Archief
Terug naar de homepage
 

MEI 2004
M
D
W
D
V
Z
Z
         
6
11
12
13
17
20
23
24
26
27
           

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

Begeleiders Nederlandse journalisten in Irak vermoord

Naar nu via het Radio 1 Journaal is bekend geworden zijn in Bagdad de chauffeur en lijfwacht van twee Nederlandse journalisten die permanent in Irak werken zaterdag 29 mei vermoord op een vuilnishoop gevonden. Algemeen secretaris Hans Verploeg van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) beschouwt de dubbele moord als een zware waarschuwing.Volgens Verploeg bestaat er absoluut een verband met het journalistieke werk van het echtpaar Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer. Van Ammelrooy is vertaalster van onder andere Sue Grafton, schrijft voor weekblad De Groene Amsterdammer en leidt Civil Pillar, een non-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie die in Irak steun verleent aan maatschappelijke projecten. Haar echtgenoot Zayer is hoofdredacteur van de onafhankelijke krant Al-Sabah (De Morgen), die met honderdduizend exemplaren per dag de grootste krant van Irak is.De Nederlandse journalisten worden nog steeds geïntimideerd en bedreigd: de Nederlandse journalistenvakbond heeft zowel de Iraakse autoriteiten als de Amerikaanse troepen gevraagd om bescherming van de twee journalisten.Het tweetal heeft besloten zo spoedig mogelijk Irak met hun vier kinderen te verlaten. Sinds Amerikaanse troepen Irak zijn binnengevallen, zijn in het land 45 journalisten door geweld om het leven gekomen.

Terug naar Boven

60ste Memorial Day op militaire begraafplaats Margraten

\Op het Netherlands American Cemetery and Memorial in de Limburgse gemeente Margraten zijn de Amerikaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Zo'n 8.000 mensen, onder wie honderden Amerikaanse veteranen, een delegatie van de Koninklijke Militaire School uit Weert en de Amerikaanse ambassadeur Clifford M. Sobel, woonden de plechtigheid bij.Tijdens de plechtigheid werden kransen gelegd, onder anderen door Minister van Defensie Henk Kamp, de Limburgse gouverneur mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst en generaal James L. Jones, commandant van de Amerikaanse troepen in Europa.De Amerikaanse ambassadeur Sobel trok in een toespraak een parallel tussen de Tweede Wereldoorlog en het terrorisme: "Onverschilligheid is de grootste bedreiging van de wereldvrede".Op 30 mei 1945, drie weken na de capitulatie van Duitsland vond de eerste Memorial Day plaats. De belangstelling voor deze 60ste Memorial Day was de grootste in de afgelopen tien jaar.Het kerkhof in Margraten werd eind 1944 ingericht, toen het zuiden van Nederland was bevrijd. Aanvankelijk lagen er 17.000 gesneuvelde Amerikanen, waarvan velen in de loop der jaren zijn gerepatrieerd naar de Verenigde Staten. Er liggen nu nog 8.302 Amerikanen op het militaire begraafplaats in Margraten.

Terug naar Boven

"Irak-onderzoek geknoei" volgens Eric O.

Het rapport van het Openbaar Ministerie naar het schietincident op 27 december 2003 in Irak staat bol van insinuaties en tegenstrijdigheden.Dat zeggen de sergeant-majoor der mariniers Eric O., die een Iraakse plunderaar zou hebben gedood, en zijn advocaat dr. mr. Geert-Jan Knoops - tevens hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Utrecht - in De Telegraaf van vandaag.In het eindrapport wordt melding gemaakt van een dode Irakees met schotwonden in zijn rug en linkeroogkas, maar volgens Eric O. en zijn advocaat had de man totaal andere verwondingen. Eric O. is ervan overtuigd dat de in het dossier besproken dode Irakees niet de man is die neerviel na het schietincident. "De verwondingen waren heel anders van aard en de Irakees die toen deel uitmaakte van de groep plunderaars was zeker niet stervende", zegt hij in De Telegraaf.Tweede Kamerlid Bert Bakker (D'66) heeft "het vervelende gevoel dat het OM op revanche zinspeelt en hier een prestigekwestie van maakt over de rug van Eric O".

Volkskrant Magazine: soldatenvrouwen aan het thuisfront

In het Volkskrant Magazine het artikel 'Thuisfront leeft bij de dag', waarin drie soldatenvrouwen vertellen dat de onrust onder familieleden in Nederland is gegroeid door de dood van sergeant Dave Steensma.Aan het woord komen Trudy van der Stroom (echtgenoot als kapitein in Irak), Astrid de Jagher (vriend als luitenant in Irak) en Sarah van der Vos (echtgenoot als majoor in Irak) over onder andere de manier waarop de Amerikanen de manier van opereren van de Nederlanders omschrijven ("The Dutch Touch"), het onderscheid tussen Nederlanders en Amerikanen (beiden coalitietroepen), en dat militairen niet zijn opgeleid om "madeliefjes te plukken".

Terug naar Boven

Nederlandse patrouille in Irak beschoten

Drie Nederlandse militairen hebben in Irak lichte verwondingen opgelopen toen ze 's ochtends tijdens een patrouille werden beschoten. Het schietincident vond plaats tussen As Samawah en Al Khidr. Het voertuig werd niet geraakt, maar raakte wel van de weg.Twee gewonden werden per Nederlandse CH-47 Chinook helikopter afgevoerd naar het MOGOS-hospitaal op de Nederlandse basis Camp Smitty. Alle drie hebben ze inmiddels contact gehad met het thuisfront.

Terug naar Boven

Schietende militairen niet langer verdacht

Haagse bronnen hebben tegenover NRC Handelsblad bevestigd dat Justitie bezig is met een richtlijn die moet bewerkstelligen dat militairen die tijdens een missie in het buitenland betrokken raken bij een schietincident, tijdens een daaropvolgend onderzoek niet meteen als verdachte worden aangemerkt.De richtlijn voor Defensiepersoneel gaat lijken op een aanwijzing van het College van Procureurs-Generaal voor politiefunctionarissen, die dateert van 16 mei 2000. In de 'Instructie positie politiefunctionaris bij geweldsaanwending' staat expliciet dat het "niet de bedoeling kan zijn dat een ambtenaar die is uitgerust met de bevoegdheid geweld te mogen aanwenden, en die daar gebruik van heeft gemaakt, zich bij voorbaat in termen van strafrecht moet verantwoorden".Directe aanleiding voor de veranderde opstelling rondom schietincidenten, is de heisa die ontstond nadat de sergeant-majoor der mariniers Erik O. op 27 december 2003 een Irakees zou hebben doodgeschoten. In reactie daarop schreven mr. drs. Paul Ducheine en prof. dr. Terry Gill, beiden verbonden aan de leerstoel Militair Recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, op 8 januari jl. in NRC Handelsblad het artikel 'Behandel Irak-militairen als agent', waarin zij aangaven dat het Openbaar Ministerie na het schietincident ten onrechte heeft doen voorkomen dat militairen op één lijn met criminelen staan.

Terug naar Boven

Gouden Palm voor Michael Moore met anti-Bush-documentaire

Documentairemaker Michael Moore is de grote winnaar geworden van het 57ste filmfestival van Cannes. Hij kreeg de Gouden Palm voor 'Fahrenheit 9/11', een documentaire die door zijn zwaar politieke lading zeer omstreden is.Het is voor het eerst in bijna vijftig jaar dat de Gouden Palm naar een documentaire in plaats van een speelfilm gaat. Op de prijsuitreiking sprak Moore de hoop uit dat de film in de Verenigde Staten zal worden uitgebracht.In de documentaire wordt uitgevallen naar president George W. Bush, die in verband wordt gebracht met de steenrijke Saoedische familie Bin Laden. De familie van de meest gezochte terrorist ter wereld bezit met investeringen van vele miljarden dollars intussen ruim zeven procent van de VS. Ook Bush' rol voorafgaand aan de aanslagen in de VS wordt stevig in twijfel getrokken. Met name handelsbelangen zouden er direct na de aanslagen van 11 september 2001 voor hebben gezorgd dat familieleden van Bin Laden, die op dat moment in de VS waren, een vrijgeleide kregen.

Terug naar Boven

Nederland stuurt zes Apaches naar Irak

Minister van Defensie Henk Kamp heeft besloten om zes Apaches naar Irak te sturen. De gevechtshelikopters worden gestationeerd in Tallil bij het Nederlandse helikopterdetachement, zo liet de bewindsman vandaag aan de Tweede Kamer weten.Defensie stuurt de gevechtshelikopters uit veiligheidsoverwegingen. Nederlandse militairen in Irak zijn de laatste tijd herhaaldelijk bestookt met mortieren. Dankzij geavanceerde sensorsystemen kunnen de gevechtshelikopters zowel overdag als 's nachts missies uitvoeren. Met de toestellen worden zo'n 100 militairen meegestuurd.De Apaches AH-64D komen rechtstreeks onder bevel van de Nederlandse commandant en worden in principe alleen ingezet binnen de provincie Al Muthanna, de Area of Responsibility van de Nederlanders. Het inzetten van de toestellen in overige delen van Irak kan alleen met toestemming van de Chef Defensiestaf (CDS).De gevechtshelikopters blijven in elk geval tot 15 juli in Irak, de datum waarop het Nederlandse mandaat zal aflopen. De Apaches zijn bij de Tactische Helikopter Groep van de Koninklijke Luchtmacht ingedeeld bij 301 en 302 Squadron op de Vliegbasis Gilze-Rijen. In april jl. stuurde Nederland ook al zes Apaches naar Afghanistan in het kader van de missie ISAF.

Terug naar Boven

Populariteit Amerikanen in Irak op dieptepuntEen Iraakse opiniepeiling die officieel pas volgende week zou worden vrijgegeven, laat een schommeling zien ten gunste van de populariteit van Moqtada al-Sadr, de radicale jonge Shi'itische geestelijke die vecht tegen de coalitietroepen. Bijna negen van de tien (88%) ondervraagde Irakezen ziet de Amerikaanse troepen als bezetters in plaats van bevrijders of vredesmacht.De opiniepeiling, gehouden in opdracht van de Amerikaanse Coalition Provisional Authority (CPA) in Irak en voortijdig vrijgegeven door de krant Financial Times, werd gehouden door het Iraakse Center for Research and Strategic Studies.De conclusies zullen door de Amerikanen in Irak serieus onder ogen moeten worden gezien, temeer omdat de opiniepeiling is gehouden vóórdat foto's van mishandelde Irakezen in de Abu Ghraib-gevangenis opdoken.

Generaal Abizaid vreest toename geweld in Irak

Generaal John Abizaid, als commandant van het Central Command (CentCom) de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Irak, vreest dat het geweld in Irak nog zal toenemen na de machtsoverdracht op 30 juni.De 4-sterren-generaal denkt tot de verkiezingen van eind 2004 méér troepen nodig te hebben dan de huidige 135.000.Abizaid sprak voor de Congres-commissie die de mishandeling van gevangenen onderzoekt. Hij nam de verantwoordelijkheid op zich voor de mishandelingen, die hij mede weet aan de overvolle cellen. Abizaid uitte voor het Congres ook zorgen over de algemene situatie in Irak. 

Terug naar Boven

Oud-Minister van Defensie Voorhoeve verdedigt verlenging missie in Irak

Op het nieuwscollege 'Exitstrategie Irak', georganiseerd door NRC Handelsblad in Campus Den Haag van de Leidse Universiteit, zet Prof. Dr. Ir. Joris Voorhoeve - oud-VVD-leider, van 1994 tot 1998 Minister van Defensie en sinds 1999 lid van de Raad van State - uiteen waarom Nederland de militaire inzet in Irak eind juni zou moeten verlengen.Nico Schrijver, hoogleraar Volkerenrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, betoogt het tegenovergestelde. Beiden verdedigden in artikelen in NRC Handelsblad van maandag 17 mei reeds hun stellingen. Gespreksleider is Jouke de Vries, wetenschappelijk directeur van Campus Den Haag.Het kabinet twijfelt steeds meer over de verlenging van de militaire inzet in Irak. Is optreden nog veilig, gelegitimeerd, geloofwaardig of gewenst door de lokale bevolking? Wat te denken van het draagvlak in Nederland? Coalitiepartijen in de Tweede Kamer blijken verdeeld over de kwestie, terwijl de oppositie de hakken in het zand zet.

Terug naar Boven

'Buitenhof' bevestigt verdeeldheid Tweede Kamer over verlenging missie Irak

In het wekelijkse discussieprogramma van NPS, VARA en VPRO 'Buitenhof' op Nederland 3 vertellen de Tweede Kamerleden Nebahat Albayrak (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) over hun ervaringen in Camp Smitty, de grootste compound in Zuid-Irak waar de Nederlandse militairen zijn gelegerd. Verder is Bram Stemerdink, in 1977 Minister van Defensie, te gast.De Kamerleden van de Vaste Commissie voor Defensie hebben afgelopen week Irak bezocht en zijn na terugkeer onderling verdeeld over de vraag of Nederland na 30 juni a.s. in het zuiden van Irak moet blijven. De parlementaire delegatie bestond naast Albayrak en Van Baalen uit de CDA'ers Ine Aasted-Madsen en Roland Kortenhorst, SP'er Krista van Velzen en PvdA'er Angelien Eijsink.De regeringspartijen CDA en VVD zijn voor verlenging van de missie, omdat het bezoek het nut van de Nederlandse aanwezigheid - zorgdragen voor stabiliteit en wederopbouw - heeft bevestigd. De linkse oppositiepartijen PvdA en SP zijn tegen en willen de militairen terugtrekken uit vrees dat Nederland een verlengstuk van de Verenigde Staten wordt. Coalitiepartner D66 neigt naar tegenstemmen.Het kabinet heeft jl. vrijdag 14 mei besproken of de militairen langer in Irak zullen blijven, overigens zonder dat daarover een besluit is gevallen. 

Terug naar Boven

Sgt¹ Dave Steensma in Franeker begraven

De 36-jarige sergeant der eerste klasse Dave Steensma, die 10 mei jl. bij een granaataanslag in het zuiden van Irak om het leven kwam, is onder overweldigende beangstelling op de algemene begraafplaats in zijn woonplaats Franeker begraven. Vóór de begrafenis was er een herdenkingsdienst in de plaatselijke Martinikerk. In een toespraak roemde Steensma's commandant, luitenant-kolonel Peter Wilming, de onderofficier om zijn professionaliteit en zorg voor zijn manschappen: "Hij was eerlijk, betrouwbaar en een echte militair".Bij de herdenkingsdienst waren 800 aanwezigen, onder wie Minister van Defensie Henk Kamp en de 20-jarige korporaal Van den Bergh die bij dezelfde aanslag gewond raakte. Op verzoek van de familie bleven de media op afstand.Langs de route naar de begraafplaats stonden honderden mensen. Aan veel huizen in Franeker hingen de vlaggen halfstok. Op het plein voor de kerk stonden belangstellenden rijendik te kijken. Sergeant Steensma werd begraven met militair ceremonieel. Zijn kist was bedekt met de Nederlandse vlag en zijn rode baret. De kist werd door zes collega's van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz uit Schaarsbergen gedragen. Een vuurpeloton loste bij de teraardebestelling saluutschoten. Sergeant Steensma heeft ook gediend bij het Korps Mariniers en eerder uitgezonden geweest naar Bosnië, Cyprus en Afghanistan.

Terug naar Boven

Instemming kabinet met Raad voor de Nationale Veiligheid

Het kabinet stemt in met de instelling van een Raad voor de Nationale Veiligheid (RNV). In deze raad, die op maandelijkse basis bijeen zal komen, zitten de ministers die het meest te maken hebben met terrorisme(bestrijding) en inlichtingen- en veiligheidsdiensten.  De nieuwe onderraad vervangt de huidige Raad voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Minister van Justitie Piet Hein Donner, die coördinerend minister is op het gebied van terrorismebestrijding, had de komst van de nieuwe raad onlangs al in de Tweede Kamer aangekondigd. In de RNV zitten naast Donner:Minister-President Jan Peter BalkenendeVice-Premiers Gerrit Zalm en Thom de Graaf Minister van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties Johan Remkes Minister van Binnenlandse Zaken Ben Bot

Minister van Defensie Henk Kamp

Minister van Vreemdelingenzaken & Integratie Rita Verdonk

Hoofdredacteur The Daily Mirror afgezet vanwege vervalste foto's

Hoofdredacteur Piers Morgan van The Daily Mirror is per direct uit zijn functie gezet door zijn uitgever omdat hij heeft toegestaan dat zijn krant op zaterdag 1 mei jl. vervalste foto's heeft gepubliceerd van mishandelingen van Iraakse gevangenen door Britse militairen.Volgens de Britse Staatssecretaris van Defensie Adam Ingram staat het "categorisch" vast dat de foto's niet in Irak zijn gemaakt, maar in de laadbak van een vrachtauto op een legerbasis in Preston (Manchester).De twee weken geleden gepubliceerde nepfoto's werden in verband gebracht met het Queen's Lancashire Regiment, gelegerd in Catterick (North Yorkshire).

Terug naar Boven

Sgt¹ Dave Steensma in Irak bij aanslag om het leven gekomen

In Irak is een Nederlandse militair van SFIR-III bij een aanslag om het leven gekomen. Het gaat om de 36-jarige sergeant der eerste klasse Dave Steensma, afkomstig van de Alfa-Compagnie van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Schaarsbergen. In het kader van SFIR is deze eenheid uitgeleend aan moedereenheid 42 Bataljon Limburgse Jagers.Dave Steensma overleed aan de gevolgen van verwondingen die hij eerder op de avond opliep bij een aanslag in de stad As Samawah, waarbij ook een 20-jarige soldaat gewond raakte.Enkele personen gooiden om ongeveer 19.50 uur Nederlandse tijd een aantal handgranaten naar de Nederlanders die, samen met het Iraqi Civil Defence Corps, een brug in de stad bewaakten. De twee militairen raakten daarbij gewond en zijn afgevoerd naar het MOGOS veldhospitaal op Camp Smitty. Daar is Dave Steensma aan zijn verwondingen overleden. De sergeant der eerste klasse Dave Steensma, sinds de tweede helft van 2002 geplaatst bij de Alfa-Compagnie, vervulde tijdens SFIR-III de functie van opvolgend pelotonscommandant (OPC). Dankzij gezamenlijke deelname aan de missie ISAF-5 in Afghanistan in de eerste helft van 2003 heb ik dierbare herinneringen aan een voortreffelijke collega-onderofficier. Zijn vrouw, kinderen, familie, vrienden en collega's van de Alfa-Compagnie van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel wens ik veel sterkte bij het dragen van dit ongelooflijke verlies.Gelegenheid tot condoleance is mogelijk op de website van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz

Terug naar Boven

Eerste verdachte 19 mei in Bagdad voor krijgsraad

Brigadegeneraal Mark T. Kimmitt, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak, deelt mee dat op dinsdag 19 mei in Bagdad de eerste Amerikaanse verdachte voor de krijgsraad zal verschijnen in het onderzoek naar het mishandelen van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis. Het proces is voor zowel pers als publiek openbaar .Het gaat om de 24-jarige Jeremy Sivits, van het 372ste bataljon van de militaire politie. De militair, die bewaker was in Abu Ghraib, is beschuldigd van mishandeling van gevangenen, samenzwering voor mishandeling van ondergeschikten en gevangenen en zware misdragingen. Na Sivits staan nog zes andere Amerikaanse militairen terecht, onder wie de 21-jarige Lynndie England.Foto's van de mishandelingen en vernederingen van Iraakse gevangenen leidden wereldwijd tot een storm van protest. De Amerikaanse Minister van Defensie Donald Rumsfeld kwam zwaar onder vuur te liggen en trok voor de Senaatscommissie weliswaar het boetekleed aan, maar hij weigerde om af te treden.

Terug naar Boven

Kofi Annan ontvangt Four Freedoms AwardNane Annan, de Zweedse echtgenote van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft in de Abdij in Middelburg de Four Freedoms Award voor haar man in ontvangst genomen. Annan ontvangt de prijs voor zijn toewijding aan de Verenigde Naties en zijn inzet voor de verhoging van de levensstandaard van alle wereldburgers. De Four Freedoms Award worden uitgereikt door het Amerikaanse Franklin & Eleanor Roosevelt Institute.Op 6 januari 1941 hield de 32ste president van de Verenigde Staten, Franklin D. Roosevelt, zijn State of the Union, waarin hij het Amerikaanse Congres, en daarmee het Amerikaanse volk, opriep niet afzijdig te blijven van het oorlogstoneel in Europa. De Four Freedoms staan voor de vier vrijheden die in april 1945 zijn opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Tot de eerdere laureaten van de Four Freedoms Awards behoren Olof Palme, Vaclav Havel, Simon Wiesenthal, Shimon Peres en Nelson Mandela.

Terug naar Boven

Herdenking Fransen en Marokkanen op militaire begraafplaats Kapelle-Biezinge

Op de Franse militaire begraafplaats in de Zeeuwse gemeente Kapelle-Biezelinge zijn de 228 Franse en 19 Marokkaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gestorven. De Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdelhamid Mouharrar, hield een toespraak.De Marokkanen vochten indertijd onder Franse vlag, want bij het begin van WO II stond Marokko onder Franse protectie. Marokko koos ervoor aan Franse kant te vechten in ruil voor onafhankelijkheid na de oorlog. Tijdens de oorlog belandden ± 30.000 Marokkanen in Noord-Frankrijk en België. Om de haven van Antwerpen te verdedigen werden ook Marokkaanse soldaten in Zeeland gestationeerd. Op maandag 17 mei houdt de militair-historicus dr. J.W.M. Schulten in het gemeentehuis van Kapelle-Biezelinge de lezing 'Het Franse leger in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog'.

Terug naar Boven

Defilé Bevrijdingsdag met 4.200 (oud-)militairen

De 92-jarige Prins Bernhard heeft in Wageningen als parade-inspecteur het jaarlijkse defilé door oud-(verzets-)strijders, vredesmissies en parate eenheden afgenomen. Daaraan namen ruim 4.200 veteranen deel.In 2005 is het precies zestig jaar geleden dat Duitsland capituleerde bij onderhandelingen die plaatshadden in de gelagkamer van het Wageningse Hotel De Wereld. Als Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten (sinds 3 september 1944) was de prins bij die gebeurtenis in aanwezigheid van de Canadezen Lieutenant-General Charles Foulkes, Brigadier William Preston Gilbride en Brigadier George Kitching, en de Duitsers Generaloberst Johannes Blaskowitz en Leutnant General Paul Reichelt. Bernhard droeg tijdens het defilé een groene commandobaret. De prins, zelf ere-commando sinds het 50-jarig bestaan van het Korps Commandotroepen in 1992, heeft hiermee naar alle waarschijnlijkheid een statement afgegeven over de discussie die ontstond naar aanleiding van de invoering van de eveneens groene landmachtbaret. De prins zag er vermoeid uit, maar het defilé van (oud)militairen deed hem zichtbaar goed; enthousiast nam hij het af. In 2005, als het zestig jaar geleden is dat de capitulatie werd getekend, zal hij hieraan voor het laatst deelnemen. Volgend jaar zal op 29 juni, de verjaardag van Prins Bernhard, tevens voor de eerste maal de Veteranendag worden gehouden.Hoezeer ook Prins Bernhard dankzij zijn militaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gezien als hét symbool van het Nederlands verzet, er blijven helaas geruchten opduiken dat hij tijdens de oorlog dubbelspel zou hebben gespeeld: zijn staf zou de Slag om Arnhem hebben verraden. Op zaterdag 7 februari 2004 rekende de prins in een brief in de Volkskrant al af met die beweringen, waarvoor hij de hulp had ingeroepen van Winrich Behr, in de oorlog onder andere Stabsoffizier van Feldmarschall Walter Model in Arnhem. In het actualiteitenprogramma NOVA licht Behr 's avonds toe dat van verraad geen sprake is geweest: de luchtlanding kwam als volkomen verrassing.

Oud-Minister van Defensie Pieter de Geus overleden

In zijn woonplaats Maassluis is op 75-jarige leeftijd oud-Minister van Defensie Pieter de Geus overleden. De Geus was van 25 augustus 1980 tot 11 september 1981 voor het CDA minister in het eerste kabinet-Van Agt.De Geus, in 1929 geboren in Rotterdam, begon zijn loopbaan in 1946 bij de Koninklijke Marine, waar hij dankzij een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine de rang van kapitein ter zee wist te bereiken. Voordat hij minister werd, schopte hij het tot Directeur-Generaal Economie en Financiën op het Ministerie van Defensie (1976-1980).De Geus - overigens geen familie van de huidige Minister van Sociale Zaken - toonde zich, net als zijn voorganger Willem Scholten, een fervent tegenstander van eenzijdige stappen tot wapenvermindering, in de tijd dat de discussie over de plaatsing van kruisraketten volop werd gevoerd. In oktober 1980 schreef hij een brief aan de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen waaruit bleek dat hij een tegenstander was van uitvoerige discussies in de krijgsmacht over de wenselijkheid van nucleaire bewapening. Op grond van deze brief beschuldigde de oppositie De Geus de vrijheid van meningsuiting van militairen in te perken.In 1984 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden in de politieke wetenschappen op een dissertatie over de aspecten van het buitenlands beleid en de militaire macht van de Nieuw-Guinea kwestie. In 1998 publiceerde hij 'Staatsbelang en krijgsmacht. De Nederlandse defensie tijdens de Koude Oorlog'.

Terug naar Boven

Gewonde Irakees overgebracht naar Nederland

De Irakees die op 17 april jl. zwaargewond raakte bij een schietincident in As Samawah is overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Aanvankelijk werd de man behandeld in het Mobiel Geneeskundig Operatiekamersysteem (MOGOS) op Camp Smitty, maar op medische indicatie is besloten verdere behandeling in Nederland voort te zetten.Bij het incident op 17 april waren Nederlandse militairen betrokken, maar het staat geenszins vast dat de man is geraakt door een Nederlandse kogel. Onderzoek door de Koninklijke Marechaussee zal dat al dan niet uitwijzen.

Dodenherdenking

In het hele land zijn om acht uur met het respecteren van de traditionele twee minuten stilte de burger- en militaire slachtoffers herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.Traditiegetrouw vond de Nationale Dodenherdenking plaats in Amsterdam. Op de Dam legden Hare Majesteit Koningin Beatrix en Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Willem-Alexander om 19.58 uur de eerste kransen. Om 20.00 uur volgden twee minuten stilte in het hele land, ter nagedachtenis aan alle overledenen, waarna Minister van Staat Hans van Mierlo op de Dam een toespraak hield.

Eerder op de dag werden ook op het Ereveld in Loenen (ten zuiden van Apeldoorn), waar gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers begraven liggen, de doden herdacht. Minister van Defensie Henk Kamp hield hier een toespraak, waarin hij het verband legde tussen de militairen die in de oorlog voor vrijheid streden en de huidige vredesmissies. De minister blikte in zijn toespraak alvast vooruit op de viering van 5 mei: "Voor de meeste mensen hier in West-Europa is vrijheid heel normaal en lijken oorlogen ver weg. Maar met de aanslagen in New York en recent in Madrid, zijn ze met de neus op de feiten gedrukt: vrijheid en veiligheid zijn geen vanzelfsprekendheden."   

In reactie hierop refereerde de minister aan de huidige taakstelling van de Nederlandse krijgsmacht: "Om te voorkomen dat in Nederland nogmaals gebeurt wat zich gedurende de Tweede Wereldoorlog afspeelde en omdat niemand moet leven met angst en geweld, zet Nederland zich waar mogelijk in om andere mensen en volkeren te helpen. De Nederlandse krijgsmacht levert hierin een belangrijke bijdrage. Zo zijn de afgelopen jaren vele militairen uitgezonden naar bijvoorbeeld Libanon, voormalig Joegoslavië, Kosovo en Eritrea."

 Uit respect voor de gevallenen hing op vele plaatsen in het land de Nederlandse driekleur van 18.00 uur tot zonsondergang (± 21.10 uur) halfstok.

Terug naar Boven

Nederland in gevaar bij aanslag met nucleair materiaal op NAVO-hoofdkwartier

Grote delen van Nederland zouden zwaar te lijden hebben onder een aanslag met nucleair materiaal op het NAVO-hoofdkwartier (Supreme Headquarters Allied Forces in Europe, SHAPE) in Mons, in de nabijheid van Brussel . Een ontploffing van verrijkt uranium zou al snel zorgen voor 40.000 doden en 300.000 gewonden. Dit is de uitkomst van een geheime NAVO-oefening die in Brussel is gehouden.De NAVO wilde weten of zij voldoende is voorbereid op een terroristische aanslag. Vandaar dat de oefening 'Black Dawn' is gehouden, in samenwerking met de Amerikaanse denktank Center for Strategic & International Studies (CSIS). Geconcludeerd moet worden dat te allen tijde moet worden voorkomen dat terroristen nucleair materiaal uit bijvoorbeeld de voormalge Sowjet-Unie te pakken krijgen.In 2002 hebben de acht grootste industrielanden - Duitsland, Canada, Frankrijk, Italië, Japan, Rusland, Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zoals die zijn verenigd in de G8, afgesproken om de komende tien jaar € 16,6 miljard uit te geven aan de bewaking en beveiliging van Sowjet-opslagplaatsen van nucleair en chemisch materiaal.

Terug naar Boven

Extra 4.000 Britse militairen naar Irak

Groot-Brittannië stuurt 4.000 extra militairen naar Irak. Volgens de  krant The Sunday Telegraph worden de troepen gestationeerd rond de heilige stad Najaf. In de stad - waar zich onder andere de begraafplaats bevindt van de Imam Ali, de grootste heilige van de shi'ieten - heeft zich de radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr verschanst.Al-Sadr is fel anti-Amerikaans en heeft een militie om zich heen verzameld die bekend staat als het Mehdi-leger. Najaf is reeds omsingeld door Amerikaanse militairen, maar die hebben versterking nodig omdat Spanje heeft besloten zich uit Irak terug te trekken.

Naar verwachting zijn de 1.400 Spanjaarden binnen een maand vertrokken uit het land. Volgens The Sunday Telegraph heeft premier Tony Blair een besluit over de Britse troepenuitbreiding genomen toen hij op 16 april jl. een bezoek bracht aan het Witte Huis.

Terug naar Boven

Ook aantijgingen tegen Britse militairen in Irak

Na onthullingen van de Amerikaanse zender CBS op donderdag 29 april, publiceert de Britse krant Daily Mirror foto's waarop te zien zou zijn dat Britse militairen Iraakse gevangenen in Irak martelen. De Britse autoriteiten stellen een onderzoek in naar beweringen. Volgens de BBC gaat het om manschappen van het Queen's Lancashire Regiment, gelegerd in Catterick (North Yorkshire), een gemechaniseerd bataljon dat deel uitmaakt van 19 (UK) Mechanised Brigade. Het bataljon is deels ontplooid op Cyprus, deels in Irak.Zes militairen zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. De woordvoerder van premier Tony Blair liet al eerder weten dat er ook acht onderzoeken lopen tegen Britse soldaten wegens "afzonderlijke beschuldigingen van mishandeling" in het zuiden van Irak. 
                                        
Chief of General Staff luitenant-generaal Sir Mike Jackson heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de aantijgingen. Zijn reactie was furieus: "Zij zijn niet geschikt om Hare Majesteits uniform te dragen." Hij voegde eraan toe: "Indien bewezen, is dergelijk gedrag niet alleen verschrikkelijk en duidelijk onwettig maar overtreedt zij de gedragscode van het Britse leger."

Terug naar Boven