SEPTEMBER 2005
Terug naar de homepage
 

SEPTEMBER 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
3
6
11
22
24

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

VRIJDAG 30 september 2005
Marechaussee verlaat Soestdijk

De Koninklijke Marechaussee bewaakt vandaag voor het laatst Paleis Soestdijk in de gemeente Baarn. De beveiliging van het voormalige woonhuis van Koningin Juliana en Prins Bernhard komt vanaf morgen in handen van de Rijksgebouwendienst, die een particulier beveiligingsbedrijf zal inschakelen om het paleis te bewaken.

Met het overlijden van Prins Bernhard, de laatste bewoner, heeft Paleis Soestdijk zijn koninklijke bestemming verloren. Naar verwachting zal het kabinet begin volgend jaar een besluit nemen over de toekomst van Paleis Soestdijk. In 1937 werd Paleis Soestdijk de woning van Koningin Juliana en Prins Bernhard.

Aan het einde van de Gouden Eeuw kocht stadhouder Willem III de 'Hofsteede aan Zoestdijck' aan en liet er tussen 1674 en ‘78 een jachtslot voor in de plaats bouwen. Sindsdien heeft het slot, dat later werd uitgebouwd tot Paleis Soestdijk, gediend als woning voor de leden van het Koninklijk Huis.

Terug naar Boven

DONDERDAG 29 september 2005
Nederlandse grens open voor terroristen

Volgens De Telegraaf blijkt uit een rapport dat de Algemene Rekenkamer vandaag openbaar maakt dat de Nederlandse grenzen wijd openstaan voor terroristen.

Volgens de Algemene Rekenkamer, die onderzoek verricht naar de rechtmatigheid en de doelmatigheid van de overheidsuitgaven en –ontvangsten, zijn wet- en regelgeving en de uitvoering op het gebied van grenscontroles “niet toegesneden op terrorismebestrijding”. Mede hierdoor is er “geen sluitende controle aan de Nederlandse buitengrenzen”.

Het kabinet zegt in een eerste reactie veel te herkennen in de conclusies van de Algemene Rekenkamer, maar stelt dat “een 100% beschermde samenleving niet kan worden gegarandeerd”. De Tweede Kamer is echter zéér bezorgd en eist nog vóór het Kerstreces een concreet plan van aanpak van het kabinet.

De Algemene Rekenkamer wijst erop dat er maar liefst zes ministeries betrokken zijn bij de grenscontrole op terroristen:

Minister van Binnenlandse Zaken

Zeehavenpolitie in de regio Rotterdam-Rijnmond

 

Minister van Defensie

uitvoering van de personencontroles (Koninklijke Marechaussee)

 

Minister van Economische Zaken & Minister van Justitie

controle op wapens, munitie en strategische goederen

 

Minister van Financiën

Douane

 

Minister van Justitie

terrorismebeleid

 

Minister voor Vreemdelingenzaken & Integratie

beleid inzake personencontroles

De Algemene Rekenkamer concludeert dat de zes departementen geen periodiek overleg voeren, niet structureel informatie uitwisselen en zelfs in de praktijk niet veel samenwerken. Het enige pluspunt in het rapport van de Algemene Rekenkamer is de conclusie dat mag worden aangenomen dat het feit dat er gecontroleerd wordt, een preventieve uitwerking heeft.

Terug naar Boven

WOENSDAG 28 september 2005
Minister bezoekt 'Bright Star'

Minister van Defensie Henk Kamp brengt een bezoek aan de militairen van het Nederlandse luchtmobiele bataljon dat deelneemt aan de multinationale oefening ‘Bright Star'   in Egypte.

Nederland doet mee met ± 600 militairen van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault (AASLT) Garderegiment Grenadiers & Jagers, gelegerd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Terug naar Boven

DINSDAG 27 september 2005
Chinese oefening 'North Sword 2005' start

Volgens het Chinese persbureau Xinhua start de Chinese krijgsmacht de oefening ‘North Sword 2005' in de buurt van Zhurihe in het militaire district Beijing in Binnen-Mongolië.

Zo'n 16.000 militairen van de Chinese People's Liberation Army (PLA) - die in totaal 2,5 miljoen militairen telt - nemen eraan deel; als observator zijn ± 40 officieren uit 24 landen aanwezig, waaronder Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Noord-Korea, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten. Dit is het grootste aantal sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949. Traditiegetrouw vecht in de oefening een ‘blauw' leger tegen een ‘rood' leger.

Terug naar Boven

D'66 wil rehabilitatie Indië-veteranen

Tweede Kamer-lid Bert Bakker van regeringspartij D'66 dient vandaag Kamervragen in om eerherstel te vragen voor de dienstplichtigen die na de Tweede Wereldoorlog niet wilden vechten in de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië of overliepen. Hij vindt rehabilitatie reëel, “als minister Bot van Buitenlandse Zaken in augustus in Indonesië zegt dat Nederland destijds aan de verkeerde kant van de geschiedenis heeft gestaan”.

Bakker spreekt van een herwaardering, “kijkend met de bril van nu”, zonder nadrukkelijk de mensen “te blameren die toen voor hun nummer opgingen en vochten”. Op 15 augustus jl. betuigde Ben Bot namens de Nederlandse regering spijt over het leed dat de Indonesische bevolking is aangedaan door de Nederlandse militaire acties tussen 1945 en 1949.

VVD-woordvoerder Hans van Baalen en zijn CDA-collega Maarten Haverkamp keren zich tegen Bakkers voorstel. De Indië-weigeraars - het ging in de periode 1946-'49 om ± 6.000 man op 120.000 uitgezonden militairen - zaten vaak jarenlang in de gevangenis, verloren hun stemrecht en kwamen op een zwarte lijst, waardoor zij moeilijk aan werk kwamen.

Terug naar Boven

MAANDAG 26 september 2005
Oefening 'Falcon Autumn' van start

11 Air Manoeuvre Brigade ‘7 December' (11 AMB) traint van vanaf vandaag tot en met 14 oktober in de oefening ‘Falcon Autumn' in de provincies Flevoland, Gelderland en Utrecht.

11 AMB is samengesteld uit de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en de Tactische Helikopter Groep (THG) van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de oefening trainen landmachtmilitairen met Apache-, Chinook- en Cougar-helikopters omstandigheden die zich in misssiegebieden kunnen voordoen. Deelnemende squadrons zijn 298 en 300 Squadron van de Vliegbasis Soesterberg met respectievelijk Chinook en Cougar transporthelikopters én 301 en 302 Squadron van de Vliegbasis Gilze-Rijen met Apache-gevechtshelikopters.

‘Falcon Autumn' begint voor de landmachtcomponent met een grote verplaatsing van militaire voertuigen vanuit Schaarsbergen naar de Vliegbasis Soesterberg.

Terug naar Boven

ZONDAG 25 september 2005
SAS al weken actief aan grens Irak-Iran

De Britse zondagskrant The Sunday Times schrijft dat de twee Britse militairen van de Special Air Service (SAS) die een week geleden door Britse troepen werden bevrijd uit een woning in de Zuid-Iraakse stad Basra, betrokken waren bij een 'geheime oorlog' tegen opstandelingen die vanuit Iran bommen het land binnenbrachten.

De SAS'ers waren volgens de krant al 7 weken in Basra met als opdracht uit te zoeken hoe een nieuw type geavanceerde bom die langs de weg tot ontploffing wordt gebracht ('roadside bomb', IED) én zeer gevaarlijk is voor pantservoertuigen, Irak werd binnengesmokkeld. Britse militairen werden de afgelopen tijd het slachtoffer van dergelijke bommen. De 24 SAS-leden die bij de undercover-operatie bij de Iraanse grens waren betrokken, moesten voorkomen dat er nog meer van die bommen naar Basra werden getransporteerd. De teams gebruikten voor het opsporen van de smokkelroutes sensoren die bewegingen in het donker registreren.

Terug naar Boven

VRIJDAG 23 september 2005
Nieuw boek prof. dr. Rob de Wijk

Prof. dr. Rob de Wijk – hoogleraar strategische studies aan de Universiteit Leiden, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Koninklijke Militaire Academie én directeur van het Centrum voor strategische Studies van de denktank Clingendael – overhandigt in Den Haag het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek, ‘Supermacht Europa', aan Minister van Binnenlandse Zaken Ben Bot.

De Wijk stelt in zijn nieuwe boek, over het behouden van de Europese welvaart, dat het Europese continent het afgelopen decennium 28 keer is ontsnapt aan een terroristische aanslag. Op zijn lijst van verijdelde aanslagen komt Nederland éénmaal voor. Volgens de Defensiespecialist schuilt er een groot gevaar in moslims die vanuit Europa naar Irak reizen om zich daar te bekwamen in het gebruik van terroristisch geweld. Ook maakt hij zich zorgen om het groeiend aantal radicale bekeerlingen tot de islam in Europese landen, met name in Frankrijk.

‘Supermacht Europa' (ISBN 9053304630) is verschenen bij Uitgeverij Mets en Schilt, telt 224 pagina's en kost € 22,50.
Terug naar Boven
WOENSDAG 21 september 2005
Generaal-majoor b.d. Boreel overleden

In zijn woonplaats Wassenaar is op 86-jarige leeftijd generaal-majoor der infanterie b.d. Jonkheer Robert Hugo Boreel overleden. De in 1919 in Meester Cornelis, Nederlands-Indië, geboren zoon van een officier van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger, vocht in januari 1942 als jonge officier in de Slag om Tarakan - het eiland aan de kust van Noord-Borneo waar zich de olie-installaties van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) bevonden - dat uiteindelijk werd overrompeld door de Japanners.

T en tijde van de Politionele Acties was hij kapitein bij de militaire inlichtingendienst Netherlands Forces Intelligence Service (NEFIS). In 1950 vertrok hij naar Nederland, waar hij onder meer bataljonscommandant was van 16 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers en in 1968 werd benoemd tot Chef Staf van de 4de – “Klavertje Vier” – Divisie.

“Boreel had veel zorg voor zijn mensen of dat nou officieren, onderofficieren of dienstplichtigen waren. Deze zorg paarde hij aan een milde strengheid waarbij hij, in voorkomend geval, nooit te beroerd was om een foute inschatting toe te geven” , aldus kolonel b.d. Lobbezoo en kolonel b.d. A. Horstmeier, beiden oud-officieren van 16 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers, in een inmemoriam op de website van het Regiment Limburgse Jagers.

Terug naar Boven

Jan Pronk: geweld in Sudan neemt toe

Jan Pronk, sinds 21 juni 2004 de United Nations Special Representative for Sudan, waarschuwt dat het geweld in Sudan weer toeneemt.

Landen komen beloften niet na om bij te dragen aan een vredesmacht en geld te geven. Volgens Jan Pronk moet de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eisen dat er aan het einde van 2005 vrede in Darfur vrede is.

Terug naar Boven

DINSDAG 20 september 2005
Koningin dankt "betrokkenheid en inzet" krijgsmacht

Vanmiddag heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix in de Troonrede een deel aan de krijgsmacht gewijd: “Ons land blijft ruimhartig bijdragen aan de bestrijding van armoede, het behoud van ecosystemen en aan internationale crisisbeheersingsoperaties. Bij wederopbouw in Afghanistan en in Afrika worden militaire inspanningen en ontwikkelingshulp optimaal op elkaar afgestemd. Dankzij de betrokkenheid en inzet van allen binnen de krijgsmacht wordt onze Defensieorganisatie in korte tijd aangepast aan de eisen van deze tijd.”

Staatssecretaris (links) en Minister (rechts) presenteren de Defensiebegroting 2006 in het Defensievoorlichtingscentrum in Den Haag (© website Ministerie van Defensie)

In het kader van Prinsjesdag hebben Minister van Defensie Henk Kamp en Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap de Defensiebegroting 2006 gepresenteerd. De begroting ter grootte van € 7,769 miljard (5,3% van de totaaluitgaven van de regering) kent een aantal opmerkelijke punten:

Op het vlak van de binnenlandse veiligheid houdt Defensie permanent 3.000 militairen beschikbaar “voor de ondersteuning van civiele autoriteiten bij rampen en incidenten, binnen vooraf overeengekomen reactietijden” . In principe zijn alle Nederlandse militairen inzetbaar voor taken binnen de landsgrenzen.

 

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaan nauwer samenwerken. De AIVD wordt uitgebreid met 585 formatieplaatsen.

 

In de toekomst worden militairen niet meer aangesteld bij een krijgsmachtdeel maar bij de krijgsmacht. Het personeelsbeleid bij Defensie zal zo “flexibeler” worden. Ook moet de krijgsmacht verjongen: wie niet doorstroomt naar hogere leidinggevende of beleidsfuncties, zal afvloeien naar de burgermaatschappij (‘up-or-out-systeem).

 

Defensie gaat in andere NAVO-lidstaten op zoek naar enkele honderden specialisten die op de Nederlandse arbeidsmarkt onvindbaar zijn, met name IT-personeel en luchtverkeersbeveiligers.

 

De krijgsmacht blijft een aantrekkelijke en populaire werkgever. Sinds begin 2005 zijn 5.800 militairen geworven. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft de bevolking een groter vertrouwen (67%) in de krijgsmacht dan in instituties als politie, justitie, Tweede Kamer, Europese Unie en regering.

Terug naar Boven

 
MAANDAG 19 september 2005
Defensie koopt transportvliegtuigen en transporthelikopters

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap dat het Ministerie van Defensie voor € 54 miljoen twee extra gebruikte C-130 Hercules-transportvliegtuigen van de Verenigde Staten wil kopen. Ook wil de bewindsman vijf extra CH-47 Chinook-transporthelikopters kopen. Tijdens zijn bezoek aan Afghanistan op 30 augustus had Minister van Defensie Henk Kamp al duidelijk gemaakt dat hij de luchttransportcapaciteit van de Koninklijke Luchtmacht aanzienlijk wil versterken.

De twee C-130's vervangen vier Fokker-60 Utility transportvliegtuigen die minder geschikt zijn voor vliegvelden met weinig faciliteiten. Het eerste toestel is aan het einde van 2006 operationeel, het tweede vanaf 2007.

De nieuwe Chinooks worden inzetbaar gemaakt voor operaties met Special Forces, zoals commando's en mariniers. Daarvoor krijgen de helikopters lange afstands-radio aan boord (voor noodgevallen), speciale nachtzichtapparatuur, een lierinstallatie om zonder landen commando's te kunnen afzetten dan wel oppikken (winchen) en extra bescherming zoals boordmachinegeweren en bescherming tegen raketten.

Terug naar Boven

ZONDAG 18 september 2005
Herdenkingen Slag om Arnhem afgesloten

Onder belangstelling van duizenden bezoekers hebben tientallen Britse oud-strijders op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek de Slag om Arnhem herdacht. Er werden kransen gelegd en een DC 3 Dakota-transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog bracht een fly-by.

Op de begraafplaats liggen ruim 1.700 vooral Britse en Poolse militairen van de Britse 1ste Luchtlanding Divisie en de 1ste Poolse Parachutisten Brigade begraven die in 1944 vielen tijdens de mislukte operatie ‘Market Garden' .

De plechtigheid in Oosterbeek vormt de jaarlijkse afsluiting van de herdenkingen van de Slag om Arnhem, die jl. vrijdag begon met een ceremonie bij de John Frostbrug over de Rijn – letterlijk “een brug te ver”.

Terug naar Boven

Verkiezingen in Afghanistan

In Afghanistan worden voor het eerst in 30 jaar parlements- en provincieraadsverkiezingen gehouden.

Omdat de verkiezingen een nieuwe mijlpaal vormen in de democratische ontwikkeling van Afghanistan, assisteren de Europese Unie en de NAVO het land. in het kader van de International Security and Assistance Force (ISAF) assisteert Nederland het land bij de beveiliging van de verkiezingen met het Tweede Mariniersbataljon in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif.

Terug naar Boven

ZATERDAG 17 september 2005
61ste Memorial Jump ‘Market Garden'

In aanwezigheid van ± 30.000 toeschouwers en zo'n 150 Britse en Poolse veteranen hebben op de Ginkelse Heide bij Ede de plechtigheden plaatsgevonden van de 61ste herdenking van de Slag om Arnhem. Tot 2005 maakten ook een tiental oud-strijders in het kader van de zogeheten Memorial Jump ‘Market Garden' een parachutesprong, maar vanwege hun hoge leeftijd zagen de veteranen daar nu van af. Wél sprongen ± 400 Britse, Nederlandse en Poolse militairen. Aansluitend volgde de traditionele kranslegging bij het monument op de Ginkelse Heide.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog hebben de burgemeesters van Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum hebben de burgemeesters van hun Duitse zustersteden – onder andere Gera, Usingen en Zülpich – uitgenodigd om bij de herdenking aanwezig te zijn.

In 1944 luidden de luchtlandingen boven de Ginkelse Heide de Slag om Arnhem in, toen de geallieerde troepen probeerden de bruggen rondom de Gelderse hoofdstad te heroveren op de Duitsers. Operatie ‘Market Garden' mislukte en liep uit op een bloedige veldslag.

Terug naar Boven

VRIJDAG 16 september 2005
Ook bij KL geldt: weblog is gezond verstand en fatsoen

In de Volkskrant het voorlopige resultaat van een internet vragenlijst van rechtenstudent Mieke Kreunen: 1 op de 8 webloggers in Nederland weet niet of zij een geheimhoudingsplicht (geheimhoudingsbeding) over hun werk(gever) hebben. Kreunen doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek voor haar doctoraalscriptie ‘De juridische valkuilen voor de webloggende werknemer'.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht mag personeel een weblog (digitaal dagboek op het internet) bijhouden als het niet operaties en personeel in gevaar brengt “en niet het militaire beroep naar beneden haalt”.

De Nederlandse wet verplicht werknemers tot zgn. ‘goed werknemerschap': het gebruik van gezond verstand en fatsoen. Als Defensievoorlichting, Intell, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst of derden een weblog van Defensiepersoneel hiermee in strijd vinden, zal deze moeten worden aangepast of verwijderd.
Terug naar Boven
DONDERDAG 15 september 2005
Eerste Scania in ontvangst genomen

Schout-bij-nacht ir. Dirk van Dord, directeur-generaal van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap nemen bij Scania Nederland BV in Zwolle de eerste van 555 nieuwe vrachtwagens voor Defensie in ontvangst. Vervolgens overhandigt de commandant-DMO de sleutels op de Prinses Margrietkazerne in Wezep aan de commandant van 1 Logistieke Brigade, brigade-generaal Rob Knol.

Onder andere door de ingebruikname van deze voertuigen zal het logistieke optreden van de krijgsmacht sterk wijzigen. De nieuwe vrachtwagen, de Scania 8x8 165kN/WLS (Wissel Laad Systeem), heeft vier assen die allen worden aangedreven, een motorvermogen van 420 pk en is voorzien van een haaklift voor het laden en lossen van 20-voet-containers. Volgens het concept van de fysieke distributie kunnen daarmee gemakkelijk containers worden op- en afgezet.

Terug naar Boven
WOENSDAG 14 september 2005
Legerplaats Seedorf eind 2006 dicht; EU-gevechtsgroepen eind 2010 georganiseerd

De Nederlandse militaire basis in het Duitse Seedorf gaat eind 2006 definitief dicht. Met gesloten portefeuille neemt Duitsland de kazerne over van Nederland. In ruil daarvoor krijgt Nederland, wanneer daar behoefte aan is, oefenlocaties in Duitsland. Dit is Minister van Defensie Henk Kamp op de tweede dag van de NAVO-top in Berlijn overeengekomen met zijn Duitse collega Peter Struck.

Op de Legerplaats Seedorf zijn nog 1.800 militairen actief. Zij gaan op termijn terug naar Nederland, met name naar de Johannes Postkazerne in Havelte en de Generaal-majoor De Ruyter-Van Steveninckkazerne in Oirschot. De veel kleinere Duitse Nassau-Dietzkazerne in het Noord-Brabantse Budel wordt al eind 2005 gesloten. In principe krijgt Nederland door het akkoord tussen Kamp en Struck deze kazerne weer in eigen handen.

Kamp bereikte ook overeenstemming over de opzet van nieuwe gezamenlijke gevechtsgroepen voor de Europese Unie (EU) rond 2010. De EU Battlegroups, begin 2004 een initiatief van Kamp, zijn eenheden ter grootte van ± 1.500 militairen (bataljon-plus), waarvan de EU er dertien wil fformeren.

Eisen voor de gevechtsgroepen:

aanvullend voor én uitwisselbaar met de NATO Response Force (NRF)

bij toerbeurt beschikbaar zijn om namens de EU militaire en politionele taken uit te voeren in crisisgebieden

binnen 5 tot 10 dagen ter plaatse kunnen zijn in een crisissituatie tot ver buiten Europa

gedurende 30 tot 120 dagen zelfstandig kunnen opereren

volledig inzetbare militaire capaciteit, inclusief gevechtssteun, logistiek en transport

Terug naar Boven

DINSDAG 13 september 2005
Minister Kamp wil VS-troepen voor NRF

Op de eerste dag van de tweedaagse NAVO-top in Berlijn heeft Minister van Defensie Henk Kamp volgens De Telegraaf aangegeven dat de Verenigde Staten troepen moeten gaan leveren voor NATO Response Force. Nu dragen de VS niet bij aan de NRF, hoewel de troepenmacht wel een idee was van de Amerikaanse Minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Overigens zorgen de Verenigde Staten wél voor (strategisch) luchttransport van troepen. Hoewel Kamp erkent dat de VS nu al sterk belast zijn door de inzet van 200.000 militairen in Afghanistan en Irak, vindt de minister toch dat de VS evenredig troepen voor de NRF moeten inzetten. Rumsfeld heeft al aangegeven in principe akkoord te gaan met de opstelling van Kamp, maar kan hiervoor niet ogenblikkelijk troepen reserveren.

Volgens Kamp zou de NRF van alle NAVO-lidstaten meer aandacht mogen krijgen: “De NRF is tot nu toe nog blijven steken in dure oefeningen”.

Terug naar Boven

 
MAANDAG 12 september 2005
Belgen willen verdubbeling Special Forces

De Special Forces Group van de Belgische krijgsmacht, gelegerd in het Kwartier Onderluitenant Thibaut in Namen en ingezet voor speciale missies in het buitenland, heeft moeite met het vinden van nieuwe kandidaten. Minister van Defensie André Flahaut wil de elite-eenheid vaker inzetten, maar daarvoor moet het contingent verdubbeld worden naar 60 militairen.

Volgens luitenant-kolonel C.R.N. Claeys zijn er verschillende redenen dat mensen aarzelen om bij de Special Forces Group te komen. Zo moeten kandidaten minimaal vier jaar ervaring binnen de krijgsmacht hebben en ook het familieleven kan lijden onder de baan: "Er dagen weinig kandidaten op en de kandidaten die we over de vloer krijgen, blijken vaak niet geschikt of haken af vanwege blessures. Zelfs doorgewinterde paracommando's krijgen het bij ons vaak moeilijk”.

Terug naar Boven

Rode Kruis bespreekt invoering 'Rode Ruit'

In Genève begint een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de 188 landen die de Conventies van Genève hebben ondertekend over het vervangen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan door de Rode Ruit (Red Crystal). Dit is naar zij hopen een symbool dat géén politieke of religieuze associaties oproept; beiden huidige symbolen staan in de praktijk beide symbolen steeds minder vanzelfsprekend garant voor de neutraliteit van hulpverleners. Bovendien zal de invoering van een nieuw symbool moeten leiden tot toetreding van Israël tot het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

H et gebruik van het Rode Kruis-embleem werd in 1864 in de eerste Conventie van Genève vastgelegd, in 1929 gevolgd door de Rode Halve Maan als tweede officieel embleem. Maar Israël gebruikt sinds 1930 de Rode Davidsster, in Eritrea worden beide emblemen naast elkaar gehanteerd, in Iran worden de Rode Leeuw en de Rode Zon gevoerd, en in sommige Afrikaanse en voormalige Sowjet-landen zijn ambulances met de Halve Maan bij het christelijke bevolkingsdeel verdacht en ambulances met het Rode Kruis juist bij de moslims.

Terug naar Boven

 
ZATERDAG 10 september 2005
Start mega-oefening 'Bright Star' in Egypte

In Egypte begint de tweejaarlijkse joint/combined oefening ‘Bright Star 2005'. Afgelopen donderdag 8 september vertrokken al ruim 600 militairen van 11 Air Manoeuvre Brigade Air Assault naar de grootste militaire oefening die in 2005 in het Midden-Oosten wordt gehouden.

Volgens generaal-majoor Ahmed Mokhtar, commandant van de oefenende Egyptische eenheden, nemen naast zijn eigen troepen en die van de Verenigde Staten, militairen deel uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Jordanië, Koeweit, Nederland, Pakistan en Saudi-Arabië. In totaal nemen ruim 30.000 militairen deel aan ‘Bright Star 2005'.

Hoofddoel van de oefening is het opereren in woestijngebied met verschillende naties. Van 24 tot 26 september, op het hoogtepunt van de oefening, komt het Nederlandse luchtmobiele bataljon in actie als snelle inzetbare eenheid van de Egyptische divisie, waarna de oefening op 3 oktober zal eindigen.

Terug naar Boven

 
VRIJDAG 9 september 2005
Laatste BLS ontvangt ‘Bronzen soldaat'

De laatste Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings, ontvangt bij zijn vertrek uit de Koninklijke Landmacht uit handen van de eerste Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Peter van Uhm, de ‘Bronzen soldaat'. Urlings krijgt deze onderscheiding voor verdienste voor zijn enorme inzet, integriteit en betrokkenheid.

De ‘Bronzen soldaat', in de vorm van een uit brons gegoten beeldje van een Nederlandse soldaat , is ingesteld in 1961 en wordt toegekend aan personen die bijzondere militaire verrichtingen hebben vertoond en zich al meerdere malen hebben onderscheiden. De drager is gerechtigd tot het dragen van een gouden erekoord op het dagelijks tenue van de Koninklijke Landmacht.

Sinds de instelling zijn er slechts 17 uitgereikt. Onder de ontvangers bevinden zich Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard (1965) en luitenant-generaal Maarten Schouten (2001).

Terug naar Boven

 
DONDERDAG 8 september 2005
2004: € ¼ miljard uitgegeven aan crisisbeheersingsoperaties

Volgens De Telegraaf heeft Nederland in 2004 bijna een kwart miljard euro uitgegeven aan crisisbeheersingsoperaties. Dit is ± 30 miljoen euro meer dan in 2003. Het meeste geld - bijna 80 miljoen euro - ging naar de Stabilisation Force Iraq (SFIR). Andere grote uitgaven waren de vredesmissies van de Verenigde Naties (65,3 miljoen) en de operaties in voormalig Joegoslavië (34,9 miljoen). In totaal nam Nederland in 2004 deel aan 21 verschillende operaties.

De uitgaven vielen bijna 65 miljoen euro hoger uit dan was begroot. Met een oorspronkelijke SFIR-begroting van 16,5 miljoen euro, vielen de uiteindelijke kosten voor de missie in Irak maar liefst vijfmaal zo hoog uit als becijferd.

Terug naar Boven

 
Eenvijfde Libanon-gangers kampt met gezondheidsproblemen

Het eerste exemplaar van het boek ‘Libanon laat ons nooit helemaal los' met daarin de onderzoeksresultaten van een onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van U.N.I.F.I.L.-veteranen wordt op het Veteraneninstituut in Doorn door Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap in ontvangst genomen.

Het onderzoek is uitgevoerd door drs. Joanne Mouthaan en drs. Jos Weerts van het Kennis- en Onderzoekscentrum (KOC) van het Veteraneninstituut.

Van 1979-1985 namen ruim 9.000 Nederlandse militairen deel aan de vredesmissie United Interim Force in Lebanon ( U.N.I.F.I.L. ). Uit het onderzoek blijkt onder meer dat éénvijfde van de Libanon-gangers sinds de uitzending contact heeft gezocht met een professionele hulpverlener voor gezondheidsproblemen die verband houden met de uitzending. Daarbij scoort het Post-Traumatisch Stress-Syndroom hoog.
Terug naar Boven
 
WOENSDAG 7 september 2005
Balkenende bij herdenking Roermond

In aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende en de Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap hebben vele duizenden veteranen en overige belangstellenden bij het Nationaal Indië Monument 1945-1962 in het Roermondse park Hattem de 6.400 Nederlandse militairen herdacht die in het voormalig Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Elk jaar op 7 september komen op deze plaats de Indië- en Nieuw-Guinea-veteranen samen om de jonge mannen te eren, gedenken en herdenken die toentertijd naar de oorlogen in Nederlands overzeese gebiedsdelen werden uitgezonden. Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 is in 1988 onthuld door Zijne Koninklijke Hoogheid wijlen Prins Bernhard. Op een koperen plaquette bij het monument staat de tekst “Palmam qui meruit ferat” ( “Ere wie ere toekomt” ).

Terug naar Boven
 
MAANDAG 5 september 2005
Krijgsmacht onder eenhoofdige leiding

Vanaf vandaag staat de krijgsmacht daadwerkelijk onder eenhoofdige leiding. In de nieuwe bevelsstructuur hebben de Bevelhebbers van de Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht het bevel neergelegd en krijgt de Chef Defensiestaf, als hoogste militaire autoriteit, het commando over de strijdkrachten.

De nieuwe topstructuur maakt een scheiding tussen beleid en uitvoering. Het operationele beleid, gemaakt door de Chef Defensiestaf, wordt wat de gereedstelling voor militaire inzet uitgevoerd door de nieuw aangestelde operationele commandanten van de krijgsmachtdelen:

Commandant Zeestrijdkrachten

CZSK

Vice-admiraal

Jan Willem Kelder

Commandant Landstrijdkrachten

CLAS

Luitenant-generaal

Peter van Uhm

Commandant Luchtstrijdkrachten

CLSK

Luitenant-generaal vlieger

Hans de Jong

Met de nieuwe topstructuur, die uiteindelijk ± 2.000 functieplaatsen zal kosten, is de reorganisatie van de top van de Nederlandse krijgsmacht een feit. Tot de nieuwe bevelsstructuur bij de krijgsmacht werd in 2002 besloten na een advies van de commissie-Opperbevelhebberschap. Een echte opperbevelhebber krijgt Nederland niet (omdat het opperbevel is voorbehouden aan de regering), maar de Chef Defensiestaf krijgt wél meer macht.

Generaal Van Uhms laatste functie - commandant van het Operationeel Commando “7 December” (OPCO) – heeft hij slechts twee maanden mogen uitvoeren. Van 2001 tot 2003 was hij commandant van 11 Air Manoeuvre Brigade.

Terug naar Boven

 
ZONDAG 4 september 2005
VS vragen NAVO en EU om noodhulp

De Verenigde Staten vragen de Europese Unie (EU) en de NAVO officieel om noodhulp voor de slachtoffers van orkaan Katrina die op 29 augustus jl. onder andere over de steden Biloxi, Gulfport en New Orleans trok.

Washington vraagt de EU om dekens, medische uitrustingen, water en voedselrantsoenen. Het Britse EU-voorzitterschap is verantwoordelijk voor het coördineren van de contacten met de VS. De NAVO is om medische en logistieke voorraden verzocht. Voor de NAVO wordt de noodhulp gecoördineerd door NATO's Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC).

Terug naar Boven

VRIJDAG 2 september 2005
Hr. Ms. Van Amstel naar New Orleans

Aan het einde van het wekelijkse kabinetsberaad heeft premier Jan-Peter Balkenende gezegd dat Nederland een fregat met hulpgoederen en reddingsmateriaal naar de door de orkaan Katrina getroffen stad New Orleans (Louisiana) zal sturen.

Het gaat om het multipurposefregat Hr.Ms. Van Amstel dat nu bij Curaçao ligt en over 4 à 5 dagen in de kustwateren van de staat Louisiana kan zijn. Het fregat wordt gestuurd vooruitlopend op een eventueel formeel verzoek van de Verenigde Staten om hulp. Het marineschip is standaard uitgerust om noodhulp te kunnen verlenen.

Volgens de minister-president heeft Nederland ook andere middelen aan de Amerikanen aangeboden. Het gaat dan om expertise op het gebied van wateroverlast en dijkdoorbraken, identificatieteams, pompen die schoon drinkwater kunnen leveren, F-16's en een duikpeloton.
Terug naar Boven
donderdag 1 september 2005
Draagplicht nieuwe petrol-baret
Na een logistieke haastklus voor het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustings-bedrijf (PPU) van het Landelijk Bevoorradingsbedrijf Koninklijke Landmacht (LBBKL) om in zes maanden tijd ± 45.000 nieuwe baretten te verzenden naar het huisadres van de militairen , geldt vanaf vandaag een draagplicht voor de nieuwe petrolkleurige (blauwgroene) baret voor het personeel van de Koninklijke Landmacht.

De baretkleur PETROL voor de militairen van de Koninklijke Landmacht

De vervanging van de baret was nodig toen de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings, eind maart jl. besloot de net ingevoerde groene baret te vervangen omdat die bij nader inzien teveel leek op de baret van de militairen van het Korps Commandotroepen. De nieuwe baretten zijn geproduceerd door Hassing B.V. in Amersfoort.

Terug naar Boven

Tweede Wereldoorlog 66 jaar geleden begonnen
Precies 66 jaar geleden startte nazi-Duitsland onder de codenaam ‘Fall Weiß' de Tweede Wereldoorlog door met de aanval op een fort op het schiereiland Westerplatte in de Baltische Zee Danzig (Gdansk) en dus Polen binnen te vallen.
Om 04.45 uur loste het nazi-Duitse slagschip 'Schleswig-Holstein' haar eerste schot op de Poolse verdedigers. Directe aanleiding was de verklaring van de nazi's aan het buurland op beschuldiging van zogenaamde Poolse agressie. Twee dagen later zouden Frankrijk en Groot-Brittannië de nazi's de oorlog verklaren.

Terug naar Boven