Archief
Terug naar de homepage
 

Augustus 2004
M
D
W
D
V
Z
Z
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

DINSDAG 24 augustus 2004

Honderdste diploma verpleegkundige aan militair

Op het Opleidingscentrum Militair Geneeskundige Diensten (OCMGD) in Hilversum wordt het 100ste diploma militair verpleegkundige niveau 4 - het hoogste niveau voor verpleegkundigen opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) - uitgereikt aan sergeant Arjan Bergman. Hiermee mag Bergman zich Algemeen Militair Verpleegkundige (AMV'er) noemen. Het honderdste diploma werd uitgereikt door adjudant Chris de Keijzer, die in 2001 het eerste diploma kreeg uitgereikt.

De opleiding tot AMV'er bestaat uit drie gedeelten, waarin 59 weken theorie en 64 weken praktijk zijn opgenomen; daarnaast behalen AMV'ers nog aanvullende militaire deelkwalificaties, onder andere op het gebied van tropenziekten, laboratoriumonderwijs, traumatologie volgens Advanced Trauma Life Support (ATLS), luchttransport van gewonden en zieken en de medische aspecten van nucleaire, biologische en chemische oorlogvoering. Alle AMV'ers lopen stage in drie werkvelden: verpleeghuis, ziekenhuis en psychiatrie.

Terug naar Boven

DONDERDag 19 augustus 2004

Michael Moore bundelt brieven militairen in boekvorm

De Amerikaanse documentairemaker Michael Moore gaat een boek uitgeven met de brieven die Iraakse militairen in Irak aan hem hebben gestuurd. Het boek gaat 'Will They Ever Trust Us Again?' heten en zal worden uitgegeven door Simon & Schuster.

Het is de bedoeling dat het boek vr de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2 november a.s. in de winkel ligt, met name om te voorkomen dat president George Bush jr. voor een tweede ambtstermijn wordt herkozen.

Terug naar Boven

Woensdag 18 augustus 2004

Ontwikkelingen SFIR-4 in Irak en bij thuisfront

De vijf Nederlandse militairen die gewond raakten bij het vuurgevecht in Irak in de nacht van 14 op 15 augustus, zijn aangekomen in Nederland. De gewonden zijn geland op de Vliegbasis Eindhoven , van waaruit ze per ambulance zijn overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht.

Naar aanleiding van de dodelijke hinderlaag jl. zaterdag heeft de commandant van SFIR-4 in As Samawah, luitenant-kolonel Kees Matthijssen, intussen het aantal verplaatsingen en patrouilles van de Nederlandse troepen in Irak tot nader order beperkt. Alleen "strikt noodzakelijke verplaatsingen" worden nog uitgevoerd. Overigens worden de patrouilles als noodzakelijke verplaatsingen gezien.

Weer in Nederland heeft de Bevelhebber der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Marcel Urlings, telefonisch contact gehad met Jacqueline Donkers, één van de vrouwen van militairen in Irak die zich ernstig zorgen maken over de veiligheid van hun mannen en zoons. Donkers en een aantal medestanders komen op uitnodiging van de BLS donderdag 19 augustus naar het Defensieoperatiecentrum in Den Haag voor een uitgebreide briefing.

Tot slot heeft Jan Mustert, de voorzitter van de thuisfrontafdeling SFIR-4, contact gehad met de overste Matthijssen. Die heeft hem aangegeven "dat de paniekberichten in Nederland ook hun weerslag hebben op de gemoedsrust van de militairen in Irak" . De voorzitter vraagt daarom iedereen vooral kalm te blijven, het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in de Nederlandse militairen en hun commandanten.

Terug naar Boven

maandag 16 augustus 2004

Schietincident Irak was dodelijke hinderlaag

Het vuurgevecht zaterdagavond in het Iraakse Ar Rumaythah, waarbij een Nederlandse militair is omgekomen, was verschrikkelijk. Dat hebben de militairen die aan het gevecht hebben deelgenomen verteld tegen het NOS Journaal. De Nederlanders zijn over een route van twee kilometer, dwars door de stad, voortdurend van alle kanten beschoten met vuurwapens en bazooka's. Volgens de militairen leek het op een hinderlaag. Het feit dat onmiddellijk vanaf de compound toesnellende Quick Reaction Force onder vuur werd genomen, versterkt de indruk dat het om een hinderlaag ging.

Zelf zijn naar eigen zeggen ± 2.000 patronen uit geweren en (lichte en zware) mitrailleurs afgevuurd; ook zijn zes geweergranaten afgeschoten.

Met de vijf Nederlandse militairen die gewond zijn geraakt, gaat het naar omstandigheden redelijk. Alle gewonden zijn van de  intensive care af in het MOGOS-veldhospitaal in As Samawah en hebben contact gehad met hun familie. De identiteit van de omgekomen militair is bekendgemaakt: het gaat om de 29-jarige wachtmeester eerste klasse Jeroen Severs uit Zoelmond (gemeente Buren).

Archieffoto van een Patria, in dit geval een gewondentransportvoertuig

Naar aanleiding van het incident in Ar Rumaythah onderzoekt het Ministerie van Defensie of de manier van patrouilleren in de provincie Al-Muthanna moet worden aangepast. Het is nu gebruikelijk om in open Mercedes-Benz terreinvoertuigen en met baret in plaats van helm op het hoofd patrouilles te rijden. Deze wijze van patrouilleren, in het kader van hearts & minds en force protection , zou een betere opbouw van contact met de Iraakse bevolking garanderen. Momenteel worden bij patrouilles Patria-pantserwielvoertuigen ingezet.

Terug naar Boven

zondag 15 augustus 2004

Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

In het Congresgebouw én bij het Indië-monument aan de Professor B.M. Teldersweg in Den Haag is de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië herdacht; hierbij zijn alle Nederlandse slachtoffers herdacht die in de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië zijn gevallen. Op 15 augustus 1945 capituleerde de Japanse bezetter na de twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Tijdens de plechtigheid in het Congresgebouw was de in 1923 in Nederlands-Indië geboren Bob Smalhout, columnist van De Telegraaf en voormalig hoogleraar anesthesie, één van de sprekers.

Terug naar Boven

zaterdag 14 augustus 2004

Opnieuw Nederlander gesneuveld in Irak

Bij een beschieting in de buurt van Ar Rumaythah omstreeks 22.00 uur Nederlandse tijd is opnieuw een Nederlandse militair om het leven gekomen. Het gaat om een 29-jarige wachtmeester der eerste klasse van de Koninklijke Marechaussee.
Vijf andere militairen – vier van de Koninklijke Landmacht en één lid van de marechaussee - raakten ernstig gewond. Twee voertuigen van de marechaussee zijn door onbekenden met klein kaliber-wapens en, naar alle waarschijnlijkheid, een mitrailleur onder vuur genomen. De overleden wachtmeester zat in het voorste voertuig.

De uitgebrande Mercedes-Benz terreinwagen na de beschietingen

De Nederlandse compagniescompound bij Ar Rumaythah ligt ongeveer één kilometer ten noordoosten van de stad. Ar Rumaythah ligt op ongeveer 80 km van Najaf.

Na de beschieting zijn militairen van de Quick Reaction Force ingezet, die ook onder vuur werden genomen. Ook zijn Nederlandse Apache-gevechtshelikopters ingezet. Ten behoeve van de medische evacuatie (MEDEVAC) van de zes Nederlanders is gebruik gemaakt van een Amerikaanse HH-60L Black Hawk-helikopter met aan boord een Nederlands medisch team.

Medevac-uitvoering van de Black Hawk-helikopter op archieffoto

De gewonde militairen zijn buiten levensgevaar. In mei jl. kwam de Nederlandse sergeant der eerste klasse Dave Steensma om bij een beschieting in Irak.

In een eerste reactie noemde de Minister van Defensie Henk Kamp het schietincident een teken van de groeiende onveiligheid in Irak. Toch ziet hij geen reden om aanvullende veiligheidsmaatregelen voor de troepen te nemen of de discussie over de Nederlandse aanwezigheid in Irak te heropenen. Op een persconferentie zei hij dat de situatie in Irak “gevaarlijker dan ooit” is geworden door de gewapende confrontatie tussen de Amerikanen en sji’itische strijders in Najaf. Maar, voegde de minister eraan toe: “Wij zijn er niet om op de compound te blijven en wij zijn ook niet van plan een einde te maken aan de operatie.”

Ook de politiek reageerde geschokt. De regeringspartijen VVD en D66 willen de discussie over de Nederlandse missie in Irak echter niet heropenen.

Terug naar Boven

woensdag 11 augustus 2004

Groot offensief Amerikanen in Najaf

Het Amerikaanse leger is begonnen met het bestoken van de Mehdi-milities van de radicale sji’itische leider Muqtada al-Sadr in heilige stad Najaf (± 160 km ten zuiden van Bagdad) met tanks die worden ondersteund door gevechtshelikopters. De gevechten zijn het begin van een groot offensief dat de Amerikanen hebben aangekondigd.

Logo 1st (US) Marine Expeditionary Force

Duizenden burgers zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Volgens ooggetuigen heeft de Amerikaanse 1st Marine Expeditionary Force inmiddels het centrum van Najaf ingenomen. De Amerikaanse mariniers willen Al-Sadr niet laten ontsnappen: niet hij, maar de Iraakse interim-regering onder leiding van premier Iyad Allawi leidt het land naar democratie, heeft de bevoegdheden van de Amerikanen op 28 juni jl. overgenomen en bereidt vrije verkiezingen voor.

De opstandelingen van Al-Sadr zouden zich terug hebben getrokken bij de Imam Ali-moskee en de aangrenzende oude begraafplaats. De moskee is één van de heilige plaatsen in sji’itische islam: Ali, de schoonzoon van de profeet Muhammad, ligt daar begraven. Reden te meer waarom de inval in Najaf voor onrust kan zorgen in Irak: beschadiging van de heiligdommen kan veel gelovige Irakezen in de armen drijven van Al-Sadr. Daarom wordt verwacht dat de Verenigde Staten, uit vrees voor een sji’itische volksopstand, de ontwapening van de opstandelingen willen overlaten aan de Iraakse troepen.

Human Rights Watch: "Wreedheden en geweld troef in Darfur"

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch doet Sudan weinig tegen het geweld in de regio Darfur. Volgens het rapport ‘Empty Promises? Continuing Abuses in Darfur, Sudan’ weerleggen nieuwe wreedheden en geweld de belofte om een eind aan het geweld in Darfur te maken.

In plaats van het ontwapenen van door de regering gesteunde milities als de Janjaweed is Khartum begonnen leden ervan op te nemen in de politie en andere strijdkrachten die zouden kunnen worden gebruikt om de zgn. ‘safe havens’ voor vluchtelingen te beveiligen.

Volgens Human Rights Watch neemt de onveiligheid in de regio alleen maar toe. Van ontwapening van de Arabische milities is geen sprake.

Terug naar Boven

maandag 9 augustus 2004

Commando-overdracht ISAF van NAVO aan Eurocorps

Na zes maanden namens de NAVO de leiding te hebben gehad over de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan, heeft de Canadese luitenant-generaal Rick Hillier in Kabul tijdens een korte ceremonie het commando overgedragen aan de Franse luitenant-generaal Jean-Louis Py, commandant van het Eurocorps. Zijn plaatsvervanger is de Nederlandse generaal-majoor Leo van den Born van de Koninklijke Luchtmacht. De Franse generaal Jean-Louis Py (55) voert tot februari 2005 het bevel over Isaf. Zijn stafchef is de Belgische generaal-majoor Charles-Henry Delcour.

 

Links de Franse generaal Py, rechts de Nederlander Van den Born

Generaal Van den Born - hiervoor werkzaam als plaatsvervangend commandant van het Combined Air Operations Center van de NAVO in Kalkar (Duitsland) én als Assistant Chief of Staff op het HQ AIRNORT - was in 1994 commandant van het F-16 detachement op de Italiaanse luchtmachtbasis Villafrance dat steun leverde aan operatie Deny Flight in Bosnië.

De Europese strijdmacht Eurocorps voert vanaf vandaag het commando over ISAF. In en rond de Afghaanse hoofdstad worden 6.500 militairen ingezet om de veiligheid te waarborgen.

Het is de eerste keer dat het Eurocorps een missie heeft buiten Europa. Frankrijk, Duitsland, Spanje, Luxemburg en België leveren eenheden aan het Eurocorps. Buiten de actieradius van ISAF zijn ± 20.000 Amerikanen actief die jacht maken op de fundamentalistisch-islamitische Taliban die hebben gedreigd om de verkiezingen van 9 oktober a.s. te verstoren.

Terug naar Boven

donderdag 5 augustus 2004

Brand op Camp Smitty in Irak

Op de Nederlandse compound Camp Smitty bij As Samawah in Iraakse provincie Al-Muthanna zijn omstreeks 18.00 uur lokale tijd drie tenten afgebrand: twee slaaptenten en de fitnesstent. Bij de korte maar hevige brand vielen geen gewonden en hebben zich ook verder géén persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Ingang van het Nederlandse compound Camp Smitty

Vermoedelijk is de brand veroorzaakt door kortsluiting in een airconditioningsapparaat. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht kon de brand snel worden geblust. Een van de slaaptenten werd tot de vorige dag nog gebruikt door de voorzitters van Algemene Federatie van Militair Personeel, de FNV-bond voor militairen, en de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV, respectievelijk Wim van den Burg en Jean Debie. Beiden brachten een bezoek aan de Nederlandse militairen in Irak.

Normaal gesproken worden de slaaptenten alleen gebruikt bij een overflow aan bezoekers; de Nederlandse militairen zelf slapen in gekoelde containers.

De brand doet denken aan de brand op 10 december 1998 op de compound van de Nederlandse SFOR-troepen in Novi Travnik, Bosnië-Hercegovina, waarbij 40 legeringstenten verloren gingen.

Terug naar Boven

woensdag 4 augustus 2004

Sudanezen betogen tegen westerse interventie Darfur

Bij een betoging in de Sudanese hoofdstad Khartum hebben ± 100.000 mensen geprotesteerd tegen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Darfur én tegen buitenlandse inmenging in Darfur. De VN-Veiligheidsraad wil dat de Sudanese regering de islamitische Janjaweed-milities binnen de maand ontwapent, omdat zij de niet-islamitische zwarte bevolking op de vlucht drijft en vermoordt.

Volgens de Britse omroep BBC was de betoging georganiseerd door de Sudanese regering, die de militiegroepen in Darfur steunt. De betogers in Khartum zullen een heilige oorlog voeren als buitenlandse troepen het land intrekken.

De betogers hebben een document overhandigd aan de afgevaardigden van de Verenigde Naties in Khartum. De betogers verwijten VN-baas Kofi Annan dat hij met zijn vijandige commentaar de Verenigde Staten en Israël steunt.

De Afrikaanse Unie stuurt wellicht 2.000 militairen naar Darfur. Volgens een woordvoerder van het samenwerkingsverband van Afrikaanse landen, gezeteld in de Ethiopische stad Addis Ababa, kan op deze manier een echte vredesmacht worden gevormd.

Terug naar Boven

dinsdag 3 augustus 2004

Jan Pronk: toestand in Darfur verbeterd

De Sudanese regering gaat het aantal veiligheidstroepen in de streek Darfur in vier maanden tijd verhogen naar 12.000. Het regime in Khartum doet dat na een gesprek met de Special Representative for Sudan, de Nederlander Jan Pronk. Na besprekingen in Khartum zei Pronk dat er wat verbetering is gekomen in de toestand van de vluchtelingen in kampen in Darfur: “Er zijn nog steeds veel milities en dat leidt tot veel onveiligheid, maar de veiligheid in de kampen is verbeterd”. Toch is er nog vooral gebrek aan tenten en voedsel.

Intussen blijven tegenstrijdige berichten over het Sudanese standpunt ten opzichte van de VN-resolutie 1556 van 30 juli jl. over Darfur binnenlopen. De resolutie – die de Sudanese regering opgedraagt om de Arabische Janjaweed-milities binnen 30 dagen te ontwapenen en voor de rechter te brengen – werd aanvankelijk verworpen door de regering. Een dag later zei de ambassadeur bij de Arabische Liga dat zijn land de resolutie zou toepassen. Als de regering in Khartum daar niet in slaagt, overwegen de VN sancties. Zowel Frankrijk en Groot-Brittannië als de Verenigde Staten hebben al gezegd desnoods troepen te willen sturen om in te grijpen in Darfur.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen hebben op verzoek van de Sudanese regering voor zondag 8 augustus in de Egyptische hoofdstad Caïro een spoedvergadering belegd over Darfur.

Terug naar Boven

maandag 2 augustus 2004

Meerderheid Tweede Kamer eist ingrijpen in Darfur

Voorzitter Jan Kleian van de ACOM, de CNV-bond van militairen, reageert in het actualiteitenprogramma Twee Vandaag op het feit dat een meerderheid van de Tweede Kamer – D’66, PvdA en VVD – ingrijpen in de Sudanese regio Darfur door een internationale troepenmacht noodzakelijk vindt en daadkrachtiger optreden eist. In Darfur is de bevolking het slachtoffer van geweld van Arabische milities (Janjaweed), die zich gesteund weten door de regering.

Kleian acht de kans klein dat er Nederlanders gaan, omdat er nog géén VN-mandaat is, er te weinig Nederlandse militairen beschikbaar zijn vanwege missies in Afghanistan (ISAF), Bosnië-Hercegovina (SFOR) en Irak (SFIR), én zowel de Sudanese regering als de Arabische Liga niet positief staan tegenover westerse interventie. De ACOM-voorzitter vergelijkt een eventuele missie in Sudan met het mislukte optreden van de Verenigde Staten in Somalië (1993) en dat van België in Rwanda (1994).

Vanuit de Sudanese hoofdstad Khartum reageert speciaal VN-gezant Jan Pronk, die het te vroeg vindt om militair in te grijpen. Frankrijk heeft in het kader van een humanitaire missie al wel militairen naar het buurland Tsjaad gestuurd en ook Groot-Brittannië overweegt militairen naar Darfur te zenden.

Gewoonlijk worden humanitaire militaire interventies - zoals indertijd in Oost-Timor en Sierra Leone - uitgevoerd met een mandaat van de VN-Veiligheidsraad; een opmerkelijke uitzondering hierin was de NAVO-interventie in 1999 in Kosovo, die niet expliciet was goedgekeurd door de Verenigde Naties.

Terug naar Boven