NOVEMBER 2004
Terug naar de homepage
 

November 2004
M
D
W
D
V
Z
Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

DINSDAG 23 NOVEMBER 2004

Drie medewerkers VN bevrijd in Kabul

Na vier weken gijzelneming zijn in Kabul drie medewerkers van de Verenigde Naties bevrijd. De Kosovaarse, Noord-Ierse en Filipijnse gegijzelde werden door de Afghaanse politie in een afgelegen gebouw in Kabul gevonden.

Volgens de Afghaanse autoriteiten waren de drie ontvoerd door criminelen die in contact stonden met de Taliban. Gisteren al deden Afghaanse en Amerikaanse troepen invallen in huizen in Kabul en arresteerden daarbij tien personen. Of die actie een verband heeft met deze bevrijding is onduidelijk. Het drietal waren de eerste buitenlanders in drie jaar die in Afghanistan werden ontvoerd.

Terug naar Boven

MAANDAG 22 NOVEMBER 2004

Defensiemacht Europese Unie begint vorm te krijgen

Overleg van de Europese Ministers van Defensie in Brussel heeft opgeleverd dat Nederland vanaf 2007 met Duitsland en Finland een gevechtsgroep met onder meer 600 militairen van de Koninklijke Landmacht vormt die snel inzetbaar is voor crisisbeheersing over de gehele wereld. In 2008 of ’09 moet een gevechtsgroep van 750 Nederlandse en 750 Britse mariniers gereedstaan.

De gevechtsgroepen – dertien in getal, sterkte 1.500 militairen elk, op een Notice To Move van 1½ week – zullen op verzoek van de Verenigde Naties worden uitgezonden door de Europese Unie (EU).

Nederlandse landmachtmilitairen kunnen niet vóór 2007 voor de EU in actie komen, omdat Nederland in 2005 en ’07 met manschappen deelneemt aan de NATO Response Force; in 2005 is die bijdrage 4.000 militairen groot.

Terug naar Boven

Belgisch oorlogsleed door 'friendly fire' eindelijk erkend

Zestig jaar na de bevrijding van België is het oorlogsleed van 85 steden en gemeenten erkend; het zijn steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebombardeerd door de geallieerden (‘friendly fire’).

Op enkele plaatsen heeft ‘vriendelijk vuur’ onnoemelijk oorlogsleed veroorzaakt onder meer in Mortsel, Merelbeke en Leuven. Tot op heden waren alleen steden erkend die getroffen waren door Duitse bombardementen. Bijvoorbeeld in Mortsel vielen in 1943 negenhonderd burgerslachtoffers, onder wie 200 kinderen.

Terug naar Boven

zaterDAG 20 NOVEMBER 2004

Prins William wil wel naar het front

De Britse prins William denkt er over na om na zijn studie in het Britse leger te gaan. De 22-jarige zoon van kroonprins Charles wil dan wel dezelfde behandeling krijgen als zijn collega-militairen, maar noemde het vervolgens "vernederend" als hij vanwege zijn titel naar het front zou worden gestuurd.

Terug naar Boven

VRIJDAG 19 NOVEMBER 2004

Belgische ministers akkoord met nieuwbouw NAVO

De Belgische ministerraad heeft de samenwerking goedgekeurd voor de bouw van een nieuw hoofdkwartier voor de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in Brussel. Op 17 december zal het akkoord ceremonieel worden ondertekend; in 2005 zal de bouw van start gaan. Het hele project zal € 300 miljoen kosten.

België heeft heel veel gedaan om het nieuwe NAVO-hoofdkwartier te behouden. Door de Belgische kritiek op de invasie van Irak en de genocidewet was dat niet meer vanzelfsprekend. Er liepen genocideklachten tegen Amerikaanse topfunctionarissen, zoals generaal Tommy Franks die de operaties in Irak leidde, de ministers Donald Rumsfeld en Colin Powell en ex-president George Bush sr. Daarmee zaten de Belgisch-Amerikaanse relaties op een historisch dieptepunt.

Terug naar Boven

WOENSDAG 17 NOVEMBER 2004

Verpleegkundigen Koninklijke Landmacht en civiele ziekenhuizen werken samen

De commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade, brigade-generaal Oostendorp, ondertekent in Veldhoven een overeenkomst met Máxima Medisch Centrum. In deze overeenkomst is vastgelegd dat de Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV’ers) van deze brigade elk jaar gedurende drie maanden in het civiele ziekenhuis werkzaam zullen zijn als verpleegkundige.

De AMV’er is een volgens de wet geregistreerde verpleegkundige met een aanvullende militair geneeskundige opleiding, die werkzaam is bij de Koninklijke Landmacht. Momenteel werken er ongeveer 120 AMV’ers bij de KL, waarvan er 25 werkzaam zijn op de Generaal-Majoor De Ruyter Van Steveninckkazerne in Oirschot.

Al eerder tekende 43 Geneeskundige Compagnie, gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte, een soortgelijk convenant met ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen.

Terug naar Boven

MAANDAG 15 NOVEMBER 2004

Staatssecretaris wil vrouwen bij Korps Mariniers

In een interview voor het decembernummer van Trivizier, het blad van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV, stelt Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap dat er vrouwelijke militairen moeten instromen bij het Korps Mariniers.

De bewindsman verwacht dat de eerste vrouwelijke generaal nog tijdens zijn huidige ambtstermijn in functie zal treden. Hij pleit voor de instroom van vrouwen bij het Korps Mariniers en bij de Onderzeedienst. Van der Knaap geeft aan: “Als we nou eerst eens beginnen met een aantal vrouwen als marinier te laten dienen. Zoiets is beslist nodig, want over een aantal jaren kunnen we gewoon niet voldoende mannelijke mariniers krijgen. Alleen daarom al moeten we gewoon vrouwen neerzetten bij de Luchtmobiele Brigade, bij de Commando’s, bij de Mariniers en bij de Onderzeedienst.”

Als er stelselmatig wordt tegengeworpen dat de fysieke eisen het hete hangijzer zijn voor de indiensttreding van vrouwen bij elite-eenheden “moeten er voor vrouwen maar andere fysieke eisen komen”, aldus Van der Knaap. De staatssecretaris is er van overtuigd “dat deze organisatie beter gaat functioneren als er veel meer vrouwen binnenkomen”.

Van der Knaap spreekt ook de wens uit dat de instroom van vrouwelijke militairen zal toenemen van 11 naar 30 procent! In landen als de Verenigde Staten en Noorwegen worden vrouwelijke militairen al jaren toegelaten tot de elite-eenheden.

Terug naar Boven

Belgisch leger organiseert gratis medische controles

Het Belgisch leger organiseert voor de vierde maal in successie tijdens de wintermaanden gratis medische controles voor mensen die een doktersbezoek niet kunnen betalen. Bij de actie ‘Kou Verboden’ werkt het leger samen met de organisatie Resto du Coeur, die gratis maaltijden en sociale hulp aanbiedt.

Van november tot april rijdt een militaire ziekenwagen door België met een arts en een verpleger aan boord. Zo komt het medisch team in Vlaanderen elke maand langs in Maldegem en Oostende. Het Belgisch leger zal ook gratis dekens en winterjassen uitdelen. De actie ‘Kou Verboden’ vindt zijn oorsprong in het streven van de Minister van Landsverdediging André Flahaut om van Defensie een open en solidair departement te maken.

Terug naar Boven

 
ZONDAG 14 NOVEMBER 2004

Amerikaans Ministerie van Defensie bouwt eigen internetsysteem

Volgens de krant The New York Times bouwt het United States Department of Defense (Amerikaanse Ministerie van Defensie) aan een eigen internetsysteem dat de oorlog van de toekomst grondig zal moeten veranderen.

Aan het draadloze netwerk wordt al zes jaar gewerkt en de eerste verbindingen zijn begin oktober 2004 weken geleden gelegd. De bouw van het internetsysteem kost de komende tien jaar ruim 200 miljard dollar. Om het daarna te vervolmaken is nog eens tien jaar nodig.

Het zogenoemde Global Information Grid (GIG) zal militairen op hun laptops een exact beeld van de vijand en hun troepenbewegingen moeten geven. Daarbij worden diverse communicatienetwerken aan elkaar gekoppeld en informatietechnologie (IT) op een effectieve en efficiënte manier beheerd. Einddoel van de invoering van het GIG is het wereldomvattend koppelen van militaire informatiesystemen van bevriende krijgsmachten.

Terug naar Boven

 
VRIJDAG 12 NOVEMBER 2004

BBE-Snelle Interventie Eenheid sinds 1 september actief

Sinds 1 september is een nieuw bijstandsteam actief dat kan worden ingezet bij speciale antiterreuracties. De eenheid richt zich op terrorisme “waarbij het risico bestaat van zelfopoffering tijdens de arrestatie”. Te denken valt aan terroristen die bereid zijn hun leven te geven bij kapingen, gijzelingen en aanslagen.

Volgens het Reformatorisch Dagblad was het team op 26 september op verzoek van het landelijk parket en de Nationale Recherche betrokken bij de inval bij een Marokkaans gezin in de Utrechtse Bucheliusstraat.

De naam van de nieuwe eenheid is BBE-SIE: Bijzondere Bijstandseenheid Snelle Interventie Eenheid. Het team wordt gevormd leden van de BBE’s van het Korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee en de politie. Nederland kende vooralsnog drie bijstandseenheden: twee met langeafstandsschutters – de BBE Politie en de BBE Krijgsmacht, met daarin voornamelijk marechaussees, aangevuld met scherpschutters van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers – en de BBE Mariniers. De BBE's opereren in het algemeen covert. Ook bij de terroristische dreiging waarbij vier tunnels in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam op 27 september 2001 werden afgezet, kwamen de BBE's in actie.

Het bestaan van de BBE-SIE is af te leiden uit de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De sterkte voor bijzondere taken van de politie stijgt explosief: de personeelssterkte van 478 full-time functies in 2003 moet uiteindelijk in 2009 uitkomen op ruim 1.400.

Terug naar Boven

Nogmaals besluit vertrek militairen uit Irak in maart 2005

Het kabinet bekrachtigt een besluit van afgelopen juni nogmaals: half maart 2005 gaan de 1.350 Nederlandse militairen weg uit Irak. Dat zegt Minister van Defensie Henk Kamp na afloop van de ministerraad. De terugtrekking vindt na de verkiezingen plaats, die in januari 2005 in Irak worden gehouden. Iraakse troepen zullen de taken van de Nederlanders overnemen.

Over het vertrek van de Nederlandse militairen was onlangs enige onduidelijkheid ontstaan, omdat Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot ruimte leek te laten voor een verlenging. Een Tweede Kamer-meerderheid wenst echter géén verlenging.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft eerder deze maand nog geprobeerd om de Nederlandse regering op andere gedachten te brengen. Volgens Allawi kan het vertrek van de buitenlandse troepen terrorisme aanmoedigen.

De Verenigde Staten hopen dat Nederland in Irak blijft en verwachten dat het besluit van Den Haag niet onomkeerbaar is.

Terug naar Boven

 
DONDERDAG 11 NOVEMBER 2004

Commando's evacueren Nederlanders uit Ivoorkust

Nederlandse Special Forces van het Korps Commandotroepen (KCT) hebben met een bliksemactie in Ivoorkust 58 Nederlanders, 24 Belgen en andere buitenlanders geëvacueerd. Twintig commando’s werden ’s morgens vanaf de Vliegbasis Eindhoven ingevlogen met een KDC-10 transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Met het toestel zijn de evacués vervolgens overgevlogen naar Dakar, de hoofdstad van Senegal.

De afgelopen dagen was er in de Ivoorkust sprake van toenemende spanningen en oplaaiend geweld. De Ivoriaanse autoriteiten boden de Nederlandse ambassade en de Nederlanders onvoldoende bescherming. Enkele Nederlandse gezinnen waren door plunderende bendes al uit hun huizen verdreven; hun huizen werden grotendeels leeggehaald. De gezinnen hebben een veilig heenkomen gevonden op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Abidjan of op de grote Franse legerbasis. Nederlanders konden zich vrijwillig bij de ambassade in Abidjan aanmelden voor evacuatie.

Het in Abidjan achtergebleven beveiligingsdetachement van het KCT beschermt daar de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur Hans Jansing.

Ook Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje zijn bezig met het evacueren van hun landgenoten.

Terug naar Boven

 
WOENSDAG 10 NOVEMBER 2004

1 (NL) Light Infantry Detachment vertrekt uit Afghanistan

1(NL) Light Infantry Detachment, dat ter ondersteuning van de verkiezingen vanaf begin september in Afghanistan aanwezig is geweest, keert vandaag terug naar Nederland. Vlak voor vertrek hebben zij een ontmoeting met Minister van Defensie Henk Kamp.

Sinds begin september levert de Cobra Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Johan Willem Friso uit Havelte een bijdrage aan de veiligheid en stabiliteit in Kunduz.

In Kunduz is een Duits Provincial Reconstruction Team (PRT) gelegerd waar de Nederlandse militairen onder leiding van compagniescommandant majoor John Cloquet aan toegevoegd waren.

Terug naar Boven

 
MAANDAG 8 NOVEMBER 2004

Operatie 'Phantom Fury' begonnen: slotoffensief Fallujah

Amerikaanse en Iraakse troepen beginnen gezamenlijk aan het slotoffensief in de Iraakse stad Fallujah onder de codenaam ‘Phantom Fury’ die de opstandige stad met het oog op de verkiezingen in januari 2005 in het gareel moet brengen.

Na een inleidende artilleriebeschieting en een luchtbombardement door Cobra-gevechtshelikopters begonnen ± 4.000 Amerikaanse mariniers, samen met het 36ste bataljon van de Iraakse Nationale Garde (bestaande uit ervaren shi’itische en Koerdische militairen) vanuit het noordoosten de aanval op de 300.000 inwoners tellende stad. Bedoeling is op te rukken naar het zuidelijke deel van de stad, begrensd door de rivier de Eufraat. De stad zou het toevluchtsoord zijn voor het terreurnetwerk van Abu Musab al-Zarqawi én is de thuishaven van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr.

Minister van Defensie Donald H. Rumsfeld waarschuwde ervoor dat de aanval “absoluut afgemaakt zal worden”. Hoewel het slotoffensief géén militaire betekenis heeft, is de veldslag om Fallujah absoluut van politiek en psychologisch belang. Volgens generaal-majoor Carlton Kent, de hoogste commandant van de mariniers in Irak, zou de slag wel eens even historisch kunnen worden als de gevechten tegen de Japanners op het Stille Oceaan-eilandje Iwo Jima (1945) of tijdens het Tet-offensief (1968).

Het gevaar van de Iraakse rebellen bij deze operatie in verstedelijkt gebied schuilt onder andere in uitkijkposten op hoge gebouwen, valstrikbommen, scherpschutters op daken en in gebouwen en auto's als barricade of rijdende bom.

Terug naar Boven

 
ZONDAG 7 NOVEMBER 2004

Noodtoestand afgekondigd in Irak

De Iraakse interim-regering onder leiding van premier Iyad Allawi heeft de noodtoestand in Irak uitgeroepen, met uitzondering van de Koerdische regio in het noorden van het land.

De noodtoestand geldt voorlopig voor 60 dagen en volgt op een slachting onder Iraakse politie-agenten in de West-Iraakse regio Anbar, waarbij tweeëntwintig doden vielen. De politiebureaus in de stadjes Haditha en Haqlaniyah werden in de vroege morgen bestormd en met explosieven bestookt, waarna de politieagenten werden bijeendreven, ontwapend en geëxecuteerd. Anbar bevindt zich in de zgn. Sunnitische Driehoek, waarin zich ook de verzetshaarden Fallujah en Ramadi bevinden. Rond Fallujah hebben zich ondertussen ± tienduizend Amerikaanse en Iraakse militairen samengetrokken voor een slotoffensief. Volgens de Verenigde Staten wordt vanuit Fallujah het Iraakse verzet georganiseerd.

Terug naar Boven

 
ZATERDAG 6 NOVEMBER 2004

Franse militairen in Ivoorkust gedood

Duizenden inwoners van het West-Afrikaanse Ivoorkust hebben een Franse militaire basis in Abidjan, de grootste stad van het land, belegerd. Bij gevechten tussen het Franse leger en Ivoriaanse regeringssoldaten zijn volgens de regering zeker 30 Ivorianen om het leven gekomen.

Franse gevechtshelikopters vuurden waarschuwingsschoten af op de woedende menigte, die op weg was naar de Franse legerbasis en het internationale vliegveld. Franse militairen wisten het vliegveld te heroveren na het vernietigen van de complete luchtvloot van Ivoorkust, twee Sukhoi-vliegtuigen en vijf gevechtshelikopters: de Ivoriaanse regering had zijn luchtmacht ingezet om rebellen in het noorden van het land te bombarderen. Bij de luchtaanval op de stad Bouaké kwamen 9 Franse militairen van de VN-vredesmacht UNOCI (United Nations Operation in Côte d'Ivoire)om het leven en raakten er 23 gewond. Frankrijk heeft 4.000 militairen in het land, de VN 6.000.

Frankrijk heeft president president Laurent Gbagbo aangespoord een poltieke oplossing te zoeken voor de spanningen in het land. De voorzitter van het Ivoriaanse parlement eist dat Frankrijk zijn militairen uit het land terugtrekt; volgens Mamadou Coulibaly, de tweede man na Gbagbo, werken de Fransen samen met de rebellen in het noorden.

De onrust laaide op nadat de rebellen hun medewerking opzegden aan het vredesakkoord van begin 2003; hierop besloot de regering tot een offensief. De onrust in Ivoorkust begon al in 1999, maar ontaardde in 2002 in een rebellie tegen Gbagbo; sindsdien wordt het noorden van het land gecontroleerd door de rebellen van oppositieleider Alassane Ouatara. De rebellen beschuldigen president Gbagbo ervan dat hij niet bereid is tot echte machtsdeling. De basis van het conflict ligt bij een wederzijds wantrouwen tussen het islamitische noorden, dat economisch achtergesteld is, en het christelijk-animistische zuiden. Gbagbo heeft zijn machtsbasis in het zuiden van het land, is erg populair in het noorden.

Terug naar Boven

 
VRIJDAG 5 NOVEMBER 2004

Premier Allawi noemt conflict in Irak van wereldbetekenis

In Brussel is de Europese top afgelopen. De Europese regeringsleiders en staatshoofden hebben vandaag gepraat met de Iraakse premier Iyad Allawi, die op uitnodiging van de Europese Unie (EU) de Europese top in Brussel bijwoont. Allawi zei dat het in ieders belang is dat het terrorisme in zijn land wordt verslagen. Volgens Allawi is het belangrijkste bolwerk van het terrorisme in Irak de stad Fallujah. De tijd dringt voor een vreedzame oplossing, aldus de Iraakse premier.

De Nederlandse voorzitter van de EU, Jan-Peter Balkenende, zei dat Europa de volle draagwijdte ziet van wat op het spel staat in Irak en drong aan op economische investeringen. De EU heeft een bescheiden steunplan voor Irak; de Europese regeringsleiders hebben Irak meer hulp in het vooruitzicht gesteld, zoals een bedrag van € 16 miljoen voor de organisatie van de verkiezingen in januari 2005.

Allawi betreurt het dat Nederland en Hongarije eind maart 2005 hun troepen terugtrekken uit Irak. Volgens Allawi zal het vertrek van buitenlandse militairen zal het terrorisme aanmoedigen. Ook Japan en Polen overwegen hun troepen terug te halen.

Terug naar Boven