OKTOBER 2005
Terug naar de homepage
 

OKTOBER 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
11
14
16
18
21
22
23
29
31

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

ZONDAG 30 OKTOBER
Bouw FDS in Pakistaanse stad Bagh van start

Bij de zwaar getroffen stad Bagh, ± 70 km ten noorden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, beginnen Nederlandse militairen vandaag met de bouw van een veldhospitaal (Field Dressing Station of FDS) op een hoogte van ± 2.500 meter.

Het FDS, dat verpakt zit in achtentwintig 20-voet-containers, heeft de afgelopen maanden dienst gedaan in het noorden van Afghanistan maar is vanwege de aardbeving gederouteerd naar Pakistan. Het samengestelde detachement staat onder leiding van majoor der mariniers Van der Lelie.

Volgens de Amerikaanse vice-admiraal John Stufflebeem, die de leiding heeft over de grootschalige operatie in het noorden van Pakistan, weet de NAVO niet hoeveel mensen er precies gewond zijn geraakt in het door de aardbeving getroffen gebied. “In de regio waar Nederland actief is, liggen 65 dorpen die allemaal zwaar getroffen zijn”, aldus Stufflebeem.

Field Dressing Station, zoals dat ontplooid was tijdens de Stabilisation Force in Iraq (SFIR) in As Samawah

Normaal gesproken kan het FDS al na enkele dagen op poten staan.Omdat het militaire vliegveld van Islamabad door alle hulpvluchten op zijn top draait, komen de Nederlandse toestellen beetje bij beetje binnen en duurt het enkele dagen langer.

Het streven is het FDS 6 november a.s. volledig te kunnen laten draaien met in totaal 150 militairen, waaronder een Tsjechisch medisch team. Het FDS wordt aangepast aan de leefregels van de islam. Zo komen er strikt gescheiden zalen voor mannelijke en vrouwelijke patiënten en worden de patiënten altijd door een arts van het eigen geslacht behandeld omdat de mensen dat anders niet toestaan.

Terug naar Boven

VRIJDAG 28 OKTOBER
Stallone terug in ‘Rambo IV'

Volgens het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter is Sylvester Stallone wederom aangetrokken om de hoofdrol te vertolken in de vierde film uit de Rambo-reeks. In 1982 verscheen de eerste, ‘First Blood'.

Het nog onafgeronde scenario van ‘Rambo IV' draait opnieuw rond oud -commando en oorlogsveteraan John Rambo; hij leidt een teruggetrokken leven in de VS. Als een meisje wordt vermist, wordt hij gedwongen zijn afgezonderde levensstijl te verlaten en neemt hij het recht in eigen hand.

De film zal in de lente van 2006 worden opgenomen in Mexico en de VS.

Sylvester Stallone als Rambo in 'First Blood'

Terug naar Boven

Vrijheidsmonument Wageningen fallussymbool?

De inwoners van Wageningen krijgen van 4 tot 7 november a.s. de tijd om aan het omstreden nieuwe vrijheidsmonument van monumentaal ontwerper Hanshan Roebers te wennen. Onder de bevolking is beroering ontstaan, omdat de uitschuifbare zuil van maximaal 9 meter 45 een fallussymbool zou zijn.

Het gemeentebestuur denkt dat de mensen zich een beter beeld kunnen vormen als het monument in het echt kan worden aanschouwd. De zuil, ter nagedachtenis aan de in 2004 overleden Prins Bernhard, komt omhoog en gaat naar beneden onder invloed van zonlicht. Bovenin brandt een vrijheidsvuur.

Artist impression van monument 'Het Vrijheidsvuur' zoals dat in Wageningen zal worden geplaatst (© Hanshan Roebers)

Na de proefopstelling op het 5 Mei Plein bij Hotel De Wereld – de plek waar de capitulatie van de Duitse bezetters in 1945 werd ondertekend en waar Prins Bernhard jarenlang het defilé van veteranen heeft afgenomen – is er een hoorzitting over de vraag of het monument er definitief moet komen. De definitieve onthulling is gepland op 1 december a.s.

Terug naar Boven

DONDERDAG 27 OKTOBER
Antonov 225 op Vliegbasis Eindhoven

Het grootste vrachtvliegtuig ter wereld, de Antonov 225, landt vandaag op Vliegbasis Eindhoven. Vrijdagmorgen om 9.00 uur vertrekt het toestel. Het vliegtuig met een vleugelspanwijdte van 88,4 meter kan 250 ton cargo vervoeren; zo kunnen tegelijkertijd zestien 20-voet-containers worden vervoerd. De Antonov 225 is het grootste vrachtvliegtuig ter wereld.

Het toestel is door het Ministerie van Defensie ingehuurd om hulpgoederen te transporteren naar Pakistan: 500 boogtenten, 500 tentkachels, 500 tentzeilen, 5.000 dekens en 120 veldbedden, alsmede een tent van de Schiedamse firma Bingham met een vloeroppervlak van 180 vierkante meter.

Antonov 225

Terug naar Boven

Symposium CBRN-terrorisme op IDL

Op het Instituut Defensie Leergangen (IDL) in Den Haag vindt een symposium plaats over de actuele ontwikkelingen op het gebied Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair (CBRN)-terrorisme.

De organisatie is in handen van TNO/Defensie en Veiligheid, Pinpoint Management & Consultancy en het Ministerie van Defensie; dagvoorzitter is generaal-majoor b.d. Frank van Kappen.

CBRN-terrorisme heeft een aantal bijzondere karakteristieken. Kenmerkend zijn onder andere een minder voorspelbaar karakter dan bij klassieke calamiteiten én het opzettelijk naar de bevolking toe brengen van een specifiek gevaar waarop voorbereiding moeilijk is.

Generaal-majoor b.d. Frank van Kappen

Terug naar Boven

WOENSDAG 26 OKTOBER
Churchill negatief over Nederlanders

Volgens het zojuist verschenen boek 'Churchill en de Nederlanders. Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman' van Oebele de Jong oordeelde Winston Churchill (1874-1965), toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak Minister van Defensie en korte tijd later premier van Groot-Brittannië, uiterst negatief over Nederland: “Ze zijn volkomen egoïstisch en vochten pas toen ze werden aangevallen en toen slechts voor een paar uur.”

Voorafgaand aan zijn politieke loopbaan bouwde Churchill een reputatie op als verslaggever tijdens de Boerenoorlog. Artikelen van zijn hand tonen een antipathie jegens de Nederlanders, waartoe hij ook de Boeren in Zuid-Afrika rekende. Deze aversie werd uiteindelijk onderdeel van Churchill's imago.

Volgens Oebele de Jong was het oeuvre van Churchill altijd doorspekt met laatdunkendheid over Nederland. Als het ging over de Eerste en Tweede Wereldoorlog zag hij in de Nederlandse neutraliteit zelfs een bewijs van fundamentele onbetrouwbaarheid.

'Churchill en de Nederlanders. Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman' telt 256 pagina's, kost € 29,50, is verschenen bij Walburg Pers en heeft als ISBN 9057303906.

Boekomslag 'Churchill en de Nederlanders. Nederland gezien door de kleine bril van een groot staatsman'

Terug naar Boven

DINSDAG 25 OKTOBER
2.000 Amerikanen gesneuveld in Irak

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt op gezag van bronnen in het Pentagon dat het Amerikaanse dodental in Irak vandaag is opgelopen tot 2.000 gesneuvelde militairen na de dood van twee militairen.

Het aantal doden (killed in action) is geteld sinds het begin van de Tweede Golfoorlog op 20 maart 2003; in het totaal zijn derhalve meegerekend de slachtoffers die vielen als gevolg van oorlogshandelingen tot aan 1 mei 2003. De officiële website van het Iraq Coalition Casualty Count van het Department of Defense (DOD) bevestigt het dodental.

In dezelfde periode raakten in totaal 7,6 maal zoveel Amerikaanse militairen gewond (wounded in action): 15.220. Na de Verenigde Staten sneuvelden de meeste Coalition Forces-militairen uit achtereenvolgens Groot-Brittanië (97), Italië (27), Oekraïne (18), Polen (17), Bulgarije (13) en Spanje (11).

Irak met reeds 2.000 gesneuvelde Amerikanen in de ban van het bodybag-syndrome

Aan Nederlandse zijde vielen twee doden: sergeant der infanterie Dave Steensma (10 mei 2004) en wachtmeester der marechaussee Jeroen Severs (14 August 2004); dit is 0,09% op het totaal van 2.199 gedode coalitietroepen sinds 20 maart 2003, tegen 90,95% aan Amerikaanse zijde.

Terug naar Boven

Hoofdmacht EUFOR-3 vertrekt

De hoofdmacht van de volgende rotatie van de Nederlandse deelname aan de European Union Force in Bosnia and Hercegovina (EUFOR) vertrekt vanaf Vliegbasis Eindhoven voor een half jaar naar Bosnië-Hercegovina. Het gaat om militairen afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot.

De Nederlandse deelname aan de lichting EUFOR-3 bestaat uit een Support Company, een Normal Framework Operations (NFO) Company en Liaision & Observation Teams (LOT's). Tot april 2006 treedt 13 Bevoorradingscompagnie op als Support Company, terwijl 11 Afdeling Rijdende Artillerie de NFO Company voor zijn rekening neemt.

De Nederlanders zijn verspreid over compounds in Banja Luka, Bugonjo (NFO Company en Support Company) en Sarajevo.

Logo EUFOR-3

LOT's zijn gehuisvest in Livno, Mrkonjic Grad, Titov Drvar, Travnik en Vitez. De LOT's worden bemensd door militairen die leven en werken tussen de lokale bevolking.

Terug naar Boven

MAANDAG 24 OKTOBER
Boogtenten naar Pakistan

Nederland stuurt 500 boogtenten naar het op 8 okober jl. door een aardbeving getroffen gebied in het noorden van Pakistan. De regering reageert hiermee op een verzoek van Pakistan. Op dit moment is er grote behoefte aan extra tenten om mensen onderdak te bieden voordat de winter invalt. Er zullen ook tentkachels en veldbedden worden meegeleverd.

In oktober 1998 veroorzaakte de opvang van asielzoekers, gedurende een week, in soortgelijke boogtenten op de Ermelose Heide maatschappelijke commotie, toen bleek dat veel tenten lekten.

Terug naar Boven

DONDERDAG 20 OKTOBER
Chavez: VS willen Venezuela binnenvallen

Voor de BBC-microfoon verklaart president Hugo Chavez van Venezuela dat hij beschikt over bewijzen dat de Verenigde Staten zijn land willen binnenvallen. De VS zouden het hebben voorzien op de Venezolaanse olievoorraden. Zijn inlichtingendiensten zouden de Amerikaanse invasieplannen hebben ontdekt. Volgens Chavez zal de Amerikaanse invasie plaatsvinden onder de codenaam Balboa.

Ruim een maand geleden, op 16 september, deed Chavez in een interview in het programma Nightline op de Amerikaanse tv-zender ABC deze beschuldigingen ook al.

Terug naar Boven

WOENSDAG 19 OKTOBER
Aanhoudingsbevel tegen Amerikaanse militairen

Spanje vaardigt een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen drie Amerikaanse militairen. Het drietal wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van onder meer een Spaanse cameraman tijdens de inname van de Iraakse hoofdstad Bagdad op 8 april 2003. Op die dag nam een Amerikaanse Abrams-tank het Palestine Hotel onder vuur.

Bij de beschieting, die live vanuit het hotel werd gefilmd, verloren de Spaanse cameraman José Couso (van de Spaanse tv-zender Telecinco) en de Oekraïense cameraman Taras Protsyuk (van persbureau Reuters) het leven. Twee andere journalisten en een technicus raakten gewond. In het Palestine Hotel verbleven nagenoeg alle buitenlandse oorlogscorrespondenten die niet als embedded journalists waren ingekwartierd bij de Brits-Amerikaanse aanvalstroepen.

Volgens een rapport van de U.S. Army uit 2004 treft de militairen in de tank geen blaam: “De aanval was gericht tegen wat per vergissing werd beschouwd als een vijandelijk doelwit.”

Terug naar Boven

MAANDAG 17 OKTOBER
Mogelijke vertraging in levering NH-90's

In een voortgangsrapportage, die vandaag naar de Tweede Kamer gaat, meldt Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap na te denken over “een krachtiger middel” om de industrie aan afspraken te houden: Nederland maakt zich zorgen over de mogelijke vertraging bij de levering van 20 nieuwe NH-90 helikopters aan de Koninklijke Marine, die de huidige Westland Lynx SHD 14-helikopters moeten vervangen.

Door vertraging in de productie kan de eerste van in totaal 38 helikopters voor Duitsland pas aan het einde van 2005 worden geleverd; dit is 1½ jaar later dan gepland. Nederland gaat voor de eigen NH-90's uit van 2007, maar de bewindsman houdt rekening met vertraging.

Er worden twee versies van de NH-90 ontwikkeld: een tactische transporthelikopter en een maritieme boordhelikopter. Zowel Duitsland als Nederland hebben de laatste versie besteld, de NATO Frigate Helicopter (NFH).

Terug naar Boven

ZATERDAG 15 OKTOBER
Max van der Stoel was hoofd Gladio

Volgens De Telegraaf was de prominente PvdA'er Max van der Stoel – voormalig Minister van Buitenlandse Zaken, lid van de Raad van State en Minister van Staat – de laatste leider van de geheime ‘stay behind'-organisatie Gladio. Deze eenheid, gefinancierd door het Ministerie van Defensie, was bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) – de huidige Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) – beter bekend als ‘Operaties & Inlichtingen' (O & I).

Gladio was bedoeld om het verzet te leiden én guerrilla-achtige activiteiten uit te voeren in geval van een bezetting door de toenmalige Sowjet-Unie en zou onder meer bomaanslagen plegen om de schuld daarvan vervolgens aan de communisten te geven. Zo bevonden zich her en der in Nederland geheime wapenarsenalen voor de leden van Gladio. Vooral (oud-)militairen, sleutelfiguren uit het bedrijfsleven en topambtenaren maakten deel uit van het netwerk.

Het bestaan van Gladio werd in de jaren '90 bekend, waarna Gladio door premier Ruud Lubbers werd opgeheven.

Vanaf 1967 werd Gladio als eerste geleid door Minister van Staat Marinus Ruppert (ARP), daarna door Theo van Lier (PvdA) en tot slot door Van der Stoel, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door oud-agent dr. Dirk Engelen van de toenmalige BVD.

Terug naar Boven

I.E.D. explodeert bij Nederlands konvooi

Het voorste voertuig van een Nederlands militair-logistiek konvooi van in totaal drie voertuigen heeft in Afghanistan rond 08.30 lokale tijd schade opgelopen doordat langs de kant van de weg een zelfgemaakt explosief, een zgn. Improvised Explosive Device (IED), tot explosie werd gebracht.

Bij het incident, dat plaatsvond in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan, zijn géén gewonden gevallen.

Terug naar Boven

DONDERDAG 13 OKTOBER
Plantje in strijd tegen landmijnen

Het Jeugdjournaal laat een item zien over het plantje ‘zandraket' (Arabidopsis thaliana). Het plantje kan overal ter wereld op zandgrond groeien.

De zandraket, behorend tot de mosterdfamilie, is door het Deense biotechnologiebedrijf Aresa Biodetection genetisch gemodificeerd en daarmee geschikt gemaakt om landmijnen op te sporen.

Uit explosieven dampt het gas NO2 in kleine hoeveelheden weg: wanneer er vanuit de bodem stikstofdioxide vrijkomt, kleuren de bladeren van het plantje herfstkleurachtig tot rood.

Omdat het plantje een extra gen heeft, dat bij de aanwezigheid van stikstofdioxide een seintje geeft om het rode pigment anthocyanine te produceren, verraadt het plantje zo de aanwezigheid van landmijnen.

Zandraket... plantje in de noodzakelijke strijd tegen landmijnen

Het VPRO-programma Noorderlicht heeft al op 29 januari 2004 aandacht besteed aan de zandraket.

Terug naar Boven

WOENSDAG 12 OKTOBER
Eric O. krijgt € 10.000 van Staat

Het gerechtshof in Arnhem bepaalt dat de Nederlandse Staat Eric O., de sergeant-majoor van het Korps Mariniers, € 10.000 schadevergoeding moet betalen.

Eric O. loste op 27 december 2003 op de Main Supply Route (MSR) ‘Jackson', gelegen tussen Al Khidr en As Samawah in Irak, als commandant van de Quick Reaction Force waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, waarbij één dode viel. Justitie vond dat Eric O. zich niet aan de geldende instructies had gehouden, maar op grond van internationaal geldende geweldsvoorschriften sprak het gerechtshof de marinier op 4 mei 2005 vrij van moord, doodslag dan wel dood door schuld .

Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, had € 300.000 schadevergoeding geëist.

Volgens het gerechtshof in Arnhem kan Eric O. wettelijk gezien slechts aanspraak maken op € 95 per dag voor de zes dagen die hij in de cel zat. Het hof ziet gelukkig bijzondere omstandigheden: “Eric O. is een gewaardeerd militair die voor de ogen van zijn collega's is gearresteerd. Ook de weinig terughoudende verdediging van het Openbaar Ministerie en alle publiciteit in de media maken deze zaak bijzonder”. Ook kent het gerechtshof de marinier € 896 toe ter compensatie van het verlies van dubbele pensioendagen. Bij uitzending van een militair tellen pensioendagen dubbel.

Terug naar Boven

Militairen willen veteranenstatus na uitzending

Uit een onderzoek dat de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV en de BBTV hebben gehouden op verschillende militaire locaties in Nederland, blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse militairen vindt dat zij na een vredes- of humanitaire operatie direct de veteranenstatus moeten krijgen.

Van de 230 schriftelijk geënquêteerde militairen vindt 62% dat militairen die nu nog in dienst zijn én uitgezonden zijn geweest, de status van veteraan moeten krijgen. Nu is het nog zo dat een militair pas de veteranenstatus kan krijgen als hij/zij niet meer in werkelijke dienst is.

23% van de ondervraagden vindt het niet nodig militairen in actieve dienst al de veteranenstatus te verlenen, 15% heeft geen mening.

Terug naar Boven

Nieuwe Nederlandse Defensie Doctrine

Op het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael is het eerst exemplaar van de nieuwe Nederlandse Defensie Doctrine (NDD) door luitenant-generaal Hans Sonneveld, Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten (voorheen Plaatsvervangend Chef Defensie Staf), aangeboden aan Minister van Defensie Henk Kamp.

Omslag van de nieuwe Nederlandse Defensie Doctrine

Terug naar Boven

MAANDAG 10 OKTOBER
USAR.NL aangekomen in Pakistan

Het Nederlandse Urban Search And Rescue-team (USAR.NL), met onder andere personeel van het Ministerie van Defensie, is om 11.25 uur Nederlandse tijd geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De eenheid gaat zoeken naar slachtoffers die onder het puin zijn bedolven door de aardbeving van 8 oktober jl. Het is nog onduidelijk in welk gebied de Nederlanders precies worden ingezet. Ruim 60 reddingswerkers en 8 speurhonden van USAR.NL zijn gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van bedolven slachtoffers. De hulpverleners, afkomstig van politie, brandweer, krijgsmacht en verpleegkunde, vertrokken in de nacht van zondag op maandag vanuit Eindhoven.

USAR.NL valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directie Rampenbeheersing en Brandweer. Het is een internationaal inzetbare bijstandseenheid voor het zoeken en redden van slachtoffers, die is opgezet volgens internationale richtlijnen zoals die bij de Verenigde Naties zijn ontwikkeld.

Naar verwachting blijft USAR.NL, dat volledig zelfvoorzienend is, voor maximaal 10 dagen in Pakistan, waar het zal samenwerken met het rampenteam van de United Nations Disaster and Assessment Coordination (UNDAC).

Terug naar Boven

ZONDAG 9 OKTOBER
Herdenking gevallen Stootroepers Beneden-Leeuwen

Traditiegetrouw vindt op de tweede zondag in oktober in Beneden-Leeuwen, in de Gelderse gemeente West Maas en Waal, de jaarlijkse herdenking plaats van alle 374 gevallenen van het Regiment Stoottroepen.

Het is dit jaar de 60ste herdenking. Na een kerkdienst en een stille tocht naar het ereveld Gesneuvelde Stoottroepers, worden er ter plaatse kransen gelegd.

Het Regiment Stoottroepen is het jongste infanterieregiment binnen de Koninklijke Landmacht.

Logo van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard

Terug naar Boven

ZATERDAG 8 OKTOBER
Journalisten trekken op met Special Forces in Afghanistan

RTL Nieuws-verslaggever Bart Hettema is, samen met cameraman Stan Storimans, de eerste journalist die, na een jarenlange mediastilte, vier dagen lang mag meereizen met de militairen van het Korps Commandotroepen in het zuiden van Afghanistan. De commando's zijn "firm but friendly" actief in de provincies Registan en Shorabak, een gebied zo groot als de helft van Nederland langs de grens met Pakistan.

Nederlandse Special Forces actief in de provincies Registan en Shorabak in het zuiden van Afghanistan

In het woestijngebied ten zuiden van de stad Kandahar doen ± 165 commando's én militairen van het Korps Mariniers, ondersteund door ± 85 militairen van de Koninklijke Luchtmacht, mee aan operatie ‘Enduring Freedom'. Deze operatie is kort na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 door de Amerikanen gestart om Afghanistan te zuiveren van de fundamentalistische Taliban-beweging, Al Qaida en overige terroristen. De Amerikanen proberen deze terroristen op te sporen en uit te schakelen, de Nederlanders winnen inlichtingen in en brengen het gebied in kaart.

Terug naar Boven

VRIJDAG 7 OKTOBER

Oud-wapeninspecteur Irak vergelijkt Bush met nazi

Voormalige VN-wapeninspecteur Scott Ritter vergelijkt in een toespraak voor de Britse denktank Chatham House in Londen de Amerikaans-Britse invasie in Irak in 2003 met de veroveringsoorlog die Duitsland begin jaren '40 voerde in Europa. Ritter was wapeninspecteur van 1991 tot 1998 en leidde de United Nations Special Commission (UNSCOM) in Irak.

In zijn spreekbeurt, getiteld ‘Iraq as an intelligence success and policy failure', gaf hij aan dat de inlichtingendiensten in géén geval de oorlog hebben gebaseerd op de aanwezigheid van massavernietigingswapens.

Ritter noemde de “agressieve oorlogsvoering” in Irak vergelijkbaar met het Duitse optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair zei hij: “Beiden kunnen worden aangemerkt als oorlogsmisdadigers voor hun deelname aan acties waarvoor wij Duitsland in 1946 hebben veroordeeld'”.
Terug naar Boven
DONDERDAG 6 OKTOBER
Extra beveiliging mariniers Curaçao

In huizen van militairen van het Korps Mariniers op het benedenwindse eiland Curaçao wordt versneld een alarmsysteem aangelegd. De maatregelen worden door het Ministerie van Defensie versneld ingevoerd én betaald, omdat er de laatste maanden een aanzienlijke toename is van het aantal overvallen en inbraken.

De alarmsystemen zijn voorzien van bewegingssensoren en een alarmknop. Het gaat in totaal om 300 huizen van leden van het Derde Mariniersbataljon, dat zich permanent op de Nederlandse Antillen en Aruba bevindt.

Terug naar Boven

WOENSDAG 5 OKTOBER
Ben Bot: invasie Irak misschien “niet zo verstandig”

Tijdens een Kamerdebat over de uitzending van Nederlandse militairen de afgelopen jaren, verkondigt Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot dat de invasie in Irak van Amerikaanse en Britse strijdkrachten op 20 maart 2003 achteraf misschien “niet zo verstandig” is geweest. Nederland was één van de bondgenoten van de VS bij de invasie en droeg militairen bij aan de Stabilisation Force in Iraq (SFIR). Nadat het kabinet een oorlog tegen Irak aanvankelijk wél politiek maar niet militair steunde, was Bot zelf in 2004, samen met Minister van Defensie Henk Kamp, verantwoordelijk voor het besluit om de aanwezigheid van Nederlandse militairen met acht maanden te verlengen. De bewindsman heeft dan ook geen enkele spijt van het besluit om de Nederlandse militairen te sturen.

Niettemin was volgens Bot het langer doorzetten van diplomatie en verder onderzoek naar massavernietigingswapens “verstandiger geweest” .

In de Tweede Kamer is met ongeloof gereageerd op zijn uitspraken. VVD en CDA zijn bedroefd over de uitlatingen. Volgens VVD-Defensiewoordvoerder Hans van Baalen lijkt Bots uitspraak op een veroordeling van de politieke steun die destijds is uitgesproken door het kabinet: “Dat is vele bruggen te ver” . Groen Links-Kamerlid Farah Karimi wil een motie indienen om te vragen om een onafhankelijk onderzoek naar de informatie die het Nederlands kabinet had over massavernietigingswapens in Irak. Komt dat onderzoek er niet, dan wil zij een parlementair onderzoek.

Terug naar Boven
Lezing generaal Cammaert over 'Moed moet'

In de Pieterskerk in Leiden geeft generaal majoor der mariniers Patrick Cammaert voor genodigden een lezing over het thema ‘Moed moet'. Termen als moed en dapperheid doen onmiddellijk denken aan het voeren van oorlog. Oorlogvoering en moed zijn, om voor de hand liggende redenen, traditioneel nauw met elkaar verbonden. Zelfs in het hightech-tijdperk, waarin oorlogvoering veel weg heeft van een computerspelletje, telt nog steeds de persoonlijke moed op het slagveld zwaar en kan zij zelfs beslissend zijn.

Het symposium ‘Moed moet' wordt georganiseerd door de ideële Veer Stichting, die zich ten doel stelt de gedachtewisseling tussen studenten en vormgevers van de maatschappij te bevorderen.

Patrick Cammaert, geboren in 1950 en in 1971 benoemd tot officier bij het Korps Mariniers, is sinds januari jl. divisiecommandant van de troepen van de Verenigde Naties (MONUC) in het oosten van de Democratische Republiek Congo (voormalig Zaïre).

Terug naar Boven

DINSDAG 4 oktober

1.661 banden van 463 voertuigen lek

Minister van Defensie Henk Kamp is bezorgd over de antimilitaristische actie van afgelopen weekend op de Majoor Mulderkazerne in Garderen/Stroe. Daar werden, naar nu blijkt, in totaal 1.661 banden van 463 m ilitaire voertuigen lekgestoken. Het gaat om nieuwe en oude voertuigen, die op een afgesloten terrein stonden. De oude stonden klaar om te worden verkocht via de Domeinen. De schade bedraagt naar schatting € 900.000.

De minister kan zijn militaire spullen onmogelijk voor 100% beveiligen tegen vernielingen of diefstal. “Zelfs al zou ik alle 45.000 militairen voor dat doel inzetten, red ik het nog niet'”, zei hij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De bewindsman was door CDA-Defensiewoordvoerder Roland Kortenhorst op het matje geroepen vanwege het incident. Het Tweede Kamerlid begreep absoluut niet hoe de actiegroep in staat was geweest zoveel banden lek te steken en bracht de bewindsman vervolgens subtiel in herinnering dat het in 2005 bijna om de maand raak is:

weekend 9 / 10 april 2005

Vliegbasis Gilze-Rijen

Tweehonderd Glock 17-pistolen gestolen

weekend 7 / 8 mei 2005

Oranjekazerne Schaarsbergen

Tachtig banden van militaire voertuigen lekgestoken

10 augustus 2005

Vliegbasis Woensdrecht

Twee F-16 gevechtsvliegtuigen vernield

Kamp weigerde in te gaan op de suggestie van de CDA'er om direct iets te doen. Wél zegde hij toe de procedure nog eens langs te lopen om te kijken of er nog aanscherpingen mogelijk waren. Alle toegangen tot het terrein waren permanent bewaakt en er werd regelmatig patrouille gelopen.

Terug naar Boven

MAANDAG 3 oktober

Banden lekgestoken in Garderen/Stroe

Naar nu pas bekend is gemaakt hebben onbekenden hebben het afgelopen weekend bij 480 voertuigen op de Majoor Mulderkazerne in Garderen / Stroe, gemeente Barneveld, één of meer banden lekgestoken. De actie is opgeëist door een groep die zich Radicale Anti-Militaristische Actie noemt. De Majoor Mulderkazerne grenst aan de Generaal-majoor Kootkazerne.

In mei jl. saboteerde de actiegroep ‘Priemende Priemen' al 80 banden van 150 voertuigen op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Toen was de actie gericht tegen de Nederlandse deelname aan de strijdmachten in Afghanistan (ISAF) en Irak (SFIR).

Terug naar Boven

ZONDAG 2 oktober

Minister geïnterviewd in 'Woestijnruiters'

In het wekelijkse VARA/NPS-televisieprogramma ‘Woestijnruiters' op Nederland 3 interviewen Jeroen Pauw en Paul Witteman onder andere Minister van Defensie Henk Kamp.

De bewindsman was deze week op bezoek bij de oefening ‘Bright Star' in de Egyptische woestijn. Kamp liet daar weer zien een echte ‘soldatenminister' te zijn. Het tweetal praat met de minister over zijn liefde voor het leger, over de afweging “wel of niet in uniform” en over de vraag hoeveel risico hij bereid is te nemen met ‘zijn' mannen en vrouwen.

Terug naar Boven

zaterdag 1 oktober

Calamiteitenhospitaal neemt deel aan rampenoefening Utrecht

In Utrecht is een oefening gehouden met het registreren van slachtoffers. Er werd gedaan alsof er een tankauto met resten zwavelzuur tegen een polikliniekgebouw van het Universitair Medisch Centrum (U.M.C.) Utrecht in De Uithof was gereden. Aan de oefening is deelgenomen door het Calamiteitenhospitaal (samenwerkingsverband Centraal Militair Hospitaal en U.M.C. Utrecht), gemeente Utrecht, Regionaal Ambulancevervoer Utrecht, Regionaal Geneeskundige Functie Regio Utrecht, Traumacentrum Midden Nederland, U.M.C. Utrecht en Veiligheidsregio Utrecht.

Na het geënsceneerde ongeval gaven hulpverleners de 45 slachtoffers een nummer met een barcode, registreerden hoe slecht de gewonden er aan toe waren en pasten triage toe.

Aanleiding voor het ontwikkelen van het zgn. patient-tracking-system of Slachtoffer Volg Systematiek (S.V.S.) is de ramp in Volendam op 1 januari 2001. S.V.S. is een methode voor digitale uitwisseling van gegevens van slachtoffers van een ramp, die onder andere de communicatiestromen tussen alle hulpverleners verbetert én de doorlooptijden van bepaalde patiëntencategorieën inzichtelijk maakt. Voor de S.V.S. wordt gebruik gemaakt van een ‘cybercenter' waarin de data worden verzameld en gedistribueerd.

Gewonden werden gespeeld door L.O.T.U.S.-slachtoffers, evacués door medewerkers van de gemeente Utrecht en het Nederlands Rode Kruis.
Terug naar Boven