelling kwartiermakers Uruzgan

Op de Prinses Margrietkazerne in Wezep stellen de commandanten van de Koninklijke Landmacht, kolonel Henk Morsink, én die van de Koninklijke Luchtmacht militairen en materieel voor die in het kader van de Deployment Task Force naar Uruzgan gaan.

De Deployment Task Force, een combinatie van een kwartiermakersdetachement, Force Protection (beveiligingsdetachement ) en geniepersoneel, telt ± 850 militairen en vertrekt volgende maand naar het missiegebied voor voorbereidings- en opbouwwerkzaamheden.

Kolonel Henk Morsink

Voor de Force Protection dragen militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso uit Havelte zorg, van de genie wordt het personeel geleverd door 101 Geniebataljon uit Wezep.

De genisten beginnen vóór de ontplooiing in Uruzgan in eerste instantie op het vliegveld van Khandahar met bouwactiveiten voor de stationering van twee CH-47D Chinook -transporthelikopters, zes Apache AH-64D -gevechtshelikopters en zes F-16’s.

Terug naar Boven

ZATERDAG 4 FEBRUARI

Belgische krijgsmacht 1.438 vacatures

In 2005 gingen 1.441 jongeren aan de slag bij de Belgische krijgsmacht , voor 2006 zijn er 1.438 vacatures: 788 soldaten, 347 onderofficieren en 303 officieren. De soldaten zijn vooral nieuwe paracommando's en fuseliers, de onderofficieren in het bijzonder technisch specialisten.

Voor de 1.441 functies in 2005 waren 8.699 kandidaten. Voor elke functie waren dus gemiddeld 6 kandidaten. Een ¼ van de nieuwe kandidaten werd in 2005 medisch ongeschikt bevonden. De tijdelijk medisch ongeschikten hadden vooral problemen met het gebit of lichaamsgewicht, de definitief medisch ongeschikten vooral rugklachten. Ook wordt een stijging van gehoorproblemen bij jongeren geconstateerd.

Terug naar Boven

VRIJDAG 3 februari

Eindelijk VN-missie voor Darfur

Gepusht door de Verenigde Staten heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem beslist om de troepen van de African Union (AU), die toezien op de vredeshandhaving in Darfur te vervangen door een vredesmacht van de Verenigde Naties. Jan Pronk, speciaal VN-gezant voor de West-Sudanese regio Darfur (een gebied ter grootte van Frankrijk), heeft begin januari jl. toegegeven dat de tussenkomst van de zowat 7.000 AU-troepen heeft gefaald. De AU heeft, behalve onvoldoende bevoegdheden, ook niet langer het geld om zijn troepen uit te betalen.

Groot-Brittannië vraagt Sudan nu om vrijwillig VN-troepen met meer bevoegdheden toe te laten om te verhinderen dat moslimbendes doorgaan met het plunderen van dorpen en begaan van etnische zuiveringen. Al drie jaar woedt een hevige strijd die aan 180 à 300.000 mensen het leven heeft gekost en twee miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd. Het conflict draait om land, vrijheid en water.

De AU kan op 1 april a.s. het vredesmandaat overdragen aan de VN. Eveneens in januari jl. heeft Pronk overigens van Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot te horen gekregen dat Nederland niet de intentie heeft deel te nemen aan een vredesmacht in Darfur.

Terug naar Boven

DONDERDAG 2 februari

126 stemmen vóór missie Uruzgan

Even na 23.00 uur is de kogel door de kerk: 126 van de 150 leden van de Tweede Kamer stemmen vóór de missie naar Uruzgan. Uiteindelijk blijven de oppositiepartijen SP en Groen Links, regeringspartij D’66 en de PvdA’er Godelieve van Heteren tegen.

CDA, de overige leden van de PvdA, VVD, LPF, Christen Unie, SGP, Groep Wilders en de Groep Nawijn stemmen voor. Het kabinet zal het besluit morgen in de ministerraad formeel vaststellen.

Er was in de Tweede Kamer grote onvrede over de procedure zoals die de afgelopen twee maanden is gevolgd. Daarom ook werd een motie van Jozias van Aartsen (VVD) en Wouter Bos (PvdA) aangenomen met de strekking dat in de toekomst artikel 100 van de Grondwet correct zal worden toegepast: “De regering verstrekt de Staten-Generaal ( de volksvertegenwoordiging) vooraf inlichtingen over de inzet of het ter beschikking stellen van de krijgsmacht ter handhaving of bevordering van de internationale rechtsorde.”

De Uruzgan-missie heeft de afgelopen weken de politiek in Den Haag behoorlijk beziggehouden, met uiteindelijk de kleinste regeringspartij, D'66, als grootste verliezer. Zowel Defensiewoordvoerder Bert Bakker als fractievoorzitter Boris Dittrich kregen veel kritiek te verduren. Na de eerder geuite dreiging uit het kabinet te stappen indien de missie zou doorgaan, wilde én kon de partij het dreigement vandaag niet meer ten uitvoer brengen.

Minister van Defensie Henk Kamp bevestigde dat de Amerikaanse operatie 'Enduring Freedom' géén operaties zal uitvoeren in de Nederlandse Area of Responsibility als de Nederlandse commandant dat niet wil. Ook beloofde hij de Kamerleden er alles aan te zullen doen om de nazorg voor de militairen én het thuisfront op een hoog niveau te houden.

Terug naar Boven

Beslissing Uruzgan valt vandaag

De Tweede Kamer spreekt vandaag in een plenair debat met het kabinet inhoudelijk over de mogelijke uitzending van Nederlandse militairen naar Uruzgan.

In de Tweede Kamer lijkt een forse meerderheid van de partijen voorstander van de missie: CDA, LPF, PvdA, SGP en VVD. Daarmee zou een Kamermeerderheid van ruim 80% vóór Uruzgan stemmen.

Het debat over Afghanistan wordt vanaf 13.00 uur live uitgezonden op Nederland 2.

Terug naar Boven

woensdag 1 februari

Opnieuw USB-stick kwijt

Volgens RTL Nieuws is een kapitein van de Koninklijke Landmacht een memory-stick kwijtgeraakt. De militair had de onbeveiligde informatiedrager twee weken geleden in een huurauto laten liggen. Twee jongens bemachtigden de gevoelige, vertrouwelijke informatie, kopieerden en stuurden de USB-stick vervolgens terug naar betrokken kapitein.

De kapitein, die in 2005 vijf maanden was gelegerd in Afghanistan en nu werkzaam is op een kazerne in het land” , heeft niets over de zoekgeraakte memory-stick gezegd.

Op de USB-stick staat onder meer informatie over de beveiliging van Minister van Defensie Henk Kamp bij een bezoek aan Afghanistan, details over uit te voeren verkenningsmissies, foto’s van compounds in Afghanistan en voorschriften over hoe Nederlandse militairen in Afghanistan in gevechtssituaties moeten optreden.

Volgens Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de PvdA “is Defensie zo lek als een mandje”. VVD’er Hans van Baalen en SP’er Harry van Bommel vinden dat Kamp moet overwegen de betreffende militair te ontslaan. In NOVA zegt Van Baalen niet uit te sluiten dat de zaak gevolgen heeft voor de missie naar Uruzgan waarover de Tweede Kamer morgen een besluit neemt. Buitenlandse veiligheidsdiensten zouden nu terughoudend kunnen worden met het delen van informatie met Nederland, waardoor de veiligheid van de Nederlandse militairen in gevaar kan komen.

Zie ook: 20 januari 2006.

Terug naar Boven

Kolonel Higgins: Uruzgan géén wespennest

In een interview met De Telegraaf zegt de Amerikaanse kolonel Pat Higgins, commandant van de Amerikaanse troepen in Uruzgan, dat Nederlandse troepen bij een eventuele missie in de Afghaanse provincie Uruzgan geen wespennest wacht.

De situatie in Uruzgan is volgens Higgins redelijk onder controle en de Afghaanse bevolking staat op het punt de Taliban en Al Qaida massaal de rug toe te keren.

Volgens de kolonel lopen vooral de lokale politiemensen en militairen gevaar. Higgins zet zijn woorden kracht bij met de opmerking dat in 2005 niet één Amerikaanse militair in Uruzgan is gesneuveld: “Als het hier Russische roulette was, hadden wij veel meer slachtoffers te betreuren”.

In Tarin Kot, waar Higgins zijn hoofdkwartier heeft, wachten ± 1.000 Amerikaanse militairen op aflossing door Nederlandse collega's. Dat de enige verbindingsweg tussen Kandahar en de provinciehoofdstad Tarin Kot kwetsbaar is, valt volgens Higgins mee. Konvooien werden in het verleden vaak overvallen, maar steun van Apache-gevechtshelicopters moet herhaling voorkomen.

Terug naar Boven