Archief
Terug naar de homepage
 

MAART 2004
M
D
W
D
V
Z
Z
1
2
3
4
6
7
12
14
16
17
21
23
24
25
27
31
       

Maak uw keuze uit de hierboven getoonde lijst

 

dinsdag 30 maart 2004

Koningin Juliana bijgezet in Delftse Nieuwe Kerk

Ongeveer 60.000 belangstellenden en 9.000 militairen die om de twee meter aan weerszijden de weg opvulden, hebben langs de route van de rouwstoet van Hare Koninkllijke Hoogheid Prinses Juliana gestaan. In Den Haag waren zo'n 25.000 mensen aanwezig om de paars afgedrapeerde koets met het lichaam van de overleden Juliana te zien langsrijden.

Aan het einde van de rouwstoet is Koningin Juliana - zoals zij na het moment van de bijzetting zal voortleven in de geschiedenis - in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in de koninklijke grafkelder. Echtgenoot Prins Bernhard, zijn vier dochters en mr. Pieter van Vollenhoven daalden na Juliana af in de grafkelder.

Terug naar Boven

maandag 29 maart 2004

Zeven nieuwe NAVO-lidstaten

Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië zijn formeel toegetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Met deze vijfde en tevens grootste uitbreiding van de NAVO sinds haar oprichting in 1949 komt het totaal aantal lidstaten op zesentwintig.Om 13.00 uur lokale tijd overhandigden de zeven minister-presidenten hun geloofsbrieven aan de Amerikaanse Minister van Defensie Colin Powell. De ceremonie vond plaats in de Cash Room van het Amerikaanse Ministerie van Financiën in Washington D.C. In aanwezigheid van NAVO Secretaris-Generaal Jaap de Hoop Scheffer trad de Amerikaanse president George W. Bush op als gastheer.

Op vrijdag 2 april volgt op het NAVO Hoofdkwartier in Brussel een speciale vlaggenceremonie ter ere van de zeven nieuwe lidstaten.

Terug naar Boven

zondag 28 maart 2004

'Operation Iraqi Sunrise' op Veronica-TV

Om 20.00 uur is op Veronica Televisie een special te zien rondom Adam Curry en zijn Radio Veronica-crew (Alexander Stevens, Michiel Veenstra en nieuwslezer Arend Langeberg), die van 16 tot en met 20 februari jl. 'Operation Iraqi Sunrise' hebben uitgevoerd vanuit Camp Smitty in Irak.

Het idee was gerezen om de Nederlandse militairen ter plaatse een hart onder de riem te steken. Daarom werd het ochtendprogramma 'Ook Goeiemorgen' in een ander jasje gestoken en vonden de radiouitzendingen rechtsstreeks plaats vanuit deze werklocatie van de Nederlandse deelnemers aan de Stabilisation Force Iraq (SFIR).

Terug naar Boven

vrijdag 26 maart 2004

Uitgeroteerde SFIR-militairen in Barend & Witteman

Luitenant-kolonel der mariniers Richard Oppelaar is samen met militairen van alle krijgsmachtdelen te gast bij het VARA-televisieprogramma Barend & Witteman op Nederland 3. In het programma trad kapitein Erwin Marx, commandant van het geniedetachement van SFIR-II, op namens de Koninklijke Landmacht.De afgelopen week zijn ruim 1.100 Nederlandse mariniers na een verblijf van vier maanden teruggekeerd uit de Zuid-Iraakse provincie Al-Muthanna en afgelost door een nieuwe groep, militairen van de landmacht. In Barend & Witteman vertelden de mariniers over leven en werken in de woestijn in Irak: de gevaren, de incidenten en het contact met de bevolking. De militairen houden zich bezig met een hele belangrijke taak: de wederopbouw en toezicht op veiligheid. Zonder het werk van de Nederlandse militairen gaat de bevolking wellicht geen rooskleurige toekomst tegemoet. Het programma wordt a.s. maandag 29 maart rond 13.15 uur op Nederland 3 herhaald.

Terug naar Boven

maandag 22 maart 2004

Secretaris-generaal NAVO bezoekt Kosovo

De secretaris-generaal van de NAVO, de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer, gaat naar Kosovo. Hij wil er de veiligheidssituatie evalueren na het oplaaiende etnische geweld sinds 17 maart jl.De NAVO levert het grootste deel van de KFOR-troepenmacht in de Servische provincie Kosovo, welke al jaren met wisselend succes probeert de vrede in Kosovo te handhaven. Kosovo staat sinds 1998 onder toezicht van de Verenigde Naties en de door de NAVO geleide KFOR-troepenmacht. De door de NAVO geleide troepenmacht in de provincie telt 18.500 militairen en wordt sinds oktober 2003 geleid door de Duitse luitenant-generaal Holger Kammerhoff.     Om de veiligheidssituatie nu ter plekke na te gaan, trekt De Hoop Scheffer, die eerder de aanvallen op Servische orthodoxe kerken en kloosters veroordeelde, zelf naar Kosovo.

De NAVO heeft afgelopen weekend nog eens 2.000 extra militairen naar Kosovo gestuurd, onder wie Britten, Duitsers, Fransen, Italianen en Roemenen.

Terug naar Boven

zaterdag 20 maart 2004

H.K.H. Prinses Juliana overleden

Om 05.50 uur is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana der Nederlanden op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk overleden. De oud-Koningin (van 6 september 1948 tot 30 april 1980) is, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst, in haar slaap overleden aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel.

Evenals na het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus in 2002 is ook nu onmiddellijk het Contingency Plan 100 (CP 100) - codewoord 'Willem de Zwijger' - geactiveerd, dat in overleg met de Chef van het Militaire Huis van de Koning(in) alle activiteiten regelt welke ontplooid moeten worden door de krijgsmacht in geval van het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis. Het waardig en stijlvol doen verlopen van de uitvaart en bijzetting van Prinses Juliana zullen hierbij voorop staan.

Terug naar Boven

vrijdag 19 maart 2004

Verrassingsbezoek Colin Powell aan Bagdad

Omdat het morgen precies één jaar geleden is dat de Brits-Amerikaanse invasie in Irak begon, brengt de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell een verrassingsbezoek aan Irak.Oud-generaal Powell is in Irak om het Amerikaanse beleid te verdedigen en de Amerikaanse militairen een hart onder de riem te steken. Volgens de bewindsman is de oorlog in Irak niet de oorzaak is van de instabiliteit in de wereld: de schuld ligt bij de terroristen.

In Bagdad heeft Powell met de Presidential Envoy to Iraq (Amerikaanse bestuurder in Irak),  Paul Bremer, de machtsoverdracht aan de Irakezen besproken, welke op 1 juli a.s. zal plaatsvinden. 's Middags vertrok Powell naar Koeweit, waarvandaan hij doorreist naar Saoedi-Arabië. Terug naar Boven donderdag 18 maart 2004

NAVO stuurt versterkingen naar Kosovo

De NAVO stuurt versterkingen voor de vredesmacht KFOR in Kosovo, nadat daar gisteren bij de zwaarste etnische onlusten sinds het einde van de oorlog in 1999 ten minste 22 mensen zijn gedood. Er vielen ook 500 gewonden, onder wie 17 KFOR-militairen en veertig agenten van de Verenigde Naties. Vanochtend zijn een compagnie Amerikanen plus een aantal Italiaanse militairen van de SFOR-vredesmacht uit Bosnië overgevlogen naar Kosovo om mee te helpen de orde te herstellen na de zware onlusten van woensdag. Groot-Brittannië gaat nog eens 750 militairen sturen ter versterking van KFOR, welke de veiligheid moet garanderen voor het VN-bestuur over Kosovo. De NAVO heeft inmiddels de grens tussen Servië en Kosovo afgesloten. Het luchtverkeer naar Pristina is stilgelegd. Een honderdtal Serviërs die in de hoofdstad wonen, is geëvacueerd.

Intussen hebben Franse, Belgische en Luxemburgse troepen posities ingenomen in de stad Mitrovica . België heeft 600 militairen in het noorden van Kosovo.

Terug naar Boven

maandag 15 maart 2004

Spanje trekt troepen terug uit Irak

De leider van de socialistische arbeiderspartij Partido Socialista Obrero Español (PSOE) in Spanje, José Luis Rodríguez Zapatero, heeft na de verkiezingsoverwinning van gisteren gezegd dat hij vóór 30 juni a.s. de Spaanse troepen uit Irak zal halen. Dit is de datum waarop de Verenigde Staten de macht aan de Irakezen willen overdragen. Intussen noemt de aankomende premier de strijd tegen het terrorisme zijn absolute prioriteit. Na de aanslagen op de forensentreinen in Madrid won Zapatero de verkiezingen in Spanje door de Partido Popular van premier José Maria Aznar te verslaan.

Zapatero zei dat het besluit over het terugtrekken van de ruim 1.300 Spaanse militairen (bataljon) pas valt na breed politiek overleg. "Maar de Spaanse troepen komen naar huis", aldus Zapatero. Spanje nam weliswaar geen deel aan de oorlog tegen Irak, maar stuurde daarna een groot contingent militairen voor de bezettingsmacht.

Terug naar Boven

zaterdag 13 maart 2004

Klopjacht op Radovan Karadzic

De klopjacht in het oosten van Bosnië-Hercegovina op de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is mislukt. Nadat eerdere pogingen van de NAVO (SFOR) waren mislukt, concentreerde de zoekacytie van vandaag zich rond Bratunac, waar de vroegere president van de Republika Srpska en de Serbian Democratic Party (SDS) zich zou ophouden. Met behulp van 150 politieagenten was de stad hermetisch van de buitenwereld afgesloten.Volgens het Bosnisch-Servische persbureau SRNA zou Karadzic zijn gevlucht in een poging naar Servië te ontkomen. Op Karadzic' hoofd heeft de Amerikaanse regering een losgeld gezet van vijf miljoen dollar.

Het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigt Karadzic van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, onder andere vanwege zijn aandeel in de dood van duizenden moslims tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

Terug naar Boven

donderdag 11 maart 2004

Oefening 'Honest Sword' afgelast

In Duitsland is de Command Post Exercise (CPX) 'Honest Sword' van het 1ste Duits-Nederlandse legerkorps, die wordt gehouden op de Truppenübungsplatz Wildflecken, afgelast. Aanleiding is de uitbraak van een oogvirus op verschillende Duitse kazernes.

Inmiddels blijken ook twee Nederlandse militairen het virus te hebben opgelopen. Het virus, keratoconjunctivitis epidemica, zorgt voor rode, tranende ogen. Hoewel de oogontsteking geen verder gevaar voor de gezondheid oplevert en geen blijvende gevolgen heeft, is het virus wel besmettelijk. De Nederlandse militairen zijn inmiddels huiswaarts gekeerd en onder behandeling van een arts gesteld.

Terug naar Boven

woensdag 10 maart 2004

Inschrijving Vierdaagse van Nijmegen gestopt

De inschrijving voor de Vierdaagse van Nijmegen is gesloten. Om 08.00 uur is de limiet van 47.000 wandelaars na vijf weken bereikt. De inschrijving werd geopend op 2 februari.De 88ste editie van de Vierdaagse vindt plaats van 20 tot en met 23 juli a.s.

Inschrijving van militairen, zowel in detachementsverband als individueel, lijkt ook te zijn gestopt. Uitsluitsel hierover zal op zeer korte termijn via de hiërarchieke militaire kanalen bekendgesteld worden door het bureau inschrijvingen Commando Verzorging Militairen te Ermelo, dat valt onder het Regionaal Militair Commando Oost.

Terug naar Boven

dinsdag 9 maart 2004

Regering ziet verlenging SFIR en ISAF

Hoewel de ministers Ben Bot van Buitenlandse Zaken en Henk Kamp van Defensie positief staan tegenover een terugkeer van Nederlanders naar Afghanistan om daar mee te helpen bij de wederopbouw onder NAVO-vlag, vindt de Tweede Kamer het nog te vroeg dergelijke uitlatingen te doen. Ongeveer 150 militairen zouden in de omgeving van de Noord-Afghaanse stad Kunduz moeten worden gestationeerd. Eenzelfde reactie geldt de eventuele verlenging van de missie van de Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna. Ook de mogelijke verlenging van SFIR met zes maanden moet eerst worden beoordeeld aan de hand van het Toetsingskader van de Tweede Kamer.

Terug naar Boven

maandag 8 maart 2004

Human Rights Watch beschuldigt U.S. Forces

Volgens het vandaag verschenen, 59 pagina's lange rapport 'Enduring Freedom: Abuses by U.S. Forces in Afghanistan' van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch hebben in Afghanistan opererende Amerikaanse strijdkrachten willekeurig burgers gedetineerd, buitensporig geweld gebruikt tijdens arrestaties van non-combattanten en gevangenen mishandeld.

In juni 2003 verklaarde de Amerikaanse president George W. Bush nog dat de Verenigde Staten Afghaanse gevangenen martelen noch mishandelen.

Terug naar Boven

vrijdag 5 maart 2004

Eerste landmachtmilitairen naar Irak

De eerste Nederlandse landmachtmilitairen zijn afgereisd naar Irak in het kader van de missie Stabilisation Force Iraq (SFIR). De zandhazen vervangen een contingent van het Korps Mariniers, dat sinds augustus 2003 de eerste twee rotaties van de Nederlandse SFIR-bijdrage heeft gedraaid. Op 15 maart neemt de Koninklijke Landmacht het SFIR-commando over van het Korps Mariniers. De rotatie SFIR-3, die eveneens vier maanden in beslag zal nemen, bestaat uit militairen van 41 Gemechaniseerde Brigade uit het Duitse Seedorf, 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit Schaarsbergen en een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht.

Terug naar Boven