FEBRUARI 2005
Terug naar de homepage
 

Februari 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

 

MAANDAG 28 FEBRUARI 2005

Te weinig Afrikaanse Unie-militairen in Darfur

Volgens de Britse hulporganisatie Oxfam wordt de bevolking in Darfur wordt nog steeds niet genoeg beschermd. De troepen van de Afrikaanse Unie in de Sudanese regio kunnen te weinig tegen het geweld doen. Hoewel de Afrikaanse Unie heeft beloofd om ruim 3.300 militairen te sturen, is pas de helft daarvan nu in Darfur aan het werk.

De Afrikaanse Unie, opgericht in 2002 in Durban, is weliswaar gemodelleerd naar de Europese Unie,maar het samenwerkingsverband is vooralsnog niet bij machte gebleken om de integratie op het Afrikaanse continent te versterken, conflicten tegen te gaan en de democratie in Afrika te bevorderen.

De situatie in Darfur blijft wanhopig. Nog steeds lopen bijna 2 miljoen burgers iedere dag gevaar. In Darfur wordt al ± 2 jaar gevochten, waarbij volgens schattingen van de Verenigde Naties minstens 70.000 mensen zijn omgekomen.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 27 FEBRUARI 2005

Rechtspositie commando's Afghanistan verduidelijkt

In het actualiteitenprogramma Buitenhof geeft Minister van Defensie Henk Kamp antwoord op vragen als zullen Nederlandse commando’s in Afghanistan erin slagen Osama Bin Laden op te sporen? En mogen de commando’s Bin Laden arresteren of moeten zij op de Amerikanen wachten?

Daarnaast is de rechtspositie van de commando’s verduidelijkt; er zijn goede afspraken over gemaakt. Hoewel de commando’s onder Amerikaans bevel vallen, kunnen zij in geval van problemen terugvallen op het Nederlands recht. Ook kunnen zij alleen opdrachten krijgen binnen bepaalde marges. Welke marges dat zijn wilde de bewindsman niet zeggen. Ook wilde de minister niet zeggen wanneer de militairen aan de slag gaan, wél dat zij niet aan de slag gaan als "klusjesmannen" voor de Amerikanen.

Terug naar Boven

 

± 50 Britse militairen verdachte in Irak

De Britse krant The Sunday Telegraph meldt op basis van geheime militaire documenten dat bijna 50 Britse militairen worden verdacht van moord, mishandeling of andere misdaden in Irak. Als de documenten kloppen, is het aantal verdachten bijna driemaal zo hoog als het Britse Ministerie van Defensie tot nu toe heeft toegegeven.

De militairen zouden verantwoordelijk zijn voor de verdrinkingsdood van twee Irakezen, een tiener en een herder. Ook wordt een lid van de speciale eenheid Special Air Service (SAS) verdacht van het doodschieten van een burger in Basra.

De onthulling volgt op de veroordeling van drie militairen wegens mishandeling, die eerder deze week celstraffen kregen van 5 maanden tot 2 jaar en oneervol uit het Britse leger werden ontslagen.

Terug naar Boven

 

ZATERDAG 26 FEBRUARI 2005

KCT'er begint aan Alaska Ultra

Sergeant der eerste klasse Wilco van den Akker van het Korps Commandotroepen begint aan de Alaska Ultra, een solo-tocht van 580 km dwars door de ongerepte natuur van Alaska.

Gewapend met kaart, kompas, Global Postioning System en 40 kg aan bagage dient hij zich 8 dagen en 7 check-points later te melden in het gehucht McGrath in de provincie Yukon-Koyukuk.

Voor de commando-onderofficier is het ondertussen de vierde maal dat hij zich aan een dergelijke onderneming waagt. Zo nam hij in 2004 deel aan de Trans 555 (555 km) in de woestijn van Niger en de Yukon Ultra (500 km) in Canada. In april 2006 wil hij deelnemen aan de Polar Challenge, een tocht over de Noordpool naar het magnetische noorden.
Terug naar Boven

 

VRIJDAG 25 FEBRUARI 2005

Nederlandse Special Forces naar Afghanistan

Het kabinet besluit dat Nederland met 250 militairen een bijdrage gaat leveren aan de internationale strijd tegen het terrorisme in Afghanistan, operatie Enduring Freedom. De bijdrage bestaat uit een Task Force van Special Forces (SF) van 165 militairen en een helikopterdetachement van 4 Chinook-transporthelikopters bestaande uit 85 militairen. De Special Forces gaan jagen o p de Taliban en Al Qaida, het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

Omdat het geen gewone Peace Support Operation is, heeft het kabinet formeel géén instemming nodig van de Tweede Kamer. Wél moet het kabinet te allen tijde verantwoording afleggen. Omdat de geheime operatie – die op het hoogste niveau tussen Nederland en de Verenigde Staten is voorbereid – is uitgelekt, ligt het besluit over de missie politiek erg gevoelig. De missie vindt plaats in het hoogste geweldsspectrum, waarbij daadwerkelijke oorlogshandelingen kunnen plaatshebben.

De taken van de SF-Task Force bestaan vooral uit verkenningen en het vergaren van inlichtingen. Daarnaast kunnen zij ook voor gevechtsacties worden ingezet. Het gaat om een risicovolle missie. De regering vindt deze risico's, gezien het belang van de missie, verantwoord. De kern van de Task Force bestaat uit militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) van de landmacht, aangevuld met leden van het Korps Mariniers. Aan de uitzending nemen ook militairen van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee deel.

Het is voor de eerste maal dat Nederlandse grondtroepen worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme - een gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Naar de letter van de Nederlandse Grondwet hoeft het kabinet zich bij deze inzet niets gelegen te laten liggen aan het oordeel van de Tweede Kamer; de aanval van 2001 is door de NAVO benoemd als een aanval op alle lidstaten, inclusief Nederland. De Nederlandse regering kan in dit geval zonder parlementaire toestemming militairen inzetten.

Terug naar Boven

 

Staatsgreep Suriname 25 jaar geleden

Op 25 februari 1980, nu precies 25 jaar geleden, pleegden 16 onderofficieren de eerste staatsgreep in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname. De militairen overvielen in Operatie Ficus een munitiebunker, kazerne en marinebasis. De nieuwe legerleider werd sergeant-majoor Desi Bouterse.

Een kleine vijf jaar daarvoor was het land op roerige wijze uit het Koninkrijk der Nederlanden gestapt. In die korte tijd verloren velen het vertrouwen in de politiek en in de toekomst van de jonge republiek. Een patstelling tussen coalitie en oppositie in het parlement gooide bovendien olie op het vuur van politieke en sociale onrust.

De coup kwam destijds voort uit acties van onderofficieren en manschappen voor erkenning van de militaire vakbond BoMiKa (Bond Militair Kader). De toenmalige legerleiding en de regering onder leiding van Henck Arron wilden daar echter niets van weten.

 

DONDERDAG 24 FEBRUARI 2005

Vervanging homoseksuelen Amerikaanse krijgsmacht kost kapitalen

Uit een onderzoek van het Amerikaanse parlement blijkt dat het vervangen van openlijk homoseksuele militairen de Amerikaanse krijgsmacht al ruim 200 miljoen dollar heeft gekost.

Vooral de vervanging van militairen met vertrouwelijke opdrachten en/of goede talenkennis is kostbaar.

De afgelopen 10 jaar moesten 9.488 homoseksuele mannen en vrouwen de dienst verlaten.

 

DINSDAG 22 FEBRUARI 2005

Hogere uitzendtoelage militairen

Militairen op uitzending krijgen een hogere uitzendtoelage. De Regeling voorzieningen bij vredes- en humanitair operaties (VVHO) wordt verhoogd van € 20,65 naar € 25,40 per dag. De verhoging geldt per 1 februari a.s. maar heeft geen verder terugwerkende kracht.

De tegemoetkoming in de onkosten wordt uitbetaald in dollars en bedroeg tot op heden 27 dollar netto.

De hogere uitzendtoelage is het resultaat van onderhandelingen tussen het Ministerie van Defensie en de verschillende militaire vakbonden.

Terug naar Boven

 
MAANDAG 21 FEBRUARI 2005
Vrouwelijk Kamerlid aan boord 'De Dolfijn'

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink stapt vandaag aan boord van de Nederlandse onderzeeër Hr. Ms. ‘De Dolfijn’ van de Walrusklasse. De parlementariër is de eerste vrouw die voor langere tijd met een onderzeeër van onze marine meevaart.

Eijsink scheept in het Noorse Trondheim in voor een oefening. Vijf dagen lang zal zij in het kader van een parlementaire stage de enige vrouw zijn te midden van ruim vijftig marinemannen.

De PvdA’ster mag tijdens de trip overal aan boord komen. Doel van haar reis is om te ervaren hoe de 300 mannen van de onderzeedienst hun werk beleven.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 17 FEBRUARI 2005

SFIR traint Irakese veiligheidsdiensten

In Zuid-Irak is de Alfa 'Konings' Compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel Garderegiment Grenadiers & Jagers verder gegaan met het trainen van de Irakese veiligheidsdiensten, zodat zij op een nader te bepalen tijdstip zelfstandig in staat zijn een grote operatie te kunnen voorbereiden en uitvoeren.

De aandacht ligt vooral op het groeps- en pelotonsoptreden. Zo is er bijvoorbeeld getraind in OVG (Optreden in Verstedelijkt Gebied) en hebben de Irakese pelotonscommandanten een TOZT (Tactische Oefening Zonder Troepen) onder leiding van de militairen van SFIR-5 uitgevoerd.

Terug naar Boven

 

ZONDAG 13 FEBRUARI 2005

Staatssecretaris bezoekt IDEX 2005 in Abu Dhabi

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap brengt een bezoek aan de 7 de editie van de Defensiebeurs International Defence Exhibition & Conference ( IDEX 2005) in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

IDEX - één van de grootste beurzen in de wereld op het gebied van landmacht-, marine- en grond- en luchtverdedigingsmaterieel, wordt gehouden van 12 t/m 17 februari.

Tijdens de beurs zijn diverse Nederlandse bedrijven aanwezig, te weten AKZO Nobel, Cyclo Media Technology BV, Damen Shipyards, DSM Dyneema, EADS Netherlands, Gielissen Interiors & Exhibitions, Imtech, Koninklijke Schelde, Thales Optronics BV en TNO – Prins Maurits Laboratorium. Ook zijn vertegenwoordigers van de Ministeries van Economische Zaken en Defensie ter plaatse.

Het bezoek van de bewindsman staat in het teken van de ondersteuning van de Nederlandse exportindustrie. Daarnaast zal hij een aantal ontmoetingen hebben met militaire en civiele autoriteiten.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 10 FEBRUARI 2005

NAVO breidt uit naar West-Afghanistan

NAVO-Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer kondigt op de NAVO-vergadering in het Franse Nice aan dat de verdragsorganisatie haar werkterrein in Afghanistan gaat uitbreiden: de International Security Assistance Force (ISAF) zal binnen maximaal twee maanden ook in het westen van het land actief zijn.

ISAF, nu bestaand uit 8.500 militairen uit 30 landen, is nu nog enkel actief in de hoofdstad Kabul en het noorden van het land. Voor de uitbreiding van deze NAVO-missie zullen 500 extra militairen worden vrijgemaakt. Er komen in totaal vier Provincial Reconstruction Teams (PRT's) bij, te weten in Chaghcharan, Qal-i-Naw, Herat en Farah. De laatste twee, tot op heden ressorterend onder de Amerikaanse missie 'Enduring Freedom' (Combined Forces Command Afghanistan), zullen overgaan naar Italiaanse, Litouwse en Spaanse ISAF-eenheden.

Terug naar Boven

 
Nieuw infanterievoertuig voor KL

De Koninklijke Landmacht schaft in het kader van het project infanteriegevechtsvoertuig (IGV) 184 stuks van een nieuw Infantry Fighting Vehicle (IFV) aan. Het gaat om de CV-9035 Mark III van de Zweedse fabrikant Land Systems Hägglunds AB.

De CV-90 is de opvolger van de YPR-765. Met de aanschaf is € 988 miljoen gemoeid. De eerste voertuigen zullen naar verwachting in 2007 bij de KL instromen.

In het eisenpakket dat de KL aan het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig stond onder andere dat het voertuig zou moeten kunnen meedoen in het hoogste geweldsspectrum. De CV-90 haalt een topsnelheid van 70 km per uur, waarmee het een Leopard 2A6 gevechtstank kan bijhouden.

De bepantsering kan eenvoudig op het voertuig aangebracht en van het voertuig verwijderd worden. De CV-90 wordt uitgerust met een 35 mm-Bushmaster III-kanon, waarmee doelen tot op 2.000 meter afstand kunnen worden uitgeschakeld. Het voertuig heeft daarnaast een geautomatiseerd vuurleidingssysteem met een munitieprogrammeur, een roterende koepel met ‘hunter-killer’-vermogen en is voorzien van dag- en nachtzichtapparatuur met thermische camera's.

Terug naar Boven

 
Verkenners genie naar Atjeh

Een verkenningsmissie van 8 militairen van de Koninklijke Landmacht vertrekt naar de Indonesische provincie Atjeh om te inventariseren wat er nodig is voor het bouwen van een aantal noodbruggen. De NAVO heeft 850 meter brugmaterieel beschikbaar gesteld en Nederland heeft de taak op zich genomen er voor de zorgen dat de bruggen ter plekke worden gebouwd.

In de door de zeebeving zwaar getroffen provincie zijn ± 110 bruggen vernield. Tijdens zijn reis door het rampgebied in Azië zegde Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vorige week de Nederlandse hulp toe.

De missie gaat in overleg met de autoriteiten na waar de bruggen het best gebouwd kunnen worden. Voor de daadwerkelijk bouw van de Mabey & Johnson bruggen komt een nieuwe eenheid van de KL over die samen met Indonesische militairen de klus moet klaren. Het project zal naar verwachting een aantal maanden duren.

Terug naar Boven

 
DINSDAG 8 FEBRUARI 2005
Mogelijk F-16's naar Afghanistan

Vier Nederlandse F-16's gaan nog dit jaar mogelijk opnieuw naar Afghanistan. De vliegtuigen werden ook al ingezet tijdens de presidentsverkiezingen in oktober 2004. De NAVO-ministers van Defensie, onder wie Minister van Defensie Henk Kamp, vergaderen woensdag 9 en donderdag 10 februari informeel in Nice.

Kamp zei in januari al dat het “zeker denkbaar” is dat er een bataljon van 750 mariniers ter ondersteuning van de parlementsverkiezingen naar Afghanistan gaat. De woordvoerder van de minister wil over de F-16's niet meer zeggen dan “dat er binnen Defensie gekeken wordt naar de wensen van de NAVO op tal van gebieden, ook als het gaat om wensen over luchtsteun in Afghanistan”.

Op dit moment heeft Defensie ± 270 militairen in Afghanistan. Bij het Apache-detachement, bestaande uit 6 gevechtshelikopters, zitten 116 militairen; zij komen eind maart terug naar Nederland. Verder zitten er 18 militairen op het ISAF Headquarters in de hoofdstad Kabul en nog eens 134 bij het Provincial Reconstruction Team in Pol-e Khomri in de noordelijke provincie Baghlan.

In totaal hebben al meer dan 2.000 Nederlandse militairen gediend in Afghanistan.

Terug naar Boven

MAANDAG 7 FEBRUARI 2005
Inschrijving Vierdaagse van Nijmegen start

Vanaf vandaag kunnen onder meer de individueel deelnemende militairen op de website van de mede-organiserende Koninklijke Landmacht (www.landmacht.nl/vierdaagse) worden ingeschreven voor de 89 ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen die in 2005 plaatsheeft van 19 tot en met 22 juli.

De Vierdaagse van Nijmegen is een lange-afstandsmars die via de rustplaatsen Elst, Wijchen, Groesbeek en Cuijk rondom de gemeente Nijmegen wordt gehouden; aan deze wandeltocht kan ook worden deelgenomen door beroeps- en reserve militairen van alle krijgsmachtdelen.

Terug naar Boven

ZONDAG 6 FEBRUARI 2005
Genisten stand-by voor bouw baileybruggen in Atjeh

Tijdens zijn bezoek aan de door de tsunami zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh heeft Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot gezegd dat Nederland gaat helpen met het bouwen van baileybruggen.

Dinsdag 8 februari vertrekt een Nederlands team van specialisten naar Indonesië om vast te stellen waar de baileybruggen, oftewel noodbruggen, het best geplaatst kunnen worden. Tevens wordt gekeken welke hulp ter plaatse nog meer nodig is. Naar verluidt staan 60 militairen van de genie stand-by om af te reizen naar Atjeh.

De negen baileybruggen zijn beschikbaar gesteld door de NAVO; Nederland zorgt voor het vervoer en het bouwen van de installaties. Nederland helpt in Atjeh ook met het aanleggen en herstellen van waterleidingen en rioleringen.

Terug naar Boven

VRIJDAG 4 FEBRUARI 2005
Lockheed P-3CII-vliegtuigen in uitverkoop?

De Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg heeft berekend dat Minister van Defensie Henk Kamp voor de 13 Lockheed P-3CII Orion-vliegtuigen € 380 miljoen vraagt bij de verkoop van de toestellen aan Duitsland en Portugal, terwijl de marktwaarde ± € 580 miljoen is. Dat meldt het actualiteitenprogramma Twee Vandaag.


Ook Tweede Kamerleden van de Partij van de Arbeid en LPF uiten hun bezorgdheid. De vrees bestaat dat de bewindsman ernstig in financiële problemen zal komen. Hij moet weliswaar bezuinigen en stoot onderdelen van de krijgsmacht af, maar voor het materieel dat hij wil verkopen krijgt hij lang niet de bedragen die in de begroting zijn opgenomen.

Terug naar Boven

Militaire missie mag géén speelbal politiek worden

De Telegraaf meldt dat politici als het om militaire uitzendingen gaat, beter op hun woorden moeten letten. Zij moeten goed beseffen dat hun uitspraken een enorme impact op het thuisfront kunnen hebben; een militaire missie mag nooit de speelbal van de politiek worden.

Een boodschap van deze strekking kreeg de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Defensie de afgelopen twee dagen te horen tijdens een laatste bezoek aan de Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al-Muthanna. De discussie die in Nederland werd gevoerd over het al of niet verlengen van de missie in Irak was daar een sprekend voorbeeld van.

"Wij moeten de discussie over verlengen niet via interviews voeren," zei commissielid Hans van Baalen (VVD). Volgens commissievoorzitter Nebahat Albayrak (PvdA) is het zaak dat de politiek zich verder ontwikkelt in de herwaardering van het militaire beroep: “Dat beroep betekent veel meer dan alleen soldaat zijn. Wij moeten veel meer aandacht hebben voor de betrokkenheid en de professionaliteit van de Nederlandse militair”.

Terug naar Boven

VPRO-radio over United Nations Military Observers

Het VPRO-radioprogramma Argos besteedt aandacht aan de onbekende militair op buitenlandse missies, de UNMO: United Nations Military Observer.

Deze militairen worden als ongewapende waarnemer voor de Verenigde Naties vaak naar zeer risicovolle conflictgebieden uitgezonden. De verhalen van de UNMO’s, die buiten de organieke vredestroepen op missie worden gestuurd, dringen zelden door in de media of de Tweede Kamer. In Argos onder neer een reportage over een internationale training voor UNMO’s en gesprekken met Nederlandse UNMO’s over hun ervaringen, onder andere in Bosnië en Oeganda.

Nederlandse VN-waarnemers zijn in het kader van een individuele uitzending ten tijde van de crises op de Balkan bijvoorbeeld uitgezonden geweest naar Bosnië, K oatië en Macedonië.

Terug naar Boven

200 B&T-bataljon levert laatste militairen Irak

De laatste 350 Nederlandse militairen het zgn. redeployement-ondersteuningsdetachement  vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Irak. De eenheid zal in Irak de Nederlandse compounds deels ontmantelen, waarna die worden overgedragen aan de Britten en Irakezen. Het overgebleven materieel zal naar Nederland worden verscheept.

De militairen zijn hoofdzakelijk afkomstig van 200 Bevooradings- en Transportbataljon, afkomstig van de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde. 

De militairen van het in 1995 opgerichte bataljon dragen binnen het Divisie Logistiek Commando zorg voor de logistieke ondersteuning met brandstof, munitie, voedsel, water e.d. van de eenheden van het Operationeel Commando '7 December'.

200 Bevoorradings- en Transportbataljon verhuist medio 2005/2006 van 't Harde naar de Majoor Mulderkazerne in Stroe/Generaal-majoor Kootkazerne in Garderen, waar zij zal worden o mgevormd tot eenheid in het kader van het concept Fysieke Distributie (FD).

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 2 FEBRUARI 2005
SOFA tussen Suriname en VS

Amerikaanse militairen die zich in Suriname bevinden, worden niet uitgeleverd aan andere mogendheden en ook niet aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Uitlevering zal pas aan de orde zijn als de Verenigde Staten daar uitdrukkelijk toestemming toe verlenen.

Dit is, kort gezegd, de inhoud van een conceptovereenkomst die nog moet worden goedgekeurd door de Surinaamse regering en het parlement. De Surinaamse minister van Defensie, Ronald Assen, maakte melding van de afspraak tijdens een persconferentie ter gelegenheid van een oriëntatiebezoek van generaal Jack Gardner van het United States Southern Command (U.S. Southcom).

De conceptovereenkomst is de basis voor een Status of Forces Agreement (SOFA) tussen Suriname en de VS: een juridisch document op basis waarvan de Verenigde Staten militaire missies naar Suriname kunnen sturen voor onder meer jungletrainingen. Details van de SOFA gaf Assen niet prijs, maar volgens de Surinaamse bewindsman zijn de VS de grootste donor van Suriname op militair gebied “en die steun willen we niet kwijt”. Assen hoopt op materieel voor de marine voor het opzetten van een kustwacht, voortzetting van gratis medische zorg en steun voor het onderwijs in het Surinaamse binnenland.

Terug naar Boven

 

DINSDAG 1 FEBRUARI 2005
Veteranen voor de klas

De Telegraaf meldt dat veteranen middelbare scholen langsgaan om te vertellen over hun ervaringen tijdens militaire missies, zoals bijvoorbeeld in Libanon (UNIFIL), Irak (SFIR) of Afghanistan (ISAF). Ook kan voorlichting gegeven worden over de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat 50 à 100 scholen worden bezocht.

Het scholenbezoek is een initiatief van het Comité Nederlandse Veteranendag. Op 29 juni dit jaar vindt de eerste Veteranendag plaats. Het doel is meer bekendheid en waardering onder jongeren te verkrijgen voor het werk van Nederlandse militairen in crisisgebieden en tijdens vredesmissies. Momenteel wordt gezocht naar veteranen die ervaring hebben met lesgeven.

Nederland heeft ± 150.000 veteranen, van wie er 70.000 officieel staan geregistreerd.

Terug naar Boven