APRIL 2005
Terug naar de homepage
 

APRIL 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

ZATERDAG 30 april 2005

Val van Saigon 30 jaar geleden

In Vietnam is herdacht dat 30 jaar geleden een einde kwam aan de oorlog. Op 30 april 1975 viel de toenmalige hoofdstad Saigon in handen van het communistische noorden. Daarmee was de Amerikaanse nederlaag in de Vietnamoorlog een feit.

Premier Phan Van Khai zei in een herdenkingsrede dat hij zich wil inzetten voor verdere verzoening met de Verenigde Staten en andere voormalige vijanden.De oorlog kostte aan drie miljoen Vietnamezen en ± 58.000 Amerikanen het leven.

Na het vertrek van de Amerikanen in 1973 duurden de vijandelijkheden tussen Noord- en Zuid-Vietnam voort tot 1975, toen de Vietcong het bewind van president Nguyen Van Thieu omverwierp. Generaal Duong Van Minh tekende de uiteindelijke overdracht aan de communisten op 30 april 1975, waarmee de Val van Saigon officieel werd.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 27 april 2005

Bevorderingen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins van Oranje

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander - de Prins van Oranje - is vandaag door Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap bevorderd tot:

Commandeur

bij de Koninklijke Marine Reserve

Reserve Brigade-generaal der Infanterie

bij de Koninklijke Landmacht

Reserve Brigade-generaal

bij de Koninklijke Marechaussee

Reserve Commodore

bij de Koninklijke Luchtmacht

Terug naar Boven

 

DINSDAG 26 april 2005

Tweede Kamer ziet af van extra onderzoek naar JSF

In de Tweede Kamer heeft de Partij van de Arbeid tevergeefs gepleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het rendement van de Nederlandse investering in de ontwikkeling van het nieuwe Amerikaans gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter.

Ondanks het feit dat het Nederlandse bedrijfsleven al bijna een jaar géén substantiële orders meer heeft binnengehaald, wil het kabinet niets weten van een nieuw onderzoek. Volgens Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap van Defensie krijgt de Tweede Kamer alle relevante informatie en houdt de Rekenkamer voortdurend de vinger aan de pols.

Het kabinet heeft inmiddels ruim 300 miljoen dollar in de ontwikkeling van de beoogde opvolger van de F16 gestoken. In totaal heeft Nederland 800 miljoen dollar uitgetrokken voor deelname aan het JSF-project. Door deelname kan het Nederlands bedrijfsleven meedingen naar orders op technologisch hoogwaardig niveau. De grootste opbrengst voor het bedrijfsleven komt echter pas als het vliegtuig in productie gaat. Dan moet een omzet van ± 8 miljard dollar haalbaar zijn, is nog steeds de verwachting van het kabinet. Tot nu toe is de orderportefeuille echter blijven steken op 212 miljoen dollar.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 25 april 2005

'East meets West' 60 jaar geleden

Op 25 april 1945 merkte een patrouille van Amerikaanse verkenners Sovjet-troepen op aan de andere oever van de Elbe in het oosten van Duitsland. Nadat Britse en Amerikaanse troepen in maart 1945 de Rijn waren overgestoken, rukten zij snel op. De Britten trokken door Noord-Duitsland naar de oevers van de Baltische Zee. De Amerikaanse troepen waaierden uit over Centraal- en Zuid-Duitsland en kregen op de rechterflank versterking van Franse eenheden. Ook Maagdeburg en Leipzig waren snel in Amerikaanse handen. Op 23 april 1945 merkten Amerikaanse eenheden op hun radio’s berichten in het Russisch op, wat moest betekenen dat het Rode Leger niet ver meer uit de buurt was.

Het Amerikaanse leger stuurde daarop een kleine verkenningseenheid geleid door First Lieutenant Albert L. Kotzebue van het 3rd Battalion, 273rd Infantry, 69th Infantry Division in een bootje naar de overzijde van de Elbe. Aan de overkant werd de Amerikaanse officier gegroet door luitenant-kolonel Alexander Gardiev, commandant van het 175ste Rifle Regiment, 58th Guards Division, 34th Corps.

In de namiddag kropen de Amerikaanse luitenant Bill Robertson en de Russische sergeant Nikolai Andrejev over een verwoeste brug nabij het stadje Torgau en schudden ze in het midden van de brug elkaar de hand. De ontmoeting bij Torgau betekende het eindpunt van twee lange campagnes: een die begonnen was op de stranden van Normandië, de andere in de ruïnes van Stalingrad. Het Derde Rijk was nu definitief verslagen.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 21 april 2005

KMA opnieuw winnaar Open KL-kampioenschap speedmars

Op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie in Breda is voor het derde opeenvolgende jaar het Open KL-kampioenschap speedmars gehouden. Onder een heerlijk lentezonnetje streden in totaal 17 heren- en 2 damesteams om de titels. Het kampioenschap gaat bij de heren over vijf ronden van één km, bij de dames over drie ronden.

Linksboven 42 Tankbataljon, rechtsboven damesteam-KMA, linksonder 17 Pantserinfanteriebataljon en rechtsonder 43 Geneeskundige compagnie

Bij de heren werd evenals de voorgaande twee jaar het team van de KMA-cadettenspeedmarsvereniging ‘De Blauwe Stoep’ winnaar in een eindtijd van 24 minuten en 54 seconden. Daarbij bleven zij de nummer twee, 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot, slechts dertien seconden voor. Verrassende nummer drie werd 42 Tankbataljon uit Havelte. Hekkensluiter bij de heren was het team van 43 Geneeskundige compagnie uit Havelte – het team met de hoogste gemiddelde leeftijd van 34 jaar – dat in de geneeskundige eenheden uit Ermelo (400 Geneeskundig bataljon, 5 de plaats) en Oirschot (13 Geneeskundige compagnie, 15 de plaats) haar meerdere moest erkennen.

1

KMA ‘De Blauwe Stoep’

24’54’’

2

17 Pantserinfanteriebataljon

25’07’’

3

42 Tankbataljon

26’07’’

4

Koninklijke Militaire School

26’18’’

5

400 Geneeskundig bataljon

26’31’’

ok bij de dames won het KMA-team, in een tijd van 17 minuten en 26 seconden, dat het team van de genie uit Wezep ruim versloeg.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 18 april 2005

Vertrek commando's en mariniers naar Afghanistan

De hoofdmacht van de Nederlandse Special Forces die naar Afghanistan worden uitgezonden, is vanaf de Vliegbasis Eindhoven vertrokken. Minister van Defensie Henk Kamp was hierbij aanwezig en sprak de militairen voor het vertrek toe.

De SF-eenheid neemt de komende maanden deel aan de operatie ‘Enduring Freedom' en draagt hiermee bij aan de wederopbouw van Afghanistan en de strijd tegen terrorisme.

Het Nederlandse aandeel in operatie ‘Enduring Freedom' bestaat uit 165 man van de Special Forces. Het grootste deel daarvan is afkomstig van het Korps Commandotroepen, aangevuld met specialisten van het Korps Mariniers. De SF-eenheid wordt ondersteund door een uit 85 militairen bestaand helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht met Chinook-transporthelikopters.

De regering heeft de inzet van Nederlandse Special Forces in Afghanistan op 25 februari bekend gemaakt. De bijdrage is voor de duur van 1 jaar.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 15 april 2005

Aspirant-onderofficieren op de vuist met politie Weert

Een groot aantal militairen is in de nacht van donderdag op vrijdag op de vuist gegaan met de politie en de Koninklijke Marechaussee voor het politiebureau in Weert. De politie Limburg-Noord moest versterking oproepen uit Oost-Brabant en Zuid-Limburg om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Het conflict begon vrijdagmorgen rond twee uur tijdens een afzwaaifeest van de aspirant-onderofficieren in discotheek ‘De Cardinaal’ aan de Oelemarkt in Weert. Daarbij ontstond een handgemeen tussen een nog onbekende burger en een militair. Vervolgens bemoeiden andere militairen zich met de zaak. Toen de politie een 33-jarige militair uit Nieuwveen arresteerde, richtte de woede van de militairen zich op de agenten. Over en weer vielen rake klappen, waarbij 4 agenten werden gemolesteerd. De militairen belegerden het politiebureau, waarna de politie versterking opriep uit heel Limburg en een deel van Brabant.

Burgemeester Jacques Niederer van Weert heeft naar aanleiding van de rellen overleg gevoerd met de commandant van de Van Hornekazerne (Koninklijke Militaire School) in Weert. De militairen zwaaien daar vrijdag af, maar de burgemeester vindt dat de betrokken militairen op hun verantwoordelijkheid moeten worden aangesproken. De burgervader zegt geschrokken te zijn van de agressie door de militairen: “Men mag van militairen meer verantwoordelijkheidsgevoel verwachten”. Bovendien vindt hij het niet te rechtvaardigen dat mensen zich tegen de politie verzetten.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 13 april 2005

Reductie troepen U.S. Army in Europa

De Amerikaanse landmacht wil het aantal troepen in Europa in de komende jaren terugbrengen van 62.000 naar 24.000. De reductie moet plaatshebben in de komende 5 à 10 jaar.

Het hoofdkwartier van de Amerikaanse landstrijdkrachten – U.S. Army Europe (USAREUR), tevens NATO Allied Land Component Headquarters – moet van Heidelberg naar Wiesbaden worden verplaatst.

Van de 13 militaire districten waarin Europa is verdeeld, blijven er maar 4 over. Door een wereldwijde militaire herschikking zullen er maximaal 70.000 Amerikaanse militairen uit Europa en Azië worden teruggetrokken.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 11 april 2005

Canadese oud-bevrijders betalen eigen medaille

De ruim 2.000 hoogebejaarde Canadese oud-bevrijders die in mei naar Nederland komen voor de herdenking van 60 jaar bevrijding, moeten zelf meebetalen aan hun herinneringsmedaille.

De organisatoren van de nationale herdenking blijken niet voldoende geld bij elkaar te kunnen krijgen om de veteranen, die voor de laatste maal naar Nederland komen, een medaille te schenken. Het gaat om een bedrag van € 50,- per medaille. Plaatselijke 5 mei-comités vangen de oud-bevrijders op in gastgezinnen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 10 april 2005

Non-Combatant Evacuation Operation in 'Noble Javelin'

In de NATO Response Force-oefening Noble Javelin op de Canarische Eilanden wordt vandaag en morgen een Non-Combatant Evacuation Operation (NEO) beoefend door onder andere één van de twee hulppostgroepen van het hulppostpeloton van 43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte.

Een NEO is een militaire operatie waarin, geassisteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, landgenoten en geselecteerde niet-landgenoten worden geëvacueerd bij bedreigende omstandigheden – bijvoorbeeld een burgeroorlog of andere escalerende gewelddadigheden waarbij landgenoten klem komen te zitten tussen strijdende partijen - in een ‘foreign host nation’. De evacuées worden vanuit de noodsituatie naar een veilig t oevluchtsoord gebracht. Een NEO kan de inzet van land-, lucht- en zeestrijdkrachten inhouden.

Bij een NEO gaat het met nadruk niet om vluchtelingen; het gaat enkel om landgenoten die worden gerepatrieerd. Het oefenscenario van deze NEO, waarin onder meer de uitbraak van een cholera-epidemie wordt gesimuleerd, kan op uitvoerend niveau dilemma’s met zich meebrengen in zowel het selectieproces van de repatrianten als de geneeskundige hulpverlening.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 7 april 2005

'Aanval op Nederlandse troepen' bij Zembla

In de nacht van 14 op 15 augustus 2004 liepen tientallen Nederlandse militairen in Irak in de grootste hinderlaag uit de recente geschiedenis van de Koninklijke Landmacht. De militairen moesten in Ar Rumaythah vechten voor hun leven en de 29-jarige marechaussee Jeroen Severs werd doodgeschoten. Vier militairen raakten afgesneden van eigen troepen - hun collega's - en zaten een uur lang omsingeld in de stad.

Vanavond in het actualiteitenprogramma Zembla (‘Aanval op Nederlandse troepen’) van 21.10 tot 21.50 uur op Nederland 3 een reconstructie van deze nacht aan de hand van interviews met de betrokken militairen, van wie de meesten voor het eerst in het openbaar praten over wat er zich heeft afgespeeld.

Samenstelling en regie van ‘Aanval op Nederlandse troepen’ zijn in handen van Hans Hermans, de research is van Wim van de Pol.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 6 april 2005

NATRES bij terreuroefening 'Bonfire' in Amsterdam ArenA

Vandaag is er een grote crisisoefening in en rond de ArenA in Amsterdam. Tijdens de oefening wordt gespeeld dat er een terreuraanslag plaatsvindt, terwijl er veel publiek aanwezig is. De regering vanuit de crisisbunker in Den Haag en het beleidsteam van de gemeente Amsterdam moeten beslissingen nemen over de aanpak van de crisis. Politie, brandweer, ambulancediensten en verschillende andere overheidsdiensten – zoals de Nationale Reserve (NATRES) - moeten in actie komen.

De oefening onder de naam ‘Bonfire’ wordt georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Amsterdam. In totaal doen ± 2.000 bestuurders, ambtenaren en hulpverleners mee. Daarnaast spelen ± 10.000 mensen de rol van slachtoffers en publiek, ook mensen van de Landelijke Organisatie Tot Uitbeelding van Slachtoffers (LOTUS). Tot slot spelen er zo’n 2.000 mensen mee die een rol hebben, zoals “in paniek zijn” of “bij getroffen familie/vrienden blijven”.

Hoewel bewaken en beveiligen van oudsher de primaire taken zijn van de NATRES, is sinds kort het aantal van 3.000 militairen is door Defensie gegarandeerd in het kader van binnenlandse steunverlening. Hieronder valt uiteraard ook steunverlening bij grootschalige hulpverlening. Tevens kunnen op grond van de Wet geneeskundige hulpverlening bij rampen geneeskundige eenheden van onder andere de Koninklijke Landmacht worden geactiveerd, zoals 400 Geneeskundig Bataljon uit Ermelo, 13 Geneeskundige Compagnie uit Oirschot en 43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte.

Naast de NATRES namen ook het Explosieven Opruimingscommando KL (EOCKL) en 41 Brigade Verkennings Eskadron (41 BVE) deel aan de oefening, respectievelijk voor het onschadelijk maken van een autobom en het afschermen van de omgeving van de ArenA van ramptoeristen en opdringerige fotografen.

Terug naar Boven

 

MAANDAG 4 april 2005

Neerstorten Apache in 2004 gevolg communicatiestoornis

Volgens De Telegraaf blijkt uit een brief die deze week naar de Tweede Kamer wordt gestuurd dat het neerstorten van een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter op 29 augustus 2004 in Afghanistan het gevolg was van een communicatiestoornis.

Omdat er geen concrete oorzaak valt aan te wijzen ziet de Koninklijke Luchtmacht vooralsnog af van aanvullende maatregelen; wél wordt nog gekeken naar de belasting van het vliegend personeel door de hoge frequentie van uitzendingen.

De helikopter stortte neer tijdens een routinevlucht van Kabul naar Bagram. De twee vliegers konden het toestel nagenoeg ongedeerd verlaten voor het in brand vloog en volledig werd verwoest.

Uit een eigen onderzoek van de luchtmacht kwam naar voren dat het om een vliegersfout ging. De ene vlieger verkeerde in de veronderstelling dat de ander vloog en vice versa. Daardoor raakte het toestel in een duikvlucht die vanwege de lage hoogte niet meer was te corrigeren.

Terug naar Boven

 

vrijdag 1 april 2005

Reünieverband Dutchbat III bijeen in Assen

Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen heeft het Reünieverband Dutchbat III een bijeenkomst gehouden. Hierbij is de Minister van Defensie, Henk Kamp, aanwezig.

Na een welkomstwoord van luitenant-kolonel Cees Matthijssen, de bataljonscommandant van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Air Assault Regiment Stoottroepen Prins Bernhard, en de voorzitter van Reünieverband Dutchbat III heeft de bewindsman de 250 (oud-)militairen toegesproken. De minister memoreerde in zijn toespraak de rehabilitatie van Dutchbat III die in 2003 na de parlementaire enquête een feit werd. 

Na de toespraak werden de omgekomen Dutchbat III-militairen, soldaat Jeffrey Broere en soldaat der eerste klasse Raviv van Renssen, herdacht. Jeffrey Broere kwam op 29 maart 1995 in Simin Han om het leven bij een mortierbeschieting; Raviv van Rensen sneuvelde op 8 juli 1995 in Srebrenica als gevolg van de beschieting van het pantserrupsvoertuig YPR-765.

Het secretariaat van het Reünieverband Dutchbat III is per email te bereiken via secretariaatrvdb3@msn.com

Terug naar Boven