DECEMBER 2004

Terug naar de homepage
 

December 2004
M
D
W
D
V
Z
Z
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

VRIJDAG 31 DECEMBER 2004

KFOR revisited? Nationalist waarschuwt voor nieuwe oorlog in Kosovo

De waarnemend leider van de extreem-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS), Tomislav Nikolic, voorspelt dat er in 2005 weer een oorlog zal woeden om de provincie Kosovo. "We zullen oorlog voeren en om Kosovo moeten strijden", aldus Nikolic.

De leider van de SRS, Vojislav Seselj, zit op verdenking van oorlogsmisdaden in een cel van de Verenigde Naties in de strafgevangenis in Scheveningen.

Nog afgelopen maandag waarschuwde Nikolic de regering van premier Vojislav Kostunica tegen de uitlevering van vier hoge Servische generaals aan het International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in Den Haag. Volgens Nikolioc zijn er ”te veel patriotten in Servië die niet werkeloos toekijken” bij de arrestatie van generaals. De nationalist voegde eraan toe dat de premier de verzekering zou hebben gegeven dat de generaals niet worden overgedragen: “Als Kostunica een van de vier uitlevert [...] dan brengen wij de regering ten val” aldus Nikolic.

Het ICTY zoekt nog een tiental Servische verdachten van oorlogsmisdaden, onder wie de vier generaals. Andere gezochte verdachten zijn de Bosnisch-Servische oorlogsleider Radovan Karadzic en diens voormalige legercommandant generaal Ratko Mladic.

Terug naar Boven

 
DONDERDAG 30 DECEMBER 2004

Nederlanders in tsunami-rampgebied gerepatrieerd door Belgisch leger

De Nederlandse ambassade in Brussel deelt mede dat de Belgische krijgsmacht een nog onbekend aantal Nederlandse toeristen vanuit het rampgebied in Sri Lanka repatrieert. Een Belgisch militair toestel van het type C-130 Hercules landde aan het einde van de middag op de legerluchthaven Melsbroek bij Brussel.

Over de toestand van de gerepatrieerde Nederlanders is niets bekend. Aan boord van het militair toestel zullen zich, behalve Nederlandse, ook Belgische, Britse, Duitse en Franse toeristen bevinden, alsmede de Belgische Minister van Landsverdediging André Flahaut. Naar alle waarschijnlijkheid zal morgen in Melsbroek ook nog een toestel met toeristen uit Sumatra landen.

Overigens is ook een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zakennaar Phuket in Thailand vertrokken om gewonden van de tsunami op te halen. De KDC-10 haalt eerst in Bangkok patiënten op en vliegt daarna door naar Phuket in Thailand. Het toestel keert naar verwachting op 31 december terug op Vliegbasis Eindhoven.

Terug naar Boven

 
WOENSDAG 29 DECEMBER 2004

Luitenant-kolonel b.d. Egter van Wissekerke overleden

In zijn woonplaats Leiderdorp is op 69-jarige leeftijd de luitenant-kolonel der infanterie buiten dienst (b.d.) van de Koninklijke Landmacht F.J.D.C. Egter van Wissekerke overleden.

Frederik Jacobus Daniël Cornelis Egter van Wissekerke, telg uit een geslacht van militairen, werd op 23 september 1935 in Velp geboren.

Egter van Wissekerke was onder andere erelid van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV) – en schreef in die hoedanigheid onder meer boekbesprekingen voor het blad Carré – en is onderscheiden met zowel de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden als met de prestigieuze Maurits-penning.

Terug naar Boven

 
ZONDAG 26 DECEMBER 2004

Géén alcohol meer in Afghanistan; no-can-rule

De Chef Defensie Staf (CDS), generaal Dick Berlijn, heeft besloten dat de Nederlandse militairen in Afghanistan vanaf 1 januari 2005 geen druppel alcohol meer mogen drinken. Het verbod betreft de militairen van de PRT in het noorden van Afghanistan (Pol-e Khomri) én die op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul.

Met deze beslissing komt een einde aan de zgn. two-can-rule, die bepaalt dat militairen in uitzendgebied twee alcoholische consumpties mogen nuttigen zolang de omstandigheden dat toelaten.

In de missiegebieden SFIR (Irak) en die van de Koninklijke Marine geldt al een alcoholverbod; voor de missie Althea (EUFOR, vml. SFOR) in Bosnië – waar de rust grotendeels is hersteld – is de maatregel niet van toepassing.

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap, die met de Kerstdagen een werkbezoek aan Pol-e Khomri bracht, gaf géén commentaar op de drooglegging; de beslissing komt geheel voor rekening van de CDS.

Terug naar Boven

 
DONDERDAG 23 DECEMBER 2004

Minister van Defensie hoopt op duidelijkheid rondom Erik O.

Minister van Defensie Henk Kamp hoopt dat er snel duidelijkheid komt over het lot van Erik O., de sergeant-majoor van het Korps Mariniers die verdacht werd van moord of doodslag op een Iraakse plunderaar. "Militairen die bereid zijn hun leven te riskeren, hebben er recht op te weten waar ze aan toe zijn", schrijft de bewindsman in een Kerstboodschap aan alle Defensiepersoneel.

Erik O. is weliswaar door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan. Daardoor weet de militair nog steeds niet waar hij aan toe is. "Vooral de onzekerheid die tot op de dag van vandaag duurt is slecht voor Erik O. en voor het Ministerie van Defensie als geheel", aldus de minister.

Terug naar Boven

 
VRIJDAG 17 DECEMBER 2004

Monument ter nagedachtenis aan sgt¹ Dave Steensma

Op het Koningsplein van het Regiment Van Heutsz op de Oranjekazerne in Schaarsbergen (gemeente Arnhem) is een monument onthuld ter nagedachtenis aan het overlijden van de sergeant der eerste klasse Dave Steensma.

Dave Steensma kwam op 10 mei 2004 tijdens het uitvoeren van zijn taak in de missie Stabilisation Force Iraq (SFIR) om het leven.

Terug naar Boven

 
ZATERDAG 4 DECEMBER 2004

Na Duits nu ook Oostenrijks legerschandaal

In Oostenrijk is een schandaal aan het licht gekomen in de krijgsmacht. Bij de opleiding van jonge militairen zijn methoden gebruikt die niet door de beugel kunnen. De Oostenrijkse Minister van Defensie, Günther Platter, heeft zich bij de betrokken rekruten verontschuldigd en een onderzoek bevolen.

Het nieuws kwam aan het licht na anonieme emails en een video; zo worden bij een simulatie van een ontvoering 80 jonge militairen met een kap over het hoofd door de modder gesleurd. De oefening maakte deel uit van een opleiding in de strijd tegen het terrorisme.

Enkele weken geleden kwam een gelijkwaardig schandaal aan het licht in Duitsland. Daar handelde het om minachting, mishandeling en pesterijen. De Duitse Verteidigungsminister (Minister van Defensie) Peter Struck liet zich in even sterke bewoordingen uit als zijn Oostenrijkse collega; de Duitse bewindsman kondigde aan ook de opleidingssituatie in de Duitse Bundeswehr te onderzoeken.

Terug naar Boven

 
DONDERDAG 2 DECEMBER 2004

Europese Unie neemt Bosnië-missie over onder naam 'Althea'

De Europese Unie heeft de Stabilisation Force in Bosnië-Hercegovina overgenomen. Het commando van de SFOR-missie is formeel overgedragen aan de European Union Force (EUFOR). De militaire operatie draagt de naam 'Althea'. Met ruim vijfhonderd militairen neemt ook Nederland deel aan de ± 7.000-koppige troepenmacht.

Tezelfdertijd is het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Sarajevo geopend, wat behoort tot het Joint Force Command in het Italiaanse Napels. NAVO Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer woonde samen met Janvier Solana (hoofd vertegenwoordiging van de Europese Unie) en Minister van Defensie Henk Kamp de ceremonie bij.

Tot slot ondertekende Henk Kamp een zgn. Letter of Intent met zijn Bosnische ambtgenoot Nikola Radovanovic; deze overeenkomst bekrachtigt een voorgenomen samenwerking tussen beide landen op militair gebied. Daarbij gaat het met name om zaken op het gebied van opleiding en training (O&T). De intentieverklaring moet uiteindelijk leiden tot een Memorandum of Understanding tussen de krijgsmachten van Bosnie-Hercegovina en Nederland.

Terug naar Boven

WOENSDAG 1 DECEMBER 2004

Prins Bernhard, 'Veteraan van Oranje', overleden

Zijne Koninklijke Hoogheid Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter Prins der Nederlanden, Prins van Lippe-Biesterfeld, generaal, commandeur Militaire Willemsorde - geboren te Jena op 29 juni 1911 - is overleden in het UMC te Utrecht.

De man, wiens militaire loopbaan op 1 september 1939 begon met de benoeming door Koningin Wilhelmina tot speciaal vertegenwoordiger van alle leger- en marine-installaties, groeide uit tot dé vertegenwoordiger van alle oud-strijders (Korea, Nederlands-Indië, Tweede Wereldoorlog). Met ongekreukt imago, met mythische proporties.

Op 9 mei 1941 behaalde Prins Bernhard zijn vliegbrevet bij de Royal Air Force, vloog tot zijn 83ste op ruim 150 verschillende toestellen – waaronder Dakota, Hurricane, Spitfire en Tiger Moth – en maakte in totaal 13.000 vlieguren.

In de Tweede Wereldoorlog begon zijn ongewilde mythologisering tot ‘Veteraan van Oranje’: hij ving Engelandvaarders (onder wie de 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema) op in Londen, richtte de Prinses Irene Brigade op die meedeed aan de geallieerde invasie op D-Day, organiseerde in de hongerwinter 1944/’45 voedseldroppings en zette de inlichtingendienst CDI op, welke agenten opleidde om boven bezet Nederland te worden geparachuteerd. In 1944 werd Prins Bernhard, onder druk van generaal Dwight D. Eisenhower, benoemd tot de eerste Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten (BNS; voorloper van de BLS), maar in september van datzelfde jaar liep de Slag bij Arnhem – al dan niet met zijn medeweten – een gevoelig militair fiasco.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Prins Bernhard benoemd tot de eerste Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), een functie die hij door de smadelijke Lockheed-affaire in 1976 moest neerleggen. Vanaf datzelfde jaar (tot 1991) mocht hij geen militair uniform meer dragen; ook werd hij eervol ontheven van al zijn belangrijke functies.

Nog op 5 mei 2004 brak Prins Bernhard een lans voor het Korps Commandotroepen door getooid met een groene baret het jaarlijkse defilé in Wageningen af te nemen. Op 29 juni 2005, op zijn verjaardag, volgt de eerste Veteranendag; helaas mocht de meest koninklijke aller veteranen zijn eerste naamdefilé niet meemaken. Moge Prins Bernhard rusten in vrede: “Old soldiers never die, they just fade away…”

Terug naar Boven