JANUARI 2005
Terug naar de homepage
 

Januari 2005
M
D
W
D
V
Z
Z
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

MAANDAG 31 JANUARI 2005
Oud-marinier Paul S. in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar en TBS

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 38-jarige Paul S. uit Kerkrade veroordeeld tot 20 jaar cel en TBS voor de 4-voudige moord op zijn ex-schoonfamilie. De rechtbank in Maastricht veroordeelde S. eerder ook al tot dezelfde straf.

Het hof acht bewezen dat de oud-marinier op 24 oktober 2003 zijn ex-partner, haar broer, moeder en vader heeft doodgeschoten. Aanleiding voor de moordpartij zou een slepend zakelijk conflict zijn geweest tussen Paul S. en zijn schoonfamilie. Ook kon hij het niet verkroppen dat zijn relatie voorbij was.

Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist. Het gerechtshof nam die eis niet over, omdat Paul S. volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn daad pleegde. De man is behandelbaar, zo concludeert het PBC.

Paul S. was als marinier onder andere lid van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE). Hij heeft verklaard dat hij door zijn ervaringen in het buitenland het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) heeft opgelopen; hij zag zijn schoonfamilie als de vijand: “Ik moest handelen, had alleen maar een missie”.

Terug naar Boven

ZONDAG 30 JANUARI 2005
Mysterie rond neergestorte Britse C-130 Hercules in Irak

Bij een ongeluk met een Brits C-130 Hercules-transportvliegtuig in Irak komen tenminste 9, maar mogelijk 15 Britse militairen om het leven. Het vliegtuig, gestationeerd op RAF Lyneham in Wiltshire, crashte om 17.25 Local Time (14.25 GMT) onderweg van Bagdad naar Balad, één van de grootste Amerikaanse vliegbases in Irak. Het toestel stortte ± 30 kilometer ten noordenwesten van Bagdad neer. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Niet eerder zijn in Irak zoveel Britse slachtoffers gevallen op één dag. Premier Tony Blair heeft de nabestaanden van de omgekomen militairen gecondoleerd. 

De Hercules C-130 geldt als één van de betrouwbaarste transportvliegtuigen. Op het moment van het ongeluk waren de weersomstandigheden in de regio goed.

Het doel van de vlucht was onduidelijk. Sommige Britse kranten speculeren dat het toestel manschappen vervoerde van de Special Air Service (SAS), maar dit is niet bevestigd. Air Vice Marshal Tony Mason vertelde BBC News dat het “theoretisch mogelijk” is dat er SAS’ers aan boord waren, maar dat het Ministerie van Defensie dat nooit zou bevestigen.

De geheimzinnigheid omtrent de inzittenden van het toestel roept herinneringen op aan de crash van eenzelfde C-130 Hercules op 11 juni 1999 in Kukes in het noorden van Albanië. Officieel is nooit bevestigd dat de inzittenden SAS’ers waren die Russische para’s hadden moeten neerslaan op het vliegveld Slatina bij het Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Terug naar Boven

ZATERDAG 29 JANUARI 2005
Ontvoeringsplan Mabel Wisse Smit in jaren '90

De Telegraaf meldt dat de Servische geheime dienst eind '93 of begin '94 Mabel Wisse Smit wilde ontvoeren. Wisse Smit, die nu is getrouwd met prins Johan Friso, zou vroeger een relatie hebben gehad met de voormalige Bosnische VN-ambassadeur Muhamed Sacirbey .

I n opdracht van de toenmalige president Slobodan Milosevic moest topcrimineel Arkan Wisse Smit in Brussel kidnappen om informatie los te krijgen over Sacirbey, die tij dens de Balkanoorlog woordvoerder en fondsenwerver was van de Bosniacs. Het ontvoeringplan ontstond na de beslissing in 1993 dat Nederlandse troepen van de Verenigde Naties (Dutchbat) de ‘safe area‘ Srebenica zouden beschermen tegen aanvallen van de Serviërs. Volgens de krant concludeerden de Servische leiders op tijd dat de geplande ontvoering voor de Servische zaak contraproductief zou werken; daarna werd de actie afgeblazen.

Arkan – alias politicus en zakenman Zeljko Raznatovic – was hoofd van de zgn. Arkan-tijgers, een radicale militie die ten tijde van de Balkanoorlogen werd gerecruteerd uit de hooligans van voetbalclub Rode Ster Belgrado. Algemeen wordt aangenomen dat de in januari 2000 vermoorde Arkan te gevaarlijk was geworden voor Milosevic.

Terug naar Boven

VRIJDAG 28 JANUARI 2005
Exit-strategie VS en Groot-Brittannië uit Irak

Volgens de Britse krant The Guardian zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het eens geworden over de exit-strategie uit Irak: de manier om de troepen van beide landen uit Irak terug te trekken.

Volgens de krant hebben de Amerikaanse minister van Defensie Donald H. Rumsfeld en zijn Britse collega Geoff Hoon afgesproken om - op advies van de voormalige Amerikaanse generaal Gary Luck - het aantal Iraakse politierekruten te verdubbelen en paramilitaire eenheden op te richten. Het Pentagon stuurde Luck vorige maand naar Irak om het gebrekkige functioneren van het Iraakse leger te onderzoeken.

De exit-strategie komt erop neer gefaseerd terug te trekken zodra Irak stabiel is, zonder een openbaar tijdschema. Langzaamaan worden vervolgens alle coalitietroepen vervangen door Iraakse leger- en politie-eenheden.

Terug naar Boven

Trainingsmissie Bagdad door Tweede Kamer goedgekeurd

Een ruime Tweede Kamer-meerderheid heeft ingestemd met deelname aan een NAVO-trainingsmissie in Bagdad. In eerste instantie zullen 25 Nederlanders naar de Iraakse hoofdstad worden gestuurd om Iraakse militairen op te leiden tot trainer.

De missie duurt 6 maanden; het kabinet houdt de mogelijkheid open om meer militaire trainers te sturen en die langer te laten blijven. 

Alleen de Socialistische Partij en Groen Links stemden tegen. Deze partijen vinden het onverantwoord om Nederlanders naar het gevaarlijkste gebied in Irak te sturen. 

Minister van Defensie Henk Kamp maakt zich echter geen zorgen, omdat de Nederlanders worden ondergebracht in het strengbeveiligde deel van de stad, waar onder meer de ambassades zich bevinden.

Terug naar Boven

DONDERDAG 27 JANUARI 2005
Schietincident Irak voor justitie afgedaan

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek afgerond naar het schietincident in Irak op 19 januari jl., waarbij een Irakees om het leven kwam. Het OM concludeert dat in deze situatie terecht en proportioneel geweld is gebruikt. Daarmee is de zaak voor het OM afgedaan.

Op 19 januari reed een Iraakse auto met twee inzittenden met hoge snelheid op een Nederlandse controlepost af. De bestuurder negeerde de waarschuwingen en bleef met onverminderde vaart recht op de Nederlandse militairen af rijden. Vervolgens werd op korte afstand gericht geschoten. Hierbij werd de bijrijder dodelijk getroffen.

Terug naar Boven

WOENSDAG 26 JANUARI 2005
80 miljard dollar extra voor Afghanistan en Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft ruim 80 miljard dollar extra nodig voor de financiering van de militaire operaties in Irak en Afghanistan.

De uitgaven tot nu toe voor beide conflictgebieden komen daarmee op bijna 300 miljard dollar. Dat is veel meer dan waarmee van tevoren rekening was gehouden.

Mede door deze additionele kosten zal de Amerikaanse regering het lopende begrotingsjaar te maken krijgen met een tekort van 427 miljard dollar. Dat komt neer op 3,5% van het bruto binnenlands product. Zoals het er nu naar uitziet, zal de Amerikaanse regering tot het jaar 2012 rood blijven staan.

De regering-Bush heeft in mei 2003 al 75 miljard dollar voor Irak en Afghanistan gekregen; in oktober 2003 kwam daar 87 miljard dollar bij; in juli 2004 nog eens 25 miljard dollar.

Terug naar Boven

DINSDAG 25 JANUARI 2005
Amerikanen tot eind 2006 in Irak

Volgens The Washington Post verwacht luitenant-generaal James Lovelace van de U.S. Army dat de Amerikaanse krijgsmacht de huidige troepensterkte van ± 120.000 militairen in Irak zal handhaven tot eind 2006.

De topofficier op het Pentagon, het hoofdkwartier van het Amerikaanse Department of Defense, sluit niet uit dat de aantallen militairen in Irak gewijzigd zullen worden, maar handhaving van de status quo is “het meest waarschijnlijk”.

De opmerkingen van generaal Lovelace komen juist op het moment dat de Amerikaanse president George Bush zinspeelt op terugtrekking van grote aantallen Amerikanen uit Irak indien meer Irakezen worden opgeleid om de rol van ordehandhaver van de Amerikanen te kunnen overnemen.

Terug naar Boven

maANDAG 24 JANUARI 2005
Z.K.H. Kroonprins Willem-Alexander parade-inspecteur in Wageningen

Kroonprins Willem-Alexander zal op Bevrijdingsdag, 5 mei, het laatste defilé van veteranen en oud-verzetsstrijders in Wageningen afnemen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is het de uitdrukkelijke wens van zijn opa, de vorige maand overleden Prins Bernhard, dat zijn kleinzoon zijn rol eenmalig overneemt. Het defilé, ook voor parate eenheden, wordt in 2005 voor het laatst in Wageningen gehouden.

Prins Bernhard was sinds 1988 parade-inspecteur van het defilé op Bevrijdingsdag; in 1945 was hij aanwezig in het Wageningse hotel De Wereld bij de definitieve onderhandelingen over de capitulatie van de Duitse bezetters.

Willem-Alexander aanvaardt ook het beschermheerschap van het Comité Nederlandse Veteranendag. Het is nog niet duidelijk waar Veteranendag, te houden op de verjaardag van Prins Bernhard (29 juni a.s.), zal plaatsvinden.

Kroonprins Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. In ‘97werd hij bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine Reserve, luitenant-kolonel bij het reservepersoneel van de Koninklijke Landmacht (Garderegiment Grenadiers & Jagers) en luitenant-kolonel bij het reservepersoneel van de Koninklijke Luchtmacht. De Prins is adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin.

Terug naar Boven

ZATERDAG 22 JANUARI 2005
Lage onderofficieren krijgen les in ethiek

Volgens de Nijmeegse krant De Gelderlander krijgen lage onderofficieren met spoed les in militaire ethiek. Sergeanten (der eerste klasse), degene die op uitvoerend niveau het meest met ethische zaken in aanraking komen, moeten tijdig leren herkennen of een militair neigt tot wangedrag.

Aanleiding hiervoor zijn de berichten uit Irak over misdragingen van Amerikaanse, Britse en Deense militairen. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap wil met de maatregel voorkomen dat Nederlandse militairen zich misdragen.

Voor de instructie komen in aanmerking de boeken ‘Militaire ethiek. Morele dilemma’s van militairen in theorie en praktijk’ en het ‘ Praktijkboek Militaire Ethiek’, beiden van de hand van prof. dr. A.H.M. van Iersel en dr. Th.A. van Baarda.

Terug naar Boven

VRIJDAG 21 JANUARI 2005
Secretaris-Generaal NAVO over Irak en Afghanistan

Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO betreurt het dat de Nederlandse troepen niet langer in Irak blijven; hij vindt dat de internationale coalitie in Irak zo sterk mogelijk zou moeten blijven.

Nederland zou daar een blijvende bijdrage aan hebben kunnen leveren. Het kabinet heeft echter deze week bevestigd dat de ± 1.400 militairen half maart terugkeren naar Nederland. De Hoop Scheffer benadrukt echter dat de NAVO géén deel uitmaakt van de troepenmacht in Irak en formeel daarover niets te zeggen heeft.

Overigens verwacht de NAVO-topfunctionaris ruim 9.000 militairen nodig te hebben ter ondersteuning van de regionale en parlementsverkiezingen medio mei in Afghanistan. Nederland heeft al 150 militairen in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan en overweegt het Tweede Mariniersbataljon te sturen. Afghanistan is wél een NAVO-missiegebied.

Terug naar Boven

DONDERDAG 20 JANUARI 2005
Schikking voor wangedrag KL-militairen

Drie van de vier militairen van de Koninklijke Landmacht die onlangs zijn gerepatrieerd uit Bosnië wegens wangedrag hebben van het Openbaar Ministerie (OM) een schikkingsvoorstel gekregen; door betaling van een boete van € 300 kunnen zij de zaak afdoen. De zaak van de vierde militair is door het OM geseponeerd.

Volgens een woordvoerster van het OM heeft het drietal zich schuldig gemaakt aan een lichte vorm van geweld. Of het Ministerie van Defensie nog aanvullende maatregelen tegen de militairen neemt is niet bekend.

De KL-eenheid die momenteel naar Bosnië is uitgezonden is 14 Afdeling Veldartillerie uit ‘t Harde, behorende tot 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte; eerst als SFOR-17, nu als EUFOR-1.

Terug naar Boven

WOENSDAG 19 JANUARI 2005
Nederlandse SFIR-militairen doden Irakees

Nederlandse militairen van de Stabilisation Force Iraq (SFIR) hebben een Irakees doodgeschoten. De man zat in een burgervoertuig dat vanochtend om 05.00 uur Local Time (03.00 uur Nederlandse tijd) veertig kilometer ten noorden van het oord Salman bij een Nederlands checkpoint doorreed na een stopteken.

Nadat ook waarschuwingsschoten werden genegeerd, hebben de Nederlandse militairen gericht vuur uitgebracht. Daarbij kwam één inzittende om het leven, terwijl een tweede vermoedelijk ongedeerd is gebleven.

De Nederlandse militairen verblijven op de compound Camp Smitty bij de stad As-Samawah in de provincie Al-Muthanna. De Iraakse politie en de Koninklijke Marechaussee stellen gezamenlijk een onderzoek in naar de toedracht van het schietincident.
Terug naar Boven

Britse militairen beschuldigd van mishandeling in Basra

Een militaire rechtbank in het Duitse Osnabruck heeft de beschuldigingen van mishandeling door Britse militairen gehoord, die zijn gepleegd in Basra in mei 2003 op het moment dat officieel de oorlog voorbij was. Tweeëntwintig foto’s van de mishandelingen zijn gepubliceerd en de Chief of the General Staff, generaal Mike Jackson, verklaarde: " Wij veroordelen alle handelingen van misbruik volkomen. Waar er bewijsmateriaal van misbruik is, wordt dit onmiddellijk onderzocht”.

Volgens generaal Jackson heeft slechts een “small number” van de in totaal 65.000 Britse militairen die in Irak hebben gediend zich schuldig gemaakt aan mishandeling. Niettemin wijzen met name de Arabische media op een ‘Abu Graib-II’, analoog naar de mishandeling van Iraakse gevangenen in de gevangenis in Bagdad door Amerikaanse militairen.

Als gevolg van deze nieuwsfeiten zou de taak van Britse strijdkrachten in de voorbereidingstijd op de verkiezingen op 30 januari a.s. moeilijker kunnen worden.

Premier Tony Blair noemde de foto's in het Britse Lagerhuis "ergerlijk en stuitend". Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw omschreef de mishandelingen als "weerzinwekkend". De folteringen schaden het imago van Groot-Brittannië.

Terug naar Boven

DINSDAG 18 JANUARI 2005
Mogelijk Tweede Mariniersbataljon naar Afghanistan

Nederland stuurt mogelijk een mariniersbataljon van ± 750 militairen naar Afghanistan ter ondersteuning van de parlementsverkiezingen die gepland staan voor april.

In de wandelgangen van de Tweede Kamer verklaart Minister van Defensie Henk Kamp een dergelijke missie gedurende drie maanden “zeker denkbaar” te vinden, indien de Afghaanse president Hamid Karzai en de NAVO er om vragen.

Het Tweede Mariniersbataljon is dit voorjaar toegewezen aan de zgn. Strategische Reserve van de NAVO; dezelfde mariniers vormden de tweede lichting militairen in Irak (SFIR-2). De NAVO kan en mag van de militairen gebruik maken voor bijvoorbeeld de NAVO-missies in Bosnië en Afghanistan, maar de Nederlandse regering en de Tweede Kamer moeten er wél mee instemmen.
Terug naar Boven

Vier Nederlandse militairen gerepatrieerd vanwege misdragingen
Vier Nederlandse militairen die op missie waren in Bosnië zijn gerepatrieerd naar Nederland omdat zij zich hebben misdragen. De feiten dateren van eind 2004. De militairen horen (over)morgen of het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem tot strafvervolging overgaat.

Volgens een woordvoerder van het OM worden de militairen verdacht van het gebruik van geweld tegen andere militairen van hun eenheid, waarmee zij artikel 140 van het Wetboek van Militair Strafrecht zouden hebben overtreden. Overtreding van dit wetsartikel kan met maximaal 2 jaar gevangenisstraf worden bestraft.

De militairen, die een half jaar in Bosnië zouden blijven, hadden er de helft van hun tijd op zitten; aanvankelijk in dienst van de Stabilisation Force (SFOR), sinds 2 december van de European Union Force in Bosnia and Herzegovina (EUFOR), operatie Althea. De vier werden teruggestuurd nadat de commandant ter plaatse een onderzoek naar het gedrag van de militairen had ingesteld. 
Terug naar Boven

ZATERDAG 15 JANUARI 2005
Charles A. Graner jr. veroordeeld tot 10 jaar
In de Verenigde Staten is U.S. Army-reservist Charles A. Graner jr. door een 10-hoofdige militaire jury veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het mishandelen van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarnaast moet hij zijn salaris terugbetalen, wordt hij gedegradeerd tot soldaat en wordt hij na het uitzitten van zijn straf oneervol ontslagen.
De 36-jarige Graner - samen met zijn vriendin Lynndie England te zien op de foto's van mishandeling en vernedering in de Iraakse gevangenis - is schuldig bevonden aan samenzwering, mishandeling van gevangenen, onmachtigheid tot bescherming van gevangenen, wreedheden, agressie en onzedelijke handelingen.

Graner, specialist (een rang boven private 1st class en onder sergeant), was werkzaam als cipier bij 372 nd Military Police.

De foto's schokten de VS en gaven een impuls aan het verzet tegen de Amerikanen in Irak.

Terug naar Boven

Toch langer verblijf Nederland in Irak?

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot laat op de nieuwjaarsbijeenkomst van het CDA in theater Figi in Zeist doorschemeren dat het kabinet toch gaat praten over een langer verblijf van de Nederlandse militairen van de Stabilisation Force Iraq (SFIR) in Irak.

Volgens de bewindsman bekijkt het kabinet of een groep van ± 650 Nederlandse militairen enkele maanden langer zou kunnen blijven. Het formele standpunt van het kabinet is overigens nog steeds dat Nederland vanaf maart zijn militairen terugtrekt uit Irak.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben er bij Nederland steeds op aangedrongen de troepen geleidelijk terug te trekken; overigens is ook een kleine meerderheid in de Tweede Kamer oor een langer verblijf in Irak.

Terug naar Boven

 

VRIJDAG 14 JANUARI 2005
NRF-4 geactiveerd in Münster en Havelte

Vanaf vandaag wordt het 1ste Duits-Nederlandse legerkorps in Münster officieel geactiveerd als Land Component Command (LCC) voor de vierde rotatie van de NATO Response Force (NRF-4). Tot en met 30 juni a.s. staan de Nederlandse troepen standby voor de NRF.

Tezelfdertijd is het NATO Rapid Deployable Corps Italy (NRDC-IT) in het Italiaanse Solbiate Olona gedeactiveerd als LCC NRF-3.

De commandant van het 1 ste Duits-Nederlandse legerkorps, luitenant-generaal Norbert van Heyst heeft de NRF-vlag ontvangen uit handen van admiraal Michael G. Mullen, commandant van het Allied Joint Forces Command Naples. De vertrekkende LCC-commandant, generaal-majoor Luigi Pellegrino, chef-staf van het NRDC-IT, heeft de NRF-vlag opgeborgen.

LCC NRF-4 heeft in 2004 onder andere tijdens de oefeningen 'Honest Sword' (maart), 'Heroic Sword' (oktober) en 'Allied Warrior' (november) zijn legerkorpstroepen voorbereid op de NRF-standby-periode.

Op de Johannes Postkazerne in Havelte heeft brigade-generaal Ton van Loon het Nederlandse gedeelte van de LCC NRF-4 standby-gesteld. Het leeuwendeel van de eenheden wordt geleverd door 43 Gemechaniseerde Brigade, aangevuld met 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Schaarsbergen en eenheden uit diverse andere NAVO-lidstaten (zoals een Noors telemarkbataljon). In totaal levert Nederland een bijdrage van 4.500 militairen.

In het kader van NRF-4 zal in 2005 in elk geval door delen van de NRF-4 worden geoefend op de Canarische Eilanden (week 14 en 15; oefening ‘Noble Javelin’) en naar, in en vanuit Noorwegen (week 20 t/m 24; oefening ‘Iron Sword’). Deze laatste oefening is specifiek gericht op de factoren deployment, RSOM (Reception, Staging and Onward-Moving) en redeployment.

Terug naar Boven

 

DONDERDAG 13 JANUARI 2005
Generaal Cammaert wordt divisiecommandant in Congo

De Nederlandse generaal-majoor der mariniers Patrick Cammaert wordt per 1 februari a.s. divisiecommandant van de United Nations Organization Mission in the Democratic Republic of the Congo ( MONUC) in het oosten van Congo.

De topofficier, die eerder Force Commander was van de missie UNMEE in het grensgebied van Eritrea en Ethiopië, is momenteel adviseur van de Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan. Generaal Cammaert zal de Indiase generaal-majoor Randhir Kumar Mehta vervangen.

De noodsituatie in Congo wordt algemeen beschouwd als de grootste en meest dodelijke ter wereld. Volgens de Amerikaanse hulpverleningsorganisatie IRC wordt het aantal doden door de oorlog geschat op 3,8 miljoen mensen. De MONUC-troepen bestaan uit 15.000 militairen; zij komen uit Bangladesh, India, Marokko, Nepal, Pakistan en Uruguay.

Het is de bedoeling om in 2005 verkiezingen te houden in Congo en het streven is om de situatie veilig genoeg te maken, zodat de mensen in Oost-Congo ook kunnen stemmen.

Terug naar Boven

 

WOENSDAG 12 JANUARI 2005
Eric O. doet aangifte bij Openbaar Ministerie

De sergeant majoor van het Korps Mariniers, Eric O., heeft bij de top van het Openbaar Ministerie - het zgn. Pakket-Generaal - aangifte gedaan van het lekken van staatsgeheimen. De aangifte (een principiële stap van Eric O., waarmee hij duidelijk wil maken dat speciale eenheden alleen kunnen opereren als de anonimiteit van de leden gegarandeerd is) is gericht "tegen justitiële autoriteiten die voor het uitlekken verantwoordelijk zijn", aldus G.J. Knoops, zijn advocaat.

Niemand had mogen weten dat hij als lid van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) van het Korps Mariniers in de jaren negentig betrokken zou zijn geweest bij een geheime operatie in Bosnië. Deze informatie kwam op straat te liggen toen Eric O. werd verdacht van het doodschieten van een Irakees op 27 december 2003. Hierdoor vreest Eric O. voor de veiligheid van zichzelf en zijn familie.

Terug naar Boven

70 Belgische militairen aangekomen op Sri Lanka

Op Sri Lanka zijn 70 Belgische militairen van de genie en hulpverleners aangekomen in het kader van operatie ‘Tsunami Solidarity’. Zij gaan de komende 4 weken helpen bij de wederopbouw van het land, na de verwoestende tsunami van Tweede Kerstdag 2004.

Het vliegtuig van het Belgische leger landde op de luchthaven van de Sri-Lankese hoofdstad Colombo. De meegevlogen genisten trokken naar het zuiden om er te helpen bij de wederopbouw, waar zij onder andere enkele kleine havens zullen vrijmaken opdat vissers weer kunnen uitvaren.

MAANDAG 10 JANUARI 2005

Commandant KSES terug in Duitsland

Oberstarzt Dr. Jürgen Canders, in het dagelijks leven commandant van het Kommando Schnelle Einsatzkräfte Sanitätsdienst (KSES), keert terug uit Banda Atjeh.

Kolonel Canders, binnen de NRF-4 – die vanaf 14 januari a.s. standby staat – commandant van de Medical Task Force van de NATO Response Force, arriveerde na de tsunami-ramp op 3 januari in Banda Atjeh met specialisten in tropische ziekten en een role-2 geneeskundige eenheid. Binnen dit zgn. Leichtes Feldlazarett is het mogelijk om chirurgie uit te voeren.

In Duitsland licht kolonel Canders zijn superieuren van het Sanitätsführungskommando in over de stand van zaken ter plekke, onder andere met betrekking tot eventuele inzet van andere eenheden.

Terug naar Boven

Belgisch leger wil minder 35+’ers onder zijn militairen

Het Belgische leger wil in 2005 volop werk maken van vervroegde uitstapregelingen voor 35+’ers. De meerderheid van de militairen is tussen de 34 en de 45 jaar en dat moet volgens Chef Defensie generaal August van Daele dringend veranderen

Generaal Van Daele vindt dat het Belgische leger moet afstappen van het principe dat iemand die bij het leger komt militair blijft voor het leven. Volgens de Belgische Chef Defensie is het belangrijk dat 35-plussers worden aangemoedigd om hun carrière een andere wending te geven. Het Belgische leger denkt aan herscholingscursussen voor 35+’ers en wil de “oude(re)” militairen begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe baan.

Tegelijk hoopt Defensie om genoeg jonge mensen te blijven aantrekken. De rekruteringscampagne van 2004 was in dat opzicht een voltreffer. Gemiddeld waren er 8 kandidaten per vacature bij het leger.

Terug naar Boven

400 extra Britten naar Irak; Oekraïne trekt zich terug

De Britse Secretary of State for Defence Geoff Hoon heeft bekendgemaakt dat Groot-Brittannië 400 extra militairen naar Irak zal sturen. De manschappen moeten helpen de veiligheid te garanderen tijdens de verkiezingen op 30 januari a.s.

Volgens de bewindsman wordt het 1st Battalion The Royal Highland Fusiliers zo spoedig mogelijk voor een beperkte periode rond de verkiezingen van Cyprus herplaatst naar de Multi-National Division (South-East) in Irak. Het besluit is genomen op advies van officieren in Irak, benadrukte Hoon, die stelde dat de Britse troepen zo lang in Irak zullen blijven als nodig is.

De afgelopen weken zijn er meer dan 100 doden gevallen bij terreuraanslagen in Irak. Vooral politiebureaus waren het doelwit, waarmee opstandelingen proberen het gezag van de door de Verenigde Staten gesteunde Iraakse regering te ondermijnen en mensen weg te houden van de stembureaus.

Oek raïne zal zijn troepen in de eerste helft van 2005 terugtrekken uit Irak. De beslissing van president Leonid Koetsjma volgde op een bloedige aanslag in Irak waarbij gisteren 8 Oekraïense militairen de dood vonden.

Terug naar Boven

ZONDAG 9 JANUARI 2005
Ook 43 Geneeskundige Compagnie neemt deel aan Halve Marathon Egmond aan Zee

De 33 ste editie van de Halve Marathon van Egmond aan Zee is gewonnen door de Keniaan Robert Cheboror in een tijd van 1.03.35.

Traditiegetrouw wordt de Halve Marathon van Egmond aan Zee gehouden op de tweede zondag van januari. Organisator is Stichting Sportevenementen Le Champion. Een van de co-sponsors is de Koninklijke Landmacht (KL). Naast het uitvoeren van internationale vredestaken, verleent de KL in eigen land assistentie en ondersteuning aan diverse organisaties: ± 30 militairen staan de organisatie op logistiek gebied bij.

Ook laat de KL zich niet onbetuigd in grote aantallen deelnemers; zo zijn de winderige 21,1 kilometers in de Noord-Hollandse badplaats ook gelopen door drie deelnemers van 43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte:

sgt ¹ Marcel van Hemert
1.49
sgt ¹ Arnold Zandbergen 1.50
sgt ¹ Hans van Heerde 1.50

Van links naar rechts: de sergeanten der eerste klasse Van Hemert, Zandbergen en Van Heerde finishen de Halve Marathon van Egmond aan Zee

Terug naar Boven

ZATERDAG 8 JANUARI 2005
Misdragingen UNMOC-troepen Congo

Vredestroepen van de Verenigde Naties (VN) maken zich in Congo schuldig aan het verkrachten van vrouwen en meisjes. Een interne commissie van de VN heeft 72 beschuldigingen tegen militair en burgerpersoneel van de United Nations Organization Mission in the Democratic Republic of the Congo (UNMOC) onderzocht.

Ondanks tegenwerking door VN-functionarissen heeft de commissie twintig zaken gegrond verklaard. De vermoedelijke daders komen uit Frankrijk, Marokko, Nepal, Pakistan, Tunesië, Uruguay en Zuid-Afrika.

Nederland neemt niet deel aan UNMOC, die moet helpen de orde en rust in het oosten van Congo te herstellen, nadat een burgeroorlog er tussen 1998 en 2003 ± 2½ miljoen levens heeft geëist.

In alle gevallen was er sprake van verkrachting van vrouwen en minderjarige meisjes; in ruil voor seks kregen zij bijvoorbeeld één dollar, chocolade, twee eieren of een pak melk.

Terug naar Boven
VRIJDAG 7 JANUARI 2005
Amerikaanse generaal bestudeert situatie Irak
De krant The New York Times meldt op gezag van bronnen bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie dat de gepensioneerde 4-sterren-generaal Gary Luck aankomende week naar Irak zal reizen om de militaire situatie in het Arabische land onder de loep te nemen.

Luck - in wiens laatste functie hij honderdduizend Amerikaanse troepen onder bevel had als Commander of U.S. Forces Korea - zal zich onder andere gaan buigen over de omvang van de Amerikaanse troepenmacht in Irak en de opleidingen voor Iraakse militairen.

Militaire analisten concluderen naar aanleiding van de opdracht aan Luck dat het Pentagon zich grote zorgen maakt over de militaire situatie in Irak. Naar verluidt moet Luck binnen enkele weken rapporteren aan de Minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Dit is juist voor 30 januari, wanneer de verkiezingen in Irak op de agenda staan.
Terug naar Boven
DONDERDAG 6 JANUARI 2005
Ook militairen in Irak zamelen geld in op giro 555
Ook de ongeveer 1.350 militairen in Irak zamelen geld in voor de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië; op de Nederlandse compounds hebben zij collectebussen neergezet. Daarnaast hebben de militairen een deel van het ontspanningsbudget op giro 555 gestort.

De 30 militairen die verantwoordelijk zijn voor Civiel Militaire Samenwerking hebben gezamenlijk 800 euro overgemaakt op giro 555.

Gisteren herdachten de Nederlandse militairen op Camp Sinbad in het Iraakse Shaibah de slachtoffers van de tsunami tijdens een buitengewoon appél.

Terug naar Boven

WOENSDAG 5 JANUARI 2005
Militairen ontevreden over hoogte uitzendtoelage
De Nederlandse militairen in Afghanistan en Irak zijn ontevreden over de uitzendtoelage die zij ontvangen; met name de onbelaste onkostenvergoeding vinden zij beneden de maat. Dat zegt voorzitter Wim Van den Burg van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP), de FNV-bond voor militairen.

Volgens Van den Burg overweegt een deel van de militairen zelfs een staking; het betreft hier uiteraard niet de militairen in missiegebieden.
De 1.350 militairen in Irak ontvangen een onbelaste onkostenvergoeding van 27 dollar per dag. Dit is ± € 20. Het bedrag voor de onbelaste onkostenvergoeding is sinds 1996 niet meer aangepast. 

De AFMP gaat in het arbeidsvoorwaardenoverleg met het Ministerie van Defensie eisen dat met terugwerkende kracht een aanpassing zal plaatsvinden. Het Ministerie van Defensie is bereid om te onderzoeken of een inflatiecorrectie mogelijk is.

Terug naar Boven

DINSDAG 4 JANUARI 2005
Reconstructie moord wachtmeester Severs in NOVA

In het actualiteitenprogramma NOVA op Nederland 3 (22.20 uur) is een reconstructie te zien van de moord op Jeroen Severs, de 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee, op 14 augustus 2004 in Irak. Naast de reconstructie, spreekt NOVA met zijn ouders.

Severs en zijn collega’s reden met een konvooi nabij Ar Rumaythah in een hinderlaag en werden onder vuur genomen. Severs was de tweede Nederlandse dode in Irak; de eerste was de sergeant der eerste klasse Dave Steensma van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz, die op 10 mei 2004 door een granaat werd gedood.

Terug naar Boven

Hirshi Ali in veiligheid gebracht met Orion

Volgens de Volkskrant is op 10 november 2004 het bedreigde Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali van de VVD vanaf het Marinevliegkamp Valkenburg met een Lockheed P-3CII Orion van de Marineluchtvaartdienst naar het buitenland gevlogen om onder te duiken. Dit is door ingewijden bevestigd. Het Ministerie van Defensie wil het bericht niet bevestigen noch ontkennen.

De geheime operatie volgde op de arrestatie van in totaal zeven terreurverdachten in Amersfoort, Amsterdam en het Haagse Laakkwartier. Met de arrestatie van de Hagenaars zou een aanslag op Hirsi Ali en Geert Wilders zijn verijdeld.

Naar welk land Hirsi Ali is gebracht,is onbekend. Overigens zegt de Volkskrant wél te weten waar Hirsi Ali naartoe is gevlogen, maar dat niet te publiceren om haar veiligheid niet in gevaar te brengen.

Terug naar Boven

MAANDAG 3 JANUARI 2005

Wel of geen militaire inzet tsunami-rampgebied?

Ondanks het reces van de Tweede Kamer (tot maandag 17 januari 2005) heeft PvdA-Kamerlid Bert Koenders gisteren bepleit dat Nederland voor hulp op korte termijn aan de op Tweede Kerstdag door de tsunami getroffen gebieden in Azië genietroepen naar het gebied kan sturen. De genie zou moeten helpen wegen aan te leggen en bruggen te bouwen, want door de verwoeste infrastructuur is verspreiding van hulpgoederen een probleem.

In een interview met de Volkskrant van vanochtend geeft Minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne echter aan dat de inzet van militaire middelen voor logistieke hulpverlening in de delen van Azië die door een tsunami getroffen zijn vooralsnog niet aan de orde is. Van Ardenne wil eerst een internationaal verzoek daartoe afwachten.

Van Ardenne benadrukt dat er Britse en Amerikaanse vlooteenheden in de regio zijn én dat Indonesië zelf over een groot leger beschikt: “Maar nogmaals, ik sluit militaire bijstand niet uit”.

Een mogelijkheid is dat Nederland troepen inzet in het kader van de NATO Response Force, waarvoor het vanaf 14 januari a.s. standby staat.

Terug naar Boven

ZATERDAG 1 JANUARI 2005

Tsunami-slachtoffers overgebracht naar Calamiteitenhospitaal

Vannacht om 02.40 uur is op de Vliegbasis Eindhoven, in aanwezigheid van premier Jan Peter Balkenende, het eerste vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht geland met aan boord de eerste groep van 29 Nederlandse gewonden uit Thailand als gevolg van de tsunami eind december 2004.

Omdat verdenking bestaat op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie zijn de gewonden overgebracht naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht.

De gewonden moeten drie dagen in quarantaine blijven om besmetting met de Methicilline-Resistente Staphylococcus Aureus-bacterie uit te sluiten.

Het Calamiteitenhospitaal, gehuisvest in de kelder van de infrastructuur die wordt beheerd door het Universitair Medisch Centrum (UMC) en het Centraal Militair Hospitaal (CMH), kan dienen voor nationale rampenopvang, opvang van Nederlanders bij buitenlandse ongevallen en rampen Ún opvang van buitenlanders bij buitenlandse rampen.

Terug naar Boven