AUGUSTUS 2005
Terug naar de homepage
 

augustus 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
3
5
6
7
9
10
13
14
17
19
21
25
27
28

 

 

WOENSDAG 31 AUGUSTUS

Theo Witlox nieuwe Landmachtadjudant

Na ruim vier jaar wordt Landmachtadjudant Arend Brinkman opgevolgd door adjudant Theo Witlox.

Adjudant T(heo) J.A. Witlox van het wapen der infanterie was hiervóór OPCO (Operationeel Commando)-adjudant en in zijn voorlaatste functie bataljonsadjudant van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz.

De nieuwe Landmachtadjudant, Theo Witlox, vier jaar geleden bij het uitreiken van zijn Koninklijke onderscheiding

In 2001 werd Theo Witlox ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Beatrix op grond van de totaliteit van verdiensten op Defensie- en andere terreinen onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Terug naar Boven

125ste geboortedag "soldaten-koningin"

Vandaag is het 125 jaar geleden dat de “soldaten-koningin” Wilhelmina (1880-1962) werd geboren. In het Legermuseum, waar de tentoonstelling  Wilhelmina - Vorstin in oorlogstijd (1940-1945)  loopt, ontvangen op deze verjaardag alle bezoekers Wilhelmina-pepermunt. Ook krijgt elke 25ste gast een gratis Wilhelmina-pakket met onder andere de tentoonstellingspublicatie, ‘ Wilhelmina, Vorstin in oorlogstijd (1940-1945)' van Harm Stevens (ISBN 9070793261) ter waarde van € 12,90.

Wilhelmina was Koningin der Nederlanden van 1890 tot 1948.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 30 AUGUSTUS

Minister wil meer luchttransportcapaciteit

Tijdens zijn bezoek aan de Nederlandse eenheden in Afghanistan heeft Minister van Defensie Henk Kamp duidelijk gemaakt de transportcapaciteit van de Koninklijke Luchtmacht aanzienlijk te willen versterken. Er moeten meer Chinook CH-47D-transporthelikopters en Hercules C-130H-30 transportvliegtuigen komen en dus ook meer bemanningen en loadmasters. Naar verwachting zal de bewindsman zijn plannen nader toelichten in de Defensiebegroting op Prinsjesdag.

Nederland beschikte over 13 Chinooks, maar op 27 juli jl. is daar één van in Afghanistan verloren gegaan. Defensie mikt op een totaal van 17 of 18 toestellen. Met het huidige bestand is het naar het personeel toe niet vol te houden langer dan één jaar aan een operatie mee te doen.

Volgens de toekomstig commandant van de luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal J.H. de Jong, hebben de operaties in Afghanistan (ISAF) en Irak (SFIR) geleerd dat voldoende luchttransportcapaciteit in dit soort gebieden onontbeerlijk is. Ook is gebleken dat de kleinere Cougar MK-II transporthelikopter onvoldoende hefvermogen heeft.

Het aantal van twee C130 Hercules-toestellen voor het zwaardere transportwerk naar moeilijk bereikbare vliegvelden wordt in de planning met één Hercules uitgebreid, maar als het aan Defensie ligt worden dat er meer.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 29 AUGUSTUS

"Geen baan voor het leven in leger"

Onder de kop ‘Geen baan voor het leven in leger' wordt in de Volkskrant Minister van Defensie Henk Kamp geïnterviewd, onder andere over het feit dat militairen binnenkort na 15 jaar dienst uit de krijgsmacht zullen moeten verdwijnen.

Volgens de bewindsman: “Defensie richt zich steeds meer op de uitzending van militairen. We willen met gemiddeld 2.400 militairen per jaar deelnemen aan crisisbeheersingsoperaties in de wereld. Daartoe moeten we de samenstelling van het personeelsbestand veranderen. We hebben relatief weinig jongeren en relatief veel mensen van middelbare leeftijd.”

De minister verwacht dat het geen probleem zal zijn om binnen het toekomstige up-or-out-systeem het merendeel van de militairen rond het 35 ste jaar de dienst te laten verlaten. De vakbonden zinspelen echter op acties, hoewel de huidige reorganisatie met een personeelsreductie van ± 12.000 functies nog niet heeft geleid tot gedwongen ontslagen.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 26 AUGUSTUS

Wapensmokkel uit fabriek FN Herstal

Het gerecht in het Belgische Hasselt heeft een grootschalige wapensmokkel blootgelegd. De afgelopen jaren zouden honderden wapens uit de wapenfabriek van FN Herstal bij Luik zijn gesmokkeld en illegaal doorverkocht aan criminelen.

Bij huiszoekingen vond de Belgische politie onder andere twee P90's, negen Five-Sevens en 21.000 patronen van het kaliber 5.7 x 28 mm. Met beide wapens kunnen helmen én kogel- en scherfwerende vesten worden gepenetreerd. De P90, in gebruik bij de Belgische krijgsmacht en politie. is een machinepistool, de Five-Seven een pistool.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 24 AUGUSTUS

Eerste vrouw bevorderd tot generaal

De Nederlandse krijgsmacht krijgt voor het eerst een vrouw als generaal. Kolonel Leanne van den Hoek is vanmiddag door Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap bevordert tot brigade-generaal.

Op 1 november a.s. begint Van den Hoek als commandant van het Personeels Commando (PersCo) van het Commando Landstrijdkrachten. Nog in juli 2001 werd Van den Hoek bevorderd tot de eerste vrouwelijke bataljonscommandant bij de Koninklijke Landmacht; ze werd commandant van 200 Bevoorradings- en Transportbataljon in Nunspeet. Hierna werd ze directeur van het Instituut voor Keuring en Selectie Defensie (IKS).

In augustus 2003 liet Minister van Defensie Henk Kamp nog aan het maandblad OPZIJ weten: “Als het percentage vrouwelijke militairen maar stijgt van 8% nu naar 12% in 2010 en er als het even kan dan een vrouwelijke generaal is”.

Brigade-generaal Van den Hoek is nooit uitgezonden geweest.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 23 AUGUSTUS

Soldaat van Oranje getuige prinselijk huwelijk

Volgens De Telegraaf is Erik Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje, a.s. zaterdag 27 augustus getuige van Prins Pieter-Christiaan tijdens de kerkelijke inzegening van zijn huwelijk met Anita van Eijk. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft Pieter-Christiaan een speciale band met de Soldaat van Oranje.

Erik Hazelhoff Roelfzema vluchtte in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland om van daaruit het verzet te leiden. Wat hij meemaakte als Engelandvaarder beschreef hij in zijn autobiografie 'Het hol van de ratelslang' uit 1970.

De prins, Beroepsmilitair voor Bepaalde Tijd (BBT'er) in de rang van majoor bij de Directie Operaties van de Staf Koninklijke Marechaussee, treedt a.s. donderdag 25 augustus voor de wet in het huwelijk met Anita van Eijk, die zelfstandig mode-ondernemer wil worden.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 22 AUGUSTUS

Nederland helpt Portugal met bestrijding bosbranden

Nadat de Portugese regering gisteren de Europese Unie om hulp had gevraagd bij het blussen van de vele bosbranden in het land, heeft de Koninklijke Luchtmacht twee Cougar MK-II helikopters van 300 Squadron op Vliegbasis Soesterberg naar Portugal gestuurd.

Onder de middelzware transporthelikopters kan een flexibele watercontainer worden gehangen – een zogenaamde ‘bambi-bucket' – waarmee per vlucht 2.500 tot 3.000 liter water op de brandende bossen kan worden gedropt.

Portugal lijdt onder de meest ernstige droogte van de afgelopen 60 jaar, met als gevolg zo'n 35 hardnekkige brandhaarden in het midden en noorden van het land.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 20 AUGUSTUS

Gedenkplaten doden Birma-Siam-spoorweg onthuld

In het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem zijn op een muur drie gedenkplaten onthuld met alle namen van de 3.722 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japanse krijgsgevangenschap zijn omgekomen bij de aanleg van de Birma-Siam-spoorweg.

In 1989 onthulde Z.K.H. Prins Bernhard in Bronbeek al het eerste monument voor de gevallenen bij de aanleg van de spoorlijn, maar tot op heden bestond nergens een volledige lijst van álle slachtoffers.

In de periode van 1942 tot 1945 zetten de Japanse bezetter in Zuidoost-Azië krijgsgevangenen uit diverse landen in bij de aanleg van spoorwegen door het oerwoud, met name in Birma, Thailand en op Sumatra (Pakan Baroe-spoorweg).

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 18 AUGUSTUS

Rusland en China oefenen samen

Bij de Russische havenstad Wladiwostok zijn China en Rusland gezamenlijk een militaire oefening begonnen. Tijdens de achtdaagse oefening komen ± 10.000 militairen van landmacht, luchtmacht en marine van beide landen - onder wie 1.800 Russen - in actie om onder andere een invasie te simuleren op het Chinese schiereiland Shandong in de Gele Zee.

Volgens beide landen symboliseert de actie de sterk verbeterde betrekkingen. “De gezamenlijke oefeningen zullen bijdragen aan het versterken van de mogelijkheden van de twee strijdmachten samen op te treden tegen internationaal terrorisme, extremisme en separatisme”, legt het Chinese staatspersbureau XINHUA uit.

Voor Rusland is de oefening een gelegenheid om allerlei wapens te demonstreren voor mogelijke verkoop aan China, iets wat door de Verenigde Staten met argusogen wordt gevolgd. De Russen zullen onder meer bommenwerpers die kernwapens kunnen dragen demonstreren. China gebruikt de massale oefening om zijn groeiende militaire macht te showen. Taiwan, waar China al decennialang een conflict mee heeft, houdt de oefening nauwlettend in de gaten.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 16 AUGUSTUS

Spaanse Cougar stort neer in Afghanistan

Bij een helikoptercrash in de omgeving van Herat in het westen van Afghanistan zijn 17 Spaanse militairen om het leven gekomen. De Cougar-helikopter stortte neer tijdens een oefenvlucht; géén van de inzittenden overleefde het incident. Een aanslag wordt uitgesloten, omdat in Herat de Taliban minder actief is dan in het zuiden en oosten van Afghanistan.

Een tweede helikopter moest in de buurt een noodlanding maken, waarbij 5 gewonden vielen. Volgens de Spaanse Minister van Defensie Jose Bono van Defensie is de oorzaak van de crash nog onduidelijk, maar volgens de International Security Assistance Force (ISAF) was het ongeluk het gevolg van mechanische problemen of de slechtere weersomstandigheden.

Het is de tweede ramp voor de Spaanse krijgsmacht in Afghanistan. Op 26 mei 2003 stortte op een berghelling ten zuiden van Trabzon in het noordwesten van Turkije een Oekraïnse YAK-42 neer die Spaanse ISAF-militairen vervoerde naar Zaragoza. Daarbij kwamen onder andere 62 Spaanse militairen om het leven.

Terug naar Boven

 

Herdenking bevrijding Nederlands-Indië

Bij het Indisch Monument aan de Professor B.M. Teldersweg in Den Haag wordt herdacht dat 60 jaar geleden met de capitulatie van Japan een definitief einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Met de Japanse overgave werd ook Nederlands-Indië voorgoed bevrijd.

Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens' opent de herdenkingsceremonie met de eerste twee coupletten van het Wilhelmus, waarna Hare Majesteit Koningin Beatrix een krans legt.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 12 AUGUSTUS

Nederland neemt deel aan vredesmissie Atjeh

Volgens RTL Nieuws gaat Nederland deelnemen aan de Europese vredesmissie in de Indonesische provincie Atjeh in het noorden van het eiland Sumatra. Tien tot twaalf Nederlanders zullen erheen gaan. Zij zullen onder meer toezicht houden op het ontwapenen van de separatistische rebellen van de Beweging Vrij Atjeh (GAM).

Op 18 juli jl. heeft de Europese Unie formeel aangeboden 200 tot 250 mensen naar Atjeh te sturen. De groep moet toezien op naleving van een vredesakkoord tussen Jakarta en de GAM die 15 augustus a.s. zal worden getekend. Het vredesakkoord moet een einde maken aan het conflict dat sinds 1976 naar schatting 15.000 mensenlevens heeft gekost.

Het is volgens de Europese Unie (EU) nadrukkelijk géén militaire missie. Het is voor het eerst dat de EU een dergelijke opdracht gaat uitvoeren in Azië. De door de EU geleide missie wordt naar alle waarschijnlijkheid aangevuld met waarnemers uit landen van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), onder andere Brunei, de Filipijnen, Maleisië, Singapore en Thailand.

Een Nederlandse militaire deelname zou gevoeliger hebben gelegen: in 1873 verklaarde Nederland aan Atjeh de oorlog. Pas in 1904 lukte het generaal J.B. van Heutsz om Atjeh volledig te bezetten, al slaagden de Nederlanders er nooit in de bevolking volledig te onderwerpen.

Terug naar Boven

 

donDERDAG 11 AUGUSTUS

CDS luidt noodklok over krijgsmacht

In de Volkskrant luidt de hoogste militair van de Nederlandse krijgsmacht, Chef Defensie Staf (CDS) generaal Dick Berlijn, de noodklok over Defensie. Volgens de opperofficier kan Defensie niet verder bezuinigen op vredesoperaties: “Op dit moment is er geen sprake van onaanvaardbare risico's. Maar wie beweert dat er nog rek in zit, kent de Defensie-organisatie niet.”

Het Ministerie van Defensie heeft volgens generaal Berlijn door de miljoenen euro's aan bezuinigingen een kritieke grens bereikt bij het uitvoeren van vredesoperaties. Eenheden worden met 'geleende' spullen uitgezonden. Bij de aflossing van troepen veroorzaakt dat problemen, aldus de Chef Defensiestaf: “Je kunt geen gaten met gaten vullen. Dat zou zich op een gegeven moment kunnen vertalen in ongelukken.”

Terug naar Boven

 

MAANDAG 8 AUGUSTUS

Kort geding Defensie tegen Van den Nieuwenhuyzen

Volgens De Telegraaf schakelt het Ministerie van Defensie de rechter in om de Rotterdamse Droogdok Maatschappij ( RDM) van industrieel Joep van den Nieuwenhuyzen te dwingen twee Nederlandse onderzeeboten te slopen. De twee onderzeeërs van de Zwaardvisklasse – Hr. Ms. Tijgerhaai en Hr. Ms. Zwaardvis - werden in 1995 door de RDM gekocht in de hoop ze te kunnen exporteren.

Nadat Van den Nieuwenhuyzen in 2000 een exportvergunning kreeg om de twee onderzeeërs naar Maleisië te verschepen, liggen de schepen nu al vijf jaar in de marinehaven Lumut zonder enig uitzicht op verkoop.

Het Ministerie van Defensie is bevreesd dat er beslag op de onderzeeërs zal worden gelegd omdat Van den Nieuwenhuyzen zijn havengelden niet heeft betaald. Om te voorkomen dat de schepen of de strategische onderdelen ervan – zoals torpedobuizen en radar – in onbevoegde handen komen, wil Defensie RDM via een kort geding dwingen voor september te beginnen met de sloop of de onderzeeërs naar Nederland terug te halen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 4 AUGUSTUS

Post naar Afghanistan tegengehouden

Volgens De Telegraaf worden veel postpakketten voor in Afghanistan gestationeerde militairen tegengehouden door de Militaire Post Organisatie (MPO). Omdat voor post naar Afghanistan strikte veiligheidsregels gelden, heeft het Ministerie van Defensie familie en vrienden opgeroepen beter te letten op de inhoud van postpakketten. Sinds de terreuraanslagen in Londen van 7 juli jl. is de controle verscherpt en gaat veel post retour afzender. Sinds de controle is verscherpt, is het aantal pakketten dat wordt teruggestuurd scherp opgelopen.

Pakketten met alcoholhoudende dranken, bederfbare waren, explosieve en/of brandbare stoffen, poederachtige substanties, verdovende middelen, vloeistoffen of wapens (of delen hiervan) zijn strikt verboden. Maar ook erotisch getinte lectuur of afbeeldingen zijn taboe. En zelfs mutsen, schaakborden, sjaals en speelgoed zijn niet toegestaan. Het laatste verbod heeft te maken met de regels van TPG-Post, die deze producten verbiedt om de lokale markt in het land van bestemming te beschermen.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 2 AUGUSTUS

Is this the way to Pol e-Khomri?

Zanger Albert West vertrekt naar de Nederlandse militairen in Afghanistan. Aanleiding is een videoclip die ongeveer 150 militairen op de compound in Pol-e Khomri hebben opgenomen op de muziek van ‘Is This The Way To Amarillo' van Tony Christie. West had in 1988 een hit met een cover van dat nummer en staat dankzij een commercial voor het biermerk Bavaria momenteel in de hitlijsten met een remix van het nummer.

Albert West vóór het vertrek naar Afghanistan op Vliegbasis Eindhoven (© De Telegraaf)

De militairen op de compound in Pol-e Khomri namen de clip op voor het thuisfront, het kwam terecht op internet en is inmiddels duizenden keren bekeken.

Albert West is de eerste Nederlandse artiest die in Afghanistan optreedt voor Nederlandse militairen. In februari 2004 gaf cabaretier Freek de Jonge in Irak vijf optredens voor het daar gelegerde Defensiepersoneel en in dezelfde maand presenteerde Veronica-deejay Adam Curry een week lang zijn ochtendprogramma 'Ook Goeiemorgen' in het kader van ‘ Operation Iraqi Sunrise'.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 1 AUGUSTUS

Regering "spastisch" met info over Special Forces in Afghanistan

PvdA-Kamerlid Bert Koenders, die tijdens het zomerreces met enkele collega's een bezoek bracht aan Afghanistan, zegt in de Volkskrant dat de regering “spastisch” omgaat met informatie over het optreden van Nederlandse Special Forces - Korps Commandotroepen en Korps Mariniers - in Afghanistan.

In een kort gesprek met een Britse generaal in de hoofdstad Kabul hoorde Koenders, fractiewoordvoerder voor de PvdA als het gaat over vredesmissies, meer dan Minister van Defensie Henk Kamp in vele uren beraad met de Tweede Kamer kwijt wilde. Zo vertelde de Britse generaal, plaatsvervanger van de Amerikaan die de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan leidt, Koenders dat de Nederlanders wel degelijk mensen gevangen kunnen nemen.

Terug naar Boven

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst