JULI 2005
Terug naar de homepage
 

JULI 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
   
3
6
10
12
13
15
17
23
24
28
30
31

 

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

Vertrek Tweede Mariniersbataljon uitgesteld

Het vertrek van een hoofmacht van het Tweede Mariniersbataljon naar Afghanistan is uitgesteld. De mariniers zouden aan het begin van de avond vanaf de Vliegbasis Eindhoven vertrekken. Vlak voor vertrek bleek dat sommige landen geen toestemming hadden gegeven om door hun luchtruim te vliegen.

De mariniers maken deel uit van de Strategic Reserve Force (SRF) NAVO naar Afghanistan. In de regel bevindt de NAVO-SRF zich op vredeslocaties in de afzonderlijke landen.

Met het bijdragen van extra middelen en eenheden gaat de NAVO in het gebied van de International Security Assistance Force (ISAF) de Afghaanse overheid assisteren bij het beveiligen van de parlements- en provincieraadsverkiezingen op 18 september a.s. Het Tweede Mariniersbataljon onder leiding van luitenant-kolonel Richard Oppelaar zal worden gestationeerd op het vliegveld van Mazar-e-Sharif om de verkiezingen in de noordelijke provincies van Afghanistan te ondersteunen in de periode van begin augustus tot eind oktober. Op 4 augustus a.s. zal de eerste infanterie-eenheid gereed moeten zijn voor inzet.

Oppelaar was van november 2003 tot maart 2004 commandant van de tweede rotatie van de Stabilisation Force Iraq (SFIR).

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 27 JULI

Nederlandse Chinook stort neer in Afghanistan

De Nederlandse troepen in Afghanistan zijn aan een ramp ontsnapt. Een Chinook CH-47D-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht is 's avonds in het zuiden van het land verongelukt. Alle inzittenden blijven ongedeerd en komen met de schrik vrij.

Het ongeluk was te wijten aan zand in de rotor in de laatste meters bij de landing. Daarbij ontstond brand en raakte het toestel onherstelbaar beschadigd. Het is niet duidelijk hoeveel militairen er aan boord waren, maar de Chinook kan 33 ‘combat ready' (operationeel gerede) troepen vervoeren.

De helikopter van 298 Squadron van de Tactische Helikopter Groep ondersteunt de Special Forces (Korps Commandotroepen en Korps Mariniers), die vanaf de basis in Kandahar jacht maken op terroristen.

Terug naar Boven

Iraakse premier vraagt om terugtrekking VS

Ibrahim Jafaari vraagt om een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit zijn land. Hij noemde echter geen tijdpad. De Iraakse premier zei dat na een onderhoud met de Amerikaanse Secretary of Defense Donald H. Rumsfeld.

Links de Iraakse premier Ibrahim Jafaari, rechts de commandant MNF-I, generaal George W. Casey Jr.

Eerder had generaal George W. Casey Jr. - commandant van de Multi-National Force-Iraq (MNF-I), alle coalitietroepen in Irak – al gezegd dat een groot deel van de Amerikaanse troepen volgend jaar zou kunnen worden teruggetrokken. Voorwaarde is wél dat er op politiek vlak vooruitgang wordt geboekt en dat de opstand in Irak niet uitbreidt.

Rumsfeld dringt er intussen bij de Iraakse autoriteiten op aan dat er snel een nieuwe grondwet wordt opgesteld. Dat maakt het voor de Verenigde Staten mogelijk medio 2006 te beginnen met de terugtrekking uit Irak en zou betekenen dat zij de onderneming in Irak kunnen afsluiten. Sinds maart 2003 zijn er al bijna 1.800 Amerikaanse militairen gesneuveld.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 26 JULI

Annan benoemt Nederlandse topdiplomaat

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Nederlandse topdiplomaat Peter van Walsum tot zijn persoonlijke gezant voor de Westelijke Sahara benoemd.

De Westelijke Sahara is al drie decennia onderwerp van conflict tussen Marokko en buurland Algerije. Toen kolonisator Spanje zich in 1976 uit het woestijnland terugtrok, viel Marokko het gebied binnen. De bevrijdingsbeweging Polisario strijdt sindsdien, gesteund door Algerije, tegen de regering voor onafhankelijkheid. Marokko blijft de Westelijke Sahara echter bezetten en claimen.

Peter van Walsum (Rotterdam, 1934) was diplomaat in onder andere Bangkok, Bonn, Londen, New York en Parijs. Van 1999 tot 2001 was hij permanent vertegenwoordiger voor Nederland bij de VN-Veiligheidsraad. In deze functie opperde hij in 2000 dat Nederland zou moeten deelnemen aan UNAMSIL in Sierra Leone, omdat Nederlandse deelname aan een VN-missie in Afrika een therapie kon zijn voor het Srebrenica-syndroom. Volgens Van Walsum bracht een Nederlandse operatie in Sierra Leone niet langer onaanvaardbare risico's met zich mee. Van Walsum werd hierop teruggefloten door het Ministerie van Defensie.

In 2001 verscheen zijn boek ‘ Verder met Nederland. De kritische terugblik van een topdiplomaat' (Uitgeverij Balans, ISBN 9050184502, € 13,40).

Terug naar Boven

 

MAANDAG 25 JULI

Enquete: aanslagen Londen gevolg invasie Irak

Volgens een enquete in de Daily Mirror denkt 85% van de Britten dat de aanslagen in Londen een gevolg zijn van de invasie in Irak. Van de ondervraagden ziet 23% de oorlog in Irak als belangrijkste reden voor de aanslagen, terwijl 62% ervan uitgaat dat die ertoe heeft bijgedragen.

De uitslag is een tegenslag voor premier Tony Blair, die volhoudt dat de rol van Groot-Brittannië in de oorlog in Irak niets te maken heeft met de aanslagen van 7 en 21 juli jl. Ook de Ministers van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, en Defensie, John Reid, hebben elk verband tussen Irak en de aanslagen van de hand gewezen. Beide bewindslieden blijven een verband ontkennen, ondanks een uitgelekt rapport van het Joint Terrorism Analysis Centre dat onder meer concludeerde: “ De gebeurtenissen in Irak blijven als motivatie en focus dienen aan terrorisme gerelateerde activiteiten in Groot-Brittannië”.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 22 JULI

Hercules naar Afghanistan

De Koninklijke Luchtmacht stuurt vandaag een Lockheed C-130H-30 transportvliegtuig voor een maand naar Afghanistan. Het toestel zal verscheidene operaties in Afghanistan ondersteunen. Het Herculesdetachement van 334 Squadron op de Vliegbasis Eindhoven bestaat uit 14 personen.

De Hercules wordt vooral ingezet bij de ontplooiing van het Tweede Mariniersbataljon (2MarnsBat), dat eind juli en begin augustus zal vertrekken en in de periode rond de Afghaanse verkiezingen op 18 september a.s. operationeel moet zijn.

Momenteel zijn er in Afghanistan ruim 500 Nederlandse militairen actief voor de International Security Assistance Force (ISAF) en ruim 230 voor operatie Enduring Freedom.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 21 JULI 2005

Nederlander gewond door landmijn in Kroatië

Een 27-jarige Nederlandse toerist is in Kroatië zijn been verloren door een landmijn. Artsen hebben het linkerbeen van de man moeten amputeren om zijn leven te redden.

De man is per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Split. De toerist was op het moment van het ongeval aan het wandelen in een bergachtige regio op het eiland Vis, aan de zuidkust van Kroatië. Toen hij over een hekje stapte om een beginnend bosbrandje te bekijken, ging hij op een landmijn staan. Vis was tot 1989 militair gebied en verboden voor toeristen. Het 90 km² grote eiland in de Adriatische Zee was strategisch vanwege zijn ligging ten opzichte van Italië.

Na het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren '90 werd Vis opengesteld voor het publiek. Volgens het landelijke centrum dat zich bezighoudt met het opruimen van landmijnen liggen nog ± 700.000 landmijnen e.a. verspreid over Kroatië, een erfenis uit de onafhankelijkheidsoorlog.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 20 JULI 2005

Belgische regering koopt wapens aan

De Belgische regering heeft beslist welk materieel zij gaat aankopen om de krijgsmacht te moderniseren, waarvoor een budget van € 1,2 miljard is uitgetrokken. Dit is de grootste investering in de Belgische krijgsmacht sinds jaren.

Bij de landmachtcomponent komen onder andere 620 nieuwe 4 x 4-aangedreven wielvoertuigen en 242 gepantserde wielvoertuigen (Armoured Infantry Vehicles, AIV's). Daarnaast worden 45 Pandur-pantserwielvoertuigen uitgerust met het omstreden 90 mm-kanon. Controversieel, omdat het Ministerie van Financiën de aankoop had afgeraden, de aanschaf ingaat tegen de ongeschreven NAVO-regel dat alle tanks of pantservoertuigen over 105- of 120-mm kanonnen moeten beschikken, en – last but not least – alleen het Waalse staalbedrijf CMI ( Cockerill Maintenance et Ingéniérie) in Seraing de kanonnen produceert en alleen het Waalse munitiebedrijf Mécar de 90 mm-granaten. Wallonië is de thuisbasis van de Minister van Landsverdediging André Flahaut.

Pantserwielvoertuig Pandur in gewondentransport-uitvoering

Ook wil België t wee Nederlandse boventallige, tweedehandse Multipurpose- of M-fregatten aankopen, volgens het Vlaamse dagblad De Standaard voor € 250 miljoen.

De nieuwe aankopen moderniseren de Belgische krijgsmacht op lange termijn en verhogen de veiligheid en de bescherming van de Belgische militairen in het operatiegebied.

Terug naar Boven

Vierdaagse van Nijmegen gestart

Vandaag start 's werelds grootste wandelevenement, de Vierdaagse van Nijmegen, traditiegetrouw op de derde dinsdag in juli. De 89 ste editie eindigt gewoontegetrouw op de Via Gladiola, normaal de Sint Annastraat genaamd, in Nijmegen.

Aan de Vierdaagse van Nijmegen nemen elk jaar vele duizenden militairen uit binnen- en buitenland deel; de verzorgingsorganisatie rondom het militaire deelnemersveld is grotendeels in handen van de Koninklijke Landmacht.

Militairen lopen de 40 km-afstand; op deze afstand zijn drie rustplaatsen ingericht met zowel een verzorgings- (blaren prikken, massage en voetverzorging) als geneeskundig element. Iedere rustplaats is voorzien van één arts, twee sportmasseurs en ± 30 personen militair geneeskundig personeel.

Terug naar Boven

maandag 18 JULI 2005

Generaal William C. Westmoreland overleden

In Charleston, South Carolina, is vanavond op 91-jarige leeftijd de Amerikaanse oud-generaal William C. Westmoreland overleden.

Westmoreland stond van 1964 tot 1968 aan het hoofd van het M ilitary Assistance Command tijdens de Vietnam-oorlog. Onder zijn bevel nam de troepenmacht in Vietnam toe van 100.000 naar een half miljoen Amerikanen. Westmoreland stond bekend om zijn optimistische inschatting van de oorlog in Vietnam en heeft altijd tegengesproken dat de Verenigde Staten dat conflict verloren hebben. Onder zijn bevel werd ook de Search and Destroy-tactiek ontwikkeld, gericht op het verplaatsen van de oorlog naar de plaatsen waar de militairen van de Vietcong zich schuil hielden: in de dorpen op het platteland. Aan het einde van zijn bevelsperiode, in 1968, versloeg hij de communisten in het beroemde Tet-offensief, maar de hevigheid van deze gevechten ondermijnde de Amerikaanse publieke opinie.

Van 1968 tot zijn pensioen in 1972 was Westmoreland – die al op zijn 30ste kolonel was - Chief of Staff van de U.S. Army.

Befaamde uitspraken van Westmoreland inzake de Vietnam-oorlog – de enige oorlog die de Amerikanen verloren – waren “American boys will not fight for something that Asian boys will not” en “The Oriental doesn't put the same high price on life as does the Westerner”.

Terug naar Boven

ZATERDAG 16 JULI 2005

Drie Britse militairen gedood in Irak

Volgens de BBC doodt een bomexplosie langs de weg vanochtend drie Britse militairen van de battle group Task Force Maysan uit Camp Abu Naji in Amarah in het zuidoosten van Irak. Twee militairen raken licht gewond. De militairen behoren tot het 1st Battalion Staffordshire Regiment dat sinds april jl. In Irak is.

Het aantal Britse militairen dat in Irak de dood heeft gevonden staat nu op 92; de eerste Britse militair sneuvelde op 21 maart 2003 in Irak. Groot-Brittannië heeft in het land 8.500 militairen gelegerd, voornamelijk in de omgeving van Basra in het shi'itische zuiden.

Terug naar Boven

DONDERDAG 14 JULI 2005

Eric O. eist ruim € 300.000

Onder andere volgens De Telegraaf eist Eric O. ruim € 300.000 schadevergoeding van de staat als rehabilitatie voor zijn functioneren als onberispelijk militair én burger. Via zijn advocaat mr. Geert-Jan Knoops laat de 44-jarige sergeant-majoor van het Korps Mariniers weten dat hij beslist geen geldwolf is, maar als “elke andere Nederlander het recht heeft een schadeclaim in te dienen na zo door justitie te zijn behandeld. Omdat het een belangrijke stap is op de lange weg naar eerherstel”.

Eric O. werd zowel door de rechtbank als het gerechtshof vrijgesproken van het overtreden van de voor Nederlandse militairen in Irak geldende geweldsinstructies na de vermeende moord op een 32-jarige Irakees.

De schadevergoeding bestaat uit twee delen: ruim € 4.000 vanwege derving van toelagen van de Verenigde Naties omdat hij Irak eerder moest verlaten en nog eens € 300.000 voor immateriële schade.

Terug naar Boven

MAANDAG 11 JULI 2005

Val Srebrenica 10 jaar geleden

Tienduizenden burgers en honderden hoogwaardigheidsbekleders komen bijeen om de val van de moslimenclave Srebrenica, tien jaar geleden, te herdenken. De Britse Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei in een toespraak dat het een schande was dat de internationale gemeenschap de zwaarste misdaad tegen de menselijkheid sinds de Tweede Wereldoorlog niet had kunnen voorkomen.

Eén van de onderdelen van het herdenkingsprogramma was de begrafenis van ruim 600 geïdentificeerde slachtoffers van de genocide, op een kerkhof waar al 1.300 andere slachtoffers liggen.

Zo'n 10.000 Bosnische moslims en enkele oud-Dutchbatters – onder andere de kolonel-chirurg Geri Kremer – legden vanuit Tuzla in omgekeerde richting de ontsnappingsroute af waarlangs 15.000 mannen uit Srebrenica waren ontkomen.

Tien jaar gelden rukten de Bosnisch-Servische troepen van Ratko Mladic op en namen de enclave in. Duizenden mannen werden afgevoerd en in koelen bloede vermoord. De ‘safe haven' was gevallen. De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat waren machteloos gebleken.

Terug naar Boven

ZATERDAG 9 JULI 2005

Openbaringen Voorhoeve in IKON-programma

In het IKON-programma Spraakmakende Zaken ‘ Srebrenica, 10 jaar later' zegt voormalig Minister van Defensie Joris Voorhoeve in een interview met presentator Paul Rosenmöller dat twee grote landen van de VN-Veiligheidsraad hebben geweten van de plannen van de Bosnische Serviërs om de enclave Srebrenica met geweld in te nemen. Om welke landen het gaat zegt hij niet, maar bij navraag bij de IKON zou het gaan om de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In hetzelfde interview zegt Voorhoeve tot twee keer toe te hebben overwogen om de Bevelhebber der Landstrijdkrachten (BLS), generaal Hans Couzy, te ontslaan. Tegen de uitdrukkelijke orders van Voorhoeve in heeft Couzy het toch laten gebeuren dat de leden van Dutchbat-III na het vertrek uit Srebrenica in Zagreb aan het feesten gingen.

Terug naar Boven

Kamp grijpt in bij Koninklijke Marechaussee

Volgens De Telegraaf grijpt Minister van Defensie Henk Kamp in bij de Koninklijke Marechaussee. Het aantal brigades gaat omlaag, waardoor resterend personeel zich zal bezighouden met crisisbeheersing en internationale missies.

Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer geschreven in een reactie op een kritisch rapport over de marechaussee (door NOVA geopenbaard op 22 juni jl.). Kamp gaat met personeel schuiven om de werkdruk beter te verdelen en gaat meer militaire politie in het buitenland inzetten. In 2006 moet er een pool zijn van 230 marechaussees voor buitenlandse diensten en crisisbeheersing.

Terug naar Boven

Géén excuses Kamp voor Srebrenica

Minister van Defensie Henk Kamp is niet van plan excuses aan te bieden aan de nabestaanden van de slachtoffers van het drama in de moslim-enclave Srebrenica. De bewindsman zegt dat daar geen reden voor is, omdat de Nederlandse militairen daar steeds zijn tegengewerkt, niet alleen door de Serviërs, maar ook door andere bevolkingsgroepen.

Het is maandag 11 juli precies tien jaar geleden dat het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic de enclave veroverden. Ruim 7.000 moslims werden daarna in koelen bloede vermoord.

 

VRIJDAG 8 JULI 2005

Convenant AIVD en MIVD ondertekend

Premier Jan Peter Balkenende, Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes en Minister van Defensie Henk Kamp ondertekenen een convenant voor samenwerking tussen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Reden hiervoor is het van kracht worden van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2002 en nieuwe initiatieven om de samenwerking tussen beide diensten te versterken. Waar mogelijk en relevant werken de diensten echter samen. 

 

DONDERDAG 7 JULI 2005

Vier bomaanslagen in Londen

Op vier plaatsen in het Londense openbaar vervoer zijn in de ochtendspits aanslagen gepleegd. Om 20.00 uur heeft de politie 37 doden en 700 gewonden bevestigd. Het betreft de metrostations Moorgate (7 doden), King's Cross (21 doden) en Edgware Road (7 doden); als gevolg van een zelfmoordaanslag op een dubbeldeksbus op Tavistock Square vonden tenminste twee mensen de dood, maar dat aantal kan nog oplopen.

De eerste explosies werden bij metrostation Liverpool Street gemeld om 09.50 uur. De politie rukte daarna ook uit naar de naburige stations Aldgate East en Kings Cross. Na 11.00 uur ontplofte de bom in de dubbeldekker.

J aap de Hoop Scheffer, Secretaris-Generaal van NAVO, legde een verklaring af: “Ik word diep bedroefd om de verschrikkelijke aanvallen vanochtend in Londen te vernemen. Ik weet dat ik spreek namens alle bondgenoten van de NAVO wanneer ik onze sympathie voor én solidariteit met de Britse bevolking uitdruk. Er kan geen rechtvaardiging zijn voor dergelijke barbaarse misdaden. Ik veroordeel deze aanvallen in de sterkste termen, welke tevens de behoefte van de internationale gemeenschap en de leden van de NAVO onderstreept om in de strijd tegen het terrorisme verenigd te blijven.”

Terug naar Boven

 

DINSDAG 5 JULI 2005

Nederlanders beschoten in Afghanistan

In de noordelijke Afghaanse provincie Baghlan is een Nederlands konvooi van vier voertuigen, onderweg van Pol-e Khomri naar Kabul, betrokken geraakt bij een schotenwisseling. Ook een burger bestelwagen raakte bij de beschieting betrokken. De beschieting vond plaats 20 km ten noorden van de Salang-tunnel, de voornaamste verbinding tussen de hoofdstad Kabul en het noorden van Afghanistan.

De Nederlandse militairen hebben het vuur met kleinkaliberwapens beantwoord en zijn vervolgens doorgereden. Bij de beschietingen zijn geen Nederlandse militairen gewond geraakt, noch was er sprake van schade aan de voertuigen. De veiligheid om en in de Salang-tunnel is een verantwoordelijkheid van zowel het 5de Afghaanse legerkorps in de provincie Parwan als het 6de Afghaanse legerkorps in de provincie Baghlan.

In de provincie Baghlan zijn Nederlandse militairen van het Provincial Reconstruction Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF) gestationeerd.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 4 JULI 2005

Aanstelling EU-gezant voor Darfur

De Europese Unie gaat een gezant benoemen om de vredesoperatie in Darfur in Sudan te coördineren. Bij gevechten tussen regeringstroepen en rebellenbewegingen zijn daar al tienduizenden mensen omgekomen. In vluchtelingenkampen worden meer dan twee miljoen Sudanezen opgevangen.

De vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Darfur wordt al ondersteund door zowel de EU als de NAVO, maar de EU heeft nu beslist om een gezant te benoemen om het werk te coördineren. De beslissing over een geschikte persoon voor deze functie wordt in de komende weken verwacht.

De EU heeft al gezanten in acht andere probleemgebieden, zoals Afghanistan, Bosnië-Hercegovina en het Midden-Oosten.

Zie onder andere ook de berichtgeving op 28 februari, 12 mei en 9 juni 2005.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 2 JULI 2005

Drie bomaanslagen in Pristina

In de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn vanavond drie bomaanslagen gepleegd vlakbij enkele internationale organisaties. Er zijn geen slachtoffers, maar de vrees groeit dat de spanning in Kosovo opnieuw zal stijgen.

De eerste explosie had plaats bij het kantoor van de United Nations Interim Administrations in Kosovo (UNMIK), de tweede bij het Kosovaarse hoofdkantoor van de Organization for Security and Co-operation in Europe (OVSE) en de laatste bij het parlementsgebouw. De bomaanslagen zijn (nog) niet opgeëist, maar waarschijnlijk bedoeld om de beslissing over het statuut van Kosovo te beïnvloeden. De Verenigde Naties moeten binnenkort een definitief statuut van Kosovo vastleggen.

Sinds het einde van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 wordt Kosovo bestuurd door de Verenigde Naties, hoewel het een provincie is van Servië-Montenegro. De meeste inwoners van Kosovo zijn Albanezen en die willen zich afscheiden van Servië-Montenegro. Het was meer dan een jaar geleden dat er nog aanslagen zijn gepleegd in Pristina. In Kosovo bevinden zich ± 18.000 NAVO-militairen ten behoeve van de Kosovo Force (KFOR) , geleid door de Franse luitenant-generaal Y ves de Kermabon.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 1 JULI 2005

Iraanse president mogelijk achter gijzeling 1979

Volgens de Belgische zender VRT laat de Amerikaanse president George W. Bush een onderzoek instellen tegen de kersverse Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad.

Ahmadinejad zou in 1979 één van de leiders zijn geweest van de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran. Donald Sharer and Bill Daugherty, twee van de 52 Amerikanen die 444 dagen lang vastzaten in de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad, zeggen Ahmadinejad te herkennen als de leider van de gijzelnemers. Ten tijde van de gijzeling was Ahmadinejad een student van 23.

Op 4 november 1979 gijzelden Iraniërs de Amerikaanse personeelsleden in de ambassade. Op 25 april 1980 liep een poging van de U.S. Marines om de gijzelaars te bevrijden uit op een dramatische mislukking. Operatie ‘Eagle Claw' strandde in de Tabas-woestijn nabij Teheran. Drie Sikorsky RH-53 Sea Stallion helikopters hadden ernstige mechanische defecten, een vierde botste tegen een C-130 Hercules transportvliegtuig, zodat slechts vijf inzetbare heli's overbleven. Acht Amerikaanse mariniers vonden de dood. De gijzelaars zouden nog 270 dagen vast blijven zitten.

Terug naar Boven